Etusivu » SPAC osakkeet 2021 – SPAC-buumi kasvaa Suomessa ja maailmalla

SPAC osakkeet 2021 – SPAC-buumi kasvaa Suomessa ja maailmalla

SPAC osakkeet ovat entistä suositumpia, mutta niiden toimintamalliin on hyvä perehtyä ennen sijoittamista, koska taustalla on hyvin erilainen toimintaperiaate kuin normaalissa listautumisessa.

Mitä nämä SPAC-yhtiöt oikein ovat? Miten ne toimivat tai miten niihin voi sijoittaa? Näihin kaikkiin kysymyksiin löydät vastauksen alta. 

spac osakkeet

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on SPAC?

SPAC eli Special Purpose Acquisition Company, on yritysostoa varten perustettu yhtiö, joka ei harjoita liiketoimintaa IPO:jensa aikana. Suomeksi SPAC:ia voitaisiin kutsua kuoriyhtiöksi, jonka sisälle sittemmin sulautetaan ostettu yhtiö. SPAC-yhtiön taustalla toimii yleensä sponsori, joka on yksityisiin yhtiöihin sijoittava pääomasijoitusyhtiö. Sponsorilla on yleensä merkittävä asema koko prosessin ajan.

SPAC-yhtiö suorittaa listautumisannin, eli kerää rahoitusta toiminnalleen. Tämän jälkeen kerätyllä rahoituksella pyritään ostamaan osa yksityisestä, eli listautumattomasta yrityksestä. Kaiken tämän tarkoituksena on tuoda ostettu listautumaton yritys julkisen kaupankäynnin kohteeksi.

SPAC historia on peräisin Yhdysvaltalaisista Blank Check – yhtiöistä, ja ne olivatkin suosittuja 1980-luvulla, jolloin niitä käytettiin taitavasti myös ihmisten varojen huijaamiseen. Nykyään kuitenkin SPAC-yhtiöillä, kuten ylipäätänsä osakemarkkinoilla on tiukat lait, jotka pyrkivät estämään tämänkaltaiset huijaukset.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten SPAC toimii?

SPAC listautuminen sisältää monta vaihetta, ja toiminta voi kuulostaa hyvin monimutkaiselta. Vaiheet voidaan kuitenkin jakaa neljään eri osaan;

Ensimmäinen vaihe on SPAC:in muodostaminen. Tässä vaiheessa SPAC-yhtiölle etsitään sponsoreita, jotka ottavat tämän vastuulleen. Kun sopivat sponsorit ovat löytyneet, alkaa SPACin IPO vaihe. SPAC IPO on hyvin samankaltainen kuin perinteinen listautuminen pörssiin, ainoa ero on, että sponsorit eivät paljasta julkisesti yhtiöitä, joita he harkitsevat yrityskaupan kohteeksi. Tässä taustalla on se, että sponsorit välttävät aikaavievän vaiheen, jossa he joutuvat tekemään yhteistyötä SEC:in kanssa.

Kun rahoitusta on kerätty, sponsorit alkavat etsiä mahdollista kaupan kohdetta. Sponsoreilla on usein kaksi vuotta aikaa etsiä sopiva yksityinen yritys, ja tehdä tämän kanssa sopimus listautumisesta. Mikäli tämä aikaraja ylittyy, joutuvat sponsorit palauttamaan rahansa sijoittajille.

Kun sopimus kaupasta on tehty, julkistetaan kauppa ja tällöin enemmistön osakkeenomistajien tulee hyväksyä kauppa. Tämän lisäksi, kun SPAC tekee sopimuksen, tulee SPAC:in täyttää hakemus, jonka SEC:in tulee hyväksyä. Joskus myös SPAC-yhtiölle joudutaan laskemaan vielä lisää osakkeita markkinoille. Lopuksi yksityinen yhtiö sulautetaan niin sanottuun kuoreen, eli SPAC-yhtiöön, eli SPAC-yhtiön nimi sekä osakkeen ticker muutetaan listautuvan yksityisen yrityksen nimeen, ja näin se on julkisen kaupankäynnin kohteena.

SPAC listautumisessa kuitenkin Yhdysvalloissa yksityishenkilön on hankala päästä osallistumaan alkuperäiseen listautumisantiin, sillä usein osakkeita kaupataan ensin isoille instituutioille ja vasta jälkeenpäin piensijoittajille, jolloin osakkeita ei välttämättä riitä kaikille. Tämän lisäksi yksityissijoittajille on vähimmäisvarallisuusrajat, jotka tulee ylittää, että sijoittaja voi ostaa SPAC osakkeita.

