Etusivu » Aave kryptovaluutta – Suomalaiset juuret omaava lainapalvelu

Aave kryptovaluutta – Suomalaiset juuret omaava lainapalvelu

Aave kryptovaluutta 2023

Aave kryptovaluutta on suomalaista perua oleva hajautetun rahoituksen teknologia. Aave mahdollistaa rahan lainaamisen tai sijoittamisen ilman kolmansien osapuolien (esim. pankkien) osallistumista.

Hajautetun rahoituksen palvelujen eli DeFi-palvelujen kiinnostus on noussut ympäri maailmaa ja uusia projekteja syntyy koko ajan. Aave on niistä projekteista yksi suosituimmista ja vanhimmista.

Lue alta lisää siitä, mitä suomalaislähtöinen Aave oikein tekee.

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mikä Aave on?

Aave on yksi maailman suosituimmista sekä isoimmista hajautetun rahoituksen palveluista. Hajautettu rahoitus, DeFi, tulee sanoista Decentralized Finance. DeFi on rahoituksen malli, mikä poistaa välikädet pois lainaamisesta ja tallettamisesta. Kun haluat tänä päivänä hakea normaalista pankista lainaa, se on suuri ja erittäin byrokraattinen sopimusrumba. Hajautetun rahoituksen mallissa voit esimerkiksi pantata yhden Ethereumin ja saada sitä vastaan yhden Ethereumin lainaa. Vastaava ei onnistuisi pankissa ja varsinkaan yhtä nopeasti.

Aave on yksi vanhimpia hajautetun rahoituksen palveluita. Aave on perustettu vuonna 2017. Aaveen perustajana toimi suomalainen Stani Kulechov ja hän on vieläkin Aaveen toimitusjohtaja. Vaikka Aaveen pääkonttori sijaitsee nyt Lontoossa, on se kuitenkin saanut maailmanlaajuisen asiakaskunnan ja työllistää monia kryptomaailman huippunimiä.

Aave on aiemmalta nimeltään ETHLend ja sen ICO eli Initial Coin Offering järjestettiin vuonna 2017 valuutan nimeltä LEND muodossa. Rahoitusta projekti sai jopa reilu 16 miljoonaa dollaria. Muutama vuosi myöhemmin nimi vaihtui Aaveeksi ja samalla järjestelmän toimivuutta parannettiin. 2020 Aave aloitti Ethereum-verkossa toimimisen. Aave onkin alusta alkaen ollut jo suunnannäyttäjänä hajautetun rahoituksen palveluissa.

DeFi-palvelut eivät ole olleet monia vuosia olemassa, mutta valtiot ja pankit ovat jo kiinnittäneet niihin silmänsä. Pankit kun saavat liikevaihtonsa käytännössä lainojen koroista ja kryptovaluutat poistavat pankit välistä pois, niin se varmasti suututtaa monia instituutioita.

DeFi palvelut kehittyvät koko ajan ja Aave on jo kohta monia pankkejakin kattavampi järjestelmä, mutta ilman, että joudut käymään pitkää byrokraattista järjestelmää lävitse.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mitä DeFi-palvelut tarkoittaa ja miten ne toimivat?

DeFi-palvelut mahdollistavat rahan sijoittamisen ja lainaamisen muille ja muilta, ilman pankkien tai muiden välikäsien liittymistä. Kukaan ei pääse sulkemaan hajautettua järjestelmää, sillä sen ylläpidosta vastaa monet eri tahot samaan aikaan eikä yhden tahon sulkeminen sulje koko verkkoa. Aaveen suurimpia etuja on sen avoimuus. Aave protokollan toimintaperiaatteen voi lukea sen avoimesta lähdekoodista, joten tiedät tasan tarkkaan mitä rahoillesi käy kun laitat ne järjestelmään. Myös verkoston kehityksestä vastaa Aave tokenien omistajat, joten olet mukana äänestämässä protokollan kehittämisestä.

Hajautettu järjestelmä takaa sen, että tallettamalla palveluun omistat aina omat kryptovaluuttasi, etkä missään vaiheessa anna niitä palvelun omistukseen. Perinteisiin rahoituspalveluihin verrattuna hajautetut palvelut ovat monelta tavoin erilaisia.

Aaveen toimintaperiaate perustuu lainaamiseen ja lainan ottamiseen, mikä on täysin käyttäjien hallinnassa. Aaveen käyttäjänä voit saada korkotuottoa palveluun tallettamallesi varalle. Käyttäjä saa palveluun tallettamansa määrää vastaavan kasan aTokeneita, jotka tuottavat korkoa ajan kuluessa tietyn määrän. Tällä taataan se, että saat suuremman summan takaisin lunastaessa valuuttasi takaisin. aTokenit luodaan  tallettaessa ja tuhotaan kun talletus lunastetaan. aTokeneita käytettäessä varmistetaan se, etteivät ne ole sidoksissa Aave-palveluun ja saat varmasti koron vaihtaessasi ne takaisin.

