Etusivu » Konecranes osake 2023 (KCR)

Konecranes osake 2023 (KCR)

Tietopaketti Konecranes (KCR) yhtiöstä ja sen osakkeesta 2023

Konecranes osake on kokenut viime vuosina voimakasta turbulenssia ja varsinkin maailmanlaajuinen pandemia aiheutti osakkeessa lähes syöksynomaisen laskun. Konecranes osake on kuitenkin palautunut pandemiasta hyvin, ja sen toiminnot vaikuttavat olevan varsin vakaalla pohjalla.

Tässä artikkelissa tutustutaan yhtiön viime vuosiin ja siihen, mitä sijoittajat odottavat yhtiöltä vuonna 2023.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Konecranes 2023

Konecranes osake koki vuonna 2022 kurssilaskuja- ja nousuja. Vuosi 2022 alkoi osakehinnan ollessa n. 36 euroa osaketta kohden, ja pohjalukemissaan osake oli lokakuussa hieman yli 20 euron hinnassa. Kurssivaihtelu on siis suurelle, vahvan markkina-aseman omaavalle yhtiölle kohtuullisen suurta, joskin maailmalla vallitsevan markkinan epävarmuuden vuoksi varsin tavanomaista.

Vuoteen 2023 siirtyessä osake on kuitenkin palannut merkittävästi pohjalukemistaan, ja vuoden 2022 loppupuolella Konecranes osake vaihtoikin omistajaa hieman yli 28 euron hintaan. Nyt alkuvuonna 2023 osakkeen hinta on noin 31,30 euroa. 

Osakekurssi koki vahvan kasvupyrähdyksen loppuvuodesta 2022 sen vahvan Q3 tulosjulkistuksen ansiosta. Sijoittajat selvästi odottivat tuloksen olevan huonompi, sillä tulosjulkistusta edeltävinä kuukausina osakekurssi ei noussut tai laskenut juuri ollenkaan.

Vahvasta loppuvuodesta huolimatta Konecranesin osakekurssi oli vuonna 2022 merkittävästi negatiivinen ja hinta oli n. 20 prosenttia halvempi verrattuna vuoden alkuun. Vuoden 2023 alussa markkinatilanne on kuitenkin ollut hieman valoisampi ja myös Konecranesin osakkeen hinta on ollut lähes 9% nousussa.

Tietoa Konecranes yhtiöstä

Konecranes on maailmalla johtavassa asemassa oleva suomalainen koneiden ja laitteiden valmistaja. Konecranesin tuotteita käytetään laajalti satamissa, tehtaissa, terminaaleissa ja varastoissa. Konecranesin toimintaan kuuluu myös laitteiden huolto ja korjaus.

Konecranes tiedotti maaliskuussa 2021 yhtiön senhetkisen, helmikuusta 2020 asti yhtiön palveluksessa toimineen toimitusjohtajan Rob Smithin jättävän yhtiön.

Ilmoituksen seurauksena yhtiön toimitusjohtajaksi valittiin kesällä 2022 ruotsalainen Anders Svensson, joka on aiemmin toiminut Sandvikilla Rock Processing solutions -liiketoiminta-alueen johtajana. Svensson on aiemmin toiminut lisäksi muissa tehtävissä Sandvikin palveluksessa erilaisissa johtotehtävissä.

Andersson aloitti Konecranesin toimitusjohtajana lokakuun 19. päivänä vuonna 2022.

Yhtiön oli vuonna 2022 tarkoitus fuusioitua suomalaisen Cargotecin kanssa, mutta yhtiöiden hallitukset ilmoittivat maaliskuussa 2022 näiden peruuttavan fuusioitumisen. Konecranes kertoo keskittyvänsä jatkossa omien toimintojensa kehittämiseen ja tehostamiseen.

