Etusivu » P/E-luku – Mitä tarkoittaa ja miten lasketaan?

P/E-luku – Mitä tarkoittaa ja miten lasketaan?

P/E-luku

Osakesijoittaminen on tällä hetkellä trendikästä ja melkein kaikkialla kaikuu P/E-luku ja osinkotuotto.

Jos seuraa keskustelupalstoja, saattaa välillä tuntua siltä, että ihmiset ovat niin innoissaan, että roiskivat rahojaan osakkeisiin melkein arpapelillä. Silläkin tavalla saattaa joskus voittaa, mutta ei unohdeta kuitenkaan erilaisia tunnuslukuja, joiden avulla yhtiöitä voidaan arvioida. Yksi hyvä apuväline tähän on P/E-luku. Otetaan seuraavaksi tarkempi katsaus siihen, mitä P/E-luku meille kertoo.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on P/E-luku ja mitä se kertoo?

P/E-luku on osakesijoittamisessa käytetty tunnusluku, joka kertoo yhtiön osakkeen hinnan ja osakekohtaisen tuloksen suhteesta. Usein puhutaan myös voittokertoimesta. Tämä tunnusluku on sijoittajien mieleen, koska se on melko helppo ymmärtää ja laskea. Käytännössä P/E-luku kertoo, kuinka monessa vuodessa yritys tekisi markkina-arvonsa verran tulosta, mikäli tulos pysyisi ennallaan. P/E-luku tulee englanninkielisistä sanoista Price per Earnings.

P/E-luvun ollessa matala, se voi kertoa, että osake on sillä hetkellä pörssissä aliarvostettu. Jos se on korkea, saattaa se olla merkki yliarvostuksesta, eli suomeksi sanottuna osake voi olla kallis. Jotakin ”siltä väliltä” olisi ihanteellinen P/E-luku.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten P/E-luku lasketaan?

P/E-luku laskeminen on melko helppoa. Kaava on yksinkertainen. Luku saadaan laskettua jakamalla yhtiön osakekurssi liiketoiminnasta saadulla osakekohtaisella tuloksella. Osakekohtainen tulos ilmoitetaan usein lyhenteellä EPS, joka tulee sanoista Earnings per Share.

Luvun voi laskea myös, kun jakaa yhtiön koko osakekannan markkina-arvon yhtiön absoluuttisella eli rahamääräisellä nettotuloksella. Tämä tapa on monesti työläämpi ja usein laskukaavana on käytetty nimenomaan osakekurssi jaettuna osakekohtaisella tuotolla. Osakkeen hinta eli kurssi elää koko ajan, joten joskus käytetään tietyn aikavälin keskiarvoa.

 

Otetaan esimerkiksi Tesla:

Teslan osakkeen hinta (kirjoitushetkellä): 649,49 USD

EPS-luku: 1,18

Näiden lukujen avulla saadaan aikaan laskukaava, jonka avulla selvitetään P/E-luku:

649,49 : 1,18 = 550,42

Yllä olevan perusteella Teslalla kestäisi 550 vuotta maksaa yhden osakkeen hinta takaisin.

 

Otetaan toinen esimerkki Fortumista:

Osakkeen hinta (kirjoitushetkellä): 22,79

EPS-luku: 2,23

22,79 :  2,23 = 10,22

Fortumilla kestäisi tämän perusteella noin 10 vuotta maksaa yhden osakkeen hinta takaisin.

Yleensä kasvuyhtiöiltä siedetään korkeampaa P/E-lukua kuin arvoyhtiöiltä. Kasvuyhtiöt eivät yleensä kasvuun keskittyessään maksa osinkoakaan, vaan satsaavat kaiken ylimääräisen kasvun tukemiseen. Arvoyhtiöt maksavat usein osinkoa. Niillä on jakokelpoisia varoja, joille ei niin sanotusti ole muuta käyttöä. Tulosta tehdään ja kaikkea ei ole enää järkevää käyttää kasvuun.

P/E-luku keskiarvo

P/E-luku vaihtelee osakkeen mukaan. Joillakin se on matala ja joillakin korkea. Pörssin pitkän aikavälin keskiarvoksi on kuitenkin laskettu noin luku 15.

P/E-luku on hyvä työkalu ja monet käyttävätkin sitä etsiessään aliarvostettuja osakkeita. Moni etsii aktiivisesti sellaisia yhtiöitä, joissa P/E-luku on alle keskiarvon. Tämä voi olla hyvä strategia, koska alhainen P/E-luku voi tosiaan olla merkki aliarvostuksesta. Se voi myös kuitenkin kertoa, että yhtiön tulos ei kasva tai että sen odotetaan laskevan tulevaisuudessa. Samoin kuin korkea P/E-luku ei ole automaattisesti merkki huikeasta kasvutarinasta, myöskään matala P/E-luku ei ole automaattisesti merkki aliarvostetusta osakkeesta, jolla on varmasti nousupotentiaalia. Korkeahko P/E saattaa kertoa myös laadusta. Esimerkiksi Koneen P/E-luku on ollut pitkän aikaa melko korkea. Tässä tapauksessa se on tulkittu niin, että tulos on ollut tasaisen hyvä monta vuotta ja laadusta kannattaa maksaa. Koneen kohdalla P/E-luku on ollut korkeahko vuosikausia, mutta silti se on suomalaisten suosikki osakkeita.

