Etusivu » Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti

Shorttaaminsen opas 2023

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti (engl. Short selling) nousi puheenaiheeksi GameStopin tapauksen myötä. Kovan rummutuksen päätteeksi moni mediaa seurannut tuomitsi shorttaamisen keinotteluksi ja nykyajan trendi-ilmiöksi, joka aiheuttaa markkinoille vain tarpeetonta kuohuntaa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole GameStopin myötä syntynyt ilmiö, vaan ihan oikea sijoittamisen muoto, jonka avulla voi saada aikaan tuottoa, jos osaa spekuloida kurssimuutoksia oikein.

Vastuunvapaus: 79 % yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

Sisällysluettelo

Mitä shorttaaminen on?

Shorttaus tarkoittaa sitä, että shorttaaja myy sellaisia (esimerkiksi) osakkeita, joita ei myyntihetkellä itse omista, vaan hän lainaa ne kolmannelta osapuolelta ja uskoo oman analyysinsa pohjalta, että osakkeen tulee laskemaan, jolloin hän voi ostaa ne halvemmalla itselleen takaisin ja palauttaa lainaamansa osakkeet alkuperäiselle omistajalle. Voitto muodostuu siis myynti- ja ostohinnan erotuksesta miinus kulut. Shorttaaminen käytännössä tarkoittaa arpapeliä siitä, laskeeko tietyn osakkeen kurssi ja saako shorttaaja tuottoa vai syntyykö tappiota eli menettääkö hän rahaa. Shorttaaminen 2023 on suosittua ja trendikästä, mutta vaatii taitoa.

On hyvä huomata, että shorttaaminen on hyvin riskialtista toimintaa. Kokemattomana on helppoa tehdä tuntuvaa tappiota, koska käytännössä osakkeen kurssinousulle ei ole mitään rajaa, jolloin myös tappiota voi tulla todella rankalla kädellä.

Termi ”shorttaaminen” tulee englannin kielestä ”Short Selling”. Suomeksi puhutaan lyhyeksi myynnistä, mutta ”lyhyt” on oikeastaan hieman väärä suomennos, se kääntyisi kuvaavammin ehkä muotoon ”ylimyynti”. Jotta shorttaamisen voi aloittaa, täytyy löytää sellainen palveluntarjoaja, jonka alustalla se on mahdollista. Monesti aiheeseen liittyy jonkinlainen shorttaus-sopimus välittäjän kanssa. Esimerkiksi Nordnetissä vaaditaan myös testin läpäiseminen. Testissä testataan, onko shorttaajaksi halajava tarpeeksi perillä siitä, mihin on ryhtymässä. Lisäksi tarvitaan luototusominaisuudella varustettu tili ja tilillä on myös oltava tarpeeksi vakuuksia luottoa varten.

Shorttaaminen tapahtuu usein CFD-sopimusten eli hinnanerotussopimusten avulla, jolloin shorttaaja ei perinteiseen tapaan omista itse kohde-etuutta eli esimerkiksi Teslan osaketta, vaan hän käy kauppaa osakkeen hinnanmuutoksella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että CFD-sopimuksilla shorttaava ei voi tulla yhtiön yhdeksi omistajaksi eikä näin ollen myöskään ole oikeutettu yhtiön jakamaan mahdolliseen osinkoon. 

Shorttaus esimerkki

Kuvitellaan, että shortataan 1 000€ arvosta osakkeita. Yksi osake maksaa 10€, eli osakkeita ostetaan yhteensä 100 kpl. Osakkeen kurssi laskee 9 euroon, jolloin ostetaan osakkeet. Tuottoa saadaan 1€ per osake eli 100€. Voitto on siis 100€ miinus kulut.

Pikaopas: Näin shorttaus onnistuu eTorossa!

Voi olla vaikea hahmottaa miten shorttaaminen käytännössä tapahtuu. Tämän vuoksi laadimme alle kattavan tietopaketin miten shorttaus eli lyhyeksi myynti toteutuu eTorossa alusta loppuun. Käytämme esimerkkinä osakkeita. Voit halutessasi testata eToron virtuaalisalkun avulla miten shorttauspositiot avataan ja suljetaan. Virtuaalisalkun avulla voit testata kaupankäyntiä riskittömästi, koska kyseessä ei ole vielä oikea raha. 

