Etusivu » Hopeaan sijoittaminen 2024 – tietoa hopeasta sijoituskohteena

Hopeaan sijoittaminen 2024 – tietoa hopeasta sijoituskohteena

Hopeaan sijoittaminen on viime vuosien aikana ollut kasvussa.  Tämä johtuu siitä, että sijoittajat ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota raaka-aine markkinoille niiden hyvien hintojen, sekä riittävän hajauttamisen takia.

Voidaan sanoa, että hopea on kullan pikkuveli. Osa yhdistää hopean urheiluun ja kakkossijalle yltäneen ”lohdutuspalkinnoksi” ja osalle hopeasta tulee heti mieleen hopeakorut. Lukemalla artikkelin opit lisää hopeasta sijoituskohteena, ja löydät mahdollisesti vastauksen kysymykseen mikäli hopea on sinulle oikea sijoituskohde, ja missä muodossa.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Sisällysluettelo

Hopea sijoituskohteena

Hopeaan sijoittaminen on viime aikoina lisääntynyt salkuissa hajauttajana mm. kullan ja öljyn lisäksi. Historiassa hopeaa pidettiin lähes yhtä arvokkaana kuin kultaa, mutta hopean runsaamman tarjonnan vuoksi sen hinta on laskenut kultaa alhaisemmaksi. Tämän vuoksi hopean hinta on myös volatiilimpi kuin kullan. Toisaalta hopeaa on rajallisesti saatavilla, sillä hopeaa ei voida luoda lisää, kuten esimerkiksi perinteistä fiat-valuuttaa. Rajallisuus voi johtaa hinnan mukavaan nousuun kun kysyntä lisääntyy ja saatavuus vähenee.

Moni yhdistää hopean usein koruihin, mutta sitä käytetään monilla eri teollisuudenaloilla – jopa lääketieteessä. Hopean oleellisen asemansa vuoksi sen kysyntä ainakaan tuskin tulee laskemaan.

Tyypillisesti sijoittajat turvautuvat muihin sijoituskohteisiin, kuten raaka-aineisiin taloudellisen epävarmuuden aikoina. Osa sijoittajista pitääkin kultaa, hopeaa ja muita raaka-aineita turvasatamana omille varoille.

Hopea on sijoituskohteena monipuolinen – se tarjoaa mahdollisuuksia sekä päivätreidaajille, kuten myös pitkäaikaisille sijoittajille. Hopea on myös likvidi sijoituskohde, eli helposti rahaksi muutettava.

Hopean hinta ilmoitetaan usein troy-unssi yksikössä, joka vastaa noin 31.1 grammaa. Usein hinta ilmoitetaan USA:n dollareissa. Vuoden 2024 alussa hopean hinta pyörii 23 dollarissa.

Näin sijoitat raaka-aineisiin ja arvometalleihin

Raaka-aineiden ja arvometallien ostamiseen on useita palveluntarjoajia. eToro on yksi maailman suurimmista kauppa-alustoista, jossa voit käydä kauppaa raaka-aineilla hinnanerosopimusten eli CFD:n kautta (käytännössä tarkoittaa ettet omista ostamaasi raaka-ainetta fyysisessä muodossa, vaan käyt pelkästään kauppaa sen hinnalla). Alla näet miten eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää ”Liity heti” -painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta ja kaupankäynti käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan raaka-aineita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää ”Talletus”-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli noin 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Aloita raaka-ainesijoittaminen!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi raaka-aine klikkaamalla eToro alustan vasemmasta laidasta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” -kohtaa. Kun löydät haluamasi raaka-aineen,  klikkaa ”Käy kauppaa” -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen raaka-ainetta ostaa. Vipuvaikutusta säätämällä voit ”vivuttaa” ostamaasi raaka-ainetta, eli ostaa pienemmällä summalla suuremman määrän osaketta. Huomioi, että tuotot, mutta myös riskit, kasvavat vivuttamisen kautta. Vivuta vain, jos ymmärrät, miten vivuttaminen toimii.

