Etusivu » Amerikkalaiset osakkeet 2023 – Parhaat listattuna

Amerikkalaiset osakkeet 2023 – Parhaat listattuna

Amerikkalaiset osakkeet 2023

Viime vuosina suomalaissijoittajien suosioon ovat nousseet amerikkalaiset osakkeet. Kehitystä selittänee se, että tietämys Yhdysvaltojen sisäpolitiikasta sekä amerikkalaisyrityksistä on kasvanut samalla kun internet on mahdollistanut aiempaa itsenäisemmän ja nopeamman osakekaupankäynnin.

Oikein valittuina yhdysvaltalaisosakkeet ovat helpommin ennakoitavia ja tuottoisampia sijoituskohteita, kuin suomalaiset arvopaperit. Kansainväliset jättiyhtiöt ovat isompien sijoittajamassojen tarkkailun kohteena, ja siksi uutiset ja huhut voivat nostaa niiden kursseja kymmenillä prosenteilla jo vain päivien sisällä.

Millaisia ovat suosituimmat amerikkalaiset osakkeet? Entä miten yhdysvaltalaisista arvopapereista saatuja voittoja verotetaan Suomessa? Näihin kysymyksiin löydät vastaukset tästä artikkelista!

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Parhaat amerikkalaiset osakkeet listattuna

Viime vuosina USA:n pörssi on nähnyt historiansa pisimmän nousujakson. Tällä arvonnousulla vaurastumaan ovat päässeet etenkin he, jotka ovat sijoittaneet kansainvälisiin jättiyhtiöihin.

Nämä omien alojensa titaanit ovat houkuttaneet sijoittajia valtavien markkinaosuuksien, vakaan liikevaihdon nousun sekä lupaavien tulevaisuudennäkymien ansiosta. Kun näihin vielä yhdistyy yleisen nousujohtoiset osakemarkkinat, on käsillä tavallista varmempi ja tuottoisampi sijoituskohde, josta voi hyötyä juroinkin suomalaissijoittaja.

Tesla osakkeet

Tesla on sähköautojen kehitykseen ja valmistukseen keskittyvä amerikkalaisyritys. Muista alan yrityksistä sen erottaa itse kehitetty ja edistyksellinen ajotietokone, joka kykenee turvalliseksi todettuun, autonomiseen ajoon.

Teslaan sijoittavan on tavallista tärkeämpää kiinnittää huomiota yrityksen hulivilin toimitusjohtaja Elon Muskin aktiviteetteihin niin somessa kuin live-tapahtumissakin. Sijoitusmaailma seuraa tarkoin etenkin hänen twiittejään. Esimerkiksi vuonna 2020 osakkeen arvosta katosi 14 miljardia dollaria, kun Musk yllättäen tviittasi Tesla-osakkeen arvon olevan liian suuri. Marraskuussa 2021 Musk jälleen kerran heilutti venettä ja sai Teslan arvon laskemaan hetkessä jopa 12% kun hän julkisti Twitterissä äänestyksen, jossa hän kysyi seuraajiltaan, pitäisikö hänen myydä 10% Teslan osakkeistaan. Seuraajat olivat sitä mieltä, että kyllä ja Musk myi osakkeita yhteensä 4,5 miljoonaa kappaletta eli noin 5 miljardin edestä (n. 3% omistuksistaan). Tesla kurssilasku ei kovin pitkään jatkunut, vaan seuraavana päivänä kurssi oli jo lähes 5% plussalla. Tuntuukin, että sijoittajilla on kova luotto Teslaan, vaikka Musk onkin hyvin arvaamaton.

Vuonna 2020 Tesla-osake nousi huimat 695 % – koronapelon alkuvuonna aiheuttamasta pudotuksesta huolimatta. Nykyisin se on yli 1,02 biljoonan dollarin markkina-arvollaan (ennen kyselyä markkina-arvo oli 1,2 biljoonaa) maailman arvokkain autovalmistaja, ja etumatkaa toisella sijalla olevaan Toyotaan on huima biljoona dollaria. 

