Etusivu » Gamestop osake 2023

Gamestop osake 2023

Gamestop osake alias kuuluisa "meemiosake"

Gamestop osake tuli varmasti lähes jokaiselle sijoittajalle tutuksi vuonna 2021 erilaisista uutisotsikoista. Gamestop osakkeeseen ja sen ympärille on etenkin tämän jälkeen perustunut paljon spekulaatiota. Saatatkin pohtia, miksi Gamestop osake oli yksi meemisijoittajien kohteista, ja miten osakkeelle kävi osakerallin jälkeen? Tai voisiko Gamestop osake sopia sinun salkkuusi? Lue lisää alta!

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä Gamestop on?

Gamestop on Texasissa, Amerikassa perustettu maailman suurin tietokone- ja konsolipelien myyntiin keskittyvä kauppaketju. Se on myös ollut parhaimpina vuosinaan liikevaihdoltaan suurin koko toimialalta. Yhtiö oli erittäin suosittu 2000- luvulla, kun videopelit trendasivat ja näitä oli vielä tyypillistä ostaa fyysisessä muodossaan. Tällä hetkellä Gamestopilla on 1555 liikettä ympäri maailman, joista 907 on Euroopassa.

Miksi Gamestop-osaketta sanotaan meemiosakkeeksi?

Gamestoppia kutsutaan meemiosakkeeksi oikeastaan juurikin sen taloudellisen suoriutumisen ja vuoden 2021 osakerallin vuoksi. Verrattuna sen huippuvuosiin esimerkiksi 2007 ja 2013, sen osakekurssi on pysynyt pitkään hyvin matalalla, sillä sen parhaisiin aikoihin verrattuna Gamestopin liiketoiminta on hyvin rajallista eivätkä sitä koskevat tulevaisuuden odotukset ole korkeat, sillä fyysisiä tietokone – ja konsolipelejä ei juurikaan ole tyypillistä enää ostaa varsinkaan aikaisemmalla volyymilla. Gamestop onkin tehnyt jo muutaman vuoden ollut taloudellisesti tappiollinen yhtiö.

Tammikuussa Gamestop osake koki niin sanotun Short Squeezen. Suuret hedge-yhtiöt alkoivat shorttaamaan Gamestopia. Tällä tarkoitetaan sitä, että yhtiöt alkoivat ”myymään” osaketta, jotta voivat ostaa sen myöhemmin halvemmalla takaisin – shorttausta käytetään usein, mikäli uskotaan osakkeen hinnan laskevan, ja sillä pyritään hyötymään osakkeen laskevasta hinnasta.

Tammikuussa 2021 Reddit käyttäjät r/wallstreetbets kanavalla alkoivat kannustamaan Gamestopin ostamiseen vastoin hedgerahastojen toimintaa. Tässä taustalla on yksityissijoittajien tyytymättömyys siihen, miten toisinaan suurilla hedgerahastoilla on suuri voima tiettyjen yhtiöiden osakkeiden hintoihin. Tämän lisäksi short squeeze ei ainakaan helpota jo heikossa asemassa olevan Gamestopin taloudellista selviytymistä.

Redditin voiman ansiosta hedgerahastot sekä muut sitä shortanneet tekivät tappiota 19.75 miljoonaa dollaria, ja moni yksityissijoittaja onnistui hyötymään tästä short squeezesta. Gamestop osake reddit oli hyvin ikimuistoinen ja erikoinen tapahtuma, josta tullaan varmasti puhumaan vielä pitkään. Gamestop osake keskustelu löytyy useista kanavista, ja voitkin ottaa osaa keskusteluun. Moni pitää Gamestop osaketta vieläkin meemiosakkeena, siinä missä pieni osa uskoo yhtiön tulevaisuuden nousuun.

Gamestop osake 2022-2023

Viime vuonna 2022 Gamestopin osakekurssissa nähtiin suurta volatiliteettia. Osakkeen hinta oli tammikuussa 2022 noin 30 dollaria. Maaliskuussa hinta painui 19,5 dollariin, jonka jälkeen hinta ampaisi 45 dollariin. Nopeaa nousua seurasi lähes yhtä nopea lasku. Tämän jälkeen kurssi sahasi loppuvuoden ajan 20-43 dollarin välillä.

