Etusivu » Öljyyn sijoittaminen 2024 – Öljy sijoituskohteena

Öljyyn sijoittaminen 2024 – Öljy sijoituskohteena

Öljyyn sijoittaminen tarjoaa sijoittajalleen mahdollisuuksia hyötyä kyseisen raaka-aineen hinnan vaihteluista.

Raaka-aineisiin sijoittamisen suosio on lisääntynyt viime vuosina, ja moni onkin huomannut raaka-ainesijoittamisen olevan kätevä keino hajauttaa sijoituksia. Öljy tarjoaa mahdollisuuksia niin päivätreidaajalle kuin pitkäaikaisellekin sijoittajalle, juuri sen volatiilin hintansa vuoksi.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Sisällysluettelo

Öljy sijoituskohteena

Öljyä käytetään pitkälti polttoaineena ja raaka-aineena synteettisiä aineita valmistaessa, sekä näiden lisäksi lämmityksessä. Öljyn käyttö sisältää myös ongelmia, sillä sitä on olemassa vain rajallinen määrä. Tämän lisäksi öljyn ilmastohaitat ovat puhuttaneet monia, sillä sen poltosta syntyy haitallisia päästöjä. Suuri osa öljyn tuotannosta tapahtuu Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) – järjestön alaisuudessa, joka lisää käyttöön tietynlaista byrokratiaa. Tämän vuoksi öljystä kiinnostuneen sijoittajan on hyvä seurata OPEC:in toimintaa ja raportteja aktiivisesti, pysyäkseen perässä näiden toiminnassa.

Öljyyn sijoittaminen tarkoittaa, että ostat itse raaka-ainetta – harvoin kuitenkaan sijoittaja ostaa raaka-ainetta suoraan, vaan tämä tapahtuu erilaisten sijoitusinstrumenttien kautta. Öljy sijoitus ei itsessään tuota siis sijoittajalleen esimerkiksi osinkoa, mutta sijoittaja voi hyötyä raaka-aineen hinnan vaihteluista esimerkiksi ostamalla tätä ja myymällä kalliimmalla, tai sitten myymällä öljyä, kun sen hinta on huipussaan ja siten tehdä voittoa.

Öljyn hinta pohjautuu hyvin vahvasti kysynnälle ja tarjonnalle.  Mikäli öljyä tuotetaan enemmän kuin sitä kulutetaan, sen hinta laskee. Toisaalta, mikäli öljyä tuotetaan vähemmän kuin mitä sille olisi markkinoilla tarvetta, sen hinta nousee. Öljyn hinnasta puhuttaessa tarkoitetaan usein hinta/barreli, eli esimerkiksi 50 euroa per yksi barreli. Öljystä puhuttaessa viitataan usein joko WTI – tai Brent-öljyyn. WTI-öljy on Yhdysvalloissa käytettävä viitehinta, kun taas Brent-öljyä käytetään viitehintana Lontoossa. Useimmiten näiden öljyjen hinnat korreloivat keskenään, mutta toisinaan tuotannon määrä voi heiluttaa hintoja. Kysynnän ja tarjonnan lisäksi öljyn hintaan vaikuttaa vahvasti maailman taloudellinen tilanne.

öljyyn sijoittaminen

Näin sijoitat raaka-aineisiin ja arvometalleihin

Raaka-aineiden ja arvometallien ostamiseen on useita palveluntarjoajia. eToro on yksi maailman suurimmista kauppa-alustoista, jossa voit käydä kauppaa raaka-aineilla hinnanerosopimusten eli CFD:n kautta (käytännössä tarkoittaa ettet omista ostamaasi raaka-ainetta fyysisessä muodossa, vaan käyt pelkästään kauppaa sen hinnalla). Alla näet miten eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää ”Liity heti” -painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta ja kaupankäynti käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan raaka-aineita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää ”Talletus”-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli noin 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Aloita raaka-ainesijoittaminen!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi raaka-aine klikkaamalla eToro alustan vasemmasta laidasta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” -kohtaa. Kun löydät haluamasi raaka-aineen,  klikkaa ”Käy kauppaa” -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen raaka-ainetta ostaa. Vipuvaikutusta säätämällä voit ”vivuttaa” ostamaasi raaka-ainetta, eli ostaa pienemmällä summalla suuremman määrän osaketta. Huomioi, että tuotot, mutta myös riskit, kasvavat vivuttamisen kautta. Vivuta vain, jos ymmärrät, miten vivuttaminen toimii.

