Etusivu » Arvo-osuustilin avaaminen ja sijoittamisen aloittaminen

Arvo-osuustilin avaaminen ja sijoittamisen aloittaminen

Arvo-osuustilin avaaminen onnistuu tänä päivänä helposti muutamassa minuutissa.

Arvo-osuustilin eli ns. osakesalkun avulla pystyt aloittamaan mm. arvopapereihin ja rahastoihin sijoittamisen. Arvo-osuustili on Suomessa käytettävä digitaalisessa muodossa olevien arvopaperien säilytystili. Jos perustat tilin jollekin ulkomaalaiselle palveluntarjoajalle, on kyseessä hyvin samankaltainen sijoitustili kuin arvo-osuustili, jonka kautta voit käydä osakekauppaa.

Arvo-osuustilin tai sijoitustilin avaaminen on pakollinen mikäli mielit osakemarkkinoille, koska ilman arvo-osuus- tai sijoitustiliä et pääse osakesijoittamisessa alkuun. 

Sisällysluettelo

Mikä on arvo-osuustili?

Arvo-osuustili on sähköinen arvopaperien säilytystili, jossa säilytetät erilaisia arvopapereita kuten pörssiosakkeita, joukkovelkalainakirjoja sekä muita arvo-osuusmuotoisia sijoituksia.

Arvo-osuustili on kuin pankkitili sillä erotuksella että siihen ei voi liittää maksukorttia eikä siltä voi maksaa laskuja kuten tavalliselta pankkitililtä eli se on yksinkertaisuudessaan tarkoitettu sijoitusvälineiden kaupankäyntiin (osto- ja myynti) sekä  sijoitusten säilytykseen. 

Arvo-osuustilin avaamiseen tarvitset erillisen maksuliikenteeseen sopivan pankkitilin (tavallinen pankkitili, johon sinulla on verkkopankkitunnukset tai vahvistussovellus), jonka kautta hoidat osakekauppoihin liittyvän rahaliikenteen sekä mahdolliset palvelumaksut. 

arvo-osuustilin avaaminen

Pikaopas: Näin aloitat rahastosäästämisen

Rahastosäästämisen aloittaminen onnistuu hleposti ja nopeasti Nordnetin kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima erilaisia rahastoja kuten mm. Nordnetin omia kuluttomia indeksirahastoja (esim. Nordnet Suomi indeksirahasto)

Alla kerromme miten aloitat rahastosäästämisen. 

 

Vaihe 1. Luo oma arvo-osuustilisi Nordnetiin

Siirry Nordnetin omille sivuille ja klikkaa sivun yläosasta löytyvää Liity asiakkaaksi -painiketta. Tämän jälkeen Nordnet pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. 

Tämän jälkeen voit siirtää tilillesi haluamasi määrän rahaa. Pienin summan on 15 euroa. 

Vaihe 2. Mieti, mitä rahastoa/rahastoja haluat ostaa? 

Mieti, mihin rahastoihin haluat sijoittaa; kotimaisiin vai ulkomaalaisiin? Hyvin suosittuja ovat Nordnetin omat kuluttomat indeksirahastot (ent. Superrahastot).

Jos aiot sijoittaa pienellä summalla, silloin kannattaa kiinnittää huomiota rahastojen kuluihin että voit sijoittamallasi summalla saada mahdollisimman paljon itse rahastoa ja mahdollisimman vähän rahaa kuluu itse palkkioihin ja muihin kuluihin. 

Vaihe 3. Tee kuukausisäästösopimus

Kun olet löytänyt sopivan rahaston, johon haluat sijoittaa, laadi kuukausisäästösopimus, jolloin tililtäsi menee automaattisesti kuukausittain esimerkiksi 15 euroa haluamaasi rahastoon.

Kuukausisopimuksen voit tehdä ylävalikon kohdasta ”Palvelut” ja klikata kohtaa ”Kuukausisäästäminen”. Tämän jälkeen syötät esiin avautuvaan lomakkeeseen halutut tiedot ja olet ryhtynyt rahastosäästäjäksi, joka kerryttää varallisuuttaan joka kuukausi. 

Avaa tili Nordnetiin ja ryhdy rahastosäästäjäksi!

rahastosäästäminen

Kuka voi avata arvo-osuustilin tai sijoitustilin?

Vastaus hieman vaihtelee sen mukaan mihin arvo-osuus- tai sijoitustilin perustaa. Esimerkiksi eToroon voi avata sijoitustilin täysi-ikäinen yksityishenkilö. Kun taas Nordnetiin voi avata arvo-osuustilin täysi-ikäisen lisäksi myös yhtiö. Tarkan tiedon saat kun tutustut haluamasi palveluntarjoajan antamiin tarkempiin ohjeistuksiin. 

