Etusivu » NIO osake 2023 – Tietopaketti sähköautoyhtiö NIOsta

NIO osake 2023 – Tietopaketti sähköautoyhtiö NIOsta

Nio Inc. osake (NIO) 2023

Useimmiten sähköautoista puhuttaessa voi tulla heti ensimmäiseksi mieleen Tesla. Markkinoilla on kuitenkin myös muita sähköautoja valmistavia yhtiöitä, jotka kilpailevat Teslan kanssa. Yksi näistä on Nio. Toisinaan Nioa jopa kutsutaan kiinalaiseksi Teslaksi. Nio osake olikin koronavuoden yksi suurimmista kasvajista, ja on mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan tämä markkinoilla suhteellisen tuore yhtiö lähtee kehittymään.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Nio?

Nio on sähköautoyhtiö, joka on perustettu marraskuussa 2014. Pörssiin yhtiö on listautunut 2018 (NYSE, SEHK, SGX). Nio pyrkii rakentamaan sähköajoneuvoista ja sen käyttäjistään omanlaisensa yhteisön, ja tähän mennessä Nio erottuukin kilpailijoistaan pääasiassa sen kehittämästä akunvaihtomahdollisuudesta. Nion ympärillä yhtiönä onkin tietynlaista hypeä, ja moni uskoo sen tulevaisuuteen. Nion pääkonttori sijaitsee Shanghaissa, Kiinassa. Nion ensimmäinen kehittämä auto on EP9, joka julkaistiin markkinoille vuonna 2016.

NIO osake 2022-2023

Nio osakkeen hintakehitys oli hyvin mielenkiintoista vuonna 2022. Etenkin verrattuna edellisiin vuosiin, kurssi heitteli melko paljon. Nio osake hinta oli korkeimmillaan 33 dollarissa 3. tammikuuta 2022. Tämän jälkeen Nio osaketta seurasi laskeva trendi, joka jatkui vuoden loppuun saakka. Nio osake oli vuonna 2022 matalimmillaan 9,45 dollaria lokakuun 24. päivä. 

Nyt alkuvuonna 2023 NIOn osakekurssi on ollut reippaassa, yli 20% nousussa (tammikuu 2023). 

Nio osakkeen kurssikehitys

NIO kurssihistoria ulottuu vuoteen 2018, jolloin se listattiin pörssiin ensimmäistä kertaa. Nio osake on listattu New Yorkin, Hong Kongin sekä Shanghain pörsseihin. Kun Nio osake listattiin New Yorkin pörssiin, oli yhden osakkeen hinta 9.90 dollaria. Kahden ensimmäisen vuoden aikana ollessaan pörssissä Nio osake ei noussut dramaattisesti. Oikeastaan Nio osake hinta oli hyvin matalalla vuonna 2019, ja lokakuussa 2019 sitä saattoi ostaa 1.50 dollarilla. 

Kesällä 2020 Nio osake alkoi kuitenkin nousemaan. Kesäkuun alussa Nio osake hinta oli 5.59 dollaria, kun jo kesäkuun loppuun mennessä hinta oli noussut jo lähes 10 dollariin. Nio osakekurssi jatkoi kasvuaan syksyn 2020 läpi. Syyskuussa kurssi oli noussut jo yli 20 dollarin, kun taas marraskuuhun 2020 mennessä Nio osake hinta oli yli 40 dollaria. Helmikuussa 2021 Nio osake teki All Time High – hintansa, ja se oli 62.84 dollaria. Tämän jälkeen Nio kurssi kuitenkin lähti pieneen laskuun, kunnes taas kesäkuussa 2021 kohosi takaisin 50 dollarin paikkeille. Nio osake oli kuitenkin pienessä laskussa koko 2021 loppuvuoden ajan.  

