Etusivu » ROI – Sijoitetun pääoman tuotto

ROI – Sijoitetun pääoman tuotto

ROI on lyhenne englanninkielisistä sanoista Return On Investment eli sijoitetun pääoman tuotto. Kyseessä on tunnusluku, jota käytetään osakesijoittamisessa paljon, kun arvioidaan yrityksen kykyä käyttää varojaan järkevästi ja niin, että niille saadaan tuottoa.

ROI saattaa joskus sekoittua toisen paljon käytetyn tunnusluvun ROE:n kanssa. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri asiaa ja ne mittaavat erilaisia asioita. Tällä kertaa sukelletaan vähän syvemmälle ROI:n maailmaan ja selvitetään, mitä luku oikeastaan kertoo.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on ROI ja mitä se kertoo?

ROI eli sijoitetun pääoman tuotto kertoo nimensä mukaan, kuinka paljon esimerkiksi johonkin yritykseen sijoitetuille rahoille on saatu tuottoa. Kyseessä on siis tunnusluku, jolla yleisesti arvioidaan yrityksen kannattavuutta. Sen avulla voi arvioida myös yksittäisen sijoituksen kannattavuutta.

ROI antaa käsityksen siitä, onko yritykseen sijoitetut rahat käytetty tuottavalla tavalla. Sijoittajia kiinnostaa yritysten tuloksentekokyky ja ROI:n avulla sitä voidaan mitata. Vaikka yleensä tavoitellaankin mahdollisimman korkeaa sijoitetun pääoman tuottoa, on tärkeää tuntea yritys, johon aikoo sijoittaa, tarkemmin. Korkea ROI voi olla erinäisitä syistä korkea, vaikka tulosta ei tehtäisikään kovin paljoa. Pelkästään yhteen tunnuslukuun ei ikinä kannata sokeasti luottaa.

Miten ROI lasketaan?

Sijoitetun pääoman tuottoa lasketaan kahdella eri tavalla.

Yleisesti käytetty laskukaava menee näin:

ROI = liiketulos + rahoitustuotot / sijoitetulla pääomalla * 100 (ks. kuva)

Tilikausi voi olla myös muun kuin 12 kuukauden mittainen. Jos näin on, luvut lasketaan vastaamaan 12 kuukauden arvoa. Sijoitettu pääoma voi sisältää omaa pääomaa ja korollista velkaa, joko jompaa kumpaa tai molempia. Korotonta velkaa ei lasketa tähän mukaan, mutta toisaalta saattaa olla vaikea erottaa korollinen ja koroton pääoma toisistaan.

 

ROI laskeminen esimerkki:

Yritys X:n liiketulos on 500  000e

-rahoitustuotot 500 000e

-sijoitettu oma pääoma 2 000 000e

-korollinen velka 3 000 000e

ROI = 1 000 000e (sijoitettu pääoma yhteensä) : (2 000 000e + 3 000 000e) * 100

= 20 %

 

Yksittäiselle sijoitukselle saman voisi laskea näin:

Sijoituksen arvo ostettaessa on 100e, myydessä 110e

ROI (110 : 100 – 1) * 100 = 10 %

Eri nettisivustot tarjoavat nykyään erilaisia tunnuslukulaskureita. Niiden avulla voi laskea esimerkiksi sijoitetun pääoman tuoton syöttämällä tarvittavat luvut oikeisiin lokeroihin. Ne helpottavat ROI:n laskemista, mikäli sitä ei halua itse laskea.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten ROI tulkitaan?

Perusperiaatteena pidetään yleensä, että sijoitetun pääoman minimituotto olisi vieraan pääoman koron verran. Eli jos yritys maksaa rahoittajalle vaikkapa 5 % korkoa, minimituottovaatimus olisi 5 %. Jos tilanne olisi tämä, viitearvoista huolimatta ajateltaisiin, että ROI on välttävä. Sijoitetun pääoman tuottoprosenttia pidetään välttävänä, jos se on vähintään yrityksen korollisesta vieraasta pääomasta maksaman keskimääräisen kuluprosentin suuruinen. On tavallista, että omalle pääomalle vaaditaan korkeampaa tuottoa kuin vieraalle pääomalle. Tämä selittyy sijoitukseen liittyvällä riskillä. Riski on suurempi silloin, kun sijoitetaan omaa rahaa vakuudettomasti. Jos yritys ottaa lainaa pankista tai muulta rahoittajalta, sovitaan yleensä vakuusjärjestelyistä. Riski on silloin pienempi, koska vakuudet kattaisivat lainan maksukyvyttömyyden sattuessa ja ei ole välttämättä tarpeen tavoitella niin suurta tuottoa.

Jos oma pääoma on miinuksella, niin sijoitettu pääoma on aina vähintään korollisen velan (esimerkiksi pankkilaina) suuruinen.

ROI viitteelliset normiarvot

Mikä sitten on hyvä ROI ja mikä huono? On olemassa yleiset viitearvot, joiden perusteella saa vähän käsitystä, millä mallilla yrityksen kannattavuus on.

