Etusivu » Osinko-osakkeet 2023

Osinko-osakkeet 2023

Osinko-osakkeet 2023

Osinko-osakkeet ja niihin sijoittaminen on yksi osakesijoittajalle mahdollisista sijoitusstrategioista. Osinko-osakkeet ovat suosittu sijoitusstrategia jopa ammattisijoittajien keskuudessa – eikä ihme! Tämä johtuu siitä, että osinko-osakkeet voivat tarjota sijoittajilleen kaksi tuottolähdettä: säännölliset osinkotulot ja osakekurssin mahdollisen arvonnousun.

Osinko-osakkeet ovat suhteellisen helppo strategia, joka on kätevä etenkin pitkän aikavälin sijoittajalle.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on osinko?

Ostaessasi yhtiön osaketta, sinusta tulee osittain yhtiön omistaja. Kun yhtiö tekee tuottoa, on sillä tehtävänä päättää miten se käyttää edellisen vuoden ”ylimääräiset” varat. Yhtiö voi valita joko pitävänsä nämä varat itsellään käteisenä, uudelleen sijoittaa nämä, tai jakaa ne osinkoina sijoittajilleen. Osinko on siis yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus.

Suomessa on monta yhtiömuotoa, mutta osinkoa jakavat yleisimmin nimensä mukaisesti osakeyhtiöt. Osinkoa maksetaan tyypillisesti kerran vuodessa, mutta osa yhtiöstä päättää jakaa osinkonsa esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa, tai maksimissaan neljä, jokaisella vuosineljänneksellä. Maksettavan osingon määrästä päätetään yhtiökokouksessa, johon sinäkin voit sijoittajana usein osallistua. 

Mitä ovat osinko-osakkeet?

Osinko-osakkeet ovat osakkeita, jotka maksavat sijoittajilleen osinkoa. Kaikki osakkeet, joista irtoaa osinkoa eivät kuitenkaan ole osinko-osakkeita. Miten sitten osinko-osakkeet määritellään?

No, osinko-osakkeet voidaan määritellä käyttäen eri työkaluja. Osinko-osakkeelle ei siis ole yhtä ja ainoata tarkkaa määritelmää. Sijoittaja voi katsoa joko osinkotuottoa, joka lasketaan jakamalla viimeisin osinko, tai vaihtoehtoisesti osinkoennuste yhtiön osakekurssilla. Tyypillisesti suomalaisia yhtiöitä, joilla on yli 4 prosentin osinkotuotto on kutsuttu korkean osinkotuoton yhtiöiksi.

Sijoittaja voi myös tarkastella yhtiön historiallista osinkojen kehitystä. Esimerkiksi tasainen tai nouseva historiallinen osinko on hyvä merkki siitä, että yhtiö on luultavammin vakavarainen ja tulee jakamaan osinkoa myös tulevaisuudessa. Voit myös tarkastella yhtiöiden osinkostrategioita – esimerkiksi ennustettu nouseva osinko voi myös olla merkki hyvästä osinko-osakkeesta.

Osinko-osakkeiden ostaminen

Osinko-osakkeiden ostaminen kannattaa aloittaa pohtimalla, onko itselle arvo-osuustili vai osakesäästötili kätevämpi keino ostaa osinko-osakkeita. Vaikka sinulla olisi jo olemassa jompikumpi, on hyvä pohtia silti kumpi tileistä sopii paremmin sinun sijoitustarpeisiisi (avaamme myöhemmin artikkelissa miksi), ja mahdollisesti jakaa sijoitukset eri tileille.

Tämän jälkeen kannattaa lähteä liikkeelle valitsemalla itselleen sopivin kaupankäyntialusta. Voit ostaa osinkoa maksavat osakkeet erilaisilta välittäjiltä, esimerkiksi tavallisilta pankeilta, kuten OP:lta, Nordealta tai Handelsbankenilta. Voit myös valita jonkin internetin tunnetuista osakevälittäjistä, kuten eToron tai Nordnetin.

Kun olet valmis sijoittamaan osinko-osakkeisiin, on hyvä tehdä taustatyötä siitä, mitkä ovat hyvät osinko-osakkeet juuri sinun salkkuusi. Vaikka on tärkeää kiinnittää huomiota osinkotuottoprosenttiin, ja osinkojen historialliseen kehitykseen, pohdi myös esimerkiksi yhtiön toimialaa, ja maantieteellistä sijaintia – ja sitä miltä yhtiön tulevaisuus näyttää.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Sijoitusstrategiana osinkosijoittaminen

Osinko-osakkeet ovat yksi suosituimmista sijoitusstrategioista, ja koska osingot ovat peräisin yrityksen voitosta, oletetaan usein, että yritys on taloudellisesti suhteellisen terveellä pohjalla. Täten siis osinko-osakkeet voivat lisätä salkkuun vakautta. Moni osinko-osake on tuottanut historiallisesti hyvin, samalla kun yhtiön osakekurssi on ollut markkinaa vähemmän volatiilimpi. Monet sijoitusgurut, kuten Benjamin Graham ja Warren Buffet sijoittavat osinkoja maksaviin yhtiöihin.

