Etusivu » Arvo-osakkeet 2023 – Tietopaketti arvo-osakkeista ja arvosijoittamisesta

Arvo-osakkeet 2023 – Tietopaketti arvo-osakkeista ja arvosijoittamisesta

Arvo-osakkeet 2023

Osakesijoittamisessa arvo-osake tarkoittaa pörssiin listautuneen yhtiön osaketta, jonka hinta on sijoittajan mielestä alhainen verrattuna yhtiön arvoon.

Arvo-osakkeet ovat herättäneet kiinnostusta myös suomalaisissa sijoittajissa maailman markkinoiden heilahtelujen ja useilla toimialoilla tapahtuneiden yllätysten vuoksi.

Lyhykäisyydessään arvo-osakkeista puhuttaessa viitataan aliarvostettuihin osakkeisiin, joiden hinta on tarkasteluhetkellä edullinen, vaikka yhtiön toiminnasta kertovat tunnusluvut vakuuttavat muuta. Kun käännät katseesi pörssilistojen tylsiksi miellettyihin toimialoihin ja puuduttavan epäkiinnostaviin yrityksiin, saatat löytää todellisia arvo-osakkeita. Fiilispohjan lisäksi arvo-osakkeiden tunnistamiseen on tarjolla myös tarkkoja laskentakaavoja ja ennusteita.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on arvo-osake?

Sijoittajana haluaisit aina tunnistaa osakkeita, joista muut eivät ole vielä kiinnostuneet, ja jotka tulevaisuudessa tarjoavat hyvää arvonnousua osakkeen hinnan kasvun myötä sekä vuosittaisten osinkojen muodossa.

Sijoittamisen perusteina voidaan pitää, että laitat sijoitettavissa olevat rahasi sellaiseen kohteeseen, joka tuottaa arvonnousua halutulla aikajänteellä. Joillekin tämä aikajänne voi olla päivää lyhyempi, toisille vuosikymmeniä. Arvo-osakkeiden kohdalla ei puhuta päiväkaupasta, vaan arvonnousua on tarkoitus jäädä odottelemaan vuosiksi. Odotellessasi parasta myyntitilaisuutta, pääset kuitenkin samaan aikaan nauttimaan myös vuosittaisista osingoista.  

Miten siis tunnistaa osakkeet, joiden hinta on alhainen suhteessa niiden mahdolliseen arvoon? Arvo-osake määritelmä mukaisesti tarkoittaa, että osakkeen hinta on ”liian halpa” suhteessa siihen, mitä sen tulisi olla. Arvo-osakkeen tunnistamiseen on tarjolla laskukaavoja, joiden kalkyloimiseen tarvitset yrityksen tunnusluvut. Hieman näkökannastasi riippuen, voit etsiä mahdollisimman tuottoisia arvo-osakkeita vertaamalla yrityksen osakkeen hintaa sen tulokseen, omaan pääomaan tai osinkoon. Oma näkemyksesi toimialan kehityksestä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista kannattaa yhdistää tunnuslukujen tulkintaan ja markkina-analyytikkojen näkemyksiin.

Kukapa olisi uskonut pari vuotta sitten, että esimerkiksi perinteiseksi yritykseksi kuvattavissa oleva Harvia tekisi satumaista kasvua pandemian ansiosta? Tai hoksannut ajatella, että Marimekko tulee porskuttamaan edelleen, eivätkä globaalit markkinat olekaan kyllästyneet Unikko-kuosiin? Osakemarkkinoilla toimiva sijoittaja voi hyötyä kansainvälisten kuluttajamarkkinoiden liikkeistä ja silloin on ajateltava kulutuskäyttäytymistä globaalilla tasolla, ei omista lähtökohdistaan.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Arvo-osakkeen ominaisuudet

Arvo-osakkeet ovat yksinkertaisesti ilmaistuna osakkeita, joiden hinta on tarkasteluhetkellä edullinen, mutta on nähtävissä, että tulevaisuudessa niiden arvostus nousee. Arvo-osake on aliarvostettu suhteessa sen potentiaaliin. Mikään osake ei siis ole arvo-osake koko aikaa – muutoinhan sen tuotto jäisi hyvin heikoksi. Arvo-osake on tarkasteluhetkellä halpa, ja halpuuteen on oltava syy: edullinen hinta voi johtua esimerkiksi heikosta arvostuksesta huonojen tulevaisuuden näkymien vuoksi. Mikäli epävarmuutta aiheuttava tilanne kääntyykin yrityksen hyväksi, osakkeen arvostus nousee.

