Etusivu » Copytrading – mitä tarkoittaa ja miten hyödyntää?

Copytrading – mitä tarkoittaa ja miten hyödyntää?

Nykyajan teknologia ja työkalut mahdollistavat sijoittamisen opettelun aivan eri tavalla. Sen sijaan että sinun tulisi katsoa lukemattomia Youtube-videoita, tai lukea useita opuksia sijoittamisesta, voit nykypäivänä hyödyntää Copytrading-palvelua eli kopioida ja seurata reaaliajassa ammattilaisten tekemiä liikkeitä sijoitusmaailmassa.

Copytrading mahdollistaa myös sijoittamisen automatisoinnin, jolloin sijoittamiseen käytetyn ajan voi minimoida. Copytrading onkin yksi eToron parhaimmista puolista sijoitusalustana, ja yksi syistä, jonka vuoksi tilin luominen eToroon on monen sijoittajan mielestä kannattavaa.

Tällä sivulla kerromme kattavasti mistä copytreidaamisessa on oikein kyse ja miten sitä voi hyödyntää sijoittamisessa. 

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoituksesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Sisällysluettelo

Mitä Copytrading tarkoittaa?

Copytrading on osa suurempaa ”social trading” eli sosiaalisen kaupankäynnin ilmiötä. Social trading on sijoittamisen muoto, jonka ansiosta treidaajat ja sijoittajat voivat kopioida ja jakaa strategioitaan keskenään. Esimerkiksi eTorossa voi jakaa Facebookin kaltaisesti päivityksiä, ja valita seurattavaksesi mielenkiintoisia sijoitusinstrumenttejä ja sijoittajia. Copytrading tarkoittaakin sijoitusmuotoa, jossa voit kopioida suoraan muiden sijoittajien portfolioita.

Mahdollinen copytrader, eli kopioiva sijoittaja voi valita suuresta joukosta sijoittajia omien kriteerien perusteella kopioitavan sijoittajan salkun. Copytrader voi myös valita summat millä haluaa sijoittaa, ja tämän jälkeen kopioida kaikki sijoittajan tekemät toimenpiteet reaaliajassa. Copytrading Suomen piireissä onkin hyvin uusi ilmiö, mutta sosiaalinen kaupankäynti ja Copytreidaaminen on lisäämässä selkeästi suosiotaan.

Vaikka copytrading voi kuulostaa hyvin samankaltaiselta kuin esimerkiksi rahastosijoittaminen on siinä eronsa. Usein rahastoja ylläpitää esimerkiksi rahoituslaitos, kuten pankki. Copytradingissa sijoittaja ei aina ole edes ammattilainen – toisaalta on hyvin vaikeaa määritellä, kuka on ammattimainen sijoittaja, sillä toisinaan jopa ei-ammattilaiset voivat olla taitavia ja saada hyvää tuottoa sijoituksilleen. Tähän copytrading oikeastaan perustuukin, sillä usein sijoittamisessa ei olekaan kyse auktorisoidusta ammattitaidosta vaan monet ”harrastelijat” voivat myös olla todella taitavia, ja tämä mahdollistaakin tiedon jakamisen demokraattisesti. Samaa kuitenkin molemmissa on, että siinä missä kuitenkin rahastosijoittamisen voi automatisoida, on copytrading toinen hyvä keino automatisoida oma sijoittaminen.

Olet saattanut myös kuulla ”Mirror tradingista”. Miten copytrading sitten eroaa siitä? No, Mirror Tradingissa sijoittaja antaa usein finanssiyritykselle ”luvan” peilata automaattisesti valittujen strategioiden toteuttamat kaupat sijoittajan tilillä. Copytradingissä taas pääset itse valitsemaan, kenen strategiaa haluat seurata, etkä ole niin riippuvainen rahoituslaitoksen toiminnasta.

Copytreidaaminen eTorossa

Copytrading onnistuu helposti eToron alustalla. Se onkin eToron yksi suosituimmista ominaisuuksista, eikä ihme. Copytrading eTorossa onnistuu kahdella eri tavalla. Voit joko valita market copyportfolion, joka keskittyy yhteen markkinaan tai tiettyyn strategiaan

Tällä sivulla kerromme ”kopioi ihmisiä”-toiminnosta. Eli voit kopioida eToron menestyvimpiä yksityissijoittajia, ja heidän salkkujaan. Nämä sijoittajat on valittu listalle käyttäen algoritmia, joka arvioi heidän salkkujensa menestystä ja voittoja. Alusta myös palkitsee suosituimpia sijoittajia jokaista kopioijaa kohden.

