Etusivu ¬Ľ Mihin kannattaa sijoittaa 2023?

Mihin kannattaa sijoittaa 2023?

Mihin sijoittaa vuonna 2023?

Mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2023 kun kaikki tuntuu olevan mullin mallin? Mistä tietää, mitä kannattaa hankkia omaan sijoitussalkkuun?

Artikkelin tarkoitus on antaa sinulle hyvät eväät joko sijoitusmatkasi aloittamiseen epävarmoina aikoina tai seuraavan sijoituspäätöksesi pohdintaan.  Artikkelissa käydään läpi mm. inflaation vaikutuksia sijoittamiseen ja mihin kannattaa sijoittaa, kun markkinoita koetellaan toden teolla maailmanlaajuisen pandemian, Ukrainan sodan sekä jylläävän inflaation toimesta.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mihin kannattaa sijoittaa 2023?

Kun mietitään sijoituskohdetta, kannattaa sijoittajan aina miettiä miten sijoituskohde sopii omaan henkilökohtaiseen sijoitussuunnitelmaan ja miten sen riski ja tuotto kohtaavat oman riskinsietokyvyn sekä tuotto-odotusten kanssa. Varsinkin riskinsietokykyä on tärkeää tarkastella ennen sijoittamista, ja aina kun mietit mihin kannattaa sijoittaa.

Sijoittajien keskuudessa varmasti kysytyimmät kysymykset ovatkin: Mihin kannattaa sijoittaa nyt, kun markkina on pohjalla? Entä mihin kannattaa sijoittaa, kun markkina on kaikkien aikojen huipussaan?

Vastauksia näihin kysymyksiin etsitään laajalti, vaikka täysin varmaa vastausta kysymykseen ei todellisuudessa osaa kukaan antaa. Tästä tosiasiasta huolimatta markkina tarjoilee varsinkin kriisiaikoina hyviä oston paikkoja, ja ihan sokeana ilman tietoa ei sijoituspäätöksiä kannata missään nimessä tehdä. Vaikka markkina on tällä hetkellä varsin epävarma, on osakemarkkinoilla kuitenkin aina yrityksiä, jotka hyötyvät vaikeista tilanteista ja usein sanotaankin, että nimenomaan epävarmoina aikoina luodaan suurin osa omaisuudesta osakemarkkinoilla.

Osta osakkeita eTorossa – v√§lityspalkkio 0‚ā¨!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0‚ā¨ v√§lityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin.¬†

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimm√§iset osakkeesi 0‚ā¨ v√§lityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mihin kannattaa sijoittaa inflaation aikana?

Kun puhutaan sijoittamisesta inflaation aikana, on usein ensimmäinen reaktio monella, että inflaatiossa ei kannattaisi sijoittaa ollenkaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, ja monien asiantuntijoiden mielestä inflaation keskellä suurin virhe, jonka sijoittaja voi tehdä on pitää käteistä rahaa tilillä liikaa. Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskemista, joten käytännössä tilillä makaavat rahat menettävät arvoaan vuosittain inflaation senhetkisen lukeman verran.

Vaikka korkea inflaatio vaikuttaakin yleens√§ osakekursseihin negatiivisesti, voi fiksu sijoittaja n√§hd√§ kurssien laskiessa markkinoilla hopeareunuksen: Kun osakekurssit ovat alhaalla, voi sijoittaja ostaa haluamiaan osakkeita ”alennushinnoin”. Kun inflaatio saadaan kuriin, on osakemarkkinoilla j√§lleen aika l√§hte√§ uuteen nousuun ja halvalla ostetut osakkeet saattavat tuottaa suuriakin voittoja.

Suuren tuottopotentiaalin lis√§ksi alentuneet osakehinnat mahdollistavat my√∂s olemassa olevien omistusten keskihinnan alentamisen ‚Äď Voit siis lis√§t√§ jo salkussasi olevia omistuksia ja alentaa niiden keskihintaa. Keskihinnan alentaminen antaa tukevan pohjan sijoitussalkullesi ja on varsinkin pitk√§j√§nteiselle sijoittajalle hyv√§ mahdollisuus hy√∂dynt√§√§ korkoa korolle -efektin t√§ysi voima.

