Etusivu » Metso Outotec osake 2023 (MOCORP)

Metso Outotec osake 2023 (MOCORP)

Metso Outotec osake 2023 (MOCORP)

Metso Outotec on viime vuosina nauttinut voimakkaasta kurssikasvusta, jonka siivittämänä yhtiö on noussut sijoittajien keskeiseksi keskustelunaiheeksi. Yhtiön vahva markkina-asema, kova tulos ja kasvava markkina-alue voivat enteillä hyvää yrityksen osakkeen kannalta myös vuonna 2023. 

Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin Metso Outotec yhtiön tulevaisuudennäkymistä ja vuoden 2023 odotuksista. 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Metso Outotec 2023

Metso Outotec on vuonna 2023 varmasti sijoittajien tarkasti seuraama suomalainen osake. Yhtiö toimii kaivosalalla, ja kaivosalan digitalisaatio sekä kestävän kehityksen trendit ajavat voimakkaasti Metso Outotecin tulevaisuuden kasvua.

Yhtiö kertoo vuoden Q3/2022 osavuosikatsauksessaan sen tuloksen olleen kuluvana vuonna vahva kautta linjan ja että kaikki sen kolme pääsegmenttiä paransivat tulostaan verrattuna viime vuoteen. Yhtiö kertoo konsernin liikevaihdon kasvaneen peräti 37 % maailmanlaajuisista saatavuushaasteista huolimatta.

Vuonna 2023 Metso Outotec keskittyy liiketoiminnassaan sen vahvaan brändiin kaivosalan kestävän kehityksen edistäjänä, ja pyrkii tarjoamaan asiakkailleen ratkaisuja näiden kestävään kehitykseen liittyviin ongelmiin maailmanlaajuisesti.

Yhtiön vuoden 2023 menestykseen vaikuttanee voimakkaasti Euroopassa käytävän sodan vaikutukset sekä maailmanlaajuisten kysyntä-, ja saatavuushaasteiden kehityssuunta. Vuonna 2023 Metso Outotec tulee varmasti kohtaamaan haasteita markkinan epävarmuuden ja hintojen nousun muodossa. Yhtiön tulos vuodelle 2023 riippunee siis vahvasti näihin tekijöihin keksittävistä ratkaisuista.

Mitä Metso Outotec tekee?

Metso Outotec tarjoaa prosessiteknologiaa sekä laitteita ja palveluita mineraali-, metalli- ja kivenmurskausteollisuuden aloille maailmanlaajuisesti. Tiivistettynä Metso Outotec myy ja huoltaa koneita ja laitteita, joita käytetään kaivosteollisuudessa.

Metso Outotec kertoo olevansa alallansa ainutlaatuinen yritys sen vahvan tutkimus-, ja kehittämistoiminnan osaamisen sekä prosessiosaamisen ja erinomaisten tuotteiden tarjoamien hyötyjen ansiosta. Yhtiö käyttääkin vahvaa teknologiateollisuuden historiaansa sekä osaamistaan hyödyksi mm. uusien innovaatioiden sekä trendienmukaisten ratkaisujen kehittämiseen.

Missä maissa Metso Outotec toimii?

Metso Outotecillä on toimintaverkostoja maailmanlaajuisesti, jonka avulla se palvelee asiakkaitaan ympäri maailmaa. Metso Outotec kertoo verkkosivuillaan yhtiöllä olevan aktiivista toimintaa yli 50 maassa.

Suomessa yhtiöllä on kaikkiaan 10 eri liiketoiminnan osa-alueisiin keskittynyttä toimipistettä mm. Tampereella, Helsingissä sekä Lappeenrannassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä.

Varsinaisten yhtiön omien toimipisteiden lisäksi yrityksellä on mittava maailmanlaajuinen jälleenmyyjäverkosto, joka toimii kaikilla merkittävillä markkina-alueilla. Metso Outotec ilmoitti keväällä 2022 vetäytyvänsä kokonaisuudessaan Venäjän markkinalta, ja lopettavansa kaikki uudet investoinnit Venäjän markkinaan sekä Venäjään kytköksissä oleviin yhtiöihin.