Katso Tesla osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta ja lue kattavampi Tesla katsaus täältä. 

Amazon osakkeet

Amazon on yhdysvaltalainen verkkokauppajätti, joka on 2,4 biljoonan (tuhat miljardia) dollarin markkina-arvollaan maailman neljänneksi arvokkain yhtiö. Kotimaassaan Amazonilla on suoranainen pienyritysten tuhoajan maine, sillä valtavan keskusvarastojen verkoston avulla se kykenee polkemaan hintansa erittäin alas, samalla toimittaen tuotteet pikatoimituksen valitsevalle asiakkaalle alle vuorokaudessa.

Pääomaa yhtiöllä on niin paljon, että se pystyy ryhtymään jatkuvasti uusiin kokeiluihin ja aluevaltauksiin. Sijoittajia se on villinnyt kokeiluillaan esimerkiksi toimitusrobottien, älykotien, e-kirjojen, elokuvavuokrauksen sekä älykkäiden ruokakauppojen ja autojen saroilla.

Amazon-osake on tyypillisesti noussut tilaajamäärien ja tuottojen kasvuista uutisoitaessa. Sijoittaa kannattaa etukäteen aikoina, kun verkkokauppojen myynnin voidaan olettaa yrityksen kotimaassa olevan vahvaa. Koronaviruspandemian pakotettua ihmiset kotioloihin osake nousi 73%.

Katso Amazon-osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta. Lue kattava artikkelimme Amazonin osakkeesta ja yhtiöstä

Microsoft osakkeet

Microsoft on ohjelmistoalan johtava toimija, jonka tuotteet ovat taatusti jokaiselle suomalaisellekin tuttuja. Yritys on huiman 1,7 biljoonan markkina-arvollaan maailman kolmanneksi arvokkain yhtiö. Microsoftin kehittämä käyttöjärjestelmä Windows löytyy noin 76 % maailman tietokoneesta.

Käyttöjärjestelmät muodostavat kuitenkin vain noin kolmasosan Microsoftin liikevoitoista. Näiden ohella se tekee kaksi kolmasosaa tuotoistaan tuottavuustyökaluista (esim. Microsoft Office) sekä Microsoft Azuren kaltaisista pilvipalveluista.

Viime vuosina teknologia-alan osakkeisiin kohdistunut sijoitusbuumi on hyödyttänyt yhtiön osaketta erityisen paljon. Yleisesti voidaankin sanoa, että yhtiöön sijoittavan suositeltavaa on ajoittaa toimeksiannot hetkiin, jolloin myös muut teknologia-alan osakkeet ovat noususuuntaisia.

Katso Microsoft-osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta ja lue kattavampi Microsoft katsaus täältä. 

microsoft

Netflix osakkeet

Netflix on kansainväliseksi levinnyt, monesta suomalaiskodistakin löytyvä elokuvien ja televisiosarjojen suoratoistopalvelu. Markkina-arvoltaan se on jo maailman arvokkain media-alan yritys, joskin aivan hännillä on monin yritysostoin itseään kasvattanut Disney.

Yrityksen vaikutusvaltaa viihdealaan ei tule aliarvioida. Televisiokanavilta katsojien viennin ohella sen alkuperäissarjat ovat nostaneet varpailleen niin kilpailijat kuin itse Hollywoodin.

Osakkeeseen sijoittavan kannattaa pitää erityisesti silmällä raportteja Netflixin tilaajamääristä. Tällöin tärkeää on pyrkiä ennakoimaan, milloin tilaajamäärien kasvu ylittää arviot – tulosten ollessa odotetut osake kun saattaa jopa laskea.

Katso Netflix-osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta ja lue kattavampi Netflix katsaus täältä.

