Etusivu » Alphabet osake 2022 – Jättiyhtiö Googlen ja monen muun taustalla

Alphabet osake 2022 – Jättiyhtiö Googlen ja monen muun taustalla

Alphabet osake on itse asiassa kaikille tuttu, vaikka nimi saattaa hieman hämätä. Kyse on Googlen taustalla olevasta yhtiöstä tai konsernista, joka hallinnoi Googlea ja muita yhtiöitä, jotka aikaisemmin kuuluivat Googlen alle.

Jos haluaa sijoittaa Gooleen, se tapahtuu nykyään emoyhtiön eli Alphabetin kautta. Alphabet on yksi maailman arvokkaimmista yhtiöistä. Alphabet perustettiin, jotta yhtiön toiminnan läpinäkyvyys lisääntyisi ja toimintaperiaate selkeytyisi.

Alphabet osake tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Alphabet osake 2022

Alphabet-yhtiöllä menee tällä hetkellä pörssissä kovaa. Google osake on hyötynyt  hurjasti koronapandemiasta, mikä on aivan loogistakin, kun miettii, millä alalla Google operoi. Pandemian aikana on paljon vietetty aikaa kotona erilaisten medioiden äärellä, esimerkiksi YouTube-videoita on katseltu paljon. Myös sähköpostitse on pidetty yhteyttä muihin ihmisiin, ja Googlen Gmail on erittäin suosittu sähköpostialusta.

Kurssikehitys vuonna 2021 oli oikein mainio ja kurssi nousi koko vuoden aikana yhteensä noin 50%. Alkuvuosi 2022 on lähtenyt rauhallisesti liikkeelle osakkeen kannalta.

Osta osakkeita eTorossa!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostamiseen ja säilömiseen on useita palveluntarjoajia. eToro on yksi maailman suurimmista kaupankäyntialustoista, jolla on yli 20 miljoonaa käyttäjää. eTorossa voi käydä kauppaa niin osakkeilla, kuin myös hyödykkeillä (mm. kulta, hopea, öljy), valuutoilla ja rahastoilla. 

eToro sopii parhaiten sijoittajalle, jonka tarkoituksena on käydä kauppaa useilla sijoitusinstrumenteilla helposti saman tilin alla. Seuraavaksi  näet miten eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo tili eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää ”Liity heti” -painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta ja kaupankäynti käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun. Alustan testaaminen tuo varmuutta siihen haluatko käyttää eToroa kaupankäynnissä vai et. 

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. 

Vaihe 2. Vahvista tili ja talleta rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää ”Talletus” -painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli noin 42 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Aloita osakesijoittaminen!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunasta löytyvän haun avulla esim. Tesla tai Sampo. Voit myös käyttää haussa osakkeiden lyhenteitä eli esimerkiksi TSLA tai AMZN. Kun löydät haluamasi yhtiön osakkeen,  klikkaa ”Käy kauppaa” -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Halutessasi voit käyttää vipua (ei pakollista). Vipuvaikutusta säätämällä ”vivutat” ostamaasi osaketta, eli ostaa pienemmällä summalla suuremman määrän osaketta. Huomioi, että tuotot, mutta myös riskit, kasvavat vivuttamisen kautta.

Lopuksi klikkaa ”Avaa kauppa” -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakekauppasi eToron alustalla (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki)!

Avaa tili eTorossa ja ryhdy osakesijoittajaksi – tilin avaaminen on ilmaista!

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. 

etoro osakesijoittaminen

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Alphabet kurssihistoria

Alphabet kurssikehitys on melkeinpä vertaansa vailla. Osakekurssin viiden vuoden kehitys on huimat 217 %. Erityisesti pari viime vuotta ovat olleet nousun kannalta kovia, Alphabet kurssi oikein ampaisee nousuun 2019 vuoden hujakoilla ja sen jälkeen on nähty todella hurja nousu.

Kun mietitään koronapandemian voittajia ja häviäjiä, ei ole epäselvää, kumpiin Google kuuluu. Voittajiin aivan selkeästi. Ei kaikki kuitenkaan koronapandemian syytä tai ansiota ole, jotakin on täytynyt myös yhtiön puolelta tehdä oikein, jotta tällaisia lukuja voidaan saavuttaa. Google osake hinta on alkanut lähennellä jo 2500 dollaria, kirjoitushetkellä se on noin 2400 dollaria.