Vuoteen 2023 Gamestop osake lähti noin 19 dollarista ja tammikuun aikana kurssi oli reippaassa nousussa +23%.

Gamestop osakkeen kurssikehitys

Gamestop kurssihistoria alkaa jo niinkin aikaisin kuin vuodelta 2002, kun se listautui tällöin New Yorkin pörssiin (NYSE). Yhden Gamestop osakkeen hinta oli tuolloin noin 10 dollaria. Gamestop osakkeen ensimmäinen suurempi kurssinousu sijoittuu vuosille 2006 ja 2007 juuri ennen finanssikriisiä. Tällöin yhden osakkeen hinta oli lähelle 60 dollaria, mutta finanssikriisin puhjetessa Gamestop kurssi laski huimasti ja osakkeen hinta jäi vaihtelemaan 20 ja 30 dollarin välillä useammaksi vuodeksi.

Seuraava suurempi nousu tapahtui vuonna 2013, jolloin Gamestop osake nousi taas ensimmäisen kerran moneen vuoteen yli 50 dollarin. Osakkeen hinta jäikin muutaman vuoden ajaksi tällöin 30 ja 40 dollarin välille.

Vuonna 2017 sijoittavat saattoivat alkaa nähdä jo alkavaa käännettä osakkeen hinnassa. Osake laski ensin 20 dollarin tasolle, ja jatkoi tästä laskuaan alle 10 dollariin. Sen hinta olikin matalimmillaan 4 dollarin paikkeilla vuoden 2020 alussa. Tähän varmasti vaikutti se, että yhtiöllä meni jo valmiiksi huonosti, ja uutiset koronasuluista eivät juurikaan auttaneet yhtiötä tekemään lisää tulosta sillä monessa maassa kaupat jouduttiin sulkemaan hetkellisesti.

Gamestop sijoituskohteena

Gamestop on sijoituskohteena hyvin mielenkiintoinen. Gamestop osake ostaminen ei juurikaan ole ollut suositeltavaa viime vuosien aikana muuten kuin sen hyvin halvan hinnan vuoksi, sillä yhtiöllä ei näyttänyt olevan tulevaisuutta. Nyt Gamestop yhtiö tuntuu kuitenkin heräävän kuopastaan – ehkä. Gamestop osake voikin olla hyvä sijoituskohde, mikäli uskoo lohkoketjuteknologian kehittymiseen ja yhtiön kykyyn pysyä mukana kehityksessä. Gamestop sijoittaminen ei välttämättä sovi sinulle, mikäli etsit salkkuusi turvallista ja vakaata yhtiötä, joka jakaa sijoittajilleen osinkoa.

Gamestop osakeriskit ovat suuret – mutta niin on myös potentiaaliset tuotto-odotukset. Moni pitää Gamestop osaketta ylihinnoiteltuna verrattuna sen historialliseen kurssikehitykseen sekä sen kilpailijoihin.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mistä Gamestopin liiketoiminta koostuu?

Gamestopin liikevaihto on negatiivinen, ja ollut tätä jo muutaman vuoden ajan. Yhtiöllä on hyvin paljon liiketoiminnasta johtuvia kuluja, ja nämä kulut edustavat 77,6 prosenttia sen koko liikevaihdosta – tämän jälkeen esimerkiksi maksetut korot ja verot jättävät Gamestopin taloudellisesti tappiolle.

Gamestop on jakanut liiketoimintansa tällä hetkellä kolmeen eri osa-alueeseen: laitteisto ja tarvikkeet, ohjelmistoihin, jotka sisältävät myös esimerkiksi digitaalivaluuttoja, sekä keräilyesineet. Suurimman osan, eli 52,8 prosenttia sen voitoista muodostuu laitteisto- ja tarvikkeet kategoriasta. Toiseksi suurin kategoria on ohjelmistot, eli esimerkiksi digitaalivaluutat, jotka muodostavat 33,5 prosenttia tuotoista. Loput tuotot muodostuvat keräilyesineistä.

