Etusivu » Netflix osake (NFLX) 2022

Netflix osake (NFLX) 2022

Netflix osake on päässyt paistattelemaan hyvällä menestyksellä erityisesti koronapandemian aikaan. Mitäpä muuta ihmiset kaikella kotona vietetyllä vapaa-ajallaan tekisivätkään kuin katselisivat suoratoistopalveluista elokuvia ja sarjoja.

Onko osakkeen hintaan kuitenkin leivottu jo liiankin paljon tulevaisuuden odotuksia? Pystyykö yhtiö lunastamaan kaikki nämä odotukset? Selvitetään seuraavaksi hieman tarkemmin, mitä Netflix osakkeelle kuuluu, ja mistä suuren suosion saavuttanut yhtiö on saanut alkunsa.

Netflix reaaliaikainen osakekurssi tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Netflix osake 2021 - Katsaus viime vuoteen

On melko loogista, että kun maailmaa ravistelee koronapandemian kaltainen kriisi, ihmiset pysyvät kotona ja yrittävät keksiä tekemistä. Tällaisessa tilanteessa Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden kysyntä kasvaa. Alkuvuosi 2021 on mennyt hienoisessa laskussa, mutta vuoden ajalta tarkisteltaessa nousua on kuitenkin parisenkymmentä prosenttia.

Netflix on tehnyt parin viime vuoden aikana hyvää tulosta, mutta se ei tunnu riittävän sijoittajille nyt, kun on nähty huimia markkinanousuja koronapandemian jäljiltä. Suurimpana haasteena Netflixillä on tällä hetkellä pelko siitä, että kasvu hidastuu loppuvuoden aikana. Se voisi romahduttaa kurssin. Netflixillä on ollut vaikeuksia saada uusia tilaajia suurimman koronapaniikin jälkeisen huiman suosion jäljiltä. Osakkeiden arvostusluvut ovat korkealla tällä hetkellä ja myös Netflixin osaketta on jo muutamia vuosia pidetty liian kalliina. On kuitenkin hyvä muistaa, että perinteiset osakkeen kehitystä kuvaavat tunnusluvut eivät välttämättä kerro koko totuutta kovan kasvun yhtiöiden kohdalla.

Netflixin taloudellisia lukuja:

MUSD = miljoonaa USA:n dollaria

• Markkina-arvo: 225 740,77 MUSD
• P/E-luku: 61,73
• P/B-luku: 17,51
• P/S-luku: 8,78
• Liikevaihto 2020: 24 996 MUSD

P/E-luku eli Price per Earnings on osakkeen hinta jaettuna osakekohtaisella tuloksella. Lukua tulkitaan siten, että kuinka monessa vuodessa osake maksaa itsenä takaisin tuloksella laskettuna.

P/B-luku eli Price to Book kuvaa yhtiön markkina-arvoa taseen omaan pääomaan. Puhutaan usein tasekertoimesta.

P/S-luku eli Price/Sales kuvaa sitä, kuinka arvokkaana sijoittajat pitävät yhtiötä verrattuna sen liikevaihtoon.

Netflix osakkeen splittaus

Netflixin osake on splitattu kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran osake splitattiin vuonna 2004. Tällöin tehtiin ns. 2-1 -split, eli osake perinteisesti jaettiin kahtia. Toisen kerran osake on splitattu vuonna 2015, jolloin tehtiin 7-1 -split.

Splittaus tehdään yleensä silloin, kun osakkeen hinta on kivunnut korkeisiin lukemiin. Kaupankäynnin jatkuminen vilkkaana halutaan turvata. Myös piensijoittajat pysyvät kyydissä paremmin, kun hinta on matalampi.

Netflix osakkeiden ostaminen

Netflixin osakkeita ostetaan pörssistä. Osakkeiden ostamista varten tarvitaan arvo-osuustili. Moni pankki tai muu palveluntarjoaja mahdollistaa osakeostot.

Netflix ei ainakaan tällä hetkellä maksa osinkoa, joten osaketta voisi siinä mielessä ostaa Suomessa myös osakesäästötilille. Tilanne voi toki muuttua tulevaisuudessa. Jos ulkomainen osake on ostettu osakesäästötilille ja se maksaa osinkoa, verotehokkuus saattaa hieman kärsiä.

Osta osakkeita eTorossa!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostamiseen ja säilömiseen on useita palveluntarjoajia. eToro on yksi maailman suurimmista kaupankäyntialustoista, jolla on yli 20 miljoonaa käyttäjää. eTorossa voi käydä kauppaa niin osakkeilla, kuin myös hyödykkeillä (mm. kulta, hopea, öljy), valuutoilla ja rahastoilla. 

eToro sopii parhaiten sijoittajalle, jonka tarkoituksena on käydä kauppaa useilla sijoitusinstrumenteilla helposti saman tilin alla. Seuraavaksi  näet miten eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo tili eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää ”Liity heti” -painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta ja kaupankäynti käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun. Alustan testaaminen tuo varmuutta siihen haluatko käyttää eToroa kaupankäynnissä vai et. 

