Etusivu » Coca Cola osake (KO) 2023 – Osinkokuningas jo pidemmän aikaa

Coca Cola osake (KO) 2023 – Osinkokuningas jo pidemmän aikaa

Coca Cola osake 2023

Coca Cola on kaikille tuttu virvoitusjuomahyllyjen kestosuosikki. Myös Coca Cola osake on osinkosijoittajien kestosuosikki. Coca Colan takana on The Coca Cola Company. Coca Cola kehitettiin jo vuonna 1886 Atlantassa, perinteet ovat siis erittäin pitkät ja brändi todella suosittu. Coca Cola Company on perustettu vuonna 1892 niin ikään Atlantassa.

Yhtiön tulevaisuus herättää paljon keskustelua, sillä vaikka osinkoa maksetaan hyvin, tuloksenteko ei välttämättä ole yhtä hyvällä mallilla enää nykyään.

Coca cola osakkeen hinta tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Coca cola ja osingonjako

Coca Cola on tunnetusti osinkokuningas ja osinkoaristokraatti. Osinkoaristokraatiksi voidaan kutsua sellaista yhtiötä, joka on kasvattanut osinkoaan vuosittain 25 vuotta putkeen. Osinkokuninkaaksi voidaan kutsua sellaista yhtiötä, joka on kasvattanut osinkoaan 50 vuotta putkeen. Coca Cola on kasvattanut osinkoaan jo yli 50 vuotta putkeen. Coca Cola osake osinko on houkutteleva, mutta pelkän osingon perusteella ei välttämättä ole järkevää tehdä sijoituspäätöksiä.

Coca Cola maksaa osinkoa neljännesvuosittain eli kolmen kuukauden välein. Tämä on yleisempää yhdysvaltalaisten osakkeiden kohdalla kuin suomalaisten osakkeiden osingon maksussa. Valtaosa suomalaisista yhtiöistä maksaa osingon kerran vuodessa ja usein se asettuu kevääseen. Jos tavoittelee kuukausittaista osinkovirtaa, Coca Colan kaltaisista yhtiöitä voi olla järkevää harkita lisäksi omaan salkkuun.

Analyytikoiden tulkinnat Coca Colan osakkeen ostamisen kannattavuudesta vaihtelevat hieman. Yhtiön uskomaton brändiarvo kyllä kannattelee jonkin verran, mutta kysymyksiä herättää kuitenkin samalla se, kuinka yhtiö aikoo suoriutua tulevaisuudessa osingon nostamisesta ja hurjasta osingonjaosta.

Coca Cola osakekurssin kehitys

Coca Colan kurssikehitys on ollut aikojen saatossa mukavaa katseltavaa sijoittajien keskuudessa. Viime vuodet ovat olleet vaikeampia. Coca Cola voitaisiin luokitella ei-sykliseksi kulutustuotteeksi. Syklinen tarkoittaa sitä, että osakkeen kurssiin vaikuttaa suuresti suhdanteiden vaihtelut. Coca Colan kurssiin suhdanteiden vaihtelu ei niin suuresti vaikuta kuin vaikkapa rakentamiseen, mutta toki huonompina talousaikoina ihmiset vähentävät ei-välttämättömien tuotteiden ostamista. Viime vuosituhannella Coca Cola oli suosittu osake, joka tuotti hienosti indeksien yli, mutta sittemmin suosio on hiipunut monen asian yhteisvaikutuksesta.

Coca Colan kurssi otti koronapandemian alkaessa maaliskuussa 2020 kovan pompun alaspäin, kuten melkein kaikki muutkin osakkeet. Kuopasta on sittemmin aika hyvin päästy jo nousemaan. Vaikka Coca Cola ei ole välttämätön elintarvike, se on kuitenkin elintarvike ja elintarvikkeita ostetaan, vaikka muita kulutustavaroita ei niin ostettaisikaan. Coca Colasta puhuttaessa analyytikot ovat väläyttäneet, että mitä jos ostaisikin PepsiCon osakkeita Coca Colan sijaan. Warren Buffet, joka tunnetaan Coca Colan kannattajana ja omistajana, on ollut myös huolissaan Coca Colan ”omahyväisyydestä”. Hän varoitti, että ei saisi liikaa luottaa suureen ja tunnettuun brändiin, vaan koko ajan pitäisi olla valppaana ja tehdä liikkeitä sen mukaan kuin joku olisi jatkuvasti kintereillä.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Coca colan arvo

Coca Cola on arvokas ja tunnettu brändi. Se on maailman viidenneksi arvokkain brändi ja jopa 94 % ihmisistä tunnistaa sen. Coca Colan brändin arvoksi on laskettu 56 miljardia dollaria. Pitkät perinteet vahvistavat Coca Colan brändiä.

