Etusivu » Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti

Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti (engl. Short selling) nousi puheenaiheeksi GameStopin tapauksen myötä. Kovan rummutuksen päätteeksi moni  mediaa seurannut tuomitsi shorttaamisen keinotteluksi ja nykyajan trendi-ilmiöksi, joka aiheuttaa markkinoille vain tarpeetonta kuohuntaa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole GameStopin myötä syntynyt ilmiö, vaan ihan oikea sijoittamisen muoto, jonka avulla voi tehdä isoja summia rahaa, jos osaa spekuloida kurssimuutoksia oikein.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mitä shorttaaminen on?

Shorttaus tarkoittaa sitä, että shorttaaja myy sellaisia (esimerkiksi) osakkeita, joita ei myyntihetkellä omista. Hän lainaa ne kolmannelta osapuolelta ja toivoo, että osakkeen kurssi laskee, jolloin hän voi ostaa ne halvemmalla itselleen ja palauttaa lainaamansa osakkeet alkuperäiselle omistajalle. Voitto muodostuu siis myynti- ja ostohinnan erotuksesta miinus kulut. Shorttaaminen käytännössä siis tarkoittaa arpapeliä siitä, laskeeko tietyn osakkeen kurssi ja saako shorttaaja tuottoa vai menettääkö hän rahaa. Shorttaaminen 2022 on suosittua ja trendikästä, mutta vaatii taitoa.

On hyvä huomata, että shorttaaminen on hyvin riskialtista toimintaa. Kokemattomana on helppoa tehdä tuntuvaa tappiota, koska käytännössä osakkeen kurssinousuolle ei ole mitään rajaa, jolloin myös tappiota voi tulla todella rankalla kädellä.

Termi ”shorttaaminen” tulee englannin kielestä ”short selling”. Suomeksi puhutaan lyhyeksi myynnistä, mutta ”lyhyt” on oikeastaan hieman väärä suomennos, se kääntyisi kuvaavammin ehkä muotoon ”ylimyynti”. Jotta shorttaamisen voi aloittaa, täytyy löytää sellainen palveluntarjoaja, jonka alustalla se on mahdollista. Monesti aiheeseen liittyy jonkinlainen shorttaus-sopimus välittäjän kanssa. Esimerkiksi Nordnetissä vaaditaan myös testin läpäiseminen. Testissä testataan, onko shorttaajaksi halajava tarpeeksi perillä siitä, mihin on ryhtymässä. Lisäksi tarvitaan luototusominaisuudella varustettu tili ja tilillä on myös oltava tarpeeksi vakuuksia luottoa varten.

Shorttaus esimerkki

Kuvitellaan, että shortataan 1 000€ arvosta osakkeita. Yksi osake maksaa 10€, eli osakkeita ostetaan yhteensä 100 kpl. Osakkeen kurssi laskee 9 euroon, jolloin ostetaan osakkeet. Tuottoa saadaan 1€ per osake eli 100€. Voitto on siis 100€ miinus kulut.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mitä voi shortata?

Shorttaaminen yhdistetään monesti osakkeisin, mutta shortata voi monella muullakin sijoitusvälineellä. Alla kerromme tarkemmin eri vaihtoehdoista. 

 

Osakkeiden shorttaaminen

Osakkeen shorttaus lienee yleisin shorttaamisen muoto. Tähän on saatavilla työkaluja ja tietoa runsaasti. Myös indeksien ja raaka-aineiden shorttaaminen on mahdollista. Tästä lisää alla.

 

Bear-sertifikaatilla shorttaaminen

Bear-sertifikaatti on pörssiin listattu arvopaperi, joka on kytköksissä johonkin kohde-etuuteen ja sen hintaan. Kyseessä on johdannainen. Kohde-etuus voi olla jokin osake, indeksi tai raaka-aine. Bear-sertifikaatilla on monesti jokin kerroin (vipuvaikutus), jonka mukaan voitto tai tappio saavutetaan. Jos kohde-etuuden hinta liikkuu vaikka 1 % ja sertifikaatin kerroin on 2, silloin sen hinta liikkuu 2 %. Bear-sertifikaatilla tehdään voittoa, jos sen kohde-etuutena olevan osakkeen kurssi laskee. Bear-sertifikaatti sopii lyhyeen ja nopeaan kaupankäyntiin.

