Etusivu » Valuuttakauppa 2024 – Sijoituskohteena valuutat

Valuuttakauppa 2024 – Sijoituskohteena valuutat

Valuuttakauppa 2024

Valuuttakauppa voi alkuun kuulostaa hyvin monimutkaiselta, vaikka loppujen lopuksi sen periaate on hyvin yksinkertainen. Olet saattanut joskus matkustaa toiseen maahan, jolloin sinun tarvitsee vaihtaa rahaa. Kotiin palatessasi vaihdat jäljelle jääneet rahasi takaisin euroiksi, ja huomaat, että sinulla on jäljellä enemmän tai vähemmän, sillä valuuttakurssi on vaihtunut – näin siis myös sijoittajat tekevät valuuttakaupalla rahaa.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Sisällysluettelo

Mitä valuuttakauppa on?

Valuuttakauppa, eli toisinaan Forex-kauppa tarkoittaa valuutoilla käytävää kaupankäyntiä. Sijoittaja voi siis tehdä rahaa siten, että vaihtaa valuuttoja keskenään ja pyrkii hyötymään valuuttakurssien vaihtelusta.

Aikaisemmin valuuttakauppa ei ollut yhtä helposti saatavilla kaikille sijoittajaryhmille, sillä tätä saattoi harjoittaa vain suurella pääomalla – täten valuuttakauppa oli pääasiassa pankkien ja yritysten hallinnoimaa. Internetin kaupankäyntialustojen ansiosta valuuttakaupasta on kasvanut tänä päivänä suurin ja suosituin aktiivinen kaupankäyntikohde.

Valuuttakaupassa on kaksi valuuttaa, joita vaihtamalla pyrit tekemään voittoja. Perusvaluutta on valuutta, jota ostat, kun käyt kauppaa valuuttaparilla. Vastavaluutta on valuutta, jonka myyt, kun käyt kauppaa valuuttaparilla.

Valuuttakauppa on OTC-arvopapereilla käytävää kauppaa, eli kauppaa ilman pörssinoteerausta. OTC-kaupankäynnin kohteena olevilla arvopapereilla voi olla OTC-markkinoihin erikoistunut välittäjä tai meklari.

Miten valuuttakaupalla voi tienata?

Valuuttakaupalla tienataan ostamalla ja myymällä valuuttoja. Helpoin tapa ymmärtää valuuttakaupan toimintaa on esimerkin kautta. Voimme käyttää esimerkissä Euroja ja Yhdysvaltain dollareita. Valuuttojen vaihtokurssi kertoo, kuinka monta dollaria voit ostaa yhdellä eurolla. Esimerkiksi artikkelin kirjoitushetkellä 1 euro on yhtä kuin 1.06 Yhdysvaltain dollaria.

Mikäli valuutta vahvenee, eli tässä tapauksessa esimerkiksi euro vahvenee suhteessa Yhdysvaltain dollariin, voit ostaa yhdellä eurolla enemmän Yhdysvaltain dollareita kuin aikaisemmin. Eli esimerkiksi 1 eurolla saakin 1.06 dollarin sijasta 1.08 dollaria. Jos teet treidauksen 1.06 dollarissa, ja myyt sen 1.08 dollarissa, voitat 0.02 senttiä (luultavammin teet treidin suuremmalla summalla)

Jos taas valuutta heikkenee, voit ostaa yhdellä eurolla vähemmän dollareita kuin aikaisemmin, jolloin häviät rahaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että 1.06 sijasta voit ostaa vain 1.04 dollaria – jolloin taas kaupankäyntitilanteessa olet hävinnyt 0.02 senttiä.

Valuuttaparit

Sille, millä valuuttaparilla kannattaa käydä kauppaa ei ole sääntöjä. Usein kuitenkin on hyvä valita jokin vaihdetuimmista valuuttapareista niiden korkean vaihtelun takia. Suosituimmat seitsemän valuuttaparia ovat Yhdysvaltain dollari vastaan euro / Japanin jeni / Englannin punta / Australian dollari / Kanadan dollari / Sveitsin frangi tai Uuden-Seelannin dollari.

Kuten siis huomaat, Yhdysvaltain dollari on hyvin suosittu toinen osapuoli valuuttakaupassa. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltojen talous on maailman suurin, ja täten dollarin valuuttakurssin vaihtelut vaikuttavat moneen eri tekijään ympäri maailman.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Onko valuuttakauppa pitkän vai lyhyen aikavälin kauppaa?

