Etusivu » Kryptovaluutan ostaminen 2023 – Miten ostaminen tapahtuu?

Kryptovaluutan ostaminen 2023 – Miten ostaminen tapahtuu?

Kryptovaluutan ostaminen 2023

Kryptovaluutat vuonna 2023 – vieläkö kannattaa lähteä mukaan? Tämän hetken näkökulmasta voi tuntua, että kryptovaluutan ostaminen olisi pitänyt aloittaa jo vuosia sitten. Vaunu on liikkeellä ja siihen olisi pitänyt hypätä mukaan ensimmäisten joukossa, jotta olisit päässyt nauttimaan satumaisista rikkauksista ja vaurastumisen vapaudesta.

Onneksi kryptobuumi ei ole hiipumassa, vaan se puksuttaa vahvasti eteenpäin! Tuskin olemme nähneet vielä kaikkea, mitä kryptojen maailma, sen jatkuvasti monipuolistuvat teknologiat ja palvelualustat voivat tarjota.

Suositut kryptovaluutat reaaliajassa

TRON

TRON

$0.06

TRX 2.91%

Cardano

Cardano

$0.39

ADA 4.29%

Ethereum

Ethereum

$1,597.13

ETH 1.67%

Bitcoin

Bitcoin

$23,100.67

BTC 1.37%

Binance Coin

Binance Coin

$307.29

BNB 1.68%

Dogecoin

Dogecoin

$0.09

DOGE 3.12%

XRP

XRP

$0.41

XRP 1.48%

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Kryptovaluuttahuuma kasvaa

Vuonna 2021 kryptovaluutat löivät läpi myös päivittäismedian uutisoinnissa. Harva kansalainen voi olla enää täysin ignorantti tämän maksuvälineen, sijoituskohteen ja salausteknologian suhteen. Siksi onkin muistettava, että uutisoinnissa näkyy vain jäävuoren huippu kryptovaluuttojen ja -teknologioiden todellisuudesta.

Ääri-ilmiöt ylittävät uutiskynnyksen, ja siksi monelle kryptomaailma saattaa näyttäytyä naurettavina ylilyönteinä ja julkkisten hassutteluna sekä mediaa hyväksikäyttävien kryptokeinottelijoiden vedätyksinä.

Haluaisitko sijoittaa eläkekassasi kryptovaluuttaan, jonka arvo nousee yksittäisen ihmisen twiiteistä tai hänen lemmikkivalinnoistaan? Tuntuuko tällainen sijoitussektori ylipäätään pelkältä humpuukilta ja romahtamisvaarassa olevalta pyramidihuijaukselta? Vai voisiko tässä sektorissa olla sittenkin lupauksia, joiden pariin kannattaa lähteä hajauttavalla sijoitusstrategialla?

Tuhansia mahdollisuuksia

Yksi suurimmista kryptopörsseistä, Coinbase, on listannut yli 5000 kryptovaluuttaa. Tuhansia muita altcoineja on lanseerattu, kehittymässä ja odottamassa suurimpien kryptopörssien noteerausta. On hyvin vaikeaa ennustaa, mikä näistä tuhansista on paras sijoituskohde, sillä siihen nivoutuvat väistämättä sekä ylivertaiset teknologiset ominaisuudet että onnistunut markkinointi.

Kryptoteknologiat ovat mullistaneet talouden ja taiteen. DeFi eli decentralized finance tarjoaa aivan uudenlaista keskuspankkiriippumatonta resurssien vaihdantaa yksilöiden välillä. NFT-taide saattaa ajatuksena olla vaikeasti ymmärrettävä, mutta nämä digitaalisten taideteosten omistajaoikeuksien markkinat ovat vakuuttaneet ainakin ne ostajat, jotka ovat sijoittaneet verkossa nähtävillä olevaan taiteeseen kymmeniä miljoonia dollareita.  

Katso kauas ja hajauta

Kryptovaluuttojen arvon nousun ennustaminen ei ole helppoa ammattilaisillekaan. Jopa kokeneet sijoitusasiantuntijat ovat kryptovaluuttojen tulevaisuudesta eri mieltä: toiset uskovat esimerkiksi Bitcoinin arvon nousevan jopa 100 000 dollariin ja toiset saattavat ennustaa arvon nollaantuvan. Vaikka sijoitus- tai talousasiantuntijoita ovatkin, kannattaa kriittisen sijoittajan aina pohtia sitä, mitkä ovat kenenkin kyvyt ja motiivit tällaisten ennusteiden tekemiseen.

