Etusivu » Sijoittaminen osakkeisiin 2023

Sijoittaminen osakkeisiin 2023

Sijoittaminen osakkeisiin 2023

Sijoittaminen osakkeisiin on sijoittamisen muodoista yksi suosituin. Varsinkin viime vuosina suosiota on lisännyt pankkialan digitalisoituminen ja pörssien nettiin siirtyminen, jonka ansiosta osakkeiden ostaminen onnistuu helposti vaikka kotisohvalta. 

Tänä päivänä osakkeita omistaakin suursijoittajien lisäksi kasvava joukko yksittäisiä piensijoittajia. Tässä artikkelissa käydään läpi osakesijoittamisen perusasioita, jotta sijoittaminen osakkeisiin olisi lukijalle mahdollisimman helppoa.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Miten aloittaa sijoittaminen osakkeisiin?

Osakesijoittamisen suosio on digitaalisten palveluiden kehittymisen myötä helpottunut merkittävästi, ja mm. Klarnan vuonna 2021 teettämän Money Management Pulse -tutkimuksen mukaan suurella joukolla suomalaisia onkin säästöjen lisäksi myös osakeomistuksia (Suomessa on jo yli miljoona osakesijoittajaa). Sijoittaminen osakkeisiin voi kuitenkin aloittelijalle olla hankala kokemus, sillä tietoa on tarjolla jopa liikaakin.

Sijoittaminen osakkeisiin on loppu peleissä helpompaa kuin voisi ajatella, ja osakkeet ovat vuodesta toiseen suosittu sijoitusmuoto niin suurien instituutioiden kuin yksityissijoittajien keskuudessa. Osakesijoittamista aloittaessa on kuitenkin hyvä tietää muutama seikka kuluista ja toiminnasta, jotta vältät suurimmat sudenkuopat – ja teet sijoitusurasi alusta merkittävästi helpomman.

Mikä on osake ja miten osakkeisiin voi sijoittaa?

Osake on arvopaperi, joka tarjoaa sen omistajalle omistusosuuden yhtiöstä. Osakkeita tarjoavat sijoittajille sekä julkiset että yksityiset yhtiöt, mutta suurin osa osakekaupankäynnistä käydään julkisilla markkinoilla suuryritysten osakkeilla.

Osakeomistajana sinulla on myös osakkeiden määrän mukaan määräytyvä päätösvalta yhtiön toimintaan. Ylivoimaisesti suurin osa osakesijoittajista omistavat kuitenkin niin pieniä määriä osakkeita, että varsinaista päätösvaltaa pienellä osakkeenomistajalla ei ole.

Osakkeita saattaa olla erilaisia riippuen yhtiön linjauksista. Yhtiöillä voi olla kaksi eri osaketta, josta toinen antaa osakkeenhaltijalle suuremman äänioikeuden.

Tämänkaltaiset osakkeet ovat merkitty yleensä kirjaimilla osakkeen perässä, kuten ”Esimerkki OY A” sekä ”Esimerkki OY B”. Osakkeiden äänimäärät voisivat olla esimerkiksi vastaavanlaiset: Yhdellä A-osakkeella saat yhtiökokouksessa 1 äänen, kun B-osakkeen haltijalla on 2 ääntä. Huomionarvoista on myös se, että äänivaltaisilla osakkeilla on tavanomaisesti merkittävästi vähemmän kaupankäyntiä kuin tavallisilla osakkeilla, joten niiden myyminen ja ostaminen on usein vaikeampaa ja ostajaa tai myyjää saattaa olla vaikea löytää.

Osakkeita voi ostaa lähes jokaiselta sijoituspalveluja tarjoavalta palveluntarjoajalta, kuten omalta pankiltasi. Suomessa lähes jokainen perinteinen pankki tarjoaa yksityisasiakkailleen sijoituspalveluita. Pankkien lisäksi suosittuja palveluntarjoajia ovat mm. eToro ja Nordnet

Mistä osakkeita voi ostaa?

