Etusivu » Osakesäästötili 2023 – Pitkäaikaisen sijoittajan hyvä kaveri!

Osakesäästötili 2023 – Pitkäaikaisen sijoittajan hyvä kaveri!

Osakesäästötili tuli Suomessa markkinoille vuoden 2020 alussa. Tämä aiheutti laajan innostumisen suoriin osaksesijoituksiin piensijoittajien keskuudessa.

Monia houkuttaa ajatus siitä, että voi itse rakentaa oman ”sijoitusrahastonsa”, jonka sisällä kauppaa voi käydä verovapaasti ja osingot sijoittaa uudelleen ilman välitöntä verotusta.

Korkoa korolle -ilmiö on jokaisen sijoittajan paras kaveri ja osakesäästötilin avulla tästä ilmiöstä on mahdollista saada kaikki ilo irti.

Osakesäästötili soveltuu mainiosti pitkäjänteiseen sijoittamiseen ja sen avulla myös moni piensijoittaja saa aivan uudenlaisen mahdollisuuden vaurastua.

Sisällysluettelo

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on vuoden 2020 alussa käyttöön tullut tili, jonka sisällä voi käydä kauppaa suorilla osakkeilla ilman välittömiä veroseuraamuksia. Vastaavanlaisia tilejä on käytössä jo monessa muussa maassa ja esimerkiksi Ruotsissa hieman vastaava tili on saavuttanut suuren suosion.

Osakesäästötilin tarkoitus on innostaa suomalaisia sijoittamaan osakkeisiin rohkeammin verohyödyn avulla. Osakesäästötili on tarkoitettu henkilöasiakkaille, yritys ei voi avata osakesäästötiliä.

Yksi ihminen voi avata vain yhden osakesäästötilin. Jos tilejä avaa useamman, siitä seuraa sanktio verottajalta. Jos tilejä on useampi kuin yksi, seuraa siitä 10 euron päivävero per osakesäästötili. Sanktio on osakesäästötilejä ehtii olla enemmän kuin yksi pitkän aikaa auki.

Mikäli palveluntarjoajaa haluaa vaihtaa osakesäästötilin avaamisen jälkeen, se on mahdollista. Palveluntarjoaja saattaa veloittaa vaihdoksesta joitain kuluja, mutta verotus ei tässäkään kohtaa realisoidu.

Osakesäästötilille voi tallettaa vain rahaa. Vanhoja omistuksia ei ole mahdollista siirtää sinne. Talletuksen yläraja on 50 000 euroa, mutta tilin arvon nousulle ei ole mitään ylärajaa. Rahaa ja osakkeita voi olla tilillä yhtä aikaa.

Osakesäästötilille on mahdollista ostaa listattujen pörssiyhtiöiden osakkeita Suomesta ja ulkomailta.  Parhaiten osakesäästötili palvelee tarkoitustaan, kun sinne ostaa suomalaisten yhtiöiden osakkeita, joista maksetaan hyvin osinkoa. Ulkomaisten yhtiöiden osalta on mahdollisesti järkevää valita sellaisia, joista on odotettavissa arvonnousua, mutta ei niinkään osinkoja.

Ulkomaisten osinkojen verotuskäyttäytyminen ei ole optimaalista osakesäästötilillä. Osakesäästötili koostuu rahatilistä ja osakkeiden säilytystilistä.

Kannattaako osakesäästötilin avaaminen?

Osakesäästötilin suurin hyöty on verotuksen lykkääntyminen. Kauppaa voi käydä ilman, että tarvitsee maksaa voitoista veroa heti. Myös osinkoja saa uudelleensijoittaa osakesäästötilin kautta ilman välitöntä verotusta.

Verohyöty mahdollistaa tehokkaamman korkoa korolle -ilmiön. Tuotot saa osakesäästötilille ikään kuin täysimääräisinä, jolloin korkoa korolle -ilmiötä ei syö verojen osuus tuotoista.

Osakesäästötilin avaaminen

Osakesäästötilin avaaminen on helppoa. Otetaan esimerkki Nordnet-palvelusta:

1. Mikäli et ole vielä asiakas, aloitetaan avaamalla asiakkuus Nordnetiin. Kun täytät asiakashakemusta, ruksaa kohta, jossa lukee ”osakesäästötili”

2. Täytä asiakashakemus loppuun.

3. Hyväksy tilin avaaminen verkkopankkitunnuksillasi. Näin osakesäästötili on avattu.

 

Jos olet jo Nordnetin asiakas:

1. Kirjaudu Nordnetin verkkopalveluun.

2. Klikkaa uusi tili, tämä löytyy tilit-valikon alta.

3. Klikkaa avaa osakesäästötili ja seuraa ohjeita. Tili on tämän jälkeen auki.

Voiko osakesäästötilille ostaa rahastoja?

Osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita. Sen tarkoitus on innostaa ja madaltaa kynnystä omistajuuteen ryhtymiseen. Sallitut arvopaperit osakesäästötilillä ovat kotimaiset ja ulkomaiset osakkeet, jotka on hankittu pörssistä tai listautumisannista. Listautumisanti tarkoittaa sitä, kun jokin yritys listautuu pörssiin ja laskee osakkeita ostettavaksi.

Kiellettyjä kohteita osakesäästötilillä ovat aktiiviset ja passiiviset rahastot, pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t, joukkovelkakirjalainat ja johdannaiset. Nimensä mukaisesti osakesäästötili on vain suoria osakkeita varten.

Osakesäästötilien hintavertailu

Osakesäästötilin kulut vaihtelevat palveluntarjoajasta riippuen. Kilpailu on laskenut osakekaupankäynnin sekä osakkeiden säilyttämisen hintaa.

 

Nordnetin osakesäästötili

Nordnetissä on saatavilla arvo-osuustili ja osakesäästötili molemmat. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta, säilytyskuluja ei myöskään ole. Kaupankäynnistä veloitetaan kulu kaupankäyntiaktiivisuuden mukaan.

Avaa osakesäästötili Nordnetiin!

 

OP:n osakesäästötili

Osuuspankki on ilmoittanut tuovansa osakesäästötilin valikoimiinsa vuoden 2022 aikana. Tällä hetkellä heidän osakesäästötilinsä on vielä testivaiheessa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Osuuspankki aikoi lanseerata osakesäästötilin jo aikaisemmin, mutta lykkäsi sitä kuitenkin myöhemmäksi. Arvo-osuustili Osuuspankin valikoimissa jo on.

 

Nordea osakesäästötili

Nordean valikoimista löytyy arvo-osuustili ja osakesäästötili. Säilytys on maksutonta silloin, jos tekee yhdenkin kaupan kvartaaleittain, eli kerran kolmen kuukauden välein. Nordea sijoittui toiseksi suosituimmaksi osakesäästätilin tarjoajaksi Nordnetin jälkeen Sijoitusneuvonta 2020 -tutkimuksessa.

 

Danske Bank osakesäästötili

Myös Danske Bankissa on saatavilla molemmat, osakesäästötili ja arvo-osuustili. Danske Bank veloittaa hallinnointikulua tilistä 2 euroa kuukaudessa. Kaupankäynnistä veloitetaan tietty prosentti tai minimipalkkio summan tai kaupankäyntivolyymin mukaan. Palkkion määrä riippuu siitä, minkä maan pörssistä osakkeita ostetaan.

Osakesäästötili lapselle

Lapselle on mahdollista avata osakesäästötili. Osakesäästötili alaikäiselle vaatii molempien huoltajien suostumuksen. Lapsi ei voi itse käydä alaikäisenä kauppaa omalla tilillään, vaan vanhemmat hallinnoivat sitä lapsen täysi-ikäistymiseen asti. Kun lapsi täyttää 18 vuotta, hän voi saada tunnukset omaan osakesäästötiliinsä ja alkaa hallinoimaan sitä itse.

 

Alaikäisen osakesäästötilin avaaminen Nordnetiin on helppoa:

1. Valitaan Nordnetin verkkosivuilta kohta Avaa osakesäästötili lapselle ja täytetään hakemus. Klikataan ruksi kohtaan osakesäästötili.

2. Hakemukseen täytetään alaikäisen sekä molempien huoltajien tiedot. Tämän jälkeen huoltajat saavat sähköpostiin linkin, jolla tilin avaamisen voi hyväksyä verkkopankkitunnuksilla.

3. Kun molemmat huoltajat ovat hyväksyneet hakemuksen verkkopankkitunnuksillaan, Nordnet käsittelee hakemuksen. Aikaa tähän saattaa kulua pari viikkoa.

Osakesäästötilin hyvät ja huonot puolet

Osakesäästötilin hyviä puolia:

  • Verotehokkuus
  • Korkoa korolle -ilmiön maksimaalinen hyödyntäminen on mahdollista
  • Piensijoittajille avautuu uudenlainen mahdollisuus vaurastua
  • Kansantalous hyötyy, jos yhä useampi kiinnostuu sijoittamaan osakkeisiin ja varoja ohjautuu pankkitileiltä osakeomistuksiin

 

Osakesäästötilin huonoja puolia:

  • Hankintameno-olettamaa ei voi hyödyntää osakesäästötilillä
  • Tilille ei voi ostaa muita kuin suoria osakkeita, hajautus omaisuusluokkien välillä kärsii
  • Osinkojen osittainen verovapaus ei päde osakesäästötilillä
  • Tappiot voi vähentää vasta silloin, kun koko tili suljetaan

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Osakesäästötili ja osinkojen verotus

Vaikka osakesäästötili on pääosin erittäin tervetullut ja hyvä juttu Suomessa, on muutamia sellaisia asioita, jotka aiheuttavat päänvaivaa sijoittajille. Yksi niistä on osinkojen verotus. Tavallisella arvo-osuustilillä suomalaisista pörssiyhtiöistä saadut osingot ovat 15 % verovapaita.