 

Minifutuureilla shorttaaminen

Minifutuurit koostuvat sijoittajan omasta pääomasta ja velkaosuudesta. Velkaosuus eli rahoitusosuus antaa minifutuurille vipuvaikutuksen. Minifutuureissa on se hyvä puoli, että tappiota ei voi tehdä enempää kuin on itse sijoittanut. Käytössä on Stop Loss -toiminto. Jos minifutuurin arvo laskee Stop Loss -tasolle asti, se erääntyy arvottomana, jolloin itse sijoitettu pääoma on menetetty, mutta tappiota ei tule vipuvaikutuksesta huolimatta enempää. Bear-sertifikaatista poiketen minifutuurilla voi tehdä pidempää kauppaa, koska sen rahoitusosuus pysyy samana koko sen ajan, kun se on sijoittajalla salkussa, kun taas Bear-sertifikaatissa vipuvaikutus on päiväkohtainen.

 

Myyntiwarrantilla shorttaaminen

Warranttikin linkittyy aina johonkin kohde-etuuteen. Se voi olla osake tai indeksi. Warrantti on hieman samantyyppinen kuin optio. Se on oikeus, mutta ei velvollisuus myydä kohde-etuus tietyllä hinnalla tiettyyn aikaan tulevaisuudessa, puhutaan yleensä kuukausista. Warrantilla on usein myös kerroin.

 

Kryptovaluuttojen shorttaaminen

Nykyään, kun kryptovaluutat ovat saaneet enemmän elintilaa, niilläkin pystyy shorttaamaan. Tietyt palvelualustat tarjoavat tätä mahdollisuutta, mutta eivät kaikki. Esimerkiksi Bitcoinia voi shortata. Kryptojen shorttaus toimii samalla tavalla kuin osakkeidenkin shorttaus, eli pientä vakuutta vastaan lainataan kryptovaluuttapörssiltä kryptoja, ne myydään ja ostetaan myöhemmin takaisin. Jos hinta tässä välissä laski, voittoa saatiin. Jos se nousi, tehtiin tappiota. Ilmiötä kutsutaan Marging Tradingiksi.

On olemassa myös Leveraged Short Tokeneita, jotka ovat velalla ”paisutettuja” tokeneita. Näitä on erityisen helppo shortata, koska velka tavallaan on jo niissä kiinni. Näitä ei kuitenkaan välttämättä ole saatavilla monestakaan kryptovaluuttapörsseistä, koska kyseisten instrumenttien toimintalogiikka saattaa olla yhtäkkiä melko vaikeaa ymmärtää, jolloin kysyntäkään ei ole kovaa. Hyvä puoli näissä instrumenteissa on se, että niitä voi ostaa kryptovaluuttapörssistä suoraan samalla tavalla kuin itse kryptovaluuttojakin murehtimatta lainapuolesta.

Missä voit shortata?

Shorttaamiseen tarvitaan alusta, jossa pystyy tekemään kauppaa osakkeilla ja lyhyeksi myynti on sallittu ja mahdollistettu. Jos shorttaa kryptovaluuttoja, se onnistuu tiettyjen kryptovaluuttapörssien kautta. Shorttaamista varten tarvitaan luottomahdollisuuden antava, ns. Margin tili.

Shortata pystyy sellaisessa palvelussa, jossa se on mahdollistettu. Shorttaus Nordnetissä on melko suosittua ja se on tehty siellä melko helpoksi. Nordentissä pystyy shorttaamaan yli 350 osaketta. Muita esimerkkejä shorttaamisen mahdollistavista alustoista on esimerkiksi Lynx ja Danske Bank.

