Etusivu » Alibaba osake 2023 – Maailman shortatuin osake

Alibaba osake 2023 – Maailman shortatuin osake

Tietopaketti Alibaba yhtiöstä (BABA)

Alibaba osake on yksi 2010-luvun suurista kasvutarinoista, ja sijoittaja olisikin voinut tehdä suuria voittoja vuoteen 2020 asti. Tämän jälkeen Alibaba osake kurssi on kuitenkin laskenut huimasti, ja moni pohtiikin, mikä on Alibaba osakkeen tulevaisuus. Vaikka yhtiöllä itsessään voikin olla vahva tulevaisuus, sijoittajat ovat huolissaan mahdollisista säännöksistä ja yhtiön geopoliittisesta asemasta.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Alibaba?

Alibaba on kiinalainen monikansallinen teknologiayhtiö, joka on erikoistunut sähköiseen kaupankäyntiin, vähittäiskauppaan, ja on hyvin tunnettu hyödyntämästään teknologiasta. Yritys tarjoaa kuluttajien välisiä (C2C), kuluttajien ja yritysten välisiä (B2C) ja yritysten välisiä (B2B) myyntipalveluja verkkoportaalien kautta, ja oikeastaan se ei myykään omaa tavaraansa, vaan toimii kaupankäynti alustana eri myyjille.

Alibaba osake 2022

Jos vertaamme Alibaba kurssikehitystä sen edellisiin vuosiin, oli vuosi 2022 poikkeuksellisen heikko. Vuoden 2022 alussa Alibaba osake hinta oli vielä 120 dollaria. Korkeimmillaan Alibaba osake hinta oli tammikuun puolessa välissä, jolloin se oli 137 dollaria. Tästä kuitenkin osake lähti huimaan laskuun – ja matalimmillaan Alibaba osake hinta on ollut 63 dollaria lokakuun lopulla – tämä on Alibaba osake matalin hinta sitten vuoden 2016. Jos olisit ostanut Alibaba osaketta sen listautuessa pörssiin, olisi sijoituksesi nyt, tammikuussa 2023 noin 30% plussalla. Alibaba markkina-arvo on nyt lähes 50 prosenttia pienempi verrattuna aikaisempaan.

Alibaba osakkeen kurssikehitys

Vaikka Alibaba kurssihistoria alkaa periaatteessa vuodesta 2007, Alibaba nyse eli New Yorkin pörssiin (New York Stock Exchange) listautuminen tapahtui vuonna 2014 ja tämä kappale käsitteleekin lähinnä Alibaba kurssikehitystä vuoden 2014 jälkeen. Alibaba kurssi kasvoi hyvin vuoden 2015 vuoden alulle, kunnes se lähti laskuun ja matalimmillaan Alibaba osake hinta oli 57 dollaria, syyskuussa 2015. Jos katsomme kurssikäyrää, näemme kuitenkin, että Alibaba osake kurssi lähti uudestaan nousuun vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa. Kurssi jatkoi kasvuaan koko vuoden 2017 ajan, ja vuonna 2018 Alibaba osake hinta oli yli 200 dollaria. Tästä Alibaba osake kuitenkin laski hieman.

Etenkin vuodet 2019 ja 2020 olivat mielenkiintoisia Alibaballe. Jack Ma, Alibaban perustaja ilmoitti vetäytyvänsä yhtiön hallituksesta. Kesäkuussa 2019 Alibaba kuitenkin löi läpi uusia e-commerce tavoitteita, ja sijoittajat jatkoivat yhtiöön uskomista. Alibaba jatkoi kasvuaan ja tavoitteidensa täyttämistä korona-aikana, joka olikin oikein otollista aikaa verkkokaupankäynnin alustalle. Alibaban kurssi lähtikin uudestaan nousuun tällöin, ja lokakuussa 2020 teki All Time High hintansa, joka oli 319 dollaria.