Lainaa ottaessa sinun pitää pantata enemmän valuuttaa kuin mitä olet lainaamassa. Kryptovaluuttojen hintamuutokset ovat niin suuria, että voit menettää yhdessä yössä lainasummasi pantin, jos protokollan pitää automaattisesti myydä sijoituksesi lainan maksamiseksi.

Palveluita on suuri määrä ja niitä tulee pikkuhiljaa lisää. Käyttäjä voi valita itselleen mieleisen Aave staking tyylin ja osallistua pankittomaan rahavallankumoukseen.

Aave kryptovaluutta

Aave kryptovaluutan enimmäismäärä on 16 miljardia kappaletta, mitä on kierrossa noin 13,2 miljardia kappaletta. Sen kryptovaluutta on hallinto eli Governance token, eli hallussa pitämällä Aave-tokenia voit osallistua protokollan kehitysprosessiin. Uusista ominaisuuksista tulee äänestyksiä, missä tokenien haltijat pääsevät äänestämään, tämä voi olla negatiivinen asia, sillä kaikki omistajat eivät ymmärrä teknologiasta niin paljon ja voivat päättää huonojen päivitysten etenemisen.

Aaveella ei ole omaa lohkoketjua, vaan sen toiminta on suoritettu Ethereumin lohkoketjun päällä. Aave-tokenia voit steikata myös, mutta se ei toimi samalla tavalla kuin muissa Proof of Stake lohkoketjuissa. Aave tokenia steikkaamalla saat toki korkoa sijoittamallesi summalle, mutta se ei ole validoimassa transaktioita, vaan takaamassa protokollan varallisuutta mikäli markkinoilla tapahtuu äkillisiä muutoksia. Aaveeseen voi investoida monilla eri kryptovaluutoilla ja palvelun valikoima vain kasvaa entisestään.

Aave kurssikehitys

Aaveen kurssikehitys on ollut huimaa viimeisen vuoden aikana. Vuoden 2020 kesä tunnetaan nimellä DeFi kesä ja Aave koki myös silloin suuria nousuja kurssilleen. DeFi palveluissa on tällä hetkellä yli sata miljardia dollaria, verrokkina arvioidaan maailmassa olevan kierrossa 6 triljoonaa dollaria käteisenä. Tämä ei ota huomioon digitaalista rahaa esim. lainoja mitä pankit ovat myöntäneet. Rahan määrä pankeissa verrattuna DeFi palveluihin tällä hetkellä ovat astronomiset, joten kurssikehitys myös niiden suurimmalla palvelulla voivat olla astronomiset.

Aave sijoituskohteena

Aave ostaminen monen vuoden historiansa sekä kymmenien miljardien markkina-arvonsa kanssa on erittäin helppoa ja sitä löytyy monista eri kryptovaluuttapörsseistä.  Aaveen ostaminen onnistuu suurimmista pörsseistä, kuten Binancesta, Huobista, Coinbasesta, FTX:ästä sekä Krakenista. 

Vaikka Aave on saanut osansa kryptovaluuttabuumista ja noussut tuhansia prosentteja lyhyellä aikavälillä, on se vieläkin suhteellisen aikaisessa vaiheessa likviditeetin puolesta. Aave protokollassa on likviditeettiä muutama kymmentä miljardia dollaria, mutta se on vain murto-osa pankkien sisältämästä varallisuudesta. Kun suuremmat rahat lähtevät siirtymään hajautettuihin rahoituspalveluihin, tulee Aaveeseen sijoitettu määrä olemaan huomattavasti suurempi. Mikäli suuret sijoittajat laittavat varojaan mukaan alustalle, on heidän myös kannattavaa ostaa Aave tokenia turvatakseen sijoituksiaan sekä osallistumalla projektin kehittämiseen.  Tämä tulee nostamaan Aave tokenin hintaa sekä kysyntää. Aave tokenia ostamalla olet mukana rahavallankumouksessa.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Aave kryptovaluutta, kuten myös kaikki muut kryptovaluutat ovat erittäin volatiilejä sijoituskohteita ja niiden arvo voi heitellä suurestikin lyhyessä ajassa. 

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Aaveen historia

Aave on ollut ensimmäisten DeFi-palveluiden joukossa rakentamassa tietä uusille DeFi-projekteille. 2017 perustettu Aave aloitti toimintansa ETHLend nimisenä palveluna, mutta muutti vuoden jälkeen alustansa nimen. Nimenmuutos saattaa liittyä toiminnan skaalautuvuuteen ja siihen että palvelut laajentuivat Ethereumin lainaamisesta.

