Etusivu » Coinbase osake 2023 – Ensimmäinen pörssilistattu kryptoalusta

Coinbase osake 2023 – Ensimmäinen pörssilistattu kryptoalusta

Coinbase osake 2023 (COIN)

Hiljattain kryptomarkkinoilla tapahtui taas yksi suuri virstanpylväs – Coinbase osakeanti.

Coinbase on ensimmäinen kryptoihin erikoistunut välitysalusta, joka on listautunut pörssiin. Etenkin jos olet kiinnostunut kryptovaluutoista, ja uskot niiden kasvuun tulevaisuudessa, voi myös Coinbase osake olla tutustumisen arvoinen sijoituskohde. Coinbase osake ostaminen tapahtuu kätevästi esimerkiksi Nordnetin kautta. 

Coinbase osake hinta tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Coinbase?

Coinbase Global Inc, eli lyhyemmin Coinbase, on vuonna 2012 Amerikassa perustettu yhtiö. Perustajana toimivat Fred Ehrsam, entinen Goldman Sachsin treidaaja, sekä Brian Armstrong, entinen Airbnb:n insinööri, joka on tällä hetkellä Coinbasen toimitusjohtaja.

Coinbase on käytännössä alusta/sovellus, jonka kautta sijoittaja voi ostaa ja myydä kryptovaluutoita, sekä esimerkiksi vaihtaa kryptoja toisiin kryptoihin (esimerkiksi Bitcoineja Ethereumiin). Alusta mahdollistaa myös kryptovaluuttojen lähettämisen sekä vastaanottamisen yksityishenkilöiden välillä.

Erikoista tässä yhtiössä on, että heillä ei ole ollenkaan virallista fyysistä pääkonttoria, vaan yhtiö toimii pääasiassa internetin välityksellä. Vuonna 2014 Coinbasea käytti miljoona käyttäjää, ja toukokuussa 2021 sillä on jo yli 56 miljoonaa käyttäjää 100 eri maassa. Coinbasen missio on edesauttaa ”cryptoeconomyn” rakentamisessa.

Coinbasen tulot perustuvat erilaisista maksuista, joita yhtiö veloittaa käyttäjiltään. Päätulon lähteet ovat marginaalimaksut, eli spreadit, sekä ”Coinbase fee”, joka veloitetaan spreadin lisäksi. Tämän lisäksi Coinbase tarjoaa käyttäjilleen erilaisia lisäpalveluita, esimerkiksi Coinbase Commercen, USD Coin (joka on heidän oma kryptovaluuttansa), sekä Coinbase Pro palvelun aktiivisimmille treidaajille.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Coinbase osake - Katsaus pariin viime vuoteen

Coinbase listautuminen keväällä 2021 pörssiin herätti sijoittajissa paljon mielenkiintoa. Listautuminen osui näin jälkikäteen katsottuna täysin nappiin katsoen kryptovaluuttakursseja, koska samaan aikaan mm. Bitcoin oli lähes huippuhinnoissaan.

Ensimmäisenä pörssipäivänään pörssin sulkeutuessa Coinbase osakekurssi oli 328.28 dollaria per osake. Coinbase osakkeen hinta lähti kuitenkin seuraamaan kryptokursseja ja hinta laski listautumisen jälkeen hyvin nopeasti 30% ja pysyi toukokuun ja lokakuun välisen ajan n. 240-260 dollarissa.

Marraskuussa nähtiin kryptovaluuttojen parissa jälleen hurjaa nousua ja tämä heijastui myös Coinbasen osakkeeseen. Kurssi kävi 357,39 dollarissa eli kaikkien aikojen huipussa. Marraskuun jälkeen kryptovaluuttojen kurssit lähtivät melko jyrkkään laskuun ja samoin tapahtui myös Coinbasen osakkeelle.

Vuoden 2022 aikana kryptovaluuttojen kurssit laskivat entisestään ja samoin tapahtui myös Coinbasen osakkeelle. Alla olevassa kuvassa voidaan vertailla Bitcoinin ja Coinbasen osakekurssia vuodelta 2022 ja voimme nähdä yhtäläisyyksiä.

Vuoden 2022 aikana Coinbasen osakekurssi laski yli 85% ja Bitcoinin lähes 65%.

Coinbase kurssikehitys 2022

Bitcoin kurssikehitys 2022

Coinbase osakekurssin laskuun spekuloitiin tuolloin monia syitä, mutta jälkikäteen katsottuna suurin vaikuttava tekijä on kryptovaluuttamarkkinat – Coinbase osakkeen hinta näyttää melko selkeästi seuraavan kryptovaluuttojen hintamuutoksia. Kun kryptomarkkinoilla nähdään nousua, Coinbasen osakkeen hinta nousee ja kun kryptomarkkinat ovat laskussa, myös Coinbase on laskussa.