 

Kuinka monta arvo-osuustiliä voi avata?

Arvo-osuustilien määrää ei ole rajoitettu, joten tilejä voi avata yhden tai useamman- Esimerkiksi voit avata yhden sijoitustilin eToroon ja toisen Nordnetiin ja tehdä molemmissa sijoituksia. Lisäksi arvo-osuustilin voi avata Nordnetissä myös alaikäiselle lapselle, jolloin tilin käyttöoikeudet siirtyvät lapsen omaan käyttöön myöhemmin. Tästä kerromme lisää alempana.

arvo-osuustilin avaaminen

Mihin kaikkeen arvo-osuustilin kautta voi sijoittaa?

Kun olet avannut itsellesi arvo-osuustilin, saat monipuoliset mahdollisuudet käydä osakekauppaa niin Suomessa kuin koko maailmalla. Eli arvo-osuustilin avulla sinulle avautuu mahdollisuus sijoittaa Helsingin pörssin osakkeiden lisäksi myös koko maailman eri pörsseihin. 

Osakkeiden lisäksi voit sijoittaa myös mm. eri rahastoihin, valuuttoihin sekä Bull- ja Bear-sertifikaatteihin, turboihin ja minifutuureihin.  Eli käytännössä sijoitusmahdollisuudet ovat erittäin laajat riippuen toki siitä minkä sijoitusalustan valitset. 

Arvo-osuustilin avaaminen Nordnetiin!

Nordnet on Pohjoismaiden suosituin sijoitusalusta, jolla on jo yli 150 000 suomalaista käyttäjää. 

Arvo-osuustilin avaaminen Nordnetiin tapahtuu muutamassa minuutissa. Tilin avaaminen on täysin maksutonta eikä säilytys- tai kuukausimaksuja ole, joka tarkoittaa, että edullisissa kuluissa sinä säästät enemmän. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Nordnet perii osakkeiden ostosta tietyn palkkion, jolloin osakkeita kannattaa ostaa kerralla suuremmalla summalla. Jos haluat käydä aktiivisempaa osakekauppaa ja ostaa pienemmillä summilla, silloin suosittelemme eToroa, koska eTorossa osakkeiden välityspalkkio on 0€.

Lue Nordnet-arvostelumme täältä. 

 

Nordnet – välityspalkkiot osakkeiden ostamisessa 

Osakkeiden välityspalkkion suuruus määräytyy sen mukaan, kuinka aktiivisesti teet kauppaa. Nordnetissä tasot on jaettu neljään eri kategoriaan, joihin voit tutustua tarkemmin alta. 

Taso 1.

 • Taso 1. on asiakkaille, jotka ovat tehneet edellisen kalenterikuukauden aikana yli 50 kauppaa.​
 • Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,06%
 • Minimipalkkio: 3€

Taso 2.

 • Taso 2. on asiakkaille, jotka ovat tehneet edellisen kalenterikuukauden aikana 11-50 kauppaa.
 • Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,10%
 • Minimipalkkio: 5€

Taso 3.

 • Taso 3. on asiakkaille, jotka ovat tehneet edellisen kalenterikuukauden aikana 1-10 kauppaa.
 • Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,15%
 • Minimipalkkio: 7€

Taso 4.

 • Taso 4. on asiakkaille, jotka ovat tehneet edellisen kalenterikuukauden aikana 0 kauppaa.
 • Kaupankäyntipalkkio Helsingin pörssissä: 0,20%
 • Minimipalkkio: 9€

Uuden asiakkaan edut:

Perustaessasi uutena asiakkaana arvo-osuustilin Nordnetiin, saat käyttöösi edun, jonka ansiosta käyt kaksi ensimmäistä kuukautta osakekauppaa Tason 1. palkkioiden mukaan. Avaa tili Nordnetiin!

Arvo-osuustili vs. osakesäästötili

Molemmissa tileissä on omat plussat ja miinuksensa. Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin sopivuus sijoittajalle riippuu hyvin paljon siitä miten sijoitusinstrumentteja haluaa käyttää. Alla olemme listanneet tärkeimmät tiedot niin arvo-osuustilistä kuin myös osakesäästötilistä. 