Riippuen osakkeesta, tyypillistä yhtiölle on yleensä joko hyvin suuri osakekurssin kasvu, tai sitten suuremmat osingot (tietysti suuret osingot eivät sulje osakekurssin kasvua pois). Siinä missä kasvuyhtiöt, jotka pyrkivät uudelleensijoittamaan tekemänsä voiton voivat olla hyviä osakekurssin kasvun vuoksi, ovat osinko-osakkeet hieman vakaampi keino hyötyä korkoa korolle ilmiöstä, sillä osakekurssilla on aina riski vaihdella, siinä missä vakaa osinkoyhtiö tulee luultavammin jakamaan osinkoa myös seuraavan vuonna.

Pelkästään osinko-osakkeisiin sijoittaminen kuitenkaan ei ole aina paras strategia tuotollisesti. Osinkoa maksavat osakkeet tuovat salkkuun yleensä vakautta, mutta ne eivät yleensä päihitä osakekurssin kasvussa korkealaatuisia kasvuosakkeita. Täten ne ovatkin siis hyvä keino hajauttaa salkkua, mikäli salkkuun kaipaa vakaata tuottoa hieman pienemmällä riskillä. Toki osinko-osakkeidenkin piirteet vaihtelevat, ja esimerkiksi kasvunäkymät riippuvat yhtiöstä, johon sijoitat. Osinkojen kasvu kuitenkin loppupeleissä liittyy aina yhtiön tuloksen kasvuun.

Parhaat osinko-osakkeet

Saatat pohtia mitkä sitten ovat parhaita osinko-osakkeita? No, näitä on ympäri maailmaa paljon, ja sijoittaja voikin valita laajasta valikoimasta eri toimialoilta ja maantieteellisiltä sijainneilta. Kuten jo aikaisemmin kerroimme, parhaat osingonmaksajat voi määritellä eri kriteerein. Esittelemmekin osingonmaksajia, joilla on ollut korkea osinkotuottoprosentti viime vuonna 2022, ja jotka ovat myös historiallisesti maksaneet suhteellisen hyvää osinkoa sijoittajilleen.

Parhaista osinko-osakkeista voit myös joskus kuulla käytettävän termejä osinkoaristokraatti tai osinkokuningas. Osinkoaristokraatti-statuksen yhtiö saa, jos on jakanut kasvavaa osinkoa 25 vuotta putkeen Yhdysvalloissa, tai 10 vuotta Suomessa. Osinkokuningas nimityksen saa jakamalla osinkoa 50 vuotta putkeen.

Parhaat kotimaiset osinko-osakkeet

Helsingin pörssissä on oikeastaan suhteellisen hyvin valinnanvaraa osinko-osakkeisiin sijoittajalle. Parhaimpia kotimaisia osinko-osakkeita pitkällä aikavälillä ovat olleet Sampo, Kone, Elisa, Kesko, Nordea, UPM ja Neste. Vuonna 2022 parhaimmat Helsingin pörssin Top 3 osinko-osakkeet osinkotuotolla mitattuna olivat Fellow Pankki Oyj, Investors House Oyj ja Nokian Renkaat.

Parhaat USA osinko-osakkeet

Etenkin USA:ssa on markkinoilla useampi osinkoaristokraatti ja osinkokuningas, jotka kannattaa pitää mielessä. Osinkokuninkaita on USA:n markkinoilla 41 yhtiöitä, joista varmasti nimekkäimpiä ovat Procter & Gamble, Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Target, PepsiCo sekä Johnson & Johnson. American States Water on jakanut osinkoa kaikista pisimpään – jopa 68 vuotta putkeen. Osinko-aristokraatteja taas on 65, joista tunnetuimpia ovat Walmart, McDonald’s, ExxonMobil sekä Chevron.

Pohjoismaiset osinko-osakkeet

Parhaat ruotsalaiset osinko-osakkeet ovat Samhällsbyggnadsbo, I Norden AB, Tele AB, Telia, Volvo sekä Electrolux. Parhaat norjalaiset osinko-osakkeet taas ovat 2020 Bulkers, MPC Container Ships, Elmera Group ASA, Rana Gruber ASA sekö SpareBanke 1 Nord-Norge. Pohjoismaisilta markkinoilta löytyy yhtä hyvin vaihtoehtoisia osinko-osakkeita suomalaisille sijoituskohteille.