Jos copytrading tai jokin sen toiminnassa mietityttää, voit kokeilla copytreidaamista ensin virtuaalisalkulla. Etoro tilillä on siis mahdollista harjoitella sijoittamista 100 000 dollarin edestä, ja voitkin allokoida nämä varat esimerkiksi harkitsemaasi copytrader tai copyportfolioon, ja täten seurata sen kehitystä. Jos olet tyytyväinen salkun kehitykseen voitkin jatkaa tästä kätevästi kopioimalla oikealla rahalla.

Miten Copytrading toimii?

Copytrading on helppoa. Copytrading teknologia on mahdollistettu meille nykypäivän tehokkailla algoritmeilla. Käytännössä siis copytrading yhdistää osan portfoliostasi, eli valikoimasi summan kopioitava sijoittajan salkkuun. 

Ensin sinun tulee valita käyttäjä ketä kopioida. Ennen tätä kuitenkin sinulla tulee olla itselläsi sijoitusstrategia, jonka perusteella voit valita strategiaasi sopivan sijoittajan. Tämä on tärkeää juuri sen takia, että sijoittamisessa ei ole ikinä kyseessä nopea lottovoitto tai äkkirikastuminen – tämän vuoksi sinun tulee ymmärtää riskit. Strategiaa pohtiessa kannattaakin pohtia syitä omille kohteilleen esimerkiksi ”haluan tukea vihreitä sijoituskohteita”, tai ”haluan sijoittaa pitkällä aikavälillä, koska…”.

Tämän jälkeen kopioit hänen kaikki positionsa automaattisesti reaaliajassa. Copytrading onnistuu kuitenkin muutamalla eri tavalla, eli joko kopioimalla kaikki kaupat kerralla tai vain uudet kaupat. Kopioimalla kaikki kaupat, voit kopioida kaupankävijän kaikki avoimet positiot. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että kopioit positiot nykyisillä hinnoilla, eikä niillä millä kaupankäyjä on ne avannut. Uusien kauppojen kopioinnilla tarkoitetaan sitä, että kopioit vain kaupat, jotka kopioitu kaupankävijä tekee kopioinnin aloittamisen jälkeen. Sinun ei tarvitse käydä kauppaa samoilla summilla kuin sijoittajat joita kopioit.

Näin aloitat copytreidaamisen!

Copytradingin aloittaminen tapahtuu hyvin nopeasti. Sinun tulee aloittaa valitsemalla sijoittaja, jota haluat kopioida. Eri sijoittajia on huima määrä, ja heitä on luokiteltu eri ryhmiin, esimerkiksi: kopioiduimmat, nousussa olevat tai pitkän tähtäimen osakesijoittajat. Valitse vain eToro alustalta ”kopioi ihmiset” tai ”sijoita copyportfolioon”.

Kun sinulla on kohde valittuna, painat vain ”kopioi” ja täten järjestelmä pyytää sinua syöttämään summan, jolla haluat kopioida sijoittajan salkkua. Voit myös tässä syöttää mahdolliset tappionpysäytykset. Jos ja kun et sijoita samoja summia kuin kopioitava sijoittaja, lasketaan osakkeiden osuudet ja voitot suhteutettuna talletettuun summasi.

Sitten oletkin valmis, joten napsauta vain kopioi painiketta, jotta käynnistät kaupankävijän liikkeiden automaattisen kopioinnin.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoituksesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Kenelle Copytrading sopii?

Copytrading sopii parhaiten aloittelijoille. Aloittelevana sijoittajana voi oppia huimasti seuraamalla omien sijoitusten kehitystä, kun kokeneempi sijoittaja on vastuussa siitä mitä salkkuun ostetaan tai sieltä myydään pois.

Aloittelijat eivät kuitenkaan ole ainoa sijoittajaryhmä, joille copytrading voi sopia. Copytrading voi olla myös hyvä vaihtoehto sellaiselle sijoittajalle, jolla ei ole aikaa aktiivisesti seurata markkinoita, mutta haluaa sijoittaa silti.

Copytradingistä hyötyykin parhaiten sellainen sijoittaja, joka on tietoinen omasta sijoitusstrategiastaan ja täten valitsee kopioitavan portfolion tai seurattavan sijoittajan sen perusteella. Esimerkiksi jos haluat sijoittaa teknologia-alan yrityksiin, valitset sijoittajan joka treidaa/holdaa tämän toimialan osakkeisiin.

Copytraiding hyvät puolet

Copytradingissa onkin siis hyvää, että voit oppia seuraamalla kokeneempia sijoittajia. Toisinaan sijoittaminen, ja etenkin nopeatempoinen treidaus voi olla erittäin stressaavaa ja hankalaa aloittaa. Voit hyötyä ja oppia muiden kokemuksesta, ja seurata salkkusi kehitystä reaaliajassa. Näet, mitä kukakin sijoittaja valitsee, ja pääset analysoimaan menestyvien sijoittajien liikkeitä. Sinun ei täten itse tarvitse analysoida osakemarkkinoita tai uusimpia trendejä itse, ja copytrading voikin olla hyvä keino oppia sijoittamista ”käytännössä”. 

