Etusivu » Bitcoin louhinta – Mitä louhinta on ja miten se käytännössä tapahtuu?

Bitcoin louhinta – Mitä louhinta on ja miten se käytännössä tapahtuu?

Bitcoin louhinta on termi, jonka saattaa kuulla kryptovaluutoista puhuttaessa. Vaikka moni osaa yhdistää käsitteen kryptovaluutalla vaurastumiseen, on monelle silti itse louhintaprosessi yhä laajalti pimeän peitossa. Sekään ei auta asiaa, että kryptovaluutan luontiin käytettävä teknologia kehittyy jatkuvasti, ja päivitetyn tiedon löytäminen on suomeksi hankalaa.

Tästä artikkelista löydät kattavasti vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä Bitcoin louhinta on, mitä se edellyttää ja miten pystyt tienaamaan louhinnalla mahdollisimman paljon. Vaikka keskitymme käsittelemään Bitcoinia sen suosion takia, on tiedoista hyötyä myös muiden kryptovaluuttojen louhintaa pohtiville.

Bitcoin kurssi tänään

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mitä on Bitcoin louhinta?

Bitcoinin mainaus (eli louhinta, eng. mining) on nimitys prosessille, jolla luodaan uusia Bitcoin-valuuttoja markkinoille. Käytännössä tämä tapahtuu ratkomalla eräänlaista monimutkaista numeroarvoitusta tietokoneen avulla, joka ratketessaan lisää Bitcoinin lohkoketjuun uuden lohkon ja antaa ratkontalaitteen hallitsijalle sivutuotteena tietyn määrän virtuaalista Bitcoin valuuttaa.

Kunkin lohkon louhinnasta saatava palkkio puolittuu 210 000 prosessoidun lohkon välein. Vuonna 2012 palkkio oli 25 Bitcoinia, vuonna 2016 tästä puolet eli 12,5 Bitcoinia ja vuoden 2020 keväästä alkaen se on ollut enää 6,25 Bitcoinia. Seuraava puolittuminen tapahtuu arviolta vuoden 2024 keväällä, jonka jälkeen louhinnasta saa 3,125 Bitcoinia. 

Koska yhden Bitcoinin arvo on jo pitkään liikkunut useissa tuhansissa euroissa (tällä hetkellä kymmenissä tuhansissa), on kilpailu louhijoiden kesken ankaraa. Edes korkeatasoisilla ”tavan” tietokoneilla Bitcoin louhintaan ei ole enää kannattavaa lähteä, vaan tämä edellyttää useita kiloja painavien, juuri Bitcoin louhintaan erikoistuneiden laitteiden hankkimista.

Bitcoin louhinta teknisesti selitettynä

Bitcoin on, monen muun kryptovaluutan tavoin, hajautettu rahoitusjärjestelmä. Tämä tarkoittaa, ettei sen keskiössä toimi pankkia tai muuta auktoriteettia, joka laskisi valuuttaa liikkeelle ja pitäisi kirjaa eri lompakoiden (eli ns. ”tilien”) välisistä rahansiirroista.

Louhinta vastaa kumpaankin näistä kahdesta ongelmasta varsin nerokkaalla tavalla. Bitcoin-lohkoketjussa kuka tahansa voi ottaa kontolleen pankkiirin toimen arvaamalla järjestelmän luomia numeroarvoituksia.

Arvoituksia ratkovat nykyisin huipputehokkaat louhintakoneet, sillä mitä tehokkaampi laite on, sitä suurempaan arvauksien määrään se pystyy kutakin sekuntia kohden. Se louhijoista, kenen kone osuu ensimmäisenä oikeaan, pääsee kirjoittamaan seuraavan erän transaktioita Bitcoin-järjestelmän sähköiseen ”tilikirjaan”, eli lohkoketjuun.

Palkinnoksi tästä vaivannäöstä louhija saa ennalta asetetun määrän Bitcoineja (nykyisin aiemmin mainittu palkkio on 6,25 BTC).

bitcoin louhinta

Kuinka louhia Bitcoineja?

