Etusivu » Kryptovaluutat – Mitä kryptot ovat ja miten niihin voi sijoittaa? » Bitcoinin ostaminen ja sijoittaminen 2023 – Näin ostat Bitcoinia!

Bitcoinin ostaminen ja sijoittaminen 2023 – Näin ostat Bitcoinia!

Bitcoin ostaminen 2023

Miten Bitcoin ostaminen tapahtuu? Mistä Bitcoineja voi ostaa? Onko ostaminen vaikeaa?

Tässä kirjoituksessa avaamme kattavasti ja selkeästi Bitcoin ostamisen prosessia ja lisäksi kerromme mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon ennen ostamista. 

Vuoden 2023 alussa Bitcoinin kurssi on ollut nousussa.

Bitcoin rikkoi ATH-lukemansa 9.11.2021 ja tuolloin kurssi kävi jopa 68,530.34 dollarissa. Ennätyslukemasta ollaan lasketeltu alaspäin melko reippaasti ja tällä hetkellä kurssi pyörii noin 23,000 dollarin paikkeilla.

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on täysin digitaalisessa muodossa oleva kryptovaluutta, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan. Jotta Bitcoinia voisi ymmärtää mahdollisimman hyvin, tulee ensin ymmärtää miten lohkoketjuteknologia toimii.  Lohkoketjuteknologia voi olla monelle hyvin hankala käsite ymmärtää monimutkaisuutensa vuoksi, mutta koitamme parhaamme mukaan avata lohkoketjun perusidean lyhyen ytimekkäästi:

Lohkoketju eli blockchain on ns. digitaalinen palapeli, joka koostuu matemaattisista algoritmijonoista. Nimensä mukaisesti lohkoketju on siis pitkä jono lohkoja, jotka ovat kytkeytyneet toisiinsa muodostaen lopulta pitkän lohkoketjun = blockchain.

Uudet lohkot eivät voi kiinnittyä ketjussa mihin kohtaan tahansa, vaan uusi lohko sisältää aina edellisen lohkon tiivisteen, jolloin se automaattisesti kytkeytyy juuri toiseksi uusimpaan lohkoon.

Mitä nämä lohkot pitävät sisällään? Jokainen lohko sisältää tietokantaa transaktioista eli siirroista. Lohkoketjua voidaankin kutsua digitaaliseksi kirjanpitomuodoksi joka on modernimpi ja tehokkaampi vastine jo kauan käytössä olleelle tavalliselle kirjanpidolle. Lohkoketju on vain huomattavasti tehokkaampi tapa säilöä ja siirtää tietoa ja sen avulla voidaan myös poistaa kolmannet osapuolet.

Lohkoketjun yksi suurin hyöty on ehdottomasti se, että lohkoketju on täysin hajautettu tietokanta, jota ylläpitää miljoonien tietokoneiden verkosto. Tämä ei keskitä tietoa yhteen tiettyyn tahoon tai paikkaan, joka lisää lohkoketjun turvallisuutta ja tehokkuutta. Lohkoketjuja on erittäin vaikeaa lähteä muokkaamaan ja muuttamaan, koska lohkojen historian muuttaminen vaatisi lohkon uudelleen luomista ja muutos tulisi tehdä myös aina edeltäviin lohkoihin.

Kryptovaluuttojen lisäksi lohkoketjuteknologiaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää mm. rahansiirroissa, älysopimuksissa, omaisuusrekistereissä, äänestyksissä sekä omaisuuden kaupoissa.

Tiesitkö, että Bitcoin perustettiin vuoden 2008 lopussa ja sen perustajana toimi Satoshi Nakamoto. Vielä tänä päivänäkään ei ole tarkkaa tietoa kuka henkilö tai taho tämän nimimerkin takana on. Vuonna 2014 japanilainen Dorian S. Nakamoto joutui mediakohun keskelle kun hänen uskottiin olevan salaperäisen nimimerkin takana. Tämä todettiin lopulta kuitenkin vääräksi tiedoksi ja salaisuus jäi ratkaisematta.