Aivan todistettavaa faktaa kuitenkin on, että monet Bitcoiniin alkuvaiheessa sijoittaneet ovat saaneet omistukselleen huimaa arvonnousua. Lisäksi, kryptovaluuttoja syntyy koko ajan lisää. Nyt katsomme kaihoten taaksepäin viiden vuoden taakse toivoen ostaneemme Bitcoinia tai Ethereumia silloin. Voit tänään tehdä päätöksen sijoittaa kryptoihin ja katsoa vuonna 2026, kannattiko se. Valmistaudu myös jatkuvaan uuden opiskeluun, jos haluat todella ymmärtää kryptojen moninaista maailmaa.

Huomionarvoista on myös, että esimerkiksi Bitcoinilla rikastuneet ovat sijoittaneet varojaan pörssissä perinteisiin osakkeisiin: tämä on järkevää hajauttamista, joita kenen tahansa sijoittajan tulee harjoittaa. Mikä tahansa sijoituskapasiteettisi onkin, voit nukkua yösi paremmin, kun olet hajauttanut sijoituksesi järkevästi, etkä sido kaikkia resurssejasi yhteen ainoaan omaisuuslajiin.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa?

Paras kryptovaluutta, johon voit sijoittaa vuonna 2023, sopii valitsemaasi aikajänteeseen ja tarjoaa varmaa kasvua rahoillesi. Alla on esitelty muutamia luotettavien lähteiden esiin tuomia vinkkejä vuodelta 2021.

 

Parhaat kryptovaluutat

Talouslehti Forbes on listannut menestyneimmiksi ja kiinnostavimmiksi kryptovaluutoiksi vuonna 2021 seuraavat kryptovaluutat:

1. Bitcoin (BTC)

Vuonna 2009 luotu Bitcoin on yhä suurin ja menestynein kryptovaluutta. Sen markkina-arvo vastaa yli puolta kaikesta kryptojen volyymista, vaikka sen rinnalle on noussut kymmeniä muita tunnettuja kryptovaluuttoja ja tuhansia muita, jotka pyrkivät ratkaisemaan tämän pioneerikrypton ongelmia. Bitcoinin arvo on noussut räjähdysmäisesti: viisi vuotta sitten sen arvo oli 500 dollaria, tänäpäivänä arvo pyörii 40 000- 50 000 dollarin välillä. Toiset ennustavat yhä tämän arvon nousevan jopa 100 000 dollariin.

 

2. Ethereum (ETH)

Sekä kryptovaluutta että lohkoketjualusta Ethereum on mahdollistaa monien sovellusten toteuttamisen, ja on siksi ohjelmoijien suosikki. Ethereum mahdollistaa esimerkiksi älykkäät sopimukset, jotka suoritetaan automaattisesti ehtojen täyttyessä. Ethereum on kasvanut valtavasti viidessä vuodessa. Sen hinta on noussut noin 11 dollarista yli 3 000 dollariin, eli yli 27 000 %.

 

3. Binance coin BNB)

Binance on kryptovaluutan muoto, jonka avulla voit käydä kauppaa ja maksaa Binancessa, yhdessä maailman suurimmista kryptopörsseistä. Lanseerauksensa jälkeen vuonna 2017 Binance Coin on laajentunut myös kaupankäynnin käyttöön, maksujen käsittelyyn ja jopa matkajärjestelyjen varaamiseen. Binancea voidaan myös vaihtaa muihin kryptovaluuttaan, kuten Ethereumiin tai Bitcoiniin. Sen hinta oli 2017 vain 0,10 dollaria; elokuuhun 2021 mennessä se oli noussut yli 419 dollariin, mikä on lähes 419 000 % voitto.