Konecranesin liiketoimintasegmentit ja liikevaihdon koostuminen

Konecranes jakaa liiketoimintonsa kolmeen pääsegmenttiin, jotka ovat teollisuusvarusteet, palvelut, sekä satamaratkaisut. Kaikki liiketoiminnan osa-alueet ovat jokseenkin yhdenvertaisia liikevaihdoltaan, mutta palvelupuoli on hiukan muita segmenttejä suurempi, muodostaen n. 36 % Konecranesin liikevaihdosta.

Satamaratkaisut muodostavat yhtiön liikevaihdosta n. 32 % ja teollisuusvarusteet saman verran, n. 32 %. Maantieteellisesti Konecranesin liikevaihto keskittyy voimakkaasti niin sanottuun EMEA-alueeseen, eli Eurooppaan, Lähi-Itään ja Afrikkaan. Hiukan yli puolet, n. 52 % yhtiön liikevaihdosta muodostuu EMEA-alueella.

Yhtiö toimii myös Amerikassa sekä APAC (Asia-Pacific) -alueella ja liikevaihdosta n. 33 % muodostuu Amerikan markkinoilta. Jäljelle jäävä 16 % muodostuu APAC-alueelta. Asiakassegmenttejä on lukuisia, mutta näistä maininnan arvoisia ovat kaksi suurinta asiakassegmenttiä: General manufacturing sekä Container Handling, jotka yhdessä muodostavat n. 55 % Konecranesin myynnistä.

Yhdistettynä Konecranesin eri segmentit muodostivat vuonna 2021 lähes 3,2 miljardin euron liikevaihdon, josta yhtiö teki nettotulosta n. 147 miljoonaa euroa.

Missä maissa Konecranes toimii?

Konecranesin pääkonttori sijaitsee Hyvinkäällä, ja se työllistää kaikkiaan n. 16 500 työntekijää maailmanlaajuisesti.

Yhtiö onkin viime aikoina laajentunut maantieteellisesti, ja Konecranesilla on tänä päivänä tehtaita ja toimipisteitä Suomen lisäksi mm. Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Australiassa sekä Keski-Euroopassa ja Aasiassa. Suomessa Konecranesin toiminta on verrattain suppeaa: Sillä on Hyvinkään pääkonttorinsa lisäksi ainoastaan yksi toimipiste Hämeenlinnassa.

Toimialuettaan yhtiö on laajentanut lukuisilla yrityskaupoilla, ja viime vuosina se on laajentanut toimintaansa eritoten Kiinassa, Intiassa, Saudi-Arabiassa sekä useissa Euroopan maissa. Varsinaisten operaatioidensa lisäksi sillä on kattava jälleenmyyjäverkosto maissa, joissa yhtiöllä itsellään ei ole vielä toimintaa.

Konecranes on tänä päivänä yhä kansainvälisempi yhtiö, joka pyrkii yritysostoillaan ja kansainvälisellä laajentumisellaan ohjaamaan laajalti sirpaleista toimialaansa keskittyneempään suuntaan tarjoamalla asiakkailleen saman katon alta kaikki näiden tarvitsemat palvelut.

Konecranes sijoituskohteena

Sijoituskohteen Konecranes on sijoittajien keskuudessa historiallisesti nähty vahvana yhtiönä, jolla on vahva markkinaosuus alalla, jonka kysyntä on kasvamassa. Hiljattain Konecranes osakeanalyysi on nostanut esiin yhtiön tulevaisuuden kannalta kriittisen raaka-aineiden hinnannousun, joka on kurittanut teollisuuden alalla toimivia yrityksiä.

Raaka-aineiden hinnannousu ei näytä ainakaan lyhyellä aikavälillä vaikuttavan negatiivisesti yhtiön kannattavuuteen, sillä Konecranes osake-ennuste on yhtiön vahvan Q3-tuloksen (2022) myötä saanut analyytikot varpailleen, ja yhtiö saattaisikin analyytikoiden mielestä olla vahvakin osake vuodelle 2023.

