Etusivu » Bitcoin ETF 2023 – Hyödy ETF:n kautta Bitcoinin arvonnoususta

Bitcoin ETF 2023 – Hyödy ETF:n kautta Bitcoinin arvonnoususta

Bitcoin ETF 2023

Bitcoin ETF on ollut viime aikoina paljon otsikoissa, sillä se on ensimmäinen kryptovaluuttoihin perustuva ETF. Olikin ajan kysymys, milloin kaksi sijoitusmaailmassa pyörivää trendiä kohtaisivat.

Bitcoin ETF tuo Bitcoinin lähemmäs sijoittajia, jotka eivät välttämättä ole suoraan kiinnostuneita kryptovaluutoista, mutta haluavat hyötyä niiden arvonnoususta. Mutta minkälainen sijoitusinstrumentti oikeastaan Bitcoin ETF sitten on?

Bitcoin reaaliaikainen kurssi 24/7

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mikä on Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF voi aluksi kuulostaa hieman hankalalta käsitteeltä, jos ei tiedä minkälainen sijoituskohde on kyseessä. Siinä missä Bitcoin on monelle tuttu kryptovaluutta, voi ETF olla hieman tuntemattomampi termi. ETF on siis pörssinoteerattu rahasto (exhange-traded fund) eli sijoitusväline, joka seuraa jotain tiettyä osaa markkinasta, ja tämän ETF:n arvon kehitys perustuukin tietyn markkinan kehitykseen. Pörssinoteeratulla tarkoitetaan sitä, että kyseistä rahastoa voi ostaa ja myydä pörssissä osakkeen tavoin. ETF:iä löytyy laidasta laitaan. On esimerkiksi kasvuyrityksiin, kestävään kehitykseen keskittyviä tai tiettyyn toimialaan keskittyviä ETF:iä. Nyt myös kryptomarkkina on saanut omat ensimmäiset ETF:nsä.

Koska Bitcoin ETF:iä on markkinoilla useita, kannattaa tutustua tarkoin niiden sisältöön. Ne eivät toisinaan aina edes sijoita suoraan Bitcoiniin, vaan usein ETF:t ovat sidottu Bitcoin futuurien kehitykseen. Futuuri siis olettaa tietyn hinnan, joten aina ETF ja Bitcoinin hinta ei ole sidottu toisiinsa. Käytännössä siis Bitcoinin ja Bitcoin ETF:n hinta voisi olla ristiriidassa toistensa kanssa. Mielenkiintoista kuitenkin on, että Bitcoinin hinta on ollut kasvussa ja noussut kaikkien aikojen korkeimpaan hintaansa, vain muutaman päivän ennen ETF:n julkaisua.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mikä on futuuri?

Futuuri on johdannaissopimus, jolla sitoudutaan ostamaan ja myymään tiettynä aikana tiettyä kohde-etuutta tulevaisuudessa (esimerkiksi osakkeita tai raaka-ainetta), sillä hinnalla, joka on sovittu johdannaissopimuksen solmimishetkellä. Futuureilla perinteisesti käydään kauppaa, mikäli halutaan ennustaa tietyn etuuden hintamuutosta, tai jos haluaa suojautua tietyn etuuden hintamuutoksilta. Bitcoin ETF tapauksessa siis solmitaan sopimus, joka on solmittu tiettyyn hintaan tulevaisuudessa. Hinnan täyttyessä myös sopimus astuu voimaan.

Mitä Bitcoin ETF:iä on jo saatavilla?

Bitcoin ETF:t ovat kulkeneet pitkän ja kivisen tien, ennen kuin niitä on päästy tuomaan markkinoille. Bitcoiniin ja lohkoketjuteknologiaan on kuitenkin tarjolla enemmän ETF:iä kuin saatat arvatakaan. Vaikka markkinoilla ei olekaan vielä ETF:ää, joka olisi liitetty suoraan Bitcoinin hintakehitykseen, löytyy sieltä silti paljon hyviä vaihtoehtoja.