 

4. Cardano (ADA)

Cardano on myös vuonna 2017 lanseerattu krypto, jonka tavoitteena on nopeuttaa transaktioaikaa, vähentää kryptojen energiankulutusta ja ympäristövaikutuksia esittelemällä kilpailukykyisen ratkaisun transaktioiden varmennukseen. Cardano toimii myös kuten Ethereum mahdollistaen älykkäitä sopimuksia ja hajautettuja sovelluksia. Cardanon ADA-poletti on kasvanut suhteellisen vaatimattomasti muihin suuriin kryptokolikoihin verrattuna. Vuonna 2017 ADA:n hinta oli 0,02 dollaria. Elokuusta 2021 lähtien sen hinta oli 2,11 dollaria. Lisäystä on yli 10 000 %.

 

 5. Tether (USDT)

Toisin kuin jotkut muut kryptovaluutan muodot, Tether on stablecoin, mikä tarkoittaa, että sitä tukee fiat-valuutat, kuten Yhdysvaltain dollarit ja euro. Teoriassa tämä tarkoittaa, että Tetherin arvon pitäisi olla johdonmukaisempi kuin muiden kryptovaluuttojen. Tetheriä suosivat siksi sijoittajat, jotka haluavat välttää muiden kryptojen äärimmäisen arvonvaihtelut eli volatiliteetin.

 

 6. XRP (XRP)

XRP on osin samojen tekijöiden luomus kuin Ripple. Sen tarkoitus on helpottamaa eri valuuttatyyppien vaihtoa, mukaan lukien fiat-valuutat ja muut suuret kryptovaluutat. Vuoden 2017 alussa XRP:n hinta oli 0,006 dollaria. Elokuusta 2021 alkaen sen hinta nousi 1,14 dollariin, mikä vastaa lähes 19 000 prosentin nousua.

 

7. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin on ollut kuuma puheenaihe Elon Muskin kaltaisten julkkisten ja miljardöörien ansiosta. Vaikka se aloitti vitsinä ja kaikkien mieleen on varmasti painunut hymyilevän koiran koristamat meemit, tuli Dogecoinista nopeasti merkittävä kryptovaluuttavaihtoehto sille omistautuneen yhteisön ansiosta. Toisin kuin monille muille kryptoille, Bitcoin mukaan lukien, sille ei ole sovittu enimmäismäärää, mikä saattaa altistaa sen devalvaatiolle tarjonnan kasvaessa. Dogecoinin hinta oli vuonna 2017 0,0002 dollaria. Elokuuhun 2021 mennessä sen hinta oli 0,31 dollaria eli 154 900 prosentin nousussa.

 

8. USD-kolikko (USDC)

Kuten Tether, USD Coin (USDC) on stable coin, mikä tarkoittaa, sen arvon nojaavan Yhdysvaltain dollariin. Tavoitteena on 1 USD – 1 USDC suhde. USDC:n teknologiana on Ethereum ja sen avulla voi suorittaa globaaleja maksutapahtumia.

 

 9. Polkadot (DOT)

Kryptovaluutat voivat käyttää mitä tahansa lohkoketjuja; Polkadot pyrkii integroimaan ne luomalla kryptovaluuttaverkoston, joka yhdistää eri lohkoketjut, jotta ne voivat työskennellä yhdessä. Tämä integrointi voi muuttaa kryptovaluuttojen hallintaa ja on vauhdittanut Polkadotin kasvua se lanseerauksen jälkeen vuonna 2020. Syyskuun 2020 ja elokuun 2021 välillä sen hinta kasvoi 774%, 2,93 dollarista 25,61 dollariin.

 

10. Solana (SOL)

Solana on kehitetty auttamaan hajautettua rahoitusta (DeFi), hajautettuja sovelluksia (DApps) ja älykkäitä sopimuksia, ja se toimii ainutlaatuisilla hybriditodennus- ja proof-of-history-mekanismeilla, jotka auttavat sitä käsittelemään tapahtumia nopeasti ja turvallisesti. Vuonna 2020 lanseerattu SOL:n hinta oli alussa 0,77 dollaria. Elokuuhun 2021 mennessä sen hinta oli 73,19 dollaria, eli se oli saavuttanut kasvua 9 405 %.

