Etusivu » Sampo osake – Tietoa yhtiöstä ja osakkeesta (reaaliaikainen kurssi)

Sampo osake – Tietoa yhtiöstä ja osakkeesta (reaaliaikainen kurssi)

Sampo osake 2022 - Pohjoismaiden johtava vakuutuskonserni

Sampo on yksi pohjoismaiden johtavista vakuutuskonserneista, ja voi olla, että sinäkin olet heidän asiakkaansa. Sampo osake tunnetaan erityisesti siihen liittyvästä, anteliaasta osinkopolitiikasta. Sampo osake mainitaan myös usein yhtenä kiinnostavimmista sijoituskohteista, ja se oli vuonna 2021 pörssisäätiön listalla viidenneksi suosituin osake suomalaisten sijoittajien keskuudessa.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Sampo?

Sampo on pohjoismainen vakuutuskonserni. Konsernin liiketoiminta jakautuu muutamaan eri pääalueeseen, josta olet varmasti kuullut aikaisemmin: IF vahinkovakuutus, Mandatum, Topdanmark, sekä Hastings. Sampo omisti myös aikaisemmin 6 prosenttia Nordeasta, joka on pohjoismaiden suurin pankki. Sampo myi kuitenkin Nordea omistuksensa pois vuoden 2022 huhtikuussa. Sampo konsernin toimitusjohtaja on Torbjörn Magnusson.

Sampo historia

Sammon historia ulottuu jo pitkälle, ja se onkin ollut toiminnassa jo yli 100 vuotta. Sampo perustettiin vuonna 1909 Turussa, nimellä Keskinäinen vakuutusyhtiö Sampo. Yhtiön nimi viittaa Kalevalan Sampoon, ja vielä tähän aikaan oli tyypillistä nimetä vakuutusyhtiö kansallisuskomuksiin liittyen.

Sampo muutti yhtiömuotonsa osakeyhtiöksi vuonna 1987. Tätä ennen se toimi vakuutuksenottajien omistamana vakuutusyhtiönä. Kun se muutti yhtiömuotoaan, aikaisemmat vakuutuksenottajat saivat nyt osakkeita ja muuttuivat osakkeenomistajiksi. Yhtiö listautui Helsingin pörssiin tammikuussa 1988.  

1990-luvulla Sammon merkitys Suomen markkinoilla kasvoi, kun otso ja teollisuusvakuutus yhdistettiin Sampoon. Myös vahinkovakuutusosakeyhtiö Kansa yhdistettiin Sampoon vuonna 1995. Vuonna 1997 henkivakuutusyhtiö Sampo perustettiin, jonka nimi sittemmin muutettiin Mandatum Lifeksi.

Saatat myös muistaa Sampo pankin – kyllä, Sampo Oyj toimi myös pankkialalla vuosien 2000 ja 2006 aikana. Marraskuussa 2006 Sampo pankki myytiin tanskalaiselle Danske Bankille, jotta Sampo Oyj pystyi keskittymään täysin vakuutustoimintaan.

Sampo sijoituskohteena

Sampo on sijoituskohteena siitä mielenkiintoinen, että se luo omistajilleen arvoa ennemmin jakamillaan osingoilla, kuin arvonnousulla. Kun tarkastelemme Sampo osakkeen kurssikasvua viimeisen vuoden ajalta, on se ollut alle Helsingin pörssin pitkäaikaisen keskiarvon. Sampo kuitenkin identifioi itsensä osinkoyhtiöksi, ja sen tavoitteena onkin jakaa osinkoa vähintään 70 prosenttia vuotuisesta nettotuloksesta. Osan osingosta muodostaa ”vakuutusosinko”, joka on vakuutustoimintojen rahoittama osuus osingosta.

Sampo koetaan suhteellisen turvallisena sijoituskohteena myös sen vuoksi, että se toimii toimialalla, joka on suhteellisen defensiivinen. Vahinkovakuutusten kysyntä ei heittele, sillä etenkin koti-, moottori-, sekä tapaturmavakuutuksia tarvitaan suhdanteesta huolimatta. Sen lisäksi että yhtiö toimii jo itsessään defensiivisellä toimialalla, on sen toiminta maantieteellisesti hajautettua sen tytäryhtiöidensä ansiosta.