Facebook osakkeet

Facebook on sosiaalisen median edelläkävijä, joka on laajentunut samaa nimeä kantavasta sivustosta useiden suosittujen sovellusten omistajaksi. Vaikka alkuperäisen Facebook-sivuston aktiivisten käyttäjien määrä on vähentynyt, on se kyennyt pitämään yllä tuottojen kasvua erilaisten palvelualustojen ostoilla.

Mainonnan maailmassa Facebook edustaa alan parhaimmistoa, jääden toiseksi vain hakujätti Googlelle. Pienille, keskisuurille ja suurille yrityksille räätälöidyt mainosratkaisut muodostavat yrityksen liikevaihdosta yli 95 %.

Viime vuosina Facebookin osake on kasvanut tasaisesti, joskin myös kolauksia on nähty. Yrityksen osaketta ovat kurittaneet muun muassa huolet sananvapaudesta, yksityisyydensuojasta sekä suurten mainostajien boikoteista.

Katso Facebook-osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta ja lue kattavampi Facebook katsaus täältä.

Google osakkeet

Alphabet (arkikielessä Google) on kansainvälinen konserniyritys, joka tunnetaan parhaiten maailman suosituimmasta internet-hakukoneesta, Googlesta. Yritys on 1,9 biljoonan markkina-arvollaan maailman viidenneksi suurin.

Suurin osa Googlen liikevaihdosta on peräisin mainostuloista. Hakukonetoiminnan ohella yritys tunnetaan muun muassa Google Maps-, Google Kääntäjä- ja YouTube -palveluista sekä Android-käyttöjärjestelmästä.

Muihin listan arvopapereihin verrattuna Google-osakkeen arvonkehitys on ollut ehkäpä kaikkein maltillisinta ja vakainta. Lyhyellä aikavälillä sijoittavan kannattaa kuitenkin varautua väliaikaisiin pudotuksiin silloin, kun uutisissa kerrotaan odotettua alhaisemmasta liikevaihdon kasvusta tai yksityisyydensuojan ongelmista.

Katso Google-osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta ja lue kattavampi Alphabet katsaus täältä. 

Apple osakkeet      

Apple on maailman suurin teknologia-alan yritys markkina-arvolla mitattuna. Yritys valmistaa sen omia iOS- ja macOS -käyttöjärjestelmiä hyödyntäviä älypuhelimia ja tietokoneita. Laitteissa korostuu brändäys ja muuta markkinoiden tarjontaa kalliimmat hinnat.

Kuluneina vuosina myös muut älypuhelinten valmistajat ovat alkaneet tuoda kuluttajille omia luksusmallejaan, mikä on syönyt Applen liikevoiton kasvua. Vastauksena Apple on alkanut painottaa kokeiluja erilaisten lisälaitteiden saralla.

Muiden osakkeiden tavoin Apple on tyypillisesti hyötynyt odotettua paremmista tilikauden tuloksista, arvostettujen sijoittajien ja analyytikoiden positiivisista arvioista sekä joulumyynneistä.

Katso Apple-osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta ja lue kattavampi Apple katsaus täältä. 

Coca-Cola osakkeet

The Coca-Cola Company on maailman suurin alkoholittomien juomien valmistaja, jakelija ja markkinoija. Sokeroitujen virvoitusjuomien ohella se omistaa useita tuotemerkkejä esimerkiksi veden, maidon, jääteiden, mehujen sekä kahvijuomien kategorioissa.

Vaikka kuluneiden vuosien terveysbuumi onkin alentanut täyskaloristen virvoitusjuomien suosiota, on Coca-Cola pystynyt paikkaamaan tätä vajetta tehokkaasti erilaisten terveellisempinä markkinoitujen vaihtoehtojen sekä smoothieiden avulla.