Oli Satoshi Nakamoto kuka tahansa, sen tiedämme, että henkilö/taho on tänä päivänä maailman rikkaimpien listalla sijalla 20. ja Nakamoton arvioitu nettovarallisuus on noin 57 miljardia dollaria. 

Bitcoinin ostaminen

Bitcoinin ostaminen alkaa tänä päivänä olla jo melko helposti toteutettavissa, koska Bitcoineja pystyy ostamaan useiden eri kaupankäyntialustojen kautta. Ostaminen tapahtuu hyvin samankaltaisesti kuin esimerkiksi osakkeiden tai rahastojen ostaminen.

Kaikkien pienempien ja ”tuntemattomampien” kryptovaluuttojen kohdalla näin helppoa homma ei vielä ole, vaan niitä täytyy ostaa Bitcoineilla kryptovaluuttapörsseistä (eli ensin ostat fiat-valuutalla Bitcoinia ja Bitcoinilla voit ostaa haluamaasi altcoinia). Bitcoineja ja suurempia ja tunnetuimpia kryptovaluuttoja voi sen sijaan ostaa jo suoraan euroilla tai dollareilla.

Bitcoiniin suoraan sijoittaminen ja ostaminen onnistuu esimerkiksi suomalaisen Coinmotionin kautta. Lisäksi Bitcoinilla voi käydä CFD-kauppa Plus500 alustalla. CFD-kauppa sopii varsinkin niille sijoittajille, jotka eivät halua omistaa itse Bitcoinia, vaan hyötyä sen hinnanmuutoksesta.

CFD-lyhenne tulee sanoista Contract-For-Difference. CFD-sopimuksiin sijoittaessa varmista, että ymmärrät missä CFD-kaupankäynnissä on kyse. Alla näytämme pikaoppaan avulla miten Bitcoin CFD-kauppa onnistuu Plus500 alustalla. 

Yksi Bitcoin on yhtä kuin 100,000,000 Satoshia. Nämä Satoshit mahdollistavat sen, ettei Bitcoinista kiinnostuneen tarvitse ostaa kokonaista Bitcoinia, vaan voi ostaa esimerkiksi pienen ”palan” yhdestä Bitcoinista.

Eli Bitcoinia voi ostaa niinkin pienellä summalla kuin  yhdellä dollarilla, jolla saa tämän päivän kurssin mukaan 4,371 Satoshia (tammikuu 2023). Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomio valitsemasi ostopaikan välityspalkkioihin ja muihin kuluihin, joita ostamisesta syntyy. 

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Bitcoin on maksujärjestelmä

Lohkoketjuteknologia on kryptovaluuttojen juuri tai niin sanottu perusta. Kun mennään tästä eteenpäin ja tutkitaan eri kryptovaluuttoja, voidaan ne jakaa ominaisuuksiensa puolesta kolmeen eri kategoriaan. Nämä kategoriat ovat: valuutat, ohjelmointialustat (eli platformit) ja tokenit. Bitcoin kuuluu valuutta-kategoriaan.

Bitcoinin tarkoituksena on toimia maksujärjestelmänä ja digitaalisena valuuttana. Sillä on melko suppeasti teknisiä ominaisuuksia toisin kuin esimerkiksi Ethereumilla, jolla pystytään luomaan hajautettuja sovelluksia, uusia kryptovaluuttoja ja mm. DeFi-palveluja.

Tänä päivänä kryptovaluuttoja on olemassa jo tuhansia erilaisia ja niitä tulee koko ajan lisää, mutta Bitcoin on silti edelleen ylivoimaisesti suosituin ja suurin toiminnassa oleva kryptovaluutta.

