Etusivu » Metsä Board osake 2023 (METSB)

Metsä Board osake 2023 (METSB)

Metsä Board osake 2023 (METSB)

Metsä Board osake herätti loppuvuodesta 2022 runsaasti keskustelua sen vahvan Q3 tuloksen ansiosta, mutta markkinassa on edelleen merkittävää epävarmuutta. Miten Metsä Boardin odotetaan menestyvän vuonna 2023?

Artikkelissa käymme tarkemmin läpi yhtiön nykytilaa, vuoden 2023 kohokohtia sekä mitä sijoittajat odottavat Metsä Board osakkeelta vuodelta 2023.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Metsä Board 2023

Vuoden 2023 osalta Metsä Board osake on varmasti suomalaisten sijoittajien keskuudessa usein keskustelunaiheeksi nouseva osake. Metsä Boardilla on vahva jalansija Euroopan kartonkimarkkinoilla, ja sen toimintaa tukevat maailmalla vallitsevat megatrendit voimakkaasti.

Vuoteen 2023 siirryttäessä Metsä Board keskittyy sen strategian mukaisesti tuotantokapasiteettinsa laajentamiseen, yrityksen taloudellisten tavoitteiden toteuttamiseen sekä osinkopolitiikan mukaiseen osingonmaksuun. Metsä Boardilla on myös vuodelle 2023 suunnitelmissa suuri investointi yhtiön Kemin tehtaaseen – Investoinnista kerrotaan tarkemmin artikkelin ”Strategia ja taloudelliset tavoitteet”-osiossa.

Mitä Metsä Board tekee?

Metsä Board on osa Metsä Groupia. Se on yksi viidestä pääyhtiöstä, jotka muodostavat Metsä Groupiksi kutsutun kokonaisuuden. Yritysryhmän alle kuuluu Metsä Boardin lisäksi neljä yhtiötä: Metsä Forest, Metsä Wood, Metsä Fibre sekä Metsä Tissue.

Metsä Board on yritysryhmän ainut pörssilistattu osake. Yhtiö valmistaa emoyhtiöstä hankkimastaan puusta lopputuotteita kansainvälisille markkinoille, ja yritysrakenteen perustarkoitus onkin luoda lisäarvoa sen omistajille eli suomalaisille metsänomistajille sekä sijoittajille – puun jalostuksen kautta.

Metsä Board on maailmanmarkkinoillakin johtava suomalainen ensikuitukartonkien valmistaja. Se valmistaa korkealaatuisia kartonkituotteita, kuten pakkaustuotteita, tarjoilupakkauskartonkeja sekä taivekartonkeja Pohjoismaisesta puusta sen kansainväliselle asiakaskunnalleen.

Missä maissa Metsä Board toimii?

Metsä Board toimii maailmanlaajuisesti. Sillä on asiakaskuntaa jokaisella suurella maantieteellisellä alueella: Eurooppa, Amerikat ja Aasia ja asiakkaita on yhtiön mukaan 100 eri maassa.

Tehtaita Metsä Boardilla on Suomessa ja Ruotsissa. Ylivoimainen enemmistö niistä sijaitsee kuitenkin Suomessa: yhtiöllä on yhteensä seitsemän tehdasta Suomessa, ja yksi tehdas Ruotsissa.

Metsä Board liiketoimintasegmentit ja liikevaihdon jakauma

Omana yhtiönään Metsä Boardin liiketoiminta keskittyy ainoastaan pakkaus- ja käyttökartonkien valmistukseen sekä sen itsekin käyttämien teollisuusraaka-aineiden myyntiin.

Metsä Boardilla on merkittävä omistusosuus samaan yritysryhmään kuuluvasta Metsä Fibre-yhtiöstä, joka valmistaa yhtiön käyttöön sen tarvitsemaa raaka-ainetta, sellua. Tämä tarkoittaa sitä, että Metsä Boardin sellunhankinta on täysin omavaraista, eikä sen täydy turvautua sellun ostamiseen muilta markkinoilta.

Metsä Board jakaa operaationsa neljään eri osa-alueeseen: Taitettavat pakkauskartongit, Valkoiset Kraftlainerit (Eräänlainen vahvistettu aaltopahvi), Sellumarkkinat, sekä Muut toiminnot.

Ylivoimaisesti suurin osa, n. 57 % yhtiön liikevaihdosta syntyy taitettavista pakkauskartongeista. Toiseksi suurin osa syntyy valkoisista kraftlainereista, jotka muodostavat yhtiön liikevaihdosta n. 25 %. Metsä Board ei ainoastaan ole omavarainen sellun suhteen, vaan sillä jää raaka-aineita omien toimintojensa jälkeen myös markkinalle tarjottavaksi: n. 13 % koko yhtiön liikevaihdosta syntyy markkinalle myydystä sellusta.