Ennen louhintaan alkamista on päätettävä, tahtooko toimintaa harjoittaa itse vaiko jonkin netissä toimivan palvelun kautta. Pilvipalveluja käyttämällä ei tarvitse ostaa omia laitteistoja tai sähköä, mutta palvelumaksut syövät saatavaa tuottoa huomattavasti.

Käydään ensin läpi yleiset ohjeet Bitcoinien louhintaan, kun toimintaa tahtoo harjoittaa omilla laitteilla:

 

Bitcoin louhintaohjeet

1. Arvioi mainauksen soveltuvuus

Vaikka kuka tahansa voi aloittaa kryptovaluuttojen mainauksen, ei se sovi aivan kaikkiin elämäntilanteisiin.

Ensiksi mainittakoon, että mainauslaitteet ovat äänekkäitä ja tuottavat hyvin paljon lämpöä. Aivan makuu- tai olohuoneeseen ne eivät siis sovi. Kaikista paras vaihtoehto olisi, jos laitteelle olisi viileä (muttei liian kylmä), muusta arjesta erillinen tila (vaikkapa viilennetty, paloturvallinen varasto).

Laitteistoa on myös pystyttävä valvomaan aika ajoin. Louhintalaite on käytössä vuorokauden ympäri, ja tämä lisää ylikuumenemisen ja vikojen riskiä huomattavasti. Pienet korjaukset tulisi osata tehdä tarvittaessa itse, sillä ASIC-laitteille huollon löytäminen on Suomessa erittäin hankalaa.

Kryptomaailman yleisessä navigoinnissa suureksi hyödyksi on myös vahva englanninkielen taito.

2. Valitse Bitcoin-lompakko

Ennen itse mainauksen aloittamista on valittava ns. Bitcoin-lompakko. Tämä voi olla netissä toimiva alusta, ladattava sovellus tai fyysinen paperitiedosto, johon louhittu valuutta sittemmin säilötään turvaan.

Lompakon valinnassa tulisi tasapainottaa turvataso oman Bitcoin-varallisuuden kanssa. Netissä toimivien lompakoiden käyttö on helppoa ja nopeaa, mutta niiden turvataso on nettiyhteyden myötä erillistä USB-laitetta edellyttäviä hardware-lompakkoja heikompi.

Lisäohjeita löydät Bitcoin-lompakoihin keskittyvästä artikkelistamme.

3. Hanki louhintakone

Bitcoin-louhinnan aloittaminen kotoa käsin ei enää nykyisin onnistu tavan tietokoneilla, vaan tähän tarvitaan niin kutsuttu ASIC-laite. Markkinoilta löytyy useita ASIC-laitteita, joilla kullakin on omanlaisensa energiankulutus, hashrate (tehokkuus) sekä hinta.

Kaikkein energiatehokkaimmatkin ASIC-laitteet kuluttavat suomalaisilla sähkön hinnoilla kuukausittain energiaa useiden kymmenien eurojen edestä. Ajankohtaista tietoa eri mainauskoneiden tuottavuudesta voit löytää esimerkiksi täältä.

4. Valitse pooli

Yhden ASIC-laitteen on, kaikesta prosessointitehostaan huolimatta, vaikeaa kilpailla ammattimaisia louhintafarmeja vastaan.

Ratkaisuksi epäkohtaan on muodostunut Bitcoin-louhijoiden välinen yhteistyö. Näissä ”pooleissa” louhijat jakavat koneensa prosessointitehon muun ryhmän kanssa, ja yhteisvoimin louhittu Bitcoin jaetaan sittemmin jäsenten kesken näiden tuoman tehokkuuden mukaisesti.

Toistensa lisäksi poolin jäsenten on maksettava ryhmän ylläpitäjälle maksu, joka on tyypillisesti 0-2% saadusta rahallisesta hyödystä. Pooleja on monia, ja näistä suurimpia ovat Poolin (13% kaikista lohkoista), AntPool sekä Slush Pool.

Näistä suositeltavaa on aloittaa louhinta Slush Pooliin liittymällä. Kyseessä on maailman ensimmäinen Bitcoin-pool, joka toimii tsekkiläisen alkuperänsä ansiosta kiinalaisia kilpailijoitaan tiukemman valvonnan alla.