Nio sijoituskohteena

Nio on sijoituskohteena enemmänkin kasvuosake kuin arvo-osake. Sen odotetaan kasvavan pitkällä aikavälillä paljon, mutta lähiaikoina Nio osake voi kohdata myös jonkinnäköistä laskua, kuten voi huomata viime vuoden 2022 kurssikehityksestä. Nio ilmoitti julkaisevansa kolme uutta mallia vuonna 2022, ja laajentavansa markkinaansa. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että Nion kulut nousevat, ja voikin olla, että Nio ei vielä vuonna 2022 onnistunut saamaan positiivista kassavirtaa. Jos Nion suunnitelmat toteutuvat odotetusti, yhtiön kuitenkin odotetaan saavuttavan positiivinen kassavirta vuonna 2024. Esimerkiksi Teslalla meni 18 vuotta saavuttaa positiivinen kassavirta, ja Nio:n odotetaan saavuttavan tämä vain 10 vuodessa.

Nio voi olla siis sinulle hyvä sijoituskohde, mikäli etsit osaketta, jolla on potentiaalia kasvaa suurestikin pitkällä aikavälillä. Nio ei kuitenkaan ole sinulle paras sijoituskohde, mikäli etsit yhtiötä, joka jakaa osinkoa sijoittajalleen, tai jolla olisi tasainen kurssikehitys. On hyvä muistaa, että Nion ollessa hyvin tuore yhtiö, on siihen sijoittamisessa omat riskinsä, mutta toisaalta myös suurempi tuotto-odotus kuin yhtiöllä joka on ollut markkinoilla jo kauemmin.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Nio yhtiön historia

Nio yhtiön historia ei ulotu pitkälle, mutta sen liiketoiminta lähti liikkeelle hyvin vauhdikkaasti. Nion on perustanut William Li, vuonna 2014. William Li on työskennellyt aikaisemmin ilmailu- ja avaruusteollisuuden parissa, ja hänellä olikin selkeä visio yhtiötä perustaessa. Kun brändi lanseerattiin Lontoossa 2016, Nioon sijoitti suuria yrityksiä, esimerkiksi Lenovo ja Tencent. Hyvin nopeasti brändin lanseerauksen jälkeen Nio ilmoitti, että se oli saanut Kalifornian osavaltiolta luvan, joka mahdollistaa sen mallien testauksen yleisillä teillä.

Toukokuussa 2018 Nio avasi ensimmäisen akunvaihtoasemansa Kiinassa. Vuosi 2018 olikin Niolle oikein mainio, sillä samana vuonna syyskuussa Nio listautui New Yorkin pörssiin ja keräsi itselleen 1.8 biljardin rahoituksen. Huhtikuussa 2020 Nio julkisti uusia uutisia sijoittajista – kiinalaiset sijoittajat olivat valmiita investoimaan 1 biljardin Nion toimintaan. Yhtiöllä oli tällöin vaikeuksia myydä ajoneuvojaan, ja osana sopimusta Nio siirsi omaisuuseriä tytäryhtiölleen, jonka pääkonttori sijaitsee Hefeissä, Kiinassa.

Mistä Nio yhtiön liiketoiminta koostuu?

Nio liikevaihto oli vuodelta 2021 oli 5 670 miljoonaa amerikan dollaria. Tästä summasta ajoneuvojen myyntiä oli 5205 miljoonan dollarin edestä, ja verrattuna vuoteen 2020 ajoneuvojen myynnistä saadut tulot nousivat 118,5 prosentilla. Nion tuotteita ei ole kuitenkaan saatavilla läheskään kaikkialla. Nion sähköautoja voit ostaa vain Kiinassa, Englannissa, Saksassa, Amerikassa sekä Norjassa. Yhtiöllä on kuitenkin tarkoituksena laajentaa markkinaansa lähiaikoina esimerkiksi Hollantiin ja Ruotsiin.

Kuten liikevaihdosta saattaa huomata, Nion toiminta perustuu pääasiassa sähköautojen myyntiin. Sillä on kuitenkin myös muuta liiketoimintaa. ”Muulla” liiketoiminnalla tarkoitetaan neljää eri osaa: life, house, service ja power – alakategorioita. Nion alakategorioiden nimet eivät välttämättä kerro itsessään kauheasti itse liiketoiminnasta. Nio life valmistaa vaatteita, sähköpotkulautoja tukeakseen Nion pääliiketoimintaa. Nio house taas tarjoaa kahviloita, kirjastoja sekä työskentelytiloja, joita löytyy 50 maailman ympäri. Molemmat näistä keskittyvät enemmän Nion brändäämiseen, kuin itse voiton tuottamiseen.