Korkea inflaatiotaso ei myöskään ole kaikille yrityksille negatiivinen asia. Inflaatio ei vaikuta samalla tavalla läheskään kaikkiin yrityksiin, ja esimerkiksi luksustuotteita myyvät yritykset ovat pärjänneet historiallisesti hyvin korkean inflaation aikana.

Tähän on monta syytä, mutta yksi hyvin yksinkertainen seikka nousee ylitse muiden: Luksustuotteita ostavat kuluttajat ovat lähtökohtaisesti hyvin varakkaita, ja inflaatio ei vaikuta heidän ostokäyttäytymiseensä negatiivisesti. Lisäksi inflaation mukana tuleva korkojen nousu ei aiheuta tälle kohderyhmälle suurta päänvaivaa, koska lähtökohtaisesti varakkaiden velkaantuneisuus on omaisuuteen verrattuna maltillista.

Hintojen yleinen nousu mahdollistaa myös monella alalla normaalitilanteessa huonokatteisten tuotteiden hintojen nostamisen joka näkyy yrityksen tuloksessa positiivisesti.

Lisäksi yritykset, joiden kulupuoli koostuu pääasiassa inflaation ulkopuolisista tekijöistä hyötyvät inflaatiosta vähenevän kilpailun sekä mahdollisen markkina-aseman vahvistumisen vuoksi. Jos yrityksen kilpailijan kulurakenne on erilainen, voi kilpailija olla huomattavasti huonommassa tilanteessa ja vähentää kasvuodotuksiaan, luoden tilaa kilpailijoille, jotka ovat paremmassa taloudellisessa tilanteessa.

Vaikka mediassa puhutaankin laajalti inflaation haitoista, on inflaatiolla siis myös positiivisia puolia, ainakin näin sijoittajan näkökulmasta.

Kun mietit omalla kohdallasi mihin kannattaa sijoittaa seuraavaksi, pidä mielessäsi ennen kaikkea kohderyhmä, jolle yritys myy tuotteitaan: Vaikuttaako inflaatio, eli hintojen nouseminen kohderyhmän ostovoimaan merkittävästi, vai voiko kohderyhmä jatkaa kuluttamistaan samalla tavalla kuin matalassa inflaatiossa?

>> Opi lisää aiheesta inflaatio ja sijoittaminen

Mihin kannattaa sijoittaa sodan aikana?

Historiassa on sodittu aina, ja suurvaltojen sotainto tuskin ihan lähiaikoina on laantumassa. Hetkeen ei kuitenkaan olla Euroopassa nähty yhtä lähellä kotiovea tapahtuvaa konfliktia, ja Ukrainan sodasta puhutaankin tällä hetkellä myös sijoittajien keskuudessa paljon. On myös tosiasia, että Euroopan turvallisuusuhat vaikuttavat konkreettisesti sijoitusmarkkinoihin, ja tästä Suomalaiset saivatkin hieman esimakua Fortumin Uniper-sotkun myötä.

Sota siis vaikuttaa konkreettisesti sijoittajiin, ja ennen kaikkea yrityksiin, jonka toimintoihin sota vaikuttaa suoraan ‚Äď Mm. Fortumin osake koki vuonna 2022 jyrkk√§√§ kurssilaskua l√§hes koko vuoden ajan. Uniper-sotkun tappiot kasvoivat n. 6 miljardiin, vaikka neuvotteluissa loppujen lopuksi p√§√§stiinkin olosuhteet huomioiden monen asiantuntijankin mielest√§ varsin hyv√§√§n lopputulokseen.

Sijoittajan kannalta sodalla on kuitenkin aina kääntöpuolensa ja vanha viisaus pitää paikkansa tässäkin tilanteessa: Jonkun epäonni on aina jonkun muun onni.

Tässä tapauksessa Fortumin epäonni on kääntynyt monen muun energiantuottajat onneksi, kun sähkön hinta on kriisitilanteen takia noussut ennennäkemättömän korkealle. Mediassa on puhuttu jopa siitä, kuinka suomalaisen Olkiluoto 3-ydinvoimalan historiallisen korkea hintalappu alkaa näillä sähkön hinnoilla vaikuttamaan varsin kohtuulliselta.

Monet tuuli-, ydin, tai vesisähköä tuottavat yritykset saavat siis myytyä tuottamansa sähkön merkittävästi korkeammalla katteella kuin aikaisemmin, ja tämä tarkoittaa valtavia voittoja tilanteesta hyötyville yrityksille.