Kun olet rekisteröitynyt valitsemaasi mainauspooliin, saat ”worker”-tunnuksen (Worker ID), jolla voit myöhemmin todentaa louhintaprosessiin tuomasi panoksen.

5. Lataa louhintaohjelma

Kun olet hankkinut Bitcoin-lompakon ja laitteiston sekä liittynyt haluamaasi pooliin, on aika ladata tietokoneelle louhintaohjelma. Sen kautta voit yhdistää itsesi lohkoketjuun sekä Bitcoin-verkkoon.

Ohjelma välittää louhijoille tarvittavat tehtävät ja lisää tiedot takaisin lohkoketjuun. Sen kautta voit myös tarkastella louhinnassa tärkeitä mittareita, kuten lämpötilaa, viilennystä, hashratea sekä keskimääräistä louhintanopeutta.

Louhintaohjelmia löytyy markkinoilta lukuisia. Aloittelijalle ehkäpä sopivin näistä on NiceHash Miner. Se on helppokäyttöinen, mahdollistaa monien eri kryptovaluuttojen louhinnan sekä valitsee automaattisesti sen algoritmin, jonka käyttö on kullakin hetkellä kaikista tuottoisinta.

Kun olet asentanut ohjelman, tulee sinun rekisteröidä siihen poolista saamasi Worker ID. Louhintaohjelmaan on myös lisättävä Bitcoin-lompakon tiedot ja se näytönohjain, jolla louhintaa tahdotaan suorittaa.

6. Aloita Bitcoin louhinta!

Nyt olet valmis aloittamaan Bitcoinien louhinnan! Yhdistä louhintakone virtalähteeseen sekä tietokoneeseen ja pysy ajan tasalla louhinnasta valitsemasi ohjelman avulla.

Bitcoin-louhinta puhelimella

1.Valitse pooli

Myös useimmat mobiiliin ladattavat louhintasovellukset edellyttävät Worker ID:tä rekisteröitymiseen. Kuten aiemmin jo mainitsimme, on näistä paras vaihtoehto aloittelijalle Slush Pool.

 

2.Lataa louhintasovellus ja louhi!

Eniten sovellusvaihtoehtoja mainaukseen löytyy Android-laitteille. Näistä ehkäpä suosituin on MinerGate, jonne luodun tilin tapahtumia pystyy seuraamaan mobiilissa MinerGate Control -sovelluksen kautta. Kerromme sovelluksesta lisää artikkelissa myöhemmin.

Puhelinsovelluksilla tehdyn tuoton määrä riippuu Android-laitteen prosessointitehosta sekä oman sähkösopimuksen hinnoista. Joidenkin altcoinien mainaus vielä onnistuu mobiilissa, ja suosittelemme siksi mobiilikäyttäjille vaikkapa Moneron (XMR) louhintaa – Bitcoineja kun on miltei mahdotonta louhia omin voimin edes louhintaan tarkoitetuilla laitteilla.

Kannattaako Bitcoin-louhinta?

Louhinnan kannattavuuden arviointi on monimutkainen kysymys. Bitcoin-valuuttakurssilla on taipumus suuriin heilahteluihin, ja siksi tilanne voi muuttua aiemmin tuottavasta tappiolliseksi hyvinkin nopeasti. Jotta louhinnan kannattavuudesta voitaisiin saada kokonaisvaltainen kuva, on asiaa tarkasteltava useammalta kantilta.

 

Bitcoin louhinta – sähkönkulutus

Kuten aiemmin jo mainitsimme, on Bitcoinin louhinta nykyisin mahdollista enää vain tähän tarkoitetuilla ASIC-koneilla. Nämä louhintaan tarkoitetut laitteet kuluttavat kuukausitasolla energiaa useiden kymmenien eurojen edestä.

Esimerkiksi suosittu Antminer S9-malli kuluttaa kuukauden aikana (vuorokauden ympäri käytettynä) noin 1300 kWh edestä sähköä. Tämä on noin puolet tavallisen kerrostaloasunnon vuodessa kuluttamasta sähkön määrästä.

