Etusivu » Solana ostaminen 2023 – Miten SOL-tokenia ostetaan?

Solana ostaminen 2023 – Miten SOL-tokenia ostetaan?

Solana ostaminen on varmasti käynyt monen sijoittajan mielessä viime aikoina. Solanan suosio on ollut jatkuvassa kasvussa, ja tulevaisuudenodotukset kehitystä kohtaan ovat suuret. Korkeimmillaan Solanan kurssi on ollut 13 000 prosentin kasvussa vuonna 2021. Vuosi 2022 kryptomarkkinat olivat laskussa ja samoin myös Solanan hinnasta suli lähes 90% pois.

Lukemalla alla olevan artikkelin saat hyvän perehdytyksen Solanan ostamiseen, ja ohjeet miten pääset alkuun. 

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mikä Solana on ja mihin sitä käytetään?

Solana on alustakategoriaan kuuluva kryptovaluutta. Alustalla tarkoitetaan sitä, että sen päälle voidaan rakentaa hajautettuja sovelluksia eli nk. dAppeja. Tämä kategoria onkin ollut nousussa viime vuosien aikana, ja ryhmään on noussut yhä tehokkaampia uusia toimijoita. Tunnetuin alustakategoriaan kuuluva kryptovaluutta on Ethereum.

Solana käyttäminen voi kuulostaa monimutkaiselta. Sen käyttötarkoituksena ei olekaan toimia maksuvälineenä, kuten esimerkiksi Bitcoinin. Sen sijaan Solanan päälle voidaan rakentaa hajautettujen sovellusten lisäksi esimerkiksi älysopimuksia ja NFT:eitä, eli non-fungible tokeneita. Älysopimus on sovellus, joka käy toteen automaattisesti, kun sitä koskevat säännöt täyttyvät lohkoketjussa. NFT:t taas usein yhdistetään digitaaliseen taiteeseen, ja Solanan alustalla taiteilijat ja teoksia ostaneet voivatkin myydä NFT:eitä muille.

Solanan lohkoketjussa toimii oma SOL-token. Sen sijaan että ostaisit Solanaa, ostat oikeastaan tätä SOL-tokenia. SOL-tokenia käytetään välityskustannusten maksamiseen, ja steikkaukseen. SOL-token toimii myös hallintotokenina, eli sen omistajana sinulla on päätäntävaltaa siitä mihin suuntaan Solana projektia viedään. SOL-tokeneiden maksimimäärä markkinoilla on tällä hetkellä 539 miljoonaa.

Solana ostaminen 2023

Tässä vaiheessa artikkelia varmasti mietit miten ostaa Solanaa? Solana ostaminen on erittäin helppoa. Ensin sinun tulee valita sopiva alusta, jonka kautta Solanan ostaminen onnistuu. Tämän jälkeen sinun tulee luoda alustalle oma tili. Usein tiliä luodessasi sinun tulee täyttää joitakin henkilötietoja, ja todentaa henkilöllisyytesi. Tilin luomisen jälkeen voit tallettaa valitsemallesi alustalle rahaa, jolla sitten voit ostaa SOL-tokeneita.

Useilla alustoilla osto onnistuu vain USA:n dollareilla, mutta siirtäessäsi rahaa alustalle varasi usein muuntuvat USA:n dollareiksi joten sinun ei tarvitse tallettaa tänne suoraan USA:n dollareita. Jos sinulla on jo alustalla olemassa oleva tili, voit myös vaihtaa esimerkiksi muita omistamiasi kryptovaluuttoja Solanaan. Alla kerromme pikaoppaan avulla miten kryptojen ostaminen onnistuu. 

 

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Solana säilytys

Solana säilytykseen on monta eri vaihtoehtoa. Ostaessasi Solanaa kryptovaluuttapörssistä, voit säilyttää sitä pörssin tarjoamassa kryptolompakossa. Tämä voikin olla kätevä vaihtoehto, jos et suunnittele sijoittavasi suurta summaa Solanaan, tai jos sijoitusstrategiaasi kuuluu ostaa ja myydä nopealla tempolla, jolloin sinun tulee pystyä likvidisoimaan varasi nopeasti.