Metsä Board sijoituskohteena

Sijoituskohteena Metsä Board tarjoaa sijoittajalle ainutlaatuisen yritysrakenteen omaavan, omalla alallaan markkinajohtajan asemaa pitävän sekä energia-, ja raaka-ainetarpeissaan omavaraisen yhtiön, jonka toimintaa on takaamassa merkittävästi vielä itse listattua yhtiötä suurempi emoyhtiö.

Yhtiöt maailmalla etsivät jatkuvasti tehokkaita ratkaisuja muovin korvaajaksi, ja Metsä Board on yksi niitä yhtiöistä, jotka näitä ratkaisuja tarjoavat. Yhtiö on lisäksi vahvasti sitoutunut ympäristöystävällisyyteen, ja pyrkii fossiilivapauteen jo vuoteen 2030 mennessä.

Metsä Board osake ostaminen

Metsä Board osake on listattu Helsingin pörssissä. Yhtiön osakkeita voi ostaa palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat kaupankäyntiä Helsingin Nasdaq-pörssiin listatuilla osakkeilla. Suosittuja palveluntarjoajia ovat mm. eToro ja Nordnet. Alla kerromme tarkemmin miten Metsä Boardin ja muiden osakkeiden ostaminen onnistuu eToron alustalla. 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tietoa Metsä Board osakkeesta

Metsä Board osake on ainutlaatuinen sen yritysrakenteen ansiosta: Yhtiö on osa suomalaista Metsä Groupia, ja Metsä Groupin yksityisen emoyhtiön, Metsäliiton Osuuskunnan, omistaa lähes 100 000 suomalaista metsänomistajaa.

Metsä Groupin kokonaisliikevaihto on lähes 6 miljardia euroa, josta sen lopputuotteita valmistama, tässä artikkelissa pääosassa oleva Metsä Board synnyttää n. 2,1 miljardia. Metsäliiton Osuuskunta omistaa Metsä Board-yhtiöstä n. 48 % osuuden ja enemmistöäänivallan.

Omien toimintojensa lisäksi Metsä Board omistaa n. neljännesosan omana yhtiönään toimivasta Metsä Fibre-yhtiöstä, joten myös Metsä Fibre-yhtiön toiminnat vaikuttavat Metsä Boardin tulokseen ja kannattavuuteen.

Metsä Board osakkeen kehitys

Metsä Board osake listattiin pörssiin tammikuussa 2000. Listautumisestaan lähtien osake oli koko 2000-luvun vahvasti laskussa. Laskukauden pohjat löytyivät vuonna 2009, vain hieman Yhdysvaltain talouskriisin aiheuttaman pörssiromahduksen jälkeen. Helmikuussa 2009 Metsä Board osake vaihtoi omistajaa reilusti alle euron hintaan osaketta kohden, osakkeen hinnan ollen n. 0,71 €/osake.

Yhtiö kuitenkin selvisi pörssiromahduksesta ja talouskriisin tuomista vaikeuksista, ja vuodesta 2009 Metsä Board osake on ollut voimakkaassa kasvussa. Uusia pohjia ei ole toistaiseksi saavutettu. Yhtiön osake ei kuitenkaan ole toistaiseksi yltänyt kaikkien aikojen huippulukemiinsa listautumisannin jälkeen.

Kaikkien aikojen huipussaan Metsä Board osake olikin sen listautumispäivänä, jolloin osakkeilla käytiin kauppaa tarkalleen 11,50 euron osakekohtaisella hinnalla. Sittemmin Metsä Board osake haki jälleen uusia huippujaan toukokuussa 2002, kun osakkeet vaihtoivat omistajaa n. 10,30 € hintaan osaketta kohden. Tämäkin hinta jäi kuitenkin alle listautumishinnan ja toukokuun jälkeen kurssi laski noin 8 euroon ja hinta on pysynyt suhteellisen samana alkuvuoteen 2023 saakka. 

Monien muiden alojen toimintaan negatiivisesti vaikuttaneella maailmanlaajuisella pandemialla oli päinvastainen reaktio Metsä Board osakkeeseen, joka koki voimakkaan kasvukauden pahimpaan pandemia-aikaan, kun kuluttajat vetäytyivät koteihinsa ja perinteisen kivijalkamyymälän sijaan kauppaa käytiin verkossa – ja verkkokauppatilausten täyttämiseen tarvitaan juuri Metsä Boardin valmistamia kartonkipakkauksia.