Nio service ja power – kategoriat taas ovat hieman enemmän kytköksissä itse sähköautojen toimintaan. Nio service on verkosto, jonka kautta asiakas voi tilata sähköauton huoltopalvelun esimerkiksi kotiin. Nio power tarjoaa sähköautojen latauspisteitä, joita voi voi esimerkiksi tilata omalle kotipihalle tai toimistoon.

Jakaako Nio osinkoa?

Nio ei ainakaan toistaiseksi ole jakanut sijoittajilleen osinkoa. Nio on kasvava yritys, joka ei ole ollut markkinoilla kauan. Tälläisille yrityksille tyypillistä on, että vaikka osakekurssi kasvaisi, niiden kassavirta on ensimmäisinä vuosina tappiollinen. Nio ei ole ainoa yritys, joka ei ole vielä kyennyt maksamaan osinkoa negatiivisen kassavirran vuoksi – myös esimerkiksi Uber on samassa tilanteessa. Tämä ei kuitenkaan aina ole negatiivinen asia, sillä sijoittaja voi hyötyä Nio osakkeesta sen kurssikasvun myötä.  

Nion haasteet?

Niollakin on ollut omia haasteita historiassa, ja varmasti tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Yksi suurimmista Nioa koskevista kriiseistä tapahtui vuonna 2018, kun Nio valmistautui listautumisantiin. Yhtiö kertoi tällöin sijoittajille rakentavansa uuden tehtaan Shanghaihin. Maaliskuussa 2019 Nio kuitenkin paljasti, että tehdasta ei koskaan rakenneta. Entisten työntekijöiden mukaan rakentamista ei ollut koskaan aloitettu. Sijoittajat olivatkin hyvin pettyneitä ja syyttivät Nion alkuperäisiä rahoittajia, joihin kuuluivat Morgan Stanley ja Goldman Sachs, huolimattomuudesta Nion tilinpäätöstietojen tarkastelussa.

Toinen Nioon liittyvistä haasteista on se, että yhtiö on kotoisin Kiinasta. Kiinan hallituksen sääntelyt voivat vaikuttaa yhtiön toimintaan tulevaisuudessa, ja täten tämä voi tulla vaikuttamaan vahvasti siihen mihin suuntaan yhtiö tulee liikkumaan.

Monen muun yhtiön tapaan myös Nio voi tulla kohtaamaan toimitusvaikeuksia maailmantilanteen vuoksi. Yhtiö on vihjannut, että siruissa, joita se käyttää tuotannossaan on ollut viime aikoina toimitusvaikeuksia. Nio kuitenkin väittää, että sirujen hintojen nousu on otettu huomioon sen sisäisissä laskelmissa, joten sijoittajan ei itse tarvitsi huolehtia tästä yhtiön lukuja tarkastellessa.

Nion tulevaisuuden näkymät

Niolla on suhteellisen hyvät tulevaisuuden näkymät. Mitä tulee sähköautojen valmistukseen, niiden tuotantokustannukset ovat laskeneet huomattavasti viime vuosina akkujen kustannusten jatkuvan hinnan alenemisen ansiosta. Tämä on merkittävä tekijä kuluissa, sillä akkujen osuus kokonaistuotantokustannuksista on noin kolmannes. Yleisesti ottaen Nion kasvunäkymät ovat vahvat kansainvälisen laajentumisen ja uusien mallien käyttöönoton ansiosta.

Nio osake-ennuste näyttää hyvältä, vaikkakin Nio osake sisältää joitakin riskejä. Toisaalta esimerkiksi Kiinan koronasulut vaikuttavat negatiivisesti Nion sähköautojen tuotantoon. Viiden vuoden aikavälillä Nio osake voi nousta jopa 100 dollarin paikkeille, siinä missä lyhyellä aikavälillä se voi tulla kokemaan joitakin laskuja. Toki ennusteet ovat aina puhdasta spekulaatiota.