Opi lisää kryptovaluutoista – lataa ilmainen kryptoaapinen

Bitcoin sijoittaminen 2023

Bitcoin sijoittaminen

Kuten todettua, moni on tehnyt suuriakin omaisuuksia Bitcoin-sijoituksilla. Toisten mielestä Bitcoin ei ole sijoitus ollenkaan vaan pelkkää spekulaatiota, koska tuotto perustuu pelkästään arvonnousuun eikä esimerkiksi osinkotuottoihin. Jotkut taas ovat sitä mieltä, että Bitcoin on uusi kulta 2.0 eli ns. vakuutus, joka antaa suojaa inflaatiota vastaan ja säilyttää arvonsa talouskriiseissä toisin kuin käteisvaluutat. Viime vuonna tältä uskomukselta syötiin pohjaa, koska vuonna 2021 alkanut kiihtyvä inflaatio ja vuoden 2022 korkojen nousun ja karhumarkkinan myötä myös Bitcoinin kurssi laski reippaasti, vaikka aiemmin on sanottu, ettei näillä olisi niin suurta merkitystä Bitcoinin kurssiin. Toki ymmärrettävää on, että sijoittajat haluavat mm. kryptovaluuttojen korkean riskin takia myydä krypto-omistuksia pois ja sijoittaa varat tällaisessa maailmantilanteessa matalamman riskin kohteisiin. Toisaalta korkealla laukkaava inflaatio ja kasvavat elinkustannukset voivat ajaa osan sijoittajista realisoimaan omia sijoituksiaan, koska varoja tarvitaan elämiseen.

Kuten edellisessä kappaleessa mainitsimme, Bitcoin sijoittamiseen liittyy aina korkea riski, koska kurssiheilunta on voimakasta ja kryptovaluuttojen tulevaisuus on vielä avoinna. Kukaan ei tiedä tuleeko Bitcoin tai muut kryptovaluutat korvaamaan perinteiset valuutat ja yleistyykö kryptovaluuttojen taustalla oleva teknologia.

Bitcoiniin sijoittaminen voi olla järkevää seuraavissa tilanteissa:

  • Jos uskot, että Bitcoinien käyttö tulee yleistymään ja mahdollisesti korvaamaan perinteiset valuutat
  • Jos uskot Bitcoinin taustalla olevan lohkoketjuteknologian yleistymiseen eri käyttömuodoissa
  • Jos haluat hajauttaa sijoitussalkkuasi eri omaisuusluokkiin
  • Jos haluat oman talouden puskurisi jakaa käteisen lisäksi myös inflaatiolta mahdollisesti suojaavaan muotoon (kulta, arvometallit, kryptovaluutat)

Yllä olevat kohdat eivät ole sijoitusneuvoja. Huomioi riskit ja sijoita vain sellainen summa minkä olisit pahimmassa tapauksessa valmis häviämään, älä enempää. Tämä sama sääntö pätee kaikkiin eri sijoitusmuotoihin.

Tutustu laajemmin kryptovaluuttasijoittamiseen.

Bitcoinin historia

Bitcoinin taustalla on aiemmin mainitsemamme nimimerkki Satoshi Nakamoto. 

Bitcoiniin liittyy uskomus, että se olisi maailman ensimmäinen kryptovaluutta. On totta, että Bitcoin on ensimmäinen ja tunnetuin KÄYTTÖÖN tullut kryptovaluutta, muttei kuitenkaan maailman ihka ensimmäinen kryptovaluutta. Ennen Bitcoinia on nimittäin luotu useita kryptoja ja lohkoketjuteknologia, mutta nämä aiemmat luomukset eivät kuitenkaan koskaan nähneet päivänvaloa. 

1980-luvun puolella David Chaumin toimesta syntyi DigiCash –niminen kryptovaluutta, josta myös muuan Bill Gates kiinnostui. Asiassa oltiin kuitenkiin aikaansa edellä ja DigiCash ”näivettyi” ennen kuin ehti tehdä sen minkä Bitcoin teki 2000-luvulla.