Sen lisäksi että voit oppia paljon sijoittamisesta, opit myös sijoittamisen huonoista puolista ja siitä, miten käsitellä tunteita tilanteessa, jossa salkun arvo laskee huomattavasti. Etenkin toisen tehdessä virheen puolestasi, tulet luultavammin muistamaan tämän aina.

Copytrading avulla pääset myös hajauttamaan sijoitusportfoliotasi sellaisille alueille, joista sinulla ei välttämättä ole vielä kokemusta. Copytradingissa myös hyvää on, että voit milloin tahansa nostaa varasi pois, eli sinua ei ole sidottu tähän esimerkiksi jonkun sopimuksen kautta. Jotta hyödyt ja opit copytreidaamisesta eniten, onkin tärkeää seurata omaa salkkua aktiivisesti.

Copytrading huonot puolet

Huonoa ja ehkä jollekin jopa pelottavaa voi olla se, että tällöin et hallitse sijoitustasi itse. Annat käytännössä vastuun varoistasi toiselle sijoittajalle, ja hän päättää mihin varat allokoidaan. Tällöin myös hyväksyt riskin mahdollisista tappioista. Copytradingia toteuttaessa moni varmasti ajattelee, että se on riskitöntä sillä sijoittajat ovat kokeneita ja tuotoista on oikeaa näyttöä. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan myös kokeneet sijoittajat ovat ihmisiä ja osakemarkkinat ovat aina arvaamattomat – täten kenen tahansa salkun arvo voi laskea suuresti, jolloin myös sinulla on vaara menettää varasi. 

Copytrading voi myös tehdä sijoittamisesta hieman liian helpon kuuloista. Moni saattaakin aloittaa copytreidaamalla, ja kun salkku tuottaa voittoa, alkaa hieman liian itsevarmasti sijoittamaan itse ilman riittävää pohjatietoa, ja menettää samalla paljon rahaa. Tämän vuoksi on tärkeää aina perehtyä markkinoihin ja sijoituskohteisiin, eikä ikinä pitää sijoittamista tai treidaamista itsestäänselvyytenä.

Copytreidaamisen kulut

Parasta copytreidaamisessa on, että siitä ei koidu sinulle ylimääräisiä kuluja. Toisin sanottuna, toisen sijoittajan kopioinnista ei koidu sinulle lisäkuluja. On kuitenkin hyvä olla tietoinen muista kuluista, mitä sijoittamiseen sisältyy. Jokaisella alustalla, kuten myös eTorossa on omat kulunsa. Itse tilin avaaminen on ilmaista, eikä alustalla tarvitse maksaa hallinnointimaksuja.

Yleensä myös alustoilla on omat ”sääntönsä” esimerkiksi minimisijoitussummille. Etorossa copytreidaamiseen käytettävä vähimmäissumma on 200 dollaria. Tämä on kuitenkin suhteellisen hyvä summa aloittaa sijoittaminen. Suurin mahdollinen summa, jonka voit käyttää yhteen kopioitavaan sijoittajaan on 2 000 000 dollaria. Nostaessasi rahat pois eTorosta sinulta veloitetaan 5 euroa palkkiota – mutta voit siis kuitenkin aina uudelleensijoittaa varojasi kuluttomasti alustan sisällä.

Mitä tarkoittaa Spread?

Sijoittamisessa hämmentävää voikin olla se, miten sijoitusvälineiden ostohinta määrittyy ja miten se eroaa myyntihinnasta. Spread tarkoittaa markkinahintojen osto- ja myyntikurssien erotusta, tarkemmin eroa korkeimman ostotarjoustason ja matalimman myyntitarjoustason välillä. Eli esimerkiksi osakkeen ostohinta on 10 euroa, mutta myyntikurssi on 9,90 euroa, on tällöin spread 10 senttiä. Spreadin määrää kannattaakin siis tarkkailla, sillä toisinaan se voi olla pieni ja välillä suuri.

Etoron alustalla spreadin määrä riippuu sijoitettavasta kohteesta, ja se voi vaihdella myös päiväkohtaisesti. Spreadin merkitys on suuri etenkin nopeatempoisessa kaupankäynnissä – myös copytradingissa. Jos spreadin määrä on suuri, se voikin syödä mahdollisen voiton kokoa.

Tutustu eri sijoittajiin

Copytradingissa hyvää on se, että voit valita suuresta joukosta sinulle sopivan sijoittajan. Copytradingissa myös pääset käsiksi salkun eri tietoihin, jonka perusteella voit tehdä sijoituspäätöksen – kannattaakin siis perehtyä sijoittajaan hyvin ennen copytradingiä.

