Etusivu » Markkinat » Raaka-aineiden hinnat – Kannattaako raaka-ainesijoittaminen?

Raaka-aineiden hinnat – Kannattaako raaka-ainesijoittaminen?

Raaka-aineiden hinnat 2022

Raaka-ainesijoittaminen ei ole tunnetuimpia sijoitusmuotoja, mutta sen suosio on pikkuhiljaa kasvamassa suomalaisten sijoittajien keskuudessa. Suosion taustalla on ainakin osittain raaka-aineiden hinnat, jotka ovat tarjonneet sijoittajille mukavia tuottoja viime vuosina. Varsinkin Ukrainan sodan aikana raaka-ainesijoittaminen on lisääntynyt valtavasti.

Tässä lyhyt katsaus raaka-aine sijoittamiseen ja sen etuihin. Käymme lyhyesti läpi myös Ukrainan sodan vaikutusta raaka-aineiden hintoihin. 

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Raaka-aineiden hinnat reaaliaikaisessa graafissa

Raaka-aineiden hinnat: miten ja mihin sijoittaa?

Raaka-aineet viittaavat tuotannossa ja jalostuksessa käytettäviin materiaaleihin. Niitä käytetään monissa tuotteissa ja monin eri tavoin, aina energiantuotannosta ruokateollisuuteen. Raaka-aineita voidaankin jaotella monin eri tavoin ja yksi suosituimmista tavoista on jakaa raaka-aineet:

  • Koviin raaka-aineisiin, kuten louhittuihin metalleihin sekä energiaa tuottaviin materiaaleihin.
  • Pehmeisiin raaka-aineisiin, joita ovat muun muassa maataloustuotteet.

Sijoittajan kannalta tärkeimpiä ja mielenkiintoisia raaka-aineita ovat muun muassa:

  • Öljy, maakaasu, kivihiili
  • Kulta, kupari
  • Vehnä, kahvi, soijapavut

Raaka-ainesijoittaminen voi kohdistua hyvinkin erilaisille markkinoille, sijoittamisen ollessa lähtökohtaisesti samankaltaista kuin esimerkiksi osakesijoittaminen. Sijoitustuotteita on runsaasti rahastoista futuureihin. Erilaisia raaka-aineisiin sijoittavia sijoitusrahastoja ja sijoitustuotteita löytyy Suomesta varsin kattavasti eri toimijoilta. Voit sijoittaa rahastoihin, jotka tekevät sijoitukset puolestasi eri raaka-aineisiin tai valita sijoituskohteeksi tietyn raaka-aineen esimerkiksi futuurien avulla.

 

Kuinka raaka-aineiden hinnat muodostuvat?

Raaka-aineet ja hinta on tietysti tärkeä elementti sijoittamista mietittäessä. Raaka-aineiden hinnat muodostuvat kahdella eri tavalla. Spot markkinat määrittelevät fyysisessä kaupankäynnissä muodostuvan hinnan – eli tuottajien ja jalostajien käyttämän hinnan raaka-aineen vaihtaessa omistajaa. Hinta noudattelee usein perinteistä kaavaa kysynnän ja tarjonnan osalta. Raaka-aineisiin sijoittaminen tapahtuu harvoin spot-markkinoihin, vaan sijoittamisen osalta on tärkeämpi ymmärtää raaka-aineiden hinnat johdannaismarkkinoilla.

Kuten todettua, sijoittajien kannalta tärkeimmät raaka-ainehinnat muodostuvat suojaajien ja spekuloijien avulla johdannaismarkkinoilla. Kysyntään ja tarjontaan pohjautuvaa raaka-aine kauppaa käydään maailman pörsseissä.

Johdannaismarkkinoista on hyvä tietää juuri suojaajien ja spekuloijien osuudesta hinnan muodostumiseen. Suojaajat ovat pääsääntöisesti tuottajia, jotka pyrkivät pitämään tuotannosta saadut voitot tasaisina muun muassa tuotantoa rajoittamalla. Spekuloijat puolestaan ennustavat raaka-aineiden hintoja tulevaisuudessa ja heidän sijoituskäyttäytyminen voi nostaa tai laskea raaka-aineiden hintoja.

 

Miksi raaka-aineet sijoituskohteena kannattavat?

Raaka-aineet ovat sijoituskohteena kasvavassa suosiossa ja tämän taustalla on niin monien raaka-aineiden hintakehitys, mutta myös muut sijoittamisen hyödyt. Sijoituskohteena raaka-aineet tarjoavat mm. seuraavat edut:

  • Uuden tavan hajauttaa sijoitussalkkua – hajauttaminen on yksi tärkeimpiä tapoja minimoida sijoittamisen riskiä. Raaka-aineet ovat yksi tapa mahdollistaa vaihtoehtoiset sijoitukset, varsinkin sijoituskohteena, joka ei korreloi suoraan osakemarkkinoihin.
  • Parempi inflaatiosuoja – kohotessaan raaka-aineiden hinnat kasvattavat myös tuotantokustannuksia sekä kuluttajien käyttämiä lopputuotteita, jonka johdosta raaka-aineisiin sijoittaminen on yksi keino hyötyä inflaatiosta.
  • Erityisosaamisen hyödyntäminen – raaka-aineisiin sijoittaminen on jälleen yksi keino hyötyä omasta erityisosaamisesta ja esimerkiksi kaivosteollisuutta muutenkin seuraava voi ymmärtää muun muassa alan raaka-aineiden hintakehityksen helpommin.

