Etusivu » Lainavertailu 2023 – Vertaile lainoja helposti

Lainavertailu 2023 – Vertaile lainoja helposti

Lainaa tarvitessasi voi tiedonhaku toisinaan olla hankalaa, ja koko prosessi tuntua monimutkaiselta. Lainoissa on erilaisia kuluja ja lainan saamiseksi kriteerit voivat vaihdella, ja siksi helpoin tapa hakea lainoista tietoa on aina tehdä lainavertailu ennen lainan hakua.

Moni saattaa ajatella, että omasta pankista on aina turvallisinta ottaa laina, jonka varjolla usein lainavertailu jätetään tekemättä. Lainojen vertailu on kuitenkin hyvä tehdä, sillä voit säästää aikaa ja rahaa. 

Sisällysluettelo

KILPAILUTTAA

Yli 10 lainantarjoajaa

LAINAA

max. 350 000€

LAINA-AIKA

1 – 36 kk

✅  Turvallinen sivusto

KILPAILUTTAA

Yli 25 lainantarjoajaa

LAINAA

max. 60 000€

LAINA-AIKA

1 – 15 vuotta

✅  Turvallinen sivusto

KILPAILUTTAA

Yli 10 lainantarjoajaa

LAINAA

max. 500 000€

LAINA-AIKA

1 – 60 kk

✅  Turvallinen sivusto

KILPAILUTTAA

Yli 25 lainantarjoajaa

LAINAA

max. 60 000€

LAINA-AIKA

1 -12 vuotta

✅  Turvallinen sivusto

KILPAILUTTAA

Yli 25 lainantarjoajaa

LAINAA

max. 70 000€

LAINA-AIKA

1 – 15 vuotta

✅  Turvallinen sivusto

KILPAILUTTAA

Yli 25 lainantarjoajaa

LAINAA

max. 8 000 000€

LAINA-AIKA

1 – 36 kk 

✅  Turvallinen sivusto

KILPAILUTTAA

Yli 20 lainantarjoajaa

LAINAA

max. 60 000€

LAINA-AIKA

1 – 15 vuotta

✅  Turvallinen sivusto

Miksi lainavertailu kannattaa?

Lainavertailu tarkoittaa lainatarjousten tarkastelua niiden ominaisuuksien perusteella. Lainavertailu on todella tärkeää, sillä lainoja vertailemalla löydät usein sopivamman vaihtoehdon markkinoilta. Lainavertailua voikin verrata esimerkiksi elektroniikkatuotteen ostamiseen – ei kannata ostaa heti ensimmäistä eteen tulevaa, vaan perehtyä eri vaihtoehtoihin ja myyjiin. Etenkin lainavertailu kulutusluottojen tapauksessa voi olla järkevää. Vaikka netistä on helppoa saada lainaa kulutusluoton muodossa, voi luoton hinta olla kallis.

Lainavertailun suurin hyöty on, että se karsii turhat kulut pois. Vertailemalla näet suoraan nimelliskoron, vuosikoron sekä lainan muiden kulujen määrän. Usein jopa muutaman prosentin ero kuluissa voi olla merkittävä maksaessasi lainaa takaisin. Kilpailuttamalla lainat sinun ei tarvitse enää myöhemmin miettiä, mikäli lainaa olisi saanut matalammalla korolla tai paremmilla ehdoilla. Huolellinen lainavertailu on osa hyvin tehtyä lainanhakuprosessia, sillä haettu laina voi vaikuttaa talouteesi usean vuoden ajan.

Selvitä lainatarpeesi ennen lainan ottamista

Koska lainoja on paljon erilaisia, ja rahoituslaitokset tarjoavat niitä erilaisilla kriteereillä, kannattaa ensin selvittää mitkä ovat pääkriteerisi lainan saamisessa. Kuinka nopeasti tarvitset lainaa, ja minkälaisella aikataululla voit maksaa sen takaisin? Mihin tarkoitukseen tarvitset lainaa? Myös lainan suuruus on hyvä määrittää. Kun tiedät lainatarpeesi, on lainan ottaminen helppoa ja selkeää. Usein lainavertailussa kysytään juuri edellä mainittuja kriteereitä, ja kun ne ovat selkeät, on lainankin hakeminen helpompaa.

Miten vertaat eri lainatarjouksia?

Keinoja verrata lainatarjouksia on monia. Voit aina esimerkiksi itse selata eri rahoituslaitosten ja pankkien internet sivuja ja vertailla tarjouksia esimerkiksi Excel taulukkoa käyttäen. Tämä on kuitenkin hyvin aikaa vievää, ja helpoin tapa onkin usein käyttää internetin lainavertailupalveluita.