Konecranes tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden sijoittaa omalla alallaan vahvan markkina-aseman omaavaan suomalaiseen yhtiöön, jonka arvot keskittyvät kestävän kehityksen, vastuullisuuden ja vahvan kasvun ympärille. Yhtiöllä on myös vankka historia osingonmaksusta sekä erittäin pitkälle tähtäävä suunnitelma toiminnan kehittämisestä entistä modernimpaan suuntaan tulevaisuuden teknologisia kehityksiä sekä digitalisaation luomia mahdollisuuksia hyödyntäen.

Konecranes osake ostaminen

Konecranes osake on ostettavissa palveluntarjoajilta, jotka tarjoavat kaupankäyntiä Nasdaq Helsinki-pörssissä. Konecranes osake on saatavilla myös valikoiduista pörssimeklariverkostoista OTC (Over The Counter) -osakkeena. Alla kerromme, miten Konecranesin osaketta voi ostaa eToron alustalta. 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

 

Tietoa Konecranes osakkeesta

Konecranes osake listattiin Nasdaq Helsingin pörssiin vuonna 2004. Loppuvuodesta 2022 Konecranes markkina-arvo oli n. 2,21 miljardia euroa, ja osakkeita on laskettu liikkeelle sen listautumisesta alkaen hieman reilut 79 miljoonaa kappaletta.

Konecranes osakekurssin kehitys

Konecranes osake on teollisuuden alan yhtiönä herkkä suhdannevaihteluille. Konecranes kurssi onkin sen historian aikana suhdannevaihtelulle alttiille yhtiölle tyypilliseen tapaan kohdannut voimakkaita kurssilaskuja – ja toisaalta myös suuria nousuja.

Konecranes kurssihistoria on kuitenkin isossa kuvassa ollut pääsääntöisesti kasvupainotteista, ja uusia osakekurssin huippuja on löytynyt säännöllisesti muutaman vuoden välein. Konecranes osake hinta kävi sen lähihistorian aikana pohjalukemissa maailmanlaajuisen pandemian ja sen tuomien tuotantoseisokkien sekä raaka-aineiden hinnannousun vuoksi maaliskuussa 2020, kun osakkeet vaihtoivat omistajaa vain hieman vajaan 15 euron hintaan.

Osakekurssi elpyi kuitenkin pian elvytystoimien ansiosta – Konecranes osake kehitys miltei saavutti uuden kaikkien aikojen huippunsa elokuussa 2021, kun osakkeilla käytiin kauppaa yli 40 euron hintaan. Huipuista kuitenkin tultiin pian takaisin alas, ja osakekurssi on vuoden 2022 loppuvuonna ollut merkittävässä laskussa.

Yhtiön vahva kolmannen vuosineljänneksen tulos kuitenkin siivitti loppuvuodesta osakkeen kohtuulliseen nousuun, ja Konecranes osake tavoitehinta on analyytikoiden näkemyksen mukaan nousujohteinen.

Konecranes osinko

Yhtiö on historiansa aikana maksanut sijoittajilleen tasaista osinkoa. Konecranes osingonjako toteutetaan pääsääntöisesti keväällä, yleensä maalis-huhtikuun taitteessa.

Konecranes osinkohistoria (Viimeiset 3 vuotta):

  • 2019: 1,2 €/osake
  • 2020: 1,2 €/osake
  • 2021: 0,88 €/osake
  • 2022: 1,25 €/osake

Konecranesilla ei ole yhtiön sijoittajille suunnatun tietosivun mukaan virallista osinkopolitiikkaa. Yhtiö kertoo kuitenkin maksaneensa sen historian aikana pääsääntöisesti euromääräisesti suurempaa tai saman tasoista osinkoa kuin edeltävänä vuonna.

Konecranes osinko vuonna 2023 tulee olemaan 1,25€ per osake. Osingon tarkka irtoamispäivä on 30.3.2023. 

