Etusivu » Fortum toimittaa radioaktiivisten nesteiden puhdistusjärjestelmiä Grafenrheinfeldin voimalaitokselle Saksaan

Fortum toimittaa radioaktiivisten nesteiden puhdistusjärjestelmiä Grafenrheinfeldin voimalaitokselle Saksaan

Fortum toimittaa radioaktiivisten nesteiden puhdistusjärjestelmiä Grafenrheinfeldin voimalaitokselle Saksaan

Julkaistu: 2017-07-10 14:00:00 CEST
Fortum
Lehdistötiedote
Fortum toimittaa radioaktiivisten nesteiden puhdistusjärjestelmiä Grafenrheinfeldin voimalaitokselle Saksaan

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 10.7.2017

Fortum toimittaa radioaktiivisten nesteiden Nures-puhdistusjärjestelmän ja boorinpoistojärjestelmän käytöstäpoistovaiheessa olevalle Grafenrheinfeldin ydinvoimalaitokselle Saksaan. Kyseessä on kokonaisratkaisu, jonka ensimmäisessä vaiheessa Fortum suunnittelee PreussenElektra GmbH:n omistamalle Grafenrheinfeldin laitokselle räätälöidyn järjestelmän. Hankkeen toisessa vaiheessa Fortum rakentaa järjestelmän, hoitaa puhdistusvaiheen sekä lopulta siirtää järjestelmän pois laitokselta.

Hankkeen tarjousvaiheessa Fortumin ratkaisua testattiin Grafenrheinfeldin voimalaitoksella onnistuneesti koehankkeessa, jonka tuloksena saatiin puhdasta booria, vettä ja erittäin pieni määrä loppusijoitettavaa jätettä.

”Vastuullinen jätteiden hallinta ja turvallisuus ovat meille ykkösasia. Viimeisten reilun 30 vuoden aikana kehittämämme ratkaisut soveltuvat erinomaisesti radioaktiivisten nesteiden puhdistamiseen vaativissakin kohteissa kuten joenvarrella sijaitsevilla laitoksilla. Tekninen ratkaisumme on erittäin kustannustehokas ja kilpailukykyinen. Olemme tyytyväisiä, että voimme Grafenrheinfeldin hankkeen myötä tarjota osaamistamme myös Saksan mittavaan ydinvoimalaitosten käytöstäpoistourakkaan”, toteaa johtaja Petra Lundström Fortumista.

Fortumilla on pitkä kokemus radioaktiivisia epäpuhtauksia sisältävien jätteiden käsittelystä. Yhtiö on kehittänyt radioaktiivisten nesteiden puhdistamiseen käytettäviä ioninvaihtomateriaaleja ja viimeksi boorin poistojärjestelmän. Puhdistusratkaisuja on myyty maailmanlaajuisesti monille erityyppisille käyttäjille. Fortumin ioninvaihtomateriaaleja on käytetty muun muassa Fukushiman Dai-ichi-ydinvoimalaitoksen radioaktiivisten vesien puhdistamiseen Japanissa.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Jussi-Matti Mäki, Tuotepäällikkö, Nures-liiketoiminta, Nuclear Services, Fortum, puh. 040 40 716 7800

NURES® ja BORES:

Fortumin kehittämä NURES® -tuote on suunniteltu cesiumin, strontiumin, koboltin ja antimonin poistamiseen erityisesti suurista määristä hankalasti käsiteltäviä nesteitä, joiden puhdistaminen on tyypillisesti erittäin vaikeaa ja kallista. Radioaktiiviset aineet sitoutuvat NURES® -tuotteessa erittäin selektiivisiin ioninvaihtomateriaaleihin CsTreat®, SrTreat®, CoTreat®ja SbTreat®. Näitä materiaaleja tarvitaan hyvin pieni määrä verrattuna puhdistettavaan nestemäärään. Puhdistettu neste ei sisällä mitään haitallisia aineita ja esim. puhdistettu vesi voidaan päästää vaikka vesistöön. NURES®-tuotteen ansiosta radioaktiivisten nesteiden väliaikaiseen varastointiin ja loppusijoitukseen tarvitaan oleellisesti vähemmän varastotilaa. Fortum on myös kehittänyt boorin poistojärjestelmän BORES. Menetelmällä kyetään erottelemaan boori nesteestä puhtaana ja prosessin lopputuloksena on kiteinen, kiinteä ja radioaktiivisuudesta vapaa boori.

Linkki NURES-videoon: https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mcid=72856C2Fd6512c85&width=640&height=360

Lue lisää NURES®: www.fortum.com/nures

Fortum

Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com/fi

Viestin lähettäjä GlobeNewswire, www.globenewswire.com – a Nasdaq company

Jätä kommentti