Osakkeen osto onnistuu tänä päivänä vaikkapa älypuhelimella kotisohvaltasi. Sijoittaminen osakkeisiin ei enää vaadi soittoa pörssimeklarille, vaan pörssimeklarin paikan ovat vallanneet digitaaliset alustat kuten eToro.

Palvelut tarjoavat asiakkaille mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin pörssin ollessa auki reaaliajassa, ja palveluntarjoaja toimii tässä tapauksessa osakevälittäjänä – sijoittajan ei siis tarvitse tehdä muuta kuin tehdä ostotoimeksianto palveluntarjoajan palvelussa.

 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Missä osakkeita säilötään?

Ennen finanssialan digitaalista muutosta osakkeita säilytettiin usein tallelokeroissa, sillä ne olivat pääsääntöisesti fyysisiä paperidokumentteja. Fyysisten paperiosakkeiden siirtyessä vähemmistöön osakkeita alettiin säilömään digitaalisesti, aivan kuten säilytät rahojasi pankkitilillä – näet digitaalisia numeroita.

Osakkeita säilötään nykyään pääsääntöisesti digitaalisesti niiden säilyttämiseen tarkoitetuilla tileillä. Tilejä on Suomessa kaksi erilaista: Arvo-osuustili sekä Osakesäästötili. Sijoittaminen osakkeisiin kummallekin tilille tapahtuu digitaalisesti, mutta niiden välillä on eroja.

Käydään seuraavaksi läpi näiden kahden tilin eroja:

Arvo-osuustili

Arvo-osuustili on arvopaperitili, jossa sijoittaja voi säilyttää omistuksiaan digitaalisesti. Se tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden seurata omistusten kurssikehitystä sekä turvallisen paikan säilyttää omistuksia. Arvo-osuustili on yleisin osakkeiden säilyttämiseen käytetty tili, ja sen käytössä ei ole erityisiä ehtoja.

Arvo-osuustilillä voi osakkeiden lisäksi säilöä myös muita sijoitustuotteita, kuten johdannaisia, velkakirjoja sekä rahastoja.

Sijoittajalla voi myös olla useampi arvo-osuustili, eikä tilien määrää ole rajoitettu. Sijoittajalla voi siis olla vaikka jokaisessa Suomalaisessa pankissa arvo-osuustili, ja sijoittaminen osakkeisiin on mahdollista jokaiselle tilille erikseen.

>> Opi lisää arvo-osuustilistä

Osakesäästötili

Osakesäästötili on verrattain uusi tapa säilyttää osakeomistuksia. Osakesäästötilin sisällä tehdyistä kaupoista ei makseta pääomaveroa tuoton syntymisen yhteydessä, vaan pääomavero maksetaan vasta voittoja nostettaessa.

Osakesäästötilillä voit osakkeiden lisäksi säilyttää tavanomaisen säästötilin tapaan rahaa. Rahan säilyttäminen osakesäästötilillä on tarpeellista silloin, kun haluat ostaa tilille osakkeita tai tilanteessa, jossa olet myynyt omistuksiasi voitolla, ja haluat säilyttää rahat (ja veroedun) osakesäästötilillä odottamassa oston paikkaa. Osakesäästötilillä olevia rahavaroja ei välttämättä kannata siirtää takaisin arvo-osuustilille, sillä siirrosta joutuu maksamaan verot, jos osakesäästötilillä on rahan lisäksi myös osakeomistuksia.

Osakesäästötilillä voi säilöä rahan lisäksi ainoastaan osakkeita. Osakesäästötilin veroedun vuoksi sijoittajalla voi olla ainoastaan yksi osakesäästötili, ja sen käyttämiseen liittyy rajoitteita, kuten 50 000 € talletusraja.

Huomionarvoista on myös se, että toisen osakesäästötilin avaamisesta peritään sakko, eli kahta osakesäästötiliä ei kannata avata eri palveluntarjoajille. Osakesäästötilin sulkeminen on myös maksullista, joten sen avaaminen kannattaa ainoastaan, jos tarkoituksenasi on pitää sijoituksia omistuksessasi kauan tai tehdä paljon kauppoja osakkeilla.