Harmillisesti Alibaba kurssi on kuitenkin ollut suuressa laskussa vuoden 2020 lopun jälkeen. Vuoden 2021 lopulla Alibaba uutisoi heikoista taloudellisista tuloksista, jonka takana olivat kiinan valtion kiristynyt kontrolli. Laskeneen kurssin takana on monta Alibabaa kurittanutta tekijää vuoden 2021 aikana – esimerkiksi myös 2.4 miljardin euron sakot ”kilpailulainsäädännön rikkomuksista”.

Alibaba sijoituskohteena

Alibaba osake on sijoituskohteena riskialtis, mutta sillä kuitenkin näyttää olevan suhteellisen hyvä tulevaisuus. Alibaba luetaan teknologiaosakkeeksi, ja se onkin hyvin tyypillinen kasvuosake. Alibaba voikin siis sopia sinulle sijoituskohteeksi, jos etsit esimerkiksi hieman riskisempää tai mahdollista kasvuosaketta salkkuusi. Etenkin jos sinulla on ollut kauan mielessä sijoittaa muualle kuin Suomen tai Amerikan markkinoille, voi Alibaba osake olla sinulle hyvä sijoitus, sillä pääset hajauttamaan sijoituksiasi maantieteellisesti.

Tällä hetkellä Alibaban sanotaan olevan hyvin aliarvostettu osake, sillä sitä saa ostettua suhteellisen halvalla sen tulokseen nähden. Maantieteellinen hajautus Alibaban tapauksessa voi kuitenkin tarkoittaa myös suurta riskiä. On hyvä muistaa poliittinen riski Alibaban taustalla – on vaikeaa tietää millaisia säännöksiä yhtiö voi kohdata tulevaisuudessa, ja näiden vuoksi voi sijoittaja jopa pahimmassa tapauksessa menettää sijoituksensa.

Alibaban osakkeen ostaminen

Osta Alibaba osake helposti netistä eri alustoista. Se mikä alusta sinulle sopii parhaiten, riippuu sijoitusstrategiastasi. Alibaba Nordnet ostaminen voi olla sinulle hyvä idea, mikäli sinulla on jo Nordnetissä tili ja olet valmis ostamaan Alibabaa pitkällä aikavälillä, ja suuremmalla summalla. Syy miksi Nordnetistä kannattaa ostaa vain suuremmalla summalla on se, että ostaessa New Yorkin pörssistä kaupankäyntikulut ovat suuret, jolloin pienet sijoitukset ovat harvoin kannattavia.

Jos taas Alibaba osake shorttaus tai lyhyempi aikainen sijoitus kiinnostavat, voi eToro olla sinulle oikea kaupankäyntialusta. Etorossa voit ostaa Alibabaa ilman kaupankäyntikuluja, jolloin esimerkiksi Alibaba osake treidaus on järkevämpää. Etorossa kuitenkin voi toisinaan olla muita kuluja, joihin kannattaa sijoittajana tutustua.

Olemme laatineet shorttaamisesta kattavan artikkelin, jonka voit käydä lukemassa tästä linkistä. Samassa artikkelissa kerromme myös miten shorttaaminen käytännössä onnistuu eTorossa. 

 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Alibaba shorttaaminen

Alibabaa kutsutaan maailman shortatuimmaksi osakkeeksi. Vaikka usein yhtiöitä shortataan silloin, kun uskotaan etteivät ne menesty, ei välttämättä Alibaban tapauksessa syy ole tämä.

Yksi suurimmista syistä miksi Alibabaa shortataan on sen tausta. Usein jopa sanotaan, että ”Alibaban shorttaus on vedonlyöntiä siitä, että Kiinan talous ei tule kasvamaan”. Etenkin suuret hedgerahastot käyttävät shorttausta työkalunaan suojautuakseen riskeiltä. Toinen syistä on epäusko Alibaban taloudenhoitoon. Jotkin sijoittajat epäilevät Alibabaa vilpillisestä kirjanpidosta, ja usko yhtiöön oli hieman horjuva etenkin vuosien 2016–2018 aikana, kuten myös sen kurssikasvusta voi nähdä.