Osakesäästötilillä tätä verovapautta ei pääse hyödyntämään, vaan koko tilin tuotto on pääomatuloveron alaista tuloa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkea osakesäästötilillä olevaa voittoa verotetaan 30 % 30 000 euroon asti ja 34 % 30 000 euron yli menevältä osalta. Myös siis osinkoja, joista arvo-osuustilillä tarvitisi maksaa veroa vain noin 25 %.

Ulkomaisista osakkeista saatavia osinkoja saatetaan verottaa niiden rekisteröintimaassa ja Suomessa molemmissa. Osakesäästötilille saatujen osinkojen lähdeveroa ei voi hakea takaisin, vaikka Suomella ja ulkomaisen yhtiön rekisteröintimaalla olisikin verosopimus olemassa. Tämän takia on kustannustehokasta ostaa osakesäästötilille suomalaisia osinkoyhtiöitä ja ulkomaisia kasvuyhtiöitä, jotka eivät maksa osinkoa, tai osinkoa maksetaan vain vähän.

Osakesäästötilin verotusesimerkki

Kun varoja nostetaan osakesäästötililtä, jaetaan nostettava summa tuottoon ja itse sijoitettuun pääomaan. Tuotosta maksetaan pääomatuloveroa, itse sijoitettu pääoma on verovapaata. Jos osakesäästötilille olisi talletettu 15 000 euroa rahaa ja tilin arvo olisi nostohetkellä 30 000 euroa, tuottoa olisi syntynyt puolet eli 15 000 euroa. Verotettavaa olisi puolet nostettavasta summasta. Jos tältä tililtä myytäisiin osakkeita ja nostettaisiin 10 000 euroa, veroa maskettaisiin 5000 euron osalta.

15 000€ : 30 000€ x 10 000e = 5000€

Osakesäästötilin omistajan tehtäväksi jää veroilmoituksen tarkistaminen. Palveluntarjoajan tehtävä on ilmoittaa tuoton määrä verottajalle ja periä tuotosta tarvittava määrä ennakonpidätystä.

Arvo-osuustili vs. osakesäästötili

Monella sijoittajalla on käytössä sekä arvo-osuustili että osakesäästötili. Tämä on sallitua ja monesti järkevääkin.

Jos oma sijoitusstrategia on se, että ostaa ulkomaisia yhtiöitä, jotka maksavat korkeaa osinkoa ja joiden kotimaa perii osingoista lähdeveroa, arvo-osuustili on monesti parempi ratkaisu. Tällöin on tietyissä tilanteissa mahdollista hakea tuplana perittyjä veroja takaisin, mikäli Suomella ja yhtiön rekisteröintimaalla on verosopimus olemassa.

Ulkomaisista osinkoyhtiöistä osakesäästötilillä monesti varoitellaan, mutta joskus tuotto voi voittaa tuplana menevät verot, jolloin tällaisetkin sijoitukset voivat olla kannattavia osakesäästötilillä. Myöskään kaikki maat eivät välttämättä verota osinkoja, jolloin ongelmaa ei synny. 

Arvo-osuustilillä pääsee hyödyntämään pörssiyhtiöistä saatujen osinkojen osittaisen verovapauden, osakesäästötilillä ei. Arvo-osuustilille saaduista osingoista maksetaan veroa vain noin 15 %, mutta osakesäästötilillä osingoista maksetaan pääomatuloveron verran, eli 30% tai 34%. Jos osinkoja on saatu runsaasti ja kaikki on sijoitettu onnistuneesti uudelleen, voi hyöty voittaa haitat, vaikka verokanta onkin tässä tapauksessa suurempi.

Osakesäästötili on parempi ratkaisu monesti silloin, jos käy aktiivista ja nopeaa kauppaa. Samoin, jos aikoo ostaa suomalaisten yhtiöiden osakkeita, joilla on hyvä osinkotuotto, mutta arvonnousua ei ehkä ole tiedossa kovin voimakkaasti.

Arvo-osuustilillä pystyy vähentämään mahdolliset tappiot heti saman vuoden verotuksessa kuin ne ovat syntyneet sulkematta koko tiliä. Osakesäästötilillä tappiot pystyy vähentämään verotuksessa vasta sitten, kun tili suljetaan.

