Etusivu » Kotimaiset osakkeet 2023 – Parhaat osakkeet Helsingin pörssissä

Kotimaiset osakkeet 2023 – Parhaat osakkeet Helsingin pörssissä

Kotimaiset osakkeet 2023

Helsingin pörssistä löytyy rutkasti sijoitusvaihtoehtoja, mikäli kotimaiset osakkeet kiinnostavat.

Suomalaisten yksityissijoittajien määrä on kasvanut huimasti viime vuosina, ja moni suosii kotimaisia osakkeita eri syistä.

Kotimaiset osakkeet voivat olla oiva sijoituskohde, mikäli uskoo yhtiöiden kannattavuuteen ja haluaa tukea kotimaista liiketoimintaa. Moni kokee kotimaiset pörssiyhtiöt turvallisemmaksi sijoituskohteeksi kuin ulkomaiset mm. sen vuoksi, että tiedon hankinta on helpompaa – informaatio on saatavilla suomenkielisenä.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Top 5 eniten tuottaneet osakkeet 2022

Vuonna 2022 eniten tuottaneet osakkeet voivat yllättää siinä, että nimet eivät ole välttämättä aikaisemmin tuttuja. Moni saattaisi ajatella, että parhaat osakkeet olisivat suosittuja suuria yhtiöitä, kuten esimerkiksi Kesko, Neste, Sampo, ja muut, joita suomalainen sijoittaja saattaa pitää turvallisena sijoituskohteena. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka jokin osake olisi tuottanut hyvin tähän mennessä, ei se tarkoita, että sen kasvu jatkuisi. Artikkelia on päivitetty tammikuussa 2023 ja näin ollen kirjoituksessa käydään läpi pelkästään vuoden 2022 parhaiten tuottaneita kotimaisia osakkeita. 

Afarak Group SE

Afarak Groupin kasvu on ollut hyvin huimaa vuoden 2022 aikana, ja sen kurssi nousi yhteensä +168%. Afarak Group on suomalainen yritys, joka tuottaa erikoismetalleja. Yhtiöllä on liiketoimintaa Etelä-Afrikassa, Turkissa, Saksassa, Lontoossa, Helsingissä ja Maltalla. Sen liiketoiminta on jaettu kahteen ryhmään: rautametalliliiketoiminta ja erikoismetalliliiketoiminta. Afarak Group on luokiteltu Eurooppayhtiöksi, ja tämän vuoksi sen nimen päätteenä on OYJ:n sijasta SE.

Kempower Oyj

Toiseksi listalla sijoittui Kempower Oyj. Yhtiön osakkeen kurssi nousi vuoden 2022 aikana lähes 77%. Kempower keskittyy autoteollisuuteen, tarkemmin sähköautojen latausratkaisujen kehittämiseen. Latauslaitteet suunnitellaan ja valmistetaan lahdessa, mutta päämarkkina-alueena toimii yleisesti pohjoismaat ja Eurooppa.

Reka Industrial Oyj

Kolmantena listalla on Reka Industrial Oyj. Yhtiön osakkeen kurssi nousi vuoden 2022 aikana lähes 49%. Kyseessä on suomalainen teollisuusyhtiö, joka toimii kaapeli- ja kumiteollisuudessa. Yhtiön historia kantautuu yli 120 vuoden taakse. 

Savosolar Oyj

Neljäntena listalla on Savosolar Oyj. Yhtiön osakkeen kurssi nousi vuoden 2022 aikana lähes 44%. Savosolar on vuonna 2009 perustettu aurinkopaneelien valmistaja. Yhtiön pääkonttori on Mikkelissä, mutta Savosolarilla on toimintaa Suomen lisäksi eri puolilla maailmaa ja merkittävin markkina-alue on Pohjoismaat.  