Lopuksi klikkaa ”Avaa kauppa” -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Hopean hintakehitys

Hopean hintakehitys sijoittuu yli 100 vuoden taakse, mutta usein sijoituspäätöstä tehtäessä on oleellista keskittyä sen viimeaikaisiin liikkeisiin. Hopean hintakehitys viimeisen 20 vuoden aikana on sisältänyt erilaisia ajanjaksoja.

Jos katsomme 15-20 vuotta taaksepäin, vuonna 2005 hopean hinta oli vain noin 6 dollaria. Tästä kuitenkin trendi on nousujohteinen 2008 asti, jolloin finanssikriisin johdosta hinta putosi hetkellisesti 25 dollarista vain 12 dollariin. Tämän jälkeen hopean hinta lähti kuitenkin pian uuteen nousuun, ja nousi vuonna 2011 20 vuoden ajanjakson huippuunsa – 58 dollariin!

Tämän jälkeen hopean hinta seurasi laskevaa trendiä 2015 vuoteen asti, ja onkin pysynyt suhteellisen tasaisena tämän jälkeen. 2015 ja 2020 vuosien välillä hopean hinta oli noin 15 ja 20 dollarin välillä. Koronakriisin seurauksena hopean hinta laski 2020 vuoden alun lähes 20 dollarista 14 dollariin. Tästä kuitenkin jo elokuussa 2020 hopean hinta oli noussut huimaan 25 dollariin.

Miksi sitten hopea on hyvä kohde sijoittaa ja koetaan turvasatamana? No, se on usein säilyttänyt arvonsa pörssiromahduksissa. Toki, esimerkiksi kaaviota seuratessa voimme huomata, että 2008 finanssikriisin iskiessä hinta romahti hetkellisesti alle 10 dollariin, mutta taloudellisen epävarmuuden aikana 2008–2011 hopean hinta kävi huipuissaan.

Onko hopea hyvä sijoituskohde?

Hopea on arvokasta, sillä se on yksi ensimmäisistä arvometalleista, joita ihminen on ottanut käyttöönsä. Hopea on monipuolinen jalometalli, jota käytetään teollisuuden eri aloilla – täten sille on paljon kysyntää markkinoilla.

Hopea on myös sijoituskohteena hyvin likvidi, eli helppo realisoida. Tämän lisäksi se tarjoaa sijoittajalleen tietynlaista anonymiteettiä vastoin kuten esimerkiksi monet digitaalisesti säilytettävistä varoista pankkitileillä. Se voi myös toimia suojana inflaatiota vastaan – fyysisenä kohteena sillä on erilainen asema markkinoilla, kuin esimerkiksi FIAT-valuutoilla.

Hopean huonot puolet

Verrattuna esimerkiksi osakkeisiin, on hopeaan sijoittamisessa paljon suurempi riski joutua varkauden uhriksi. Alapuolella listaammekin eri säilytysvaihtoehtoja, mutta toisinaan säilytyksen kulut voivat nousta kalliiksi – joka taas syö tuottoa. Sen lisäksi että itse säilytyskulut syövät tuottoa, ei hopealla historiallisesti ole erityisen hyvä tuotto-odotus verrattuna esimerkiksi osakkeisiin.

Toisaalta myös on hyvä miettiä hopean käyttöä – vaikka se on tällä hetkellä suosittu metalli tuotannossa, on vaikeaa sanoa voisiko jokin toinen jalometalli tulla korvaamaan sitä tulevaisuudessa, jolloin se voisi menettää osan kysynnästään.

Miten hopeaan voi sijoittaa?

Hopeaan sijoittaminen onnistuu monella eri tavalla, ja voitkin valita näistä kaikista sopivimman omalle sijoitusstrategiallesi. Kaikissa kohteissa on eroja niin hinnassa kuin arvon vaihteluihin vaikuttavissa tekijöissä, sekä tuotto-odotuksessa.

Fyysiseen hopean sijoittaminen

Fyysiseen hopeaan sijoittaminen on helppoa – monella on myös jo olemassa olevia hopeaesineitä kotonaan korujen tai muiden koriste-esineiden muodossa. Fyysiseen hopeaan sijoittaminen voi toisinaan olla kuitenkin hankalaa ja kalliimpaa, sillä säilytyskulut ja ostoissa maksettu ALV voi syödä mahdollista tuottoa. 