Metso Outotec on sanktioitujen asiakassuhteiden lopettamisen lisäksi ilmoittanut ajavansa alas myös ei-sanktioidut asiakassuhteet, joita sillä vielä on Venäjän markkinoilla.

Mistä Metso Outotecin liikevaihto koostuu?

Yhtiöllä on kolme liiketoiminnan pääsegmenttiä: mineraalit, kivenmurskaus ja metallit. Sen ylivoimaisesti suurin liiketoiminnan osa-alue on liikevaihdolla mitattuna mineraalit, jotka yhtiön Q3/2022 osavuosikatsauksen mukaan synnyttivät n. 1877 miljoonaa euroa sen liikevaihdosta.

Toiseksi suurin osa-alue on kivenmurskaus 878 miljoonalla eurolla ja kolmanneksi sijoittuu metallit 204 miljoonalla eurolla.

Liikevaihto näillä osa-alueilla koostuu koneiden ja laitteiden myynnin lisäksi prosessiosaamisen myynnistä, palvelutuotteiden myynnistä sekä erilaisten kestävän kehityksen tuotteiden myynnistä.

Metso Outotec kertoo osavuosikatsauksessaan sen Planet Positive-tuotteiden myynnin kasvaneen peräti 45 % vuoteen 2021 verrattuna.

Planet Positive-tuotteilla tarkoitetaan tuotteita, jotka ennen kaikkea keskittyvät tuotteen kestävän kehityksen sekä vastuullisuuden ominaisuuksiin. Tuotteiden ominaisuuksia arvioidaan yhtiön mukaan laaja-alaisesti kaikilla vastuullisuuden ja kestävän kehityksen osa-alueilla. Metso Outotec on myös kertomansa mukaan sitoutunut kehittämään näitä tuotteita sijoituksilla niiden tutkimukseen ja kehitykseen.

Tietoa Metso Outotec osakkeesta

Metso Outotec on suomalainen pörssiyhtiö, jonka osake on listattu Helsingin pörssissä. Yhtiön suurin yksittäinen omistaja on Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium n. 15 % omistusosuudella.

Metso Outotecin markkina-arvo on n. 8 miljardia euroa, ja osakkeita on laskettu liikkeelle sen historian aikana n. 830 miljoonaa kappaletta.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii suomalainen Pekka Vauramo, ja yhtiö toimii teollisuustuotteiden ja palveluiden sektorilla.

Metso Outotec kurssikehitys

Vuonna 2020 toteutunut yhdistyminen onkin ollut varsin onnistunut yhtiöiden kannalta, ja Metso Outotec osakekurssi on nauttinut voimakkaasta kurssikasvusta viime vuodet yhdistymisen jälkeen. Vuonna 2020 yhtiön osakkeet vaihtoivat omistajaansa vain hieman yli 3 euron hintaan, kun alkuvuodesta Metso Outotec osake maksoi jo liki 10 euroa osaketta kohden.

Metso Outotec osakkeen kurssikehitys on ollut viime vuosina poikkeuksellisen voimakasta. Liki 10 euron hintaan osakkeen tulevaisuuteen näkyy edelleen olevan vanhaa luottoa, sillä yhtiön korkeasta P/E-luvusta huolimatta sen osakekurssi on voimakkaassa nousussa vielä alkuvuonna 2023.

Markkina siis odottanee yhtiöltä edelleen merkittäviä tulos-, ja liikevaihtoparannuksia Metso Outotecin edetessä vuoteen 2023. Metso Outotec Osake suositus vuoden 2023 alkuvaiheessa vaihtelee riippuen analyysin tekijästä, ja sijoittajan tulisikin aina tehdä sijoituspäätöksensä itsenäisesti riittävällä taustatutkimuksella.