Kryptovaluuttoja on kehitelty useita 2000-luvulla, jopa tuhansia, mutta Bitcoin oli ensimmäinen joka löi kunnolla läpi. Satoshi Nakamoto –nimimerkin takana oleva henkilö/taho on kehitellyt Bitcoinia ja sen taustalla olevaa hajautettua lohkoketjuteknologiaa kuitenkin jo pitkään ennen vuoden 2008 julkaisua. 2007-2008 finanssikriisin jälkimainingeissa Satoshi Nakamoton tavoitteena oli luoda keskuspankeista ja valtioista riippumattoman maksuväline. Tässä tavoitteessa Satoshi Nakamoto myös onnistui. 

 

10 000 Bitcoinin pizzat

Maailman ”kalleimman” pizzan on tiettävästi ostanut Floridalainen ohjelmoija vuonna 2010. Hän oli ensimmäinen henkilö, joka osti Bitcoinilla jotain oikeaa tuotetta, nimittäin kaksi pizzaa kymmenellä tuhannella Bitcoinilla. Jos pizzahammasta ei olisi tuolloin kolottanut, olisi kyseisten Bitcoinien arvo vuonna 2023 on noin 231 miljoonaa dollaria.

Bitcoinin alkuvaiheisiin liittyy myös suomalainen opiskelija Martti Malmi, joka oli yhteydessä Bitcoinin perustajiin ja tarjosi apuaan. Malmi vastasi mm. Bitcoinin verkkosivujen ylläpidosta ja myöhemmin myös lähdekoodin kehityksestä. Malmia epäiltiin jopa henkilöksi Satoshi Nakamoto –nimimerkin takana, mutta väite ei pidä paikkaansa.

Bitcoinia on vuosien varrella pidetty pyramidihuijauksena, ja osa pitää vieläkin. Osa taas pitää kryptovaluuttoja perinteisten valuuttojen korvaajina. Aika näyttää millaista historiaa Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen osalta jatkossa kirjoitetaan.

Bitcoin Pizza Day: Toukokuun 22. päivä on epävirallisesti nimetty kryptopiireissä ”Bitcoin Pizza Dayksi”, koska juuri kyseisenä päivänä vuonna 2010 floridalainen Laszlo Hanyecz osti 10 000 bitcoinilla kaksi perhepizzaa. 

Bitcoinin arvo ja kurssi

Bitcoinin arvo on ollut parhaimmillaan jopa yli 60% kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta arvosta. Tällä hetkellä dominanssi on noin 42%. Bitcoinin markkina-arvo pyörii n. 445 miljardin dollarin paikkeilla.

Bitcoinin arvo määräytyy kaikkein yksinkertaisimmin ajateltuna saman logiikan mukaan kuin kaikkien muidenkin omaisuusluokkien arvot eli kysynnän ja tarjonnan mukaan kuten osakesijoittamisessa. Bitcoinin arvo on aina se millä hinnalla sillä on viimeksi käyty kauppaa. Osittain arvoon vaikuttaa myös teknologian kehittyminen ja odotukset kryptovaluuttoja kohtaan. Olemme kirjoittaneet kattavamman artikkelin Bitcoinin arvosta ja kurssikehityksestä, jonka löydät täältä. 

Bitcoin muunnin euroiksi

Bitcoin vs. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash on Bitcoinin uudempi versio, joka on nimenomaan vaihdannan välineenä toimiva kryptovaluutta, jonka Bitcoin perusti syksyllä 2017.

Bitcoin Cash ei ole Bitcoin vaan oma kryptovaluutta, joka toimii kuten Bitcoin, mutta vähän nopeammin suuremman lohkokoon vuoksi. Bitcoin Cashin arvo ei kuitenkaan ole sidottu Bitcoinin arvoon. Syksyllä 2021 Bitcoin Cashin arvo on noin 600 dollaria. Kurssi kävi parhaimmillaan jopa yli 3,600 dollarissa.