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Paras hinnan nousu 2021

Kansainvälinen sijoitusneuvonnan sivusto Trading-education.com listasi syyskuussa 2021 tämän vuoden aikana parhainta hinnan nousua tarjonneiksi kryptovaluutoiksi monia tuntemattomiakin nimiä. Parasta kasvua ovat tarjonneet: Kick token, Dogecoin, HEX, Terra, Telcoin, Polygon, Theta Fuel, Factom, Chilliz, Cardano, Solana, Quant, Binance Coin, XDC, HOLO, Celcius, Theta, Nexo ja FTX Token.

Tarkemmin näiden kryptovaluuttojen huikeita kasvuprosentteja voi tutkia alla olevasta taulukosta.

Parhaat kryptot syyskuussa 2021, hinnan nousu vuoden aikana

TUNNUS

NIMI

Hinnan KaSVU (tänä vuonna)

KICK

Kick token

39940.2%

DOGE

Dogecoin

8517%

HEX

HEX

7669.47%

LUNA

Terra

6003.07%

TEL

Telcoin

5086.22%

MATIC

Polygon

4894.87%

TFUEL

Theta Fuel

2780.61%

FTM

Factom

2588.6%

CHZ

Chilliz

2351.7%

ADA

Cardano

2119.26%

SOL

Solana

1991.03%

QNT

Quant

1982.53%

BNB

Binance Coin

1735.35%

XDC

XDC

1390.96%

HOT

HOLO

1239.39%

CEL

Celcius

1174.12%

THETA

Theta

1166.01%

NEXO

Nexo

1060.39%

FTT

FTX Token

954.76%

 

Mistä kryptovaluuttaa voi ostaa?

Miten ostaa Bitcoinia?

Kaikkien kryptovaluuttojen äitiä, Bitcoinia, voi ostaa kaikista kryptopörsseistä. Mikäli olet liikeellä leveällä lompakolla ja ostoslistallasi on kokonainen tai kokonaisia Bitcoineja, haluat varmasti säilyttää niitä kaikkein turvallisimmissa lompakoissa, hard ware walleteissa. Mikäli olet liikkeellä kokeilevalla mielellä ja hieman pienemmällä kauppakukkarolla, voit ostaa bitcoinista vain pieniä osuuksia, ja silloin ainakin alkuun riittänee näiden satoshien säilyttäminen suoraan kaupankäyntialustalla.

Opi lisää Bitcoinin ostamisesta

 

Miten ostaa Ethereumia?

Ethereumin tokenin virallinen nimi on Ether, mutta tämä krypto kulkee yleensä pidemmällä nimiversiollaan, joka tarkkaan ottaen viittaa alustaan, jonka Ethereum tarjoaa. Kuten Bitcoinia, Ethereumia on mahdollista ostaa kaikilta tunnetuilta kryptojen kaupankäyntialustoilta. Ethereumia voi myös ostaa pienen osasen, ellet halua ostaa kokonaista Ether-kolikkoa.

Opi lisää Ethereumin ostamisesta 

 

Miten ostaa pienempiä altcoineja?

Altcoinit tarkoittavat yksinkertaisuudessaan kaikkia muita kryptoja, kuin Bitcoineja. Monet muutkin kryptot – kuten Ethereum, Dogecoin, Iota, Litecoin, jne. – ovat kuitenkin alkaneet saada niin vahvaa statusta ja tunnettuutta, että altcoineilla viitataan sellaisiin pienempiin kryptoihin, jotka ovat vaihtoehtoisia eli ”alternative” samaan tapaan kuin kulttuurissa puhutaan vaihtoehtokulttuurista. Uusien kryptovaluuttojen totuuden hetki onkin se, että ne tuodaan saataville myös tunnettuihin kryptopörsseihin.

Kryptoja ensimmäistä kertaa ostavalle on tarjolla myös kotimaisia ja pohjoismaisia kryptopörssejä, ja globaali internet mahdollistaa tietenkin mihin tahansa kansainväliseen kryptopörssiin kirjautumisen. Luotettavuuden ja laajan tunnettuuden lisäksi kannattaa valinnassa kiinnittää huomiota myös siihen, mitä muita sijoituskohteita kryptopörssi (tai ns. sijoitusalusta) tarjoaa.