Lyhyellä aikavälillä Metso Outotec tavoitehinta oli kuitenkin analyytikoiden mukaan alkuvuodesta 2023 n. 10 euroa osakkeelta, vaikka Metso Outotec osake-ennuste on kärsinyt monen muun yhtiön tavoin maailmantilanteen epävarmuudesta voimakkaasti.

Metso Outotec sijoituskohteena

Osta Metso Outotec Osake – Vai jätä ostamatta?

Sijoituskohteena Metso Outotec tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden sijoittaa vahvan omalla alallaan vahvan markkina-aseman ja trendien mukaiseen kasvuun keskittyvään yhtiöön, jonka päätavoitteita ovat edistää vastuullista toimintaa ja tarjota asiakkailleen ratkaisuja, joilla myös nämä voivat kehittää toimintaansa kestävämpään suuntaan.

Kuten liki kaikki menestyvät suuryritykset, myös Metso Outotec kertoo yhtiön edistävän kaikessa toiminnassaan vastuullisia arvoja sekä kestävää kehitystä. Ainutlaatuisen Metso Outotecistä tekee yhtiön mukaan kuitenkin sen mittava keskittyminen myös koko toimintaketjunsa vastuullisuuden kehittämiseen, ja yhtiö kertookin panostavansa myös maailmanlaajuisen toimintaverkostonsa kehittämiseen.

Metso Outotec osake ostaminen

Metso Outotec osake on ostettavissa palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat kaupankäyntiä Nasdaq Helsinki-pörssissä. Osake löytyy sitä tarjoavilta palveluntarjoajilta joko yrityksen koko nimellä ”Metso Outotec OYJ” tai sen pörssissä käyttämällä lyhenteellä ”MOCORP”.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Metso Outotec osinko

Metso Outotec osingonjako tapahtuu puolivuosittain. Yhtiön puolivuosittainen osinkopolitiikka tarkoittaa sitä, että yhtiö maksaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa. Puolivuosittainen osinko tarjoaa sijoittajalle tasaisempaa kassavirtaa verrattuna vuosittain osinkoa maksaviin osakkeisiin.

Metso Outotec Osinko 2022: 0,24 €/osake

Metso Outotec Osinko 2023: Julkaistaan yhtiökokouksessa 03.05.2023.

Metso Outotec osinkopolitiikka pyrkii maksamaan sijoittajille osinkoa 50 % osakekohtaisesta tuloksesta.

Metso Outotecin taloudelliset tavoitteet

Metso Outotecin päätavoite on tulla alansa johtavaksi toimijaksi sekä tuotteiden toimituksen että palveluliiketoiminnan aloilla. Yhtiön pitkäaikaisia taloudellisia tavoitteita ovat oikaistun EBITA-marginaalin pitäminen yli 15 %:ssa, luottoluokituksen säilyttäminen ”Investment Grade”-tasolla, vuotuisen osinkomaksun ylläpitäminen 50 %:ssa tuloksesta sekä vastuullisuuden kehittäminen 1,5°C tavoitteen mukaisesti.

Yhtiön strategiassa näkyy voimakkaasti aikaisemmin useaan kertaan mainittu vastuullisuus, joka tukee yhtiön toimintaa sen vastuullisuuteen keskittyvillä markkina-alueilla kuten Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa – Hyvin huomioitu vastuullisuus ja kestävä kehitys on tämän päivän toimintaympäristössä ehdoton vaatimus ja kilpailuvaltti sopimuksia solmittaessa.

Metso Outotec on huomioinut strategiassaan myös maailmalla vallitsevat megatrendit, joista yhtiö mainitsee eritoten kaupungistumisen, sähköistymisen, kestävän kehityksen sekä luonnonvarojen niukkuuden.