Tyypillisellä 5snt/kWh energiamaksulla yhden Antminerin pyörittämiskustannus olisi siis noin 65€/kk. Huomioon tulee kuitenkin ottaa se, että helteisinä aikoina laitteiston viilentäminen voi tuplata sen kokonaisenergiakustannuksen. Suomessa tämän ei pitäisi tuottaa ongelmia, jos laitetta vaikkapa syksyisin pitäisi kuivassa mutta viileässä ulkovarastossa.

 

Bitcoin louhinta – tuotto ja hinta

Artikkelin kirjoittamishetkellä suosituin louhintakone Antminer S9 kykenee louhimaan noin 0,0043 BTC kuukautta kohden. Nykyisellä Bitcoin-kurssilla tämän arvo olisi 70 euroa, ja verojen sekä laitteen hankintakulujen jälkeen voittoa jää hädin tuskin ollenkaan.

Tuottoa voi toki pyrkiä parantamaan hankkimalla energiatehokkaamman ja uudemman mallin, mutta tällöin ongelmaksi muodostuu laitteiston ostohinta.

Siinä missä suosituin Antminer S9-malli julkaistiin vuonna 2019, tuli kaikista energiatehokkain BM-K1 -maineri markkinoille vasta marraskuussa 2020. Tämä kuluttaa sähköä (5snt/kWh hinnalla) vain noin 42€/kk, samalla tuoden tuottoa 0,0624 BTC:tä tai noin 1000 euron edestä.

Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua laitteen ostohinta; sitä myydään artikkelin kirjoitushetkellä noin 4 000 euron kappalehintaan.

Tuottoisuus edellyttää jatkuvaa tasapainotusta, sillä Bitcoinin luoja Satoshi Nakamoto loi valuutan tavalla, jossa Bitcoin-verkon louhintavoiman kasvaessa myös itse louhinta vaikeutuu. Mitä enemmän louhijoita verkkoon siis liittyy, sitä enemmän energiaa ja aikaa matemaattisen ongelman ratkaisu vie.

Siispä Bitcoinin kurssin ollessa alhainen louhitut rahat ovat vähemmän arvokkaita, kun taas arvon ollessa tuottoja syövät louhimiskustannukset.

Koska Bitcoinin arvo on jo lähestymässä aiempaa huippuaan, on vaikeaa sanoa, tuleeko sen hinta enää muutaman kuukauden päästä olemaan nykyhetkeä korkeammalla; edellisen hintaennätyksen jälkeen valuuttaa ostaneet kun paniikkimyivät Bitcoininsa äkkiä pois.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Bitcoin louhinta ja verotus

Louhinnasta saadut tuotot verotetaan ansiotulona. Palkkiot realisoituvat verotuksen näkökannasta heti, kun louhija saa ne haltuunsa – oli sitten kyseessä pankkitili, virtuaalilompakko tai jokin muu palvelu.

Verotusta varten nämä palkkiot muutetaan euroiksi joko päivä- tai kuukausikohtaisesti. Mikäli päätät käyttää kuukausipohjaista jaksotusta, on kurssina käytettävä kyseisen ajanjakson keskikurssia.

Kurssin lähteiksi Verottaja hyväksyy jonkin tunnetun kryptovaluuttapörssin. Tärkeää on, että koko verovuoden ajan käytetään samaa jaksotusta ja kurssilähdettä.

Verotuksessa voidaan vähentää laitteiston hankintaan sekä sähkönkulutukseen liittyvät menot. Sähkönkulutuksessa on pystyttävä erittelemään louhintatyö kodin muusta kulutuksesta, ja tässä apuna voi hyödyntää valitsemaansa louhintaohjelmaa.

Lataa ilmainen kryptoaapinen – Opi lisää kryptovaluutoista ja kryptojen verotuksesta

Muiden kryptovaluuttojen louhinta

Markkinoilta löytyy Bitcoinin lisäksi lukuisia vaihtoehtoisia virtuaalivaluuttoja (altcoin), jotka hyödyntävät louhintaa järjestelmiensä ylläpitämiseen ja valuutan liikkeelle panoon. Näistä monen kryptovaluutan louhinta on Bitcoiniakin tuottoisampaa; tämä on seurausta vähäisemmästä kilpailusta ja jyrkemmistä kurssinoususta.