Muut tavat sijoittaa kryptoihin

Entä, jos olet kaikesta vakuuttelusta ja suosittelusta huolimatta kuitenkin epäluuloinen kryptojen kaupankäyntialustoja kohtaan? Ehkä et halua luoda taas uusia käyttäjätunnuksia uuteen palveluun ja muistaa jälleen yhtä uutta sivustoa, jolta omaisuutesi liikkeitä pitää seurata? Vaikka tunnetuimmat kryptopörssit ovatkin hyvin luotettavia, ei niiden käyttöönotto ole aivan välttämätöntä tutustuaksesi kryptosijoittamiseen.

Kryptoihin voi sijoittaa myös nk. trackereina, joita esimerkiksi Nordnetissä on tarjolla ainakin Bitcoiniin ja Ethereumiin. Nämä sijoitustuotteet seuraavat krypton arvoa, mutta eivät vaihtele päivittäin yhtä vilkkaasti, kuin varsinaiset emokryptonsa. Esimerkiksi Ethereum trackerin tuottoprosentti on vain puolessa vuodessa lähes 60%. Tällaisia lukemia on erittäin vaikeaa löytää tavallisten pörssiyhtiöiden osakkeiden tuotoista.

Mitä tulee ottaa huomioon kryptovaluuttaa ostaessa?

Ostaessasi kryptovaluuttoja, ole tietoinen omasta strategiastasi. Ostatko niitä sijoituskäyttöön ja jos niin, mikä on aikajänteesi? Mitkä ovat odotuksesi, oletko vain katselemassa ja kokeilemassa, vai luotatko eläkepäiväsi kryptojen varaan? – Jos niin, miten pitkä aika eläkepäiviisi on: viisi vai viisikymmentä vuotta? Ole siis itsesi kanssa selvillä siitä, mitä odotat krypto-ostoksiltasi ja pidä kiinni suunnitelmastasi.

bitcoin arvo

Omistatko kryptovaluutan vai käytkö CFD-kauppaa?

Kryptojen kaupankäyntialustoilla voit ostaa kryptoja ikiomaksi itsellesi, tai käydä nk. CFD-kauppaa, jonka lyhenne tulee sanoista ”contract for difference” eli suomennettuna hinnanerosopimus. CFD tarkoittaa käytännössä sopimukseen pohjautuvaa kaupankäyntiä välittäjän ja kaupankävijän välillä, jossa ei hankita kyseistä omaisuuserää omaksi.  

Kaupankävijä ja välittäjä sopivat kopioivansa markkinoiden olosuhteet ja kuittaavansa hinnaneron välillään, kun positio suljetaan. CFD mahdollistaa tradereille ja sijoittajille hyötymisen hinnanvaihteluista rahoitusmarkkinoilla ilman, että he omistavat kaupankäynnin perustana olevaa rahoitusvälinettä. Tämä on kuitenkin aika riskaapeli kaupankäynnin muoto, johon aloittelijan ei kannata ainakaan heti ryhtyä. Tutustu markkinamuotoihin, kunnes ymmärrät ne perin pohjin ja tiedät mitä olet tekemässä – sekä käytät juuri sen verran rahaa, kuin sinulla on varaa myös hävitä.

Toinen kryptopörssien tarjoama riskialtis kaupankäynnin tapa on vivuttaminen, jota ei kuitenkaan suositella aloittelijoille. Vivuttamisessa voi valita tekevänsä esim. kymmenenkertaisen ostotarjouksen, vaikkei tilillä ole varoja siihen eli lainaat kryptopörssiltä rahaa. Ideana on, että ostamansa kryptot voisi myydä nopeasti ja saada voittoa, vaikka maksatkin toki lainasi tässä vaiheessa takaisin. Käytä vivuttamista vasta kun olet varma siitä mitä teet – silloin käytät siis rahaa, jota sinulla ei ole.

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Kryptovaluuttasijoittamisen riskit ja mahdollisuudet

Kryptovaluuttoja syntyy jatkuvasti lisää ja tunnetuimpien muutaman kymmenen kryptovaluutan lisäksi liikkeellä on tuhansia kryptoja – erilaisiin teknologioihin, varmennus- ja louhintatapoihin pohjautuvia.