Hopean ostaminen CFD-sopimuksella

Voit ostaa hopeaa CFD – eli hinnanerosopimuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että et oikeastaan omista käytännössä hopeaa, vaan käyt kauppaa hinnan erotuksella ja täten teet voittoa. CFD-sopimus on helppo tapa sijoittaa hopeaan, ja saada hyödyt hinnan vaihteluista, ilman stressiä säilytyksestä ja muista kuluista.

ETF

Hopeaan voit sijoittaa myös sijoittamalla ETF:n, eli pörssinoteerattuun rahastoon. ETF:ien hallinnointimaksut ovat tavallisesti rahastoja pienempiä, joten ETF on helppo kohde sijoittajalle, joka haluaa saada passiivista tuottoa. 

Hopeakaivos osakkeet

Voit sijoittaa myös välillisesti hopeaan hopeakaivos osakkeiden kautta. Tälläisiä yrityksiä voisivat olla esimerkiksi Fortuna Silver Mines Inc, SilverCrest metals Inc sekä Suomessa sijaitsevaan Sotkamo Silver AB:seen. Toisaalta hopeakaivos osakkeet eivät suoraan seuraa hopean hintaa, ja näihin sijoittaessa on myös hyvä tutustua yrityskohtaisiin riskeihin.

Hopean tuotto-odotus

Hopeaan sijoittavan sijoittajan on hyvä olla perillä mitkä tekijät vaikuttavat hopean hintaan sekä tuotto-odotukseen. Pääsääntöisesti, kuten esimerkiksi kulta, hopean hintaan vaikuttaa kysyntä ja tarjonta. Mitä enemmän hopeaa halutaan ostaa, täten myös sen hinta nousee – vastoin taas, jos sitä on paljon tarjolla, voi hinta laskea. Tällä logiikalla seuraten hopean hinnan muutoksia voidaan odottaa myös tulevaisuudessa. Tämän lisäksi hopean hinta seuraa hyvin raaka-aineiden yleistä trendiä.

Lyhyellä aikatähtäimellä hintaan kuitenkin vaikuttavat kysyntää ja tarjontaa enemmän sijoittajien spekulaatiot. Hopeaan sijoittaminen sisältää käytännössä myös omat riskinsä, sillä toisinaan mikäli esimerkiksi hopeafutuurit alkaisivat elää omaa elämäänsä markkinoilla, voisi esimerkiksi fyysisen hopean tuotto-odotus olla täysin eri, kuin hopeaan liittyvien sijoitusinstrumenttien.

Tuotto-odotukseen toki vaikuttaa myös valitsemasi sijoitusmuoto. Fyysiseen hopeaan sijoittaminen ei tuota sijoittajalleen korkoa tai osinkoa, joten ainoa tapa saada voittoa on hinnan kehityksellä. Täten onkin hyvä pohtia, mikäli uskot hopean hinnan nousevan tulevaisuudessa.

Hopea vs. kulta

Perusperiaate hopeaan sijoittamisen taustalla on hyvin sama kuin kultaan sijoittaessa, mutta näistä löytyy myös eroja. Hopeaan sijoittaminen on huomattavasti halvempaa ainakin artikkelin kirjoitushetkellä – hopea maksaa noin 25 dollaria, kun taas kulta 1807 dollaria. Täten samalla summalla saat huomattavasti enemmän hopeaa, kuin kultaa. Kultaa on toisaalta helpompi säilyttää kuin hopeaa. Koska samalla hinnalla saat enemmän hopeaa, voi olla että säilytyskulut nousevat suuremmiksi.