J√§lleen miettiess√§si mihin kannattaa sijoittaa seuraavaksi kannattaa siis aina katsoa my√∂s kolikon toiselle puolelle ‚Äď Joku todenn√§k√∂isesti hy√∂tyy toisen ep√§onnesta.

Tällä hetkellä (tammikuu 2023) mm. tuulisähköä tuottavat yritykset, energiatehokkaita lämmitysratkaisuja tarjoavat yritykset sekä puolustusteollisuuden yritykset ovat tehneet kovia voittoja.

Suosituimmat sijoituskohteet

Sijoittajalle on tarjolla valtava määrä vaihtoehtoja, ja usein sijoittajan miettiessä mihin kannattaa sijoittaa saattaa olla vaikea päättää sopivaa sijoituskohdetta. Käydään seuraavaksi läpi suosituimpia sijoituskohteita eri omaisuuslajeista.

Osakkeet

Osakkeet ovat arvopapereita, joita yritys voi laskea liikkeelle joko julkisille markkinoille tai yksityisille sijoittajille. Pörssilistatut yritykset laskevat liikkeelle osakkeensa yleensä suoraan julkisille markkinoille osakepörssiin, josta sijoittajat voivat niitä ostaa vapaasti. Nykyään kuka tahansa voi ostaa osakkeita suoraan palveluntarjoajan verkkosivuilta tai puhelinsovelluksesta.

 

Mihin osakkeisiin kannattaa sijoittaa 2023?

Vuosi 2022 oli osakemarkkinoilla varsin epävakaa vuosi. Kun osakemarkkinoilla myllertää, kannattaa sijoittajan suunnata katseensa vakavaraisiin, hyvän käteiskassan omaaviin yhtiöihin. Vuonna 2022 sijoittajien suosiossa olivat myös mm. tekoälyä kehittävät yhtiöt kuten Microsoft ja IBM sekä vakavaraiset ja pitkän kasvuhistorian omaavat teknologiayhtiöt kuten Apple.

Hyvin hajautettu sijoitussalkku on historiallisesti tuottanut vuositasolla karkeasti saman verran kuin hajautetut rahastosijoitukset, eli n. 7‚Äď10%.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Rahastot

Rahastot ovat sijoituskohteita kuten osakkeet, mutta rahastoihin sijoittamalla sijoitat yksittäisen osakkeen sijaan rahaston sijoitussuunnitelman mukaiseen valikoimaan osakkeita, velkakirjoja ja erilaisia rahoitusinstrumentteja. Rahastot ovat riskiluokaltaan usein tavanomaista osakesijoittamista pienempiriskisiä, sillä ne ovat hajautettu monelle eri alalle ja usein moneen eri omaisuusluokkaan. Rahastoja voi ostaa nykyään lähes kaikilta kauppapaikoilta, joilla myös osakekauppaa voi käydä.

 

Mihin rahastoihin kannattaa sijoittaa 2023?

Kuten osakkeissa ja kaikessa muussa sijoittamisessa se, mihin kannattaa sijoittaa riippuu paljon omasta sijoitussuunnitelmastasi sekä riskinsietokyvystä.

Jos haluat salkkuusi korkeamman riskiluokan, mutta myös korkeamman tuotto-odotuksen omaavia rahastoja, kannattaa sinun harkita sijoittamista rahastoihin, jotka sijoittavat varat pääosin osakkeisiin. Tällaisia rahastoja ovat esimerkiksi teknologiaindeksejä seuraavat teknologiarahastot, energia-alan indeksiä seuraavat energiarahastot sekä erilaiset indeksirahastot.

Toisaalta rahastosijoittaminen tarjoaa myös matalamman riskin vaihtoehtoja, joita ovat esimerkiksi valtion velkakirjoihin sijoittavat rahastot. Matalampi riski tarkoittaa aina pienempää tuotto-odotusta, mutta myös tasaisempaa kurssikehitystä ja pienempää riskiä. Yleisesti lainakirjoihin sijoittavia rahastoja kutsutaan korkorahastoiksi.

Lisäksi moni palveluntarjoaja tarjoaa myös vaihtoehtona yhdistelmärahastoja, jotka sijoittavat sekä korkoinstrumentteihin että osakkeisiin, tarjoten hyvin tasapainotetun vaihtoehdon riskin ja tuoton välillä.