Kryptovaluuttapörssissä säilyttämiseen sisältyy kuitenkin omat riskinsä, sillä ne ovat herkkiä hakkereille, jolloin voit menettää varasi. Täten pitääksesi varasi turvassa, kannattaa harkita myös muita säilytysvaihtoehtoja. Yksi säilytysvaihtoehto on online-lompakko. Tällä tarkoitetaan joko tietokoneelle, tai puhelimeen ladattavaa sovellusta, johon voit siirtää kryptovaluuttasi turvaan. Sovelluksena toimivia appeja jotka tukevat Solanaa ovat esimerkiksi Trust Wallet, Coin98 sekä Zelcore.

Jos suunnitelmanasi on sijoittaa useampaan kryptovaluuttaan suuria summia, tai pitkällä aikavälillä, voi olla hyvä pohtia hardwarelompakkoa. Tällä tarkoitetaan muistitikun kaltaista laitetta, joka toimii kryptolompakkona. Tällaisia lompakkoja ovat esimerkiksi Ledger Nano X tai Ledger Nano S. Hardwarelompakon ehdoton huono puoli on, että se on huomattavasti kalliimpi säilytysvaihtoehto kuin edellä mainitut vaihtoehdot. Toisaalta hardwarelompakon tuoma turvallisuus voi olla kuitenkin hinnan arvoinen.

Solana myyminen

Ostitko Solanaa ja nyt pohdit, pitäisikö sinun myydä omistuksesi pois? Tuottiko Solana ostaminen sinulle voittoa, vai onko sijoituksesi arvo kenties laskussa ja pohdit tämän vuoksi Solanan myymistä? Vai pohditko kenties, miten tulevaisuudessa mahdollisen tavoitehinnan täyttyessä pääset myymään tokenisi?

Solana myyminen on helppoa, etenkin jos sijoitit siihen kryptovaluuttapörssin kautta. Kryptovaluuttapörssissä sinun tulee suorittaa myyntitoimeksianto, jonka seurauksena kryptovaluuttapörssi etsii sinulle ostajan. Hinta perustuu reaaliaikaiseen kurssiin, jonka määrittävät Solanan kysyntä ja tarjonta markkinoilla. Voit valita myydessäsi usein, haluatko vaihtaa Solana tokenisi Fiat-rahaan, vai toiseen kryptovaluuttaan.

Toisinaan alustoilla on stop-loss toimintoja, joita voit hyödyntää sijoitusstrategiassasi. Tällä tarkoitetaan sitä, että tietyn tavoitehinnan täyttyessä SOL-tokenisi myydään automaattisesti pois, eikä sinun tarvitse pitää itse jatkuvasti kurssia silmällä.

Ennen Solana myymistä kannattaa palata omaan sijoitusstrategiaan ja pohtia onko nyt oikea aika myydä SOL-tokenit vai uskooko valuutan nousuun vielä tulevaisuudessa. Vai onko markkinoilla kenties joku kiinnostavampi kryptovaluutta, jonka kasvuun uskoo vielä enemmän? Mikäli myyntihinta on matalampi kuin ostohinta, joka tarkoittaa sitä, että jäät häviölle, kannattaa myös pohtia onko nyt oikea aika myydä, vai voisiko kurssi tulla nousemaan myöhemmin takaisin edelliselle hintatasolleen ja sen yli?

Sijoittaminen Solanaan – kannattaako?

Yksi syistä miksi sijoittaa Solanaan on sen potentiaalinen kasvu tulevaisuudessa. Solana kasvu oli vuonna 2021 jopa 10 000 prosenttia. Tämä voi kuulostaa hurjalta verrattuna osakemarkkinoiden keskimääräiseen 7 prosentin tuottoon.  Solana ostaminen varmasti käykin mielessäsi sen huiman hintanousun ansiosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että menneisyyden hintanousujen sijasta on tärkeää keskittyä siihen, mihin sijoittaa ja miksi. Osakkeisiin sijoittaessasi omistat osuuden jotakin yhtiötä, mutta Solana ostaminen toimii eri tavalla. Käytännössä Solanan arvo ei perustu esimerkiksi sen liiketoiminnan kasvuun, vaan sen hintaan vaikuttaa vahvasti muiden sijoittajien mielipiteet.