Huomioithan, että shorttaaminen vaatii markkinoiden tuntemista ja taitoa analysoida yksittäisiä kohteita. Siinä missä ns. perinteisessä osakesijoittamisessa ostetun osakkeen arvo voi laskea maksimissaan 100%, shorttaamisessa tappiot voivat olla rajattomat. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tiedostaa shorttaamisen riskit ja hyödyntää Stop lossia eli tappionpysäytys-työkalua, jonka avulla voit rajata tappioiden suuruutta. 

Vaihe 1. Avaa käyttäjätili eToroon

Jotta voit ryhtyä shorttaamaan osakkeita eTorossa, tulee sinun ensimmäiseksi luoda oma käyttäjätili (tilin avaaminen on ilmaista).

Käyttäjätilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa. Huomioi kuitenkin, että sinun tulee ennen kaupankäynnin aloitusta vahvistaa tilisi, jotta voit sulkea avaamasi positiot. Vahvistuksessa menee normaalisti muutaman päivän ja sinä aikana voit esimerkiksi käyttää ajan hyödyksi ja tutkia eri sijoituskohteita eToron alustalla ja opetella virtuaalisalkun avulla ymmärtämään miten alusta toimii. 

eTorosta löytyy kattavasti erilaisia työkaluja, joiden avulla voit analysoida eri kohteita ja mm. jokaisen osakkeen omalta sivulta löytyy ns. foorumi, jossa näkyy sijoittajien viimeaikaiset julkaisut ja keskustelut kyseisestä osakkeesta.

Vastuunvapaus: Välityspalkkio suorissa osakeostoissa 0€. CFD-kaupoista peritään Spread. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Siirrä tilillesi rahaa 

Kun tilisi on vahvistettu ilmestyy nimimerkkisi viereen vihreä merkki. Tämän jälkeen voit siirtää alustalle oikeaa rahaa. Minimitalletus on 50 dollaria eli tämän hetken valuuttakurssin mukaan noin 53 euroa. eTorossa osakekaupassa välityspalkkio on 0€ eli voit lähteä testaamaan alustaa hyvin pienellä summalla. Huomioi kuitenkin, että shorttaamiseen eli lyhyeksi myymiseen sovelletaan muita kuluja, kuten Spread. On hyvä tutustua eToron hinnastoon, jonka löydät eToron sivuilta, klikkaa tästä.

Vaihe 3. Etsi sopiva kohde ja avaa kauppa

Kun haluat shortata tiettyä osaketta, tulee sinun siirtyä kohteen omalle sivulle ja klikata oikeassa reunassa näkyvää Käy kauppaa -painiketta. Eteesi avautuu lomake, jonka yläosassa lukee vaihtoehdot Myy/Osta (ks. alla oleva kuva). Valitse kohta Myy

Syötä Summa -kohtaan haluamasi summa, jolla haluat kyseistä osaketta shortata.

Valitse tappionpysäytykseen tietty kurssihinta, jolla haluat kaupan automaattisesti sulkeutuvan jos hinta nousee liian korkeaksi.

Halutessasi voit käyttää vipuvoimaa (max. 5x), mutta huomioi, että vivuttaminen kasvattaa riskiä todella paljon! Vivuttamista ei suositella aloitteleville sijoittajille tai niille, jotka eivät ole perehtyneet shorttaamiseen perusteellisesti. 

Vaihe 4. Seuraa sijoituksesi kehitystä

Voit seurata sijoitustesi kehitystä klikkaamalla vasemmasta reunasta löytyvää kohtaa Salkku. Eteesi avautuu lista kaikista avaamistasi positioista.

Seurantaluetteloon voit tallentaa oman tarkkailulistan mielenkiintoisista kohteista tai sijoittajista, joita haluat seurata. Halutessasi voit kopioida muiden sijoittajien salkkuja Copytrading-palvelun avulla. 

Vaihe 5. Sulje positio

Kun haluat sulkea position, tulee sinun mennä kohtaan Salkku ja valita kohde, jonka haluat sulkea. Jokaisen auki olevan kaupan oikeassa reunassa näkyy kolme pistettä (ks. alla oleva kuva), klikkaa sen kaupan vieressä olevaa kolmea pistettä, jonka haluat sulkea. Eteen avautuu valikko, jossa ensimmäisenä on kohta Sulje. Seuraavaksi avautuu lomake, jossa näet tiedot positiosta mm. kokonaissijoitus ja voitot/tappiot.