Vaikka toki yhtiön toiminnassa on omat riskinsä, löytyy markkinoilta hyvin paljon riskisempiä sijoituskohteita. Toisaalta, Sampoon sijoittaessa sijoittaja ei välttämättä hyödy osakkeen hinnan noususta yhtä paljon, kuin esimerkiksi jonkin kasvuosakkeen kohdalla. Täten Sampo ei välttämättä sovi parhaiten lyhytaikaiseksi sijoituskohteeksi.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Sampon tytäryhtiöt

Sampo konsernin muodostavat itse emoyhtiö Sampo Oyj, ja sen tytäryhtiöt If, Topdanmark, Hastings ja Mandatum. Emoyhtiö Sampo hallinnoi sen tytäryhtiöitä, mutta tytäryhtiöt järjestävät oman liiketoimintansa ottaen huomioon konsernin toiveet.  

If

IF on pohjoismaiden johtava vahinkovakuutuskonserni. Sillä on neljä pääliiketoiminta-aluetta: Henkilöasiakkaat, Yritysasiakkaat, Suurasiakkaat sekä Baltian liiketoiminta. IF:n yksi viimeaikaisista markkinaeduista on ollut digitaaliset myyntikanavat ja palvelut. IF tuottaa Sampo OYJ:lle huomattavasti suurimman osan liikevaihdosta, ja sampo osavuosikatsaus osoittaakin, että IF:in osuus liikevaihdosta oli 662 miljoonaa euroa.

Topdanmark

Topdanmark on Tanskan toiseksi suurin vahinkovakuutusyhtiö, jolla on 16 prosentin markkinaosuus. Yhtiöllä on kolme pääasiakasryhmää: henkilöasiakkaat, sekä maatalous – ja pk-yritykset. Yhtiö on listattu Nasqad:iin Kööpenhaminan pörssissä. Sampo omisti kesäkuun 2022 lopulla 48.3 prosenttia kaikista yhtiön osakkeista. Topdanmarkin osa vuoden 2022 tuotoista ennen veroja oli 60 miljoonaa, joten se muodostaa kolmanneksi suurimman osan tilikauden tuloksesta.

Hastings

Hastings on Iso-Britanniassa toimiva vahinkovakuutusyhtiö, joka keskittyy moottoriajoneuvo – sekä kotivakuutuksiin. Sillä on yli 3 miljoonaa asiakasta, ja sen toiminta on jakaunut itsessään Iso-Britanniaan, sekä Gibraltarille. Hastingsin tuoma tuotto Sampo Oyj:lle on kaikista pienin, ja sen summa vuoden 2022 ensimmäiseltä puolelta vuodelta oli 25 miljoonaa euroa ennen veroja.

Mandatum

Mandatum on Suomessa toimiva säästämisen ja varainhoidon palveluiden, henkivakuutuksien sekä palkitsemisratkaisuiden tarjoaja, jolla on asiakaskuntana niin henkilö – kuin yritysasiakkaatkin. Pääasiassa Mandatum keskittyy Suomen markkinaan tarjoamalla tuotteitaan asiantuntija – ja yhteistyökanaviensa kautta, mutta sillä on tuotevalikoimassaan myös varainhoitoa pohjoismaisille asiakkaille. Mandatum muodostaa toisiksi suurimman osan liikevaihdosta, ja sen suuruus oli 116 miljoonaa euroa ensimmäiseltä kuudelta kuukaudelta vuonna 2022.

Sampo osinkopolitiikka

Sampo osinkohistoria on mielenkiintoinen, ja se onkin jakanut osinkoa sijoittajilleen jo kauan – jo ensimmäisenä vuonna listautuessaan pörssiin. Ainoat vuodet, jolloin Sampo ei ole jakanut osinkoa sijoittajilleen ovat olleet vuonna 1991 sekä 1992. Sammon osinkopolitiikka on se, että maksettujen osinkojen kokonaismäärä on vähintään 70 prosenttia vuotuisesta nettotuloksesta. Sampo osake osinko 2022 maksetaan kerran vuodessa, ja sen summa oli 4.10 euroa osakkeelta. Sampo osake osinkoanti järjestettiin keväällä 2022, ja osinko maksettiin sijoittajille 31.05.2022. Sampo osingonjako on tyypillisesti vain kerran vuodessa.

Opi lisää osinkotuotosta ja miten osinkotuotto lasketaan

Sampo osakkeen ostaminen

Sampo osake on listattu Nasqad Helsinkiin. Sampo osake ostaminen onnistuu useammasta eri sijoitusalustasta. Kannattaakin siis valita sijoitusalusta pohtien omaa sijoitussuunnitelmaa – onko sinulla mielessä sijoittaa Sampoon pidemmällä aikavälillä, vai vaan lyhyeksi ajaksi?

