Etusivu » P/B-luku (Price/Book Value) – Opi, mitä P/B-luku tarkoittaa!

P/B-luku (Price/Book Value) – Opi, mitä P/B-luku tarkoittaa!

Moni on varmasti kuullut puhuttavan P/B-luvusta osakeanalyysien yhteydessä, mutta ei ole välttämättä tullut ajatelleeksi, mitä se tarkalleen ottaen mittaa. P/E-luku sen sijaan on melkein kaikille vähänkään osakesijoittamisesta kiinnostuneille tuttu tunnusluku, jonka avulla voi arvioida, onko tietty osake suhteessa kallis vai halpa tietyllä hetkellä. Melkein yhtä suosittu tunnusluku on P/B-luku eli suomeksi käännettynä kirja-arvo.

Tutustutaan hieman lisää siihen, mitä P/B-luku osakkeesta kertookaan ja miten se lasketaan. 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on P/B-luku ja mitä se kertoo?

P/B-luku tulee englanninkielisistä sanoista Price eli hinta ja Book Value eli suomeksi se kääntyisi ehkä luontevimmin kirja-arvoksi. Usein puhutaan juuri Book Valuesta eikä pelkästä Bookista, mutta silti tunnusluku lyhennetään vain kirjaimilla P/B.

Kyseessä on osakesijoittamisessa käytettävä tunnusluku, joka kuvaa yrityksen hintaa suhteessa sen omaan pääomaan. Se kertoo osakekohtaisen oman pääoman suhteen osakkeen hintaan. P/B-luku on eräänlainen arvostusmittari, jota käytetään esimerkiksi etsittäessä ali- tai yliarvostettuja osakkeita. P/B-luku kertoo, kuinka moninkertainen yrityksen markkina-arvo on suhteessa taseen mukaiseen omaan pääomaan.

Kuten kaikkien muidenkin tunnuslukujen kohdalla, kannattaa aina muistaa, ettei pidä käyttää pelkästään yhtä tunnuslukua arvioidessaan jonkin yhtiön osakkeen houkuttelevuutta. Seuraavassa kappaleessa syvennytään tarkemmin siihen, miten P/B-luku lasketaan, mutta on selvää, että laskukaava ei ota huomioon kaikkia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, miten kyseinen yhtiö pärjää tai onko se järkevä, edullinen tai kallis sijoitus. Ei ole järkevää tehdä sijoituspäätöksiä esimerkiksi pelkän osinkotuotonkaan perusteella, ei ole siis myöskään pelkän P/B-luvun perusteella. Kuitenkin muutaman eri tunnusluvun selivttämisellä ja niiden antamia tietoja yhdistämällä saa jo aika hyvän kuvan tietyn yhtiön osakkeen senhetkisestä tilasta suhteessa muihin vertailukelpoisiin osakkeisiin.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten P/B-luku lasketaan?

On kaksi tapaa laskea P/B-luku:

Se 1) voidaan laskea joko jakamalla yrityksen koko markkina-arvo yrityksen koko kirjanpidollisella arvolla tai sitten 2) yksittäisen osakkeen arvo jaettuna yksittäisen osakkeen kirjanpidollisella arvolla. Tuloksen pitäisi olla laskentatavasta riippumatta sama. Ehkäpä helpompi ja vaivattomampi tapa on laskea yksittäisen osakkeen arvoilla, koska markkina-arvot saattavat olla hurjan suuria lukuja ja niitä voi olla hankala hahmottaa.

Otetaan esimerkki, P/B-luku laskeminen:

Kuvitellaan, että yhtiön markkina-arvo on 200 miljoonaa euroa (kuten sanottu, markkina-arvot ovat usein todella suuria lukuja ja laskeminen voi olla hankalaa sen vuoksi) ja osakkeita on 100 miljoonaa kappaletta yhteensä. Oma pääoma osaketta kohden on siis 200 milj. : 100 milj. = 2. Osake maksaa 4e, saadaa PB-luku 4 : 2 = 2. Tämä tarkoittaa sitä, että osake maksaa kaksi kertaa sen oman pääoman verran.

Korkea P/B-luku

Jos P/B-luku on korkea, voidaan ajatella, että osake on sillä hetkellä kallis. On kuitenkin taas muistettava huomioida, mikä on arvioitavan yhtiön toimiala. Korkea P/B-luku ei automaattisesti tarkoita ylihinnoiteltua osaketta varsinkaan nykypäivänä. Jotkut sijoittajat pitävät P/B-lukua jopa jo hieman vanhanaikaisena mallina arvioida yhtiöitä, mutta kyllä sille edelleen käyttöä löytyy.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että jos yhtiön P/B-luku on yli 1, se on korkea. Jos se on 1, yhtiön markkina-arvo on yhtä kuin sen kirjanpidollinen arvo. Jos luku nousee yli 1:n, tarkoittaa se, että yhtiön markkina-arvo on enemmän kuin sen kirjanpidollinen arvo. Korkean P/B-luvun yhtiöiden osakkeita kutsutaan kasvuosakkeiksi. Esimerkiksi Teslaa pidetään yleisesti vahvasti kasvuyhtiönä. Sen P/B-luku on 26,95. Sijoittaja maksaa siis Teslan osakkeesta 26,95 kertaa enemmän kuin sen kirjanpidollinen arvo on. Tästä voi saada osviittaa omaan analyysiin, mutta jälleen on pidettävä mielessä, että aivan kaikkiin tilanteisiin P/B-luku ei ole täysin relevantti.