Rahastoihin sijoittaessa on tärkeää huomioida rahaston hallinnointikulut, jota lähes jokainen rahasto perii. Korkeat kulut voivat syödä pitkällä aikavälillä suuren osan voitosta, ja juoksevat kulut vaikuttavat myös suoraan korkoa korolle-ilmiön toimintaan negatiivisesti.

Markkinoilla on myös rahastoja, joiden hallinnoinnista ei peritä ollenkaan kuluja, ja nämä ovatkin oiva vaihtoehto jos mietit mihin rahastoon kannattaa sijoittaa juuri nyt.

Sijoitusrahastojen historiallinen keskituotto vaihtelee riskist√§ ja rahaston omistuksista riippuen paljon, mutta kuten ETF-rahastoissa, on osakepainotteisen rahaston vuosittainen tuotto-odotus n. 7‚Äď10%.

ETF-rahastot

ETF-rahastot ovat kuten sijoitusrahastot, mutta normaalista sijoitusrahastosta poiketen ETF-rahastot ovat pörssilistattuja. Tämä tarkoittaa sitä, että osuuksia niistä voi ostaa suoraan pörssistä. ETF-rahastoissa on usein myös merkittävästi sijoitusrahastoja pienemmät hallinnointikulut, ja siitä syystä ne ovatkin olleet varsin suosittuja sijoittajien keskuudessa viime vuosina.

Kuten sijoitusrahastoissa, myös ETF-rahastot voivat sijoittaa osakkeiden lisäksi mm. hyödykkeisiin ja muihin rahoitusinstrumentteihin.

ETF-rahastojen historiallinen keskituotto vaihtelee rahastojen v√§lill√§ valtavasti, mutta yleisesti hyv√§ksytty vuosittainen keskituotto-odotus osakepainotteiselle rahastosijoitukselle on n. 7‚Äď10%.

 

h4. Mihin ETF-rahastoihin kannattaa sijoittaa 2023?

Kuten sijoitusrahastoissa, on rahaston valinnalla suuri merkitys omistustesi riskiin. Suurin osa palveluntarjoajista tarjoaa sijoitusvalikoimassaan ETF-rahastoja lähes jokaiselta alalta.

ETF-rahastoja ostamalla voit sijoittaa siis käytännössä mille tahansa alalle. Tänä vuonna parhaiten tuottaneiden ETF-rahastojen listalla kärkipaikkoja pitelevät Eurooppalaiset energiarahastot, ja kuten aikaisemmin jutussa mainittiin, tämä ei tule yllätyksenä sillä varsin moni esimerkiksi uusiutuvaa energiaa tuottava yritys on hyötynyt valtavasti Euroopan energiakriisistä.

>> Katso myös: Parhaat ETF-rahastot 2023

Asunnot

Asuntosijoittaminen on vuosikymmenet ollut sijoittajien keskuudessa varsin suosittu sijoitusmuoto, eik√§ syytt√§ ‚Äď moni sijoittaja uskoo asuntojen tarjoavan sijoituskohteena hyv√§n tasapainon riskin ja tuoton v√§lill√§. Asuntoihin sijoittaminen on kuitenkin p√§√§omaa vaativaa puuhaa, ja vaatii usein jonkun sortin aktiivista hallinnointia esimerkiksi remonttien ja vuokralaisten haun muodossa.

 

Millaisiin asuntoihin kannattaa sijoittaa 2023?

Asuntosijoittamisessa kaiken A ja O on ostohinta. Monet asuntosijoittajat sanovatkin, että asuntokaupoilla tuottoa ei tehdä myydessä, vaan ostaessa.

Asuntosijoittamisessa tuleekin miettiä tarkasti minkälaiseen asuntoon rahansa laittaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että asuntoja kannattaa ostaa ainoastaan paikkakunnilta, jotka ovat muuttovoittoisia ja joissa voidaan olettaa olevan kysyntää vielä vuosien päästäkin. Yksi monen suosima asuntosijoittamisstrategia onkin ostaa opiskelijoiden suosimia yksiöitä kaupungeista, joissa on korkeakoulu tai yliopisto.