Jakaako Gamestop osinkoa?

Gamestop osinkohistoria on suhteellisen hyvä. Se on jakanut sijoittajilleen osinkoa vuosina 2012-2019. Gamestop jakoi osinkoa sijoittajilleen kvartaaleittain, eli neljä kertaa vuodessa. Gamestopin ensimmäisen jakaman osingon summa oli 0.25 dollaria, ja viimeisimmän 14.03.2019 jaetun osingon suuruus oli 0.38 dollaria.

Gamestopin hallitus päätti vuonna 2019 poistaa neljännesvuosittaisen osingon pyrkiessään vahvistamaan tasettaan ja lisätäkseen taloudellista joustavuutta. Gamestop ilmoitti vuoden 2021 vuosikatsauksessaan, ettei aio lähiaikoina jakaa suoraan osinkoja sijoittajilleen.

Gamestopin hallitus kuitenkin hyväksyi osakkeiden jakamisen eli splittaamisen osiin, joka tuli voimaan 22. heinäkuuta 2022. Tällä tarkoitetaan sitä, että pörssin sulkeuduttua 21. heinäkuuta osakkeenomistajat saivat splittauksessa kolme uutta yhtiön osaketta yhtä aiemmin olemassa olevaa osaketta kohti. Mikäli olit tuolloin Gamestop osakkeen omistaja, tämä ei vaikuta sinuun muuten, kuin että yhden osakkeen sijasta sinulla on nyt useampi osake salkkussasi. On spekuloitu, että Gamestop tekisi tämän siksi, että mahdollisesti yksityissijoittajat voisivat innostua osakkeiden jakamisesta.

Gamestop yhtiön historia

Gamestopin historia yrityksenä ulottuu jo vuoteen 1984. Se lähti liikkeelle Babbage’s nimisestä ohjelmistoihin keskittyvästä liikkeestä, joka myöhemmin sitten siirsi pääliiketoimintansa videopeleihin niiden tullessa suositummaksi. Yritys avasi 30 ensimmäistä Gamestopia vuonna 1999, ja vuonna 2004 Gamestopista tuli erillinen yhtiö.

Gamestopin kulta-aikaa olivat vuodet 2004-2016, jonka jälkeen videopeli sektori koki niin suuren muutoksen, että Gamestopilla alkoi suuri alamäki. Syynä tässä oli se, että Xbox:ille, Playstationille sekä esimerkiksi Nintendolle pystyi lataamaan pelejä, jolloin fyysisiä CD-versioita näille ei enää tarvittu. Vuonna 2019 Gamestop sulki kaikki liikkeensä Suomessa.

Gamestop pyrki nousemaan kuopastaan sijoittamalla Spring Mobile nimiseen yhtiöön. Se kuitenkin joutui myymään yhtiön, joka jätti yhtiölle 800 tuhatta miljoonaa velkaa. Vuonna 2018 Gamestop teki koko historiansa suurimmat taloudelliset tappiot.

Gamestop yhtiön talous ja tulevaisuuden näkymät

Suurimpana uutena uutisena, joka voi vaikuttaa Gamestopin tulevaisuuteen positiivisesti on sen julkaisema NFT:eiden kaupankäynti alusta. Kaupankäynti alusta alkoi toimimaan 13.7.2022, ja nyt sen käyttäjät voivat käydä kauppaa NFT:eillä esimerkiksi pelien sisällä. Kaiken tämän mahdollistaa lohkoketjut ja alusta on rakennettu Ethereumin päälle. Jo muutama päivä Gamestopin NFT alustan käyttöönoton jälkeen alustalla on tehty transaktioita 3.5 miljoonan dollarin edestä, ja alustan suosio näyttääkin yllättäneen etenkin sitä kritisoineet.