Mutta, tähän liittyy myös riski: mikäli halvan hinnan ja heikon arvostuksen aiheuttamat tekijät pysyvät voimissaan ja pahenevat, osake jatkaakin edelleen laskuaan. Tällöin on kyseessä nk. putoava puukko – arvosijoittaja saa tässä kohtaa tuta osakesijoittamiseen liittyvät riskit.

Mitä tarkoittaa arvosijoittaminen?

Arvosijoittamista harjoittava sijoittaja pyrkii tunnistamaan sellaiset arvoyhtiöt, jotka ovat ostohetkellä aliarvostettuja.

Moderni arvosijoittaminen ottaa huomioon maailmantilanteen tuomat mahdollisuudet tunnistaa hyviä arvo-osakkeita. Globaaleilla markkinoilla osakkeiden arvostukseen vaikuttavat mm. maailmanpolitiikka, pandemian aiheuttamat rajoitukset ja kuluttajien ostokäyttäytymisen muutokset, yhtiöiden omat ja kilpailijoiden toimet yrityskaupoista uusiin aluevaltauksiin, poliittisiin ja ympäristökatastrofien aiheuttamiin levottomuuksiin – sekä toki myös mahdollisuuksiin. Esimerkiksi vihreän energian yhtiöt voivat olla kärsivälliselle sijoittajalle hyviä arvo-osakkeita teknologian hiljalleen kehittyessä ja uudenlaisten energiaa tuottavien ratkaisujen marssiessa laajasti myös kuluttajamarkkinoille.

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Arvo-osake vs. kasvuosake

Arvo-osakkeita verrataan usein kasvuosakkeisiin, kuvaten näiden kahden olevan toistensa vastakohtia. Arvo-osake on halpa suhteessa yhtiön potentiaaliin, kasvuosake taas kallis, mikäli sitä tarkastellaan tavanomaisten tunnuslukujen valossa. Silti yhtiö saattaa tuottaa vahvaa kasvua tulevina vuosia, mikäli sen tarina lähtee nousukiitoon.

Kasvuosakkeet liittyvät kasvufirmoihin, juuri niihin eteenpäin katsovien propellipäiden perustamiin startupeihin, joilla on äärimmäisen vähän omaa pääomaa, liikevaihtona ostoja myyntien sijaan, vasta liikkeelle lähtevät suuret kaupat, eikä osingoista tässä vaiheessa kuin ohut aavistus.

Arvo-osakkeita ja kasvuosakkeita verratessa olennaista onkin se, kumpiin sijoittamalla saa rahoilleen paremman vastineen. Tässäkin on yksittäisen sijoittajan hyvä käyttää hajautusta, eli laittaa hieman sinne ja hieman tuonne, jolloin hyötyy molempien osaketyyppien menestyksestä – tai jättää kärsimättä pelkästään toisen osaketyypin heikosta kehityksestä.

Opettelevalle sijoittajalle omien rahojen hajauttaminen erilaisiin sijoituskohteisiin tarjoaakin konkreettisen keinon sekä seurata että kiinnostua erilaisista toimialoista. Kokeneet ammattisijoittajat sanovatkin arvo-osakkeiden kohdalla, että yrityksen toiminta olisi ymmärrettävä niin hyvin, että tietää mistä sen kassavirta muodostuu ja vaikuttavatko siihen esimerkiksi maailmanmarkkinoilla vaihtelevat raaka-aineiden hinnat.

Arvo-osakkeet ovat tyypillisesti syklisiä, eli niiden tulos vaihtelee voimakkaasti taloussuhdanteiden mukaan. Syklinen arvo-osake saattaa olla jonakin taloussuhdanteen kuopan aikana erittäin hyvä ostopäätös ja sijoittaja saa rahoilleen odotettua arvonnousua taloussuhdanteen parantuessa. Arvo-osakkeilla on keskimääräistä osakesijoittamista korkeampi riskitaso, joten tarjolla on sekä mahdollisia suuria voittoja että karvaita tappioita. Tämänkin vuoksi arvosijoittajalta edellytetään tarkkaa taustatietojen keräämistä ja harkittuja päätöksiä.­­­

Miten löytää arvo-osakkeita?

Pyrkiessäsi löytämään hyviä arvo-osakkeita, suuntaa katseesi pörssissä sellaisten osakkeiden pariin, joita saattaisit muuten hylkiä niiden vakiintuneisuuden ja epäseksikkyyden vuoksi. Todellisten arvo-osakkeiden tunnistamiseen tarvitset yhtiön tavanomaiset tunnusluvut, kuten tuloksen ja oman pääoman, sekä perehtyneisyytesi mukaan myös kyvyn ennustaa näiden tunnuslukujen kehitystä tulevaisuudessa. Näihin on tarjolla myös työkaluja erilaisissa maksullisissa sijoituspalveluissa.