Jakaako Metsä Board osinkoa?

Metsä Board osinkopolitiikka lupaa sijoittajille yhtiön maksavan osinkoa 50 % yhtiön tilikauden tuloksesta. Yhtiön osinkohistoria kertoo Metsä Boardin maksaneen sijoittajille lähes tavoitteenmukaista osinkoa joka vuosi, ja jos 50 % tavoite ei edeltävänä vuonna ole täyttynyt, yhtiö on pääsääntöisesti maksanut korotettua osinkoa seuraavana vuonna. Esimerkiksi vuonna 2015 yhtiö maksoi osinkoa vain 43,6 % nettotuloksesta, mutta seuraavana vuonna osingon osuus nettotuloksesta oli huimat 76 %.

Metsä Board osinko 2022 oli 0,41 € osaketta kohden, ja osingonmaksu% nettotuloksesta oli 49,9 %. Vuoden 2023 osinko tulee olemaan 0,58 euroa osaketta kohti ja osingon maksupäivä on huhtikuun alussa.  

Mitkä ovat Metsä Boardin strategia ja taloudelliset tavoitteet?

Metsä Boardin taloudellisiin päätavoitteisiin kuuluu 12 % sidotun pääoman tuotto, nettovelkaantumisasteen pitäminen alle 2,5-kertaisena verrattuna vertailukelpoiseen käyttökatteeseen sekä edellisessä osiossakin mainittu 50 % nettotuloksen jakaminen sijoittajille osinkoina.

Yhtiön osavuosikatsauksen mukaan Metsä Board on viimeisen 3 vuoden aikana saavuttanut ja merkittävästi ylittänyt kaikki taloudelliset tavoitteensa. Pois lukien vuoden 2019 vertailukelpoisen sidotun pääoman tuottotavoitteet, joka oli vuonna 2019 hieman alle tavoitteen, n. 10,40 %.

Vuonna 2021 yhtiö korvasi edellisvuoden heikkoa menestystä, ja ylitti sidotun pääoman tuottotavoitteensa merkittävästi 18,7 % tuotolla ja vuonna 2022 yhtiö on jatkanut menestyksekästä tavoitteiden rikkomista, kun vuoden kolmanteen vuosineljännekseen mennessä sen sidotun pääoman tuotto% on lähes kaksinkertaisessa lukemassa tavoitteeseen verrattuna: Metsä Boardin pääoman tuotto on yhtiön Q3-esityksen mukaan 23 %.

Yhtiön nettovelkaantumisaste ylitti vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä julkaistujen lukujen mukaan merkittävästi yhtiön tavoitteleman 2,5x rajan, nettovelkaantumisasteen ollessa vain 0,2x.

Metsä Boardin strategia keskittyy sen tuotantokapasiteetin kasvattamiseen vastuullisesti, jotta yhtiö voi vastata asiakaskuntansa kasvavaan kysyntään. Metsä Boardin strategian ytimessä lyhyellä aikavälillä ovat sen suunnitelmat suurille investoinneille, joilla se pystyy kasvattamaan tuotantokapasiteettiaan merkittävästi tulevina vuosina.

Metsä Board suunnittelee vuodelle 2023 investointia Metsä Fibren rakennuttamaan tehtaaseen Kemiin, joka korvaisi yhtiön nykyisen tehtaan samalla paikalla. Uusi tehdas tuottaisi n. 1,5 miljoonaa tonnia sellua (Vanha tehdas 610 000 tonnia vuodessa) vuodessa, ja projektin odotetaan alkavan Q3/2022. Sijoituksen suuruusluokan arvioidaan olevan n. 1,85 miljardia euroa, tehden siitä varsin merkittävän sijoituksen yhtiön tulevaisuuteen.

Metsä Board kertoo myös, että se ei aio tehdä pääomasijoituksia Metsä Fibre-yhtiöön projektin rahoittamiseksi.

Metsä Board osakesarjat

Metsä Board osake on jaettu kahteen sarjaan: Metsä Board A osake ja Metsä Board B osake. Osakesarjojen ero on puhtaasti niiden äänivallassa: Metsä Boardin A-osake antaa sen omistajalle yhtiökokouksessa yhden äänen osaketta kohden, kun B-osake antaa sen omistajalle 20 ääntä osaketta kohden.

B-osakkeilla on siis 20-kertainen äänivalta yhtiökokouksessa. Kahden osakesarjan järjestely on tyypillinen suurissa pörssilistatuissa yhtiöissä äänivallan jakamiseen käytetty järjestely.