Orion Corporation

Viidenneksi listalla on Orion Corporation. Yhtiön osakkeen kurssi nousi vuoden 2022 aikana lähes 43%. Orion on suomalaisten tuntema lääketeollisuudessa toimiva yhtiö, joka tutkii ja kehittää lääkkeitä niin ihmisille kuin myös eläimille. Tänä päivänä Orionin tuotteita hyödynnetään maailmanlaajuisesti.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Parhaat kotimaiset osinko-osakkeet

Parhaat kotimaiset osinko-osakkeet houkuttelevat sijoittajia, sillä ne tarjoavat passiivista tulovirtaa sijoittajalle mahdollisen osakkeen arvonnousun lisäksi. Parhaan osingonmaksajan määrittelemiseksi voit käyttää osinkotuotto-tunnuslukua.

On kuitenkin hyvä olla hieman varovainen osinkotuottoa käyttäessä, ja esimerkiksi yli 7 prosentin osinkotuotto voi Helsingin pörssissä jo tarkoittaa joko sitä, että yritys on jakanut liian suuren osingon tai osakkeen hinta on tippunut rajusti, ja tämän vuoksi osinkotuottoprosentti on huima. Esimerkiksi tällä hetkellä Helsingin pörssissä Fellow Pankki Oyj:n osinkotuotto näyttäisi olevan 280 prosenttia, mutta tämä näyttäisi johtuvan juuri edellä mainituista syistä. Ennen osinko-osakkeen ostoa, käy tarkasti läpi myös yhtiön taloudellinen tilanne ja tutustu kattavasti yhtiöön ja sen toimintaan. 

Vuonna 2022 top 5 osinko-osaketta tarkastellen tuloksen suhdetta maksettuun osinkoon ovat Sampo, Cargotec, Kojamo, Neste, sekä Bank of Åland. Pitkällä aikavälillä taas esimerkkejä parhaimmista osingonmaksajista ovat taas Sampo, sekä Kesko, Elisa ja Kone.

Sampo Oyj on yksi tunnetuimmista osinko-osakkeista, ja sillä olikin kaikista Helsingin pörssin yhtiöistä suurin jaettu osinko, summaltaan 4.10 euroa kohti osaketta. Sampo on pohjoismainen vakuutuskonserni, joka omistaa esimerkiksi Mandatumin sekä IF:in. Lue lisää Sampon osakkeesta. 

Myös päivittäistavaraketju Kesko on myös tunnettu vahvasta osingonmaksukyvystään. Kesko ei tulos/osake-suhteessa yltänyt top listalle vuonna 2022, mutta on vuosi vuodelta jakanut sijoittajilleen tasaista osinkoa. Kone taas on suomalainen hissejä ja liukuportaita valmistava yhtiö, ja Elisa suomalainen teleoperaattori yhtiö. Kone jakoi sijoittajilleen summaa katsoessa vuonna 2022 toiseksi suurimman osingon, 2.10 euroa, ja Elisa kolmanneksi suurimman, 2.05 euroa. Lue lisää Elisan osakkeesta. 

Kotimaiset kasvuosakkeet

Kasvuosake määritellään usein siten, että sen hinnasta suuri osa perustuu sijoittajien odotuksiin yhtiön kasvusta – kasvuosakkeita voisikin kutsua siis myös tulevaisuuden osakkeet -nimellä. Kasvuosakkeelle tyypillistä on myös korkea P/E-luku ja P/B-luku, eivätkä kasvuyhtiöt vielä välttämättä tee tuottoa. Verrattuna esimerkiksi amerikkalaisiin kasvuosakkeisiin, ei kotimaiset osakkeet sisällä yhtä vahvan maineen omaavia kasvuosakkeita (verrattuna esimerkiksi Teslaan ja Amazoniin). Lue lisää amerikkalaisista osakkeista

Kotimaisiksi kasvuosakkeiksi voitaisiin kuitenkin lukea esimerkiksi Heeros, joka on IT-alalla toimiva, pilvipohjaisia rahoitusratkaisuja kehittävä yhtiö. Heeroksen P/E-luku on 198, joka on hyvin korkea Helsingin pörssissä toimivalle yhtiölle. Myös Revenio on kasvuosake. Se on lääketeknologiayhtiö, joka kehittää paineenmittaustekniikkaa useiden eri sairauksien hoitoon. Revenion P/E-luku on 57.60, ja P/B-luku on 14.79.