Kryptomaailmassa on meneillään jatkuvan kehittämisen agenda: uudet kryptovaluutat tai aiempien forkit pyrkivät ratkaisemaan toiminnallisuudessa havaittuja ongelmia, parantamaan ja laajentamaan kryptoteknologioiden käyttöä.

Voiko kryptovaluuttaa ostaa lahjaksi toiselle?

Kryptovaluutat sijaitsevat digitaalisessa verkossa ja niitä ostaessa luodaan aina yksilöllinen käyttäjätili tai kryptolompakko. Lahjoittaaksesi kryptoja toiselle, voit valita muutamien vaihtoehtojen väliltä. Jos haluat antaa jotakin konkreettista, käteen saatavaa, voit hankkia lahjan saajalle kryptoja paperilompakon muodossa.

Paperilla on kaikki tarvittavat tunnukset, mukaan lukien yksityinen ja julkinen koodi. Voit hankkia myös laitteistolompakon eli hardware walletin, joka on internet-verkosta irrotettu nk. kylmälompakko. Tämän käyttäminen saattaa kuitenkin vaatia hieman teknistä osaamista.

Voit myös lähettää kryptoja toisen henkilön kryptopörssin käyttäjätilille jos hänellä on jo luotuna tunnukset kyseiselle alustalle. Etenkin jos haluaisit tutustuttaa jonkun läheisesi, joille kryptojen maailma on täysin uusi, tähän uuteen sijoittamisen ja maksuliikenteen muotoon, voisi olla parasta opastaa tämä henkilö kryptojen alkeisiin. Siinä yhteydessä voit lahjoittaa hänelle esimerkiksi pienen euromääräisen pääoman ensimmäisiin kryptokauppoihin. 

Jos lahjoitat kryptoja toiselle, voi olla mielenkiintoista tehdä samansuuruinen sijoitus samaan kryptovaluuttaan myös itsellesi. Silloin näet, miten lahjoittamasi krypton arvo kehittyy, etkä jää harmittelemaan mahdollisen menestystarinan yhteydessä, ettet itse tehnyt samaa sijoitusta.

Miten voin myydä kryptovaluuttani pois?

Kryptovaluuttojen kohdalla saattaa olla houkutus käydä nopeatempoista kauppaa ja myydä niitä pois aina markkinaheilahdusten mukaan. Ajattele kuitenkin myymistä myös tavoitteittesi mukaan: lähditkö sijoittamaan kryptoihin saavuttaaksesi vaurastumista pitkällä aikavälillä vai käydäksesi nopeaa kauppaa?

Etenkin aloittelijan kannattaa pitää maltti mielessä kryptomarkkinoilla, sillä liian aikainen myynti saattaa harmittaa vuosien päästä, mikäli kryptovaluutat olivatkin lähteneet erityisen vahvaan nousuun. Suurimpia voittoja nykynäkökulmasta käsin ovat tehneet ne, jotka ovat ostaneet tunnettuja kryptoja noin viisi-kuusi vuotta sitten. Maltti voi maksaa itsensä takaisin!

Kun haluat myydä kryptovaluuttaasi, tapahtuu se kaupankäyntialustan ohjaamalla tavalla. Kryptopörssit ovat auki 24/7 eli ympäri vuorokauden, joten myös rahojen kulku on nopeaa.

Onko kryptovaluutan ostaminen laillista Suomessa?

Kryptovaluuttoihin liittyy yhä ennakkoluuloja ja jotkut saattavat ajattella kryptojen liittyvän hämäräpuuhiin, rahanpesuun ja hakkereihin. Kryptovaluutan ostaminen on kuitenkin täysin laillista Suomessa ja myös kotimaisilla kielillä toimivia kryptokauppa-alustoja ja sijoitusplatformeja on tarjolla. Kryptovaluutoilla harrastetaan ihan rehellistä liiketoimintaa myös Suomessa.

Onko kryptovaluutan ostaminen turvallista?

Kryptovaluutan ostaminen on turvallista, kun valitset luotettavan palveluntarjoajan, ymmärrät mitä olet tekemässä ja säilytät käyttäjätunnuksesi salassa. Älä tartu liian hyvältä kuulostaviin tarjouksiin, äläkä ainakaan anna pankkitunnuksiasi tai luottokorttisi tietoja kenellekään sähköpostitse tai puhelimitse, vaikka hän esiintyisi millaisena kryptomaailman sijoitusguruna. Tarkista, varmista ja harkitse. 