SPAC osake hinta IPO:ssa on aina 10 dollaria. SPAC osakkeet voi kuitenkin lunastaa takaisin tällä 10 dollarilla, mikäli ei ole tyytyväinen kohteeseen, ja tämä tekeekin SPAC sijoittamisesta poikkeuksellista. SPAC osakkeissa on kahden vuoden lunastusaika, mikä onkin suhteellisen pitkä aika.

SPAC buumi

SPAC osakkeisiin sijoittaminen on lisääntynyt erityisesti vuonna 2020, ja trendi näyttäisi jatkuvan vuoteen 2021. Tämä trendaa nyt etenkin USA:ssa, taustalla koronapandemian elvytysvarojen vuoksi markkinoilla liikkuu rahaa, jolle etsitään sijoituskohteita. Tavoitteena monella sijoittajalla on kovat tuotot, jonka vuoksi sijoittajat hyppäävät mukaan buumiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä kovempia tuottoja odotetaan, sen riskisempi kohde yleensä on ja SPAC yhtiöiden arvo voi laskea kurssilistautumisen jälkeen.

SPACien määrän hurja kasvu

Listautuneita SPAC-yhtiöitä Yhdysvalloissa on jo monia, ja niiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti etenkin vuodesta 2020. Vuonna 2020 SPAC IPOja järjestettiin yhteensä 248 kappaletta, ja vuonna 2021 niitä on ollut jo 330. Viimeisen kahden vuoden luvut ovat huimasti enemmän kuin vuoden 2019, jolloin järjestettiin yhteensä vain 59 IPO:a. SPAC listautumisen kasvavaan määrään on vaikuttanut sen helppous yritykselle. Esimerkiksi yksityinen yritys pääsee listautumaan paljon nopeammin pörssiin SPAC:in kautta, kuin perinteisen IPO:n kautta. Lisäksi SPAC listautuminen voi olla yritykselle turvallisempaa taloudellisen epävarmuuden aikoina – kuten esimerkiksi nyt koronapandemian vaikuttaessa osakemarkkinoihin, sillä ostettavalla yrityksellä on valmiiksi jo kerätty rahoitusta.

Parhaat SPAC osakkeet

Parhaimpien SPAC osakkeiden joukossa on tällä hetkellä Betterware, Primoris, sekä Iridium. Betterware on Briteistä kotoisin oleva markkinointiyritys, jonka päämarkkina on kotitaloustuotteet, ja yritys toimii hieman samankaltaisesti kuin Tupperware suomessa. Yhden Betterware osakkeen hinta kesäkuun 2021 alussa oli 43.72 dollaria, ja se on noussut 659 prosenttia.

Primoris taas on Yhdysvalloista kotoisin oleva rakennusalan palveluita tarjoava yritys. Yhtiö on tuottanut sijoittajilleen 637 prosenttia. Iridium on yhdysvaltalainen satelliittipuhelinverkko-operaattori. Iridium on voinut parhaimmassa tapauksessa tuottaa sijoittajilleen 565 prosentin nousun.

Verrattuna keskimääräiseen oletettuun 7 prosentin tuottoon Helsingin pörssistä, nämä voitot ovat aivan toisesta maailmasta. Kaikki SPAC osakkeet eivät kuitenkaan menesty näin tuottoisasti, ja SPAC sijoittamista onkin verrattu pääomasijoittamiseen, missä usein sanotaan, että vain yksi kymmenestä yhtiöstä ponnahtaa ja on tuottoisa.

SPAC Suomessa

SPAC osakkeet eivät Suomessa juurikaan ole saaneet samanlaista jalansijaa mediassa, kuin USA:ssa. Ongelmana suomalaisella markkinalla on, että isoja summia rahoitusta on pienessä Suomessa vaikeaa kerätä nopeasti, sekä Suomalaiset yleisesti ottaen voivat olla epäileväisiä SPACin tyylisiä sijoituskohteita kohtaan. Erona Yhdysvaltojen SPAC osakkeiden ostoon, suomalainen yksityishenkilökin voi ostaa osakkeita listautumisannista.

