Etusivu » Kullan hinta tänään

Kullan hinta tänään

Mikä on kullan hinta tänään? Katso reaaliaikainen kurssi

Alla olevasta kaaviosta voit katsoa kullan reaaliaikaisesti kehittyvää hintaa. Samalla näet miten kullan hinta on kehittynyt viimeisen 12 kuukauden aikana. On hyvä huomioida, että kullan hinta ilmoitetaan yleensä unsseissa (oz) ja dollareissa. 

Kullan hinta

Kulta on kiinnostanut ihmisiä vuosisatojen ajan sen ainutlaatuisen kiillon ja arvon vuoksi. Kulta on toiminut niin valuuttana kuin koruna, ja sen hinta on ollut historiallisesti merkittävä indikaattori taloudellisesta vakaudesta ja myös epävarmuudesta. Tällä sivulla sukellamme kullan hinnan maailmaan, selvitämme mm. mitkä tekijät vaikuttavat kullan hintaan, mihin kultaesineet voi myydä ja mistä kultaa voi ostaa.

Haluatko muuttaa kultaesineesi rahaksi? Tutustu Verkkokulta.fi palveluun. Voit toimittaa Verkkokullalle postitse  kultaesineesi, jonka jälkeen kulta arvioidaan ja raha tilitetään pankkitilillesi. Lue lisää!

Sisällysluettelo

Kullan myyminen – Muuta kulta rahaksi

Haluatko muuttaa kultaesineeksi rahaksi, mutta et tiedä mitä tehdä? Tällä hetkellä kullan arvo on suhteellisen korkealla epävarman markkinatilanteen vuoksi. Epävarmojen aikojen myötä kultaesineiden realisoimisesta voikin saada suhteellisen hyvän summan. On kuitenkin tärkeä huomioida, että valitsee luotettavan ostajan eikä myy mitään sellaista, jota myöhemmin katuisi. On myös tärkeää, että myy vain omia kultaesineitä tai sellaisia, joiden myymiseen on täysi lupa kaikilta omistajilta. 

Seuraavaksi kerromme kaksi palveluntarjoajaa, jotka ostavat kultaesineitä.

Verkkokulta.fi

Verkkokulta.fi on vuodesta 2010 toiminut suomalainen palvelu, joka ostaa kultaa, hopeaa, palladiumia ja platinaa kaikissa muodoissa. Verkkokullalle voi myydä kultakolikot ja -harkot, korut, astiastot ja muut esineet, kuten hammaskullan.

Miten toimi? Verkkokulta.fi lähettää sinulle postitse ilmaisen kuoren, jossa voit toimittaa kultaesineesi. Kuori on vakuutettu 5 000 euroon saakka. Kun Kultaverkko.fi saa kuoresi, he arvioivat kultaesineesi mahdollisimman nopeasti ja rahat siirretään pankkitilillesi 12 tunnin kuluessa arviosta. Jos et ole tyytyväinen arvioon, voit perua myynnin kolmen vuorokauden sisällä arvion saamisesta ja Kultaverkko palauttaa kultaesineesi sinulle takaisin veloituksetta. 

>> Siirry Kultaverkko.fi sivustolle

Nettikulta.fi

Nettikulta.fi toimii hyvin samalla tavalla kuin Verkkokulta.fi. Voit tilata ilmaisen, vakuutetun kuoren, jossa toimitat kultaesineesi Nettikullalle maksutta. Nettikulta.fi ottaa vastaan kullan lisäksi hopeaa, palladiumia ja platinaa. Voit perua myynnin kolmen päivän sisällä mikäli et ole tyytyväinen saamaasi arvioon. 

Nettikulta.fi analysoi asiakkaiden arvometallit XRF-metallianalysaattorilla, jonka avulla voidaan muutamassa sekunnissa selvittää arvoesineiden tarkka koostumus. Koostumuksen ja painon perusteella tehdä arvio kuinka paljon kultaesineistä voidaan lopulta maksaa. 

>> Siirry Nettikulta.fi sivustolle 

Mikä vaikuttaa kullan hintaan?