Kryptomarkkinoilla täyttyi yksi uusi virstanpylväs 19. lokakuuta 2021, kun ProSharesin Bitcoin Strategy ETF (BITO) julkaistiin, joka on ensimmäinen amerikkalainen Bitcoin ETF-rahasto. Kyseinen ETF listautui New York Stock Exchangeen eli New Yorkin pörssiin. Tämä kyseinen Bitcoin ETF arvo perustuu futuureihin, eikä suoraan seuraa Bitcoinin hintakehitystä. Yhden ProShares Bitcoin Strategy ETF osuuden hinta on artikkelin kirjoitushetkellä 38 dollaria. BITO:ssa kulut ovat 0,95 prosenttia.

Kolme päivää ProSharesin Bitcoin ETF:n julkaisun jälkeen markkinoille julkaistiin myös toinen Bitcoin ETF – Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF). Se toimii hyvin samalla tavalla kuin BITO, eli käy kauppaa futuureilla. BTF:n alku ei kuitenkaan ollut helppo – kun se listautui New Yorkin pörssiin 22.10.2021, sen arvo tippui muutamassa tunnissa neljä prosenttia. Verrattuna BITOO:n, on BTF hinnaltaan hieman halvempi – artikkelin kirjoitushetkellä sen hinta on 24 dollaria. BTF:n kulut ovat samaa tasoa kuin BITO:n, eli 0,95 prosenttia.

Yksi puhuttu Bitcoin ETF on Greyscale Bitcoin Trust. Erikoista sen toiminnassa on, että se ei aina ole ollut ETF, vaan se pyritään muuttamaan Bitcoin rahastosta ETF:n muotoon – uutinen on hyvin tuore, sillä tieto tästä julkaistiin vain muutama päivä ennen ProSharesin Bitcoin ETF julkaisua. Kyseisellä rahastolla on hallussaan 3,44% kaikista maailman liikkeellä olevista Bitcoineista, ja se on suurin Bitcoiniin sijoittava rahasto. Positiivista tässä on se, että Greyscalen ETF toiminta ei perustuisi vain futuureihin, vaan taustalla on myös oikeita Bitcoineja. GreyScale Bitcoin Trust ei siis vielä ole ETF, vaan sen muuttamisesta ETF:äksi on lähetetty hakemus SEC:ille, jolla on 75 päivää aikaa käsitellä kyseinen hakemus.

Markkinoille on myös listattu muutama muu ETF, jotka voivat olla hyviä sijoituskohteita, vaikka eivät olekaan samalla tavalla sidottu Bitcoin futuureihin. Lähimpänä Bitcoin Strategy ETF:ää on Purpose Bitcoin ETF, joka on tuotu markkinoille jo vuonna 2020. Kyseinen ETF on listattu Toronton pörssiin, ja se ostaa ja pitää hallussaan Bitcoinia, sekä käy kauppaa Bitcoinilla. Kyseisellä rahastolla kulut ovat 1%.

Tämän lisäksi markkinoilla on myös ETF, Reality Shares Nasqad NexGen Economy ETF, joka ei ole suoraan yhteydessä Bitcoiniin, mutta seuraa Nasqad Blockchain Economy Index:iä, eli lohkoketjuteknologian kehitystä. Kyseinen ETF on ollut markkinoilla vuodesta 2018. Kyseinen ETF sijoittaa ennemmin osakkeisiin, kuin itse kryptoihin tai lohkoketjuihin. Tämän kaltaisia ETF:iä onkin markkinoilla jo hieman enemmän, kuin itse Bitcoiniin keskittyviä, ja voivat olla myös hyvä keino päästä osaksi kryptokehitystä hieman eri tavalla.

Kannattaako Bitcoin ETF:ään sijoittaa?

Bitcoin ETF sijoituskohteena on hyvin uusi instrumentti, johon tulee suhtautua varovaisesti. Vaikka Bitcoin ETF sijoittaminen voi tuntua helpolta vaihtoehdolta, se on juuri listattu markkinoille, ja on vaikeaa ennustaa miten se tulee kehittymään. Osa on sitä mieltä, että esimerkiksi ProSharesin Bitcoin ETF voi olla kohde, johon tavallisen sijoittajan ei tulisi sijoittaa, sillä taustalla on monimutkaisia futuureita, joita voi olla hankalaa ymmärtää.