Torstaina 3. kesäkuuta 2021 tehtiinkin historiaa Helsingin pörssissä, ja julkaistiin ensimmäistä kertaa suomalaisessa mediassa tarkempaa tietoa tulevasta SPAC-listautumisesta; Alexander Ehrnroothin sekä Albert Ehrnrootin perheyhtiön Viralan perustama Virala Acquisition Company (VAC) listautuu pörssiin. Tämä onkin siis SPAC-kuviossa kuoriyhtiö, joka ostaa ja sulauttaa yrityksen.

Virala Acquisition Companylla on tavoitteena saada päätös ostettavasta yhtiöstä kolmen vuoden sisään. Sponsorit eivät ole ilmoittaneet erityistä toimialaa, mutta kriteerinä on että kohdeyhtiöllä olisi jo olemassa olevaa liiketoimintaa. VAC laittaa liikkeelle 7 500 000 yhtiön c-sarjan osaketta, 10 euron merkintähinnalla, ja on itse sitoutunut merkitsemään osakkeita 26 miljoonalla eurolla. Alexander Ehrnroothin mukaan yhtiö sitoutuu ostettavaan yritykseen pitkäaikaisesti, ja etsii kasvuyritystä, jolla on vahvat siteet suomeen.

SPAC-yhtiöt – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Koska SPAC sijoittaminen on erilaista kuin ”normaaleihin” osakkeisiin, tulee myös erilaisiin asioihin kiinnittää huomiota.

On hyvä muistaa, että moni SPAC-yhtiöistä on vasta kasvuvaiheessa, ja osalla ei ole vielä liikevaihtoa. Sen vuoksi kannattaa SPAC osakkeisiin laittaa vain sellainen summa, jonka olisit valmis häviämään – ja pitää niiden osuus sijoitussalkusta maltillisena. Mikäli pyrit sijoittamaan rahasi turvallisiin ja lähes riskittömiin kohteisiin, on hyvä pohtia ovatko SPAC osakkeet sinulle oikea sijoituskohde. Tämän lisäksi kannattaa muistaa hyvä hajautus! SPAC:eja on hyvin paljon eri toimialoilta, joten kannattaa valita salkkuun esimerkiksi muutamalta eri toimialalta yritys.

 

Harkitessasi SPAC osakkeet ostoa, käy läpi seuraavat asiat:

  • Markkina-arvo, sekä tuottotavoite. Usein tunnuslukuihin, kuten P/E tai P/B ei niinkään kannata keskittyä, sillä ne voivat antaa hyvin vääristetyn kuvan yrityksestä, jos sillä ei ole liiketoimintaa.
  • Oma riskinsietokyky – sen perusteella voit myös pohtia minkälainen SPAC-yhtiö olisi sinulle oikeanlainen kohde.
  • Millainen on markkinatilanne yrityksen toimialalla? Onko yrityksellä jo toimintaa markkinalla? Entä miten yhtiö erottuu muista markkinoilla olevista yhtiöistä?
  • Yrityksen riskinsietokyky: mitä riskejä, ja miten yhtiö on niihin varautunut.
  • Yrityksen tavoitteet tulevaisuudessa – ovatko realistiset?
  • Uskotko sponsoreiden ammattitaitoon?

Yleisesti sijoittaessa on hyvä ostaa aina sellaisen yrityksen osakkeita, joihin itse uskoo – sama pätee myös SPAC-osakkeiden kohdalla.

Lista SPAC-yhtiöistä

Kaikista näistä monista yhtiöistä, jotka ovat SPAC:in kautta listautuneet, ei Suomessa kovin uutisoida, joten jos olet kiinnostunut SPAC sijoittamisesta on hyvä seurata alapuolella mainittuja lähteitä. Joitain suosittuja mainitsemisenarvoisia SPAC-yhtiöitä ovat esimerkiksi vedonlyöntioperaattori DraftKings, sekä treidausalustana toimiva eToro.

Listan SPAC-yhtiöistä, jotka ovat keskellä SPAC prosessia New Yorkin pörssiin löydät täältä. Nettisivulta voit kätevästi käydä läpi yhtiöitä esimerkiksi toimialan tai sponsorin mukaan.

SPAC osakkeet koskevaa analytiikkaa löytää täältä. Kyseiseltä nettisivulta voit seurata mitkä SPAC osakkeet tuottavat tällä hetkellä parhaiten, ja mikä on viimeisimpien listautuneiden yhtiöiden tilanne markkinoilla. 