Osakesäästötilin tarjoama veroetu tarkoittaa pitkällä aikavälillä korkoa korolle -efektin voimistumista, sillä kaupoista tehdyistä voitoista ei peritä tavanomaista 30 % pääomaveroa ennen rahan uudelleensijoittamista.

Myöskään osakesäästötilillä säilötyistä osinko-osakkeiden osingoista ei peritä veroja ennen niiden nostamista tilin ulkopuolelle.

Osakesäästötilillä sijoittaminen osakkeisiin on siis samanlaista kuin arvo-osuustilille, mutta sijoittaessa osakesäästötilille saat verohyödyn. Osakesäästötilille sijoittaessa kannattaa miettiä omaa sijoitusstrategiaa hieman eri kantilta, sillä voit aina voittoa tehdessäsi myydä omistuksesi ja sijoittaa ne uudelleen ilman pääomaveron maksamista.

Osakesäästötilin voi siis nähdä eräänlaisena verottomana tilinä, jonka tuotoista maksetaan veroja vasta voittoja nostaessa – Osakesäästötilillä tehdyt tappiot vähennetään verotuksessa kuitenkin vasta tilin sulkemisvuonna, joten vuosittaisessa verotuksessa ei osakesäästötilin tappioita voi vähentää, ellet ole kuluvana verovuonna sulkenut osakesäästötiliäsi.

Millaisia osakkeita osakesäästötilille?

Osakesäästötilillä suositellaan yleisesti säilömään kotimaisia osakkeita, jotka maksavat osinkoa sekä sellaisia osakkeita, joiden arvon uskot nousevan lyhyellä aikavälillä, ja aiot myydä ne voitolla. Voitoilla kannattaa aina ostaa lisää osakkeita osakesäästötilin sisällä veroedun hyödyntämiseksi. Osakesäästötilillä veroetu ulkomaisille osinko-osakkeille on käänteinen – Sijoittaja voi joutua maksamaan ulkomaisista osinko-osakkeista verot kahteen kertaan, eli sekä lähdemaahan että Suomeen.

Tämä johtuu siitä, että osakesäästötilillä säilöttyjen osinko-osakkeiden tuottoja ei hyvitetä Suomen verotuksessa. Arvo-osuustilillä hyvitys lasketaan ja tehdään lähtökohtaisesti automaattisesti palveluntarjoajan toimesta Suomen verotuksesta, joten sijoittajan ei tarvitse maksaa veroja kahteen kertaan. Osakesäästötilin kanssa kannattaa siis olla tarkkana, ja säilöä tilillä ainoastaan osakkeita, joista ei makseta lähdemaan veroa erikseen.

Osakesäästötilillä kannattaa siis tiivistettynä pitää sellaisia osakkeita, joilla aiot tehdä kauppaa sekä sellaisia kotimaisia osakkeita, jotka maksavat osinkoa ja joita aiot pitää salkussasi pitkään.

Kenelle osakesijoittaminen sopii?

Sijoittaminen osakkeisiin sopii kaikenlaisille sijoittajille. Se tarjoaa sijoittajalle mm. mahdollisuuden vaikuttaa yritysten toimintaan tarjoamalla niille rahoitusta.

Osakesijoittaminen mahdollistaa sijoittajalle myös rajattomat mahdollisuudet sijoittaa yhtiöihin, joiden arvot kohtaavat omiesi kanssa – Voit esimerkiksi sijoittaa yhtiöihin, jotka ovat sitoutuneet hiilineutraaliuteen tai yrityksiin, jotka käyttävät ainoastaan vihreää energiaa.

Jos mietitään kenelle osakesijoittaminen ei välttämättä sovi, voi esimerkkinä sanoa henkilön, joka ei jaksa seurata markkinoita ja yhtiöitä ja haluaa sijoittamisen olevan vaivattomampaa. Osakesijoittaminen vaatii jonkin verran perehtymistä ja ajan tasalla pysymistä. 