Alphabet kurssi ei ole tokikaan aina ollut yhtä korkeissa lukemissa. Jos kelataan taaksepäin, noin vuoteen 2012, Alphabet arvo on ollut vain noin 300 dollaria. Osakkeen hinta on ollut jatkuvasti pienessä loivassa nousussa, mutta selkeästi pandemian vaikutus parin viimeisen vuoden aikana on nähtävissä suurena tekijänä kurssinousun mahdollistajana. Jos onnistui ostamaan Alphabetiä koronadipistä, voi hyvillä mielin taputtaa itseään selkään ja kiittää hyvistä kaupoista.

Tietoa Alphabet, Inc. yhtiöstä

Alphabetiä voisi kuvailla ehkä parhaiten sanalla konserni. Se on yhtiö Googlen ja monen muun taustalla. Se ikään kuin hallinnoi muita yhtiöitä, esimerkiksi juuri Google yhtiö on Alphabetin hallinnassa.

Jos googlaa sanalla ”Alphabet”, saa tulokseksi Wikipedian sivuston, joka kertoo Alphabetin olevan konglomeraatti, joka hallinnoi Googlea ja muita ennen Googlen alla olleita yhtiöitä. Konglomeraatti on nykyisin aika harvinainen ja vähän käytössä, kun nykyisin suositaan ehkä enemmän tarkempaa erittelyä yhtiöiden eri toiminnoille. Parhaiten Alphabetin roolia kuvaa, jos sitä kutsuu konserniksi tai Googlen emoyhtiöksi. Konserniin kuuluu eri yhtiöitä, jotka jotenkin liittyvät toisiinsa, mutta kuitenkin liiketoiminnat voivat poiketa toisistaan suurestikin.

Alphabetin on perustanut vuonna 2015 Larry Page ja Sergei Brin, jotka ovat perustaneet myös Googlen vuonna 1998. Yhtiön päämaja sijaitsee Yhdysvalloissa Kaliforniassa. Alunperin Google perustettiin, koska miehet halusivat parantaa internetin hakua analysoimalla sivustojen välistä toimintaa ja sen avulla parantaa hakutuloksia. Hiljalleen yhtiön toiminta on laajentunut ja nyt Google on maailman käytetyin hakukone ja valtavan suuri toimija teknologian alalla. Googlen palveluita on laajennettu sekä omalla kehitystyöllä että yritysostoilla. Esimerkiksi Blogger, Google Earth ja Google Docs ovat yritysostojen seurauksena syntyneitä palveluita. Google listautui pörssiin vuonna 2004.

Alphabet kuuluu FAANG-yhtiöihin, eli markkina-arvoltaan suuriin ja nopeasti kasvaneisiin yhtiöihin. Googlen hakukoneilla tehdään ympäri maailman 63 000 hakua joka sekunti. Tämä volyymi kertoo jo yksin jotakin Googlen asemasta markkinoilla. Google on saanut myös negatiivista huomiota melko laajasti. Sitä on syytetty tarpeettomasta tietojen keruusta, markkina-asemansa väärinkäytöstä, tietojen sensuroinnista Kiinan painostamana, veronkierrosta ja vaikuttamisesta tieteeseen ja tutkimukseen.

Alphabet liikevaihto ja tarkemmat lukemat

 • Alphabetin markkina-arvo on  1 597 178,60 MUSD
 • Liikevaihto vuonna 2020 on ollut 182 527 MUSD
 • Osakkeen P/E-luku on 38,31  (Price to Earnings)
 • Osakkeen P/S-lukun on 8,76  (Price to Share)
 • Osakkeen P/B-luku on 6,87    (Price to Book)

Suurin osa Googlen liikevaihdosta muodostuu mainostuloista.