Toiseksi suurimman kryptovaluutta Ethereumin (ETH) louhinta onnistuu Bitcoinista poiketen myös tietokoneella. Ethereumin louhinta-algoritmi Ethash on suunniteltu tavalla, joka mahdollistaa tehokkaan louhinnan juurikin tietokoneiden grafiikkaprosessoreita käyttäen.

Erityislaitteiden etuasema tehokkaisiin tietokoneisiin verrattuna on tämän ansiosta marginaalisen pieni. Koska kyseessä on silti alan johtava toimija sekä kryptomaailman suosituin tietojenkäsittely-ympäristö (platform), on Ethereumin tulevaisuus ja arvo pienempiä altcoineja vakaampi.

Monero (XMR) on ehkäpä tunnetuin toimija privaattikolikkojen kategoriassa, eli se on nimenomaan vahvaan anonymiteettiin tähtäävä kryptovaluutta. Moneron mainaus tietokoneella on ja tulee todennäköisesti vielä pitkään olemaan kannattavaa, sillä se muokkaa algoritmiaan jatkuvasti ASIC-louhinnan estämiseksi.

Aivan kaikkien virtuvaluuttojen kasvusta ei voida hyötyä louhimalla; louhinnattomia valuuttoja ovat muun muassa Ripple (XRP), Stellar (XLM), Cardano (ADA) sekä NEO.

Kryptovaluutta louhintaohjelmat

Mitä eri vaihtoehtoja mainausta aloittavalle sitten löytyy louhintaohjelmien saralta?

 

MultiMiner

Soveltuu erityisen hyvin aloittelijoille ja Windows 10 -järjestelmää käyttäville. Graafisen käyttöliittymän ansiosta MultiMinerin käyttö on monia muita ohjelmia helpompaa. MultiMiner myös tarjoaa englanninkieliset selitykset erilaisista monimutkaisemmista kryptotermeistä, eli kynnys mainauksen aloittamiseen on tällä alustalla miellyttävän alhainen. 

Kun MultiMinerin lataus on valmis, suorittaa se skannauksen kustakin yhdistetystä louhintakoneesta. Näin se kokoaa yksityiskohtaiset tiedot esimerkiksi siitä, kuinka paljon tuottoa kullakin laitteella voidaan mainata. MultiMiner on ilmainen, joskin sen käyttäjänä voit halutessasi jakaa 1% louhintatuotoistasi ohjelmiston kehittäjän kanssa.

MultiMiner tukee muun muassa GPU-, FPGA- sekä ASIC -laitteita (Bitcoin).

 

Minergate

Minergate on nimenomaan CPU- ja GPU-louhintaan tarkoitettu ohjelma, jonka käyttäjänä voit louhia sekä vaihtaa mm. Bitcoin Gold-, Litecoin-, Ethereum- sekä Zcash-valuuttoja. Sen erityisvaltti on automaattinen louhinta, jossa MinerGate seuraa kolikoiden kursseja ja louhii näiden mukaan tuottavinta mahdollista valuuttaa. Se ei kuitenkaan pysty suoraan valitsemaan, mitä kolikoita käyttäjän oma kone pystyy louhimaan tehokkaimmin.

Ohjelma on ulkoasultaan helppokäyttöinen, tarjoaa laadukkaan asiakaspalvelun sekä turvalliset siirrot omaan lompakkoon. Tiliä pystyy hallinnoimaan myös Minergaten mobiilisovelluksen avulla.

 

NiceHash

Ehkäpä aiemmin mainitun MinerGaten suurin kilpailija, joka on tätäkin helppokäyttöisempi. NiceHashissa käyttäjä ei itse valitse, mitä kolikkoja tämä louhii, vaan päätöksen tekee NiceHash Miner sen mukaan, minkä algoritmien louhinta on juuri käytössä olevalla koneella kannattavinta. Louhinta myydään sittemmin NiceHashin markkinapaikalle, josta louhijan palkkio maksetaan Bitcoineina.