Millaisiin osakkeisiin kannattaa sijoittaa?

Sijoittajan kannattaa aina arvioida sijoituspäätöksiään ja pohtia niiden sopivuutta omaan sijoitussuunnitelmaan. Sijoitussuunnitelma antaa suuntaa sijoituspäätöksen tekemiseen ja helpottaa päätöksentekoa, kun sijoittamisen aika tulee.

On kuitenkin perusasioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun miettii seuraavaa sijoituspäätöstä. Vuonna 2022 sijoittaminen osakkeisiin oli monelle lyhyellä aikavälillä pelkkää alamäkeä, ja se johtuu markkinan laaja-alaisesta epävarmuudesta.

Kun miettii seuraavaa sijoituspäätöstä, kannattaa ottaa huomioon ympäristö ja markkinatilanne, jossa yritykset toimivat sijoitushetkellä. Viime vuonna korot nousivat voimakkaasti, ja se vaikutti monen yrityksen toimintaan negatiivisesti.

Korkojen nouseminen tuo lisää riskiä markkinalle – korkojen noustessa huonossa taloudellisessa asemassa olevat yritykset, joilla on liikaa velkaa, saattavat jopa mennä konkurssiin. Tämä ei kuitenkaan aina ole sijoittajalle huono asia, ja se tarjoaa myös mahdollisuuksia.

Tästä syystä kannattaa miettiä yrityksen velkarakennetta, ja suunnata katseet yhtiöihin, joiden velkaantuminen on vähäistä.

Yrityksillä, joiden taloustilanne on hyvä, on myös selvä kilpailuetu verrattuna yrityksiin, jotka kamppailevat rahoitetun pääoman kustannusten kanssa. Tämä tarkoittaa vähentynyttä kilpailua – ja parempaa tuotto yhtiöille, joita korkojen nouseminen ei rasita yhtä voimakkaasti.

Millä summalla osakkeita kannattaa ostaa?

Osakkeen hinta saattaa palveluntarjoajasta riippuen vaikuttaa siihen, millä summalla voit osakkeisiin sijoittaa. Osa palveluntarjoajista tarjoaa ainoastaan kokonaisten osakkeiden kaupankäyntiä, eli sinun tulee ostaa yksi kokonainen osake kerrallaan. Osakkeet saattavat olla usean sadan euron arvoisia, joten minimisumma määräytyy yhden osakkeen hinnan mukaan.

Osalla palveluntarjoajista on kuitenkin mahdollisuus sijoittaa myös osittaisiin osakkeisiin. Voit siis sijoittaa osakkeisiin pienemmillä summilla, ja saat sijoituksellasi osuuden yksittäisestä osakkeesta. Pienillä summilla sijoittaessa kannattaa myös perehtyä rahastosijoittamiseen. 

Osakesijoittamisen kulut

Sijoittaminen osakkeisiin pitää sisällään lähes aina kuluja. Kulut riippuvat kuitenkin palveluntarjoajan kulurakenteesta, ja jotkut välittäjät tarjoavat jopa osakekaupankäyntiä ilman kuluja.

Sijoittaminen osakkeisiin kannattaa ajoittaa niin, että voit sijoittaa suuremman summan kerralla kulujen minimoimiseksi.  Suurimmalla osalla osakevälittäjistä on osakekaupoille määritelty minimikulu, joten pienistä summista veloitetaan suhteessa merkittävästi suurempi kulu verrattuna isompaan kertasijoitukseen. Nyrkkisääntönä suorassa osakesijoittamisessa voi pitää 1 % kulusääntöä – Sijoitussummat kannattaa mitoittaa niin, etteivät kulut ylitä 1 % kauppasummasta. Jos sijoitussummasi on esimerkiksi 1000€, maksimikulu kaupalle kannattaa pitää n. 10€:ssa, jolloin kaupankäyntikulut jäävät n. 1% paikkeille.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Milloin osakkeita kannattaa ostaa?