Aaveen kehitys on ollut huikeaa ja uusia palveluita tulee järjestelmään jatkuvasti. Kulechovin visio Aaveelle oli luoda alusta missä voidaan yhdistää kryptovaluutan lainaajat sekä lainanhakijat korkoinstrumentteihin, mitkä on liitettynä yhdeksi suureksi määräksi likviditeettiä. Algoritmi määrittää koron tietyille kryptovaluutoille joita on tallennettu järjestelmään.

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

aave kryptovaluutta

Aave suurimmat kilpailijat

Aave on tällä hetkellä, eli vuoden 2023 alussa markkina-arvoltaan suurin hajautettujen rahapalveluiden protokolla, mutta muitakin varteenotettavia ratkaisuja on olemassa. Listataan alle niistä muutamia tunnettuja:

 

Maker

Maker on Aaveen tapaan lainaamiseen perustuva järjestelmä, mikä on rakennettu Ethereum verkon päälle. Makerissa voit pantata Ethereumia DIA nimistä tokenia vastaan, joka toimii valuuttana. Kun olet valmis nappaamaan Ethereumisi takaisin, maksat vain DIAt takaisin korkojen kera.

 

Curve Finance

Curve Finance on hajautettu markkina, missä voit vaihtaa eri kryptokolikoita keskenään. Sen alustasta tekee kiinnostavan sen suuret korkoprosentit.

 

Compound

Compound on algoritminen ja automaattinen korkoprosentin protokolla, joka on rakennettu kehittäjille avaimeksi hajautettuihin DeFi palveluihin.

 

Uniswap

Uniswap on hajautettu kryptopörssi, mikä on rakennettu Ethereum verkkoon ja se helpottaa eri kryptovaluuttojen vaihdantaa keskenään, mitä ei välttämättä vielä löydy suurista kryptopörsseistä.

 

Sushiswap

Sushiswap on vaihtamiseen, korkoihin, lainoihin, sekä vivutukseen keskittynyt kryptoprotokolla.

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Seuraa Aave keskustelua

Aave reddit kanavalla on paljon eri näkökulmista keskustelevia ihmisiä, lähinnä protokollan käyttöön liittyvää keskustelua löytyy sieltä. Ihmisillä on ongelmia sekä parhaita ideoita miten voi maksimoida tuotot käyttämällä Aave protokollaa.

Aave twitter kanavalla taas on enemmän yrityksen omaa virallisempaa viestintää ja ajankohtaisia kehityksiä aiheesta. Toki kommenttikentät voivat käydä todella nopeaksi bottien huutamiseen kun siellä mainostellaan ties mitä kryptovaluuttoja. Ihmiset myös keskustelevat keskenään ja postailevat aave tagilla mielenkiitoisia kehityksiä protokollassa.

Seuraamalla Aave alustan kehitystiimin ja käyttäjien julkaisemia uutisia/kommentteja, pysyt ajan tasalla Aaveen kehityksestä. Kryptovaluuttamaailmassa muutenkin tapahtuu paljon hyvinkin lyhyessä ajassa, joten on tärkeää seurata kryptomaailman tapahtumia. 

Kryptovaluuttojen verotus 2023

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen kohdalla, myös Aaveella tehdyt voitot ovat veronalaista tuloa siinä missä muutkin tulot.

Jos teet voittoa tokeneita euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täyttäessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30 % tai 34 % pääomatuloveroa.

 

Mietitään asiaa esimerkin kautta:

  • Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.
  • Ostat Aave tokenia 1000 eurolla
  • Myyt Aave tokenia myöhemmin 1500 eurolla
  • Luovutusvoitto 1500 € – 1000 € = 500 €
  • Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 500 € summasta 30 % eli 150 €.

 

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa:

Silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan oikeaksi valuutaksi tai silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi viimeistään ilmoittaa siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamatta jättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä kuuden vuodenkin jälkeen.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Aave on Ethereum lohkoketjun päälle rakennettu protokolla, mikä mahdollistaa hajautetun rahapalvelun tarjoamisen käyttäjille, kuten lainanoton ja antamisen.

Aave protokollaan voidaan pantata aTokeneita, mitkä toimivat varrallisuuden varmistajina sekä antavat äänioikeuden protokollan kehittämiseen. Itse protokollassa voidaan lainata valuuttoja sekä saada korkoa talletuksilleen.

DeFi eli hajautettu rahapalvelu, mikä toimii ilman kolmansia osapuolia rahan välityksen kanssa. Voit ilman kenenkään hyväksyntää pantata rahaasi lainaa vastaan ja kaikki hoituu todella vaivattomasti.