Kotimaiset arvo-osakkeet

Arvo-osakkeiksi kutsutaan usein osakkeita, jotka ovat aliarvostettuja markkinaan nähden. Osake voi olla ”halpa” markkinoihin nähden monesta eri syystä, ja usein arvoyhtiöitä löytääkin hyödyntämällä esimerkiksi tunnuslukujen vertailua.

Yksi kotimainen osake, joka on hiljattain listattu usein arvo-osakkeeksi on TietoEvry. TietoEvry on IT-alan yritys, joka tarjoaa erilaisia ohjelmistoja, pilvipohjaisia ratkaisuja sekä SaaS-palveluita. Sillä on 5.40 prosentin osinkotuotto, ja sen P/E-luku on 11.1.

Toinen kotimainen arvo-osake on Taaleri. Se on pohjoismainen pääomarahastoyhtiö, jolla on kaksi pääliiketoimintasegmenttiä: pääomarahastot ja strategiset sijoitukset. Taalerin P/E-luku on 12.8, ja sen osinkotuotto on 10.4 prosenttia. 

Kotimaiset laatuosakkeet

Laatuyhtiöihin sijoittaminen on tullut tutuksi Warren Buffetin ja monen muun suositun sijoittajan vuoksi. Laatuyhtiöille tunnuksenomaista on tehdä vakaata tulosta läpi erilaisten suhdanteiden, ja näillä on usein myös vahva tase.

Yksi tunnetuimmista laatuyhtiöistä Helsingin pörssissä on Kone. Vaikka tällä hetkellä Koneen kurssi on laskussa, sillä on kuitenkin suhteellisen vahva markkina-asema ja kestävä kilpailuetu myös kansainvälisillä markkinoilla.

Toinen suomalainen laatuyhtiö on Elisa. Elisa on suomalainen tietoliikenneyhtiö, ja se on yksi Helsingin pörssin tasaisimpia tuloksentekijöitä. Tietoliikennepalveluille onkin aina kysyntää suhdanteesta riippumatta.

Myös Keskoa kutsutaan laatuyhtiöksi. Samalla tavalla kuin Elisan palveluille, myös päivittäistavarakaupalle on aina kysyntää, ja koska Suomen markkina on hyvin kapea, on Keskolla vahva asema suomen yhtenä suurimpana päivittäistavaraketjuna.

Vaihdetuimmat suomalaiset osakkeet 2022

Piensijoittajia varoitetaan usein vähän vaihdetuista osakkeista, sillä esimerkiksi pieni vaihto voi kertoa siitä, että osto – ja myyntihinta eivät kaupankäynnissä kohtaa ja tällöin esimerkiksi sijoittajan voi olla hankalaa päästä eroon osakkeista. Helsingin pörssissä tällä hetkellä vaihdetuimpia osakkeita ovat Nokia, Nordea, Kone, Neste sekä UPM-kymmene.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Markkinatilanne vuonna 2022

Vuosi 2022 on ollut hyvin poikkeuksellinen sijoittajalle. Vuonna 2020 koronakriisi heilutti markkinoita, ja vaikutti markkinoihin. Vuoden 2021 lopulla tuntui vihdoin, että tilanne olisi paranemaan päin, kunnes vuoden 2022 alku näyttikin, että vuodesta tulee haastava.

Sijoittajat ovat olleet kauan tottuneita matalampaan korkotasoon. Korot alkoivat kuitenkin hiljalleen nousta vuoden 2021 lopulla, ja kiihtynyt inflaatio on nostanut korkotasoa entisestään. Inflaatio ja korkojen nousu on rokottanut etenkin tiettyjä yhtiöitä enemmän kuin toisia. Perinteisesti arvoyhtiöihin sijoittamisen suosio nousee epävarmoissa markkinatilanteissa, sillä ihmiset kokevat tarvetta hakea turvaa ”vakaammista” sijoituskohteista. Myös rahoituslaitoksiin sijoittaminen lisääntyy tällaisessa markkinatilanteessa, sillä ne tekevät enemmän voittoa nousseessa korkotasossa.