Voit myös itse shortata Alibaba osaketta, mikäli et usko sen kasvuun. Shorttaus on oikeastaan vastakohta osakkeen ostamiselle. Shorttaus, eli lyhyeksi myynti, tarkoittaa sitä, että myyt osakkeita, jota et oikeastaan osta. Oikeastaan lainaat ne kolmannelta osapuolelta, ja kun haluat ”ostaa” osakkeen takaisin, saat voitoksi myynti – ja ostohinnan välisen erotuksen. Tavoitteena on siis ostaa osaketta halvemmalla, kuin olet aikaisemmin sen ”myynyt”.

>> Opi lisää shorttaamisesta

Alibaban historia

Alibaban perusti Jack Ma, vuonna 1999. Jack Ma on entinen englannin kielen opettaja, josta tuli hyvin nopeasti Kiinan rikkain mies. Hän onnistui keräämään 80 000 dollaria kahdeksaltakymmeneltä sijoittajalta, aloittaakseen Alibaban liiketoiminnan. Alibaban ideana oli toimia verkossa kaupankäyntialustana kiinalaisille yhtiöille.

Alibaban alku näytti jo hyvin lupaavalta, sillä se onnistui saamaan 25 miljoonan dollarin sijoituksen lokakuussa 1999 Goldman Sachsilta, yhdeltä suurimmalta investointipankilta. Alibaba teki ensimmäisen kerran positiivisen kassavirran vuonna 2002, vain kolmen vuoden markkinoilla olon jälkeen.

Alibaba listattiin Hong Kongin pörssiin vuonna 2007. Vuonna 2014 se listattiin New Yorkin pörssiin, ja onnistui keräämään IPO:n kautta itselleen 25 biljoonan dollarin rahoituksen. Samana vuonna Alibabasta kasvoi suurin internet kaupankäynnin alusta pienille yrityksille (B2B). Vuonna 2016 Alibabaa alkoivat kuitenkin varjostaa erilaiset skandaalit, kun sitä syytetään laittomien tuotteiden myynnistä. 

Mistä Alibaban liiketoiminta ja liikevaihto koostuu?

Alibaba on hyvin suuri yhtiö, ja sen liikevaihto koostuukin useasta eri tekijästä. Alibaba jakaa liiketoimintansa seitsemään eri ryhmään: Kiinan kauppaan, kansaisväliseen kauppaan, paikallisten kuluttajapalveluiden tarjoamiseen, pilveen, mediaan, Cainiaoon sekä ”muihin innovaatioihin”. Cainiao toimii pääasiassa toimitusketju- ja logistiikkapalveluna, ja tarjoaa kansainvälisille ja kotimaisille kauppiaille kokonaisvaltaisia toimitusketjuratkaisuja ja logistiikkapalveluja ja perii maksuja toteutettujen logistiikkatilausten määrän perusteella.

Suurimman siivun liikevaihdosta tuottaa Kiinan kauppa, joka edustaa tähän mennessä 69 prosenttia koko liikevaihdosta vuonna 2022. Toisena on pilvipalvelut, jotka edustavat 9 prosenttia toiminnasta. Kansainvälisen kaupan osuus liikevaihdosta on 7 prosenttia. Molempien Cainiaon sekä paikallisten kuluttajapalveluiden osuus liikevaihdosta on 5 prosenttia. Viimeisenä paikkaa pitävät media, jonka osuus liikevaihdosta on 4 prosenttia, ja ”muut innovaatiot”, jotka muodostavat 1 prosentin liikevaihdosta.

Jakaako Alibaba osinkoa?