Lopuksi klikkaa ”Avaa kauppa” -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Öljyn hintakehitys

Öljyn hintakehitys historia on todella pitkä ja ulottuu jo 1940-luvulle. Öljyn hinnan tyypillisestä käyttäytymisestä kertoo varmasti hyvin seuraava tapahtuma: 1980-luvulla Iran-Iraq sota alkoi, jonka seurauksena öljyn vienti hidastui ja täten hinta nousi sen aikaisiin huippuihinsa, eli jopa yli 100 dollarin. Hinta kuitenkin lähti laskuun, kun kysyntään alettiin vastaamaan, ja jo 1986 hinta oli pudonnut 25 dollariin. Usein öljyn hintaan vaikuttavatkin tuottajamaiden eli OPEC:in väliset sopimukset sekä esimerkiksi tuottajamaiden sisäiset konfliktit, tai kysyntämuutokset.  

Toinen samankaltainen ”kriisin” seurauksena tapahtunut pudotus oli 2008 finanssikriisin jälkeen – öljyn hinta putosi muutamassa kuukaudessa 172 dollarista vain 50 dollarin paikkeille. Tämän jälkeen hinta lähti kuitenkin pian uuteen nousuun, ja palasi 80 dollarin paikkeille.

Öljyn hinta koki romahduksen vuonna 2020 kahden samanaikaisen tekijän vuoksi: kysyntään vaikutti koronapandemia, sekä tarjontaan Saudi-Arabian ja Venäjän välinen hintasota. Ensin hinta putosikin historiallisesti suuren kysynnän laskun vuoksi, jossa taustalla oli lentoliikenteen dramaattinen vähentyminen. Helmikuusta 2020 maaliskuuhun 2020 mennessä öljyn hinta putosi 46 dollarista vain noin 20 dollariin. Tämä lasku oli kuitenkin vain hetkellinen, ja öljy hinta alkoi palautua nopeasti entiselleen. Vuonna 2021 öljyn hinta on noussut vauhdikkaasti – tämä on näkynyt myös käytännössä, sillä moni on varmasti huomannut esimerkiksi bensan kohonneet hinnat.

Miten sijoittaa öljyyn?

Öljyyn sijoittaminen on helppoa kenelle tahansa juurikin sen monimuotoisuutensa ansiosta! Voit sijoittajana valita itsellesi sopivimman sijoitusmuodon riippuen strategiastasi. Vaikka öljykin on raaka-aine kuten esimerkiksi kulta ja hopea, voi fyysiseen öljyyn sijoittaminen olla hankalaa. Tämän vuoksi, mikäli öljyyn sijoittaminen kiinnostaa, laadimme laajan listan muita, helpompia vaihtoehtoja sijoittaa öljyyn.

Öljyn ostaminen CFD-sopimuksella 

Kun puhutaan öljyyn sijoittamisesta, puhutaan usein ennemmin CFD-sopimuksesella öljyyn sijoittamisesta. Tämä tarkoittaa sopimusta, jolla sijoittaja ei itsessään omista fyysistä öljyä, vaan tekee voittoa öljyn hinnan muutoksilla. 

ETF

Pörssinoteeratut rahastot, eli ETF ovat myös hyvä vaihtoehto sijoittaa öljyyn. ETF voi olla matalemman kynnyksen sijoitus kuin esimerkiksi osakkeet tai CFD-sopimuksen kautta sijoittaminen. ETF:t voivat myös tehdä salkustasi monipuolisemman, ja ovat usein kuluiltaan suhteellisen matalat. Esimerkiksi Ishares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa öljyyn ETF muodossa.

