Etusivu » Hopeaan sijoittaminen 2022 – tietoa hopeasta sijoituskohteena

Hopeaan sijoittaminen 2022 – tietoa hopeasta sijoituskohteena

Hopeaan sijoittaminen on viime vuosien aikana ollut kasvussa.  Tämä johtuu siitä, että sijoittajat ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota raaka-aine markkinoille niiden hyvien hintojen, sekä riittävän hajauttamisen takia.

Voidaan sanoa, että hopea on kullan pikkuveli. Osa yhdistää hopean urheiluun ja kakkossijalle yltäneen ”lohdutuspalkinnoksi” ja osalle hopeasta tulee heti mieleen hopeakorut. Lukemalla artikkelin opit lisää hopeasta sijoituskohteena, ja löydät mahdollisesti vastauksen kysymykseen mikäli hopea on sinulle oikea sijoituskohde, ja missä muodossa.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Hopea sijoituskohteena

Hopeaan sijoittaminen on viime aikoina lisääntynyt salkuissa hajauttajana mm. kullan ja öljyn lisäksi. Historiassa hopeaa pidettiin lähes yhtä arvokkaana kuin kultaa, mutta hopean runsaamman tarjonnan vuoksi sen hinta on laskenut kultaa alhaisemmaksi. Tämän vuoksi hopean hinta on myös volatiilimpi kuin kullan. Toisaalta hopeaa on rajallisesti saatavilla, sillä hopeaa ei voida luoda lisää, kuten esimerkiksi perinteistä fiat-valuuttaa. Rajallisuus voi johtaa hinnan mukavaan nousuun kun kysyntä lisääntyy ja saatavuus vähenee.

Moni yhdistää hopean usein koruihin, mutta sitä käytetään monilla eri teollisuudenaloilla – jopa lääketieteessä. Hopean oleellisen asemansa vuoksi sen kysyntä ainakaan tuskin tulee laskemaan.

Tyypillisesti sijoittajat turvautuvat muihin sijoituskohteisiin, kuten raaka-aineisiin taloudellisen epävarmuuden aikoina. Osa sijoittajista pitääkin kultaa, hopeaa ja muita raaka-aineita turvasatamana omille varoille.

Hopea on sijoituskohteena monipuolinen – se tarjoaa mahdollisuuksia sekä päivätreidaajille, kuten myös pitkäaikaisille sijoittajille. Hopea on myös likvidi sijoituskohde, eli helposti rahaksi muutettava.

Hopean hinta ilmoitetaan usein troy-unssi yksikössä, joka vastaa noin 31.1 grammaa. Usein hinta ilmoitetaan USA:n dollareissa. Vuoden 2022 alussa hopean hinta pyörii 25 dollarissa.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Hopean hintakehitys

Hopean hintakehitys sijoittuu yli 100 vuoden taakse, mutta usein sijoituspäätöstä tehtäessä on oleellista keskittyä sen viimeaikaisiin liikkeisiin. Hopean hintakehitys viimeisen 20 vuoden aikana on sisältänyt erilaisia ajanjaksoja.

Jos katsomme 15-20 vuotta taaksepäin, vuonna 2005 hopean hinta oli vain noin 6 dollaria. Tästä kuitenkin trendi on nousujohteinen 2008 asti, jolloin finanssikriisin johdosta hinta putosi hetkellisesti 25 dollarista vain 12 dollariin. Tämän jälkeen hopean hinta lähti kuitenkin pian uuteen nousuun, ja nousi vuonna 2011 20 vuoden ajanjakson huippuunsa – 58 dollariin!

Tämän jälkeen hopean hinta seurasi laskevaa trendiä 2015 vuoteen asti, ja onkin pysynyt suhteellisen tasaisena tämän jälkeen. 2015 ja 2020 vuosien välillä hopean hinta oli noin 15 ja 20 dollarin välillä. Koronakriisin seurauksena hopean hinta laski 2020 vuoden alun lähes 20 dollarista 14 dollariin. Tästä kuitenkin jo elokuussa 2020 hopean hinta oli noussut huimaan 25 dollariin.

Miksi sitten hopea on hyvä kohde sijoittaa ja koetaan turvasatamana? No, se on usein säilyttänyt arvonsa pörssiromahduksissa. Toki, esimerkiksi kaaviota seuratessa voimme huomata, että 2008 finanssikriisin iskiessä hinta romahti hetkellisesti alle 10 dollariin, mutta taloudellisen epävarmuuden aikana 2008–2011 hopean hinta kävi huipuissaan.

Onko hopea hyvä sijoituskohde?

Hopea on arvokasta, sillä se on yksi ensimmäisistä arvometalleista, joita ihminen on ottanut käyttöönsä. Hopea on monipuolinen jalometalli, jota käytetään teollisuuden eri aloilla – täten sille on paljon kysyntää markkinoilla.