Arvo-osakkeita jahtaavaa kehotetaan tutustumaan myös yhtiön vuosiraporttiin, johdon katsaukseen ja tulevaisuuden näkymiin, yhtiön toimialan markkinakatsauksiin ja mikä ettei myös vapaamuotoisempiin haastatteluihin ja lehtijuttuihin yhtiön toiminnasta.

Toisaalta sanotaan myös, ettei yhtiötä voi arvioida pelkästään sen markkinan mukaan. Vaikka markkinalla kokonaisuudessaan saattaisi mennä heikosti – ajatellaanpa nyt vaikka tapahtuma-alaa – voi sen toimialalla operoivalla yhtiöllä mennä siitä huolimatta ihan mukavasti, jos se osaa pelata korttinsa hyvin.

Arvo-osakkeita valikoidessasi pidä mielessäsi ajatus siitä, että osakkeen arvo on ostohetkellä jostain syystä liian alhainen suhteessa sen todelliseen arvoon, joka on toteutumassa tulevaisuudessa. Tämä tulevaisuus saattaa olla jonkin osakkeen kohdalla alle vuosi, toisen osakkeen kohdalla useita vuosia. Arvosijoittajan kannattaakin harjoittaa voimakasta hajauttamista ja pitää myös päänsä kylmänä oikeaa ostohetkeä odottaessaan.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Arvo-osake ja tunnusluvut

Arvo-osakkeiden tunnistamista varten on otettava selvää organisaatioiden tunnusluvuista. Korkeaa tulosta tekevä, mutta alhaisen osakkeen hinnan omaava organisaatio on tyypillinen arvosijoituskohde.

Laskukaavoina ilmaisten, arvo-osakkeita on mahdollista tunnistaa seuraavien tunnuslukujen avulla:

Yhtiön osakkeen hinta on alhainen suhteessa sen…

  • tulokseen: alhainen P/E-luku eli osakkeen hinta per tulos
  • omaan pääomaan: alhainen P/B-luku eli osakkeen hinta per oma pääoma
  • osinkoon eli  osinkotuottoprosentti on korkea
  • yritysarvoon EV/EBIT = yritysarvo (markkina-arvo + korolliset velat) per liiketulos
  • kassavirtaan: P/CF eli osakkeen hinta per kassavirta

Opi lisää sijoittamisen tunnusluvuista täältä 

 

Mielenkiintoista näiden laskukaavojen hyödyntämisessä on, että tunnuslukuina voidaan käyttää historiallisia tai ennustettavia tunnuslukuja tai näiden yhdistelmiä. Arvo-osake määritelmä palvelee siis parhaiten niitä, joilla on yhtiökohtaisten tunnuslukujen käyttö hanskassa ja osaamista myös toiminnan ennustamiseen – tai kykyä hankkia riittävästi taustatietoa yhtiöistä. Vähemmän paneutunut sijoittaja voi hyödyntää arvo-osakkeisiin sijoittavia rahastoja ja jättää laskukaavojen kalkyloinnin ja ennusteiden tekemisen ammattilaisten huolehdittavaksi.

Edellä esitetyistä tunnusluvuista P/B-luku (eli osakkeen hinta verrattuna yhtiön tulokseen) on tyypillisesti arvosijoittajien käytössä, sen kuvatessa yrityksen markkina-arvon ja kirjanpidollisen arvon (osakearvon) välistä suhdetta. Tämän luvun pitäisi olla pörssin keskiarvoa alhaisempi, jotta voidaan puhua arvosijoittamisesta. Silti on huomioitava, ettei mitään näistä tunnusluvuista tule käyttää yksinään. Esimerkiksi alhaisen P/B-luvun tunnistettuaan voi sijoittaja tutkia organisaation toimintaa tarkemmin.

Sijoittaja, joka toimii enemmänkin fiilispohjalta kuin vuositulosraportteja lukien, voi tunnistaa arvo-osakkeita etsimällä sijoituskohteikseen pitkän historian omaavia, tylsähköjä ja nk. kylmän sektorin osakkeita. Tällaisia löytyy suurista ja vanhoista yhtiöistä, jotka ovat onnistuneet kerryttämään omaisuusvarallisuuttaan jo pitkän aikaa, yrityksistä, jotka ovat koonneet vahvan oman pääoman, tehneet mittavia ja riskittömiä kauppoja. Toisin sanoen arvosijoittamisen kohteista voisi myös kuvata, että kiinnostavia yrityksiä et löydä Slushista, vaan pikemminkin eläkeläiskerholaisten salkuista.

