Etusivu » Inflaatio ja sijoittaminen 2023 – Miten Inflaatio vaikuttaa sijoituksiin?

Inflaatio ja sijoittaminen 2023 – Miten Inflaatio vaikuttaa sijoituksiin?

Inflaatio ja sijoittaminen 2023

Olet aloittanut sijoittamisen, säästät ehkä asuntoa varten ja kaiken kaikkiaan sinulla on sijoitus- ja säästösuunnitelma, jota noudatat. Oletko kuitenkaan ottanut inflaation vaikutusta huomioon? Ajan mittaan rahasi ostovoima nimittäin heikkenee. Siksi esimerkiksi kaupasta ostamasi maitopurkki kallistuu joka vuosi. 

Tässä artikkelissa käsittelemme kattavasti inflaatiota. Saat vastauksia mm. kysymyksiin: Mikä inflaatio on, mitkä inflaation seuraukset ovat ja miten inflaatio vaikuttaa juuri sinun sijoituksiisi. Saat myös kattavan tietoiskun inflaation syistä, inflaation seurauksista sekä Suomen tämänhetkisestä inflaation tasosta.

Artikkelin luettuasi tiedät myös mikä on deflaatio ja hyperinflaatio, ja miksi ne ovat haitallisia taloudelle.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on inflaatio?

Inflaatio tarkoittaa rahan ostovoiman heikkenemistä, eli ajan mittaan tavaroiden ja palveluiden hintataso nousee. Mitä suurempi inflaatio on, sitä vähemmän voit ostaa samalla rahamäärällä tulevaisuudessa eli itseasiassa raha on tänään arvokkaampaa, kuin se on huomenna.

Tämä luokin päänvaivaa sijoittajalle, jos raha on tänään arvokkaampaa, eikö sitä kannattaisi sitten tänään kuluttaa? Inflaation kasvu on pelottava ja epävarmuutta luova asia kuluttajalle. Pelko ja epävarmuus syntyy siitä, ettei palkkataso kehity samassa tahdissa inflaation mukana, eikä kuluttaja pysty hankkimaan samoja hyödykkeitä ja vastinetta rahalleen kuin aiemmin. Jos inflaatio on kaksi prosenttia vuodessa, eivät palkat keskimäärin kehity kahta prosenttia vuositasolla. Lisäksi jos palkansaaja saa palkankorotuksen, on sen reaaliarvoa miettiessä hyvä ottaa inflaation vaikutus huomioon. Prosentin palkankorotuksella olet itseasiassa vielä ”miinuksella” vuositasolla.

Mitkä ovat inflaation seuraukset?

Tavallinen kuluttaja ei huomaa inflaatiota jokapäiväisessä elämässään ja arjessaan. Inflaatio ei tapahdu yhdessä yössä, sen vaikutuksen huomaa vuosien kuluessa, katsoessa hintatasojen muutosta ja kehitystä pitemmällä aikavälillä. Helpoiten kuluttajat huomaavat inflaation vaikutukset tavallisia kulutustuotteita ostaessa, esimerkiksi ruokakaupan hyllyllä. Tavalliset ruokaostokset maksavat nyt enemmän kuin aikaisemmin.

Hintoja ei ole salaisesti ja tietoisesti nostettu vuosi vuodelta, vaan syynä on inflaatio. Jos vertaat mitä bensiini, maitopurkki tai kahvipaketti maksoi 10 vuotta sitten, huomaat, miten inflaatio on nostanut hintoja. Inflaatio ei kuitenkaan välttämättä nosta kaikkien tuotteiden ja palveluiden hintoja. Tästä hyvä esimerkki on kodin elektroniikka. Nykyään saa samalla rahalla 60 tuumaisen taulutelevision kuin 10 vuotta sitten sai 24 tuumaisen.

Inflaation haitat

Inflaation hyödyt

Miten inflaatio vaikuttaa sijoituksiin?