Strategian ytimessä on kuitenkin yhtiön visio: Metso Outotec pyrkii olemaan asiakkaiden ykkösvalinta maailman luonnonvarojen kestävässä käytössä, ja tätä kautta yhtiö pyrkii iskemään tulevaisuuden entistä voimakkaammin kasvavaan, ympäristötietoiseen ja yllä mainittuihin vastuullisuuteen liittyviin aiheisiin keskittyvään asiakaskuntaansa.

>> Opi lisää osakesijoittamisen tunnusluvuista

Metso Outotec historia

Metso Outotecin juuret ulottuvat kahden suomalaisen yhtiön, Metson ja Outotecin, tarinoihin, mutta artikkelissa pääosaa näyttelevä Metso Outotec syntyi vasta varsin hiljattain, vuonna 2020.

Yhdistymisen yhteydessä Metson senhetkisestä toimitusjohtajasta Pekka Vauramosta tehtiin yhdistyneen yhtiön toimitusjohtaja ja samaan aikaan Outotecin toimitusjohtajana toimineesta Markku Teräsvasarasta Metso Outotecin varatoimitusjohtaja.

Yhdistymisen tavoite oli luoda lisäarvoa osakkeenomistajille, ja yhtiö kertoi sisäpiiritiedotteessaan ennen yhdistymistä odottavansa jopa 100 miljoonan euron vuotuisia kustannussynergiaetuja ja vähintään 150 miljoonan euron liikevaihtosynergiaetuja yhdistymisen ansiosta.

Yhtiöistä pidemmän historian omaava Outotec syntyi vuonna 2006, kun se irtosi emoyhtiöstään Outokummusta omaksi yhtiökseen. Outotec keskittyi Outokummusta irtoamisen jälkeen sen teknologiaosaamiseen Outokummun keskittyessä omaan metalliteollisuuden toimintaansa.

Outotecin merkittäviin saavutuksiin kuuluvat mm. sen 1940-luvulla kehittämä liekkisulatusmenetelmä, joka mahdollisti kuparin valmistamisen ilman ulkopuolista energiaa. Idea sai alkunsa Suomessa 1940-luvulla vallinneesta energiapulasta, joka pakotti yhtiön kehittämään metalliteollisuudelle teknologiaa, joka vähentää sen käyttämää energiaa.

Keksintö oli merkittävä myös maailmanlaajuisesti, ja se siivitti emoyhtiö Outokummun maailmannäyttämölle: Keksintö menestyi monella markkina-alueella, ja sitä vietiin mm. Kanadaan, Yhdysvaltoihin, Meksikoon sekä Brasiliaan.

Keksinnöstä innostuneena Outokumpu kasvatti teknologiaosaamistaan merkittävästi tulevina vuosina, ja alkoi ostaa teknologia-alan yrityksiä. Tulevina vuosikymmeninä Outokumpu osti useita yrityksiä mm. Ruotsista ja Saksasta.

Yrityksen teknologiaosaamisen ja pääoman kasvaessa Outokumpu muodosti vuonna 2006 sen teknologiatoiminnoille oman yhtiönsä, joka nimettiin Outokumpu Technology Oyj:ksi. Yhtiön perustamisen yhteydessä Outokumpu myi uudesta yhtiöstään n. 80 % osuuden ulkopuolisille sijoittajille, ja saman vuoden lokakuussa yhtiö listattiin Helsingin pörssiin, jonka yhteydessä yhtiön nimi muuttui tänä päivänä tunnetuksi Outotec Oyj:ksi.

Metso taasen oli vuonna 1999 perustettu suomalainen prosessiteollisuuden alan pörssiyhtiö. Metso tarjosi palveluitaan sen asiakkaille kaivos-, kivenmurskaus-, öljy-, ja kaasualoilla. Outotecista poiketen Metso syntyi yhdistymisen yhteydessä, kun suomalaiset Valmet Oyj sekä Rauma Oyj yhdistyivät. Yhdistyneestä yhtiöstä tuli Suomen mittakaavalla valtava yhtiö, ja se työllisti jopa 12 000 henkeä 50 eri maassa.

