Etusivu » Asuntosijoittaminen – vaurastu sijoitusasunnoilla

Asuntosijoittaminen – vaurastu sijoitusasunnoilla

Asuntosijoittaminen on erittäin mielenkiintoinen sijoitusmuoto, jonka suosio on kasvanut voimakkaasti, etenkin matalan korkotason vuoksi. Vuokranantajia on Suomessa nyt jo yli 200 tuhatta ja määrä kasvaa koko ajan. Suosioon on vaikuttanut myös lisääntynyt tiedon määrä asuntosijoittamisesta, joka on tehnyt asuntosijoittamisen aloittaminen paljon helpommaksi kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten, jolloin tietoa ei juurikaan ollut saatavilla.

Tästä artikkelista saat kattavan läpileikkauksen asuntosijoittamisen maailmaan!

Mitä on asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittaminen tarkoittaa sitä, että ostetaan asunto, josta saadaan tuloa vuokraamalla. Kyse on siis sijoitusasunnoista. Yleisimmin puhutaan kerrostaloasunnoista, mutta myös rivitaloasuntoja ostetaan sijoitustarkoitukseen.

Asuntosijoittamisessa käytetään paljon lainarahaa, yleensä n. 60-70% ostettavan sijoitusasunnon arvosta. Asuntosijoittamisessa velkarahan käyttö on helppoa, koska pankit antavat mielellään lainaa asuntoihin. Asuntojen vakuusarvo on yleensä n. 70% asunnon velattomasta kauppahinnasta tai arvosta.

Asuntosijoittaminen on varsin vakaa sijoitusmuoto ja kohtuulliseen riskiin nähden tuotot ovat verrattain erinomaiset. Asuntosijoittamisessa on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa sijoituksen tuottoon. Asuntosijoittamisen huonoja puolia sitten ovat taas velkarahalla sijoittamisen riskit ja mahdolliset ongelmat asuntojen ja vuokralaisten kanssa.

Sisällysluettelo

Miten asuntosijoittamisella voi vaurastua?

Asuntosijoittamisen idea on ostaa varallisuutta (sijoitusasunto), joka tuottaa sinulle säännöllistä tuloa. Tällä kuukausittaisella tulolla maksat pois pankkilainaa eli vierasta pääomaa, jonka avulla ”vivutat” omalle pääomallesi saatavaa tuottoa paremmaksi. Puhutaan velkavivusta. Velkavipu mahdollistaa sen, ettei sijoitusasunnon ostoon tarvita valtavasti omaa pääomaa, yleensä n. 30% asunnon kokonaisarvosta.

Asuntosijoittaminen perustuu siis enemmän asunnosta saatavaan kassavirtaan kuin ehkä arvonnousuun. On sijoittajia, jotka sijoittavat kuitenkin myös arvonnousumielessä. Tällaisia sijoituksia ovat ehkä kasvukaupunkien keskeiset paikat, joissa arvon odotetaan kaupungistumisen myötä kasvavan pitkällä aikavälillä. Myös uudet kehittyvät alueet suurimmissa kasvukeskuksissa tai niiden ympärillä, esimerkiksi hyvien liikenneyhteyksien varrella, kiinnostavat asuntosijoittajia arvonnousumielessä.

Asunto ja taloyhtiö ovat kuitenkin kuluvaa omaisuutta, jonka ylläpitämiseen menee rahaa. Asunto vaatii pintaremontointia ehkä keskimäärin n. 5-10 vuoden välein. Taloyhtiössä tarvitsee myös säännöllisesti tehdä ylläpitäviä huoltotoimia ja isompia taloyhtiöremontteja, kuten putkistot, ikkunat, julkisivut ja parvekkeet muutamien vuosikymmenten välein. Harvoin kohteen arvonnousu riittää kattamaan remonttikuluja, jolloin tuotto loppujen lopuksi syntyy asunnon vuokratuloista.

Sijoitusasunnon tuotto ja tuoton maksimointi

Asuntosijoittamisen tuotto koostuu siis kahdesta osatekijästä, vuokratuotosta ja arvonnoususta. Asuntosijoittamisessa vuokratuotot pyörivät yleensä n. 4-8% prosentin tasoilla. Usein kuuden prosentin tuottoa pidetään jo hyvänä vuokratuottona.

