Etusivu » Kultaan sijoittaminen 2022 – Kulta toimii monen sijoittajan turvasatamana

Kultaan sijoittaminen 2022 – Kulta toimii monen sijoittajan turvasatamana

Kultaan sijoittaminen on yksi vanhimmista keinoista sijoittaa rahasi, ja täten kulta eroaakin täten hyvin paljon osakkeista.

Kultaan sijoittaminen on kuitenkin hyvin helppoa, ja se on yksinkertainen sijoituskohde, sekä hyvä salkun hajauttaja. Suhdanteen kääntyessä laskuun sijoittajien huomio kääntyy usein kultaan. Lukemalla artikkelin opit kultaan sijoittaminen vinkkejä, sekä eri sijoitusmuodoista!

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Kultaan sijoittaminen

Kultaan sijoittaminen on melko turvallista, sillä se on enemmänkin arvon säilyttäjä kuin nopea kasvaja. Kulta sijoitusmuotona on hyvin monipuolinen ja valittavissa on monia eri tapoja sijoittaa tähän arvometalliin, mutta tuotot voivat jäädä vähäisiksi. Kullan hinta on kuitenkin aina noussut hieman vuosien edetessä – täten se onkin hyvä keino suojata varoja inflaatiolta, ja se on hyvä arvonsäilyttäjä. Usein kullan kysyntä kasvaa, kun osakemarkkinoilla menee huonosti – kultaa pidetään sijoittajan turvasatamana. Kulta on myös helposti rahaksi muutettava, eli likvidi kohde.

Vaikka kuitenkin yleensä sanotaan, että kultaan sijoittaminen on turvallista, on hyvä muistaa, että lyhyellä aikavälillä voi kullan arvo vaihdella paljonkin. Täten ei kannata säikähtää, jos satut ostamaan kultaa ja sijoituksesi arvo lähtee laskuun: olet luultavammin ostanut kultaa vain hieman huonommalla hetkellä. Esimerkiksi vuosien 2012 ja 2013 aikana kullan hinta putosi hyvin nopeasti, ja on nyt koronakriisin seurauksena päässyt edelliseen huippuunsa, joka taas oli finanssikriisin jälkeisenä aikana, kun markkinoilla meni yleisesti heikosti.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Onko Kulta hyvä sijoituskohde?

Moni pohtii, miksi kulta on niin arvokasta? Vastaus tähän löytyy kuitenkin monien vuosien takaa. Kullan arvo osittain perustuu sen ominaisuuksiin arvometallina – se on harvinainen, ja sitä on helppo muovata jonka vuoksi se onkin hyvä materiaali esimerkiksi korujen tai esineiden tekoon. Vaikka kullan hinta vaihtelee, on sen arvo ajaton, ja se ei tule menettämään arvoaan samalla tavalla kuin esimerkiksi säästösi seteleinä tai pankin säästötilillä.

Kultaan sijoittaminen voi olla hyvä tapa hajauttaa omia sijoituksia – kulta on lähes jokaisessa osakemarkkinan laskussa tasoittanut salkkua. Esimerkiksi 2020 sisälsi paljon epävarmuutta markkinoilla, ja tämän seurauksena kullan hinta kasvoi räjähdysmäisesti.

Tämän lisäksi jos päätät sijoittaa fyysiseen kultaan, voit suojautua muilta riskeiltä. Nykypäivänä lähes kaikki sijoitukset ovat internetissä, mutta fyysistä kultaa ei ole mahdollista hakkeroida. Näin onnistut hajauttamaan sijoituskohteitasi ja samalla suojaudut mahdollisilta tietoturvariskeiltä.

Kulta voi olla myös hyvä sijoituskohde, jos uskot talouden kääntyvän laskuun pian – tai jos se on juuri kääntynyt laskuun. Vuoden 2020 koronakriisin seurauksena kullan suosio sijoituskohteena onkin kasvanut.

Kullan huonot puolet

Kultaan sijoittamisessa on myös ns. huonoja puolia. Mikäli valitset sijoittaa fyysiseen kultaan, suuri miinuspuoli on, että sijoituksesi ei tule kasvamaan korkoa korolle.  Tämän lisäksi yksi kullan huonoista puolista on se, että suuria tuottoja ei todennäköisesti ole luvassa – kulta on arvonsäilyttäjä, ja mikäli etsit sijoitussalkkuusi kohteita, jotka tuottavat sinulle paljon lyhyessä ajassa, ei kulta välttämättä ole sinulle oikea kohde.

On myös hyvä pitää mielessä kultaan sijoittamisen aiheuttavat kulut. Esimerkiksi kultaa säilyttäessä pankissa, voivat kulut syödä suuren osan tuotosta juuri tämän pienen kasvun takia. Jos onnistut säilyttämään kultaa turvallisesti kotona, onnistut karsimaan säilytyskulut pois.