Yhtiöt yhdistyivät vuonna 2020, ja yhdistymisen tulos on tänä päivänä tuntemamme Metso Outotec Oyj. Yhdistymisen yhteydessä Metson liiketoiminnasta jäi jäljelle vielä sen teollisuusventtiilien ja prosessiautomaation liiketoiminta – Yhdistymisen yhteydessä nämä liiketoiminnan erotettiin omaksi yhtiökseen, joka jatkoi toimintaansa omana Neles-nimisenä yhtiönään.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Metso Outotecin ajurit ja tulevaisuudennäkymät

Metso Outotecin ajurit ovat sen voimakas kasvu sen päämarkkina-alueilla, maailman kasvava kaivosmineraalien kysyntä sekä Metso Outotecin vahva teknologiaosaaminen.

Metso Outotec on myös suomalaisten, maailmalla toimivien pörssiyhtiöiden tapaan vahva ehdokas yhteistyösopimuksiin markkinoilla, jotka arvostavat vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Suomessa on maailmanluokan osaamista näillä aloilla, ja vahva osaaminen näillä aloilla mahdollistaa Metso Outotecille korkean katteen tarjoavan toiminnan ylläpitämisen ja hintakilpailun välttämisen.

Maailman megatrendit keskittyvätkin voimakkaasti juuri kestävän kehityksen, vastuullisuuden ja luonnonvarojen säilyvyyden varmistamisen ympärille. Metso Outotec on keskittynyt voimakkaasti tarjoamaan ratkaisuissaan juuri trendienmukaisia ratkaisuja, ja yhtiön tulevaisuudennäkymät ovat lyhyellä aikavälillä varsin positiiviset.

Lisäksi maailmalla vallitseva saatavuustilanteen heikentyminen on vaikuttanut positiivisesti Metso Outotecin tulokseen, sillä myös mineraalien sekä metallien hinnat ovat nousseet voimakkaasti saatavuushaasteiden vallitessa.

Metso Outotecin haasteet

Vaikka megatrendit tukevat vahvasti Metso Outotecin toimintaa, on niillä myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia yhtiön operaatioihin. Luonnonvarojen niukkuus mahdollistaa yhtiölle lyhyellä aikavälillä kannattavan, hyväkatteisen mineraalisegmentin kasvattamisen. Ala kasvaa voimakkaasti mm. ajoneuvokannan sähköistymisen ja sen tuoman akkutuotannossa käytettävien mineraalien kysynnän räjähdysmäisen kasvun vuoksi.

Samaan aikaan luonnonvarojen niukkuus esittää myös haasteita, sillä niiden liiallinen käyttäminen teollisuuden tarpeisiin herättää huolia valtiotasolla ympäri maailman. Lainsäädäntö ja siihen liittyvät kehitykset saattavat hankaloittaa yhtiön toimintaa tulevaisuudessa esimerkiksi tiukkojen päästö-, ja kaivostoimintaa rajoittavien lakiuudistusten muodossa.

Metso Outotecillä on myös jonkin verran toimintaan Venäjän markkinoilla, ja yhtiö kirjasi vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä osavuosikatsauksensa mukaan 150 miljoonan euron kertaluonteisen varauksen Venäjän liiketoimintojen alas ajamista varten.

Venäjän markkinan sulkeutuminen tarkoittaa myös sitä, että tulevaisuuden kasvumahdollisuudet Venäjän markkinan osalta ovat lyhyellä aikavälillä ja maan poliittisen tilanteen ollessa epävakaa olemattomat. Tämä kuitenkin vaikuttaa kaikkiin yhtiöihin, jotka toimivat samalla alalla ja jotka noudattavat länsimaiden asettamia Venäjä-pakotteita.