Koronaviruspandemia on koetellut Coca-Colan osaketta pahoin. Kahviloihin, ravintoloihin ja muihin vapaa-ajan paikkoihin kohdistuneet rajoitteet ovat alentaneet myyntiä juuri niissä paikoissa, joissa yrityksen virvoitusjuomia tyypillisesti nautitaan.

Tämän ohella analyytikot ovat alentaneet Coca-Colan osakkeen hintatavoitteita muun muassa suurten veromätkyjen seurauksena.

Osakkeella on siis varaa kasvulle muita listan arvopapereita enemmän, mutta varmaa ei ole, millä aikavälillä tämä pystyy toipumaan pandemian aiheuttamasta laskusta.

Katso Coca-Cola-osakekurssi alla olevasta kurssikaaviosta ja lue kattavampi Coca Cola katsaus täältä.

Amerikkalaiset osinko-osakkeet – TOP 5

Tasaista tulovirtaa havittelevien sijoittajien suosiossa ovat jo kauan olleet osinkoja jakavat osakkeet. Yhdysvaltojen osakemarkkinoilta löytyy paljon tuntuvia osinkoja jakavia yrityksiä, joskin näistä parhaat eivät ehkä ole suomalaisen korvaan tuttuja.

 

  • Broadcom Inc. (AVGO) – Puolijohdepiirien valmistukseen keskittyvä, vakaa yhtiö, joka maksaa vuotuista osinkoa 3,3% eli 14,40$ kutakin osaketta kohden. Osingon kasvuprosentti viimeisten 5 vuoden aikana on ollut 75%, ja se onkin kasvanut 9 vuotta putkeen. Jakosuhde osingoille on huimat 211%.
  • Cisco Systems (CSCO) – Yksi maailman johtavista informaatioteknologian ja tietoliikenteen yrityksistä. Ciscon osakkeella vuotuista osinkoa saa 3,3%, eli 1,44$ kutakin osaketta kohden. Osinko on kasvanut 9 vuotta putkeen – noin 12,40% kunakin vuonna. Jakosuhde osingoille on 57%.
  • Texas Instruments (TXN) – Puolijohteiden valmistaja, jonka jakama osinko on kasvanut jo 16 vuotta peräkkäin. Nykyisin se maksaa vuotuista osinkoa 2,5% eli 4,08$ yhtä osaketta kohden. Osingon kasvuprosentti on 23%, ja jakosuhde 70%.
  • AT&T (T) – Monikansallinen holdingyhtiö ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin teleoperaattori. AT&T-sijoittajia hellitään mojovalla 7,18% vuotuisella osingolla, joka tarkoittaa 2,08$ osaketta kohti. Yhtiön kasvu on vakaa, ja osingon kasvuprosentti on viime vuosikymmenellä ollut hieman alle 2% vuodessa. Osingon jakosuhde on noin 60%.
  • Automatic Data Processing (ADP) – Henkilöstöhallinnon ulkoistamispalveluiden tarjoaja, jonka osaketta omistava pääsee nauttimaan 2,1% osingoista eli 3,72$ kutakin osaketta kohden. Osingon kasvuprosentti on kuluneen viiden vuoden aikana ollut noin 13% vuodessa. Osingon jakosuhde on 64%.

Suosituimmat amerikkalaiset ETF:t

Mikäli usa pörssi kiinnostaa, voi harkintaan ottaa myös niin sanotut ETF:t (Exchange Traded Fund). Nämä ovat pörssinoteerattuja rahastoja, joilla kauppaa käydään samalla tavalla kuin osakkeillakin.

ETF:iä löytyy USA:n markkinoilta todella paljon, ja näistä hyötyä voi niin tasaista tulovirtaa, riskinottoa tai oman portfolion riskin tasoitusta havitteleva. Omiin tavoitteisiin sopivan ETF:n voi löytää tutustumalla näistä suosituimpiin:

 

1.     SPY

USA:n osakemarkkinoita jäljittelevää S&P 500 -indeksiä seuraava ETF. Indeksi koostuu 500 markkina-arvoltaan suurimmasta ja vaihdetuimmasta yhdysvaltalaisesta osakkeesta. Tähän sijoittamalla voit hyötyä maailman vahvimpien yritysten vakaudesta sekä kasvusta.