Helsingin pörssin top 10 arvo-osakkeet

Kun listataan erilaisia tunnuslukuja painottamalla parhaat arvo-osakkeet 2023 Suomi, on joukossa niin tuttuja yhtiöitä, että jopa sijoitusmaailmaa seuraamaton tunnistaa joukosta monia nimiä. Suomalaiset arvo-osakkeet löytyvät energiantuotannon, metsäalan, rakentamisen, päivittäistavarakaupan ja alkoholin kulutuksen sektoreilta. Kun ajattelet tämän 5,5 miljoonaisen kansan enemmistön ostoskäyttäytymistä, niin eihän se mikään ihme ole, jos tämänkaltaiset yhtiöt tulevat jatkossakin menestymään.

Erilaisia tunnuslukuja painottamalla, Helsingin pörssistä löytyy esimerkiksi seuraavia arvo-osakkeiksi luokiteltavia osakkeita:

TOP 10 arvo-osakkeet Suomi

top 10 arvo-osakkeet

TOP 10 arvo-osakkeet maailmalla

Kansainvälisillä osakemarkkinoilla toimiva sijoittaja voi kääntää katseensa koko globaalille markkinapaikalle, jonka piiristä löytyy yhtälailla hyvin perinteisiä aloja: viestintää ja markkinointia, polttoaineiden jakelua, typpilannotteiden valmistusta, kaivostoimintaa, talojen rakennusta, energiantuotantoa.

Sekä Iso-Britanniassa, Ranskassa että Saksassa maan keskeisimmät rakennusfirmat löytyvät arvo-osakkeiden listauksesta: Persimmon, Bouygues, Hochtief. Kaivosyhtiöitä listalla on kolme: ruotsalainen Boliden, britannialainen Anglo American PLS ja brittiläis-australialainen Rio Tinto.

TOP 10 arvo-osakkeet maailmalla

arvo-osakkeet

Arvosijoittaminen strategiana

Arvosijoittajalta vaaditaan analyyttisyyttä ja kärsivällisyyttä. Sijoitetun rahan pitää voida olla sidottuna riittävän pitkän aikaa. Äkillisen rahantarpeen ei pidä heilauttaa arvosijoittajan pelikassaa ja pakottaa myymään omistuksiaan tappiolla, jos arvonnousun odottelu kestääkin vuosia. Tähän liittyy myös hajautuksen tarve: ajattele osakesalkkuasi eri aikajänteillä ja sijoita erilaisille sektoreille. Tarvitaan myös luottamusta omaan näkemykseen ja tehtyihin valintoihin, sillä juuri siitähän arvosijoittamisessa on kyse: olet löytänyt halvan osakkeen, jota muut eivät osanneet arvostaa.

Heikolla hetkellä arvo-osakkeisiin sijoittanut voi tarkastella maailman markkinoiden tilannetta ja arvioida, milloin yhtiön tunnusluvut ja osakkeen arvo voisivat lähteä nousuun. Mikäli sijoitukset ovat kiinni pitkän historian omaavissa yhtiöissä, on niiden täydellinen tuhoutuminen hyvin epätodennäköistä – ajatellaanpa vaikka kotimaisia Fortumia ja Altiaa.

Tärkein arvosijoittamisen onnistumisen mittari on, olisiko arvosijoitettu pääoma tuottanut parempaa tulosta jollakin muulla sijoitusstrategialla. Tämä konkretisoituu kuitenkin vasta myyntihetkellä, joten päivittäinen kasvuosakkeiden ja arvo-osakkeiden indeksien vertailu voi toki olla mukavaa ajankulua, mutta ei sijoittajan pääasiallinen työkalu.

 

Lue myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Osake, jonka markkina-arvo on alhainen verrattuna sen taseesta laskettavaan kirjanpitoarvoon. Arvo-osakkeiden P/E-luku on usein alhainen. Kurssikehitys on usein melko vakaata.

Arvo-osakkeita verrataan usein kasvuosakkeisiin, kuvaten näiden kahden olevan toistensa vastakohtia. Arvo-osake on halpa suhteessa yhtiön potentiaaliin, kasvuosake taas kallis, mikäli sitä tarkastellaan tavanomaisten tunnuslukujen valossa.

Arvoyhtiöitä löytää tyypillisesti vakavaraisista, vakiintuneista yhtiöistä, joiden osake on jostain syystä aliarvostettu. Yhtiöt toimivat usein syklisillä toimialoilla, jolloin taloussuhdanteet vaikuttavat niihin voimakkaasti.

Monet tunnetut sijoittajat painottavat arvo-osakkeita vuonna 2023 ja arvosijoittaminen voikin olla kannattava strategia, kunhan tekee pohjatyönsä hyvin ja varautuu odottamaan arvonnousua.