Netistä löytyy lukuisia vertailupalveluita, jotka helposti sekoitetaan esimerkiksi pankkiin tai pikavippifirmaan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan palveluiden avulla pystyt ilmaiseksi kilpailuttamaan lainoja. Lainojen vertailupalvelut toimivatkin siis usein välikäsinä asiakkaiden ja pankkien välillä. Lainavertailu on helppoa, sillä sinun tulee vain syöttää haluamasi lainasumma sekä laina-aika lomakkeeseen, ja täten lainavertailu ilmoittaa sinulle mahdollisista tarjoajista, ja siitä voidaanko sinulle ylipäätänsä myöntää lainaa.

Lainavertailu – mitä tulee ottaa huomioon?

On hyvä muistaa, että lainavertailun tarjoukset ovat usein henkilökohtaisia. Lainavertailussa on monia eri tekijöitä, joita kannattaa ottaa huomioon. Lainavertailu pankit kannattaa etenkin ottaa huomioon, että alle tietyn tulotason tai iän voi olla hankalaa saada lainaa. Suomessa on nykypäivänä paljon pieniä rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat luottoa. Toisaalta oma pankki voi olla siinä tapauksessa hyvä vaihtoehto, jos he kokevat, että olet luotettava asiakas. Tällöin pankki voi tarjota lainaa matalammalla korolla, kuin kilpailijat. 

Lainanottajan ikäraja

Usein lainanottoon on 18-vuoden ikäraja, mutta esimerkiksi opintolainaa voi saada myös alaikäinen. Kun kyseessä on muut lainat, esimerkiksi kulutusluotto tai asuntolaina, voi vaadittu ikä lainan saamiseen olla suurempi. Toisinaan esimerkiksi joustoluotoissa ikäraja saattaa olla 20-vuotta, siinä missä vakuudettoman lainan saamiseksi voidaan vaatia jopa 25-vuoden ikää.

 

Maksuerien määrä

Maksuerien määrää kannattaa tarkkailla, sillä toisinaan sopimukset määrittelevät tiukat ehdot tälle, etkä pääse maksamaan esimerkiksi tarpeeksi usein lainaa pois, jolloin lainan hinta saattaa olla korkeampi. Esimerkiksi jos maksat lainaa joka kuukausi pois, on koron määrä hieman pienempi, kuin maksaessasi kerran vuodessa. Mitä lyhyempi laina-aika, sen suurempia ovat maksuerät, kun lainasumma – ja hinta ovat samat. Toisaalta mitä nopeammin maksat lainan pois, sen vähemmän sinun tulee myös maksaa korkoa.

 

Todellinen vuosikorko

Toisinaan lainoissa voi olla piilokuluja, ja täten kannattaakin tarkastella aina lainan todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaissumman, eli kaikki kustannukset.  Todellinen vuosikorko ilmoitetaan poikkeuksetta lainatarjouksessa, ja kannattaakin tutkailla missä tämä jää alhaisimmaksi.

 

Lainasumman suuruus

Saadessaan lainahakemuksen rahoituslaitos arvioi lainanhakijan takaisinmaksukykyä. Jos rahoituslaitos kokee, että takaisinmaksukyky ei ole tarpeeksi hyvä, ei lainaa välttämättä myönnetä. Muistathan myös, että mitä suurempi lainasumma on, sitä suurempi myös korko, eli lainarahan hinta on. Täten kannattaa ottaa lainaa harkiten.

Erilaisten lainojen ja luottojen vertailu

Erilaisia lainoja ja luottoja voit vertailla esimerkiksi netin lainavertailupalveluita käyttäen. Voit aloittaa täyttämällä hakemuksen, joka ei sido sinua mihinkään. Tämän jälkeen palvelu kilpailuttaa sinulle useamman eri pankin ja rahoituslaitoksen lainatarjouksen, joita pääset sittemmin vertailemaan. Erilaisten lainojen ollessa kyseessä kannattaa kuitenkin jokaisen kohdalla kiinnittää eri tekijöihin huomiota.

 

Kulutusluottojen vertailu

Kulutusluotto on vakuudeton laina, joka otetaan perinteisesti jonkin hankinnan rahoittamiseksi. Kyseessä on kerralla otettu laina, ja se maksetaan myös kerralla takaisin. Kulutusluotoissa voi olla hyvin suuret kulut, sekä korot, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Etenkin netin rahoituslaitoksista kulutusluottoa voi saada hyvinkin löysillä ehdoilla, mutta korko saattaa olla jopa kymmeniä prosentteja.