Huomionarvoista on myös se, että perinteisesti kahden osakesarjan järjestelyissä enemmän äänivaltaa omaavalla osakkeella käydään merkittävästi vähemmän kauppaa, joten niiden likviditeetti on huomattavasti tavanomaisen äänivallan omaavaa osaketta heikompi.

Tämä johtuu siitä, että piensijoittajat suosivat lähtökohtaisesti tavanomaisen äänivallan tarjoavaa osaketta, koska yksittäisen piensijoittajan äänivalta yhtiökokouksessa on joka tapauksessa käytännössä merkityksetön ja koska tavanomaisen äänivallan omaavilla osakkeilla käydään enemmän kauppaa, on niitä myös huomattavasti helpompi hankkia.

Metsä Board suurimmat omistajat

Metsä Board osakkeen ylivoimaisesti suurin omistaja on sen emoyhtiö, Metsäliitto osuuskunta. Metsäliitto osuuskunta omistaa Metsä Board-yhtiöstä 48,82 %, ja sillä on 67,7 % äänivalta yhtiökokouksessa, tehden siitä myös suurimman yksittäisen äänivallan käyttäjän ja antaa yhtiölle enemmistöäänivallan yhtiökokouksessa.

Mainittakoon kuitenkin, että Metsäliitto osuuskunta on nimensä mukaisesti osuuskunta, ja sillä on yli 100 000 omistajaa. Äänivalta ei siis ole keskitetty vain yhdelle henkilölle, vaan äänivaltaa käyttää merkittävän omistajakunnan omaava osuuskunta, jonka hallitus valitaan osuuskunnan vaaleissa.

Muiden suurten suomalaisten pörssiyhtiöiden tapaan myös Metsä Boardin suurimpien omistajien listalta löytyy useampia eläkevakuutusyhtiöitä sekä valtiollisia sijoitusyhtiöitä, kuten työeläkevakuutusyhtiö Varma, eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sekä Valtion eläkerahasto.

Metsä Boardin suurimpien omistajien listalle nousee myös OP-Suomi (Osuuspankki) n. 0,34 % omistusosuudella.

Merkittävänä ja mielenkiintoisena kirjauksena listalta löytyy myös yksityishenkilöitä: Listalla nimetään kourallinen suomalaisen Etola-perheyhtiön omistajia, joista merkittävin osuus on Erkki Olavi Etolalla – Hänellä on hallussaan tasan 6 miljoonaa osaketta. Merkittävän suuri kappalemäärä tarkoittaa 1,69 % omistusosuutta yhtiön osakekannasta.

Metsä Board suurimmat kilpailijat

Metsä Board kertoo tietosivuillaan kilpailijoikseen muut vastuullisesti kartonkituotteita valmistavat ja sen toiminta-alueella toimivat yritykset. Metsä Boardilla on yhtiön mukaan merkittävä etumatka suurimpaan kilpailijaansa, ja sillä on markkinajohtajan asema Euroopan markkinoilla kahdella sen toiminnan osa-alueella: Metsä Board hallitsee Euroopan markkinaa taivekartonkien osalta 30 % markkinaosuudella ja Valkoisten kraftlinerien markkinaa 28 % markkinaosuudella. Kilpailijoihin etumatkaa on yhtiön tietosivun mukaan taivekartonkien osalta 8 % (Kilpailijalla 22 % markkinaosuus) ja kraftlinerien osalta 6 % (Kilpailijalla 22 % markkinaosuus).

Metsä Boardin kilpailijoihin kuuluu mm. Suomen suurimpiin kuuluva metsäteollisuusyhtiö Stora Enso, joka valmistaa samoja tuotteita ja myy niitä kansainvälisesti.

>> Opi lisää Stora Enso yhtiöstä ja sen osakkeesta

Metsä Board ajurit ja vahvuudet

Metsä Boardin ehdottomia ajureita ovat sen vahva markkina-asema Euroopan markkinoilla, sen vertaistaan hakeva omavaraisuus sekä raaka-aineissa että energiassa sekä Metsä Boardin omistautuminen maailmalla kasvaviin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden trendeihin.

Yhtiönä Metsä Board toimii alalla, jonka tulevaisuudennäkymät ovat erittäin positiiviset maailman siirtyessä yhä enemmän uusiutuviin pakkausmateriaaleihin sekä muovittomiin ratkaisuihin eri osa-alueilla. Myös digitalisaation ansiosta lisääntynyt verkkokauppamyynti ajaa kartonkiteollisuuden myynnin kasvua vuodesta toiseen, ja verkkokaupan myynnin osuuden uskotaan kasvavan myös pitkälle tulevaisuuteen.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Mitkä megatrendit tukevat Metsä Boardin liiketoimintaa?