Konecranes tulevaisuudennäkymät

Konecranesin tulevaisuudennäkymät ovat yhtiön mukaan haastavasta markkinatilanteesta ja maailman kriiseistä huolimatta positiiviset. Konecranes on sitoutunut tulevaisuuden kannalta kriittisiin arvoihin, kuten kestävään kehitykseen ja yhtiön operaatioiden hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Konecranes on lisäksi alallaan maailmanlaajuisesti johtava yhtiö, joka tarjoaa alan parhaiksi kehuttuja ratkaisuja jatkuvasti voimakkaasti kasvavalla alalla. Yhtiöllä on sen sijoittajille suunnatun tiedotuskirjeen mukaan myös terveellä pohjalla oleva tase, ja Konecranesin nettovelkaantuminen on viime vuosina ollut merkittävästi laskussa – Tarkoittaen, että yhtiö on maksanut viime vuosina velkojaan enemmän kuin se on ottanut lainaa.

Tulevaisuus näyttäsi tarjoavan yhtiölle myös laajoja laajentumismahdollisuuksia lukuisille osa-alueille. Jos yhtiö pystyy ylläpitämään markkina-asemansa ja toimittamaan vahvoja myyntilukemia myös jatkossa, näyttää yhtiön tulevaisuus varsin kirkkaalta.

Konecranesin strategia ja taloudelliset tavoitteet

Konecranesin taloudelliset tavoitteet ovat vaihdelleet ajan myötä, mutta tämän hetkiset tärkeimmät tavoitteet ovat kasvun sekä kannattavuuden parantaminen ja omistaja-arvon lisääminen.

Konecranesin taloudellisiin tavoitteisiin kuuluu pitkällä aikavälillä mm.:

  • Oikaistun EBITA-katteen 11% tavoitetason saavuttaminen
  • Vuosittainen 5% liikevaihdon kasvu
  • Nettovelkaantumisaste pysyminen alle 2,5-kertaisena
  • Oman pääoman tuotto vähintään 15% (ROE)

> Opi lisää osakesijoittamisen tunnusluvuista

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Konecranes haasteet

Konecranes toimii teollisuuden alalla, joka on merkittävän herkkä suhdannevaihteluille sekä mm. raaka-aineiden hintojen vaihtelulle. Maailmalla vallitseva epävarmuus luo haasteita sekä raaka-aineiden hinnannousun että saatavuushaasteiden vuoksi. Toisaalta yhtiö voi myös yleisen hintatason noustessa nostaa omia hintojaan, mutta hintojen nostaminen saattaa johtaa asiakkaiden ostohalun vähenemiseen.

Vaikka yhtiön markkina-alueiden kysyntä on pysynyt Konecranesin mukaan vahvana, epävarma markkinatilanne luo haasteitä myös kysynnän arvioinnin ja tuotantoketjujen optimoinnin osalta. Vaikeasti ennustettavissa oleva markkina saattaa luoda yritykselle haasteitä vielä jatkossakin tuotantoketjujen hallinnan ja niiden kustannustehokkuuden varmistamisen kannalta.

Yhtiöllä on monella markkinalla niin laaja-alainen ja voimakas markkina-asema, että se voidaan lukea käytännössä katsoen monopoliksi. Näin ollen sen markkina-asema ja kannattavuuden perusta on jatkuvasti uhattuna, jos markkinalle ilmestyy varteenotettavia kilpailijoita.

Monopoliaseman purkautuessa yleensä markkinajohtajan kannattavuus laskee voimakkaasti sen pitäessä kiinni nykyisistä asiakkaistaan kilpailun kiristyessä – Yleensä markkinalle tulevat haastajat pyrkivät saavuttamaan merkittävää markkina-asemaa nopeasti juuri kannattavuutensa kustannuksella, ja hintakilpailu ei tietysti yrityksen tuloksen kannalta ole hyvä asia.