Erityistä ohjelmassa on se, ettei sen käyttö edellytä edes rekisteröitymistä, sillä louhintaa aloittamaan pääsee jo vain lataamalla ja käynnistämällä ohjelman. Oman laitteiston yhteensopivuuden voi testata lataamalla NiceHash-ohjelman ja kokeilemalla, toimiiko se. Mikäli lataus tehdään onnistuneesti, on laitteisto täysin tuettu.

 

CGMiner

Yksi ensimmäisistä ja arvostetuimmista Windows-koneille saatavista Bitcoinin louhintaohjelmista. CGMiner on kirjoitettu ohjelmointikieli C:llä, eli se ei sovi kovinkaan hyvin vasta tietotekniikassa ensiaskeliaan ottaville. Tukee GPU-, FPGA- ja ASIC-louhintaa sekä tarjoaa laajalti automaattisen tuen suosituimmille Bitcoinien ASIC-laitteille, jollainen on muun muassa Bitmainin Antminer. Tehokkaaksi optimoitu, eli louhinta tällä ohjelmalla edellyttää moniin muihin ohjelmiin nähden varsin alhaisen tason suoritinta ja RAMia.

 

JSECoin

JSECoinin tietokone- ja mobiilisovelluksia käyttämällä voi mainata JSE-kryptovaluuttaa. Tämän louhinta on suuriin kryptovaluuttoihin verrattuna kuin lasten leikkiä, joskin helppous on pitänyt tokenin yksikköhinnat alhaalla tämän vuoden kryptobuumista huolimatta.

Etuna on, ettei JSECoinilla mainaus ainakaan toistaiseksi edellytä kalliita erillislaitteita. Tietokoneella mainaavalta suositeltavaa olisi löytyä 1GB RAMia, 500mb HD sekä Windows 10 -käyttöjärjestelmä.

 

Selainlouhinta

Vaikkei kyseessä olekaan mikään yksittäinen ohjelma, voi louhintaa harjoittaa myös ns. selainlouhinnalla. Tässä omille nettisivuille upotetaan koodia, jonka avulla sivustolla vierailevien tietokoneiden prosessoreja voidaan hyödyntää jonkin kryptovaluutan louhintaan. Yleensä näin louhitaan Moneroa, koska tämä onnistuu melkeinpä millä tahansa tietokoneella. Jotta selainlouhinta olisi eettistä, on sen tapahduttava sivustolla vierailevan suostumuksella.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Louhinta on Bitcoin-verkossa tapahtuvaa uusien sähköisten lohkojen luontia, jonka sivutuotteena louhijalle annetaan ennalta määrätty summa Bitcoineja.

Bitcoin-louhinta tapahtuu prosessiin erityisesti suunnitelluilla louhintakoneilla (ASIC-laitteet). Laitteen toimintaa ohjataan ja seurataan erilaisten tietokoneohjelmien kautta.

Harrastemainen louhinta kannattaa aloittaa lupaavista, Bitcoinia alhaisemman yksikköhinnan omaavista kryptovaluutoista. Näistä monia pystyy louhimaan tavan tietokoneilla ns. ”taustalla”. Louhittavan kryptovaluutan voi valita ennalta itse, tai jättää tämän louhintaohjelman päätettäväksi. Pienempien kryptovaluuttojen mainauksen voi aloittaa heti, kun on valinnut lompakon ja ladannut haluamansa louhintaohjelman.

Jotta Bitcoinien louhinta olisi kannattavaa, on louhijan osattava ajoittaa se oikein. Kun Bitcoinin hinta on korkealla, on myös kilpailu mainauksessa korkeampaa. Kun taas yksikköhinta on alhainen, ei louhittuja Bitcoineja vastaan saa yhtä paljoa euroja. Koska Bitcoinin maine on jo lujittunut, kilpailee yhtä louhijaa vastaan kokonaisia ammattimaisia Bitcoin-farmeja. Mikäli siis kyseisen kryptovaluutan louhinta kiinnostaa, on se lähes pakko aloittaa osana jotakin isompaa poolia.

Bitcoinin louhinta vaatii tavallisiin kodin tarpeisiin verrattuna hyvin paljon sähköä. Suomessa sähkön hinta on eri sähköyhtiöiden välisen kilpailun ansiosta varsin alhaista, ja siksi myös louhinta on täällä monia muita valtioita kannattavampaa.