Coinbase listautuminen

Maaliskuussa 2021 Coinbase on ollut treidausmääriltään USA:n suurin kryptovaluuttojen kaupankäyntialusta. Coinbase IPO oli yksi vuoden odotetuimmista listautumisanneista, ja 14. huhtikuuta vuonna 2021 Coinbase listautui yhdysvaltain Nasdaq pörssiin. Coinbase ticker ”COIN” on symboli/lyhenne jota käytetään yksilöimään Coinbasen osakkeet Nasqad pörssissä.

Pörssiin voi listautua kahdella eri tavalla; suoraan tai osakeannilla. Coinbase listautui suoraan pörssiin, mikä tarkoittaa, että uusia osakkeita ei luotu, vaan nykyiset osakkeenomistajat (eli yhtiön omistajat sekä esimerkiksi työntekijät) myyvät omistuksiaan uusille sijoittajille. Myös esimerkiksi Spotify ja Palantir listautuivat Nasqadiin suoran annin kautta. Osakkeita laskettiin liikkeelle lähes 115 miljoonaa.

Coinbase markkinatilanne

Coinbasen käyttäjämäärät ovat olleet nosteessa ja markkina käy kuumana. Tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin tulos oli 1,8 miljardin liikevaihto. Coinbasella ei juurikaan ole osakemarkkinoilla suoraan kilpailijoita, jotka keskittyisivät kryptovaluutoihin, joten tältä kannalta Coinbasella on poikkeuksellinen asema. Tästä huolimatta Coinbase osake hinta on laskenut sen listautumisen jälkeen.

Coinbase suurimmat kilpailijat

Jos mietitään Coinbase osaketta ja sen asemaa markkinoilla, yhtiöllä ei suoranaisesti ole pörssiin listautuneita kilpailijoita. Coinbasen suurimpia uhkia ovat kuitenkin alustat, joilla kryptovaluuttoja voi vaihtaa, esimerkiksi Binance sekä suomalainen Coinmotion.

Binance on kiinalaistaustainen alusta, joka on kansainvälisellä tasolla hyvin suosittu. Jos Coinbase on USA:n suosituin vaihtoalusta, on Binance koko maailman tasolla suosituin kryptovaluuttojen alusta. Aloittelijalla kulut ovat yleensä 1–2 prosentin välillä, kun aktiivitreidaajille kulut pyörivät 0,1–0,5 prosentin ympärillä perustasolla. Kulut ovat halvemmat mitä enemmän treidaat.  Coinbasen kulut pyörivät hyvin samoissa mittasuhteissa. Tällä hetkellä kuitenkin Binance on saanut negatiivista mediahuomiota, sillä se on Yhdysvaltojen oikeusministeriön ja verohallinnon tarkastelun kohteena rahanpesuun ja veropetoksiin liittyen.

Coinmotion on kooltaan paljon pienempi alusta kuin Coinbase. Myös kulut ovat täten hieman korkeammat – noin 2 prosenttia, ja lisäksi 0,9 euron lisämaksu, kun nostat rahaa takaisin pankkitilillesi. Coinmotionissa ei myöskään ole yhtä paljon tarjontaa kuin muissa tässä kappaleessa esitellyissä alustoissa. Hyvä puoli Coinmotionissa on, että se on tällä hetkellä ainoa palvelu, josta voit saada suomen kielellä asiakaspalvelua.

Coinbase - kryptovaluutat ovat tulevaisuus

Coinbase oli varsinkin vuonna 2021 hyvinkin paljon otsikoissa, ja sai sijoittajilta huomiota. Coinbase listautui pörssiin kryptovaluuttasijoittamisen kuumimpaan aikaan. Ihmisten lisääntynyt halu sijoittaa ja käyttää kryptovaluuttoja maksuvälineenä voi ajan saatossa nostaa Coinbase kurssia tasaiseen tahtiin, vaikka Coinbase osake hinta onkin tällä hetkellä kirjaimellisesti pohjissa. Toisaalta Coinbase osake hintaan vaikuttaa vahvasti myös kryptomarkkinoilla tapahtuvat negatiiviset käänteet.

Aikaisemmin Coinbase ei ole tarjonnut asiakkailleen Dogecoinia, mutta Elon Muskin twiittien ja valuutan kasvavan suosion ansiosta Coinbase ilmoitti 14. toukokuuta, että Dogecoin olisi tulossa myös ostettavaksi heidän palveluaan käyttäville 6–8 viikon päästä. Julkistaessaan uutisen, Brian Armstrong lisäsi puheeseensa seuraavaa; “And then more broadly, we’re going to be focused on how we can accelerate asset addition in the future”. Dogecoinia ennen Coinbase Cardano oli uutisissa, kun Coinbase ilmoitti lisäävänsä sen 16. maaliskuuta tarjontaansa. Onkin mielenkiintoista jäädä odottamaan mikä on seuraava heidän lisäämänsä kryptovaluutta alustalleen. Coinbase selkeästi vie palveluitaan eteenpäin, mikä voi olla sijoittajan näkökulmasta positiivista, sillä hyvät uutiset voivat vaikuttaa Coinbase osakkeen hintaan.