Solana on kuitenkin tähän mennessä tarjonnut hyviä mahdollisuuksia lyhyen ja pidemmän aikavälin sijoittajalle. Tässä tapauksessa lyhyen aikavälin sijoittajalla kyseessä on ennemminkin Solana treidaus, sillä Solana ei ole ollut markkinoilla niin kauan, että voisimme puhua esimerkiksi kymmenien vuosien kasvusta. Parhaimman voiton ovat kuitenkin saaneet sijoittajat, jotka ovat sijoittaneet valuuttaan aivan alusta alkaen.

Huomioitavaa on, että vaikka Solanalla on suuret tulevaisuuden suunnitelmat, on vielä mahdotonta sanoa miten ne tulevat toteutumaan. Moni Solanan toiminnoista on vielä beta-testivaiheessa, ja ennen kuin nämä otetaan käytäntöön voimme vain jäädä arvuuttelemaan projektin menestystä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen Solanan ostamista?

Solana ostaminen kannattaa aloittaa pohtimalla omaa sijoitusstrategiaa. Kannattaa listata ylös esimerkiksi mitä etsii potentiaaliselta sijoituskohteeltaan. Tuleeko sen olla kuinka volatiili? Mikä on mahdollisen riskin ja tuoton suhde, jonka olet valmis ottamaan? Minkä summan olet valmis sijoittamaan? Solana voi olla hyvä sijoituskohde myös esimerkiksi hajauttamaan kryptosalkkuasi, tai esimerkiksi jos etsit hieman riskisempää kohdetta osake- tai rahastosijoitustesi tueksi. Tämän lisäksi kannattaa määritellä aikaväli, jolla haluat sijoittaa – onko tavoitteenasi omistaa Solanaa pidemmän aikaa, vai myydä heti kun sen hinta on noussut tiettyyn pisteeseen?

Koska kryptovaluuttapörssejä ja alustoja on paljon erilaisia, kannattaa hyvän alustan löytämiseen käyttää aikaa. Miten sitten tiedät, mikä on sinulle oikea alusta? No, kannattaa ensimmäiseksi kiinnittää huomiota alustan kuluihin. Kuluja voivat olla esimerkiksi yönyli säilytyskulut, kulut nostaessasi rahaa tililtäsi pois, tai mahdollinen spread. Spreadilla tarkoitetaan kysytyn ja tarjotun hinnan välistä erotusta. 

Kannattaa myös palata omaan sijoitusstrategiaansa valitessaan alustaa. Mitä muita ominaisuuksia alustalla on, joiden vuoksi minun kannattaisi käyttää juuri tätä alustaa? Tämän lisäksi kannattaa esimerkiksi kiinnittää huomiota alustan maineeseen, ja asiakaspalvelun tasoon.

Solanaan sijoittamisessa kannattaa ottaa myös huomioon kryptovaluuttojen verotus. Myydessäsi omistuksiasi pois, sinun tulee maksaa 30 prosenttia veroa alle 30 000 euron voitoista, ja 34 prosenttia yli 30 000 euron voitoista. Toisinaan kryptovaluuttapörsseistä ei siirry tiedotus suoraan verottajalle, joten kannattaa pitää kirjaa vuoden aikana tapahtuneista myynti – ja ostotapahtumista.

Solana kehitys – Mitä odottaa Solanalta tulevaisuudessa?

Solanan toimintaa kehitetään jatkuvasti, ja sen taustalla toimiikin Solana Labs, sekä Solana Foundation, joka kerää rahoitusta Solanan kehitystyölle. Tällä hetkellä Solanan toiminta perustuu jo hyvin edistyneeseen teknologiaan, joka tekee siitä yhden markkinoiden nopeimmista lohkoketjuista mahdollistaen jopa 65 000 transaktiota sekunnissa. Solana on tähän mennessä ratkaissut jo monia lohkoketjuille tyypillisiä ongelmia, mutta miltä sen tulevaisuus näyttää?