Alibaba ei jaa sijoittajilleen osinkoa, eikä ole koskaan jakanutkaan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole huono merkki – tämä tarkoittaa yleensä sitä, että kasvavan yhtiön, kuten Alibaban tapauksessa yhtiö sijoittaa varansa, jotta voi kasvaa lisää. Myöskään Alibaban kilpailija Amazon ei jaa sijoittajilleen osinkoa.

>> Opi lisää Amazon yhtiöstä 

Alibaba haasteet?

Alibaba osakkeen ensisijainen heikkous sijoituskohteena on Kiinan kaupan sääntelyn kiristyminen, joka on altistanut sijoittajat geopoliittiselle riskille. Vaikka Alibaba on edelleen erittäin kannattava yritys, jonka nettotulosmarginaalit ylittävät usein yli 25 prosentin tason, sen osakkeet ovat jääneet jälkeen kiinalaisia osakkeita ympäröivien huolien vuoksi. Pelkästään Kiinan hallituksen sääntely kaupankäyntiä kohtaan ei ole ollut haasteena, vaan ylipäätänsä Kiina ympäristönä. Kiinassa oli vuonna 2022 uusia koronasulkuja, jotka ovat vaikuttaneet negatiivisesti Alibaban kysyntään ja heikentäneet käyttäjien luottamusta yhtiöön.

Alibaba ja vastuullisuus

Moni sijoittaja varmasti pohtii, onko Alibaba osake vastuullinen sijoitus. Vaikka verkkokaupan toiminnasta ei itsessään synny yhtä paljon päästöjä, verkkokauppaan liittyvä tavaroiden kuljetus kuitenkin on hyvin kuluttavaa ympäristölle.

Alibaba julkaisi vuonna 2021 vastuullisuusraportin, jonka mukaan se lupaa olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämän lisäksi se ilmoitti vähentävänsä hiili-intensiteettiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Hiilidioksidipäästöjen vähentämisellä yhtiö tarkoitti päästöjä, jotka syntyvät yhtiön laajemmasta toiminnasta, esimerkiksi kuljetuksista, jätehuollosta ja yhtiön myymistä tuotteista.

Alibaballa on vielä työtä edessään vastuullisen toiminnan suhteen. Greenpeace on rankannut Alibaban neljänneksi vastuullisimmaksi pilvipalveluksi Tencent Holdingsin, Huawein sekä Baidun jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Alibaba olisi vielä vastuullinen. Monet länsimaiset pilvi- ja datakeskusyritykset ovat ottaneet monia askeleita kohti hiilidioksidipäästöjen vähentämistä jo kauan ennen Alibabaa, ja niiden kiinalaiset kumppanit ovatkin hyvin jäljessä. Greenpeace on toistuvasti moittinut kiinalaisia teknologiayrityksiä, myös Alibabaa, kestävyystavoitteiden puuttumisesta ja fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Alibaban tulevaisuuden näkymät?

Vuosi 2022 ei ollut Alibaballe helppo, ja sijoittajana sinua saattaakin mietityttää, miltä Alibaban tulevaisuus näyttää. Yleisesti maailman tilanne ei ole tällä hetkellä helpoin, ja Alibaban toimintaan voi tulla vaikuttamaan Venäjän ja Ukrainan välinen sota. Tämän lisäksi Kiinan talouskasvun hidastumisesta on paljon spekulaatiota.

Analyytikoiden antamien suositusten perusteella Alibaba osakesuositus on tällä hetkellä 110 ja 163 dollarin välillä seuraavien 3 kuukauden ajan. Alibaba osake hintaa on hyvin hankalaa ennustaa. Vaikka Alibaba osakkeella onkin ollut vaikea vuosi, on yleisesti sen ympärillä vielä uskoa. Osa sijoittajista sanoo Alibaba osakkeen olevan pilkkahintainen, sillä yhtiöllä itsessään menee suhteellisen hyvin, mutta epäusko politiikkaan ja sääntelyihin vaikuttaa paljon Alibaba osake kurssiin.