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. Noin 78% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. 

Vaihe 2. Vahvista tili ja talleta rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää ”Talletus” -painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli noin 42 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Aloita osakesijoittaminen!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunasta löytyvän haun avulla esim. Tesla tai Sampo. Voit myös käyttää haussa osakkeiden lyhenteitä eli esimerkiksi TSLA tai AMZN. Kun löydät haluamasi yhtiön osakkeen,  klikkaa ”Käy kauppaa” -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Halutessasi voit käyttää vipua (ei pakollista). Vipuvaikutusta säätämällä ”vivutat” ostamaasi osaketta, eli ostaa pienemmällä summalla suuremman määrän osaketta. Huomioi, että tuotot, mutta myös riskit, kasvavat vivuttamisen kautta.

Lopuksi klikkaa ”Avaa kauppa” -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakekauppasi eToron alustalla (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki)!

Avaa tili eTorossa ja ryhdy osakesijoittajaksi – tilin avaaminen on ilmaista!

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. Noin 78% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. 

etoro osakesijoittaminen

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 78% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Netflix, Inc. (NFLX) - tietoa yhtiöstä

Netflixin on perustanut Reed Hastings ja Marc Randolph vuonna 1997 Scotts Valleyssa Kaliforniassa. Nykyisin Netflix on suoratoistopalvelu, joka tarjoaa sarjoja ja elokuvia katsojille. Toimitusjohtajan paikalla on tällä hetkellä Ted Sarandos. Reed Hastings on varatoimitusjohtaja.

Netflix on tuottanut myös omaa elokuva- ja sarjatotantoa. Perustettaessa Netflix teki DVD-elokuvien postimyyntiä ja vuokrausta. Idea on tuttu Amazonin alkuajoilta. Ajatuksena oli alkaa myydä jotakin tarpeeksi pientä, jonka pystyi kätevästi postittamaan. Myös vuokraus toimi postittamismallilla. Netflix kehitti kuukausimaksuisen DVD-vuokrausmallin, joka toimi siten, että asiakas teki eräänlaisen jonon elokuvista tai sarjoista, jotka halusi vuokrata. Ne toimitettiin postitse ja niitä sai pitää niin kauan kuin halusi, mutta samanaikaisesti sai olla vain tietty määrä DVD-levyjä vuokralla.

IT-kuplan puhkeaminen vaikutti myös Netflixiin vahvasti. Liiketoimintaa täytyi tarkastella kriittisesti ja henkilöstöä täytyi vähentää. Netflix kärsi mittavia tappioita noina vuosina. Yhtiö nimeltä Blockbuster tarjoutui ostamaan Netflixin vuoden 2000 tietämillä. Netflix ei suostunut kauppaan, mikä on ollut myöhemmin onni. Myöhemmin DVD-soittimien hinnat putosivat ja myynti alkoi myös Netflixillä taas kasvaa. Vuonna 2002 Netflix listautui pörssiin. Ensimmäinen voitollinen tilikausi oli vasta vuonna 2003.

Vuonna 2010 yhtiö aloitti omien sarjojensa tuottamisen. Netflix Originals -kategorian alla kulkevat sarjat ja elokuvat ovat olleet menestyksiä. House Of Cards sai jopa yhdeksä Emmy-ehdokkuutta vuonna 2013. Netflix oli ensimmäinen suoratoistopalvelu, joka ehdokkuuksia sai. Yhteensä niitä saatiin 14 kappaletta tuona vuonna.

Netflix on tilauspohjainen palvelu, joka hankkii esittämiensä elokuvien ja sarjojen esitysoikeudet tietyksi ajaksi kerrallaan. Se toimii siis tavallisten televisiokanavien kanssa samalla tavalla, eikä maksa yksittäisistä katselukerroista oikeuksien omistajille.

Netflix toimii jo melkein koko maailmassa muutamaa poikkeusmaata lukuunottamatta. Suomessa Netflixin kautta katsottava sarja- ja elokuvatarjonta on suppein verrattuna melkein mihin tahansa toiseen maahan.

Vuosien varrella Netflixiä on jatkuvasti kehitetty ja se on pysynyt hyvin kuluttajien suosiossa, vaikka kilpailijoita on ilmestynyt oikealta ja vasemmalta. Yhtiön perustajaa Reed Hastingia on kiitelty siitä, että hän on saanut jatkuvasti ideoitua uutta ja pidettyä Netflixin pinnalla. Netflix on myös kokeillut muista suoratoistopalveluista poikkeavia menetelmiä esimerkiksi Black Mirror -sarjan tekijöiltä tulleen Bandersnatch-elokuvan kanssa. Elokuva on interaktiivinen ja katsoja voi vaikuttaa sen etenemiseen.