Sijoitusasunnon vuokratuotto lasketaan kaavalla: (vuokra-vastike)*12 / velaton ostohinta

Uudiskohteissa vuokratuotot ovat matalammat, yleensä n. 3,5-4,5% riippuen sijainnista. Helsingin, Tampereen tai Turun ydinkeskustoissa uudiskohteissa vuokratuotot jäävät usein alle neljän prosentin, kun taas pienemmän kaupungin luhtitaloasunnosta voi saada jopa 5 prosentin tuoton.

Käytetyissä asunnoissa sijainti tottakai määrittää vuokratuottotasoja. Ison kaupungin keskustan peruskorjatun taloyhtiön asunnossa vuokratuotto voi jäädä myös alle neljän prosentin, kun taas pienen hiipuvan paikkakunnan edullisen asunnon kohdalla vuokratuotto voi näyttää vaikkapa yli 10 prosenttia.

Vuokratuottolaskelmia vertaillessa tulee muistaa, että puhutaan vain laskennallisesta tuotosta. Vuokratuottolaskelma olettaa aina asunnon olevan vuokralla 12 kuukautta vuodessa. Huippusijainnin uudiskohteessa näin voi hyvinkin olla. Hiipuvan paikkakunnan lähiökerrostalossa näin ei varmastikaan ole.

Pitkällä aikavälillä kokonaistuottoon vaikuttaa taloyhtiön remontit sekä alueen kysyntäkehitys. Jos kysyntä on hiipumaan päin, vuokrat sekä asunnon arvo tippuvat, jolloin sijoituksen kokonaistuotto laskee. Voi siis ollakin, että kallis priimasijainnin uudiskohde 3,5% vuokratuotolla on pitkässä juoksussa kokonaistuotoltaan jopa parempi kuin 10% laskennallista vuokratuottoa antava hiipuvan paikkakunnan lähiökohde.

Voit myös itse parantaa asuntosijoittamisen tuottoa 

Asuntosijoittamisessa on monia mahdollisuuksia vaikuttaa sijoituksen tuottoon. Ensinnäkin kuten sanottua, velkarahaa käyttämällä pystyy parantamaan omalle sijoitetulle pääomalle saatavaa tuottoa. Esimerkiksi jos pörssiosakkeen osinkotuotto on 5% ja asunnon vuokratuotto 5%, voi asuntosijoittamisen kokonaistuotto olla velkavivun ansiosta parempi, koska osakesijoittamisessa harvoin käytetään velkarahaa.

Aiemmin puhuttiin arvonnoususta ja siinä viitattiin yleiseen alueen hintatason nousuun. Arvonnousua pystyy tekemään itse myös muilla tavoin.

Näin voit itse luoda arvonnousua asuntosijoittamisessa:

  • Ostat sijoitusasunnon alle markkinahinnan
  • Remontoimalla asunnon
  • Asunnon kalustamisella + hyvillä kuvilla ja myynti-ilmoituksella
  • Nostamalla asunnon vuokraa
  • Vaikuttamalla taloyhtiön päätöksiin

Varmin keinoa tehdä välitöntä arvonnousua, on ostaa sijoitusasunto, tavalla tai toisella, alle markkinahinnan. Asuntomarkkinoilla tapahtuu väärinhinnoitteluja jatkuvasti. Lisäksi myyjän tilanne saattaa mahdollistaa edullisen ostohinnan. Esimerkiksi jos asunnon omistajana on kuolinpesä, myynnin syynä on muutto työn perässä tai on kyseessä avioerotilanne, voi myyjän/myyjien intressinä olla nopea kauppa, jolloin hinnalla ei ole niin suurta merkitystä. Myös kokonaisia kerrostaloja ostavien tukkuostajien kautta on mahdollista ostaa alle markkinahintaisia asuntoja.

Asunnon remontointi on tietysti toinen keino saada arvonnousua. Usein pelkillä asuinpintojen päivittämisellä saadaan jo ihmeitä aikaan asunnon ilmeeseen, sitä kautta asunnon myytävyyteen ja hintaan. Suurimmat arvonnousut tehdään kuitenkin keittiön ja kylpyhuoneen remonteilla, joskin niihin menee myös kaikkein eniten rahaa. Joskus keittiöremontissa ovien, tasojen ja välitilan uusiminen tekee keittiöistä kuin uuden. Myös kylpyhuoneessa voi tehdä ison muutoksen edullisesti, esimerkiksi maalaamalla laatat ja katon, uusimalla saunanoven ja kalusteet. Asunnon remontti parantaa arvon lisäksi tietenkin myös asunnon vuokraa, jolloin tuotto paranee.