Alibaban kilpailuedut

Alibaban yksi suurimmista kilpailueduista on sen saavuttama asema kiinan markkinoilla. Vuonna 2020 Alibaballa oli 912 miljoonaa aktiivista asiakasta Kiinassa, ja 1.17 biljoonaa ympäri maailman. Vaikka Alibaban sijainti voi mietityttää, voi siitä, että se toimii Kiinassa olla myös hyötyjä.

Suurimmat kilpailijat

Alibaballa on muutama varteenotettava kilpailija. Ensimmäinen mainitsemisen arvoinen on varmasti jokaiselle tuttu Amazon. Alibaban ja Amazonin liiketoimintamallit ovat kuitenkin hieman erilaiset: siinä missä Amazon myy käytettyjä ja uusia tuotteita, Alibaba toimii välikätenä ostajien ja myyjien välillä. Amazon on Alibabaa suurempi tekijä suuremmilla voitoilla, mutta Alibaban kasvuvauhti on kuitenkin hieman suurempi.

Myös Tencentia kutsutaan Alibaban kilpailijaksi. Tencent on kiinalainen teknologiayritys, eikä toimi kauppa-alustana kuten Alibaba. Sijoittajan näkökulmasta Tencent on kuitenkin mielenkiintoinen vaihtoehto Alibaballe, ja usein näiden kahden kiinalaisen teknologiajätin kohdalla pohditaankin kumpi olisi järkevämpi sijoituskohde. Yksi Tencentin eduista sijoituskohteena on se, että heillä on useampi tulonlähde liiketoiminnassa, joka etenkin nyt kiinan hallituksen säädellessä teknologiajättien toimintaa voi tulla vaikuttamaan yhtiöiden tulokseen.

Alibaba osake keskustelu

Mikäli Alibaba osake kiinnostaa sijoituskohteena, kannattaa ennen sen ostamista kiinnittää huomiota Alibaba keskusteluun. Esimerkiksi alibaba osake Inderes keskustelu on hyvä ottaa seurantaan, sillä foorumilla näet hyvin suomalaisten sijoittajien näkemyksiä mihin yhtiö voisi olla liikkumassa. Samalla palstalla keskustellaan myös muista kiinalaisista teknologiayhtiöistä. 

Toinen kanava, jota kannattaa seurata on Alibaba Reddit-palsta, jossa yhtiöllä onkin muutama eri kanava. Mikäli englannin kielen taidot ovat kunnossa, kannattaa myös Reddit ottaa seurantaan, sillä täällä on usein heti uusimmat päivitykset ja spekulaatiot siitä mihin suuntaan yhtiön tulevaisuus on menossa.

Usein kysytyt kysymykset

Alibaba on kiinalainen yritys, joka toimii kaupankäynti alustana verkossa. Yritykset sekä yksityishenkilöt voivat toimia alustalla myyjinä.

Se onko Alibaba osake kannattava sijoitus riippuu omista sijoituspreferensseistäsi. Alibaba osake on ollut suhteellisen hyvä sijoituskohde, mutta viimeisen kahden vuoden aikana sen kurssi on kuitenkin ollut laskussa. Ennen Alibabaan sijoittamista kannattaa siis tehdä oma taustatutkimus, ja pohtia mikäli uskoo yhtiön kasvavan tulevaisuudessa.

Alibaban tulevaisuutta varjostavat kiinan valtion mahdolliset sääntelyt. Toisaalta Alibaban liiketoimintamalli on toimiva, ja kaupankäynti verkossa on hyvin yleistynyt, jolloin on hyvin todennäköistä, että Alibaban kaltaisia kauppapaikkoja tullaan vielä käyttämään ahkerasti tulevaisuudessakin.

Alibaba on kasvuyhtiö eikä se jaa sijoittajilleen osinkoa, eikä ole koskaan jakanutkaan.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.