Asuntosijoittamisessa vuosittainen historiallinen toteutunut keskituotto vaihtelee hieman kaupungista, asunnon koosta ja kysynnästä riippuen n. 5-8% välillä.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat omaisuuslaji, joiden arvo perustuu niiden tulevaisuuden käyttökohteisiin. Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, jolla saattaa olla tulevaisuudessa laajalti käyttöä monella osa-alueella aina finanssimarkkinoista yhteiskunnan perustoimintoihin kuten terveydenhuoltoon.

Mihin kryptovaluuttoihin kannattaa sijoittaa 2023?

Kryptovaluuttoja on tarjolla nyky√§√§n miljoonia, ja niist√§ ylivoimaisesti suurin osa on pieni√§ projekteja. Pienet projektitkin voivat kuitenkin tarjota sijoittajille valtavia voittoja, jos projekti saa tuulta siipiens√§ alle ‚Äď pienemmiss√§ projekteissa on kuitenkin aina merkitt√§v√§sti suurempi riski.

Sijoittajan näkökulmasta kryptovaluuttamarkkina on yleisestikin varsin riskialtis, mutta tarjoaa myös suurta potentiaalia tulevaisuuden arvonnousulle. Suosituimmat kryptovaluutat tällä hetkellä ovat Ethereum, Bitcoin sekä Binance USD. Vaihdetuimpien kryptovaluuttojen listalle pääsee myös mm. Yhdysvaltain dollarin hintaan sidottu Tether.

Jos haluat sijoittaa kryptovaluuttoihin ja uskot niiden pitkän aikavälin kurssikehitykseen, pidä silmällä ennen kaikkea eniten vaihdettuja kryptovaluuttoja.

Muita pienempiä sijoittajien suosimia kryptosijoituksia ovat mm. Solana, Cardano, XRP (Ripple) sekä meemikolikko Dogecoin.

Hyödykkeet

Hyödykkeillä tarkoitetaan yleisesti sijoituspiireissä johdannaisia, jotka seuraavat tiettyjen hyödykkeiden hintakehitystä.

Sijoitushyödykkeitä ovat mm. vesi, energia, sokeri ja maataloushyödykkeet. Monella palveluntarjoajalla on nykyään mahdollisuus sijoittaa hyödykkeisiin verkossa, joten voit ostaa johdannaismuodossa vaikkapa öljybarrelin tai pari sataa kiloa sokeria kotisohvalta puhelimellasi.

 

Mihin hyödykkeisiin kannattaa sijoittaa 2023?

Hyödykkeiden hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos kysyntä on kovaa, mutta tarjonta heikkoa, hinta nousee. Jos kysyntä taas on heikkoa ja kukaan ei ole valmis hyödykkeitä ostamaan, hinta laskee.

Tällä hetkellä energiahyödykkeet kuten kivihiili sekä maakaasu ovat kovassa kysynnässä Euroopan etsiessä ratkaisua energiakriisiin, joten kysyntäpuoli on korkea. Myös tarjonta on rajallinen, joten hinnan oletetaan nousevan kohti talvea.

Hyödykkeistä mm. kulta on ollut sijoittajien keskuudessa varsinkin epävarmassa markkinassa historiallisesti suosittu hyödyke sen verrattain tasaisen hintatason vuoksi.

Aloittelevalle sijoittajalle sopivat sijoituskohteet

Aloittelevalle sijoittajalle parhaat sijoituskohteet ovat rahastot. Rahastot ovat helposti saatavilla olevia, verrattain pieniriskisiä ja valmiiksi hajautettuja sijoituskohteita. Lisäksi rahastoja hallinnoivat aina asiantuntijat, jotka tietävät alasta paljon keskivertosijoittajaa enemmän.

Sijoittamiseen liittyy aina riskiä, ja se onkin juuri se osa sijoittamisen yhtälöstä, joka tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden voiton tekemiseen: Jos sijoittaminen olisi täysin riskitöntä, ei sen olemassaololle olisi edellytyksiä, sillä kaikki osakekurssit seuraisivat millintarkasti yhtiön senhetkistä arvoa.

Osakesijoittamisessa sekä kaikessa muussakin sijoitustoiminnassa riski ja tuotto kulkevat kuitenkin käsi kädessä. Pääsääntöisesti yhtälö kuuluu kutakuinkin näin: Mitä suurempi riski, sitä suurempi tuotto-odotus. Sama pätee kuitenkin myös varmempiin sijoituskohteisiin, eli mitä varmempi tuotto, sitä pienempi on kyseisen sijoituskohteen tuotto-odotus.