Miten kultaan voi sijoittaa?

Kultaan voi sijoittaa hyvin monella eri tavalla. Moni saattaa omistaa kultaa jopa ajattelemattaan, esimerkiksi korujen tai esineiden muodossa. Ennen sijoituspäätöksesi tekemistä kannattaa pohtia juuri sinulle sopiva tapa sijoittaa kultaan, sillä osalle voi olla erityisen tärkeää omistaa kultaa, kun taas osa käyttää kultaa vain sijoituselementtinään ja kokee muut kuin fyysisen kullan omistamisen helpommaksi.

Fyysiseen kultaan sijoittaminen

Kulta on siitä erikoinen sijoituskohde, että voit sijoittaa siihen fyysisesti. Voit ostaa kultaa kolikkoina, harkkoina tai laattoina – kaikenlaisissa muodoissa. Fyysinen kulta voi olla sijoituskohteena todella turvallisen tuntuinen, mutta usein kuitenkin osto- ja myyntihinnan välinen ero on suurempi kuin muissa sijoitusmuodoissa. Täten kannattaakin usein olla tarkka mistä kultansa ostaa ja missä sen myy eteenpäin.

Kullan ostaminen CFD-sopimuksella

Voit ostaa kultaa myös CFD-sopimuksella, eli hinnanerosopimuksella. Nämä sopimukset mahdollistavat kultaan sijoittamisen todella pienillä pääomilla, ja on helppoa sillä sijoittajan ei tarvitse itse säilyttää kultaa. Käytännössä asiakas solmii hinnanerosopimuksen tietyllä hinnalla, ja kun sopimus sitten suljetaan, saa sijoittaja joko erotuksen, tai joutuu maksamaan tämän, mikäli jää häviölle – sijoituksesi arvo perustuu siis kullan hinnan vaihteluihin. CFD-sopimuksiin sisältyy usein hyvin paljon riskejä, jolloin kannattaakin tutustua tarkemmin kultamarkkinaan ennen sijoittamista. CFD-sijoitusmuodossa sijoittaja ei siis ikinä oikeasti omista kultaa – täten jos fyysisesti siihen sijoittaminen tai omistaminen kiinnostaa, eivät CFD:t välttämättä ole oikea kohde.

ETF

ETF:t eli Exchange Traded Fund ovat yksi helpoimmista keinoista sijoittaa kultaan – toisinkuin fyysiseen kultaan sijoittaessa, sijoittajan ei tarvitse itse säilyttää kohdetta ja usein myös kulut ovat pienemmät. ETF:n hinta seuraa myös usein vieläkin tarkemmin markkinahintaa.

Kulta ETF:iä on markkinoilla kahdenlaisia, taattuja ja takaamattomia. Taatut ETF:t omistavat fyysistä kultaa, kun taas takaamattomat ETF:t sijoittavat kultaan johdannaissopimusten kautta. Tämän vuoksi taattuja kultarahastoja pidetäänkin usein turvallisempina sijoituskohteina. Esimerkkejä kulta ETF:istä ovat SPDR Gold Shares (GLD), ja Van ECK Vectors Gold Miners ETF (GDX).

Opi lisää ETF-sijoittamisesta

Kultakaivos-osakkeet

Voit sijoittaa kultaan myös kultakaivosyhtiöiden kautta – epäsuorasti. Esimerkkejä tällaisista yrityksistä voisivat olla Endomines tai Royal Gold (RGLD). Näissä kuitenkin on hyvä muistaa, että mikäli haet kullan tuomaa tasaisempaa tuottoa eivät välttämättä osakkeet ole oikea vaihtoehto, sillä yrityksinä voi liiketoiminta aina esimerkiksi kaatua, ja näin osakkeissa onkin suuremmat riskit.

Kullan tuotto-odotus

Kullan tuotto-odotusta voi olla hankala määrittää, sillä kuten monen muun sijoituskohteen, myös kultaan sijoittaminen sisältää monia erilaisia arvoon vaikuttavia tekijöitä. Kullan hinta määräytyy kuitenkin aika lailla kysynnän ja tarjonnan mukaan, ja koska kulta ei tuota sijoittajalleen korkoa tai osinkoa, ainoa tapa saada siitä voittoa on siis vain kullan arvon kehityksellä.

Kullan hintaan vaikuttaa sen rajallisuus, sillä vaikka kultaa kaivetaankin lisää, ei sitä ole yhtä paljon tarjolla kuin esimerkiksi hopeaa. Markkinan suhteellinen koko onkin siis hyvin pieni, joten jo pieni lisäys kysynnässä voi nostaa hintaa melko paljon.