Korkea P/E-luku – suhtaudu varoen

Jos on hiljattain aloittanut osakesijoittamisen, on varmasti kuullut tai lukenut, että P/E-luvun olisi hyvä olla melko matala. Kun sen jälkeen lukee sijoitusaiheisia keskusteluja netistä ja huomaa, että monet hehkuttavat jotakin tiettyä, kovasti kasvavaa yhtiötä ja ovat sijoittaneet siihen suuria summia, mutta juuri sen tietyn yhtiön P/E-luku saattaa olla hämmentävän korkea. On ymmärrettävää, että tässä kohtaa menee vähän ymmälleen ja miettii, onko tällaisilla yleispätevillä ohjeilla mitään merkitystä oikeasti nykypäivän sijoittamisessa sijoittamisessa, vai onko kaikki tällainen jo mennyttä maailmaa.

Asian kanssa kannattaa olla tarkkana. P/E-lukua ei suinkaan käytetä turhaan yhtiön arvioimisen apuna. Esimerkiksi vuosien 2021 ja 2022 kova sana oli Teslan osake. Teslan P/E-luku on ”pahimmillaan” ollut jopa yli 1100. P/E-luvulle on ominaista, että voimakkaasti kasvavat yhtiöt eivät pääse kovin mataliin lukemiin. Sijoittajat hyväksyvät tämän, koska olettavat, että tulevaisuuden huikea kasvu kompensoi tämän hetken korkeaa lukemaa.

Jos P/E-luku on aivan todella korkea, on syytä olla varuillaan. Ikinä ei tiedä, miten tulevaisuudessa oikeasti lopulta käy. Saattaa olla, että osakkeen hintaan on leivottu hurja määrä tulevaisuuden odotuksia, mutta ne eivät välttämättä ikinä täytykään. Teslan osake on ollut sijoittajien suosiossa, kun uskomattomalle kasvulle ei ole tuntunut loppua näkyvän. Analyytikot ovat kuitenkin varoitelleet osakkeen arvostuksen karanneen jo liian korkealle ja arvostuksen olevan osittain ilmaa. Pelkillä lupauksilla ja hypellä ei yksikään yhtiö oikeasti pitkällä tähtäimellä menesty. Vaikka kyseessä olisi miten kova kasvuyhtiö, aivan mitä vaan ei P/E-luvuksi välttämättä kannata hyväksyä.

Voiko P/E-luku olla negatiivinen?

Negatiivinen P/E-luku on teoriassa mahdollinen. Jos näin on, lukua ei yleensä ilmoiteta, koska tulkinta on tällöin hankalaa. Ei ole kovin selkeää tai edes tarpeellista miettiä, kuinka monta vuotta ei ole kulunut siitä, että se on tehnyt markkina-arvonsa verran tulosta.

Mitä tulee ottaa huomioon P/E-lukua käyttäessä?

Kun käyttää P/E-lukua eri yhtiöiden vertailuun, on hyvä muistaa muutama asia. P/E-luku toimii hyvin silloin, kun vertaa keskenään saman toimialan yrityksiä. Jos yritysten taseet ovat kovin eri suuruiset, P/E-luku ei ehkä kerro sitä, mitä halutaan tietää.

On hyvä muistaa, minkä vaiheen yritystä luvun avulla arvioi. Jos meneillään on vielä kova kasvun vaihe, P/E-luku on todennäköisesti korkea. Mikään yhtiö kuitenkaan melko varmasti ei koko elinkaartaan ole kasvun vaiheessa, vaan jossakin kohtaa keskitytään muihin asioihin. Tällöin luku todennäköisesti laskee. Kasvuyhtiöille on sallittua se, että P/E-luku on korkea. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon kasvun laatu. On olemassa älytöntä, kestämätöntä kasvua ja toisaalta on kannattavaa ja kestävää kasvua. Jos kasvu on massiivista ja holtitonta, yhtiöön sijoittamista kannattaa miettiä tarkoin.

Pelkän P/E-luvun perusteella ei kannata sijoituspäätöksiä tehdä, vaan on hyvä tutustua yhtiöön tarkemmin. Yhtiön taustat on hyvä tuntea, kuten juuri Koneen osakkeesta kertova esimerkki osoittaa.

 

Lue myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

P/E-luku eli Price per Earnings on osakesijoittamisessa käytetty tunnusluku. Usein puhutaan myös voittokertoimesta. P/E-luvun avulla voi miettiä, onko osakkeen hinta suhteessa edullinen vai kallis.

P/E-luku kertoo sen, kuinka monessa vuodessa yritys tekisi markkina-arvonsa verran tulosta, mikäli tulos pysyisi ennallaan. Jos P/E-luku on 15, tällöin kuluisi 15 vuotta, että osake maksaisi itsensä takaisin. Tunnusluku saattaa paljastaa, onko kyseessä kasvuyhtiö vai arvoyhtiö.

P/E-luvun voi laskea kahdella tavalla. Yksinkertainen tapa on jakaa osakkeen hinta osakekohtaisella tuloksella (EPS). Voi myös jakaa yrityksen markkina-arvon yhtiön nettotuloksella.

Kannattaa huomioida, että eri toimialoilla on erilaisia keskimääräisiä P/E-lukuja ja onkin usein järkevää verrata saman toimialan yhtiöitä keskenään. Pelkän P/E-luvun perusteella ei kannata tehdä sijoituspäätöksiä. Korkea P/E-luku ei ole automaattisesti huono asia ja matala P/E-luku ei ole automaattisesti hyvä asia.