Valuuttakauppa on peruspiirteeltään lyhyen aikavälin kauppaa. Vaikka valuuttakauppaa voi myös käydä pitkällä aikavälillä, useimmat treidaajat suosivat lyhyen aikavälin kaupankäyntiä. Oikeastaan se, voiko valuuttakauppaa käydä pidemmällä aikavälillä on ikuisuuskysymys, johon moni sijoittaja saattaa vieläkin pohtia vastausta.

Moni on sitä mieltä, että valuutoilla pitkän aikavälin kaupankäynti ei ole tehokasta, sillä niistä puuttuu tiettyjä elementtejä, jotka tekevät esimerkiksi osakkeista houkuttelevia pitkän aikavälin sijoituskohteita. Yrityksen arvo voi nousta jonkin tapahtuman, esimerkiksi positiivisen tulosjulkistuksen tai uuden menestyneen tuotteen seurauksena. Valuutat sen sijaan nousevat harvoin toisiaan vastaan dramaattisesti samalla tavalla, ja mikäli kyllä, usein tämä on hyvin hetkellistä. Tämän vuoksi moni uskoo, että tehokkain tapa hyötyä valuuttakaupasta on lyhyen aikavälin kaupankäynti. Tämän lisäksi verrattuna esimerkiksi osakkeisiin, valuuttojen hinnat vaihtelevat volatiilisen markkinan vuoksi aktiivisemmin, joka luo sijoittajille hyviä osto- ja myyntipaikkoja.

Mikä vaikuttaa valuuttamarkkinoihin?

Onnistuneen valuuttakaupan tekemiseen vaaditaan syvä ymmärrys siihen miksi valuuttojen hinnat liikkuvat ja mikä vaikuttaa valuuttakurssien muutokseen. Oikeastaan valuuttakaupan ymmärtäminen vaatii hyvin syvällistä makrotaloudellista tuntemusta, ja sijoittajan on tärkeää pitää silmällä maailmantaloudellisia – ja poliittisia tapahtumia.

Yksi valuuttakauppaan vaikuttavista tekijöistä on inflaatio. Jos inflaatio nousee esimerkiksi Euroopassa, korkeamman inflaation alueen valuutta muuttuu vähemmän arvokkaaksi. Mikäli siis inflaatio Euroopassa kiihtyy nopeammin kuin Yhdysvalloissa, euron arvo laskee ja sijoittajan kannattaisi siis ostaa euroa, ja myydä dollareita.

Myös korko vaikuttaa valuuttakurssiin. Useimmat valuutat ovat kelluvia valuuttoja, joilla tarkoitetaan sitä, että valuutan keskuspankki ei puutu vaihtokurssiin, vaan sen arvo määräytyy markkinoilla. Toisinaan kuitenkin keskuspankki voi esimerkiksi laskea tai nostaa korkoa yhtenä rahapolitiikan välineistä. Jos korkoa nostetaan, valuutan arvo kasvaa. Jos siis esimerkiksi euroalueen korkoa nostetaan suhteessa Yhdysvaltojen keskuspankin korkoon, voi olla järkevää ostaa euroja, sillä euron arvo vahvistuu suhteessa Yhdysvaltojen dollariin.

Kuinka paljon alkupääomaa valuuttakauppaan tarvitaan?

Aikaisemmin valuuttakaupan aloittamiseen vaadittiin suuret summat pääomaa. Nykyään valuuttakauppa on helppoa aloittaa, ja se on lähes jokaiselle mahdollista, myös pienemmällä pääomalla – esimerkiksi 100 eurolla.

Valuuttakauppa on kuitenkin hyvin riskialtista, ja vaatii hyvin paljon harjoittelua. Täten siis todennäköisyys, että häviät rahaa etenkin aloittaessasi valuuttakaupankäynnin, on suuri. Sen vuoksi yleensä suositellaan, että alkuun varaa hieman enemmän rahaa valuuttakauppaan, jota on myös varaa hävitä. On hyvä muistaa, että kuten kaikessa sijoittamisessa, ei valuuttakaupan aloittamiseen ikinä tule käyttää varoja, joita tarvitsee arkisiin kuluihin ja elämiseen. 

Miten aloittaa valuuttakauppa?

Vaikka olisit aloittelija, on valuuttakauppa helppoa aloittaa, ja internetin laajan opetusmateriaalin ansiosta valuuttakauppaa on helppoa oppia. Kannattaa kuitenkin ensin valita itselleen sopiva kaupankäyntialusta. On hyvä muistaa aina tarkistaa kahteen otteeseen, että kaupankäyntialusta on turvallinen, ja sen käyttäminen on laillista.