Nykymaailman terveellisyystrendi on horjuttanut Coca Colan ja muiden virvoitusjuomien asemaa. Coca Colan terveysvaikutukset ovat yleisesti tiedossa ja ne eivät ole hyviä. Kysynnän lasku on pakottanut Coca Cola Companyn laajentamaan tai siirtämään liiketoimintaansa muihin juomiin, kuten pullotettuun veteen, maitoon ja energiajuomiin.

Coca Colaa on boikotoitu Intiassa yhtiön huonon hygienian ja ympäristöhaittojen vuoksi. Yhtiötä on myös syytetty ammattiyhdistysväen huonosta kohtelusta kehitysmaissa. Yhtiö on esimerkiksi kieltänyt työntekijöiden järjestäytymisen Nicuraguassa. Yhtiö on reagoinut syytöksiin ja yrittänyt osoittaa toiminnallaan, että ne ovat perättömiä. Coca Colaa on myös moitittu suuresta vedenkulutuksesta ja on maalailtu kauhukuvia siitä, kuinka yhtiö pumppaa kuivien ja köyhien aluieden kaivoja tyhjäksi vieden alueen asukkailta puhtaan juomaveden. Yhtiö mainostaa nykyisin nettisivuillaan, että se korvaa 100% kulutetun veden. Coca Cola Company on asettanut tavoitteekseen vähentää hiilidioksidipäästöjään 25 % vuoteen 2030 mennessä vuodesta 2015 laskettuna.

Coca Cola sijoituskohteena

Coca Colaa on pidetty melko turvallisena ja tasaisena osingon maksajana. Sen houkuttelevuutta ja ihmisen luottoa yhtiötä kohtaan on lisännyt Warren Buffetin Coca Cola osakkeen omistukset. Buffet on kertonut joskus Coca Colan olevan hänen suosikki osakkeensa.

The Coca-Cola Company on maailman suurin alkoholittomien juomien valmistaja, jakelija ja markkinoija. Yhtiö työllistää suoraan 55 000 ja välillisesti yli 600 000 henkilöä noin 200 maassa. Afrikassa yhtiö on suurin yksityinen työnantaja. Yhtiön pääkonttori on Yhdysvalloissa, Georgian osavaltiossa Atalntassa. Yhtiön liikevaihdosta noin 70 % tulee muualta kuin Yhdysvalloista.

Yhtiö on listautunut pörssiin vuonna 1919. Se on listattu New Yorkin pörssiin (NYSE). Coca Colaa valmistaa ja myy lähes poikkeuksetta kunkin maan paikallinen pullottamo. Nykyään valtaosa pullottamoista on itsenäisiä ja erillään Coca Cola Companysta, osa on osittain yhtiön omistuksessa ja osan yhtiö omistaa kokonaa. Yhtiö pyrkii kuitenkin eroon omistamistaan pullottamoista. Suomessa Coca Colaa valmistaa ja jakelee Sinebrycoff.

Coca Colan tarina

Melkein kaikki tietävät, että Coca Colan resepti on salainen. Salaisuutta suojellaan tarkoin edelleen. Mistä kaikki oikeastaan alkoi ja kuka keksi tuon salaisen reseptin? Kaiken takana on atlantalainen apteekkari John Stith Pemberton ja historiassa asetutaan vuoteen 1886. Pemberton kehitti aluksi Coca Colan siirapiksi, jota hän vei myytäväksi apteekkiin, jossa siihen lisättiin soodavesi ja saatiin juomaa. Juomaan ihastuttiin ja sitä alettiin tarjota janoisille asiakkaille. Aluksi juoman myyntimäärät eivät olleet kovin suuria. Pembertonin liikekumppani Frank M. Robinson kehitti juomalle logon, johon tuli kaksi C-kirjainta, koska se näytti hänen mielestään hyvältä. Näin syntyi koukeroinen logo ja historiallinen nimi ” Coca Cola”.

Pemberton itse ei tajunnut juomansa myyntipotentiaalia eikä mainostanut sitä tarpeeksi. Hän myi liiketoimintaansa pois hiljalleen. Vuonna 1888 Pemberton myi viimeisen osuutensa yhtiöstä Asa G. Candlerille, joka oli paikallinen liikemies hyvällä liikevainulla varustettuna. Hän osti osuuksia yhtiöstä myös muilta omistajulta ja sai lopulta täyden päätäntävallan yhtiöön. Hän markkinoi tuotetta ahkerasti ja nosti Coca Colan myynnin kymmenkertaiseksi vain muutaman vuoden aikana. Tuohon aikaan, vuonna 1899 Coca Colaa sai vain virvoitusjuomapisteistä. Eräs liikemieskaksikko sai neronleimauksen, että juomaa pitäisi saada myös pulloissa. Candler ei aluksi pitänyt ideaa juuri minään ja tämän seurauksena miehet saivat pullotusoikeudet yhden dollarin hintaan. Historia on osoittanut, oliko päätös kannattava vai ei – olihan se.