Jos sinulla on auki useampi positio samaan osakkeeseen, silloin voit klikata lomakkeen alareunasta löytyvää kohtaa Valitse tietyt positiot ja pääset valitsemaan positiot, jotka haluat sulkea.

Vaihe 6. Tutki kaupankäynnin historiaa / tiedot verottajalle

Jos haluat nähdä listan kaikista suljetuista kaupoista ja/tai tarvitset verottajalle tarkat tiedot kaupankäynnistä, mene kohtaan Salkku ja klikkaa Oma salkku vierestä löytyvää alaspäin osoittavaa nuolta. Eteen avautuu valikko, jossa on kohta Historia, klikkaa kohtaa. Oikealla reunassa näet kolme viivaa, joiden päällä on ratas, klikkaamalla kohtaa, pääset lataamaan tiliote-tiedoston.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit suorien osakkeiden lisäksi sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida, ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mitä voi shortata?

Shorttaaminen yhdistetään monesti osakkeisin, mutta shortata voi monella muullakin sijoitusvälineellä. Alla kerromme tarkemmin eri vaihtoehdoista. 

 

Osakkeiden shorttaaminen

Osakkeen shorttaus lienee yleisin shorttaamisen muoto. Tähän on saatavilla työkaluja ja tietoa runsaasti. Myös indeksien ja raaka-aineiden shorttaaminen on mahdollista. Tästä lisää alla.

 

Bear-sertifikaatilla shorttaaminen

Bear-sertifikaatti on pörssiin listattu arvopaperi, joka on kytköksissä johonkin kohde-etuuteen ja sen hintaan. Kyseessä on johdannainen. Kohde-etuus voi olla jokin osake, indeksi tai raaka-aine. Bear-sertifikaatilla on monesti jokin kerroin (vipuvaikutus), jonka mukaan voitto tai tappio saavutetaan. Jos kohde-etuuden hinta liikkuu vaikka 1 % ja sertifikaatin kerroin on 2, silloin sen hinta liikkuu 2 %. Bear-sertifikaatilla tehdään voittoa, jos sen kohde-etuutena olevan osakkeen kurssi laskee. Bear-sertifikaatti sopii lyhyeen ja nopeaan kaupankäyntiin.

 

Minifutuureilla shorttaaminen

Minifutuurit koostuvat sijoittajan omasta pääomasta ja velkaosuudesta. Velkaosuus eli rahoitusosuus antaa minifutuurille vipuvaikutuksen. Minifutuureissa on se hyvä puoli, että tappiota ei voi tehdä enempää kuin on itse sijoittanut. Käytössä on Stop Loss -toiminto. Jos minifutuurin arvo laskee Stop Loss -tasolle asti, se erääntyy arvottomana, jolloin itse sijoitettu pääoma on menetetty, mutta tappiota ei tule vipuvaikutuksesta huolimatta enempää. Bear-sertifikaatista poiketen minifutuurilla voi tehdä pidempää kauppaa, koska sen rahoitusosuus pysyy samana koko sen ajan, kun se on sijoittajalla salkussa, kun taas Bear-sertifikaatissa vipuvaikutus on päiväkohtainen.

 

Myyntiwarrantilla shorttaaminen

Warranttikin linkittyy aina johonkin kohde-etuuteen. Se voi olla osake tai indeksi. Warrantti on hieman samantyyppinen kuin optio. Se on oikeus, mutta ei velvollisuus myydä kohde-etuus tietyllä hinnalla tiettyyn aikaan tulevaisuudessa, puhutaan yleensä kuukausista. Warrantilla on usein myös kerroin.

Missä voit shortata?

Shorttaamiseen tarvitaan alusta, jossa pystyy tekemään kauppaa osakkeilla ja lyhyeksi myynti on sallittu ja mahdollistettu. Shorttaamista varten tarvitaan luottomahdollisuuden antava, ns. Margin tili.

Shortata pystyy sellaisessa palvelussa, jossa se on mahdollistettu. Shorttaus eTorossa ja Nordnetissä on melko suosittua ja se on tehty siellä melko helpoksi. Nordentissä pystyy shorttaamaan yli 350 osaketta. Muita esimerkkejä shorttaamisen mahdollistavista alustoista on esimerkiksi Lynx ja Danske Bank.