Konecranes suurimmat kilpailijat

Konecranesilla on maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen vahva markkinajohtajan asema, ja sillä on kaikilla sen toiminnan osa-alueilla merkittävä kärkisijan positio markkina-aseman osalta.

Yhtiö kertoo sen erittäin tuottavan maailmanlaajuisen kunnossapitoverkoston olevan vertaansa vailla, sillä teollisuusnosturien huoltopalveluilla ei ole varteenotettavaa kilpailijaa.

Jos nyt jotain kilpailevia yhtiöitä voidaan listata, niin kilpailijoihin kuuluvat mm. suomalainen Cargotec, yhdysvaltalainen Terex Corporation, sveitsiläinen Liebherr Group, saksalainen Demag Cranes & components. 

Konecranes suurimmat omistajat

Konecranesin suurimpiin omistajiin kuuluu muiden suurten suomalaisten yhtiöiden tavoin suomalaisia sijoitusrahastoja. Valtion sijoitusyhtiö Solidium on myös Konecranesin suurin yksittäinen omistaja 10,10 % omistusosuudella.

Konecranesin toisiksi suurin omistaja on HC Holding Oy AB noin 10 % omistuksella. HC Holding Oy Ab on Hartwall Capital Oy:n omistama sijoitusyhtiö.

Kolmanneksi suurin Konecranesin omistaja on Suomen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen n. 3 % omistusosuudella. 10 suurimman omistajan listalle kuuluvat myös Nordea, Valtion eläkerahasto, Eläkevakuutusyhtiö Varma sekä liuta Ruotsalaisia sijoitusyhtiöitä.

Konecranes ja vastuullisuustavoitteet

Kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys ovat maailmalla trendejä, jotka kasvavat vuodesta toiseen. Konecranesin strategia kulminoituukin yhtiön mukaan megatrendien ja tulevaisuuden digitaalisten teknologioiden hyödyntämisen sekä ympäristöhaittojen vähentämisen ympärille.

Yhtiön tavoitteena on vähentää sen toimintaketjujen päästöjä puolella vuoteen 2030 mennessä hyödyntämällä uusia teknologisia innovaatioita, joilla se voi vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Konecranes on yhtiönä sitoutunut myös laaja-alaisesti parantamaan sen toiminnan kaikkien osa-alueiden vastuullisuutta. Yhtiö mainitseekin eritoten turvallisuuden olevan suuri osa sen vastuullisuustavoitteita, ja yhtiö pyrkiikin aktiivisesti parantamaan sen tarjoamien laitteiden sekä sen työntekijöiden työskentelyolosuhteita ja turvallisuutta.

Osana yhtiön vastuullisuusstrategiaa se mainitsee myös yhtiön tarjoamien tuotteiden elinkaaren pidentämisen tarjoamalla laadukkaita varaosia sekä huolto- ja korjauspalveluita sekä mahdollisuuden modernisointiin myös jo ikääntyneille tuotteilleen.

Megatrendit, jotka vaikuttavat yrityksen liiketoimintaan

Konecranesin toimintaan vaikuttavat megatrendit ovat yhtiön mukaan kestävä kehitys, geopolitiikka, digitalisaatio ja tuottavuuden kehittyminen.

Megatrendejä on yrityksen kannalta tärkeä pitää silmällä, sillä pitkällä aikavälillä haasteita saattaa esiintyä, jos globalisaatio hidastuu geopoliittisena megatrendinä esimerkiksi laaja-alaisen konfliktin aiheuttaman kauppasodan myötä.

Vastuullinen liiketoiminta ja ennen kaikkea toiminnan kehittäminen ympäristön kannalta kestäväksi on jo pitkään ollut megatrendi, josta puhutaan eniten myös kuluttajien keskuudessa. Tänä päivänä varsinkin länsimaisilla markkinoilla toimivan yrityksen tulee sitoutua vähentämään hiilijalanjälkeään, jotta sen arvot kohtaavat vallitsevien trendien mukaisesti – Konecranes kertookin olevansa sitoutunut kestävään kehitykseen erittäin pitkällä aikavälillä.