Kullan hintaan vaikuttaa useat eri tekijät, kuten mm. kysyntä ja tarjonta. Kysyntä voi vaihdella taloudellisten, poliittisten ja geopoliittisten tekijöiden perusteella. Esimerkiksi useimmiten sijoittajat ja keskuspankit lisäävät kultakantaa epävakaina aikoina ja pitävät kultaa ns. turvasatamana.  Varsinkin viime aikoina maailmaa on ravistellut useat eri tekijät (pandemia, sota, inflaatio, korot, pankkien ongelmat… ) jonka myötä kullan kysyntä ollut korkeammalla ja sen myötä hinta noussut. 

Jos esimerkiksi osake- tai asuntomarkkinoilla sakkaa, sijoittajat saattavat kääntyä kullan puoleen. Inflaatiota ajatellen kultaa on pidetty perinteisenä inflaatiosuojana. Kun rahan arvo laskee, kullan hinta voi nousta, koska ihmiset etsivät arvon säilyttäviä sijoituskohteita.

Kullan hinta liittyy vahvasti myös Yhdysvaltain dollariin. Kun dollari heikkenee, kullan hinta voi nousta, koska se muuttuu halvemmaksi ulkomaisille ostajille.

Kullan hintaan vaikuttaa myös kullan tuotanto ja louhinta. Poliittiset ongelmat tuottajamaissa, luonnonkatastrofit ja tekniset ongelmat voivat vaikuttaa kullan tarjontaan ja sen kautta hintaan.

Kullan hinta voi olla voimakkaasti riippuvainen myös sijoittajien psykologiasta. Pelko ja optimismi voivat johtaa voimakkaisiin hintavaihteluihin.

Kullan hinta on yleisesti ottaen monimutkainen sekoitus taloudellisia, poliittisia ja psykologisia tekijöitä. Kullan hinta voi vaihdella merkittävästi lyhyellä aikavälillä, ja siksi se kiinnostaa niin sijoittajia, teollisuutta ja taloustieteilijöitä.

Kullan ostaminen – Miten ostaa kultaa?

Kullan ostamista pohtiessa on hyvä miettiä, millaista kultaa haluaa ostaa. Jos haluaa ostaa ns. käyttökultaa, on vaihtoehtona silloin korut, astiastot ja vastaavat. Ostaminen onnistuu koruliikkeistä (varmista kullan laatu ennen ostoa). 

Jos haluaa ostaa kultaa pääpainotteisesti sijoitusmielessä, silloin sijoituskulta on vaihtoehto. Sijoituskulta tarkoittaa kultaharkkoja, -laattoja ja -levyjä. 

On tärkeää huomioida, että ”käyttökultaa” ja sijoituskultaa tulee kohdella hyvin eri tavoin. Käyttökulta, kuten korut on tarkoitettu nimensä mukaisesti käytettäväksi, kun taas sijoituskullalle on hyvä löytää paikka, jossa se saa olla ilman kosketusta tai turhaa siirtelyä. Kultalaattoihin ja -harkkoihin ei tulisi koskea, ja ne tulisi säilyttää rasiassa, jossa ne toimitetaan. Laattoihin ja kolikoihin tulee herkästi mm. sormenjälkiä, jotka voivat laskea kullan arvoa. 

Eli jos päätät ostaa sijoituskultaa, säilytä ja kohtele kultaa sen mukaisesti. Voit lukea lisää täältä 

Sijoituskultaa voi ostaa esimerkiksi suomalaisten suosimalta Tavexilta – joko heidän kivijalkaliikkeestä tai verkkokaupasta. Kullat toimitetaan vakuutetussa kuoressa. 

Miten kullan hinta on kehittynyt?

Kullan hinta on historiallisesti ollut keskeinen indikaattori talouden tilasta ja sijoitusmarkkinoiden suuntauksista.  

Kulta on ollut arvostettu metalli antiikin ajoista lähtien. Kultaa käytettiin vaihdon välineenä ja arvon säilyttäjänä. Kullan hinta pysyi vakaana suhteessa muihin hyödykkeisiin vuosisatojen ajan.