Bitcoin Cashilla ei ollut alun perin arvoa ollenkaan vaan se luotiin Bitcoinin skaalautuvuusongelmien vuoksi ja sijoittajat/louhijat saivat niitä aluksi ilmaiseksi. Bitcoin Cash kiinnostaa sijoittajia, mutta se nähdään kuitenkin vain vaihtoehtona Bitcoinille.

Bitcoin verotus 2023

Myöskään Bitcoineista ei voi saada tuottoa ilman veroseuraamuksia. Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen verotukseen liittyi hieman epäselvyyksiä vuoteen 2018 asti, jonka jälkeen Bitcoin-tuotot on katsottu pääomatuloverotuksen alaiseksi.

Bitcoin verotus toteutuu siis kuten osakkeissakin eli sijoittaja maksaa voitostaan veroa 30% 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä osuudelta 34 prosenttia. Voitto realisoituu, kun omistuksessa olevat Bitcoinit vaihdetaan käteiseksi, toiseksi kryptovaluutaksi tai kun niitä käytetään ostamiseen. Bitcoinien luovutustappiot voi vähentää verotuksessa.

Tarkempaa tietoa kryptovaluuttojen verotuksesta löytyy verottajan sivuilta.

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Bitcoinin käyttö

Lähivuosiin saakka Bitcoinit ovat olleet enemmänkin arvonnousua spekuloivien sijoittajien suosiossa eivätkä ne ole vielä Suomessa tai maailmalla vakiintuneet säännölliseen käyttöön. Kryptovaluutat tulevat kuitenkin lisääntymään tulevaisuudessa ja valtiot ottavat niitä enemmän käyttöön tai perustavat omia kryptovaluuttojaan. Tällä hetkellä Bitcoinin lisäksi kryptovaluuttoja on luotu jo yli 20 000 kappaletta. 

Tällä hetkellä Bitcoinin ja kryptovaluuttojen käyttö on laajentunut nopeasti mm. verkkokauppaostosten tekemiseen (esim. Shopify, Microsoft). Viime aikoina on julkaistu uutisia miten Visa ja Mastercard mahdollistavat yhdessä kryptoalustojen kanssa kryptovaluutalla maksamisen kymmenissä miljoonissa eri kauppapaikoissa.

Bitcoinien käyttömahdollisuudet laajenevat koko ajan ja esimerkiksi yrityksissä ympäri maailmaa palkkoja voidaan maksaa Bitcoineilla. IT-miljardööri ja Leijonan Luola Usa –ohjelmasta tunnetun Mark Cubanin omistama Dallas Mavericks NBA-joukkue hyväksyy Bitcoinit maksuvälineenä ottelutapahtumissaan. 

Helsingissä sijaitsee myös Euroopan ensimmäinen Bitcoin-automaatti. Laitteeseen voi tallettaa euroja ja automaatti muuttaa ne Bitcoineiksi ja siirtää ne suoraan tallettajan Bitcoin-lompakkoon.

Katso lista kaikista Suomen bittiautomaateista

Bitcoinin louhinta

Perinteistä valuuttaa tehdään paperista painokoneella (no, nykyään keskuspankin taitavat ”luoda rahaa” vain nappia painamalla), kultaa ja arvometalleja louhitaan kaivoksissa raskaalla kalustolla, myös Bitcoineja louhitaan, mutta vähän eri tavalla.

Bitcoineja syntyy lisää louhimalla. Louhinta tapahtuu kuitenkin tietokoneiden avulla, toki vain tiettyyn ennaltamääritettyyn määrään asti. Bitcoinien maksimimäärä 21 miljoonaa kappaletta on siis valmiiksi kirjoitettu koodiin, lohkoketjuihin. Sitä määrää ei voi muuttaa. Tämä ennalta määritelty ”niukkuus” saattaakin olla yksi asia miksi Bitcoineilla on arvoa tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Bitcoineja on louhittu yhteensä noin 19,27 miljoonaa.