Sijoituspiireissä käydään toistuvasti keskustelua siitä, milloin osakkeita kannattaa ostaa. Pörssilistatuilla yrityksillä onkin velvollisuus pitää sijoittajat ajan tasalla ja ne ovat myös velvoitettu ilmoittamaan tulonsa sekä antamaan tulosvaroitukset, jos ennustettuun tuloihin ei päästä tai ne ylitetään.

Osakesijoituksia voi ajoittaa vaikkapa näiden tiedotustilaisuuksien ympärille suuremman kurssikehityksen toivossa, tai voit ostaa osakkeita pitkin vuotta välittämättä markkinan tapahtumista.

Ajankohta riippuu täysin sijoitussuunnitelmastasi. Jos aiot pitää omistuksia pitkään ja sijoitussuunnitelmasi perustuu ainoastaan pitkän aikavälin kurssikehitykseen, oston ajankohdalla ei todennäköisesti ole suurempaa merkitystä.

Osakekaupat kannattaa kuitenkin hajauttaa ajallisesti, eli yhtenä päivänä ei kannata ostaa koko rahalla, vaan sijoittaa vähän kerrallaan vaikkapa vuoden mittaan kuukausittain (jos sinulla on esimerkiksi 10 000€ rahaa ja haluat sijoittaa sen osakkeisiin, voit pilkkoa summan 1000-2000€ kertaostoihin, jotka teet 1-2 kk välein).

Sijoittaminen osakkeisiin tarjoaa aktiivisemmalle sijoittajalle mahdollisuuden ajoittaa ostokset esimerkiksi yritysten tulosjulkistusten sekä suurien markkinatapahtumien mukaan. Tämänlaista sijoitustaktiikkaa kutsutaan yleisesti treidaamiseksi, eli sijoittaja pyrkii tekemään voittoa lyhyellä aikavälillä ostamalla osakkeita halvemmalla, ja myymällä ne pian kalliimmalla kurssin noustessa.

Milloin osakkeet kannattaa myydä?

Osakkeiden myymiselle ei ole ennalta määritettyä aikaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että osakkeet kannattaa myydä ainoastaan voitolla. Tähänkin on poikkeuksia, joista yksi on esimerkiksi vahva indikaatio siitä, että yrityksen taloudellinen tilanne tulee heikentymään jatkossa.

On kuitenkin huomioitava, että markkina reagoi usein tapahtumiin kollektiivisesti – kun koko markkina on laskussa, myös menestyvät yhtiöt menettävät usein arvoaan. Tästä syystä osakkeita kannattaa myydä ainoastaan silloin, jos koet omistamasi yhtiön olevan taloudellisissa vaikeuksissa, jotka poikkeavat markkinan yleistilasta.

Kurssilaskun juurisyytä kannattaa tutkia – Jos osakkeen hinta laskee muun markkinan mukana eikä yhtiössä itsessään ole vikaa, johtuu osakkeen kurssilasku todennäköisesti markkinan turbulenssista yhtiön ongelmien sijaan.

Toisaalta osakemarkkinalla tapahtuu usein sellaisia asioita, joita parhaimmatkaan sijoittajat eivät voi ennustaa. Huonosti menestynyt yhtiö voi selvitäkin taloudellisista vaikeuksista ja kääntää kurssikehityksen voimakkaaseen nousuun nopeastikin.

Sinun kannattaakin miettiä omassa henkilökohtaisessa sijoitussuunnitelmassasi itsellesi parasta myyntipaikkaa – Tarvitsetko rahat sijoituksista 10 vuoden vai 10 viikon päästä?

Jos rahoille on tarvetta pikaisesti, kannattaa sijoittajan myydä niitä omistuksiaan, jotka ovat voitolla. Jos tarve rahoille on vasta 10 vuoden päästä, kannattaa sijoittajan pitää kiinni omistuksistaan ja odotella pitkän aikavälin kurssikehitystä ja antaa korkoa korolle -efektin tehdä tehtävänsä.