Kryptovaluuttojen verotus Suomessa

Kun käyt kryptovaluuttakauppaa, pidä itselläsi kirjaa tekemistäsi ostoista ja niiden hinnoista, kryptoihin liittyvistä kuluista ja saamastasi myyntivoitosta, sillä nämä kiinnostavat verottajaa.

Kryptovaluuttojen myyntivoitoista maksetaan 30%/34% veroa eli pääomatulojen verotusasteen mukaan. Myyntivoitoista verotetaan 30% aina 30 000€ saakka ja tämän ylittävästä summasta 34%. 

 

Esimerkki 1. Sijoitit muutama vuosi sitten Bitcoiniin 2 000 eurolla ja nyt myyt sijoituksesi 15 000 eurolla. Vero lasketaan seuraavanlaisesti: 

  • 15 000€ – 2 000€ = 13 000€ (Sijoittamasi pääoma vähennetään lopullisesti myyntihinnasta. Muista kirjata myös mahdolliset kulut)
  • 13 000€ * 0,30 = 3 900€

Eli maksat veroa yhteensä 3 900 euroa voitosta. 

 

Esimerkki 2. Sijoitit muutama vuosi sitten Bitcoiniin 20 000 euroa ja nyt myyt sijoituksesi 100 000 eurolla. Vero lasketaan seuraavanlaisesti: 

100 000€ – 20 000€ = 80 000€ 

30 000€ myyntivoitosta verotetaan 30% pääomatuloverotuksen mukaan ja loput 50 000 euroa 34% mukaan. 

  • 30 000€ * 0,30 = 9 000€
  • 50 000€ * 0,34 = 17 000€

Eli maksat 80 000 myyntivoitosta veroa yhteensä = 26 000 euroa

Kryptovaluutan säilytys – tarvitsetko kryptovaluuttalompakkoa?

Kryptovaluuttaa voi säilyttää virtuaalisissa ja fyysisissä lompakoissa. Digitaaliset kryptolompakot jaotellaan kylmiin ja kuumiin lompakoihin sen mukaan, ovatko ne yhteydessä verkkoon vai eivät. Palveluntarjoajat säilyttävät asiakkaidensa kryptoja nk. offline- eli kylmissä lompakoissa. Desktop-lompakko on tietokoneelle ladattava ohjelma, jonka tiedot säilyvät kryptoverkossa, vaikka tietokone tuhoituisi. Yleisin tämän tyypin lompakko on Exodus. Online-lompakot ovat helpompia ottaa käyttöön, mutta ne on myös mahdollista hakkeroida.

Konkreettiset, fyysiset kryptolompakot ovat salausavaimia, ja niiden säilytyksessä tulee noudattaa erityistä huolellisuutta. Yksi suosituimmista on Ledger Nano. Bitcoinille voi hankkia myös paperilompakon, jossa voi säilyttää tätä kryptoa fyysisen paperin muodossa.

 

Lue myös nämä: 

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluuttojen ostaminen on tänä päivänä yksinkertaista. Tee käyttäjätili valitsemaasi kryptopörssiin, siirrä tilillesi sopiva määrä rahaa pankkitililtäsi tai luottokortiltasi ja aloita ensimmäisten kryptovaluuttojen ostaminen.

Kryptovaluuttojen määrä kasvaa jatkuvasti. Ne eivät ole vain maksuväline tai sijoitusintrumentti, vaan niillä on digitalisoituneessa yhteiskunnassa myös muita rooleja hajautettujen järjestelmien tarjoajina ja turvaajina. Kryptovaluuttojen mahdollisuudet ovat vasta avautumassa.

Suomalainen sijoittaja voi ostaa kryptovaluuttoja monipuolisesti niin suomalaisista alustoista, kuten myös ulkomaisista.

Kryptovaluuttojen käyttäminen maksuvälineenä yleistyy koko ajan. Sijoituskohteena ne voivat tarjota vahvaa kasvua kärsivälliselle ja uteliaalle sijoittajalle.