Öljyosakkeet

Öljyyn sijoittaminen onnistuu välillisesti hyvin myös sijoittamalla osakkeisiin. Hyviä yhtiöitä löytyy laajasti eri pörsseistä – jopa meillä Helsingin pörssissä on Neste OIl. Toki kannattaa muistaa, että vaikka öljy-yhtiöiden hinta seuraa öljyn hintaa, voi näiden yhtiöiden hintakehitykseen vaikuttaa myös muut tekijät – esimerkiksi yhtiökohtaiset riskit. Kansainvälisesti tunnettuja öljy-yhtiöitä ovat esimerkiksi Exxon Mobil, Royal Ducth Shell, Chevron, sekä venäjän markkinoilla toimivay Lukoil ja Gazprom.

Öljyfutuurit

Voit myös sijoittaa öljyn hintaa seuraaviin bull-ja bear sertifikaatteihin. Bull sertifikaatti liikkuu öljyn hinnan mukana, kun taas bear sertifikaatti liikkuu öljyn hintaa vastaan: voit ajatella lyöväsi vetoa öljyn hinnan vaihtelua vastaan, eli kun esimerkiksi öljyn hinta laskee sertifikaatin arvo nousee, ja toisin päin. Sertifikaatteja voit ostaa eri kertoimilla ja tämän vuoksi ne ovatkin usein suosittuja: voit pienillä summilla lisätä kaupankäyntivolyymiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että nämä sertifikaatit sisältävät usein suuria riskejä ja niitä tulee käyttää vain äärimmäistä varovaisuutta harkiten – nämä sertifikaatit eivät välttämättä seuraa suoraan öljyn hintaa, vaan ennemmin sijoittajien yleistä näkemystä.

Venäjälle sijoittavat rahastot

Voit sijoittaa myös öljyyn välillisesti Venäjälle sijoittavien rahastojen kautta, sillä öljy on oleellinen osa valtion taloutta ja usein rahastoista suuri osa on öljyteollisuutta tukevaa. Näistä kuitenkin kannattaa perehtyä minkä kokoinen on öljyn osuus rahastosta, mikäli nimenomaan se kiinnostaa kohteena. Kyseisissä rahastoissa on omat riskinsä, mutta tuotot voivat myös olla hyvät.

Kannattaako öljyyn sijoittaa?

Öljyteollisuuteen on historiallisesti ollut kannattavaa sijoittaa, sekä pitkällä että toisinaan lyhyellä tähtäimellä, kunhan ajoittaa ostot oikein. Esimerkiksi jos ostit öljyä koronakriisin ”alennusmyynneistä” olisi sijoituksesi arvo noussut huimasti noin 20 dollarista tämänhetkiseen noin 70 dollariin. Toisaalta on vaikeaa sanoa, tuleeko öljyn hinta nousemaan enää pitkään, sillä nousukautta onkin kestänyt jo hyvä tovi.

Artikkelin kirjoitushetkellä loppukesä 2021 kuitenkin maailman tilanne näyttää siltä, että öljyn hinta voisi pysyä vielä hetken korkeammalla. Yhdysvaltain energiavirasto kertoi kesäkuun 2021 lopulla että maan raakaöljyvarastot ovat laskeneet 7,6 miljoonalla barrelilla kyseisen viikon aikana, ja viimeisen kolmen kuukauden aikana varastot ovat yhteensä laskeneet 9 prosenttia. Tämä voi tuoda painetta hinnan kohoamiselle. Samoin myös arvaamaton maailmantilanne voi nostaa öljyn hintaa – koska tuotantoa laskettiin koronapandemian iskiessä, tulisi sitä hiljalleen alkaa nostaa entiselle tasolleen, mikäli sen halutaan vastaavan kysyntään. Jos näin ei tapahdu, voi öljyn hinta jäädä korkeaksi.

Öljyyn sijoittamisen riskit

Öljyyn sijoittaminen sisältää myös riskejä. Kuten aikaisemmin jo mainittu, öljyn käyttö on haitallista ilmastolle ja täten tulevina vuosina voi olla, että sen käyttöä pyritään vähentämään. Tämän lisäksi koska öljy on rajallinen voimavara, on hankalaa tietää mitä tapahtuu raaka-aineen markkinalle, kun öljyvarat alkavat loppumaan maan päältä.