 

Arvo- osuustili

 • Voit käydä kauppaa ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla, ETF:illä, rahastoilla, pörssilistatuilla tuotteilla sekä listaamattomilla osakkeilla
 • Siirrettäville rahavaroille ei ole arvo- osuustilillä rajoitusta 
 • Täysi- ikäinen yksityinen henkilö tai yritys voi avata useampia tilejä
 • Voittojen ja osinkojen verotus vuosittain
 • Kotimaisten osakkeiden lähdeveron on 25,5%
 • Ulkomaisten osakkeiden lähdevero on 25,5%
 • Hankintameno-olettama on käytettävissä

 

Osakesäästötili

 • Voit käydä kauppaa ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla
 • Maksimitalletus on 50 000 euroa erissä tai kerralla
 • Tilille voi siirtää vain rahaa, ei omistuksessa olevia osakkeita
 • Tilin voi avata ainoastaan yksityishenkilö ja tilejä voi olla vain yksi
 • Tilillä oleva osakekaupat ja osingot ovat verovapaita
 • Tuotosta peritään ainoastaan noston yhteydessä veroa 30-34%
 • Kotimaisten osakkeiden lähdevero on 0%
 • Ulkomaisten osakkeiden lähdevero on 15%
 • Hankintameno- olettama ei ole käytettävissä

Avaa osakesäästötili Nordnetiin!

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Arvo-osuustilin avaaminen lapselle

Arvo-osuustilin avaaminen lapselle kannattaa ehdottomasti, sillä pienilläkin varoilla on useita vuosia aikaa kasvaa ennen kuin lapsi on täysi-ikäinen, jolloin korkoa korolle- ilmiö korostuu entisestään.

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitustesi tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääomasi lisäksi. Jos sijoitat esimerkiksi 2000 euroa, ja saat sille 10% tuottoa, ensimmäisen vuoden jälkeen sinulla on yhteensä 2200€. Seuraavana vuonna tuottoa saadaan sekä 2000€ alkupääomalle, että  ensimmäisen vuoden tuotoksi saadulle 200 eurolle.

Arvo-osuustili on loistava valinta kartuttaa lapselle säästöjä tulevaisuutta varten sekä toimii myös mahtavana lahjaideana alaikäiselle. Tili pysyy katselutilinä kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Alaikäisen lapsen huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä.  Sopivat sijoitukset löydät laajasta osake-, rahasto ja ETF- valikoimasta ja alkuun pääset jo 15€/kk summilla.

Lapselle säästämisen aloittaminen on helppoa. Osake- ja rahastosalkku ja/tai osakesäästötilin avaat kätevästi Nordnetin nettisivuilla. Huoltajat hallinnoivat tiliä vanhempien valtakirjalla tai vaihtoehtoisesti erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet- tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi käy sujuvammin, jos vähintään toisella huoltajista on jo oma Nordnet- asiakkuus lapsen tiliä avattaessa.

Hakemukseen täytetään alaikäisen sekä molempien vanhempien tiedot jonka jälkeen vanhemmat saavat sähköpostiin linkin, jolla sopimuksen voi allekirjoittaa. Sähköpostiin saapuvan linkin kautta pääsee tunnistautumaan sekä allekirjoittamaan sopimuksen verkkopankkitunnuksilla.

Nordnet käsittelee hakemuksen, kun kaikki hakemuksen osapuolet ovat allekirjoittaneet hakemuksen omilla verkkopankkitunnuksillaan. Käsittelyssä voi mennä pari viikkoa.

Tunnukset saatuasi voit kirjautua sisään ja aloittaa lapselle säästämisen. Salkun hallinta siirtyy lapsen omiin nimiin, kun lapsi on täysi-ikäinen.

Arvo-osuustili ja verotus

Arvo-osuustilin verotus on kevyempää kuin osakesäästötilin. Tuloverolaki määrittää Suomessa, miten pääomatuloja verotetaan. Arvo-osuustilillä osingot ovat 85-prosenttisesti veronalaisia eli 30% pääomatuloveron mukaisesti niistä maksetaan veroja 25,5%. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

4.5/5

Usein kysytyt kysymykset

Arvo-osuustili on  sähköisten arvopapereiden säilytystili, jossa säilytät kotimaisia tai ulkomaisia arvopapereita, esimerkiksi osakkeita, indeksiosuuksia, optioita, warrantteja tai merkintäoikeuksia. 

Arvo-osuustilin kautta voit sijoittaa moniin eri sijoitusvälineisiin ympäri maailmaa; osakkeet, rahastot, warrantit….

Ilman arvo-osuustiliä et voi ostaa edellä mainittuja.

Yleensä arvo-osuustileillä ei  ole säilytys- tai kuukausimaksuja joten maksat vain tekemistäsi kaupoista. 

Jokaisella arvopaperien omistajilla tulee olla henkilökohtainen arvo-osuustili.

Kyllä. Lapselle voi avata oman arvo-osuustilin, jota huoltajat hallinnoivat kunnes lapsi täyttää 18 vuotta.