 

Vakuudettomien lainojen vertailu

Kuten kulutusluotto, vakuudettomaankaan lainaan ei nimensä mukaisesti tarvita vakuuksia. Vakuudettomia lainoja voi hakea lukuisilta eri tahoilta, esimerkiksi omalta pankilta tai rahoituslaitokselta, kuten kulutusluottoa. Vakuudeton laina maksetaan takaisin erissä, toisinkuin kulutusluotto. Vakuudettomassa lainassa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin todellisen vuosikoron määrään, koska tämä kertoo lainan todellisen hinnan.

 

Joustoluottojen vertailu

Joustoluotto eroaa tavallisesta kulutusluotosta siten, että lainanhakijalle myönnetään raja tiettyyn summaan asti. Usein lainansaaja ei nosta koko summaa kerralla, vaan tarvitessaan rahoitusta voi turvautua tähän. Korkoa maksetaan luoton määrästä, jota on nostettu omaan käyttöön. Myös joustoluottoja tarkastellessa kannattaa kiinnittää huomiota todelliseen vuosikorkoon. Toisinaan esimerkiksi lisänostot tai maksuohjelman muutokset voivat aiheuttaa lisäkustannuksia, ja tämän vuoksi kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota sopimuksen ehtoihin. Tilinhoitomaksuja voidaan periä, vaikka et olisikaan nostanut luottoa käyttötilillesi.

 

Remonttilainojen vertailu

Onko sinulla mielessäsi remontti? Remonttilainaa haetaan nimensä mukaisesti remonttiin, pienempään tai suurempaan. Erilaisiin tilanteisiin onkin saatavilla hyvin erilaisia lainoja, jonka vuoksi kannattaa kilpailuttaa lainat. Remonttilainaa on esimerkiksi tarjolla vakuudetonta tai vakuudellista, tai voit saada remonttilainaa asuntolainankin yhteydessä. Lainan hinta voi vaihdella suurestikin riippuen valitsemasi lainan tyypistä.

 

Autolainojen vertailu

Autolaina onnistuu eri teitse; pankista, netistä tai rahoituksen ottaminen suoraan autoa myyvästä liikkeestä. Autoliikkeestä ostaessa teet sopimuksen autoliikkeen kanssa yhteistyössä olevan rahoituslaitoksen kanssa. Autolainojen vertailussa kannattaakin olla tarkkana, sillä toisinaan esimerkiksi liikkeessä lainamaksuja sopiessa, voivat esimerkiksi avausmaksut tai muut piilokulut tehdä lainan summasta suuren.

Lainavertailu kokemuksia

Lainavertailut eivät itsessään myönnä lainaa, vaan kilpailuttavat lainoja puolestasi. Vertaa lainoja helposti esimerkiksi internetissä, joka tarjoaa lukuisia ilmaisia lainavertailualustoja. Tällaisia lainavertailusivuja ovat esimerkiksi Zmarta, Sortter tai Rahalaitos. Lainavertailut ovat ilmaisia, ja etuna tässä on alustojen nopeus. Toisinaan kymmenien eri lainahakemuksien täyttäminen ja vertailu voi olla aikaa vievää, jolloin vertailupalvelun käyttäminen on kätevää. Lainahakemuksen täyttäminen käyttäen lainavertailua ei vielä sido sinua mihinkään.

Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa nykyisten lainojen rahoittamista uudelleen, usein tässä syynä on tarjous parempiin ehtoihin. Velan määrä ei siis itsessään vähene, mutta sen ehdot muuttuvat, ja esimerkiksi voit saada lainaa edullisemmalla korolla. Syynä edullisemmalle korolle on usein se, että lainamäärä on suuri, kun yhdistät useamman lainan. Lainojen yhdistäminen voi helpottaa, sillä maksat vain yhden lainan kuluista, eikä sinun tarvitse huolehtia useammasta eräpäivästä kuukaudessa.

 

Lue myös:

Yrityslainan hakeminen

Usein kysytyt kysymykset

Lainojen hinnassa voi olla suuriakin eroja, ja koska toisinaan takaisinmaksuajat vaihtelevat, voi pienikin ero korossa tehdä suuren eron lainan kokonaishintaan.

Lainavertailussa kannattaa kiinnittää huomiota todellisen vuosikoron hintaan, sekä mahdollisiin kuluihin, jota lainaan sisältyy.

Lainoja on helpointa vertailla tutkimalla sivuilla olevaa listaa ja lainojen tietoja. 

Lainojen yhdistäminen voi olla kätevä keino selkeyttää taloudenhoitoa, sillä maksat vain yhden lainan tilinhoitokuluista, eikä sinun tarvitse huolehtia useammasta eräpäivästä. Usein yhdistämällä lainat voit saada lainaa halvemmalla korolla.