Maailman parhaat osinko-osakkeet

Myös maailmalta löytyy huvin paljon varteenotettavia osinko-osakkeita. Yksi näistä on Julius Bär, joka on Sveitsin Pörssiin listattu yksityinen pankkiyhtymä. Julius Bärin osingot ovat kasvaneet 2012 vuoden 0.60 frangin osingosta 2.60 frangiin. Myös Power Corporation Canada, joka on holding-yhtiö ja listattu Toronton pörssiin on yksi varteenotettava osingonmaksaja. Yhtiön jakaa vakaata osinkoa, noin 6 prosentin osinkotuotolla.

Listalle päätyi myös toinen kanadalainen yhtiö, Canadian Imperial Bank of Commerce, joka on listattu New Yorkin ja Toronton pörsseihin. Canadian Imperial Bank on nostanut osinkoaan 5 vuotta putkeen, jolloin keskimääräinen vuotuinen korotus on ollut 4,05 prosenttia. Viimeisin listalle päätyvä yhtiö on Bouygues, joka on Pariisin pörssiin listattu teollisuusyhtiö. Bouyguesin osinkotuotto on 6.38 prosenttia vuonna 2022, ja se on jakanut sijoittajilleen vakaata osinkoa.

Kannattaako osinko-osakkeisiin sijoittaa?

Se tuottavatko osinkoyhtiöt paremmin, on ikuisuuskysymys. Niillä on kuitenkin potentiaalia tuottaa keskimääräistä parempaa tulosta sijoittajilleen. Tämä johtuu siitä, että ne ovat usein arvo-osakkeita, jotka on toisinaan hinnoiteltu markkinoilla edullisemmin, kuin esimerkiksi kasvuosakkeet. Kaikki osinko-osakkeet eivät kuitenkaan ole arvo-osakkeita, joten sijoittaessasi osinko-osakkeisiin, kannattaa tehdä taustatyö tarkasti.

Usein osinko-osakkeet ja niihin sijoittaminen on hyvä sijoitusstrategia ”osta ja pidä” – sijoittajille, eli pidemmän aikavälin sijoittajille. Tämä johtuu siitä, että osinko-osakkeiden ollessa vahvoja ja vakaita yrityksiä, ne ovat usein vähemmän alttiita markkinoiden heilahteluille. 

Se, että yritys jakaa sijoittajilleen osinkoja, ei kuitenkaan aina tee siitä turvallista tai hyvää sijoituskohdetta. Yrityksen johto voi esimerkiksi käyttää osinkoa turhautuneiden sijoittajien rauhoittamiseen, mikäli osakkeen kurssi ei kasva tarpeeksi. Siksi osinko-osakkeisiin sijoittajana on aina tärkeää tutkia, mitkä ovat johdon motiivit osingon jakamisen takana. Esimerkiksi vuonna 2008 monien osakkeiden osinkotuotot nostettiin keinotekoisen korkeiksi osakekurssien laskun vuoksi. Hetken aikaa nämä osinkotuotot näyttivät houkuttelevilta, mutta finanssikriisin syvetessä monet osingonmaksu ohjelmat leikattiin yritysten toiminnasta pois.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Tärkeät päivät osinkojen kannalta

Osinko-osakkeiden ostamiseen liittyy paljon tärkeitä päiviä, joista on tärkeää olla tietoinen. Moni sijoittaja kiinnostuu osinko-osakkeista kevään tullessa, mutta tarkkojen maksupäivien vuoksi voi sijoittajalta jäädä osingot sivusuun. Päivät vaikuttavat myös osakkeiden kursseihin jonkin verran, ja tämän vuoksi onkin tärkeää tietää miksi kyseisen osakkeen kurssi voi olla esimerkiksi alhaisempi tiettynä ajanjaksona. Osinko-osake sijoittajalle onkin tärkeää ottaa osinkokalenteri, ja sen tärkeimmät päivät muistiin!

Tärkeät päivät osinkojen kannalta Yhtiökokouspäivä

Yhtiökokous on osakeyhtiön tärkein toimielin, ja täällä osakkeenomistajat voivat keskustella ja päättää yhtiötä koskevista asioista, kuten esimerkiksi osingonjaosta. Yhtiökokous pidetään usein helmikuun tai maaliskuun paikkeilla. Tämä johtuu siitä, että tilikausi suljetaan aina uuden vuoden aikaan, ja tilinpäätöksen ollessa valmis voi yhtiökokous vasta keskustella esimerkiksi jaettavasta osingosta yhtiön tuloksen mukaisesti.  Yhtiökokous siis päättää maksettavan osingon määrän, ja määrittää myös tämän täsmäytyspäivän.