Metsä Board kertoo toimintaansa vaikuttavan useat megatrendit, joista merkittävimmät ovat kaupungistuminen, ilmastonmuutos, luontokato sekä digitalisaatio.

Vastuullisena ja uusiutuvista materiaaleista valmistettuja pakkausmateriaaleja valmistavana yhtiönä Metsä Board hyötynee ennen kaikkea ilmastonmuutoksen vauhdikkaan etenemisen luomasta ympäristöystävällisyyden trendin kehittymisestä sekä digitalisaation luomista kasvumahdollisuuksista. Sekä näiden toisiaan ruokkivasta yhteisvaikutuksesta.

Digitalisaatio edistää verkkokauppamyynnin kasvua, ja verkkokauppamyynnin kasvaessa alalla toimivat yhtiöt tarvitsevat myös enemmän pakkausmateriaaleja vastatakseen kasvavaan kysyntään.

Samaan aikaan nopeasti etenevästä digitalisaatiosta johtuva verkkokaupan myynnin kasvaminen yhdessä ympäristöystävällisen ajattelutavan kasvun kanssa ruokkivat vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti valmistettujen kartonkituotteiden kysyntää.

>> Opi lisää megatrendeistä

Metsä Board haasteet ja heikkoudet

Metsä Board kertoo haasteekseen yhtiön riippuvuuden sellun markkinahinnasta, ja kertoo yhtiön olevan altis sellun markkinahinnan vaihteluille.

Koska yhtiö keskittyy ainoastaan selluun ja siitä valmistettavien tuotteiden myyntiin, ovat ymmärrettävästi myös valmistettavien lopputuotteiden hinta merkittävä tekijä yhtiön tuloksen osalta. Näin ollen yhtiö on herkkä myös lopputuotteiden hinnan laskemiselle, jos hinta laskee merkittävästi laajemmalla skaalalla.

Yhtiön osavuosikatsauksessa mainitaan haasteeksi myös sellun tuotannossa käytettävien kemikaalien voimakas hinnan nousu ja saatavuushaasteet, joskaan ne eivät ainakaan yhtiön Q3/2022 osavuosikatsauksen erittäin vahvaan tulokseen ole vielä selkeästi vaikuttaneet. Tulevaisuudessa hinnannousu voi kuitenkin vaikuttaa yhtiön kannattavuuteen negatiivisesti.

Metsä Board ja vastuullisuus

Vastuullisuus on yksi Metsä Boardin keskeisistä kilpailueduista, ja sen ylläpitäminen on kriittistä yhtiön kilpailukyvyn säilymisen kannalta. Markkinalla on myös merkittävissä määrin kilpailijoita, jotka valmistavat samankaltaisia tuotteita ja tarjoavat niitä halvemmalla, mutta vallitsevan trendin ansiosta asiakkaat ovat valmiita maksamaan vastuullisesti valmistetuista tuotteista korkeampaa hintaa.

Metsä Board kertoo olevansa edelläkävijä vastuullisen valmistamisen prosesseissa, ja vastuullisuus näkyy yhtiön mukaan kaikessa sen toiminnassa. Vastuullisuus on myös osa sen virallisesti hyväksyttyä toimintasuunnitelmaa ja keskeinen osa sen pitkän aikavälin strategiaa.

Yhtiö kertoo seuraavansa vastuullisuusperiaatteiden toteutumista aktiivisesti kaikessa toiminnassaan, ja sitä seuraavat ja tukevat yhtiön mukaan aktiivisesti koko yhtiön hallitus. Metsä Boardilla on käytössä johtoryhmän palkitsemismalleja, jotka tukevat vastuullisuuden kehittämistä. Yhtiö kertoo myös, että jokaisen Metsä-Boardilaisen päivittäiseen työhön ja tulospalkkiotavoitteeseen sisältyy oma vastuullisuustavoitteensa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Metsä Board on suomalainen yhtiö, joka valmistaa ja myy kartonkituotteita.

Metsä Board jakaa osinkoa 50 % nettotuloksestaan.

Metsä Board toimii voimakkaasti kasvavalla alalla, ja sillä on vahva jalansija mm. Euroopan markkinalla.

Metsä Board osake on ostettavissa palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat kaupankäyntiä Helsingin pörssissä. Tällainen palvelu on mm. eToro