Shorttaaminen hyödyt

Koska lähes aina shorttaamisesta puhutaan jopa melko kielteiseen sävyyn ja kovasti korostetaan riskejä, voi tulla mieleen, että miksi sitten ylipäätään shortataan. Sijoitusmaailmassa osakkeiden kurssilasku on tilanne, jolloin tuottoja on vaikea hetkellisesti saada. Silloin voi ostaa osakkeita edullisemmin, mutta siinä tapauksessa joutuu odottaa, että kurssit taas nousevat, jotta voittoa saa. Shorttaamalla itse asiassa pystyy hyödyntää myös kurssilaskut. Se on melkein ainoa tapa, jolla voittoa voi tehdä laskevien kurssien aikana nopeammin kuin odottamalla parempia aikoja.

On mielenkiintoinen ajatus, että myös kurssilaskut voi valjastaa käyttöön, kun voittoja halutaan saada joka tilanteessa. Hedge-rahastot usein hyösyntävät shorttaamista tavoitellessaan ns. absoluuttista tuottoa. Tämä tarkoittaa tuottojen saamista joka markkinatilanteessa. Hedge-rahastot ovat hyviä huomaavaan tiettyjä ylihintaisuuksia markkinoilla ja ne iskevät sellaisiin mielellään kiinni.

Shorttaamisen riskit

Riskit ovat väkisinkin oleellinen osa shorttaamista. Tuotto ja riski kulkevat tunnetusti käsi kädessä, ja shorttaamalla voi saada kovia tuottoja, riskejäkin siis täytyy olla.

 

Tappion mahdollisuus on rajaton

Kuulostaa uhkaavalta ja oikeastaan sitä se onkin. Perinteisessä osakesijoittamisessa olemme tottuneet siihen, että emme voi hävitä enempää kuin sijoittamamme pääoman, jos siihen ei sisälly velkarahaa. Osakkeen arvo voi laskea nollaan, mutta negatiiviseksi se ei voi mennä. Shorttaamalla kuitenkin voi menettää enemmän rahaa kuin on itse sisään laittanut. Palataan siihen, miten shorttaaminen toimii. Osakkeet lainataan toiselta osapuolelta, eli ollaan osakkeet velkaa. Ne myydään ja toivotaan, että hinta laskee, jotta päästään ostamaan osakkeet halvemmalla takaisin, palauttamaan lainatut osakkeet ja kuittaamaan voitto myynnin ja ostamisen väliin jäävästä erosta. Jos kuitenkin kurssi lähtee nousuun, silloin ollaan edelleen velkaa sille taholle, jolta osakkeet lainattiin. Joudutaan ostaa osakkeet hinnalla millä hyvänsä, jotta saadaan ne palautettua.

Aika ajoin sattuu short squeeze -ilmiöitä, jotka tekevät tuntuvaa tappiota monen shorttaajan kukkaroon. Jos jotakin osaketta on jo valmiiksi myyty paljon lyhyeksi, voi käydä niin, että kaikki lyhyeksi myyneet alkavat yhtä aikaa ostaa osaketta ja hinta nousee nopeasti korkeisiin lukemiin. Tästä tulee ikävä kierre, kun osakkeet on pakko ostaa takaisin hinnalla millä hyvänsä, jotta osakkeet on mahdollista palauttaa. Hinnan nousu saattaa olla aivan hurjaa tässä kohtaa. Tällainen ilmiö tapahtui GameStopin kohdalla hiljattain.

 

Kulut

Shorttaamisessa kuluja syntyy lainaamisesta. Päivänsisäisistä lyhyeksi myynneistä ei välttämättä koidu muita kuluja kuin palveluntarjoajan kaupankäyntikulut. Jos kuitenkin pitää positiota auki yli yön,  tarvitaan osakelaina. Tästä lainasta veloitetaan yleensä kertaluontoinen kulu sekä korko. Salkussa on valmiiksi oltava tarpeeksi täytettä lainan vakuudeksi, jotta shorttaaminen onnistuu. Vakuusvaatimus riippuu palveluntarjoajasta.

 

Aika ja perehtyneisyys

Shorttaaminen toimii lyhytaikaisessa ja nopeassa kaupankäynnissä. Perinteisesti pitkällä aikavälillä osakkeiden kurssit ovat nousseet. Täytyy olla hyvä perehtyneisyys markkinoihin ja shortattavaan kohteeseen liittyen, jotta siinä voi onnistua. Tämä kaikki saattaa olla aikaavievää hommaa, eritysesti aluksi, kun  kokemusta ei vielä ole paljoa.