Gamestop myös listaa, että se pyrkii laajentamaan valikoimaansa ja pyrkii tuomaan erilaisia ratkaisuja pelaamisen ja viihdykkeiden maailmaan. Yksi näistä on Web 3.0 pelaaminen. Web 3.0 perustuu lohkoketjuteknologiaan ja sen tavoitteena on sisällyttää kryptoista tuttu hajauttaminen ja tokenit pelaamisen maailmaan. Moni on sitä mieltä, että Web 3.0 markkina on tulevaisuutta pelimaailmassa, ja täten jos Gamestop onnistuu luomaan jotakin uniikkia, voi se päästä takaisin entiseen markkina-asemaansa.

Gamestopin haasteet

Gamestop yhtiön suurimpana haasteena on varmaankin juuri nopeasti kehittyvä teknologia. Yhtiö on jo kerran meinannut tippua pyörästä pois, ja vaikka se pyrkiikin tavoittelemaan uudenlaista asemaa markkinoilla, perustuu sen perimmäinen liikeidea hyvin katoavaan sektoriin. Kiihtyvä kehittäminen teknologia-alalla voi vaikuttaa Gamestopin tarjoamiin tuotteisiin ja näiden kysyntään negatiivisesti.

Monet analyytikot suhtautuvat kuitenkin hyvin epäilevästi uutisiin Gamestopin NFT-markkinapaikasta. Kryptomarkkina tuntuu laskevan entisestään, ja yhtiöllä menee jo valmiiksi taloudellisesti heikosti. Vaikka NFT kauppapaikan alkumatka on lähtenyt hyvin liikenteeseen, tulemme varmasti näkemään vain ajan kanssa miten hyödyllinen tämä oikeasti on.

Gamestopin taloudellinen tilanne ei myöskään ole vahvimmalla pohjalla, ja koska sen maine ei ole erityisen vahva, voivat pienetkin kriisit tulla vaikuttamaan hyvin negatiivisesti tämän maineeseen, ja jopa kaataa yhtiön kokonaan.

Gamestop suurimmat kilpailijat

Gamestopilla on useampi varteenotettava kilpailija, ja oikeastaan videopeleihin liittyvä maailma onkin hyvin kilpailullinen, sillä se kehittyy jatkuvasti eteenpäin. Vaikka Gamestop pyrkii erikoistumaan pelien myyntiin, myös suuremmat päivittäistavarakaupat voidaan ajatella sen kilpailijoiksi. Usein sen suurimmiksi kilpailijoiksi listataankin Walmart, sekä Target.

Tämän lisäksi myös Amazon listataan Gamestopin kilpailijaksi. Amazon onkin suuri uhka Gamestopin toiminnalle siinä, että se on niin monta kertaa suurempi yhtiö, että halutessaan voi tehdä saman mitä Gamestop tekee, mutta paremmin. Gamestopin yksi johtajista, Ryan Cohen, joka osti yhtiöstä hiljattain 10 prosenttia, onkin ilmoittanut, että yhtiön tavoitteena on tulla ”pelialan Amazoniksi”. Cohenin suunnitelmaa ei kuitenkaan pidetä niin vedenpitävänä, sillä myös Gamestopin entisellä johtajalla on ollut samantyylisiä tavoitteita, joita yhtiö ei ole onnistunut täyttämään.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Gamestop osakkeen kurssi on noussut runsaat 11 prosenttia vuoden 2023 ensimmäisten viikkojen aikana. 

Gamestop on hyvin riskialtis sijoituskohde siitä, että yhtiön tulevaisuus on hyvin epävarma. Se pyrkii kuitenkin luomaan uutta läpimurtoa hyödyntäen lohkoketjuteknologiaa.

Gamestop voi soveltua myös pitkän aikavälin sijoituskohteeksi, mikäli etsit hieman riskisempää kohdetta salkkuusi. Jos se onnistuu nostamaan asemaansa hyödyntäen lohkoketjuteknologiaa, voi sen osakekurssi tulla nousemaan paljonkin pitkällä aikavälillä (spekulointia).

Gamestopia sanotaan meemiosakkeeksi, sillä se oli naurettavan halpa ja moni uskoi, ettei yhtiö tule enää nousemaan kuopastaan – ennen kuin tammikuussa 2021 Gamestop joutui meemisijoittajien hyökkäyksen kohteeksi, jolloin sen kurssi nousi 1600 prosenttia.