Usein inflaatiosta puhuttaessa tulee esille myös Ukrainan sota, joka on vaikuttanut monen yrityksen toimintaan. Se miten sota on vaikuttanut osakkeisiin, riippuu siitä, mikä yhtiö on kyseessä. Etenkin yhtiöt, joilla on liiketoimintaa Venäjällä, tai heidän toimintansa riippuu vahvasti jommastakummasta valtiosta, ovat kärsineet huimasti. Sota rokottaa etenin kotimaisia osakkeita siinä, että Venäjän naapurina olemme hyvin riippuvaisia viennistä ja tuonnista. Helsingin pörssissä historiallisesti kurssi on noussut, mikäli vienti on lisääntynyt. Positiivista kuitenkin on, että Ukrainan sota ei vaikuttanut negatiivisesti ulkomaalaisten sijoittajien määrään Helsingin pörssissä.

Sodan seurauksena energian hinnat ovat nousseet huippuihin, joka lisää epävarmuutta markkinoilla. Tässäkin on kuitenkin puolensa – jotkin energiayhtiöt ovat kyenneet tekemään vahvaa tulosta, siinä missä osa kärsii koska nousseet energian hinnat aiheuttavat yrityksille suuria lovia budjettiin. Vaikka sota on vaikuttanut osakkeisiin, moni sijoittaja listaa inflaation pahimmaksi vihollisekseen.

Lue lisää: sijoittaminen, inflaatio ja korkojen nousu 2022 

Sijoittaako osakkeisiin vai rahastoon?

Saatat pohtia, onko järkevämpää ostaa suoria osakkeita, vai esimerkiksi rahastoja. Yleensä kuitenkin sijoittajia kannustetaan hajauttamaan sijoituksensa, jolloin indeksirahasto voi tuntua kätevältä vaihtoehdolta. Huolellinen hajautus suorissa sijoituksissa vaatii useamman yhtiön osakkeita salkussa, jolloin sijoittajalle, jolla ei ole laittaa osakkeisiin kiinni monia tuhansia voi mennä aikaa, että saa haluamansa salkun kokoon. Rahastosijoittaminen on siis huomattavasti helpompaa aloittaa.

Indeksirahastossa on myös se hyvä puoli, ettei sinun tarvitse olla sijoittajana yhtä aktiivinen; sinun ei tarvitse seurata omistamiasi yhtiöitä yhtä tarkasti. Indeksirahasto onkin hyvin kätevä vaihtoehto laiskalle sijoittajalle.

Suoraan osakkeisiin sijoittamista taas puoltaa se, että voit itse räätälöidä salkkusi, joka voi mahdollistaa sinulle indeksiä korkeamman tuoton – voit valita salkkuusi mitä tahansa yhtiöitä. Tässä pätee myös se, että pääset eroon yhtiöistä silloin kun haluat. Toki suorissa osakesijoituksissa on myös riskinsä, sillä tuotto voi jäädä myös indeksin alapuolelle, mikäli valitsee salkkuunsa ns. ”väärät” yhtiöt.

Sijoituspäätökseesi voi vaikuttaa myös verotus, joka voi luonnollisesti vaikuttaa lopussa tuottoon. Esimerkiksi osinkojen verotuksen kannalta voi olla parempi idea ostaa indeksirahastoa, kuin useampia omxh25 yhtiöitä salkkuun. Tämä johtuu siitä, että pörssiin listatut yhtiöt maksavat osinkonsa aina ”ulos”, jolloin sijoittajan sinun tulee maksaa osingoista veroja. Jos taas sijoitat rahastoon, rahasto voi uudelleen sijoittaa maksetut osingot, jolloin tämä voi olla verotuksellisesti tehokkaampaa.

Tämä toki riippuu siitä, onko sinulla osakesäästötili vai arvo-osuustili, sillä osakesäästötili mahdollistaa sijoittajalle sen, että osingot voi uudelleen sijoittaa, ja sijoittaja maksaa voitoista veroa vasta kun nostaa rahat ulos tililtä.