Mitä kuluja shorttaamisesta kertyy?

Kulupuolta sivuttiin hieman jo riskejä käsiteltäessä. Shorttaaminen tapahtuu jonkin palveluntarjoajan alustalla. Shortata voi esimerkiksi Nordnetissä.

Otetaan kuluesimerkki Nordnetistä. Asiakkuuden avaaminen on Nordnetissä ilmaista. Kaupankäyntikulut veloitetaan yhden päivän sisällä tehdyistä shorttauksista. Kulut veloitetaan kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukaan. Jos lyhyeksi myytyjä osakkeita ei kuitenkaan osteta takaisin saman päivän sisällä kuin ne on myyty, veloitetaan osakelainasta 30 euroa avauspalkkiota. Lisäksi lainasta veloitetaan vuotuista lainakorkoa vähintään 3 %. Korkoon voi vaikuttaa laina-aika ja yleinen korkotilanne.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Shorttaaminen verotus

Shorttaaminen katsotaan verotuksessa arvopaperin luovutukseksi. Myyntihetki on luovutushetki. Verotuksessa luovutushinnasta saa vähentää samana päivänä ostettujen osakkeiden hankintameno tai samana päivänä lainattujen osakkeiden arvo lainaushetkellä. Lainasta maksettava kulu (preemio) voidaan vähentää tulon hankkimisesta aiheutuvana kuluna.

 

Esimerkki verotuksesta:

  • myydään osakkeita 10 000e arvosta, eli lainataan osakkeet, koska niitä ei myyntihetkellä omisteta
  • myynnistä aiheutuu kulua 30e
  • lainaushetkellä osakkeiden käypä hinta on 9 900e, tämä on hankintameno
  • maksetaan lainaajalle preemio 300e
  • verotuksessa myyntihinnasta vähennetään hankintahinta ja myyntikulut eli 10 000e – 9 900e – 30e = 70e
  • luovutusvoitto on 70e

 

Kun arvopaperilaina maksetaan takaisin:

  • yllä mainitut osakkeet on ostettu alentuneeseen hintaan 8 000e, ostokulut ovat 30e
  • lainatut osakkeet palautetaan
  • lainaushetkellä osakkeiden arvo oli 9 900e, josta vähennetään ostohinta 8 000e, ostokulut 30e ja preemio 300e
  • luovutusvoitto on 1 570e.

Esimerkki on mukaelma Verohallinnon sivuilta löytyvästä ohjeesta.

Shorttaaminen kokemuksia

Shorttaamisesta on monenlaisia kokemuksia. Toiset ovat olleet tuottoisia ja hyviä, toisissa on poltettu näpit oikein kunnolla. Joskus on käynyt niinkin, että shorttaaja on huomannut pörssissä pulassa olevan firman, shortannut sen osakkeita rajusti, ilmiö on laajentunut ja myöhemmin kyseinen firma hakeutui konkurssiin.

On kerrottu myös sellaisia kokemuksia, että on shortattu tietyn yhtiön osakkeita ja yhtiö onkin ostettu pörssistä pois ja sekä omat että lainarahat on menetetty.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 78% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Shorttaaminen on sellaisten esim. osakkeiden myymistä, joita ei myyntihetkellä omista. Myöhemmin ne ostetaan ja palautetaan lainalla olevat osakkeet. Voittoa saa myynti- ja ostohinnan välisestä erotuksesta.

Shorttaamista varten avataan tarvittavat palvelut palveluntarjoajalle (esim. Nordnet), lainataan sieltä osakkeet, jotka myydään, odotetaan, että kurssi laskee ja ostetaan osakkeet takaisin.

Shortata voi esimerkiksi osakkeita, indeksejä ja raaka-aineita.

Shorttaaminen onnistuu sellaisen pankin tai palveluntarjoajan palvelussa, joka on mahdollistanut shorttaamisen. Nordet on melko suosittu alusta shorttaamiseen.