Raaka-aineiden hintakehitys on viime vuosina tuonut sijoittajille niin hyviä, että huonompiakin tuloksia, kuten sijoituskohteet yleensä. Raaka-aineiden hinnat ovat esimerkiksi raakaöljyn osalta suuntautuneet peräti negatiivisiksi, kun taas monet sijoittajat ovat suunnanneet katseensa kultaan.

Raaka-aineet ovat sijoituskohteena monipuolinen kohde ja vaihtoehtoja sijoittajille löytyy runsaasti. Sijoitusmuoto tarjoaa mahdollisuuden salkun monipuolistamiseen ja raaka-aineiden hinnat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia voittojen kasvattamiseen.

 

Kuinka sijoittaa raaka-aineisiin?

Voit ottaa näkemystä raaka-aineiden hintojen kehitykseen erilaisilla sijoitustuotteilla, kuten rahastoilla ja futuureilla. Me itse suosimme kaupankäyntialustana Nordnetiä, jonne tilin avaaminen on täysin maksutonta. Toinen alusta, jota suosittelemme on Plus500, jossa voit käydä CFD-kauppaa useilla eri raaka-aineilla: kulta, hopea, kupari, öljy, Brent-öljy, puuvilla, kahvi, sokeri… 

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

CFD-sijoittaminen

CFD-kaupankäynti on sijoituskeino, jossa sijoittaja tekee sopimuksen CFD kaupantarjoajan kanssa, sen sijaan että hän ostaisi suoraan kohdetta. CFD on lyhenne sanasta hinnanerosopimus ja kirjainlyhenne tulee englanninkielisistä sanoista Contract for Differences. Sijoittaja siis joko tienaa tai tekee tappiota ostohinnan ja myyntihinnan erotuksen mukaisesti.

CFD-kaupankäynti on erityisen suosittua raaka-aine sijoittajien keskuudessa, sillä sijoittajan ei tarvitse huolehtia itse raaka-aineen ostosta, kuljetuksesta tai säilyttämisestä. Raaka-aineisiin liittyvät kulut voisivat olla suuria, ja raaka-aineisiin sijoittaessa usein kiinnostavinta onkin hinnan vaihtelut. CFD-sijoittaminen mahdollistaa sijoittajalle myös lyhyeksi myynnin – eli jos uskot, että tietyn raaka-aineen hinta tulee laskemaan, voit lyhyeksi myydä (shortata) kyseistä tuotetta hinnanerosopimuksella.

Plus500 alusta on monen CFD-sijoittajan suosiossa. CFD alustaa valitessa oleellista on spread, jolla tarkoitetaan osto ja myyntihinnan välistä erotusta. Välittäjä usein ottaa spreadin itselleen palkkioksi. Spreadia voidaan verrata osakevälittäjän välityspalkkioon. Plus500 alustalla spread on kohtuullinen. Mikäli olet aloittelija, voit harjoitella CFD-kaupankäyntiä demoversiolla. Plus500 alustalla on laaja valikoima raaka-aineita ja voit ostaa CFD-sopimuksella esimerkiksi öljyä, kuparia, maakaasua, sokeria, hopeaa, kultaa, maissia tai vehnää.

Raaka-aineiden hinnat ja Ukrainan sota 

Ukrainan sota on vaikuttanut raaka-aineiden hintoihin rajusti. Oikeastaan, tämä on suurin raaka-aineisiin liittyvä hintashokki viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta. Energian hintojen uskotaan nousevan enemmän kuin 50 prosenttia – vuosille 2023 ja 2024 asiantuntijat kuitenkin ennustavat laskua, mutta hinnat voivat silti pysyä korkeammalla kuin edellisinä vuosina.

Raaka-aineiden sekä energian hinnat ovat nousseet huomattavasti, sillä Venäjä ja Ukraina ovat molemmat monien raaka-aineiden merkittäviä tuottajia. Venäjä on etenkin hyvin suuri öljyn ja maakaasun tuottaja, ja monet valtiot ovat asettaneet tuonnille rajoitteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että raaka-aineiden tarjonta vähenee, ja täten hinnat nousevat sillä kysyntä pysyy samana. Vaikka kuluttajalle raaka-aineiden hintojen nousu näkyy epävarmuutena ja voi tuntua lompakossa, voi sijoittajalle tämä olla oiva mahdollisuus hyötyä tilanteesta.

Esimerkiksi Brent-öljyn hinta oli vuoden 2022 alussa noin 73 dollaria, siinä missä se on korkeimmillaan ollut 123 dollaria maaliskuussa 2022. Myös maakaasun hinta on melkein tuplaantunut, sillä vuoden alussa se oli 3 dollarissa siinä missä nyt sen hinta on 7 dollaria. Venäjän toimet voivat tulla myös tulevaisuudessa vaikuttamaan maakaasun hintaan, sillä tällä hetkellä Gazprom on katkaissut toimitukset Puolaan ja Bulgariaan, koska ne eivät ole kyenneet maksamaan kaasusta ruplina, joka herättää pelkoja toimitushäiriöistä Euroopan laajuisesti.

Myös kullan hinta on lisääntynyt selkeästi. Tämä johtuu siitä, että jännittynyt tilanne lisää sijoittajien halua sijoittaa varansa kohteeseen, jonka he kokevat turvalliseksi sijoitukseksi. Samaan aikaan kun öljyn hinta oli korkeimmalla maaliskuussa 2022, myös kullan hinta oli huipuissaan. Vuoden alussa kullan hinta oli 1828 dollaria, ja maaliskuussa 2022 hinta oli 2052 dollaria.