Miten valita sopiva osake omaan salkkuun?

Olemme esitelleet sinulle erilaisia osakevaihtoehtoja, ja kotimaiset osakkeet voivatkin tuntua tässä vaiheessa hyvin hämmentävältä kokonaisuudelta – miten tietää mikä osake sopii juuri omaan salkkuun? Moni sijoittaja aloittaa tunnetuista yhtiöistä, sillä näitä on helppoa seurata mediasta. Suomenkin markkinoilla on kuitenkin useita ”suurempia” yhtiöitä, joita näkee otsikoissa usein. Jos olet aloitteleva sijoittaja, kannattaa valita kuitenkin jokin suurempi yhtiö toimialalta, joka on itselleen kiinnostava tai jonka tuotteita tai palveluilta hyödyntää omassa arjessa – toki pitäen silmällä sitä mitkä yhtiön tulevaisuuden näkymät ovat.

Kannattaa aloittaa pohtimalla omia sijoitustavoitteita, ja sijoitushorisonttia. Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi oma ikä, ja sijoitustavoite, sekä se mitä sinulla on jo salkussa. Usein suositellaan, että hajauttaa sijoituksiaan useampaan eri kohteeseen – täten siis kannattaa valita osake toiselta toimialalta, mikäli omistat jo osakkeita.

Sijoittajana on tärkeintä ENSIN luoda sijoitussuunnitelma ja vasta sen JÄLKEEN lähteä osakekaupoille. Voit hyödyntää edellä mainittuja strategioita, esimerkiksi arvosijoittamista tai kasvuosakkeisiin sijoittamista, tai jopa yhdistellä erilaisia osakeryhmiä. Voit myös asettaa sijoituskohteillesi tiettyjä kriteereitä, esimerkiksi nouseva tuloskehitys tai tietty osinkotuotto-prosentti, ja lähteä sen perusteella liikkeelle.

Yksittäistä sijoituskohdetta poimiessa tutki yhtiön taloudellista tilannetta, ja kiinnitä huomiota liikevaihdon ja tuloksen kehitykseen, sekä kasvuennusteisiin, sillä nämä antavat hyvin suuntaa siitä mitä yhtiöltä voi odottaa. Kannattaa myös verrata yhtiötä samalla toimialalla toimiviin muihin yhtiöihin, ja katsoa miten se suoriutuu verrattuna sen kilpakumppaneihin.

Lisäoppeja kannattaa tankata sijoitusaiheisista kirjoista ja sijoituspodcasteista

Kannattaako osakesäästötilillle ostaa vain kotimaisia osakkeita?

Yksi syistä miksi suomalaisten yksityissijoittajien määrä on kasvanut viimevuosina, on vuonna 2020 tarjolle tuotu osakesäästötili. Osakesäästötilin tarkoituksena on tehdä sijoittamisesta suomalaisille helpompaa ja yksinkertaisempaa. Osakesäästötilillä ostoja ja myyntejä ei erikseen veroteta, vaan sijoittaja maksaa veronsa vasta kun nostaa tililtä esimerkiksi voitot pois. Osakesäästötili onkin siis hyvin houkutteleva vaihtoehto pitkän aikavälin säästäjälle, sillä sitä käyttämällä hyödyt korkoa korolle ilmiöstä. Moni kuitenkin suosittelee, että osakesäästötiliä hyödynnettäisiin vain kotimaisten osakkeiden kohdalla – miksi?

Syynä on oikeastaan osinkojen verotus. Osakesäästötilin perusajatuksena on, että osingoista ei tarvitsisi maksaa veroja. Tämä ei kuitenkaan päde ulkomaalaisissa osakkeissa. Osakesäästötilille maksettavista ulkomaisten yritysten osingoista peritään lähdevero yrityksen kotimaan mukaan, ja mikäli yritys on kotoisin korkean lähdeveron maasta, voi maksettava vero syödä tuotto-odotusta. Täten siis osakesäästötili toimii parhaiten vain, kun kyseessä ovat kotimaiset osakkeet.