Kuten esimerkiksi osakkeissa on yleensä keskimääräinen tuotto-odotus, niin myös kullassa, ja taloussuhdanteet vaikuttavat myös kultaan sijoittamiseen. Usein pitkän nousukauden jälkeen voi olla odotettavissa suurempi lasku, ja taas tasaisemman ajanjakson jälkeen luultavammin hinnat lähtevät taas nousuun.

Kullan tuotto-odotusta ohjaa vahvasti dollariin sidottujen elementtien, kuten osakkeiden ja korkojen tuotto-odotus. Tämä tarkoittaa, että kun osakkeiden ja korkojen tuotto-odotus on korkea, kulta pärjää huonosti, ja päinvastoin.

Missä kulta kannattaa säilyttää?

Fyysiseen kultaan sijoittaminen voi tuntua monesta turvallisimmalta, mutta suuri kysymys onkin usein missä sitä on turvallista säilyttää? Kullan säilyttämiseen on monia eri vaihtoehtoja. Toki yksi vaihtoehdoista on säilyttää kultaa kotona – tämähän ei tule maksamaan sinulle mitään. Jos kuitenkin päätät ostaa suuren määrän kultaa, voi olla hyvä harkita jotakin turvallisempaa säilytyskohdetta, sillä esimerkiksi murtovarkaiden yllättäessä voit menettää sijoituksesi.

Voit säilyttää kultaa esimerkiksi pankin tallelokerossa. Tallelokeron kustannukset vaihtelevat pankista riippuen, ja siksi kannattaakin ottaa omaan pankkiin yhteyttä ja selvittää sieltä. Tallelokeron hinta vaihtelee noin 30–100 euron välillä, riippuen pankista ja tallelokeron koosta. Tallelokerossa voi toki olla huonojakin puolia – esimerkiksi nykypäivänä monet pankkien sivupisteet ovat lopettaneet, sillä pankin palvelut sähköistyvät. Täten esimerkiksi asuessasi syrjäisemmällä sijainnilla ei pankissa säilytys välttämättä ole paras vaihtoehto.

Kullan sijoittamiseen on myös tarjolla hyvin erilaisia säilytyspalveluita – näissä kuitenkin kulut voivat olla suuret, sillä tämänkaltaisten yritysten päätoimena on nimenomaa säilyttää kultaa.

Valitessasi säilytyskohdetta, kannattaa punnita kuluja ja riskejä – jos omistat paljon kultaa, oletko valmis ottamaan riskin ja säilyttämään sijoituksiasi kotona ilmaiseksi? Jos omistat taas vähän kultaa, onko järkevää maksaa tallelokerosta, kun kulut syövät sijoituksesi sinulle tuomaa tuottoa?

Kulta ja verotus

Sijoituskullalle on verotuksessa oma määritelmänsä – eli kultaharkot, levyt, sekä kolikot. Mikäli et ole täysin varma, onko omistamasi fyysinen kulta määriteltäväksi sijoituskohteena, voit tarkistaa täältä.

Sijoituskullan myynti sekä ostovälitys on verotonta. Verottomuus koskee myös sijoituskultaan kohdistuvia muita tuotteita, kuin pelkkää fyysistä kultaa: täten esimerkiksi hinnanvaihtosopimukset ovat myös verottomia. ETF:ien kanssa kannattaa aina olla tarkkana, sillä niitä kuitenkin verotetaan normaalien verotuskäytäntöjen mukaan, kuten myös esimerkiksi kultakaivososakkeita.

 

Katso myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kultaa voit ostaa eri paikoista, riippuen suosimastasi sijoitusmuodosta. Voit sijoittaa kultaan mm. CFD-sopimuksen kautta esimerkiksi Plus500-alustalla tai ostaa kultaa sitä myyviltä kauppiailta.

Kulta voi olla hyvä sijoituskohde sen ns. turvallisuuden vuoksi. Kultaa on rajallisesti saatavilla ja se on säilyttänyt arvonsa, ja pidetään tämän vuoksi hyväna sijoituskohteena.

Kultaan voit sijoittaa joko ostamalla fyysistä kultaa, CFD-sopimuksen muodossa, ETF:nä tai epäsuorasti sijoittamalla kultakaivosyrityksiin.

Fyysistä kultaa kannattaa säilyttää joko kotona, pankin säilytysholvissa tai hyödyntäen säilytyspalvelua, riippuen sijoituksesi koosta.

Kultaan sijoittaminen sisältää riskejä ja mahdollisuuksia. Ehdottomasti parhain on sen kyky säilyttää arvonsa ja kulta onkin suhteellisen turvallinen sijoituskohde. Huonona puolena on, että kullan arvo riippuu täysin kysynnästä ja tarjonnasta – se ei tuota sijoittajalleen osinkoa tai korkotuottoa.