Yhtiö itse kertoo liiketoiminnan riskeiksi ja epävarmuustekijöikseen ennen kaikkea ennennäkemättömän epävakaan maailmantilanteen, jonka vuoksi mm. sen tuotantolaitosten kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Vaikka aikaisemmin mainitsimme mineraalien ja metallien hintojennousun vaikuttaneen positiivisesti yhtiön tulokseen, kertoo yhtiö hintojennousun vaikuttavan myös negatiivisesti sen toimintaan. Hintojen epävakaus tekee hankintojen ennustamisen toimittajien ja asiakkaiden osalta haastavaksi.

>> Opi lisää sijoittamisen megatrendeistä 

Metso Outotecin suurimmat omistajat

Metso Outotecin ylivoimaisesti suurin yksittäinen omistaja on Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium Oy lähes 15 % omistusosuudella. Suurimpien omistajien lisältä löytyy Solidiumin lisäksi useita valtiollisia toimijoita, kuten yhtiön toisiksi suurin omistaja n. 3 % omistusosuudella, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

Lähes kaikkien suomalaisten pörssiyhtiöiden tapaan suurimpien omistajien listalta ei juurikaan yksityishenkilöitä löydy, ja myös Metso Outotecin suurimpien omistajien lista täyttyy pääasiallisesti sijoitusrahastoista, eläkerahastoista sekä eläkevakuutusyhtiöistä.

Ensimmäinen yksityishenkilön nimi löytyy Metso Outotecin suurimpien omistajien listalta sijalta 27, ja sijaa pitää hallussaan suomalaisen Etola-perheyhtiön toiminnassa vaikuttava Erkki Etola. Etolalla on hallussaan n. 0,12 % omistusosuusyhtiöstä tasan miljoonalla osakkeella.

Metso Outotecin suurimmat kilpailijat

Metso Outotec on yhdistymisensä johdosta eräs alansa suurimmista toimijoista. Kilpailevia palveluita tarjoavien yhtiöiden määrä sen toimialalla on kuitenkin varsin maltillinen, joten kilpailijoita ei määrällisesti ole kovinkaan montaa.

Suurimmiksi kilpailijoiksi voinee kuitenkin laskea mm. Sandvik, Epiroc, FLSmidth, Weir Group, ThyssenKrupp sekä Metso Minerals, joka oli Metson edellinen yhtiö ennen Outotecin yhdistymistä. 

Isossa kuvassa Metso Outotec kilpailee kuitenkin ennen kaikkea Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan markkinoilla toimivien suuryritysten kanssa, jotka tarjoavat vastuullisesti tuotettuja ja kestävää kehitystä tukevia palveluita ja tuotteita.

Metso Outotec osakekeskustelu

Metso Outotec sijoittajat nostavat keskustelussa esiin ennen kaikkea sen verrattain hiljan tapahtuneen yhdistymisen sekä sen tuomat taloudelliset edut ja lisäarvon sijoittajille. Metso Outotec puhuttaa sijoittajia lisäksi paljon sen vahvan taloudellisen tuloksen sekä voimakkaasti kasvavan liikevaihdon ja liikevoiton ansiosta.

Keskustelussa nostetaan esiin usein myös megatrendien vaikutus yhtiön toimintaan, joka näkynee jo nyt voimakkaasti yhtiön tuloksessa mm. akkujen valmistuksessa käytettävien mineraalien räjähdysmäinen kysynnän kasvaminen viime vuosina näkyy vahvasti sijoittajien keskustelussa aiheesta. Metso Outotec keskustelua voi seurata esimerkiksi Inderesin sivuilla.

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Metso Outotec on Suomalainen pörssiyhtiö, joka toimii kaivostoiminnan alalla.

Vuosi 2023 näyttää yhtiön kannalta positiivisia merkkejä sen päätoimialojen kasvaessa.

Metso Outotec jakaa osinkoa puolivuosittain 50 % osakekohtaisesta tuloksesta.

Se, kannattaako Metso Outotecin osaketta ostaa vai ei, on jokaisen kohdalla yksilöllistä. Artikkelissa kerromme runsaasti tietoa yhtiöstä ja osakkeesta, jonka avulla tiedät paremmin onko osake salkkuusi sopiva.