Inflaatio on yksi sijoittajan pahimmista vihollisista. Inflaatio tekee ajan mittaan hallaa sijoituksesi tuotoille, nakertaen niitä tasaisesti. Tämä voi kuulostaa siltä, että onko sijoittamisessa sitten järkeä? Inflaatio on itseasiassa yksi merkittävistä syistä, miksi juuri sinun kannattaa sijoittaa. Sijoittajan ei nimittäin tarvitse olla inflaatiosta yhtä lailla huolissaan kuin esimerkiksi tavallisen kuluttajan ja pankkitilisäästäjän.

Inflaation myötä eri omaisuusluokkien ja etenkin osakkeiden hinnat nousevat. Yritysten tuotot yleensä korreloivat positiivisesti inflaation kanssa eli pörssiin sijoittavalle kiihtyvä inflaatio saattaa olla jopa tuottoisa asia. Asuntosijoittajalle, joka sijoittaa lainarahalla, hyödyntäen lainan velkavipua, voi inflaatio olla myönteinen asia. Inflaation myötä ihmisten ostovoima paranee ja sitä kautta myös asuntojen hinta- ja vuokratasot yleensä nousevat. Tämä tuo lisää euroja asuntosijoittajan kassaan. Kiihtyvässä inflaatiossa heikoimmalla on sen sijaan korkosijoittaja. Jos esimerkiksi olet sijoittanut valtionlainaan, jonka korko on 4 % ja inflaatio nousee 4 prosenttiin tai sen yli, vuotuinen tuotto jää nollaan. Myös lainapapereiden jälleenmyyntiarvo tippuu, kun korkotaso inflaation myötä nousee. Tämä pätee myös pankin säästötilillä makaaville rahoille.

Inflaatio on yksi merkittävistä syistä, miksi juuri sinun kannattaa sijoittaa

Sijoittajan on myös hyvä muistaa huomioida inflaation vaikutus tuotto-odotuksessa. Jos sijoittaja odottaa keskiarvoista 8 % tuottoprosenttia sijoituksistaan, täytyy laskuihin ottaa huomioon myös inflaation vaikutus. Jos inflaatio olisi keskiarvoinen kaksi prosenttia, olisi 8 % tuotto-odotuksella reaalituotto 6 %. Inflaation vaikutus voi tuntua turhauttavalta, sen syödessä tuottoja. Mutta inflaation puristuksessa sijoittaja on kaikista vahvimmalla. Pahimmassa tapauksessa tavallinen kuluttaja ja säästäjä pitää vaurautensa nollatasolla tai varallisuuden taso hupenee pikkuhiljaa vuosien kuluessa inflaation suihin.

Opi lisää osakesijoittamisen aloittamisesta!

osakesijoittamisen aloittaminen

Inflaatiolla on keskeinen vaikutus talouden suhdanteisiin Suomessa ja koko maailmassa. Inflaatio ei ole ainut vaikuttava tekijä, vaan siihen vaikuttaa myös talouskasvu ja työttömyystilanne, luoden taloudesta monisyisen ja tosiaan korreloivan kokonaisuuden. Euroopan Keskuspankki tavoittelee euroalueelle vakaata inflaatiota, noin kaksi prosenttia vuodessa. Vakauden tavoitteena olisi, että inflaatio ei heittelisi merkittävästi vaan kasvu olisi hidasta ja hallittua.

Inflaatio on kansantaloudelle hyödyllinen asia, jos vuosittainen kasvu pysyy kahden prosentin tuntumassa. Epävakaasta ja korkeammasta inflaatiosta olisi haittaa kuluttajille ja yrityksille, tällöin se olisi vahingollista kokonaistaloudelle yhteiskunnassamme. Epävakaa inflaatio aiheuttaa markkinoille epävarmuutta ja tehottomuutta, koska se vaikeuttaa investointien suunnittelua. Inflaation vaikutukset heijastuvatkin vahvasti yritysten investointihalukkuuteen sekä kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Epävakaa inflaatio tekeekin talouden kehityksestä monelta näkökulmalta vaikeasti ennustettavaa. Kun yritykset pidättävät investointipäätöksiä, luo se ketjureaktion vaikuttaen epäsuorasti myös tavallisiin kuluttajiin, palkansaajiin ja työntekijöihin.