Kun olet valinnut alustan, on tärkeää alkaa opettelemaan valuuttakaupan periaatteita. Annamme tähän lisää vinkkejä myöhemmin artikkelissa.

Kun olet oppinut joitakin keskeisiä perusperiaatteita, paras tapa aloittaa kokemuksen hankkiminen on demo-kaupankäyntitili. Demotilin avulla voit kokea kaupankäynnin reaaliajassa markkinoilla ilman, että sinun tulee siirtää alustalle oikeaa rahaa. Näin saat todellista kaupankäyntikokemusta riskeeraamatta omaa pääomaa.

Kun koet olevasi valmis oikeaan kaupankäyntiin, aloita se hyvin pienillä summilla.

Missä käydä valuuttakauppaa?

Kuten sijoittaessa osakkeisiin, myös valuuttakauppaa tehdessä on tärkeää löytää omia tavoitteita parhaiten palveleva välittäjä. Tärkeintä siis on, että pystyt tekemään kauppaa helposti, ja mahdollisimman vähillä kuluilla. Valintaasi kuitenkin saattaa myös vaikuttaa muut tekijät, esimerkiksi millaisilla suhteilla pystyt vivuttamaan, tai miten hyvin esimerkiksi asiakaspalvelu toimii kyseisellä alustalla. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, onko alusta helppokäyttöinen. Viimeisenä mainittavana piirteenä on se, että alustalta pitäisi olla helppoa ja nopeaa tallettaa ja nostaa varoja.

Voit tehdä valuuttakauppaa erilaisilla internetin kaupankäyntialustoilla. Tällainen on esimerkiksi eToro. Voit tehdä valuuttakauppaa myös Nordnetissä. Kannattaa valita alusta, joka tarjoaa myös demoversion (kuten esimerkiksi eToro tarjoaa). Täten pystyt ensin harjoittelemaan alustan käyttöä, ilman että häviät omaa rahaa.

Miten oppia valuuttakaupankäyntiä?

Valuuttakaupankäynti, kuten kaikki sijoittaminen, on hyvin riskialtista, ja täten ennen sijoittamista on tärkeää, että olet tietoinen, miten valuuttakaupankäynti toimii. Suurin riski on lähteä tekemään valuuttakauppaa tunteella ja ilman strategiaa, sillä sijoittajat harvoin onnistuvat tekemään voittoa jatkuvasti pelkästään nojaamalla onneensa. Onneksi valuuttakaupankäyntiä on helppoa oppia eri keinoin, ja internetissä on lukuisia ilmaisia lähteitä!

Voit esimerkiksi perehtyä valuuttakaupankäyntiin erilaisten kirjojen tai internet-lähteiden avulla. Myös YouTubesta löytyy lukuisia aiheeseen liittyviä videoita, joissa voit seurata esimerkiksi ammattilaisten reaaliaikaista treidausta, ja oppia heidän liikkeistään.

Kun siirryt demotilillä harjoitteluun, on tärkeää myös kiinnittää huomiota tekemiisi treideihin, ja analysoida niitä. Huomioi, miten reagoit, kun häviät tai voitat rahaa. Kurinalaisuuden harjoittaminen on tärkeää, jotta et menetä liikaa, ja on helppo olla yli-innokas, jos asiat näyttävät menevän hyvin. Tämä kokemus opettaa sinua käyttämään riskienhallintaa.

Älä kiirehdi liikaa demojaksosta oikeaan valuuttakauppaan, vaan ota kaikki aika mitä tarvitset harjoitteluun. Voit toki aina palata myös takaisin, mikäli haluat kokeilla valuuttakauppaa oikealla rahalla, ja koet myöhemmin, ettet ollutkaan valmis. Kannattaa kuitenkin käyttää aikaa strategioiden oppimiseen ja eri tekniikoiden kokeilemiseen. Voit myös kokeilla valuuttapareja ja tutustua paremmin erilaisiin työkaluihin ja kauppatyyppeihin.

>> Lue kattava eToro arvostelumme, jossa kerromme alustasta ja demo-tilin hyödyntämisestä

Kenelle valuuttakauppa sopii?

Valuuttakauppa on hyvin monimutkaista sen ominaisuuksien ja toiminnan takia. Tämän vuoksi sijoittajan on tärkeää ymmärtää, miten valuuttakauppa toimii. Valuuttakaupan opettelu on itseohjautuvaa, jonka vuoksi sijoittajan tulee olla hyvin omistautunut ja päättäväinen. Valuuttakaupassa sijoittajalla tulee olla myös kykyä itse reflektoida ja analysoida omaa kaupankäyntiä, ja sitä miten voisi kehittyä paremmaksi.