Yksi suurista eroista on myös hintakehitys ja tuotto-odotus. Kulta on antanut sijoittajalle hajautuksellista hyötyä lähes jokaisessa suuremmassa osakemarkkinan laskussa, mutta hopean hinta taas on reagoinut paljon heittelevämmin, ja on toisinaan laskenut suurestikin. Toisaalta osakemarkkinan noustessa, on hopea kirinyt kultaa kiinni. Toisaalta 2000-luvulla kullalla on ollut selkeästi nousukausi menossa, sillä esimerkiksi 2007 ja 2009 vuosien välillä kullan arvo nousi 48,53 prosenttia, kun hopean hintakehitys oli vain 5,25 prosenttia. Toisaalta taas 2011 vuoden alusta samaisen vuoden elokuuhun kulta nousi 26,31 prosenttia, kun taas hopea 26,70 prosenttia! Syynä näissä eroissa on rahoitusmarkkinoiden kasvanut epävarmuus, joka taas kasvattaa kullan hintaa helpommin kuin hopean.

Missä hopea kannattaa säilyttää?

Hopean säilytykseen on valittavissa monia eri vaihtoehtoja. Aloittelevalle sijoittajalle hopeaa voi olla helpointa säilyttää kotonaan. Tämä toki sisältää omat riskinsä – mahdollisen tapaturman tai varkauden sattuessa voi helposti myös menettää sijoituksensa. Tämän vuoksi, jos omistat hopeaa suurissa määrin, tai hopeaan sijoittaminen tulee olemaan yksi salkkusi suurimmista osista, kannattaa pohtia muita säilytysvaihtoehtoja.

Toinen, mutta hieman kalliimpi säilytysvaihtoehto on pankin tallelokero. Näiden hinnat vaihtelevat riippuen pankista ja tallelokeron koosta, joten asiasta kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin. Usein hinnat vaihtelevat kuitenkin jossain 30 ja 100 euron välillä. Tallelokero on huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, mutta kulut voivat nousta todella kalliiksi – tällöin kannattaa pohtia onko rahallisesti kannattavaa säilyttää pankin tallelokerossa, mikäli tämä syö suuren osan sijoituksen mahdollisesta tuotosta.

Näiden vaihtoehtojen lisäksi tarjolla on erilaisia säilytyspalveluita, joita välittäjät tarjoavat, mutta toisaalta kulut saattavat myös tämänkaltaisissa palveluissa nousta suureksi.

Hopea verotus 2024

Toisin kuin kullan hinnassa, sijoitushopean hinnassa on arvonlisävero, koska sitä ei ole luokiteltu suomessa sijoitustuotteeksi. Toisinsanottuna kun ostat fyysistä hopeaa, maksat siitä hieman kalliimman hinnan veron vuoksi. Eli, jos haluat ostaa 100 euron edestä hopeaa, maksat tästä itse sijoituksen eli 100 euroa ja 24 prosenttia veroa, eli yhteensä 124 euroa.

Esittelimme artikkelissa myös muita sijoitusmuotoja, ja esimerkiksi CFD-sopimuksella sijoittaessasi sinun ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa ostostasi, vaan sijoitusvoittoa/tappiotasi verotetaan pääomatuloveron mukaisesti.

Lue myös:

etoro
5/5
Osta kultaa, hopeaa, öljyä…

Yli 30 hyödykettä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoittaessa voit menettää pääomasi. Huomioi sijoittamisen kulut. Lisätietoa eToron kuluista, mene: etoro.com/learn.more 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Voit ostaa fyysistä sijoitushopeaa esimerkiksi jalometallien välittäjältä, tai voit sijoittaa hopeaan myös ostamalla CFD-sopimuksia eToron alustalla. 

Hopea voi olla hyvä sijoituskohde, sillä se on usein toiminut ns. turvaverkkona. Härkämarkkinoilla usein hopean hinta onkin noussut enemmän kuin kullan, mutta toisaalta hopean hinta tarjoaa myös volatiliteettiä esimerkiksi päivätreidaajalle.

Hopean hinta on kehittynyt vaihtelevasti vuosien saatossa, mutta koronan jälkeen hopean hinnan suunta on ollut kasvava.

Hopeaa kannattaa säilyttää kotonaan, tai esimerkiksi pankin talletuslokerossa riippuen sijoituksesi koosta.

Hopea on likvidi sijoituskohde, joka voi tuoda turvaa sijoittajalleen. Tämän lisäksi se on halvempaa kuin kulta.