Kilpailuedut

Nion ylivoimainen kilpailuetu verrattuna esimerkiksi Teslaan on sen sähköautojen akunvaihtomahdollisuus. Asemia, jossa akun voi vaihtaa nopeasti on 960 ympäri maailman, ja tämän lisäksi akun vaihto on ilmaista. Käyttäjälle tämä on todella suuri etu, sillä esimerkiksi Teslassa, jossa akkua ei voi vaihtaa, tulee käyttäjän aina odottaa, että akku on ladattu täyteen.

Varmasti osittain sen vuoksi että Nio tarjoaa akunvaihtomahdollisuuden omistajilleen, sen toimitusmäärät ovat lisääntyneet huomattavasti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kaupankäynti on oikeasti kiihtynyt ja kuluttajat ovat kiinnostuneet Niosta.

Tämän lisäksi Nion malleissa matkat ovat suhteellisen pitkiä. Uusimmalla ET7-mallilla voi Nion mukaan kulkea jopa 1000 kilometriä yhdellä latauksella, siinä missä uusimmassa Teslassa matkan luvattu pituus on 500–600 kilometriä.

Suurimmat kilpailijat

Nio osakkeen ehdottomasti suurin kilpailija on Tesla. Kuten aikaisemmin kuitenkin mainittu, Niolla on kilpailuetu akun vaihdettavuudessa. Verrattuna Teslaan, Nio on kuitenkin vielä hyvin pieni tekijä markkinoilla. Teslaa on markkinoitu hyvin taitavasti, ja sen saavuttamalle tasolle voi olla hyvin vaikeaa päästä.

Vaikka sähköautot ovat kasvava trendi, on hyvin epätodennäköistä, että ne tulisivat korvaamaan bensiinikäyttöiset ajoneuvot kokonaan vielä lähivuosien aikana. Täten siis myös perinteisiä auton tuottajia, kuten Toyotaa (General Motorsia), Hondaa tai Fordia voidaan pitää Nion kilpailijana. Nio markkina-arvo on 37.53 biljoonaa dollaria, siinä missä esimerkiksi Toyotan markkina-arvo on 215.11 biljoonaa dollaria. Esimerkiksi General Motorsin ja Nion erona on se, että GM on ollut markkinoilla jo monia vuosia, ja sen liikevoitto on huomattavasti suurempi kuin Nion. Toisaalta sijoittajalle, joka hakee esimerkiksi osinkotuottoa ei ole yhtiöllä niinkään väliä, sillä myöskään General Motors ei jaa sijoittajilleen osinkotuottoa.

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta.

 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Nio osake voi olla hyvä sijoituskohde, mikäli etsii salkkuunsa kasvuosaketta. Niolla on potentiaalia kasvaa tulevaisuudessa suureksikin sähköautojen tuottajaksi, mutta on hyvä ottaa huomioon, että sen liiketoiminta on vielä hyvin aluillaan.

Perehdy tarkasti ennen sijoittamista. Jokainen sijoittaja on vastuussa omien varojen sijoittamisesta. 

NIO osakekurssin kehitys on ollut alkuvuonna 2023 nousujohteista ja kurssi on noussut (kirjoitushetkellä tammikuu 2023) yli +20%.

Nio ei ainakaan toistaiseksi ole jakanut osinkoa sijoittajilleen sen negatiivisen kassavirran vuoksi. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä tämä on hyvin tyypillistä Nion kaltaisille kasvuosakkeille, ja sijoittaja voikin hyötyä osakkeesta muilla tavoin.

Nion suurin kilpailuetu on sen sähköautojen akunvaihtomahdollisuus. Tämä helpottaa Nion autojen käyttöä huomattavasti verrattuna esimerkiksi Teslaan, jossa akunvaihto mahdollisuutta ei ole.