Kuten aikaisemmin mainittu, valuuttakauppa sopii parhaiten lyhyen aikavälin sijoitustoimintaan. Valuuttakauppa on siis hyvin aktiivinen kaupankäyntimuoto. Sijoittajalle on olennaista seurata kursseja ja valuuttakauppaan liittyvää uutisointia tarkasti. Täten siis valuuttakauppa sopii sijoittajalle, joka on valmis sitoutumaan käyttämään aikaa aktiiviseen kaupankäyntiin – jopa useita tunteja päivittäin / viikoittain.

Valuuttakauppa on myös hyvin haastava sijoittamisen muoto juuri monien valuuttakursseihin vaikuttavien tekijöiden vuoksi. Etenkin alussa on hyvin todennäköistä, että sijoittaja jää tappiolle kaupankäynnissä. Täten siis valuuttakaupan aloittavalla sijoittajalla on hyvä olla jo jonkin verran pääomaa, jota on valmis häviämään.

Valuuttakauppa ja vivuttaminen

Valuuttakauppa mahdollistaa kaupankävijöille suurienkin voittojen tekemisen hyödyntäen pieniä heilahteluja. Suurin osa kaupankäyntialustoista tarjoaa maksimissaan joko 1:30 tai 1:50 velkavivun sijoittajilleen. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?

Esimerkiksi vivuttamalla 1:10, 10 000 euron sijoituksella voit käydä kauppaa 100 000 dollarilla. Miten vipu sitten vaikuttaa voittoon? No, jos tuotto on 1 prosentin, voittosi pysyy 1 prosentissa. Jos taas tuotto on 1 prosentin 1:10 vivulla, voittosi on 10 prosenttia.

Vivuttaminen on myös hyvin riskialtista! Käyttäessäsi vipua, voit myös menettää suuria summia rahaa, mikäli markkinat liikkuvat vastakkaiseen suuntaan. Ilman vipua tappiosi pysyisi yhdessä prosentissa, mutta vivuttamalla häviät pahimmassa tapauksessa 10 prosenttia.

Valuuttakaupasta syntyvät kulut

Valuuttakaupan yhdeksi hyvistä puolista listataan usein sen matalat kulut. Valuuttakauppa ei kuitenkaan ole täysin ilmaista, ja sijoittajan tulee olla tietoinen siihen sisältyvistä kuluista. Kulut vaihtelevat myös valitsemasi sijoitusalustan mukaan. Toisinaan alustoilla voi olla myös piilokuluja, jotka voivat tehdä kaupankäynnistä hyvin kallista.

Forex-kaupankäynnin maksujen osalta spread on luultavasti tunnetuin kustannus valuuttakauppaa tehtäessä. Spread edustaa valuuttaparin osto- ja myyntihintojen välistä eroa. Esimerkiksi EUR/USD (euro vs. Yhdysvaltain dollari) -parilla voidaan käydä kauppaa 1,12925/1,12931, mikä tarkoittaa, että ostohinta on 1,12931 (hinta, jolla välittäjäsi myy sinulle) ja myyntihinta on 1,12925 (hinta, jolla välittäjäsi ostaa sinulta). Täten siis spread on 0.0006. Jos markkinat ovat hyvin epävakaat eivätkä kovin likvidit, spread voi olla hyvin korkea. Juuri tästä syystä monet treidaavat suosituimpia valuuttapareja, sillä tämä voi olla halvempaa.

Spreadin lisäksi välittäjäsi voi veloittaa sinulta myös muita kaupankäyntikuluja erilaisten palkkioiden ja maksujen muodossa. Useimmat välittäjät ovat kuitenkin luopuneet kaupankäyntipalkkioiden perimisestä, koska markkinoilla on paljon kilpailua eri välittäjien välillä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kuluja olisi.

Toisinaan kuluja saattaa syntyä myös markkinoiden likvidiyden vuoksi. Koska kaupankäynti on hyvin nopeatahtista, voi toisinaan syntyä ero sen hinnan, jonka näit näytöllä ennen kaupan avaamista, ja sen hinnan välillä, jolla kauppa lopulta toteutettiin. Tämä johtuu siitä, että kun napsautat ”kauppa”-painiketta, teet vain markkinahintaisen toimeksiannon välittäjälle. Välittäjäsi yrittää hankkia sinulle parhaan mahdollisen hinnan markkinoilla, mutta se ei aina tarkoita sitä hintaa, jolla luulit kaupan toteutuvan.