Sijoittaminen kotimaisiin osakkeisiin

Sijoittaminen osakkeisiin kotimaisilla markkinoilla tapahtuu Helsingin pörssissä, ja palveluntarjoajat toimivat osakevälittäjänä. Helsingin pörssi on auki arkipäivisin klo 10:00-18:30. Sijoittaminen osakkeisiin on mahdollista ainoastaan pörssin ollessa auki.

>> Katso kaikki maailman pörssit 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin

Sijoittaminen osakkeisiin ulkomaisilla markkinoilla tapahtuu kohdemaan pörssissä. Suurimpia pörssejä ulkomailla ovat mm. USA:n New York Stock Exchange (NYSE), Englannin London Stock Exchange (LSE), sekä Saksan Xetra.

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaessa saattaa palveluntarjoaja periä myös korkeamman kulun kuin kotimaisista tai pohjoismaisista osakkeista. Sijoittaminen Ruotsalaisiin osakkeisiin tapahtuu Tukholman pörssissä ja sijoittaminen norjalaisiin osakkeisiin Oslon pörssissä.

Sijoittaminen USA osakkeisiin

Sijoittaminen osakkeisiin USA:n markkinalla tapahtuu mm. New York Stock Exchange (NYSE)-pörssissä. Sijoittaessasi ulkomaisiin osakkeisiin pitää aina huomioida aikaero, sillä USA:n pörssi aukeaa vasta klo 16:30 Suomen aikaa, ja sulkeutuu klo 23:00 Suomen aikaa.

USA-osakkeisiin sijoittaessasi sinun kannattaa myös tarkistaa palveluntarjoajalta ilmoittavatko nämä USA:n markkinalla tehdyt kaupat suoraan Suomen verottajalle. Moni palveluntarjoaja ei näin tee automaattisesti, joten veroilmoitukset jäävät sijoittajan tehtäväksi.

Suurin osa palveluntarjoajista tarjoaa helposti ladattavat raportit tehdyistä kaupoista, jotka voit ilmoittaa verottajalle suoraan sähköisesti.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sijoittaminen listaamattomiin osakkeisiin

Sijoittaminen osakkeisiin, joita ei ole listattu julkisessa pörssissä on hieman haastavampaa. Listaamattomiin osakkeisiin voit sijoittaa etsimällä listaamattomia yrityksiä, joilla on osakeanti käynnissä.

Listaamattoman yrityksen osakkeita ei voi ostaa kuka tahansa koska vain kuten julkisen yrityksen osakkeita, vaan yhtiö päättää osakeannista, jossa tietty määrä osakkeita lasketaan liikkeelle yleensä pääoman kerryttämistä varten.

Listaamattomat yritykset tarjoavat sijoittajalle korkean riskin, mutta myös korkean tuottopotentiaalin sijoituskohteen. On kuitenkin pidettävä mielessä, että listaamattomien yritysten osakkeiden myynti on myös merkittävästi haastavampaa pörssin puutteen vuoksi.

Osakesijoittamisen riskit

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös rahan sijoittaminen osakkeisiin pitää sisällään riskiä. Sijoittaessasi osakkeisiin sinun kannattaakin aina pitää mielessä, että yksittäisen osakkeen kurssi voi vaihdella voimakkaastikin varsinkin lyhyellä aikavälillä.

Lisäksi on riski, että yritys ajautuu taloudellisiin hankaluuksiin, ja sen kurssikehitys jatkuu negatiivisena pitkään. Tästä syystä sijoittajan kannattaa aina hajauttaa sijoituksia useampaan yhtiöön monelle eri markkinalle.

Osakkeita ostaessasi kannattaa aina pitää mielessä nykyiset omistukset sekä niiden riskit – ja pyrkiä hajauttamaan omistuksia eri aloille, eri maihin ja eri yhtiöihin.

Miten kehittyä osakesijoittamisessa?