Shorttaaminen hyödyt

Koska lähes aina shorttaamisesta puhutaan jopa melko kielteiseen sävyyn ja kovasti korostetaan riskejä, voi tulla mieleen, että miksi sitten ylipäätään shortataan. Sijoitusmaailmassa osakkeiden kurssilasku on tilanne, jolloin tuottoja on vaikea hetkellisesti saada. Silloin voi ostaa osakkeita edullisemmin, mutta siinä tapauksessa joutuu odottaa, että kurssit taas nousevat, jotta voittoa saa. Shorttaamalla itse asiassa pystyy hyödyntää myös kurssilaskut. Se on melkein ainoa tapa, jolla voittoa voi tehdä laskevien kurssien aikana nopeammin kuin odottamalla parempia aikoja.

On mielenkiintoinen ajatus, että myös kurssilaskut voi valjastaa käyttöön, kun voittoja halutaan saada joka tilanteessa. Hedge-rahastot usein hyösyntävät shorttaamista tavoitellessaan ns. absoluuttista tuottoa. Tämä tarkoittaa tuottojen saamista joka markkinatilanteessa. Hedge-rahastot ovat hyviä huomaavaan tiettyjä ylihintaisuuksia markkinoilla ja ne iskevät sellaisiin mielellään kiinni.

Shorttaamisen riskit

Riskit ovat väkisinkin oleellinen osa shorttaamista. Tuotto ja riski kulkevat tunnetusti käsi kädessä, ja shorttaamalla voi saada kovia tuottoja, riskejäkin siis täytyy olla.

 

Tappion mahdollisuus on rajaton

Kuulostaa uhkaavalta ja oikeastaan sitä se onkin. Perinteisessä osakesijoittamisessa olemme tottuneet siihen, että emme voi hävitä enempää kuin sijoittamamme pääoman, jos siihen ei sisälly velkarahaa. Osakkeen arvo voi laskea nollaan, mutta negatiiviseksi se ei voi mennä. Shorttaamalla kuitenkin voi menettää enemmän rahaa kuin on itse sisään laittanut. Palataan siihen, miten shorttaaminen toimii. Osakkeet lainataan toiselta osapuolelta, eli ollaan osakkeet velkaa. Ne myydään ja toivotaan, että hinta laskee, jotta päästään ostamaan osakkeet halvemmalla takaisin, palauttamaan lainatut osakkeet ja kuittaamaan voitto myynnin ja ostamisen väliin jäävästä erosta. Jos kuitenkin kurssi lähtee nousuun, silloin ollaan edelleen velkaa sille taholle, jolta osakkeet lainattiin. Joudutaan ostaa osakkeet hinnalla millä hyvänsä, jotta saadaan ne palautettua.

Aika ajoin sattuu short squeeze -ilmiöitä, jotka tekevät tuntuvaa tappiota monen shorttaajan kukkaroon. Jos jotakin osaketta on jo valmiiksi myyty paljon lyhyeksi, voi käydä niin, että kaikki lyhyeksi myyneet alkavat yhtä aikaa ostaa osaketta ja hinta nousee nopeasti korkeisiin lukemiin. Tästä tulee ikävä kierre, kun osakkeet on pakko ostaa takaisin hinnalla millä hyvänsä, jotta osakkeet on mahdollista palauttaa. Hinnan nousu saattaa olla aivan hurjaa tässä kohtaa. Tällainen ilmiö tapahtui GameStopin kohdalla hiljattain.

 

Kulut

Shorttaamisessa kuluja syntyy lainaamisesta. Päivänsisäisistä lyhyeksi myynneistä ei välttämättä koidu muita kuluja kuin palveluntarjoajan kaupankäyntikulut. Jos kuitenkin pitää positiota auki yli yön,  tarvitaan osakelaina. Tästä lainasta veloitetaan yleensä kertaluontoinen kulu sekä korko. Salkussa on valmiiksi oltava tarpeeksi täytettä lainan vakuudeksi, jotta shorttaaminen onnistuu. Vakuusvaatimus riippuu palveluntarjoajasta.