Mikäli sinulla on jo arvo-osuus– tai osakesäästötili jonkin välittäjän kautta, kannattaa ensin harkita olisiko järkevintä hankkia Sampoa tätä kautta. Esimerkiksi Nordnet tarjoaa sijoittajilleen Sampo osakkeen ostomahdollisuuden ja Nordnet sopii usein osakkeiden pidempään pitoon. Usein pidempiaikaisesti osaketta ostaessa on hyvä ostaa osaketta vähintään 500-700 eurolla, jotta kaupankäyntikulut eivät tule syömään suurta osaa tuotosta. Esimerkiksi Nordnetissa kotimaisten osakkeiden kaupankäyntikulu on 7 euroa. Jos noudatetaan osakesijoittamisessa suosittua 1% kulusääntöä, tulisi Sampon osaketta ostaa vähintään 700 eurolla, jotta kulut pysyisivät yhdessä prosentissa tai alle. 

Toinen vaihtoehto on eToro, jossa sijoittajalta ei peritä lainkaan kaupankäyntikuluja osakeostoissa. Tämä pätee myös kotimaisiin suoriin osakesijoituksiin. eToro sopii varsinkin aktiivista osakekauppaa käyville ja myös pidempään osakepitoon. Vaihtoehtona on myös osakkeiden vivuttaminen ja CFD-kauppa, joka poikkeaa normaalista osakesijoittamisesta. Tutustu eToroon tästä linkistä. 

Tietoa Sammon osakkeesta

Sampo osake hinta artikkelin kirjoitushetkellä elokuun lopussa vuonna 2022 on noin 44 euroa. Vuoden alkuun verrattaen Sampo osakekurssi on noussut vain 0.43 prosenttia.

Sampo P/E eli Sampo osake hinta jaettuna osakekohtaisen tuloksen suhde on 18.6. Se on hieman korkeampi kuin Helsingin pörssin keskimääräinen P/E-luku, joka on 16. Usein sanotaan, että mikäli P/E-luku on matala, on osake sillä hetkellä pörssissä halpa, kun taas korkea P/E-luku voi kertoa yliarvostuksesta. Moni käyttää P/E-lukua löytääkseen aliarvostettuja yhtiöitä markkinoilta. 

Sampo P/B-luku, eli osakkeen hinnan ja osakekohtaisen oman pääoman suhde on 1.9. Yleisesti ottaen osakkeita, joiden P/B-luku on yli yhden ei voida sanoa ainakaan aliarvostetuiksi.

Sampo osake on suosittu analyytikoiden keskuudessa ja sampo osake tavoitehinta vaihteleekin riippuen siitä, keneltä kysytään. Esimerkiksi inderesin mukaan Sampo osake tavoitehinta olisi 46 euroa. Jos katsomme useamman eri analyytikon laskemaa keskimääräistä tavoitehintaa, on se artikkelin kirjoitushetkellä 47.87 euroa. 20 analyytikon suosituksen mukaan kaksi suosittelee osakkeen myyntiä, loput joko pitämistä, tai ostamista. Toki ennen Sampo osakkeen ostoa kannattaa myös tehdä vielä oma taustatyö osakkeesta.

Sampo suurimmat omistajat

Sammon osakkeen omistajat jakautuvat kolmeen eri ryhmään. Suurin ryhmä on ulkomaiset ja hallintarekisteröidyt omistajat, jotka omistavat 60.27 prosenttia Sammon osakkeista. Jos katsotaan kuitenkin yksittäisiä omistajia, jotka omistavat Sammon osakkeita, on Solidium suurin, sillä se omistaa niistä 6.24 prosenttia. Toiseksi suurin omistaja on Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, joka omistaa 4.17 prosenttia. Kolmanneksi suurin omistaja on Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, jolla on omistuksia 1.61 prosentin edestä. Sampo itse omistaa 0.89 prosenttia osakkeista, ja Sampo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos omistaa 0.7 prosenttia kaikista Sammon osakkeista.

Sammon tulevaisuus

Sampo pyrkii olemaan tulevaisuudessa entistäkin vakaampi yhtiö, ja täten siis suurta osakekurssin kasvua ei ole odotettavissa. Sampo on ilmoittanut, että pyrkii päästämään irti kaikista finanssisijoituksistaan 2-3 vuoden kuluessa. Se on ilmoittanut, että pyrkii palauttamaan osakkeenomistajille näistä myynneistä kertyvän pääoman joko osinkojen, tai omien osakkeiden takaisinostojen muodossa. Mikäli siis Sampoon sijoittaa hyvissä ajoin tätä ennen, voi päästä käsiksi hyviin osinkoihin muutaman vuoden päästä. Sampo osinko 2023 voikin siis olla jopa suurempi, kuin Sampo osinko 2022.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Onko Sampo laatuyhtiö?