Helsingin pörssin keskimääräinen P/B-luku on pysytellyt jo useita vuosia yli 1. On myös useita vuosia jo puhuttu siitä, että osakkeet ovat kalliita. Tämä lienee osittain makukysymys, ei absoluuttinen totuus.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Alhainen P/B-luku

No entäpä sitten, jos P/B-luku onkin alle 1 eli matala? Se voi jälleen tarkoittaa sitä, että osakkeen arvostus on verrattain matala. Samalla se voi kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että oman pääoman tuotto ei ole kummoinen tai että kasvunäkymät ovat hiljaiset.

Matalan P/B-luvun yhtiöiden osakkeita sanotaan arvo-osakkeiksi. Yhteen aikaan ja osittain edelleen oli suosittua etsimällä etsiä pörssistä matalan P/E-luvun ja P/B-luvun yhtiöitä ja sijoittaa niihin ajatellen, että niiden arvostus on väliaikaisesti matalalla, mutta nousee kyllä aikanaan. Tämä voi olla toimiva strategia, mutta riskinä on, että nousua ei ikinä lopulta nähdäkään.

Helsingin pörssistä esimerkkinä Investors House Oyj:n P/B-luku on 0,95. Kyseessä on kiinteistösijoitusyhtiö, josta Nordnetin sivuilla kerrotaan näin: ” Investors House Oyj on kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa suoria sijoituksia ja tarjoaa hallintapalveluja. Se omistaa kiinteistöjä Suomessa, yliopistokaupungeissa ja kuntakeskuksissa. ” Tästä voimme huomata, että taseella on väliä. Kiinteistösijoitusyhtiön taseen on oltava melko suuri, kun omistetaan kokonaisia kiinteistöjä.

Jos P/B-luku olisi negatiivinen, lukua ei yleensä ilmoiteta lainkaan. Negatiivisten lukujen kanssa törmätään tulkintaongelmiin, jolloin lukue ei ole tärkeää ilmoittaa. Se voidaan myös ilmaista luvulla 999.

Opi lisää arvosijoittamisesta

Mitä tulee ottaa huomioon P/B-lukua käyttäessä?

Kun P/B-lukua käyttää jonkin yhtiön arvioimiseen, on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita. Yksi tärkeä tekijä on toimiala, jolla yhtiö operoi. Esimerkiksi IT-yhtiöt ja muut modernit toimijat, jotka pyrkivät tekemään tulosta mahdollisimman vähällä omalla varallisuudella, eivät välttämättä ole täysin soveltuvia P/B-luvulla arvioitaviksi. Voisi sanoa, että taseen koolla ja laadulla on merkitystä, kun yhtiötä arvioi P/B-luvun avulla. Esimerkiksi pankkitoimiala on vielä nykyisinkin sellainen, jota pystyy arvioimaan hyvin P/B-luvun avulla. Pankeilla täytyy olla massiiviset taseet, jotta toiminta on mahdollista. Nykypäivän nouseva trendi on sellaiset yhtiöt, joissa henkilöstön osaaminen, brändi ja muut vastaavat tekijät luovat arvoa yhtiölle ja sen toiminta perustuu näihin tekijöihin. Tästä on helppo päätellä, että tällaisen yhtiön taseessa tuskin on lukuisia kiinteistöjä ja paljon omaa pääomaa sidottuna. P/B-luku on todennäköisesti tämän kaltaisilla yhtiöillä korkeahko, mutta se ei välttämättä tarkoita mitään.

On tärkeää huomioida ja selvittää, onko yhtiön tuloksentekokyky kunnossa, jos löytää osakkeen, jolla on matala P/B-luku ja suunnittelee sijoittamista tällaiseen kohteeseen. Kannattavuutta on hyvä myös tarkastella. On hyvä selvittää, onko kannattavuus jatkuvaa vai ajoittaista.

Korkea tai matala P/B-luku ei myöskään ole automaattinen merkki siitä, että osake on ali- tai yliarvostettu eli halpa tai kallis. Osakesijoittamisen ei tarvitse olla vaikeaa, mutta on silti tärkeää pitää mielessä, että hieman vaivaa joutuu näkemään, jotta pystyy muodostamaan hyvän kokonaiskuvan yhtiön tilasta. Pelkkö yksi tunnusluku ei yksinään riitä.

 

Lue myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

P/B-luku on osakeanalyysissä käytettävä tunnusluku. Sen avulla voi etsiä ali- tai yliarvostettuja osakkeita. Helsingin pörssin keskiarvot ovat liikuskelleet jo useita vuosia noin 1,2-2,3 välillä. Suomeksi P/B-luku kääntyy usein kirja-arvoksi.

P/B-luku kertoo, mikä on osakkeen osakekohtainen oman pääoman suhde osakkeen hintaan. Jos luku on 1, se tarkoittaa että yhtiön markkina-arvo on yhtä kuin sen kirjanpidollinen arvo. Ajatellaan, että jos luku on yli 1, osake on kallis ja jos alle 1, se on halpa. Yksinkertaistettuna näin.

Luvun voi laskea kahdella tapaa. Toinen tapa on jakaa yrityksen koko markkina-arvo yrityksen koko kirjanpidollisella arvolla. Vaihtoehtoinen tapa on yksittäisen osakkeen arvo jaettuna yksittäisen osakkeen kirjanpidollisella arvolla. Tuloksen pitäisi olla laskentatavasta riippumatta sama.

Tärkeä huomioitava seikka on, että P/B-luku ei välttämättä ole täysin relevantti enää nykyisin kaikkiin yhtiöihin. On nouseva trendi pitää yhtiön tase kevyenä ja tavoitella tuloksia mahdollisimman pienellä omalla pääomalla. Tällöin P/B-luku ei ole välttämättä hyvä mittari yhtiölle.