 

Aika ja perehtyneisyys

Shorttaaminen toimii lyhytaikaisessa ja nopeassa kaupankäynnissä. Perinteisesti pitkällä aikavälillä osakkeiden kurssit ovat nousseet. Täytyy olla hyvä perehtyneisyys markkinoihin ja shortattavaan kohteeseen liittyen, jotta siinä voi onnistua. Tämä kaikki saattaa olla aikaavievää hommaa, eritysesti aluksi, kun  kokemusta ei vielä ole paljoa.

Mitä kuluja shorttaamisesta kertyy?

Kulupuolta sivuttiin hieman jo riskejä käsiteltäessä. Shorttaaminen tapahtuu jonkin palveluntarjoajan alustalla. Shortata voi esimerkiksi aiemmin mainitussa eTorossa tai Nordnetissä.

Otetaan kuluesimerkki Nordnetistä. Asiakkuuden avaaminen on Nordnetissä ilmaista. Kaupankäyntikulut veloitetaan yhden päivän sisällä tehdyistä shorttauksista. Kulut veloitetaan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaan. Jos lyhyeksi myytyjä osakkeita ei kuitenkaan osteta takaisin saman päivän sisällä kuin ne on myyty, veloitetaan osakelainasta 30 euroa avauspalkkiota. Lisäksi lainasta veloitetaan vuotuista lainakorkoa vähintään 3 %. Korkoon voi vaikuttaa laina-aika ja yleinen korkotilanne.

Shorttaaminen verotus

Shorttaaminen katsotaan verotuksessa arvopaperin luovutukseksi. Myyntihetki on luovutushetki. Verotuksessa luovutushinnasta saa vähentää samana päivänä ostettujen osakkeiden hankintameno tai samana päivänä lainattujen osakkeiden arvo lainaushetkellä. Lainasta maksettava kulu (preemio) voidaan vähentää tulon hankkimisesta aiheutuvana kuluna.

 

Esimerkki verotuksesta:

  • myydään osakkeita 10 000e arvosta, eli lainataan osakkeet, koska niitä ei myyntihetkellä omisteta
  • myynnistä aiheutuu kulua 30e
  • lainaushetkellä osakkeiden käypä hinta on 9 900e, tämä on hankintameno
  • maksetaan lainaajalle preemio 300e
  • verotuksessa myyntihinnasta vähennetään hankintahinta ja myyntikulut eli 10 000e – 9 900e – 30e = 70e
  • luovutusvoitto on 70e

 

Kun arvopaperilaina maksetaan takaisin:

  • yllä mainitut osakkeet on ostettu alentuneeseen hintaan 8 000e, ostokulut ovat 30e
  • lainatut osakkeet palautetaan
  • lainaushetkellä osakkeiden arvo oli 9 900e, josta vähennetään ostohinta 8 000e, ostokulut 30e ja preemio 300e
  • luovutusvoitto on 1 570e.

Esimerkki on mukaelma Verohallinnon sivuilta löytyvästä ohjeesta.

Shorttaaminen kokemuksia

Shorttaamisesta on monenlaisia kokemuksia. Toiset ovat olleet tuottoisia ja hyviä, toisissa on poltettu näpit oikein kunnolla. Joskus on käynyt niinkin, että shorttaaja on huomannut pörssissä pulassa olevan firman, shortannut sen osakkeita rajusti, ilmiö on laajentunut ja myöhemmin kyseinen firma hakeutui konkurssiin.

On kerrottu myös sellaisia kokemuksia, että on shortattu tietyn yhtiön osakkeita ja yhtiö onkin ostettu pörssistä pois ja sekä omat että lainarahat on menetetty.

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Shorttaaminen on sellaisten esim. osakkeiden myymistä, joita ei myyntihetkellä omista. Myöhemmin ne ostetaan ja palautetaan lainalla olevat osakkeet. Voittoa saa myynti- ja ostohinnan välisestä erotuksesta.

Shorttaamista varten avataan tarvittavat palvelut palveluntarjoajalle (esim. Nordnet), lainataan sieltä osakkeet, jotka myydään, odotetaan, että kurssi laskee ja ostetaan osakkeet takaisin.

Shortata voi esimerkiksi osakkeita, indeksejä ja raaka-aineita.

Shorttaaminen onnistuu sellaisen pankin tai palveluntarjoajan palvelussa, joka on mahdollistanut shorttaamisen. eToro on yks isuosittu alusta shorttaamiseen.