 

Miten Bitcoin louhinta sitten tapahtuu?

Bitcoineja pystyy louhimaan kuka tahansa, tai ainakin aiemmin pystyi, nyt se on vähän jo haastavampaa. Käytännössä uusia Bitcoineja syntyy, kun tietokone pystyy ratkaisemaan monimutkaisia matemaattisia algoritmitehtäviä ja voittaja saa palkinnoksi tietyn määrän Bitcoineja.

Bitcoinien louhinta kuluttaa myös valtavasti sähköä eli louhintakustannus nousee koko ajan. Lisäksi aika-ajoin tapahtuva ”Bitcoin-halving” puolittaa louhijan ”palkinnon” eli nykyään louhintapalkkio on 6,25 Bitcoinia kun se oli aiemmin 12,5 Bitcoinia.  Suurin osa Bitcoineista on jo louhittu, joten nykyisellään louhinta vaatii järeät tietokoneet, joten ihan kotikoneella louhinta ei enää onnistu. Valtaosa louhinnoista tapahtuukin nykyään ns. louhintafarmeissa.

Lue lisää kryptovaluuttojen louhinnasta.

Bitcoinien säilytys

Bitcoinien säilytys ei ole koskaan 100% varmaa, mutta säilytykseen löytyy useita erilaisia keinoja, jotka lisäävät turvallisuutta. Lähtökohta on se, että voit säilyttää Bitcoineja siinä palvelussa mistä ne ostit, mutta lisävarmuudeksi voit käyttää myös muita keinoja. Paras voi olla hajauttaa Bitcoinin muutamalla erilaisella säilytystavalla, etenkin jos niitä omistaa enemmän.

 

Bitcoinlompakot

Kryptovaluuttapörssien ja –palveluntarjoajien omien säilytysmahdollisuuksien lisäksi muita säilytysvaihtoehtoja Bitcoineille on Bitcoin-lompakot. Bitcoin-lompakkoja on erilaisia, online-, desktop-, mobiili-, paperi- ja hardware-lompakot.

Online-lompakot ovat helpoimpia ja ensimmäisiä vaihtoehtoja Bitcoinien säilytykseen, kun summat ovat vielä melko pieniä. Online-lompakot ovat helppoja, koska niihin kirjaudutaan internetissä, mutta niiden säilytykseen liittyy myös riskejä, koska kyse on online-palvelusta. 

Desktop-lompakot eli ns. offline-lompakot ovat seuraava tason Bitcoinien säilyttämiseen. Ne ovat tietokoneelle ladattavia ohjelmia ja siinä mielessä turvallisempia, koska ohjelma sijaitsee vain omalla koneella.

Mobiililompakot toimivat samoin, mutta ne ovat sovelluksia, jotka ladataan tietokoneen sijasta mobiililaitteelle. 

Paperilompakko sen sijaan on ihan oikea fyysinen paperilompakko mikä saattaa kuulostaa hassulta, kun puhutaan virtuaalivaluutoista. Paperilompakkoon talletetaan oma privaattiavain, joten se on turvassa hakkeroinnilta.

Hardware-lompakot eli laitteistolompakot ovat kaikkein turvallisin vaihtoehto Bitcoinien säilyttämiseen ja ne ovatkin ammattimaisten bitcoin-omistajien suosiossa. Hardware-lompakko on fyysinen laite, joka kytketään tietokoneeseen USB:n kautta. Laitteisto ei ole yhteydessä internetiin, joten Bitcoinit ovat turvassa haittaohjelmilta ja hakkeroinnilta. Suurin riski on salasanojen unohtaminen tai itse laitteen kadottaminen. Ledger Nano X on suosituin hardware-lompakko.