Suosituimpia kryptovaluuttoja

Coinbase osake keskustelu

Mikäli Coinbase osake kiinnostaa, on hyvä perehtyä myös muiden sijoittajien mielipiteisiin, sillä parhaimmassa tapauksessa ne auttavat sinua omassa ostopäätöksessäsi. Myös uutisia, sekä kryptomarkkinoita koskevia uudistuksia ja uutisia kannattaa seurata sillä nämä voivat vaikuttaa Coinbasen kurssiin.

Coinbase reddit keskustelua voi seurata monelta eri kanavalta. Coinbase osake jakaa hyvinkin paljon mielipiteitä. Osa Redditissä on sitä mieltä, että Coinbase ei tue kryptovaluutta yhteisöä, ja kenenkään ei kannattaisi sijoittaa siihen. Tätä argumenttia tukee huono asiakaspalvelun taso, sekä asiakastilien ajoittaiset ongelmat. Osa taas kannattaa Coinbase osake ostoa, ja kokee että nyt on osakkeen alennusmyynti. Moni uskoo, että pitkällä aikavälillä osakkeella on mahdollisuus lähteä nousuun. On hyvä muistaa, että vaikka keskusteluita kannattaa lukea, ei kaikkea kannata ottaa tosissaan vaan tehdä omaa tutkimustyötä, jonka pohjalta  toteuttaa omat sijoituspäätökset.

Coinbasen oma twitter-tili tarjoaa  muutaman mielenkiintoisen sivun, joka kannattaa laittaa seurantaan. Etenkin tämä Coinbase News sisältää Coinbase yhtiön julkaisemia uutisia heidän toiminnastaan. Tämän lisäksi Twitterissä käytävää keskustelua kannattaa seurata #coinbase sillä tällä hetkellä erityisesti spekuloinnin aiheena on Coinbase osakkeen laskeva kurssi – ja mahdolliset syyt tämän takana.

Coinbase kokemuksia on myös netti pullollaan. Suurimmiksi huonoiksi puoliksi palvelua käyttävät ovat listanneet suuret kulut pienillä summilla treidatessa, sekä heikon asiakaspalvelun tason. Moni on kuitenkin antanut positiivista palautetta tilin luomisen helppoudesta, etenkin aloittelevat sijoittajat ovat kokeneet Coinbasen käytön erittäin helpoksi. Hyvä puoli Coinbasessa on myös, että siellä kryptoihin sijoittamisen voi aloittaa vain kahdella dollarilla. 

Coinbase verotus 2023

Coinbase osake verotetaan pääomatuloveron mukaan. Itse osakkeiden omistamisesta ei makseta veroa, vaan vero maksetaan niitä myydessä. Vero.fi mukaan osakkeiden myynnin verotukseen pätevät yleensä samat säännöt riippuen ovatko osakkeet suomalaisesta ja ulkomaalaisesta yhtiöstä, joten vaikka ostaisitkin Coinbase osake, joka on listautunut Nasdaqiin maksat sen myyntivoitoista saman verran veroa kuin Helsingin pörssistä ostamistasi osakkeista.

Myydessäsi osaketta, saat myyntivoiton tai myyntitappiota, joista tulee vähentää osakkeista maksama ostohinta ja varainsiirtovero. Lisäksi tästä tulee vähentää voiton hankkimiskulut, kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut. Myyntivoitosta veroa maksetaan 30 000 euroon asti 30 prosenttia, sen jälkeen 34 prosenttia. Osakkeiden myynnissä noudatetaan myös FIFO-periaatetta; First In – First out, eli ne myydään samassa järjestyksessä, kun ostit ne.

Esimerkiksi, ostat Coinbasen osakkeita 1000 euron edestä. Niiden arvo on noussut yhteensä 100 euroa, joten kokonaisarvo on 1100 euroa, ja päätät myydä ne pois. Tällöin vero lasketaan seuraavasti; 100*0,3=30. Eli maksat veroa 30 euroa, ja sijoituksistasi sinulle jää yhteensä voittoa 70 euroa + summa mitä sijoitit. Tämä olettaen, että et ole maksanut hankintakuluja.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Coinbase on kryptovaluutoihin erikoistunut kaupankäyntialusta, jossa voi suorittaa osto-, ja myyntitoimeksiantoja, sekä säilyttää kryptoja.

Coinbase osaketta voit ostaa useilta eri sijoitusalustoilta, kuten esimerkiksi Nordnetissä.

Mikäli kryptovaluuttojen suosio jatkaa kasvuaan, ovat myös Coinbasen tulevaisuudenodotukset positiiviset.

Coinbase hintaodotukset ovat vaihtelevat, sillä sen hinta riippuu vahvasti Bitcoinin ja suurimpien kryptovaluuttojen kehityksestä. Moni kuitenkin uskoo osakkeen lähtevän nousuun notkahduksen jälkeen ennemmin tai myöhemmin.

Voidaan sanoa, että Coinbase on yksi luotettavimmista yhtiöistä kryptopörssimaailmassa, sillä se on yksi suurimmista toimijoista alalla.