Remontin lisäksi kalustamalla tai stailaamalla, hyvillä myyntikuvilla sekä laadukkaalla ilmoituksella pystyy tekemään valtavan vaikutuksen toteutuvaan myyntihintaan. Kuvitellaanpa vaikkapa 250 tuhannen euron arvoista kohdetta Tampereen keskustassa. Toinen yrittää myydä asuntoa tyhjillään pimeiden kännykällä otettujen sekä huolimattoman ilmoituksen perusteella, toteutunut myyntihinta saattaisi olla vaikkapa 230 tuhatta euroa. Toinen taas ostaa stailauspalvelulta asuntoon stailauksen, hankkii ammattivalokuvaajan ottamaan kuvat ja tekee laadukkaan myynti-ilmoituksen, toteutuva hinta voi olla esimerkiksi 270 tuhatta euroa. Kustannuksia stailauksesta ja ammattivalokuvauksesta saattaa vähimmillään tulla jopa alle tuhat euroa. Pieni viitseliäisyys siis kannattaa tässä kohtaa!

Yksi tapa nostaa asunnon arvoa on asunnon vuokran nostaminen. Voi olla, että ostat asunnon, jonka vuokratuotto on ostohetkellä vaikkapa 6 prosenttia. Fiksuna sijoittajana tiedät kuitenkin ostohetkellä, että asunnon nykyvuokra on useita kymppejä alle markkinatason. Kerrot vuokralaiselle tilanteen ja teet vuokraan tasokorotuksen. Laitat asunnon myyntiin ja löydät ostajan taas samalla 6 prosentin vuokratuotolla. Korkeamman vuokran ansiosta saat asunnosta paremman myyntihinnan. Näin yksinkertaista se parhaimmillaan voi olla. Toinen tapa on nostaa asunnon vuokraa pienellä pintaremontilla. Tällainen tapa toimii parhaiten pienten yksiöiden kohdalla, joita todennäköisimmin ostetaan sijoitustarkoitukseen.

Viimeinen ja näistä kaikista hitain, mutta samalla hyvä keino vaikuttaa asuntosijoituksen tuottoon, on pyrkiä taloyhtiön hallitukseen. Hallitus päättää taloyhtiön remonteista ja huoltotoimista. Taloyhtiön kannattaa tehdä tarvittavat remontit ja kun niiden aika on, tulee kilpailutus tehdä huolella, jolloin voi säästää pitkän pennin. Isännöitsijän intressi ei aina ole valita edullisinta vaan ehkäpä helpoin tekijä, mutta omistajaosakkaan intressi on erilainen. Taloyhtiöön kannattaa miettiä myös ylläpitokuluja madaltavia ratkaisuja kuin vaikkapa liiketunnistimilla toimiva led-valaistus, tehokkaampi lämmitysjärjestelmä tai aurinkopaneeliratkaisu. Näillä kaikilla on vaikutusta asunnon arvoon taloyhtiössä.

Kuinka aloittaa asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittamisen aloittaminen on monelle etukäteen jännittävä, mutta jälkikäteen ratkaiseva askel, joka kannatti ottaa. Ensimmäisen sijoitusasunnon osto jännittää aina, mutta seuraavien osto on ihan eri asia, kun on huomannut, että ei siinä kuinkaan käynyt.

Askeleet asuntosijoittamisen aloittamisessa:

  • Opiskele
  • Aseta tavoite ja luo suunnitelma
  • Lähde ”kentälle”, vertaile ja laske
  • Käy pankissa

Ensimmäiseksi täytyy tietysti ottaa selvää. Nykyään löytyy valtavasti hyvää tietoa asuntosijoittamisesta erilaisista blogeista ja podcasteista, Dr. Google kertoo näistä lisää, kun kysyt. Kannattaa opiskella asioita useammasta eri blogista, koska jokainen on aina hieman eri näkökulmasta kirjoitettu. Lisäksi kannattaa lukea 1-2 asuntosijoittamiseen liittyvää kirjaa. Paras kirja opiskeluun on Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, vuokraa, vaurastu, joka kannattaa jokaisen lukea ennen asuntosijoittamisen aloittamista.

Ennen aloittamista on lisäksi hyvä miettiä omia unelmia ja asettaa tavoitteet. Usein omat unelmat ja niiden toteuttaminen edellyttää rahaa ja asuntosijoittaminen saattaa olla yksi hyvä keino kerryttää varallisuutta. Kun on tavoite mielessä, on hyvä luoda suunnitelma ja oma strategia.