Opi lisää Bitcoin-lompakoista

Bitcoinpörssit

Bitcoineilla käydään kauppaa kryptopörsseissä. Kryptopörssejä on lukuisia ja kilpailu niiden välillä on kovaa, kannattaa suosio tunnetuimpia kryptovaluutapörssejä. Pienempiä pörssejä on joutunut myös hakkeroinnin kohteeksi.

Suosituin kryptovaluuttapörssi on Binance. Muita suosittuja kryptopörssejä ovat Coinbase ja BitMEX. Kotimaisista toimijoista tunnetuimmat ovat Coinmotion ja Northcrypto.

Bitcoinrobotit

Bitcoinrobotit eli salausrobotit ovat ohjelmistoja, joiden avulla Bitcoineilla on mahdollista tehdä voittoa myös silloin, kun Bitcoinin arvo laskee. Nimensä mukaisesti robotit toimivat automaattisesti algoritmien mukaan. Nykyään lähes kaikissa omaisuusluokissa pystyy erilaisin sijoitusinstrumentein lyömään vetoa kohde-etuuden arvon laskun puolesta ja saamaan siten tuottoa.

Algoritmeihin perustuvat salausrobotit ovat aika tuore juttu, ne yleistyivät vasta 2017 Bitcoinin hinnanlaskun jälkeen. Tunnetuimpia bitcoinrobotteja ovat Bitcoin Trader, Bitcoin Code, Bitcoin Profit, Immediate Edge ja Cryptosoft.

Salausrobotteihin lukeutuu mukaan myös paljon huijauksia, joten kannattaa tehdä tarkkaa tutustumistyötä ennen robottien käyttöönottoa ja miettiä haluaako varmasti sellaista käyttää. Me emme suosittele Bitcoinrobottien käyttämistä.

Bitcoinin asema vuonna 2023

Tällä hetkellä Bitcoin on kryptovaluuttojen selkeä ykkönen, mutta onko se samassa asemassa viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Kukaan ei tiedä. Ehkä jokin näistä uusista kryptovaluutoista nousee kovempaan suosioon, ken tietää. Uusia kryptovaluuttoja syntyy myös tiuhaan tahtiin.

Selvää on kuitenkin se, että perinteiset paperivaluutat eivät ole ikuisia ja ne tullaan syrjäyttämään jossain vaiheessa. Voi olla, että koko rahajärjestelmä menee uusiksi seuraavassa isossa finanssikriisissä ja on selvää, että koko ajan mennään digitaalisempaan suuntaan. Sen verran kiistattomia ovat digivaluuttojen ja lohkoketjuteknologian hyödyt verrattuna paperivaluuttaan, nopeammat transaktiot ja sääntelyvapaus ensin mainittuina.

Kryptovaluutat tulevat lisääntymään myös vaihdannan välineinä, arvion mukaan 5-10 vuoden sisällä laajemmin. Hämärän peitossa vielä on, että onko Bitcoin suosituin virtuaalivaluutta maksuvälineenä vai jokin muu, kenties valtion tai EKP:n oma kryptovaluutta?

Mutta juuri nyt vuonna 2023, Bitcoin on vahvasti kryptovaluutta numero 1.

Bitcoinin sääntely

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen sääntelyt ovat puhuttaneet sijoittajia, ja viime aikoina olleetkin erityisen paljon otsikoissa. Puhuttaessa Bitcoinin sääntelystä, usein sijoittajat pelkäävät pahinta ja se herättää negatiivisia tunteita. Toisin kuitenkin kävi, ja uudet säännökset eivät ole niin pahoja kuin aluksi ajateltiin.