2010-luvun alussa ilmaantuikin käsite öljyn kysyntähuippu, joka tarkoittaa ajankohtaa, jolloin öljyn tuotanto saavuttaa maksiminsa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kysyntähuipun jälkeen öljyä ei mahdollisesti käytettäisi markkinoilla enää yhtä paljon, taustalla juuri esimerkiksi halventuneet aurinko-ja tuulienergia sekä akkuteknologia.

Toki tähän voi mennä vielä aikaa, ja parhaimmassa tapauksessa kysyntä ylittää tarjonnan, jolloin hinta voikin nousta korkealle. Tämä kyseinen tilanne tarkoittaisi öljyhuippua, joka taas tarkoittaa öljyn muuttumista vaikeammin saatavaksi, ja täten myös öljyyn liittyvien tuotteiden, esimerkiksi bensiinin tai muovituotteiden kallistumista.

Myös öljyosakkeet sisältävät riskejä. Öljy-yhtiöiden toiminta voi olla riskialtista, ja välillä yhtiöt kohtaavat lakiongelmia tai ympäristövahinkoja. Toisaalta esimerkiksi Helsingin pörssiin listattu Neste on kasvanut mukavasti edellisten vuosien aikana.

Raaka-aineisiin sijoittaminen

Raaka-aineisiin sijoittaminen on yleistynyt hyvin paljon viime vuosina, ja raaka-aine markkinoille voit sijoittaa joko fyysisesti tai digitaalista kautta.

Sijoittamisesta puhuessa usein tulee esiin sijoitusten hajautus – ja mikä olisikaan parempi tapa hajauttaa sijoituksiaan kuin sijoittaa raaka-aineisiin. Usein raaka-aineet tasoittavat hyvin salkkua ja tätä suosion kasvua näyttää hyvin myös esimerkiksi raaka-aineisiin erikoistuvien ETF:ien lisääntynyt määrä. Raaka-aineisiin sijoittaminen on usein hyvin spekulatiivista toimintaa, ja vaikka arvo perustuukin myös itse raaka-aineen laatuun, voi hinta vaihdella suurestikin.

Suosituimpia raaka-aineita sijoittaa tällä hetkellä ovatkin nimenomaan öljy, kulta ja hopea. Tyypillisesti tilanteessa, jossa maailmantalous on epävakaa, kokee moni sijoittaja turvalliseksi sijoittaa johonkin konkreettisempaan. Vaikka yleisesti raaka-aineet ovat hyvä keino hajauttaa sijoituksiasi, on niillä jokaisella hyvin erilainen hintakehitys ja perusperiaatteiden pysyessä samana jokaisella raaka-aineella on myös omat ”heikkoutensa” joihin niiden arvo voi herkästikin reagoida. Tämän vuoksi on hyvä tutustua raaka-aineeseen, johon haluaa sijoittaa yksityiskohtaisemmin, jotta tietää millainen tuotto-odotus juurikin tällä kohteella olisi.

 

Lue myös nämä: 

etoro
5/5
Osta kultaa, hopeaa, öljyä…

Yli 30 hyödykettä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoittaessa voit menettää pääomasi. Huomioi sijoittamisen kulut. Lisätietoa eToron kuluista, mene: etoro.com/learn.more 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Öljyyn voit sijoittaa monella eri tavalla, valiten sijoitusstrategiaasi parhaan tavan. Voit valita esimerkiksi CFD-sijoittamisen, ETF:n, öljyosakkeet tai öljyfutuurit.

Öljy voi olla hyvä sijoituskohde, mikäli uskoo sen arvonnousuun. On kuitenkin hyvä pitää mielessä esimerkiksi öljyn negatiivinen vaikutus ympäristöön, ja se miten maailma hiljalleen on kehittymässä kestävän kehityksen ympärille.

Öljyn hinta on vaihdellut todella paljon, mutta koronakriisin tiputuksen jälkeen öljyn hinta on ollut nousussa.

Öljyteollisuuden tulevaisuus näyttää epävarmalta, sillä koko teollisuudenala sisältää paljon ongelmia esimerkiksi ympäristön kannalta. Tämän vuoksi öljyyn sijoittaessa on hyvä olla myös tietoinen sen sisältämistä riskeistä.