Suositun tuotteen ympärille muodostuu aina kilpailua. Coca Colan oli keksittävä keino, jolla se erottuisi kilpailijoistaan ja osoittaisi olevansa aito ja alkuperäinen. Lasinpuhaltaja Alexander Samuelsson suunnitteli juomalle legendaarisen muotoisen pullon, jota nykyinenkin pakkaus edelleen jäljittelee.

Nykyään Coca Cola on maailmanlaajuinen tunnettu ja suosittu juoma. Erilaisia versioita on tarjolla ja lisää tulee jatkuvasti. Juoman kofeiinimäärää ja muita ainesosia on ajan saatossa muutettu kohujen saattelemana. Kaupoista löytyy nykyään myös erilaisia versioita juomasta. Siihen on voitu lisätä vaikka vaniljaa tai sitruunaa.

Coca colan brändit

Tunnetuin Coca Cola Companyn brändeistä on itse Coca Cola -juoma ja se muodostaa noin 56 % juomien myynnistä. Coca Cola omistaa lukuisia eri brändejä ja ne tuovat jokainen vähintään miljardin dollarin verran liikevaihtoa. Tämä antaa hieman osviittaa brändien arvosta.

Coca Colan tuotemerkkejä on mm. seuraavat tuotemerkit:

• Fanta
• Sprite
• Aquarius
• Minute Maid
• Burn
• Bonaqua
• Dasani
• Georgia Coffee
• Lilt
• Mer
• Tab
• Surge
• Pibb Xtra (Dr. Pepperin jäljitelmä)

Coca Cola Companyn nettisivuilla kerrotaan, että se omistaa yli 200 brändiä yli 200 eri maassa.

Faktoja Coca Colasta

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Coca Colan tulevaisuus

Yhtiön tulevaisuudesta ja Coca Cola osakkeen tulevista liikkeistä on liikkeellä erilaisia spekulaatioita. Monet sijoittajat ovat sitä mieltä, että yhtiö on osingon kasvattamisen loukussa. Se on sitoutunut kasvattamaan osinkoaan ja on ansiokkaasti tehnytkin sitä jo kymmeniä vuosia. On päädytty tilanteeseen, jossa sen osingonjakoprosentti on jo yli 100. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö jakaa osinkoina enemmän ulos kuin se saa rahaa sisään.

Sokeripitoiset ja hapokkaat, hampaita ja terveyttä vahingoittavat juomat ovat edelleen kovassa suosiossa, mutta terveysbuumi on vallannut sen alaa jo aika tavalla. Coca Colan terveyshaitat ovat yleisesti tiedossa ja nykyään ei ehkä ajatella olevan enää ”coolia” juoda limsoja, vaan ennemminkin vaikkapa kivennäisvesiä. Coca Cola on ajan hermolla ja konsernin tuotemerkkeihin kuuluu nykyään esimerkiksi urheilujuomia, teejuomia ja soijamaitoja. Hiljattain on uutisoitu, että Coca Cola kehittää muovipullon tilalle paperista valmistettua pulloa. Ilmastonäkökulma on aina hyvä juttu kestävyyden näkökulmasta.

Coca Colalla on pitkät perinteet ja on epätodennäköistä, että yhtiön toiminta rysähtäisi kokonaan alas, vaikka virvoitusjuomien kysyntä onkin laskenut. Sijoittajat tykkäävät osingoista ja sijoittavat uskollisesti niitä tarjoaviin yhtiöihin. Coca Colan osingonmaksukyky ei kuitenkaan välttämättä enää nykyään perustu hyvään tulokseen, vaan pikemminkin lupaukseen kasvavasta osingosta. Kilpailu alalla on kovaa ja Coca Colan suurin kilapilija on PepsiCo, joka on niin ikään tunnettu myös kolajuomistaan.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Coca Colan osakkeita voi ostaa pörssistä. Coca Cola on listattu New Yorkin pörssiin (NYSE), mutta Suomessa Coca Colan osakkeita voi ostaa eri osakevälittäjän kautta kuten esimerkiksi eTorosta tai oman pankin kautta. 

Coca Cola jakaa osinkoa ja on siitä tunnettu. Se on nostanut osinkoaan yli 50 vuotta putkeen. Coca Cola on siis oikea osinkokuningas.

Mikäli Coca Cola yhtiönä sopii omaan sijoitussuunnitelmaan, voi Coca Cola olla hyvä sijoitus. On kuitenkin tärkeää tutustua sijoituskohteeseen ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Pelkän osingon perusteella on vaikeaa tehdä sijoituspäätöksiä.