Paras tapa kehittyä osakesijoittamisessa on tutustua asiaan hieman pintaa syvemmälle – Mitkä päivämäärät ovat joka vuosi sellaisia, jolloin tapahtuu suuria kurssimuutoksia, mistä yrityksen tulos koostuu, ja miten talouden laajempi kuva vaikuttaa yrityksen toimintaan.

Jokaiseen kiinnostavaan yhtiöön kannattaa myös perehtyä perusteellisesti, eli tutkia yrityksen julkisia tietoja kuten osavuosikatsauksia, historiallista liikevaihtoa ja liikevoittoa sekä yrityksen taloudellista tilaa.

Perusteet yritysten tunnuslukujen lukemisesta onkin hyvä opetella, sillä ne tarjoavat sijoittajalle arvokasta tietoa yhtiön tilasta ja sen osakkeen arvosta suhteessa yhtiön taloudelliseen tilanteeseen.

Kaikki edellä mainitut seikat ovat asioita, jotka opiskelemalla voit tehdä parempia sijoituspäätöksiä osakkeita ostaessasi.

Sijoittaminen osakkeisiin vai rahastoihin?

Rahastot koostuvat usein osakkeista sekä muista sijoitusinstrumenteista. Rahastoihin sijoittamalla sijoitat laajaan valikoimaan erilaisia osakkeita sekä muita sijoitustuotteita. Rahastot ovatkin oiva tapa hajauttaa sijoituksiasi, mutta sijoittaminen osakkeisiin tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden vaikuttaa yksityiskohtaisemmin siihen, mihin rahasi sijoitat.

Rahastoja hallinnoi aina ulkopuolinen taho, joten sijoittajalla ei ole suoraan mahdollisuutta vaikuttaa rahaston sisältämiin tuotteisiin. Lisäksi rahastot eivät anna osuuksien omistajille mahdollisuutta vaikuttaa yhtiön asioihin, joten se kannattaa myös pitää mielessä.

Voiko osakkeita antaa lahjaksi?

Kyllä! Osakkeita voi antaa lahjaksi monella eri tavalla. Omistamasi osakkeet voit antaa lahjaksi vastikkeettomana luovutuksena. Moni palveluntarjoaja tarjoaa nykyään myös lahjakortteja, joilla voi antaa lahjaksi joko tilille talletettavaa rahaa tai arvopapereita.

Lisäksi vanhemmat voivat perustaa lapsilleen arvo-osuus- ja osakesäästötilin, jonne he hankkivat osakkeita tai muita sijoituskohteita. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä lahjavero, jos summa nousee vuodessa korkeaksi ja lisäksi myös se, että lapselle ostetut ja annetut varat ovat lapsen omia siitä hetkestä kun ne lapsen omalle tilille laitetaan.

Osakesijoittamisen verotus

Osakesijoittamisesta syntyneet voitot verotetaan pääomatuloina. Pääomatulovero on 30% 30 000 euroon asti, ja 34% 30 000 euroa ylittävältä osuudelta.

 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Osakesijoittamista varten tarvitset arvo-osuustilin. Arvo-osuustilin kautta sijoittaminen osakkeisiin onnistuu sähköisesti suoraan palveluntarjoajan verkkosivuilta. Erilaisia palveluntarjoajia on paljon. 

Osakkeita voi ostaa lukuisilta palveluntarjoajilta rekisteröitymällä asiakkaaksi verkossa. Suomalaisten suosimat ovat eToro ja Nordnet

Osakkeita voi ostaa pienilläkin summilla. Esimerkiksi jos yhtiön yksi osake maksaa 10€, silloin ostaaksesi osakkeen sinulla tulee olla vähintään 10€ +mahdollisten kaupankäyntikulujen verran rahaa. Pienillä summilla osakkeisiin sijoittaminen ei välttämättä kuitenkaan kannatta, koska kulut syövät tuottoa. Suosittu sääntö on 1% sääntö, jolloin kulut ovat kokonaissummasta noin prosentin verran. 

Osakeostot kannattaa ajoittaa niin, että niiden hinta on markkinalla kohtuullinen suhteessa yhtiön arvoon.