Mihin kannattaa sijoittaa pieniä summia?

Pieniä summia kannattaa sijoittaa kuukausittain esimerkiksi matalakuluisiin rahastoihin. Riippuen sijoitussuunnitelmastasi ja sijoitussalkkusi pääomasta, pieniä summia voi sijoittaa myös korkeamman riskin sijoituskohteisiin kuten kryptovaluuttoihin, johdannaisiin tai yksittäisiin osakkeisiin.  

>> Opi lisää rahastosijoittamisesta

Miten valita sopiva sijoituskohde?

Sopivaa sijoituskohdetta miettiess√§si sinun kannattaa mietti√§ sijoituskohteen sopivuutta omaan henkil√∂kohtaiseen sijoitussunnitelmaasi sek√§ riskinsietokykyysi. Sijoituksia on monenlaisia, ja voit sijoittaa k√§yt√§nn√∂ss√§ mihin tahansa. Voit valita haluatko sijoittaa puolustusteollisuuden yrityksiin, vihre√§√§n energiaan vai teknologiaan ‚Äď tai johonkin ihan muuhun.

Epävarma markkinatilanne - Kannattaako nyt sijoittaa?

Historiallisesti katsottuna markkinan ollessa epävarma, on sijoittamisen aloittaminen ollut vastoin yleistä käsitystä paras aika aloittaa sijoittaminen. Jos ostat vaikkapa osakkeita nyt, kun osakkeiden hinnat ovat verrattain alhaiset epävarman markkinatilanteen vuoksi, pääset hyötymään seuraavasta nousukaudesta eniten. Muista kuitenkin hajauttaa sijoituksesi myös ajallisesti, eli lisää omistuksiasi pikkuhiljaa ajan kuluessa.

Koska sijoitukset kannattaa myydä?

Oikeaa myyntihetke√§ ei oikeastaan voi m√§√§ritt√§√§. Teoriassa omistuksia ei kannata myyd√§ koskaan, sill√§ sijoittaessa aika on sijoittajan paras yst√§v√§ ‚Äď mit√§ kauemmin sijoitusomaisuus makaa salkussasi, sit√§ enemm√§n se p√§√§see hy√∂dynt√§m√§√§n korkoa korolle-efekti√§.

Sijoituskohteiden myyntiin on kuitenkin my√∂s hyv√§ nyrkkis√§√§nt√∂ ‚Äď Hyv√§ aika myyd√§ on silloin, kun sijoituksesi ovat voitolla. Konkarisijoittajat sanovat, ett√§ parhaita ostopaikkoja l√∂ytyy silloin kun ”veri virtaa kaduilla” ja parhaat myyntipaikat l√∂ytyy kun kohteen ymp√§rill√§ on kova hypetys.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta. 

Usein kysytyt kysymykset

Vuonna 2023 sijoittajan kannattaa suunnata katseensa vakavaraisiin yrityksiin, joiden tuottopotentiaali ei ole vaarassa sodan tai inflaation vuoksi. Lisäksi korkojen noustessa esimerkiksi valtion velkakirjat voivat tarjota suojaa inflaatiolta ja matalariskisen vaihtoehdon osakkeille.

Pieniä summia kannattaa sijoittaa kuukausittain esimerkiksi rahastoihin, tai riippuen sijoitussuunnitelmastasi voit myös harkita pienempien summien sijoittamista korkeamman riskin sijoituksiin korkeamman tuoton toivossa. (ei sijoitusneuvo)

Sodan aikana kannattaa perehtyä yhtiöihin, joiden toimintaan sota ei vaikuta suoranaisesti negatiivisesti. Sodasta hyötyvät monet yhtiöt, ja tällä hetkellä esimeriksi energiayhtiöt takovat kovia voittoja energian hinnan noustessa.

Inflaation aikana kannattaa perehtyä yhtiöihin, jotka hyötyvät nousevasta hintatasosta tai joiden asiakaskunnan ostokäyttäytymiseen inflaatio ei vaikuta. Esimerkkejä näistä yhtiöistä ovat mm. energiayhtiöt, luksustuotteita myyvät yhtiöt sekä ruokakauppaketjut.