 

Jos ROI on:

  • yli 15 %, ROI on erinomainen
  • 10 % – 15 %, ROI on hyvä
  • 6 % – 10 %, ROI on tyydyttävä
  • 3 % -5 %, ROI on välttävä
  • alle 3 %, ROI on heikko

Nämä arvot on yleisesti käytössä ja niiden avulla voi hyvin yleisesti arvioida yrityksen ROI:n tilaa. Nämäkään, kuten ei muutkaan sijoittamisessa käytetyt tunnusluvut, kerro aivan absoluuttista totuutta aina joka tilanteessa. Erityistä huomiota on syytä kiinnittää silloin, jos yrityksen euromääräinen tulos on kovin pieni, on tehty juuri suuria investointeja, jotka eivät ole ehtineet vielä tuottaa tai jos rahoituskulut tai verot ovat kovin korkeat. Kuten vanha viisaus kertoo, on hyvä tuntea yritykset, joihin aikoo sijoittaa.

Mitä tulee ottaa huomioon ROIta käyttäessä?

Kuten muidenkin yrityksiä arviovien tunnuslukujen kanssa, on ROInkin kohdalla hyvä muistaa, että se ei ole koko totuus. Tärkein muistettava asia on, että ROI toimii parhaiten saman toimialan sisällä toimivien yhtiöiden vertailussa. On selvää, että ei ole järkevää verrata keskenään vaikkapa jonkin teknologiayrityksen, kuten Applen ja vaikkapa vähittäiskaupan ROI:ta keskenään. Kahta teknologiayritystä ja kahta vähittäiskauppayritystä sen sijaan voi hyvinkin verrata keskenään ROI:n avulla. Kannattaa aina ottaa tarkasteluun useampi tunnusluku, eikä tehdä sijoituspäätöksiä pelkästään yhden perusteella.

Toinen tärkeä seikka on se, että jos yritys on hiljattain tehnyt suuria investointeja johonkin liiketoimintaa kehittävään asiaan, mutta se ei ole ehtinyt vielä sen kummemmin tuottaa, ROI voi vääristyä. Sijoitetun pääoman tuotto voi tällöin näyttää heikommalta kuin se muuten olisi.

Jos arvioi ROIn avulla sellaisen toimialan yritystä, joilla tyypillisesti on pienet pääomat yrityksessä kiinni, saattaa vaikutus ollakin päinvastainen kuin investointien tapauksessa. ROI saattaa kohota luonnottoman korkealle, mutta tosiasiassa summat ovat pieniä. On hyvä tarkastaa samalla yrityksen tulos, jotta voi saada totuudenmukaisen käsityksen yrityksen tilanteesta. Periaatteessa on mahdollista myös sellainen tilanne, että tappiollinen yritys saa korkean ROI:n rahoituskulujen vuoksi. Ne lisätään tulokseen, kun lasketaan tuottoa. Jos tilanne on tällainen, on muistettava, että velkoja on saanut kaiken eikä yritykselle, saati sijoittajalle, ole jäänyt käteen mitään. Myös verot voivat aikaansaada saman vaikutuksen.

ROI vs. ROE

ROI kertoo, mikä on sijoitetun pääoman tuotto. Tässä kohtaa on hyvä erottaa ROI ja ROE toisistaan, kyseessä on kaksi eri tunnuslukua. ROI kertoo nimenomaan sijoitetun pääoman tuoton. Se siis kertoo, kuinka paljon yritykseen sijoitettu pääoma on tuottanut, eli voisi puhua kannattavuusmittarista. Sen sijaan ROE, johon ROI usein sekoittuu, kertoo oman pääoman tuoton. Eli ROE kertoo kuinka paljon omalle rahalle, joka on sijoitettu, on saatu tuottoa.

ROI kertoo usein karumpaa kieltä yrityksen pääoman tuotosta, koska se ei nouse, vaikka käytettäisiin velkaa vipuna. ROE sen sijaan voi nousta vivun avulla. Yritykseen sitoutunut pääoma kasvaa, vaikka oma pääoma ei kasvaisi.

Sijoitettu pääoma voi olla omaa pääomaa ja korollista velkaa.

 

Lue myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

ROI on lyhenne sanoista Return On Investment ja tarkoittaa suomeksi sijoitetun pääoman tuottoa. Kyseessä on esimerkiksi yritysten arvioinnissa käytetty tunnusluku.

ROI kertoo, kuinka paljon esimerkiksi yritykseen sijoitetulle pääomalle on saatu tuottoa. Se kertoo, kuinka viisaasti yrityksessä on käytetty varoja, eli paljonko niiden avulla on saatu tehtyä tulosta.

Sijoitetun pääoman tuotto eli ROI lasketaan jakamalla yhteenlaskettu liiketulos ja rahoitustuotot sijoitetun pääoman määrällä.

ROI tarkoittaa sijoitetun pääoman tuottoa. ROE taas tarkoittaa oman pääoman tuottoa. Ne mittaavat siis eri asioita.