>> Opi lisää treidaamisesta

Valuuttakaupan riskit

Valuuttakaupassa on useita riskejä, joista sijoittajan tulee olla tietoinen ennen kaupankäynnin aloittamista. Valuuttakaupassa suurin riski on monimutkainen hinnanmääritysprosessi. Valuuttakursseihin vaikuttavat useat tekijät; maailmanlaajuinen politiikka tai talous, joiden perusteella voi olla vaikea analysoida tietoja ja tehdä luotettavia johtopäätöksiä kaupankäyntiä varten. Suurin osa valuuttakaupasta tapahtuu teknisten indikaattoreiden perusteella, mikä on ensisijainen syy valuuttamarkkinoiden suureen volatiliteettiin. Teknisen analyysin tekeminen väärin johtaa tappioon.

Välittäjien hallitsemien valuuttamarkkinoiden sääntelemättömän luonteen vuoksi kauppaa käydään itse asiassa ammattilaisia vastaan. Koska valuuttamarkkinat ovat välittäjävetoiset, ne eivät välttämättä ole täysin läpinäkyvät, joka luo riskiä markkinoille. Treidaaja ei välttämättä pysty valvomaan, miten hänen kaupankäyntitoimeksiantonsa täytetään, hän ei välttämättä saa parasta hintaa tai hän voi saada rajoitettuja näkemyksiä kaupankäyntitarjouksista, joita vain hänen valitsemansa välittäjä tarjoaa.

Valuuttakurssit ovat ylipäätänsä hyvin epävakaita, ja sijoitusten arvo voi vaihdella merkittävästi lyhyessäkin ajassa. Koska makrotaloudellista ja geopoliittista kehitystä ei voi hallita, voi sijoittaja kärsiä valtavista tappioita. Jos esimerkiksi tietyn osakkeen kurssi romahtaa, osakkeenomistajat voivat painostaa johtoa ryhtymään tarvittaviin muutoksiin. Valuuttakaupankävijöillä on kuitenkin vaikeampaa: mikäli jonkin valtion valuutan arvo romahtaa, ei mitään ole tehtävissä.

Koska markkinat ovat auki yötä päivää, hintoja ja volatiliteettia on hyvin vaikea seurata. Paras lähestymistapa tähän on pitää tiukat stop-lossit kaikissa valuuttakaupoissa ja käydä kauppaa järjestelmällisesti hyvin suunnitellun sijoitusstrategian avulla.

Valuuttakauppa ja verotus

Valuuttakauppa ja verotus ovat tärkeä yhdistelmä, ja sinun tuleekin olla tietoinen verotukseen liittyvistä asioista valuuttakauppaa aloittaessasi. Valuuttakauppaa verotetaan pääomatuloverotuksen mukaisesti, mutta hieman eri säännöin kuin esimerkiksi osakesijoituksia. Tuloja verotetaan 30 prosentilla 50 000 euroon asti, ja tästä ylittävästä summasta veroprosentti on 32. Valuuttakaupassa tappioita voi vähentää 500 euroon asti.

Valuuttakauppaa tehdessä sinun kannattaa pitää tarkkaa kirjaa voitoista ja tappioista. Usein ulkomaalaisia kaupankäyntialustoja hyödyntäessä tiedot eivät mene suoraan verottajalle, jolloin sinun tulee itse raportoida mahdollisista voitoista – ja tappioista.

Usein kysytyt kysymykset

Valuuttakauppa on eri valuuttojen välistä kaupankäyntiä. Voit tienata ostamalla ja myymällä valuuttoja, ja hyötyä näiden hintaliikkeistä.

Valuuttakauppaa voi käydä internetissä eri kaupankäyntialustoilla, esimerkiksi eTorossa tai Nordnetissä.

Valuuttakauppa sopii parhaiten aktiiviselle kaupankävijälle, jolla on aikaa pitää silmällä markkinoita ja perehtyä valuuttakauppaan yksityiskohtaisemmin.

Valuuttakaupalla voi tienata hyvin suuria summia verrattuna esimerkiksi osakemarkkinoiden voittoon, ja tästä syystä se onkin nykyään yksi aktiivisimmista kaupankäynnin kohteista. Toisaalta suureen tuottomahdollisuuteen sisältyy aina riski, ja täten valuuttakauppa on myös hyvin riskialtista.