Bitcoin ETF voi kuitenkin olla hyvin tuottoisa sijoituskohde, ja tällä hetkellä siihen liitetäänkin paljon odotuksia. On hyvä tutustua siihen ennen sijoittamista – tärkein asia onkin ymmärtää, että et osta itse Bitcoinia vaan ETF:ää, ja että usein Bitcoin ETF:n seuratessa tiettyjä johdannaisia sijoitat käytännössä johdannaismarkkinoille. Joten vaikka Bitcoin ETF ei sijoitakaan suoraan kryptomarkkinoille, ei se tarkoita sitä, että se olisi turvallisempi sijoituskohde.

Hyvää Bitcoin ETF:ssä on se, että se on hieman hajautetumpi sijoituskohde, eikä välttämättä seuraa pelkän Bitcoinin arvoa, tämä toki riippuu valitsemastasi Bitcoin ETF:stä. Tämän lisäksi usein ETF:t ovat rahoitusyritysten perustamia ja hallinnoimia, jolloin se vähentää huijauksen riskiä. Bitcoin ETF on käynyt myös tarkan sääntelyprosessin, joka tekee siitä vielä hieman luotettavamman.

Sijoittajan on hyvä huomioida, että koska kyseessä on pörssinoteerattu rahasto voi tämän ostamisesta johtuvat kulut olla suurempia kuin itse Bitcoiniin sijoittaessa. Esimerkiksi Prosharesin Bitcoin ETF kulut ovat 0,95%.  Usein sanotaan, että 1.5–2 prosentin kulutaso on jo hyvin korkea, ja markkinoilta löytyykin kohteita, joissa kulut ovat matalammat kuin tuon 0,95 prosenttia. Jos esimerkiksi siis sijoitat 1000 euroa Bitcoin ETF:ään, menee ETF:stä vuosittain tietty kulu – eli jos rahaston arvo ei nouse, voi olla että päädytkin menettämään vuosittain rahaa ja kulut syövät sijoitustasi ja tuottoasi.

Vaikka kulut toki ovat melko kohtuulliset, BITO:n ja BTF:n taustalla toimii aktiivisesti tiimi, joka pyrkii valitsemaan ETF:iin parhaimmat futuurit. Tämän vuoksi kulut oikeastaan ovatkin hieman korkeammat. Kannattaakin siis pohtia, oletko valmis maksamaan siitä että ETF:ää hallinnoidaan, vai oletko valmis näkemään hieman enemmän vaivaa itse.

Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa suoraan vai Bitcoin ETF:n kautta?

Bitcoin ETF voi kuulostaa alkuun todella hämmentävältä konseptilta -miksi ostaa Bitcoin ETF:ää kun voit ostaa itse Bitcoinia suoraan kryptovaluuttapörssistä? No, Bitcoin ETF voi olla helpompi sijoitusvaihtoehto aloittelijalle, sillä moni kokee suoraan Bitcoiniin sijoittamisen monimutkaiseksi. Ennen Bitcoiniin sijoittamista tulee valuuttaan perehtyä perinpohjaisesti. Bitcoinia voi olla hankalaa säilyttää turvallisesti, ja usein sen säilytykseen tulee hankkia erillinen kryptovaluuttalompakko, joka on jo kulu itsessään. Toki pieniä sijoituksia voi toisinaan säilyttää kryptopörssien omissa lompakoissa, mutta suurempiin summiin suositellaan esimerkiksi konkreettisen lompakon ostoa. Bitcoin ETF on myös hieman likvidisempi kohde kuin itse Bitcoin, sillä se on listattu yleisesti pörssiin, jolloin se on suuremmalle yleisölle käytettävissä.

Bitcoin ETF:ää voikin siis ostaa ehkä hieman matalammalla kynnyksellä, kuin itse Bitcoin kryptovaluuttaa. Etenkin viimevuosien aikana ETF:ien suosio markkinoilla on lisääntynyt, sillä nihin sijoittaminen ei vaadi suuria summia ja lähes kuka tahansa voi sijoittaa näihin. Koska Bitcoin ETF hinta ei suoraan ole sama kuin itse Bitcoinin, voi sitä ostaa useamman osuuden halvemmalla. Toisinaan myös sijoittajille voi olla kynnys luoda tili kryptovaluuttapörssiin, jolloin ETF sijoittaminen on helppoa sillä sen voit tehdä useammalla eri alustalla kuin ostaa Bitcoinia.