Voidaan sanoa, että Sampo on laatuyhtiö, sillä se täyttää monet laatuyhtiön kriteerit. Yhtenä tärkeimpänä laatuyhtiön kriteerinä on se, että sen toiminta pysyy muuttumattomana tai vakaana erilaisten suhdanteiden läpi – tämä kuvastaa hyvin Sammon liiketoimintaa. Laatuyhtiölle myös tyypillistä on kasvava osinko ja tuloksen kasvu. Sammolla on suhteellisen vakaa taloudellinen asema, jonka puolesta se voitaisiin määritellä laatuyhtiöksi.

Toisaalta laatuyhtiö-nimikkeen tarkoitus vaihtelee hyvin paljon, riippuen keneltä kysytään. Esimerkiksi Stockmannia pidettiin laatuyhtiönä, mutta nykypäivänä se ei ole lähellekään laatuyhtiötä.  Täten siis se, että Sampo on nyt laatuyhtiö, ei tarkoita sitä, että se olisi aina hyvä sijoituskohde. Laatuyhtiöitä etsiessä usein painotetaan erilaisia arvostuskertoimia ja tunnuslukuja, esimerkiksi ROE, P/E ja P/B ovat tärkeässä asemassa tarkastellessa, mikäli Sampo kuuluu laatuyhtiöiden ryhmään.

Opi lisää sijoittamisen tunnusluvuista 

Sammon osakkeiden takaisinosto-ohjelma

Yksi syistä miksi Sampo osake on ollut uutisotsikoissa on sammon osakkeiden takaisinosto-ohjelma. Sampo osti omia osakkeitaan takaisin aikavälillä 31.3.2022 ja 17.5.2022, ja osti yhteensä 4 961 994 osaketta takaisin, 45.85 euron keskihintaan. Sampo käytti ostoihin vapaata pääomaa 228 miljoonan euron edestä.

Yhtiöt eivät aina ilmoita omien osakkeiden oston syytä. Sampo kuitenkin ilmoitti, että takaisinosto ohjelman tarkoituksena on palauttaa osakkeenomistajille ylimääräistä pääomaa alentamalla Sammon omaa pääomaa, jonka he saivat Nordean osakkeiden myynnistä. Tämä on siis yksi voitonjaon muodoista, joka on vaihtoehtoinen muoto perinteiselle osingonjaolle.

Miksi yhtiöt yleensä ottaen ostavat omia osakkeita takaisin?

Omia osakkeita voidaan ostaa takaisin useamman syyn vuoksi. Yksi syistä on jakaa omistajille takaisin voittoa, kuten Sampo teki. Uudelleensijoittavan omistajan kannalta on verotehokkaampaa, että yhtiö ostaa omia osakkeitaan takaisin – vaikka toki yhtiölle tämä ei ole pääsyy ostaa omia osakkeita takaisin. Usein siis yhtiö päätyy tekemään näin, kun sillä on paljon rahaa. Liian suuri kassa voi vaikuttaa esimerkiksi yhtiön tunnuslukuihin, kuten EPS:n ja P/E:hen.

Sampon suurimmat kilpailijat

Koska Sammolla on monta tytäryhtiötä, on sillä myös monessa eri maassa kilpailijoita. Suurin osa kilpailijoista kuitenkin toimii vain paikallisesti yhdessä maassa, siinä missä Sammon yhtiöillä voi olla toimintaa useammassa pohjoismaassa. Sampo Oyj on itse listannut IF:in keskeisimmiksi kilpailijoiksi pohjoismaiset vakuutusvahinkoyhtiöt OP:n ja Lähitapiolan Suomessa, LF:n ja Folksam:in Ruotsissa, sekä Tryg:in ja Gjensigide:n Norjassa. Tanskassa Topdanmarkia ja IF:iä kohtaan kilpailevat Tryg sekä Codan.

Sammon plussat ja miinukset

Kuten jo aikaisemmin mainittu, Sampo osake on siitä hyvä sijoituskohde, että sitä ostamalla jo itsestään hajauttaa hieman sijoituksiaan. Mikäli jokin tytäryhtiöistä tulisi kohtaamaan ongelmia, eivät kaikki näistä välttämättä kärsi samalla tapaa. Toisaalta on hyvä muistaa, että kaikki yhtiöistä toimivat vahinkovakuutusten parissa, mikä tarkoittaa sitä, että toimialahajautusta ei Sampoon sijoittamalla juurikaan saa. 