Saman tien tai oikeastaan koko opiskelun ajan on hyvä lähteä jo tutustumaan valittujen alueiden markkinoihin. Käy näytöillä, laske ja vertaile kiinnostavia kohteita. Vaikka et vielä olisikaan ostamassa, saat hyvää tuntumaa. Opit tuntemaan alueen markkinoita, ehkä löydät kiinnostavia taloyhtiöitä ja mahdollisesti jo luot suhteita verkostoitumalla. Opit myös laskemaan.

Kun olet kerännyt oppia asuntosijoittamisesta, vertaillut sijoitusasuntoja keskenään, laskenut vähän lukuja sekä luonut oman suunnitelmaan, on aika suunnata pankkiin. Kerro pankkihenkilölle avoimesti suunnitelmistasi ja kysy mitä mieltä pankki on. Mitä paremmat omat laskelmat ja suunnitelmat, sitä vakuuttuneempi pankkihenkilösi tulee olemaan.

Ensimmäisen sijoitusasunnon ostaminen

Opiskeluiden ja pankkikäynnin jälkeen on aika vetää syvään henkeä ja ostaa ensimmäinen sijoitusasunto. Ei tietenkään kannata ostaa ensimmäistä vastaantulevaa asuntoa, mutta heti kun omien kriteerien mukainen asunto osuu kohdalle, kannattaa toimia kunhan asiat asuntosijoittamisen aloittamiseen ovat muuten kunnossa.

Ensimmäinen sijoitusasunto voi olla hyvä ostaa tutuilta kulmilta läheltä omaa asuinpaikkaa. Kun kokemusta kertyy, sijoitusasunto voi sijaita kauempanakin. On kuitenkin varminta ja turvallisen tuntuista ostaa ensimmäinen kohde läheltä. Ja kun ensimmäisen asunnon kohdalla saa hyvän ja sujuvan startin asuntosijoittamiseen, on siitä mukava jatkaa eteenpäin.

Sijoitusasunnon rahoitus

Kuten mainittua, velkarahan käyttö asuntosijoittamisessa on erittäin suosittua. Pääsääntöisesti lähes kaikki ostavat sijoitusasunnon lainarahalla. Syinä pankkilainan käyttöön asuntosijoittamisessa on ainakin pitkään jatkunut erittäin matala korkotaso sekä pankkien halukkuus rahoittaa kiinteää omaisuutta, eli asuntoja.

Sijoitusasuntoon saa lainaa yleisimmin 70% asunnon arvosta eli omaa rahaa tarvitsee sijoittaa 30 prosenttia. Pankki tarvitsee lainaa vastaan aina jonkin vakuuden. Asuntojen vakuusarvo on yleisesti 70%. Lainaa voi saada jopa 100% asunnon ostohinnasta, tällöin laina kuitenkin edellyttää ostettavan asunnon lisäksi jotain muuta vakuutta.

Sijoitusasuntolainan korko on yleensä hieman korkeampi kuin omassa asuntolainassa, kirjoitushetkellä sijoitusasuntolainan korkomarginaalit pyörivät n. 1-1,5% tasoilla. Osakeyhtiön lainataso on yleisesti korkeampi. Sijoitusasuntolainojen laina-ajat pyörivät n. 10-15 vuoden pituisina.

Asuntosijoittajan ei aina tarvitse hakea velkavipua itse pankista vaan monissa kohteissa on valmiina yhtiölaina. Yhtiölaina tarkoittaa taloyhtiön ottamaa lainaa, joka kohdistuu jokaiselle asunto-osakkeelle. Esimerkiksi lähes kaikissa uudiskohteissa on valmiina yhtiölaina, yleensä noin 50-70% asunnon kokonaishinnasta. Yhtiölainan korot ovat keskimäärin omaa sijoitusasuntolainaa matalammat, korkomarginaalit pyörivät yleensä 0,8-1,3% tasoilla. Yhtiölainojen laina-ajat ovat yleensä n. 20-23 vuotta, joista lyhennysvapaata laina-ajan alussa pääsääntöisesti 1-2 vuotta.

Velkarahalla sijoittaminen lisää aina riskejä, joten lainarahan kanssa kannattaa olla aina tarkkana. Liian isoa ja tiukkaa velkarahoitusta ei kannata ottaa, koska yllätyksiäkin saattaa aina matkan varrella tulla. Oman talouden tulisi pyöriä vielä myös korkojen noustessa.