Kokeneemmille sijoittajille Bitcoin ETF tarjoaa mahdollisuuden shortata, eli myydä kryptovaluuttaa ja ”ostaa” takaisin, kun hinta on laskenut. Jos esimerkiksi siis uskot Bitcoin hinnan laskevan, voit shortata kyseistä ETF:ää. Omistaessasi Bitcoinia ei tämä onnistu.

Toisaalta tulee ottaa huomioon, että Bitcoin ETF:ään sijoittaessasi et omista itse Bitcoinia. Moni kokee haluavansa omistaa oikeasti kryptovaluuttaa, koska nykypäivänä sitä voi käyttää esimerkiksi verkkokaupoissa maksaessa. Moni uskoo myös itse Bitcoinin hinnan nousevan Bitcoin ETF julkaisun seurauksena, jonka vuoksi myös itse Bitcoin voi tulla olemaan hyvin tuottoisa sijoituskohde.

Tiivistettynä, kannattaa pohtia omaa sijoitusstrategiaansa ja kysyä itseltään mihin tähtää. Jos uskoo Bitcoinin kehitykseen, ja siihen että se voi yleistyä jopa maksuvälineenä voi olla hyvä pohtia antaako ETF sinulle sijoittajana kaikkea, jota tahdot. Erityisesti jos sinulle on tärkeää omistaa itse valuuttaa, ei silloin ETF ole välttämättä oikea sijoitusvaihtoehto. Jos taas sinulla on mielessä hyötyä vain Bitcoinin hinnan vaihteluista, etkä välttämättä halua sitoutua kohteeseen niin pitkäksi aikaa, voi ETF olla sinulle helpompi vaihtoehto.

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Bitcoin ETF hyvät ja huonot puolet listattuna

Mistä Bitcoin ETF voi ostaa?

Koska Bitcoin ETF on pörssinoteerattu rahasto, voi sitä ostaa siis pörssistä, riippuen toki valitsemastasi välittäjästä. Usein perinteisetkin pankit saattavat tarjota ETF:iä sijoittajilleen. Bitcoin ETF ostaminen onnistuu helposti esimerkiksi Nordnetin avulla. BITO:n lisäksi Nordnetistä voit ostaa myös esimerkiksi Valkyrie Bitcoin Strategy ETF:ää (BTF).

Mitä haasteita Bitcoin ETF:llä on?

Bitcoin ETF:llä on yksi suuri haaste, nimittäin Amerikassa tapahtuva tiukka sääntely, joka aiheuttaa hankaluuksia rekisteröintiin. Moni ETF kryptoprojekti on päätynyt SEC:in käsittelyyn – osa kryptosijoittajista onkin varmasti tietoisia Ripplen ja SEC:in välisestä taistelusta, ja siitä miten tarkkaa sääntely on. SEC:in tehtävänä on valvoa markkinoiden toimintaa, mutta kryptovaluuttojen toimintaa sen on mahdotonta säännellä niiden hajautetun luonteen vuoksi. Tämän vuoksi, SEC näkee, ettei ETF:iä kannata tarjota kuluttajille – mutta koska ETF on pörssinoteerattu rahasto, tulee sen saada SEC:in hyväksyntä, jotta sillä voi käydä kauppaa, toisin kuin kryptovaluutat joita ei vaihdeta julkisesti esimerkiksi New Yorkin pörssissä.

Tämän vuoksi Bitcoin ETF arvo perustuukin futuureihin, eikä itse Bitcoiniin, sillä SEC:in on helpompaa valvoa niiden toimintaa. Tähän mennessä SEC ei ole hyväksynyt markkinoille yhtään ETF:ää, joka seuraisi suoraan Bitcoinin tai minkään muun krypton kehitystä.

 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta. 

Usein kysytyt kysymykset

Bitcoin ETF on pörssinoteerattu rahasto, joka seuraa Bitcoinin hintakehitystä.

Bitcoin ETF voi olla tuottoisa sijoituskohde, jos on valmis ottamaan riskejä, jotka sisältyvät kyseiseen sijoituskohteeseen. Bitcoin ETF on kuitenkin kryptovaluuttaan verrattuna hieman matalamman riskin kohde, jota voi vaihtaa monipuolisemmin.

Bitcoin ETF:ää voi ostaa esimerkiksi Nordnetissä. Jos haluat ostaa suoraan Bitcoinia, voit tehdä sen esimerkiksi Coinmotionissa.