Hopea on myös sijoituskohteena hyvin likvidi, eli helppo realisoida. Tämän lisäksi se tarjoaa sijoittajalleen tietynlaista anonymiteettiä vastoin kuten esimerkiksi monet digitaalisesti säilytettävistä varoista pankkitileillä. Se voi myös toimia suojana inflaatiota vastaan – fyysisenä kohteena sillä on erilainen asema markkinoilla, kuin esimerkiksi FIAT-valuutoilla.

Hopean huonot puolet

Verrattuna esimerkiksi osakkeisiin, on hopeaan sijoittamisessa paljon suurempi riski joutua varkauden uhriksi. Alapuolella listaammekin eri säilytysvaihtoehtoja, mutta toisinaan säilytyksen kulut voivat nousta kalliiksi – joka taas syö tuottoa. Sen lisäksi että itse säilytyskulut syövät tuottoa, ei hopealla historiallisesti ole erityisen hyvä tuotto-odotus verrattuna esimerkiksi osakkeisiin.

Toisaalta myös on hyvä miettiä hopean käyttöä – vaikka se on tällä hetkellä suosittu metalli tuotannossa, on vaikeaa sanoa voisiko jokin toinen jalometalli tulla korvaamaan sitä tulevaisuudessa, jolloin se voisi menettää osan kysynnästään.

Miten hopeaan voi sijoittaa?

Hopeaan sijoittaminen onnistuu monella eri tavalla, ja voitkin valita näistä kaikista sopivimman omalle sijoitusstrategiallesi. Kaikissa kohteissa on eroja niin hinnassa kuin arvon vaihteluihin vaikuttavissa tekijöissä, sekä tuotto-odotuksessa.

Fyysiseen hopean sijoittaminen

Fyysiseen hopeaan sijoittaminen on helppoa – monella on myös jo olemassa olevia hopeaesineitä kotonaan korujen tai muiden koriste-esineiden muodossa. Fyysiseen hopeaan sijoittaminen voi toisinaan olla kuitenkin hankalaa ja kalliimpaa, sillä säilytyskulut ja ostoissa maksettu ALV voi syödä mahdollista tuottoa. 

Hopean ostaminen CFD-sopimuksella

Voit ostaa hopeaa CFD – eli hinnanerosopimuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että et oikeastaan omista käytännössä hopeaa, vaan käyt kauppaa hinnan erotuksella ja täten teet voittoa. CFD-sopimus on helppo tapa sijoittaa hopeaan, ja saada hyödyt hinnan vaihteluista, ilman stressiä säilytyksestä ja muista kuluista.

ETF

Hopeaan voit sijoittaa myös sijoittamalla ETF:n, eli pörssinoteerattuun rahastoon. ETF:ien hallinnointimaksut ovat tavallisesti rahastoja pienempiä, joten ETF on helppo kohde sijoittajalle, joka haluaa saada passiivista tuottoa. 

Hopeakaivos osakkeet

Voit sijoittaa myös välillisesti hopeaan hopeakaivos osakkeiden kautta. Tälläisiä yrityksiä voisivat olla esimerkiksi Fortuna Silver Mines Inc, SilverCrest metals Inc sekä Suomessa sijaitsevaan Sotkamo Silver AB:seen. Toisaalta hopeakaivos osakkeet eivät suoraan seuraa hopean hintaa, ja näihin sijoittaessa on myös hyvä tutustua yrityskohtaisiin riskeihin.

Hopean tuotto-odotus

Hopeaan sijoittavan sijoittajan on hyvä olla perillä mitkä tekijät vaikuttavat hopean hintaan sekä tuotto-odotukseen. Pääsääntöisesti, kuten esimerkiksi kulta, hopean hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta. Mitä enemmän hopeaa halutaan ostaa, täten myös sen hinta nousee – vastoin taas, jos sitä on paljon tarjolla, voi hinta laskea. Tällä logiikalla seuraten hopean hinnan muutoksia voidaan odottaa myös tulevaisuudessa. Tämän lisäksi hopean hinta seuraa hyvin raaka-aineiden yleistä trendiä.

Lyhyellä aikatähtäimellä hintaan kuitenkin vaikuttavat kysyntää ja tarjontaa enemmän sijoittajien spekulaatiot. Hopeaan sijoittaminen sisältää käytännössä myös omat riskinsä, sillä toisinaan mikäli esimerkiksi hopeafutuurit alkaisivat elää omaa elämäänsä markkinoilla, voisi esimerkiksi fyysisen hopean tuotto-odotus olla täysin eri, kuin hopeaan liittyvien sijoitusinstrumenttien.

Tuotto-odotukseen toki vaikuttaa myös valitsemasi sijoitusmuoto. Fyysiseen hopeaan sijoittaminen ei tuota sijoittajalleen korkoa tai osinkoa, joten ainoa tapa saada voittoa on hinnan kehityksellä. Täten onkin hyvä pohtia, mikäli uskot hopean hinnan nousevan tulevaisuudessa.