Copytrading eTorossa on kuitenkin tehty helpoksi, sillä alustalla on luokiteltu hyvin kätevästi kauppiaat eri luokkiin kriteerien perusteella. Voit hakea kaupankävijöitä maan, markkinan ja voiton perusteella. Voit esimerkiksi etsiä sijoittajia Suomesta, jotka sijoittavat osakkeisiin ja ovat tehneet voittoa vähintään 7 % viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Voit myös valita sijoittajia eri strategioiden mukaan, esimerkiksi pitkän tähtäimen sijoittajat. Selatessasi sijoittajia, näet myös heidän riskitasonsa luokiteltuna 1–6 välillä. Usein korkean tuoton sijoittajilla riskitaso on 5 tai 6 luokkaa, ja tätä ei kannata säikähtää – perinteisesti sijoittamisen yksi säännöistä on, että mitä korkeampaa tuottoa tavoittelee sen suuremmat ovat myös riskit. Tämän lisäksi voit esimerkiksi filtteröidä kriteeriksi tietyn päivittäisen tuoton.

Copytrading on myös siitä kätevää, että pääset tutustumaan jokaisen salkun sisältöön, ja vaikka et haluaisikaan kopioida koko salkkua voit ottaa suosituimmilta sijoittajilta vinkkejä. Näet kaikki heidän tekemänsä positiot reaaliajassa. Näet myös jokaisen sijoittajan suoriutumisen jokaiselta kuukaudelta.

Ennen kopioitavan kaupankäyjän valitsemista kannattaakin tutustua tähän tarkasti. Kannattaakin seurata hänen suoriutumistaan koko viimeiseltä vuodelta – onko hän tehnyt suuria voittoja vain tiettynä kuukautena, vai onko tuotto tasaista? Entä mihin kohteisiin hän sijoittaa, ja onko listalla esimerkiksi yrityksiä, joiden toimintaa et itse halua tukea?

Miten Copytrading lopetetaan?

Copytradingissa hyvää on se, että voit lopettaa sen milloin tahansa, vaikka seuraamasi sijoittaja ei olisikaan sulkenut kauppaa vielä.

Voit joko asettaa kopioimaasi positioon tappionpysäytyksen – eli kauppa pysähtyy automaattisesti, mikäli sijoituksen arvo esimerkiksi putoaa tiettyyn hintaan mennessä. Tämän toiminnon nimi eToron alustalla on CSL, eli copy Stop-Loss. Tällä toiminnolla voit hallinnoida kopioidun salkkusi riskiä automatisoidusti. Esimerkiksi, kopioit kaupankävijää 1000 dollarin edestä. Jos asetat CSL-tappionpysäytyksen 70 %, suljetaan positio, mikäli kaikkien kauppojen tappiot laskevat 700 dollariin. Tämän jälkeen varasi palautetaan automaattisesti saldoosi.

Toinen vaihtoehto onkin olla jatkamatta kopiointia. Painamalla ”keskeytä kopiointi”-ominaisuutta, ei sinulle avata enää uusia kauppoja kyseisestä kaupankävijää seuraten. Tässä toiminnossa kuitenkin kaikki kyseisellä hetkellä avoinna olevat positiot pysyvät auki, kunnes tappionpysäytys tai voitonkotiutus tapahtuu. Toki aina voit myös suoraan sulkea kaikki kaupat suoraan, eli myös kaupat, jotka ovat kyseisellä hetkellä auki.

Vastuuvapaus: eToro on monipuolinen kaupankäyntialusta, jossa voi sijoittaa osakkeisiin sekä CFD:hin.

Huomioithan, että CFD:t ovat monimutkaisia instrumentteja ja niihin liittyy suuri riski menettää rahaa nopeasti vipuvaikutuksen vuoksi. 77 % piensijoittajista menettää rahansa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita, ymmärrätkö riittävänä hyvin kuinka CFD:t toimivat ja onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

Aiempi tuotto ei ole tae tulevista tuloksista. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle 5 täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoituksesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

eToro USA LLC ei tarjoa CFD:itä eikä esitä eikä ota vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Usein kysytyt kysymykset

Copytrading tarkoittaa sijoittamista, jossa kopioit menestyvien sijoittajien portfolioita. Copytrading sijoittaminen on myös keino automatisoida sijoituksesi.

Copytreidaamisen voit aloittaa helposti eTorossa.

Copytrading on tehty helpoksi, sillä sinun tulee vain luoda oma tili eToroon ja alustalla valita toiminto ”kopioi ihmisiä”.  

Copytradingista eli toisen sijoittajan kopioimisesta ei itsestään koidu sijoittajalle kuluja – muita kuin alustaan sisältyvät sijoituskulut, joita olennaisesti jokaisella alustalla on.