>> Opi lisää osakesäästötilistä 

Miten määrittää onko osake halpa vai ei?

Hyvä yhtiö ei ole aina tuottoisa sijoitus, sillä toisinaan hyvä yhtiö voi olla kallis sijoitus. Halpoja osakkeita voi metsästää pörssistä eri keinoin. Usein tähän hyödynnetään sijoittamisen eri tunnuslukuja, tai tarkempaa osakeanalyysia. Voit tutkailla esimerkiksi ammattilaisten tekemiä osakeanalyyseja, mutta mikäli omat taidot ja kiinnostus riittävät, voit myös itse opetella tekemään yrityksen valuaation, eli arvon määrityksen. Mikäli olet vasta alkava sijoittaja tai tämä tuntuu vielä turhan haastavalta, älä huoli, sillä alkuun pääsee hyvin jo tarkastelemalla tunnuslukuja.

Usein yhtiön arvon määrittää sen tulos, tase ja tulevaisuuden näkymät. Osake voi olla halpa tai kallis johonkin tilanteeseen nähden. Esimerkiksi, yhtiöllä on erityisen hyvät tulevaisuudennäkymät ja vahva tuloksentekokyky, mutta sijoittajat ovat aliarvioineet yhtiötä, jolloin osakekurssi ei vastaa yhtiön osakkeen hintaa. Tilanne voi olla myös vastakkainen – yhtiön ympärillä pyörii hypeä, mutta todellisuudessa yhtiöllä on huonot tulevaisuudennäkymät ja/tai se tekee tappiota.

Yksi keinoista löytää aliarvostetut osakkeet ovat hyödyntää P/B- tai P/E-lukuja. Etenkin arvosijoittajalle on tärkeää osata hyödyntää P/B-lukua analyysissaan, ja usein matalan P/B-luvun osakkeet määritellään arvo-osakkeiksi. P/B-lukua hyödyntäessä on kuitenkin tärkeää tutkia, miksi yhtiön P/B-luku on matala.

Vaikka usein sanotaan, että ostohinnalla on merkitystä, sen merkitys vähenee, mikäli aiot sijoittaa pidemmällä aikavälillä. Jos esimerkiksi aiot säästää eläkepäiviäsi varten, tulee kurssi luultavammin nousemaan ja laskemaan monen vuoden aikavälillä. Jos taas kyseessä on lyhytaikainen sijoitus, ostohinnan merkitys on suuri.

>> Opi lisää sijoittamisen tunnusluvuista

Osakkeiden verotus 2023

Osakkeiden verotuksessa hyödynnetään pääomatuloverotusta, joka maksetaan myyntivoitosta, kun myyt osakkeet eteenpäin. Sinun tulee maksaa veroa 30 prosenttia, mikäli voittoa on kertynyt sijoituksista alle 30 000 euroa. Mikäli voittosi ylittävät 30 000 euroa, ylittävästä osasta veroa maksetaan 34 prosenttia. Voit tehdä osakkeilla vuodessa voittoa verovapaasti 1000 euroa.

>> Opi lisää osakkeiden verotuksesta 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta. 

Usein kysytyt kysymykset

Suomessa on paljon hyviä osinko-osakkeita. Pitkällä aikavälillä parhaiksi osinko-osakkeiksi mainitaan usein etenkin Kesko, Elisa, Sampo sekä Kone.

Vuonna 2022 parhaiten tuottaneet kotimaiset osakkeet ovat Afarak Group SE, Kempower Oyj, Reka Industrial oyj, Savosolar Oyj sekä Orion Corporation. 

Vaihdetuimpia osakkeita vuonna 2022 ovat Nokia, Nordea, Kone, Neste sekä UPM-kymmene.

Se, onko rahasto vai suora osakesijoitus sopiva sinulle riippuu omista sijoitustavoitteistasi – esimerkiksi aloittelevalle sijoittajalle indeksirahasto voi olla helpompi sijoitus, siinä missä suora osakesijoitus voi mahdollistaa indeksiä paremmat tuotot.