Hopea vs. kulta

Perusperiaate hopeaan sijoittamisen taustalla on hyvin sama kuin kultaan sijoittaessa, mutta näistä löytyy myös eroja. Hopeaan sijoittaminen on huomattavasti halvempaa ainakin artikkelin kirjoitushetkellä – hopea maksaa noin 25 dollaria, kun taas kulta 1807 dollaria. Täten samalla summalla saat huomattavasti enemmän hopeaa, kuin kultaa. Kultaa on toisaalta helpompi säilyttää kuin hopeaa. Koska samalla hinnalla saat enemmän hopeaa, voi olla että säilytyskulut nousevat suuremmiksi.

Yksi suurista eroista on myös hintakehitys ja tuotto-odotus. Kulta on antanut sijoittajalle hajautuksellista hyötyä lähes jokaisessa suuremmassa osakemarkkinan laskussa, mutta hopean hinta taas on reagoinut paljon heittelevämmin, ja on toisinaan laskenut suurestikin. Toisaalta osakemarkkinan noustessa, on hopea kirinyt kultaa kiinni. Toisaalta 2000-luvulla kullalla on ollut selkeästi nousukausi menossa, sillä esimerkiksi 2007 ja 2009 vuosien välillä kullan arvo nousi 48,53 prosenttia, kun hopean hintakehitys oli vain 5,25 prosenttia. Toisaalta taas 2011 vuoden alusta samaisen vuoden elokuuhun kulta nousi 26,31 prosenttia, kun taas hopea 26,70 prosenttia! Syynä näissä eroissa on rahoitusmarkkinoiden kasvanut epävarmuus, joka taas kasvattaa kullan hintaa helpommin kuin hopean.

Missä hopea kannattaa säilyttää?

Hopean säilytykseen on valittavissa monia eri vaihtoehtoja. Aloittelevalle sijoittajalle hopeaa voi olla helpointa säilyttää kotonaan. Tämä toki sisältää omat riskinsä – mahdollisen tapaturman tai varkauden sattuessa voi helposti myös menettää sijoituksensa. Tämän vuoksi, jos omistat hopeaa suurissa määrin, tai hopeaan sijoittaminen tulee olemaan yksi salkkusi suurimmista osista, kannattaa pohtia muita säilytysvaihtoehtoja.

Toinen, mutta hieman kalliimpi säilytysvaihtoehto on pankin tallelokero. Näiden hinnat vaihtelevat riippuen pankista ja tallelokeron koosta, joten asiasta kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin. Usein hinnat vaihtelevat kuitenkin jossain 30 ja 100 euron välillä. Tallelokero on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, mutta kulut voivat nousta todella kalliiksi – tällöin kannattaa pohtia onko rahallisesti kannattavaa säilyttää pankin tallelokerossa, mikäli tämä syö suuren osan sijoituksen mahdollisesta tuotosta.

Näiden vaihtoehtojen lisäksi tarjolla on erilaisia säilytyspalveluita, joita välittäjät tarjoavat, mutta toisaalta kulut saattavat myös tämänkaltaisissa palveluissa nousta suureksi.

Hopea verotus 2022

Toisin kuin kullan hinnassa, sijoitushopean hinnassa on arvonlisävero, koska sitä ei ole luokiteltu suomessa sijoitustuotteeksi. Toisinsanottuna kun ostat fyysistä hopeaa, maksat siitä hieman kalliimman hinnan veron vuoksi. Eli, jos haluat ostaa 100 euron edestä hopeaa, maksat tästä itse sijoituksen eli 100 euroa ja 24 prosenttia veroa, eli yhteensä 124 euroa.

Esittelimme artikkelissa myös muita sijoitusmuotoja, ja esimerkiksi CFD-sopimuksella sijoittaessasi sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa ostostasi, vaan sijoitusvoittoa/tappiotasi verotetaan pääomatuloveron mukaisesti.

 

Lue myös:

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Voit ostaa fyysistä sijoitushopeaa esimerkiksi jalometallien välittäjältä, tai voit sijoittaa hopeaan myös ostamalla CFD-sopimuksia Plus500-alustalla.

Hopea voi olla hyvä sijoituskohde, sillä se on usein toiminut ns. turvaverkkona. Härkämarkkinoilla usein hopean hinta onkin noussut enemmän kuin kullan, mutta toisaalta hopean hinta tarjoaa myös volatiliteettiä esimerkiksi päivätreidaajalle.

Hopean hinta on kehittynyt vaihtelevasti vuosien saatossa, mutta koronan jälkeen hopean hinnan suunta on ollut kasvava.

Hopeaa kannattaa säilyttää kotonaan, tai esimerkiksi pankin talletuslokerossa riippuen sijoituksesi koosta.

Hopea on likvidi sijoituskohde, joka voi tuoda turvaa sijoittajalleen. Tämän lisäksi se on halvempaa kuin kulta.