Mistä sijoitusasunto kannattaa ostaa? Entä minkä kokoinen?

Vanha viisaus kolmesta asunnon tärkeimmästä asiasta kuuluu näin: sijainti, sijainti, sijainti

Tämä pitää edelleen paikkansa. Asuntosijoittaminen perustuu asunnosta saatavaan kassavirtaan eli edellytys on, että asuntoon löytyy maksaja eli vuokralainen. Asunnon tulee siis sijaita alueella, jossa on kysyntää nyt ja jatkossakin.

Parhaiksi asuntosijoituskaupungeiksi koetaan kasvukeskukset tulevaisuuden näkymien vuoksi. Kaupungistuminen on iso trendi, ihmiset muuttavat töiden ja palveluiden perässä isoihin kaupunkeihin. Isot intsitutionaaliset asuntosijoittajat sijoittavat pelkästään kasvukolmioon eli pk-seudulle, Tampereelle ja Turkuun. Osa on rajannut tiukemmin Turunkin pois, osa keskittyy pelkästään pk-seudulle.

Piensijoittajat eivät ole aivan yhtä nirsoja kuin isot instituutiot ja asuntosijoituksia tehdään myös kasvukolmion ulkopuolelle. Tärkeää on, että kaupunki on väkiluvultaan kasvava. Hyviä sijoituksia voi tehdä kuitenkin myös kaupunkeihin, joissa väkiluku ei kasva. Tällöin on tärkeää, että asunnon mikrosijainti on hyvä. Pienen tai keskisuuren kaupungin keskustat pysyvät usein voimissaan vaikka kaupungin väkiluku ei kasvaisi. Sielläkin ihmiset muuttavat palveluiden ääreen ja koska uudisrakentamista ei välttämättä tehdä aktiivisesti, asuntojen kysyntä keskusta-alueilla pysyy hyvänä.

Koronapandemien myötä muuttoliike isoimpiin kaupunkeihin on hidastunut, maan sisäisen muuttoliike on kääntynyt jopa päälaelleen Helsingissä, joka teki suurimman miinusluvun maan sisäisessä muuttoliikkeessä vuonna 2021. Myös AirBnb-asunnot ovat koronan vuoksi tulleet pitkäaikaisvuokraukseen, jonka seurauksena pk-seudulla on ollut jopa ongelmia pienten yksiöiden vuokrauksissa, joita on samanaikaisesti rakennettu runsaasti. Tilanne saattaa kuitenkin olla väliaikainen.

Asuntosijoittajat hakevat pääsääntöisesti pieniä asuntoja, yleisin sijoitusasunto on kerrostaloyksiö. Pienten asuntojen etuna on sinkkutalouksien määrä kasvu sekä pienemmät remonttikustannukset. Taloyhtiön remonttikulut jaetaan aina neliöiden mukaan, jolloin pienen asunnon omistaja pääsee vähin kustannuksin. Hoitovastikkeet jakautuvat myös neliöiden mukaan, mutta neliövuokrat sen sijaan ovat yksiöissä korkeammat kuin isommissa asunnoissa. Näiden tekijöiden vuoksi yksiöt kiinnostavat sijoittajia eniten.

Yksiötrendi on kuitenkin hieman muuttumassa ja asuntosijoittajat ovat alkaneet kääntämään katseitaan isompien asuntojen suuntaan. Asuntosijoittajat arvostavat enemmän asunnon käytännöllisyyttä ja asumismukavuutta. Parvekkeet, saunat, säilytystilat ja asunnon näkymät ovat asuntosijoittajien papereissa korostumassa. Yksiörakentamisen myötä isompia asuntoja on tarjolla vuokralle vähemmän ja niihin saa usein myös pidempiaikaisia asukkaita. Lisäksi myyntitilanteessa isommilla asunnoilla on sijoittajien lisäksi ostajakandidaatteina myös oman kodin ostajat.

Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta / asuntosijoittaminen yrityksen kautta

Osakeyhtiön kautta sijoittaminen asuntoihin on lisääntynyt koko ajan. Syy on yksinkertainen: verotus. Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan veroja 20%, kun taas yksityishenkilö 30 prosenttia 30 000 euroon asti, jonka ylimenevältä osuudelta jopa 34%. Ei ole valtavan pitkä, kun pääomatuloveroprosentti oli 28% ja yhteisövero 26%, silloin osakeyhtiön kautta sijoittaminen ei kannattanut.