Sammolla on myös hyvä maine sijoittajien keskuudessa, jonka vuoksi moni pitää sitä turvallisena sijoituskohteena. Usein sijoituskohteen maineella on merkitys siinä, mikäli sitä ostetaan. Mikäli useampi sijoittaja kokee Sammon turvallisena sijoituskohteena, voi kysyntä Sampo osaketta kohtaan tulla nousemaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kuten kaikki sijoituskohteet, myös Sampo osake sisältää omat riskinsä ja huonot puolensa. Monella tulee sijoittamisesta mieleen, että tekee voittoa kohteen huimalla kurssinousulla, ja usein kasvuyhtiöt mielletäänkin hyvin kiinnostaviksi sijoituskohteiksi. Sampo voi tuntua jopa tylsältä sijoituskohteelta, eikä siltä odoteta huimaa kurssinousua.

Sammon haasteet

Sammon suurimmat haasteet nyt ja tulevaisuudessa ovat varmasti ennalta arvaamattomat tapahtumat, kuten koronavirus ja Ukrainan sota. Yhtiön on lähes mahdotonta ennustaa tällaisia tapahtumia, ja niihin reagoiminen voi olla vaikeaa. Vaikka Sammolla ei ollut suoria sijoituksia Ukrainassa tai Venäjällä, oli sillä sijoituksia esimerkiksi pohjoismaisiin yhtiöihin, joilla oli toimintaa jommassakummassa maassa.

Verrattuna vuoden 2021 huhti-kesäkuuhun, Sammon tulos oli huomattavasti huonompi vuonna 2022. Vaikka vakuutusten kysyntä ei ole notkahtanut, ovat sijoitustoimintaan liittyneet omistukset huomattavasti kärsineet, ja painaneet Sammon tulosta alaspäin. Kyseiset omistukset voivat tulla vaikuttamaan Sammon tulokseen myös tulevaisuudessa, vaikkakin se pyrkii pääsemään suuresta osasta näistä eroon.

Vaikka on positiivista, että Sampo tunnetaan osinkoyhtiönä, voi tässä olla myös huonoja puolia. Mikäli Sampo ei pysty täyttämään sijoittajien odotuksia esimerkiksi maksamalla yhtä suuria osinkoja kuin odotettu, voivat sijoittajat menettää uskonsa yhtiön toimintaan, ja tämä vaikuttaa negatiivisesti osakekurssiin.

Sampo keskustelu

Sammosta on useampia keskustelupalstoja internetissä, josta voit lukea sijoittajien mielipiteitä. Esimerkiksi Sampo Inderes kannattaa ottaa seurantaan. Parasta onkin etenkin sammon tapauksessa lukea kotimaisia keskustelupalstoja, kun kyseessä on suomalainen yhtiö. Voit lukea myös Sampo keskustelua Nordnetin Sharevillessä.

Sammolla on myös Twitter kanava, jonne yhtiö postaa ajankohtaisista tapahtumista, esimerkiksi sijoittajatapahtumista ja osakkeen viikoittaisesta kehityksestä. Tämäkin on hyvä ottaa seurantaan, sillä sieltä löydät helposti tiivistettynä paljon sijoittajalle oleellista tietoa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Sampo yhtiö on pohjoismainen vakuutuskonserni, jonka toiminta perustuu neljästä eri tytäryhtiöstä: IF:istä, Mandatumista, Hastingsista sekä Topdanmarkista.

Sampo on hyvä sijoituskohde, mikäli sijoittaja etsii vakavaraista ja suhteellisen turvallista sijoituskohdetta. Sampo tuottaa suurimman osan arvostaan sijoittajille osinkoina, eikä niinkään osakekurssin kasvuna.

Sampo osake ostamisen kannattavuus riippuu siitä millainen on sijoitusstrategiasi ja millaisia osakkeita etsit sijoitussalkkuusi. Sampo on kuitenkin hyvä sijoituskohde mm. siksi, että tytäryhtiöiden ansiosta sen toimintaa on hajautettu maantieteellisesti eri alueille. Tämän lisäksi yhtiön houkutteleva osinko on suuri plussa.

Sammon tulevaisuus näyttää suhteellisen tasaiselta, ja vaikka sijoittajat eivät odotakaan suurta kurssinousua, ovat odotukset Sammon jakamista osingoista korkealla.

Sampo jakaa sijoittajilleen suhteellisen anteliaasti osinkoa, ja määrittelee itsensä osinkoyhtiöksi. Vuonna 2022 maksettu Sampo osinko per osake oli 4.10 euroa.