Harva sijoituskohde on yhtä varma tai kannattava. Ei siis ole mikään ihme, että kyseessä on markkinoiden ylivoimaisesti suosituin ETF.

 

2.     SQQQ

ETF, johon sijoittanut hyötyy rahallisesti, jos NASDAQ 100 tippuu. Tärkeää on muistaa, että kyseinen ETF on tehostettu 3x-vipuvaikutuksella, mikä tekee heilahteluista tavallista suurempia. Sijoittaminen rahastoon ei ole suositeltavaa normaalissa ja vakaasti nousevassa taloustilanteessa, vaan juurikin osakemarkkinoiden tippuessa.

 

3.     XLF

XLF eli Financial Select Sector SPDR tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa useisiin suuryhtiöihin amerikkalaisilla finanssimarkkinoilla. Se jäljittelee monien arvostettujen finanssialan tahojen kehitystä, joista esimerkkinä voidaan pitää sijoittajalegenda Warren Buffettin Berkshire Hathaway -holdingyhtiötä.

Kyseinen ETF on oiva vaihtoehto sijoittajalle, joka hakee juuri finanssialaan keskittyvää sijoituskohdetta.

Omistetuimmat amerikkalaiset osakkeet

Vuoden 2020 teknologiabuumista hyötyivät etenkin tietyt alan suurnimet. Omistetuimpien amerikkalaisten osakkeiden järjestys saattaa vaihdella jonkin verran, mutta enimmäkseen listan muodostavat samat yritykset, joita käsittelimme jo artikkelin alussa.

 

TOP 5 (lähde: Nordnet)

  1. Apple
  2. Tesla
  3. Microsoft
  4. Amazon
  5. Alphabet (GOOG+GOOGL)
Amerikkalaiset osakkeet

Amerikkalaiset indeksit

Sijoittamisessa on aina suositeltavaa arvioida markkinoiden yleistä tilannetta ja suuntaa. USA:n pörssin kolme seuratuinta indeksiä, S&P 500, Dow Jones sekä Nasdaq Composite, ovat tähän oiva keino. Näiden kurssikehitystä voi hyödyntää sijoitusten ajoittamisessa tai ostamalla suoraan indeksejä jäljitteleviä ETF:iä.

 

 

S&P 500 -indeksi

Indeksi, jonka kurssikehitys jäljittelee 500 suurimman amerikkalaisyrityksen osakkeita. Yritykset indeksiin valitaan pääasiassa markkina-arvon perusteella, mutta valitsijakomitean päätökseen vaikuttavat myös likviditeetti, julkisten osakkeiden osuus, toimiala, resurssit sekä kurssihistoria.

S&P 500 edustaa noin 80% USA:n pörssin koko arvosta. Sitä seuraamalla voikin saada hyvän käsityksen yhdysvaltalaismarkkinoiden yleisestä suunnasta.

 

Dow Jones

Yksi maailman vanhimmista ja käytetyimmistä indekseistä, johon sisällytetty on 30 suurimman ja vaikutusvaltaisimman amerikkalaisyrityksen osakkeet. Dow Jones on hintapainotettu, mutta osuuksien hahmottaminen on useiden puolittumisten ja muiden tapahtumien seurauksena jo hankalaa.

Jäljiteltyjen yritysten vähäisyyden ja epäselvyyden vuoksi indeksiä ei tule käyttää indikaattorina markkinoiden yleisestä suunnasta. Vaikka Dow Jonesin kurssimuutoksista ei voi olla kuulematta talousuutisia seuratessa, on sen suosio ammattisijoittajien keskuudessa varsin vähäinen.