inflaatio

Inflaation vaikutukset tavalliseen kuluttajaan ja talouksiin näyttäytyy esimerkiksi lainojen ja kiinteistöjen omistuksen suhteen. Ajan mittaan inflaation myötä lainan todellinen arvo pienenee, joka on velallisen kannalta hyvä asia. Lisäksi tänään lainarahalla ostettu tuote on halvempi, kuin se olisi myöhemmin hintojen noustessa. Kuitenkin inflaation myötä lainojen korot nousevat, joten kokonaisvaikutus jää pieneksi. Inflaatiosta on hyötyä esimerkiksi kiinteistön omistajalle, inflaation myötä asuntojen ja kiinteistöjen arvo nousee ajan myötä.

Kun mediassa puhutaan inflaatiosta, puhutaan myös usein samassa yhteydestä koroista ja inflaation vaikutuksesta niihin. Euroopassa korkotasoa ohjailee Euroopan keskuspankki, joka määrittää kokouksissaan ohjauskoron tason. Ohjauskorkoa nimitetään myös nimellä Euribor. Kiihtyvässä inflaatiossa EKP nostaa ohjauskorkoa mikä nostaa lainarahan hintaa ja siten hillitsee yritysten ja kuluttajien lainanottohalukkuutta. Tämä osaltaan hillitsee hintojen nousua. Talouden taantumassa EKP taas vääntää korkovipua alaspäin, jonka toivotaan vilkastuttavan kulutusta ja siten koko talous piristyy ja virkistyy.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Inflaatio Suomessa 2000-luvulla

Suomessa inflaatio on ollut suhteellisen tasaista ja matalaa viimeisimmät vuodet. Suomessa inflaatio onkin maailman mittakaavassa yksi tasaisimmista ja alhaisimmista. Keskimääräinen inflaatio Suomessa 2000-luvulla on ollut 3,4 %. Eli inflaatio on ollut 1,4 % korkeampi kahden prosentin tavoitteesta. Inflaatiotrendi onkin selvästi matalampi Euroon liittymisen jälkeen kuin ennen euroaikaa.  Suomi inflaatio on ollut 2020-luvulla pääpiirteittäin linjassa Euro-alueen yleisen inflaatiotason, euroinflaation, kanssa. Euro-alue on ollut pienessä deflaatiossa, eli inflaatio on ollut negatiivinen muutamalla kymmenyksellä. Suomessa taas inflaatio on ollut nollan tuntumassa, ollen Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 2020 0,2 prosenttia.

inflaatio

Mitkä ovat inflaation syyt?

Inflaatiotason muutoksiin on useita syitä nykypäivänä globaalissa maailmassa. Kaikki globaalit ilmiöt, kuten sodat, levottomuudet ja poliittiset päätökset vaikuttavat kaikki osaltansa maailmantalouteen. Inflaation heilahtelut ei kuitenkaan aina vaadi konflikteja, vaan syyt voivat olla paljon yksinkertaisempia.

Yleisimmät inflaation syyt ovat kysyntäinflaatio, kustannusinflaatio, monetaarinen inflaatio ja odotusinflaatio. Kysyntäinflaatiossa tuotteista on enemmän kysyntää kuin niistä on tarjontaa, minkä seurauksena tuotteiden hinnat nousevat. Kysyntäinflaation pystyy ennakoimaan lisäämällä tuotantoa ja palkkaamalla lisää työvoimaa. Kun tuotantokustannukset nousevat nostaen samalla hintoja, on kyseessä kustannusinflaatio. Kustannusinflaatiota eli tuotantokustannusten nousua voidaan hillitä verotusta sekä kilpailua säätelemällä.