Digitalisaatio luo yritysten toiminnalle sekä haasteitä että mahdollisuuksia – Digitalisaatio vaatii jatkuvaa markkina-alueen tutkimista ja ongelmien tunnistamista, joka vaatii merkittävän määrän osaamista. Toisaalta se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tarjota asiakkailleen uusia ratkaisuja, jotka parantavat näiden tuottavuutta sekä tehokkuutta esimerkiksi automatisaation muodossa.

>> Opi lisää megatrendeistä 

Konecranes ja Cargotec – peruttu fuusio

Vuoden 2022 maaliskuussa Konecranes Twitter-tilillä julkaistun twiitin mukaan kahden maailman suurimman nostolaiteyhtiön, Konecranesin ja Cargotecin fuusio peruuntui, koska Britannian kilpailuvirasto CMA katsoi fuusion vähentävän kilpailua Britannian markkinoilla, estäen taloudellisesti kannattavat fuusioitumissuunnitelmat.

Yhtiöt olivat suunnitelleet fuusiota jo pitkälti yli vuoden, ja kummatkin yhtiöt odottivat saavuttavansa merkittävät synergiaedut sekä markkina-aseman kasvun fuusion ansiosta.

Fuusion peruuntuminen oli kummallekin yhtiölle valtava pettymys, ja pitkään valmisteltu ja kallis projekti valui yhtiön edustajien mukaan täysin hukkaan. Myös Konecranes sijoittajat olivat fuusion peruuntumisesta harmissaan, sillä fuusio olisi tehnyt yhdistyneestä yhtiöstä vielä entistä merkittävämmän toimijan toimialallaan.

Britannian kilpailuviranomainen katsoi, että edes yhtiöiden ehdottamat muutokset kaupan rakenteeseen eivät olisi riittävän laajoja markkinan kilpailun tasaamiseksi – Kilpailuviranomainen ehdotti merkittävästi laajempaa toimintojen jakamista – ehdotuksessa mainitut ehdot olivat kuitenkin yhtiöiden näkökulmasta kannattamattomat, joten nämä päättivät perua fuusioitumissuunnitelmat kokonaan.

Konecranes osake keskustelu

Konecranes osakekeskustelu on fuusion peruuntumisen jälkeen keskittynyt sen vahvaan tulokseen, jonka se julkaisi loppuvuonna 2022. Keskustelua voi seurata mm. täällä. Myös Konecranes historiallinen osinkotuotto on herättänyt keskustelua, sillä yhtiö maksoi vuonna 2020 ensimmäistä kertaa sen historian aikana pienempää osinkoa kuin edeltävänä vuonna – poikkeuksellisen pienemmän osingon jälkeen yhtiö on kuitenkin jakanut tasaisesti vuosittain joko yhtä suurta tai suurempaa osinkoa.

Keskusteluissa nostetaan sijoituskeskustelulle ominaiseen tapaan esiin usein myös osakevertailut: keskustelua seuraamalla voi todeta, että sijoittajat pohtivat mm. kannattaako salkkuun napata ennemmin Cargotecin vai Konecranesin osakkeita – tältäkin pohdinnalta olisivat sijoittajat siis säästyneet fuusion toteutuessa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Konecranes on suomalainen yhtiö, joka myy, huoltaa ja korjaa teollisuuslaitteita.

Konecranes jakaa osinkoa joka vuosi ja on tähän mennessä jakanut vähintään yhtä paljon osinkoa tai enemmän kuin edeltävänä vuonna.

Konecranesin tulevaisuus näyttää tällä hetkellä melko lupaavalta yhtiön vahvan markkina-aseman ansiosta.