Irtoamispäivä

Osingon irtoamispäivän jälkeen osakkeen ostaminen ei enää oikeuta osinkoon. Irtoamispäivä on tyypillisesti yhtiökokousta seuraava päivä. Sijoittajalle on oleellista ottaa huomioon, että osingon irtoamispäivänä osakkeen arvo putoaa yleensä osingon verran. Osakkeen kurssi laskee, sillä käytännössä yhtiön kassasta on maksettu varoja pois, joka sitten vaikuttaa yhtiön arvoon – mutta tämä on vain hetkellinen dippi, ja hinta palautuu yleensä edelliselle tasolleen. Sijoittajat väittelevätkin yleensä kannattaako osaketta ostaa ennen vai jälkeen irtoamispäivän.

Täsmäytyspäivä

Täsmäytyspäivä määrää sen, kenelle osinkoa maksetaan. Jos omistat osinkoa täsmäytyspäivänä, sinulle maksetaan osinkoa. Perinteisesti täsmäytyspäivä on 2 päivän jälkeen yhtiökokouksesta.

Osingon maksupäivä

Nimensä mukaisesti osingon maksupäivä on se, jolloin osinko maksetaan sijoittajan arvo-osuus- tai osakesäästötilille. Yleensä osingon maksupäivä on viides pankkipäivä täsmäytyspäivästä.

Korkea osinkotuotto vs. korkea osinkokasvu

Se, tulisiko sijoittajan valita korkean osinkotuoton vai osinkokasvun yhtiö on ikuisuuskysymys. Osinkotuotto voi olla siitä hämmentävä mittari, että vaikka osinkotuottoprosentti nousee, se ei aina tarkoita, että yhtiö on hyvä osingonmaksaja. Koska matemaattinen kaava menee niin, että osinkotuotto lasketaan jakamalla osinko yhtiön osakekurssilla, voi osakekurssin muutokset antaa sijoittajalle väärän kuvan yhtiön osingonmaksukyvystä. Jos yhtiön osakkeen hinta on laskenut hyvin alas, voi tämä johtaa nousseeseen osinkotuottoprosenttiin, ja päinvastoin.

Yleensä parempi vaihtoehto on siis kohtuullinen osinkotuotto, mutta korkealla kasvavalla osingolla. Jos yhtiö jakaa suuren osan tuloksestaan osinkoina, on todennäköisyys sille, että osinko tulee kasvamaan tulevaisuudessa pieni. Kannattaakin siis tarkastella yhtiötä kokonaisuudessaan – onko sillä kapasiteettia kasvattaa tulostaan, jotta voi myös maksaa tulevaisuudessa kasvavaa osinkoa.

Osinko-osakkeiden ostaminen osakesäästötilille

Ennen osinko-osakkeiden ostamista on tärkeää kiinnittää osakesäästötilin ja arvo-osuustilin eroihin huomiota. Kun aloitat sijoittamisen, saatat jo pohtia kumpi tileistä olisi itselle sopivampi? Tämä onkin oikeastaan monimutkaisempi vastaus, ja siihen kumpi sopii sinulle sijoittajana, määrittelee sijoitusstrategiasi. Usein osakesäästötiliä suositellaan osinko-osakkeisiin sijoittajalle, mutta tässä piilee pieni ansa, mikäli sinua kiinnostavat ulkomaalaiset osinko-osakkeet.

Osakesäästötilille saat siirtää enintään 50 000 euroa, mutta sijoitusten arvo voi nousta tätä korkeammaksi. Sijoittajan tulee maksaa veroa vain, kun hän nostaa tililtä rahaa. Täten siis osinko-osakkeisiin sijoittajalle tämä on kätevä, koska hän voi verovapaasti sijoittaa osingot uudestaan tilin sisällä.

Jos ostat ulkomaalaisia osingonmaksajia, voi siis arvo-osuustili olla parempi vaihtoehto. Tämä johtuu siitä, että ulkomaalaisista osingoista perittävää lähdeveroa ei hyvitetä osakesäästötilin sisällä, toisin kuin arvo-osuustilillä. Tämä tarkoittaa sitä, että ostaessasi osakkeita esimerkiksi Yhdysvalloista tai Ruotsista, maksat tienaamistasi osingoista 15 prosenttia kyseisille valtioille. Käyttäessäsi arvo-osuustiliä, tämä hyvitetään sinulle, joten maksat osingoista suurin pirtein saman verran veroa kuin maksaisit suomalaisista osingoista (riippuen maasta). Mutta jos ostat ulkomaalaisia osinko-osakkeita osakesäästötilille, joudut maksamaan verot ensin maahan, josta osake on ostettu, ja tämän jälkeen vielä Suomeen.