Monetaarinen inflaatio tarkoittaa sitä, että rahaa on liikkeellä liian paljon, jolloin rahan arvo laskee. Monetaarinen inflaation on tunnetuin inflaation muoto. Monetaarinen inflaatio onkin syy sille, miksi uuden rahan painantaa on syytä harkita, hallita ja seurata tarkasti. Monetaarisen inflaation säätelykeino on Euroopan Keskuspankin ohjauskoron, eli Euribor-koron säätely. Jos inflaatio lähtee kiihtymään, EKP:n tavoitteena on nostaa ohjauskorkoa, jolloin lainarahan hinta nousee ja sitä kautta lainanotto vähenee. EKP käyttää vipua myös toiseen suuntaan. Kun talouskasvu hiipuu, EKP laskee ohjauskorkoa, kiihdyttäen talouskasvua. Kun taloudessa arvellaan inflaatiotasojen nousevan, jolloin ennakoidaan inflaatiota nostamalla palkkoja, puhutaan odotusinflaatiosta.

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Miten inflaatio lasketaan?

Inflaation mittaamiseen on laadittu erilaisia mittareita ja indeksejä. Nämä vaihtelevat eri valtioiden välillä, mutta yleensä inflaatiota mitataan kuluttajien tuotteiden hintojen nousulla, tuottajien tuotteiden hintojen nousulla ja bruttokansantuotteen muutoksella. Suomessa seurataan etenkin kuluttaja- ja tuottajaindeksejä, jotka löytyvät Suomen Tilastokeskukselta. Tilastokeskus laskee inflaation tason kuukausittain. Kuluttajaindeksistä selviää myös tarkemmin, mitkä tuoteryhmät kohottavat kuluttajahintoja eniten ja vähiten tarkastelujakson aikana. Tarkastelussa ovat eri elämän osa-alueet, kuten elintarvikkeet, asuminen ja energia. Yksittäisistä osa-alueista muodostetaan keskimääräinen hintojen nousutahti, eli kuluttajaindeksi.

pääomatulovero

Mikä on hyperinflaatio?

Hyperinflaatio tarkoittaa erityisen voimakasta inflaatiota, jossa rahan arvo romahtaa rajusti. Hyperinflaation rajana pidetään yleensä noin 50 % inflaatiota. Pahimmassa tapauksessa hyperinflaatio voi kaataa koko valtion talouden ja valuutan arvon. Saksassa 1920-luvulla inflaatio oli 2500 % kuukaudessa. Tuoreempi hyperinflaatiotapaus löytyy Venezuelasta, jossa inflaatio oli vuonna 2018 yli 900 000 %! Tämä tarkoittaisi esimerkiksi 500 € vuokran nousemista 450 miljoonaan euroon kuukaudessa. Hyperinflaatio on tuhoisaa, sillä tällöin ihmisillä ei ole varaa peruselintason ylläpitämiseen, haasteen tuo myös sen nopea eteneminen. Hyperinflaatio syitä ovat usein huono hallinnoista ja poliittiset päätökset, näin oli myös Venezuelassakin.

Hyperinflaatio tarkoittaa erityisen voimakasta inflaatiota, jossa rahan arvo romahtaa rajusti.

Mikä on deflaatio?

Inflaation vastakohta on deflaatio. Deflaatio tarkoittaa rahan arvon nousemista. Toisin sanoen samalla rahalla saisi kaupasta enemmän hyödykkeitä kuin aikaisemmin. Deflaatiota kutsutaan myös negatiiviseksi inflaatioksi. Yhtäkkiä saattaisi kuulostaa hyvältä, että rahan arvo nousee, mutta deflaatio on todellisuudessa vahingollinen tila maan taloudelle, siinä missä inflaatiokin.

Usein kysytyt kysymykset

Inflaatio kuvaa rahanarvon heikkenemistä. Ajan mittaan samalla rahasummalla saa vähemmän vastinetta.

Inflaatio vaikuttaa niin yksittäisiin kuluttajiin, sijoittajiin, yrityksiin kuin koko maan talouteen, nostaen tuotteiden, lainojen korkojen ja palveluiden hintoja.

Inflaatio syö sijoitusten reaalituotoista keskimäärin 2 % vuodessa. Sijoituslainat ovat hyödyllisiä inflaation kannalta, tuoden enemmän vastinetta rahalle.

Hyperinflaatio on voimakasta inflaatiota, missä rahan arvo romahtaa voimakkaasti. Hyperinflaation rajana pidetään noin 50 %.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.