Alphabet inc. tytäryhtiöt

Alphabetilla on monta tytäryhtiötä. Eri tytäryhtiöillä on erilaisia tehtäviä. Esimerkiksi Google Ventures toimii venture capital -sijoittajana hyvin varhaisen vaiheen yrityksille. Toimialoina voi olla esimerkiksi ohjelmistot, tietotekniikka, cleantech tai vaikkapa terveydenhuolto. Tytäryhtiöiden joukossa on juuri näitä toimialoja ja myös esimerkiksi ajatushautomo.

Itse Googlen alla on vielä erikseen jaoteltuna Google Apps, YouTube, Google Search, Google Maps, Google Ads sekä Android.

Alla listaus kaikista tytäryhtiöistä:

 • Calico
 • Google
 • Google Capital
 • Google Fiber
 • Google Life
 • Sciences
 • Google Ventures
 • Google X
 • Jigslaw
 • Nest Labs
 • Verily

Jakaako Alphabet osinkoa?

Alphabet ei jaa osinkoa, melkein voisi sanoa, että ei vieläkään jaa osinkoa. Se on keskittänyt ylimääräiset varat kasvun mahdollistamiseen ja jos kurssigraafia katsotaan, se vaikuttaa olleen järkevä ratkaisu. Liiketoimintaa on muokattu, esimerkiksi juuri Alphabet on perustettu ja sen myötä toimintaa on jäsennelty uudelleen.

On melko tyypillistä, että kasvuyhtiöt, joiksi Alphabetkin voidaan lukea, alkaa myöhemmässä vaiheessa jakaa osinkoa. Ensin toimintaa kasvatetaan ja kun uusia aluevaltauksia ei tunnu enää löytyvän ja liiketoiminta vakiintuu tiettyihin uomiin ja tulosta tulee, osinkoa voidaan mahdollisesti alkaa jakaa.

Alphabet osake tulevaisuus

Alphabet ennuste vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä. Sijoittajat ovat pohtineet, tekeekö osakkeen kurssin jonkinlaisen korjausliikkeen alaspäin pandemian helpotettua.

Alphabet hintaodotukset tulevaisuuteen ovat tietenkin tässä kohtaa vielä vain odotuksia, varmuutta ei ole. Jokaisen on varmasti vaikea kuvitella elämää ilman Googlea. On melko epätodennäköistä, että Alphabetillä alkaisi yhtäkkiä menevään huonosti ja osakkeen hinta kerta kaikkiaan romahtaisi. Osakesijoittamiseen kuuluu kurssivaihtelut, joten jonkinlainen liikahdus alaspäin voi Alphabetinkin kohdalla olla aivan todennäköinen. Kuitenkin yhtiön tuloksentekokyky on erinomainen, ei se pulaan aivan heti joudu, vaikka maailmassa rytisisi.

Google kilpailijat

On tyypillistä, että suuria toimijoita alalla kuin alalla yritetään haastaa. Monesti se on vaikeaa, mutta moni mielellään havittelee myös toiseksi suurimman paikkaa. Googlen hakukoneen kilpailijoita on esimerkiksi Googlen kilpailijoita ovat esimerkiksi Bing, Startpage, Yahoo, Ecosia, Yandex ja Duckduckgo.

Google tietää käyttäjistään aivan huiman määrän asioita. Se tuntee meidät käyttäjät paremmin kuin me itse. Osasyy Googlen suosioon voisikin olla se, että se tarjoaa hakuvaihtoehdoksi usein sellaisia tuloksia, joita selaushistoriamme perusteella haluammekin löytää.

Google on järkäle ja vaikeasti voitettava. Se on kuitenkin saanut paljon kritiikkiä juuri tietojen keräämisestä. On välillä melkein pelottavaa, kuinka nopeasti erilaisia mainoksia alkaa ilmetyä näkyviin, kun on etsinyt netistä vaikkapa uusia kenkiä. Yhtäkkiä erilaisia kenkäkauppoja, kenkien huolto-ohjeita ja ties mitä alkaa pulpahdella esiin. Jos jokin Googlen hakukoneena syrjäyttäisi, tietojen tallennus voisi olla syynä. Ihmiset tuntuvat kuitenkin hyväksyvän tietojensa tallentamisen vaihtokauppana hyvästä ja sujuvasta käyttökokemuksesta.