Miten etsiä osinko-osakkeita?

Osinko-osakkeiden löytämiseen on hyvin paljon erilaisia keinoja. Monet arvopaperivälittäjät tarjoavat asiakkailleen työkaluja, jotka auttavat heitä löytämään tietoa osinkoa maksavista osakkeista. Esimerkiksi Nordnetillä on osinkokalenteri, jota voit hyödyntää löytääksesi parhaat osinko-osakkeet. Voit esimerkiksi tarkastella yhtiöitä osinkotuoton mukaan, tai muita tunnuslukuja hyödyntäen.

Mitä kannattaa ottaa huomioon osinko-osakkeisiin sijoittaessa?

Vaikka osinko-osakkeista puhutaan turvallisina ja vakaina yhtiöinä, eivät ne aina ole kasvuyhtiöitä riskittömämpiä kohteita, vaan myös näihin liittyy samanlaisia riskejä. Toisinaan osinkoja voidaan päättää jakaa, vaikka yhtiön taloudellinen tilanne olisi heikko, jolloin sijoittajat pyritään pitämään tyytyväisenä. Sen vuoksi sijoittajan on tärkeää kiinnittää huomiota myös osingonjakosuhteeseen, joka kertoo osingon suuruuden suhteessa tilikauden tulokseen.

Tämän lisäksi tulee muistaa, ettei osaketta saa koskaan ostaa vain hyvän maksetun osingon vuoksi. Sijoittajalla tulee olla muitakin kriteereitä osakkeen ostamiselle, ja täten ennen osakkeen ostamista on tärkeää tehdä taustatyö, ja pohtia miksi osake olisi hyvä sijoitus, ja sopiiko se juuri sinun salkkuusi.

Vaikka yleensä sanotaan, että hyvä ja vahva osinkohistoria on merkki siitä, että osake kuuluu osinko-osakkeiden kastiin, ei tämä aina pidä paikkaansa. Kuten osakkeiden kurssikehityksessä ei aina historiallinen kehitys ole tae tulevasta menestyksestä, ei historiallisesti hyvä osinkotuotto takaa, että yhtiö tulee aina maksamaan sijoittajilleen hyvää osinkoa.

Osinko-osakkeet ja verotus

Osinko-osakkeet ja niiden verotus voi aluksi kuulostaa monimutkaiselta, mutta kunhan muistat niihin pätevän muutaman poikkeuksen, pääset jo pitkälle. Osinko-osakkeita verotetaan pääomatuloveron mukaisesti, eli myyntivoitosta verotetaan 30 prosenttia 30 000 euroon asti, ja 34 prosenttia tämän 30 000 euron ylittävästä summasta.

Osinkojen verotuksessa on kuitenkin eroavaisuuksia, riippuen onko yhtiö suomalainen vai ulkomaalainen. Jos osinko on kotimaisesta pörssilistatusta yhtiöstä, 85 prosenttia osingosta on veronalaista pääomatuloa, siinä missä 15 prosenttia on verotonta tuloa.

Esimerkiksi: Saat vuonna 2023 osinkoja yhteensä 1000 euron edestä. Verotettava pääomatulo lasketaan seuraavasti; 150 euroa tästä on verovapaata tuloa, ja 850 euroa tästä on veronalaista tuloa, jota sitten verotetaan pääomatuloveron mukaisesti. Eli yhteensä summasta maksat 255 euroa veroa. Lisätietoa osinkojen verotuksesta löydät verottajan sivuilta. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Osinko-osakkeet ovat osakkeita, jotka jakavat sijoittajille keskimääräisesti parempaa osinkoa muuhun markkinaan nähden. Yleensä suomalaisia osakkeita jotka jakavat yli 4 prosentin osinkotuottoa kutsutaan osinko-osakkeiksi.

Osinko-osakkeita voit ostaa omasta pankista, tai hyödyntäen internetin osakevälittäjiä. Tällaisia ovat mm. eToro ja Nordnet.

Osinko-osakkeelle ei ole tarkkaa määritelmää, mutta yleensä osinko-osakkeeksi kutsutaan osaketta, joka maksaa korkeaa tai nousevaa osinkoa. Usein mittarina käytetään osinkotuottoprosenttia, eli maksetun osingon suhdetta osakkeen hintaan.