 

Nasdaq Composite

Markkina-arvoa painottava indeksi, johon kuuluvat kaikki teknologiayrityksistä tunnetun Nasdaq-pörssin osakkeet. Näin siihen kuuluvat myös jotkin ei-amerikkalaiset yritykset.

Koska Nasdaq Composite jäljittelee suuryhtiöiden ohella myös pienten yritysten osakekehitystä, voi indeksiä seuraamalla saada käsityksen teknologia-alan yleisestä suunnasta sekä sijoittajien innokkuudesta spekuloiviin sijoituksiin.

FAANG-osakkeet

Mikäli usa pörssi houkuttelee, muttet koe vielä tuntevasi markkinoita tarpeeksi hyvin valitaksesi lupaavia yrityksiä itse, kannattaa varat laittaa tasaisesta kasvusta nauttiviin omien alojensa jättiläisiin.

Amerikkalaismarkkinoilta löytyy ainakin viisi yhtiötä, joiden tasaiselle kasvulle ei näy loppua. Näitä ovat Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Google, eli niin sanotut FAANG-yhtiöt. Kyseisiin osakemarkkinoiden jätteihin voit tutustua tarkemmin kattavasta artikkelistamme.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Ulkomaisten osakkeiden verotus

Ulkomaisten osakkeiden myyntivoittovero veloitetaan myös amerikkalaisten osakkeiden kohdalla Suomessa. 30 000 euroon asti vero on 30%, kun taas tämän ylittävästä osuudesta sitä pitää maksaa 34%.

Kun kyseessä taas on amerikkalaisten osakkeiden osinkoverotus, on tärkeää tutustua kansainvälisten verosopimusten ohella käytetyn kauppa-alustan ehtoihin. Yleensä ulkomaisista osingoista peritään ulkomailla lähdevero, joka hyvitetään Suomen veroista.

Mikäli ulkomainen osinkotulo ei ole valmiina Suomen esitäytetyssä veroilmoituksessa, tulee sinun itse merkitä se kohtaan Ulkomaan pääomatulot. Muista ilmoittaa lisätiedoissa yhtiön nimi ja kotivaltio sekä ulkomailla otettu vero.

Yksityishenkilön saamasta osingosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata tuloa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Amerikkalaisia osakkeita voi ostaa monien välittäjien kautta – mahdollisesti myös oman pankkisi kautta. Pankkien kautta ostettaessa toimeksiannoista veloitettavat maksut ovat kuitenkin usein tyyriitä ja toteutus hidasta. Tämän vuoksi suosittelemme esimerkiksi Nordnetiä.

Viime vuosien ostetuimpia amerikkalaisia osakkeita ovat Apple, Tesla, Amazon, Microsoft ja Alphabet.

Amerikkalaisista osakkeista saatavat myyntivoitot verotetaan Suomessa pääomatulona samoin, kuin kotimaistenkin osakkeiden kohdalla. Osingoista saatetaan ottaa ulkomainen lähdevero, mutta tämän voi vähentää Suomen verotuksessa. Verotuksessa osingoista 85% on veronalaista pääomatuloa ja 15% verovapaata tuloa.

Parhaita osinko-osakkeita ovat ne arvopaperit, joiden jakamat osingot ovat tuntuvia ja kasvaneet tasaisesti kuluneina vuosina. Tällaisia amerikkalaisosakkeita ovat muun muassa Broadcom (AVGO), Cisco (CSCO), Texas Instruments (TXN), AT&T (T) sekä Automatic Data Processing (ADP).

Sijoittaminen kannattaa aloittaa vakaiden, tunnettujen yritysten osakkeista. Etenkin teknologiaosakkeisiin sijoittaessa on oltava varovainen, sillä näihin kohdistunut ostobuumi on saanut jokaisen lähes jokaisen analyytikon varoittamaan tulevasta laskusuhdanteesta. Ideoita voit saada artikkelin alussa tekemästämme listauksesta.