Google kehittää toimintojaan tarpeen tullen ja usein tällainen tarve tulee silloin, kun joku muu toimija uhkaa olla parempi jollain osa-alueella. Esimerkiksi Spotify-musiikkipalvelu on saavuttanut laajan suosion musiikin kuuntelussa. Ei mennyt kauaa, kun YouTubeen ilmestyi mahdollisuus samantyyliseen kuunteluun YouTube Music -nimellä.

GOOG vs. GOOGL – mitä eroa näillä kahdella on?

Goog ja Googl ovat molemmat osakkeiden tickereitä eli kaupankäyntitunnuksia. Kyseessä on sama yhtiö, mutta sen eri osakesarjat. Ennen vanhaan oli yleisempää käyttää eri osakesarjoja, joista toisella oli enemmän äänivaltaa yhtiössä ja toisella vähemmän. Kun yhtiöt olivat vaikka tietyn suvun omistuksessa, haluttiin säilyttää äänivalta. Tällöin esimerkiksi A-sarjan osakkeilla oli enemmän äänivaltaa ja niitä omisti pääasiassa omistajasuku. B-sarjan osakkeilla käytiin enemmän kauppaa ja niillä oli vähemmän äänivaltaa.

GOOG-sarjan osakkeet ovat yhtiön johdon ja muiden vastaavien sarja ja GOOGL on se sarja, jolla enemmän käydään kauppaa pörssissä.

Alphabet osake splittaus

Alphabet osake ei ole käynyt vielä läpi splittiä eli osakkeen jakamista osiin. Nimen ollessa vielä Google, osake on splitattu kaksi kertaa. Jos tarkkoja ollaan, oli kyse eri sarjan osakkeista. A-sarja osake splitattiin vuonna 2014 ja vuonna 2015 splitattiin sarjan C osake. Kun C-osake splitattiin, ei ollut kyseessä tavallinen splittaus. Se oli enemmänkin eräänlainen korvaus C-sarjan osakkeiden sijoittajille olettaen, että he tekisivät kauppaa pienellä alennuksella A-sarjan osakkeista.

Nyt kun Alphabet on niin sanotusti hinnoissaan, on spekuloitu, olisiko edessä pian splittaus. Osakkeen hinnan ollessa korkea, monet piensijoittajat eivät pääse mukaan. Alphabetin johtoporras on kuitenkin sanonut, että he eivät ole asiasta huolissaan ja että sijoittajia kuitenkin riittää. Moni on ollut kyydissä jo pitkän aikaa.

Alphabet uutiset

Alphabet keskustelu on yksi suosituimmista osakesijoituskeskustelujen aiheista. Alphabet Reddit hakusanalla löytyy keskustelua aiheesta. Myös esimerkiksi Nordnetin palvelusta ShareVillestä ja Inderesin Kahvihuoneelta löytyy keskusteluja Alphabetin ympäriltä. Aiheesta on saatavilla paljon tietoa, mutta myös paljon silkkaa spekulaatiota.

Erityisesti aloittavana sijoittajana voi olla hyödyllistä lukea kokeneempien sijoittajien ja analyytikoiden mietteitä tietystä osakkeesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on aina henkilökohtaiset mielipiteet, eikä ne välttämättä perustu mutu-tuntumaa kummempaan analyysiin.

 

Katso myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Alphabet hallinnoi Googlea ja muita tytäryhtiöitään. Se on ikään kuin taustalla pitämässä huolta konserniin kuuluvista yrityksistä. Alphabetin perustamisella on haluttu parantaa Googlen toiminnan läpinäkyvyyttä ja järjestää liiketoimintaa jäsennellympään suuntaan.

Sijoituspäätökset ovat jokaisen omia päätöksiä. Jos omaan riskinsietokykyyn ja sijoitusstrategiaan sopii sijoittaminen teknologiajättiin, joka ei maksa osinkoa, mutta kasvaa kovaa vauhtia, Googlea voi harkita.

Alphabetin osaketta voi ostaa pörssistä. Suomessa monet pankit ja erilaiset palveluntarjoajat mahdollistavat Alphabetin ostamisen.

Kyseessä on kaksi eri osakesarjaa. Toinen on tarkoitettu johdolle ja muille vastaaville henkilöille. Osakkeilla on eri äänimäärä.