Yksi suurimmista Bitcoinin säätelyyn liittyvistä uutisista on ollut 9. maaliskuuta 2022 Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin kirjoittama sopimus, joka saattaa laajentaa virtuaalivaluuttojen käyttöönottoa Yhdysvaltojen rahoitusjärjestelmässä. Käytännössä Biden allekirjoitti sopimuksen, jonka avulla valtiovarainministeriö ja muut liittovaltion virastot tulevat pohtimaan säännöstelysuunnitelmaa. Bitcoin kurssi nousikin tämän seurauksena 9,1 prosenttia, sillä uutiset olivat hyvin positiivisia kryptovaluuttasijoittajille.

Bitcoinin ottaminen osaksi maksujärjestelmää vaihteleekin huimasti, sillä myös Arabiemiraatit ovat siirtyneet valmistelemaan lakeja, ja tekemään maasta kryptoystävällisempää. Euroopassa vastaavaa kehitystä tai tavoitteita ei sen suuremmin ole nähty. Ainoa kaupunki, jossa liikettä kryptojen hyväksyntään on näkynyt, on Sveitsin Lugano, joka ottaa virallisesti Bitcoinin, Tetherin sekä heidän oman virtuaalivaluutan LVGA:n käyttöön.

Tämän lisäksi Ukrainan Presidentti Volodymyr Zelenskyy allekirjoitti sopimuksen, jonka ansiosta Ukrainan uusi laki kryptovaluutoista määrittää virtuaalivarojen oikeudellisen aseman, luokittelun, omistuksen ja sääntelyelimet sekä asettaa kryptovaluuttapalvelujen tarjoajille rekisteröintivaatimukset. Tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä, että Ukraina pyrkii nopeuttamaan kryptojen käyttöönottoa.

Huomioi, että tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvoina. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Bitcoin on lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Se on suurin ja vanhin kryptovaluutta, ja se on perustanut Satoshi Nakamoto. Se on täysin virtuaalinen maksuväline ja valuutta, jonka arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Bitcoin on avoimen lähdekoodin virtuaalinen valuutta, jossa kaikki maksut tapahtuvat suoraan lähettäjän ja vastaanottajan välillä ilman pankkeja tai välikäsiä. Siirrot kirjataan kaikille avoimeen Blockchain-ketjuun. Lähettäjällä ja vastaanottajalla on Bitcoin-lompakko ja salausavain, joiden avulla siirrot tehdään.

Euroja voi vaihtaa Bitcoineiksi muutamissa palveluissa, kuten Northcryptossa tai Coinmotionissa. Palveluissa voi ostaa Bitcoinia maksukorteilla tai verkkopankkisiirrolla. Lisäksi on hyvä olla Bitcoin-lompakko, jossa Bitcoinit säilytetään pitkäaikaisesti.

Bitcoineja louhitaan siihen tarkoitetuilla suorituskykyisillä tietokoneilla, jotka murtavat matemaattista koodia. Kun tietokoneet saavat monimutkaisia matemaattisia arvoituksia ratkaistua, syntyy uusia Bitcoineja markkinoille. Bitcoinien kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan, ja Bitcoinien louhinta vaikeutuu kokoajan mitä lähemmäs tuota maksimimäärää mennään.

Kryptovaluutat olivat vuonna 2021 kovassa nosteessa ja taas vuonna 2022 kovassa laskussa. Nyt vuoden 2023 alussa ollaan nähtyä melko kovaakin nousua. Koronaviruksen aiheuttama turbulenssi pörssiosakkeissa sai monet ostamaan Bitcoinia, kun taas viime vuoden epävakaa markkinatilanne, korkeat korot ja inflaatio myymään pois.  Sijoita Bitcoiniin harkitusti ja oikeassa suhteessa sijoitussalkun allokaatioon – älä laita kaikkia munia samaan koriin.

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Uusien luotettavien palveluntarjoajien ja erilaisten säilytysmahdollisuuksien myötä Bitcoiniin sijoittaminen ja niiden säilyttäminen on jo suhteellisen turvallista. Tutustu kuitenkin tarkasti valitsemaasi ostopaikkaan.