1800-luvun puolivälistä alkaen kullan hinta nousi merkittävästi Yhdysvalloissa ja Australiassa kultaryntäysten myötä. Tämä lisäsi kullan tarjontaa ja vaikutti sen hintaan. 1900-luvun alussa monet maat siirtyivät kultakantaan, jossa oman valuuttansa arvo sidottiin kultaan. Kulta säilytti vahvan asemansa kansainvälisessä kaupassa.

Kullan arvo nousi maailmansotien aikana. Sotien jälkeen vuonna 1944 solmittiin Bretton Woods -sopimus, joka kiinnitti Yhdysvaltain dollarin kultaan. Tämä loi vakaan perustan kullan hinnalle. 1970-luvulla Yhdysvallat irtautui Bretton Woods -järjestelmästä, ja kullan hinta nousi dramaattisesti. Sijoittajat hakivat kullasta turvasatamaa epävarmoina aikoina.

2000-luvulla kullan hinta koki merkittävän nousun. Finanssikriisi ja epävarmat taloudelliset olosuhteet johtivat sijoittajien kasvavaan kiinnostukseen kultaa kohtaan.

Kullan hinta on jatkanut vaihtelevaa kehitystään. Sijoittajat seuraavat tarkasti kullan hintaa ja käyttävät sitä monesti suojaamaan salkkujaan epävarmoina aikoina: Näin voidaankin päätellä, että kultaa saa edullisemmin silloin kun yleinen markkinatilanne on rauhallinen tai osakemarkkinat ovat hyvässä nosteessa. Kun taas markkinoilla on epävarmuutta ja osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa, kullan hinta usein täysin päinvastaiseen suuntaan ja lähtee nousuun. 

 

Otetaan kaksi esimerkkiä: 

a) Ostit kultaa unssin vuonna 2010. Kullan hinta oli noin 1 100 dollaria. Jos myisit tänä päivänä vuonna 2010 ostamasi unssin pois, voisit saada tuottoa n. 850 dollaria. 

b) Ostit kultaa unssin vuonna 2012 (finanssikriisin aikaan), Kullan hinta oli n. 1 850 dollaria. Jos myisit vuonna 2012 ostamasi unssin, tuottosi olisi alle 100 dollaria. 

Kultaan sijoittaminen

Kullan ostaminen ja siihen sijoittaminen on melko sama asia, mutta sijoittamisessa kulta ollaan hankittu pääpainotteisesti sijoituskohteena ja ostettu kulta on sijoituskultaa. 

Kultaan voi oikeastaan sijoittaa kolmella eri tavalla. Joko ostamalla itselle fyysisesti sijoituskultaa (harkot, kolikot, levyt..) tai sijoittamalla kultaan epäsuorasti esimerkiksi ETF-rahastojen kautta tai esimerkiksi kultaa louhiviin yhtiöihin. Kullan hintavaihtelusta voi myös pyrkiä hyötymään esimerkiksi CFD-sijoittamisen kautta. Olemme laatineet kultaan sijoittamisesta kattavan artikkelin, jonka voit käydä lukemassa täältä. Samalta sivulta voit lukea myös sijoituskullan verotuksesta, joka on oleellista tietoa sijoittajalle. 

Usein kysytyt kysymykset

Kullan hinta vaihtelee jatkuvasti. Katso sivun yläosasta kullan tämän hetkinen hinta. 

Jos sinulla on kotona kultaesineitä, jotka haluat muuttaa rahaksi, voit toimittaa kultaesineet Verkkokulta.fi tai Nettikulta.fi yrityksille ilmaisen postikuoren avulla. Esineesi arvioidaan ja maksu siirretään tilillesi nopeasti. 

Historiaa tutkiessa kullan hinta on ollut korkeimmillaan silloin kun osakemarkkinoilla on epävarmuutta. Kullan hinta on yleensä alhaisempi silloin kun osakemarkkinoilla menee hyvin.