Nyrkkisääntö on, että jos sijoitusasuntoja aikoo hankkia vähintään 10, kannattaa osakeyhtiö perustaa. Muutamien asuntojen osalta yhtiön kautta sijoittaminen ei välttämättä ole kannattavaa, koska yrityksestä aiheutuu kuitenkin joitain kuluja, kuten kirjanpitokulut. Myös yrityksen rahoitus on hieman kalliimpaa kuin yksityishenkilön.

Osakeyhtiön kautta sijoittamisen etuja ovat siis kevyempi verotus ja useiden asuntojen kohdalla helppous, kun kaikki hoituvat yhdellä kirjanpidolla, jolloin veroilmoituksen tekoa ei tarvitse stressata.

Miinuspuolina osakeyhtiössä ovat kalliimpi rahoitus, perustamisen vaiva (nykyään tehty helpoksi) ja kirjanpito- ja muut kulut.

Miten hajautus toteutuu asuntosijoittamisessa?

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös sijoitusasuntojen kanssa täytyy muistaa hajautus. Ensimmäinen hajautuskeino on tietenkin tehdä sijoituksia myös muihin omaisuusluokkiin kuin pelkkiin asuntoihin, esimerkiksi osakkeisiin tai kryptovaluuttoihin. Tämän lisäksi hajautusta kannattaa tehdä myös sijoitusasuntojen kohdalla.

Asuntosijoittamisessa hajauttaa voi tekemällä sijoitusasuntojen ostot eri kaupunkeihin, jolloin riski siitä pienenee, että valitun kaupungin asuntomarkkina lähtisi kehittymään huonoon suuntaan. Voi olla järkevää hajauttaa myös sekä uudiskohteisiin että käytettyihin asuntoihin, jolloin riski siitä pienenee, että kaikki taloyhtiöremontit osuisivat samaan kohtaan.

Kolmas riskiä madaltava hajautuskeino on ostaa erikokoisia asuntoja. Aiemmin yksiöt olivat varmimpia vuokrattavia, tällä hetkellä kolmiot viedään käsistä. On monen tekijän summa, että minkälaisista asunnoista on milloinkin eniten kysyntää, joten erikokoisten asuntojen hankkiminen riskin pienentämiseksi voi olla järkevää.

Asuntosijoittamisen riskiä voi madaltaa myös rahoituksilla. Korkojen nousu on yksi asuntosijoittajan riskeistä, joten kannattaa hajauttaa sijoitusasuntolainat vaihtuva- sekä kiinteäkorkoisiin lainoihin. Ainakin jos asuntoja on enemmän.

Asuntosijoittaminen verotus

Verotus on yksi huomioitava asia asuntosijoittamisessa. Asuntosijoittaja maksaa pääomatuloveroa vuokratuloistaan ja myyntivoitoistaan 20-34% (riippuen onko osakeyhtiö ja pääomatulojen määrästä). Lisäksi maksuun menee varainsiirtovero mikä on vuonna 2024 1,5 % asunnon velattomasta hinnasta. Kiinteistöissä vero on 3 % (esim. omakotitalo)

Asuntosijoittajan kannattaa muistaa tehdä kaikki sijoitusasunnon verovähennykset, koska niillä voi tehdä hyviä säästöjä ja pitkässä juoksussa rahallinen merkitys voi kasvaa suureksi korkoa korolle ilmiön myötä. Vuokratuloista tehtäviä vähennyksiä ovat mm. hoitovastikkeet, tuloutetut rahoitusvastikkeet, vuokrauskulut, kalusteiden ja kodinkoneiden hankinnat, remonttikulut tietyin ehdoin sekä kilometrikulut asuntosijoittamiseen liittyvistä matkoista, esimerkiksi käynnit kohteella.

Kattavasta vero-oppaasta voit syventyä asuntosijoittamisen verotukseen.

Lue myös nämä: 

Usein kysytyt kysymykset

Asuntosijoittaminen on sitä, että otetaan pankista laina, ostetaan sijoitusasunto, vuokrataan se ja vuokratuloilla maksetaan sijoitusasuntolainaa pois.

Asuntosijoittaminen on kannattavaa, kun asiat tekee oikein. Taitava asuntosijoittaja pystyy luomaan varallisuutta sijoitusasunnoilla.

Asuntosijoittaminen on suhteellisen vakaa sijoitusmuoto ja riskiin nähden tuotot ovat varsin hyviä, joten on se järkevää mikäli asuntosijoittaminen sopii omaan taloudelliseen tilanteeseen.