Hankintameno-olettamaa voi hyödyntää arvo-osuustilillä, mutta ei osakesäästötilillä. Joskus hankintameno-olettama on parempi ratkaisu verotuksen kannalta. Erityisesti silloin, jos omistusaika on ollut pitkä (yli 10 vuotta) ja arvonnousu todella suurta.

Arvo-osuustilille talletettaville varoille ei ole rajoitusta, kun taas osakesäästötilille voi tallettaa enintään 50 000 euroa. Arvo-osuustilejä voi olla useampia, osakesäästötilejä vain yksi yhdellä henkilöllä. Arvo-osuustilin voi avata myös yritykselle halutessaan, osakesäästötiliä ei ainakaan toistaiseksi.

Osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita, arvo-osuustilille voi ostaa muitakin sijoitustuotteita, kuten rahastoja ja ETF:iä.

Itselle sopivan tilin voi valita sijoitussuunnitelman mukaan. Sijoitusaika ja kaupankäyntivolyymi on hyvä ottaa huomioon valintaa tehdessä. Monelle paras ratkaisu on kuitenkin arvo-osuustilin ja osakesäästötilin käyttäminen rinnakkain.

Pikaopas: Näin avaat oman osakesäästötilin Nordnetiin!

Osakesäästötilin avaaminen onnistuu helposti ja nopeasti Nordnetin kaupankäyntialustalla. Osakesäästötilille voit ostaa monipuolisesti niin suomalaisten kuin myös ulkomaisten yhtiöiden osakkeita ja hyödyntää osakesäästötilin tarjoamaa verotushyötyä, joka sopii varsinkin aktiivisesti osakekauppaa käyville sijoittajille. 

Alla kerromme miten osakesäästötilin avaaminen käytännössä toimii: 

 

Vaihe 1. Luo oma osakesäästötili

Siirry Nordnetin omille sivuille ja klikkaa valikon kohtaa ”Palvelut” ja ”Osakesäästötili”. 

Esiin avautuvalta sivulta voit lukea lisätietoa Nordnetin osakesäästötilistä. Kun olet käynyt tiedot läpi, klikkaa kohtaa ”Avaa osakesäästötili Nordnetissä”.

Täytä asiakashakemus ja vahvista hakemuksesi pankkitunnuksillasi.

Vaihe 2. Siirrä tilillesi rahaa 

Avaamisen jälkeen voit siirtää osakesäästötilillesi haluamasi summan rahaa (esimerkiksi 500€). 

Osakesäästötilille voi tallettaa pelkästään rahaa. Vanhoja omistuksia ei ole mahdollista siirtää osakesäästötilille. Talletuksen yläraja on 50 000 euroa, mutta tilin arvon nousulle ei ole mitään ylärajaa. Rahaa ja osakkeita voi olla tilillä yhtä aikaa.

Vaihe 3. Osta haluamiasi osakkeita 

Tilin avaamisen ja rahansiirron jälkeen voit lähteä osakeostoksille.

Osakesäästötilille on mahdollista ostaa listattujen pörssiyhtiöiden osakkeita Suomesta ja ulkomailta.  Parhaiten osakesäästötili palvelee tarkoitustaan, kun sinne ostaa suomalaisten yhtiöiden osakkeita, joista maksetaan hyvin osinkoa. Ulkomaisten yhtiöiden osalta on mahdollisesti järkevää valita sellaisia, joista on odotettavissa arvonnousua, muttei niinkään osinkoja.

Osakesäästötili on tarkoitettu henkilöasiakkaille, yritys ei voi avata osakesäästötiliä.

Kuva: www.nordnet.fi

Usein kysytyt kysymykset

Osakesäästötili on tili, jolle yksityishenkilö voi tallettaa rahaa enintään 50 000 euroa ja tehdä sillä osakekauppaa verotehokkaasti. Osakesäästötilille voi ostaa vain pörssilistattuja osakkeita. Yhdellä henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili auki.

Vanhoja osakkeita ei voi siirtää arvo-osuustililtä osakesäästötilille. Osakesäästötilille voi tallettaa vain rahaa ja ostaa uusia osakkeita.

Tämä on makuasia, mutta Norndet on äänestetty mm. Viisas Raha -lehdessä julkaistun Sijoitusneuvonta 2020 -tutkimuksen ykköseksi vuonna. Nordnetin käyttöliittymä on nykyaikainen, selkeä ja helppokäyttöinen.

Avaa osakesäästötili Nordnetiin!

Verotus lykkääntyy osakesäästötilillä siihen ajankohtaan, kun tililtä nostetaan varoja. Osakkeiden myynneistä ei välittömästi mene veroa ja osingot voi uudelleensijoittaa verovapaasti tilin sisällä. Tappiot voi vähentää verotuksessa siinä vaiheessa, kun koko tili suljetaan.