SPAC-osakkeet sijoituskohteena

IPO:n aikana sijoittajilla ei ole tietoa mihin yritykseen he ovat sijoittamassa varojaan, joten tätä voisi lähes verrata siihen, että ostat sikaa säkissä. SPAC sijoittamisessa käytännössä sijoittaja sijoittaa yritykseen sen sponsorin perusteella, koska kohdeyritys ei ole tiedossa.

Mikäli SPAC osakkeet kiinnostaa, mutta pienemmällä riskillä voi SPAC ETF-rahastot olla parempi vaihtoehto. SPAC ETF-rahastot seuraavat keskinkertaista trendiä SPAC-markkinoilla, ja näin sinun on mahdollista sijoittaa keskimääräiseen SPAC osakkeiden tuottoon. Markkinoilla on muutama SPAC ETF, esimerkiksi passiivinen Defiance NextGEN SPAC Derived ETF (SPAK).

SPAC osakkeet voivat olla hyvä hajautuskeino, mikäli etsit riskisempää sijoituskohdetta salkkuusi. Mikäli SPAC osakkeet menestyvät, voivat tuotot olla huimat – kukapa ei haluaisi siis sijoittaa kohteeseen, jonka arvo moninkertaistuu? On kuitenkin hyvä muistaa, että SPAC-yhtiöt eivät aina ole menestyksiä, ja vaikka rahansa saisi peruutusoikeuden kautta takaisin, olisit voinut tienata ajalla, jolloin rahasi olivat SPAC osakkeissa kiinni toista kautta enemmän.

Jos olet kiinnostunut esimerkiksi sijoittamaan Helsingin pörssiin listautuvaan SPAC:iin, on hyvä pohtia, mikäli luotat sponsoreiden arviointikykyyn ja ammattitaitoon. Ehrnrootit ovat pitkään Suomen talouselämässä vaikuttaneita hahmoja, ja he ovat luvanneet pitää toimintansa läpinäkyvänä. Moni kuitenkin suhtautuu SPAC osakkeisiin hieman skeptisesti niiden sisältämän riskin vuoksi – onkin mielenkiintoista jäädä seuraamaan miten Suomen ensimmäinen SPAC-yhtiö tulee menestymään.

Näin ostat SPAC-osakkeita

Voit ostaa SPAC-osakkeita kolmessa eri vaiheessa: ennen kohdeyrityksen löytymmistä, kohteen löytymisen jälkeen, tai yhdistymisen varmistumisen jälkeen. Mikäli ostat SPAC osakkeet ennen kohdeyrityksen löytymistä, kannattaa käydä läpi yhtiön listalleottoesite. Usein mitä aikaisemmassa vaiheessa sijoitat, sen suuremmat tuotot voit saada, mutta sen epävarmempaa sijoittaminen toki on. Mikäli sijoittajia on paljon jo aikaisessa vaiheessa, luo se painetta sponsorille löytää sopiva kohde.

Kun olet päättänyt sijoituksesi kohteen, voit ostaa SPAC-osakkeita pörssistä normaalisti. Koska SPAC-osakkeet ovat julkisen kaupankäynnin kohteena, voit ostaa SPAC osakkeita käyttämältäsi kaupankäyntialustalta.

SPAC tiivistettynä

Näin loppuun tiivistetysti: SPAC on siis yhtiö, jolla ei ole liiketoimintaa itsessään, vaan on yksityisen yrityksen kuori. SPAC-yhtiön taustalla on sponsori, joka on vastuussa yrityskaupan tekemisestä. Tämän yrityskaupan kohteena on yksityinen listaamaton yhtiö, ja tavoitteena on tämän yrityksen listaaminen pörssiin julkisen kaupankäynnin kohteeksi.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

SPAC on yritysostoa varten perustettu yritys, niin sanottu kuoriyhtiö, jolla ei ole toiminnassa olevaa liiketoimintaa.

Sponsori kerää SPAC-yhtiön avulla rahoituksen ostaakseen yksityisen yrityksen, ja tämän jälkeen SPAC-yhtiö ja yksityinen yritys sulautetaan yhteen. Näin yksityisestä yrityksestä tulee julkisen kaupankäynnin kohde.

SPAC osakkeet voivat olla tuottoisia sijoituskohteita, mutta niihin sisältyy suuria riskejä.

Erinomaisia tuottoja sijoittajilleen antavat tällä hetkellä Betterware, Primoris sekä Iridium.