Tällä hetkellä Solanan lohkoketjussa toimii yli 350 projektia. Sen lisäksi Solanalla on hyvin paljon merkittäviä yhteistyökumppaneita, kuten Chainlink, Terra sekä Project Serum. Etenkin Serum on kerännyt huomiota markkinoilla, sillä sen kurssi on noussut lyhyen ajan sisään 1500 prosenttia. Serum on hajautettu sovellus, joka toimii Solanan lohkoketjussa, ja sovelluksen päällä voi ostaa ja myydä kryptovaluuttoja. Kyseessä on siis DeFi-projekti.

Moni uskookin Solanan jatkavan kehitystään vielä tulevaisuudessa. Koska sen taustalla on aktiivinen ja kokenut tiimi, voi tämä olla hyvin mahdollista. Jotkut on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että osa Solanan toiminnoista on vielä testivaiheessa. Osa sijoittajista on kuitenkin sitä mieltä, että Solana on Ethereumin suurin kilpailija, ja että Solana voisi jopa kilpailla esimerkiksi Visan kanssa transaktionopeutensa ansiosta.

20. marraskuuta 2021 uutisoitiin Paypalin tarkastelevan mahdollisuuksia käyttää Solanan lohkoketjua lisätäkseen skaalautuvuutta teknologiaansa. Solanan kehittäjät ovatkin sitä mieltä, että sen lohkoketju voisi olla neljä kertaa nopeampi kuin Paypalin nykyiset toiminnot.

Solana on siis jo muutaman vuoden sisään onnistunut pääsemään mielenkiintoiseen asemaan kryptomarkkinoilla, ja uutiset sen tulevaisuutta koskien vaikuttavat erittäin hyvältä.

Kryptovaluuttojen kurssivaihtelut

Solana ostaminen sisältää omat riskinsä. Solanasta puhuttaessa siihen usein liitetään sen huima kurssinousu vuonna 2021, joka oli yli 10 000%. Tämän vuoksi Solana saattaakin vaikuttaa hyvin vetävältä sijoituskohteelta, ja kuulostaa jopa liian hyvältä ollakseen totta. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka kryptomarkkinoilla meni keskimääräistä paremmin vuonna 2021, oli vuosi 2022 karua karhumarkkinaa. Kryptomarkkinat ovat hyvin uusi ilmiö, joten on hankalaa tietää miten nämä tulevat tulevaisuudessa kehittymään. Usein kryptovaluuttojen arvoa on mahdotonta ennustaa tarkalleen, sillä sen arvo ei perustu mihinkään kiinteään, kuten esimerkiksi osakkeisiin sijoittaessa.

Esimerkiksi vuosien 2017 ja 2018 vaihteessa kryptomarkkina kävi kuumana, ja monet pienemmätkin kolikot tekivät hintaennätyksiään. Tätä kuitenkin seurasi pitkä laskukausi, jonka seurauksena moni kryptovaluutta menetti jopa puolet arvostaan. Tämä voisi sijoittajana sinulle tarkoittaa sitä, että sijoittamasi 100 euron arvo laskee 50 euroon.

Kryptovaluuttoihin sijoittaessa sinun tulee siis noudattaa äärimmäistä varovaisuutta. Kuten myös osakemarkkinoille sijoittaessa, hyvänä nyrkkisääntönä on, ettei ikinä sijoita enempää varoja kuin on valmis häviämään.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Solanaa voit ostaa eri kryptovaluuttapörsseistä ja useilta eri kryptovaluuttoja tarjoavilta sijoitusalustoilta. 

Solana ostaminen ei ole vaikeaa. Sinun tulee vain valita itsellesi sopiva alusta, ja luoda tänne tili. Ostaminen tapahtuu hyvin samankaltaisesti kuin esimerkiksi osakkeiden ostaminen.

Solana voi olla sinulle hyvä sijoituskohde, jos uskot sen tulevaisuuden kasvuun, ja toimintaan. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Solana on erittäin riskinen sijoituskohde.

Solanaa voit säilyttää joko kryptovaluuttapörssin tarjoamassa kryptolompakossa, tai ostaa kryptovaluutoille erikseen tarkoitetun lompakon. Tällaisia lompakoita ovat esimerkiksi Trustwallet, Coin 98, Zelcore, tai Ledger Nano S/X.