Netflix kuuluu FAANG osakkeisiin. FAANG osakkeet ovat Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Alphabet (=Google). Näistä yhtiöistä on alettu puhumaan ryhmänä niiden markkina-arvojen ja maailmanlaajuisen tietoisuuden vuoksi. Yhtiöiden markkina-arvot omilla aloillaan ovat niin suuret, että pienempien toimijoiden on melkein mahdotonta syrjäyttää niitä.

Netflix kuuluu S&P 500 -indeksiin. Indeksi koostuu 500 amerikkalaistesta arvoltaan suurimmasta yhtiöstä.

Jakaako Netflix osinkoa?

Netflix ei jaa osinkoa. Netflix profiloituu kasvuyhtiöksi. Sijoittajat sijoittavat kasvuyhtiöihin kurssinousun toivossa, ei osinkojen. On melko tyypillistä, että jossakin vaiheessa kasvu laantuu ja yhtiö saattaa alkaa jakaa osinkoa, jos tulosta kuitenkin tehdään. Netflix osakkeen osinko on tässä vaiheessa kuitenkin vielä vain spekulointia tulevaisuudesta.

Riskinä kasvuyhtiöihin sijoittamisessa on se, että kasvu voi ihan oikeasti jossakin kohtaa loppua tai ainakin hidastua niin paljon, että sijoitus ei ole enää kannattava. Netflix on jatkanut kasvuaan hyvin kaikesta huolimatta. Ala on erittäin kilpailtu, mutta Netflixiä se ei ole suuremmin haitannut.

Onko Netflix osake hyvä sijoituskohde?

Netflix saattaa olla hyvä sijoituskohde, jos se sopii omaan sijoitusstrategiaan. Jokaisen on pohdittava sopivuutta itse ja mietittävä, sopisiko Netflixin osake omaan salkkuun. Netflix on kasvuyhtiö, joka ei jaa osinkoja. Jos tämän tyyppinen arvon muodostuminen sopii omaan sijoitustyyliin, Netflix voi olla hyvä vaihtoehto.

On vaikea kuvitella sellaista tilannetta, että joku niin suuren brändiarvon saavuttanut yhiö kuin Netflix yhtäkkiä tykkänään lakkaisi kiinnostamasta ihmisiä. Kuitenkin elintilasta taistellaan suoratoistopalvelujen kesken, joten tulevasta ei ikinä tiedä.

Netflix osakkeen kurssikehitys

Netflix osakkeen tuotto on ollut nousujohteista. Nousu pääsi kunnolla vauhtiin suunnilleen vuoden 2016 paikkeilla. Kurssi heiluu suhteellisen paljon, mikä on tyypillistä saman alan yhtiöiden osakkeille. Netflix pärjäsi erityisesti vuonna 2020 pandemian aikaan hyvin. Sen jälkeen yhtiö on kuitenkin varoitellut, että pandemian hellitettyä uusia asiakkaita ei todennäköisesti saada yhtä tehokkaasti. Uusia asiakkaita saatiinkin vuoden 2021 alun aikana roimasti vähemmän kuin edellisvuonna. Kurssi reagoi tähän vahvasti ja tekikin lukujen paljastamisen jälkeen heti 13 % sukelluksen.

Osaltaan tätä kaikkea selittää myös se, että pandemian aikaan sarjojen kuvauksia jouduttiin laittamaan pitkille tauoille. Ihmisiltä saattoi loppua mielenkiintoinen katsottava palvelusta väliaikaisesti. Tilanne saattaa korjaantua, kun uusia jaksoja ja elokuvia päästään taas aktiivisemmin julkaisemaan.

Netflixin suurimmat kilpailijat

Suoratoistopalvelut ovat saavuttaneet suorastaan räjähdysmäisen suosion viimeisten vuosien aikana. Monelta löytyy kotoa tilaus jo useampaankin suoratoistopalveluun samaan aikaan. Vaikka alalla kilpailu on kova, se ei ehkä kuitenkaan ole pahasta. Ihmiset saattavat myös vaihdella palvelua sen mukaan, missä palvelussa on uusia jaksoja jostakin tietystä sarjasta tai missä on nähtävillä uusi elokuva.

HBO on Netflixin kova kilpailija. HBO on yhdysvaltalainen kaapelitelevisioverkko, joka on toiminut jo vuodesta 1972 alkaen. Jalansijaa on siis ehditty saavuttaa pitkän ajan kuluessa. HBO on erityisen tunnettu omista alkuperäissarjoistaan. HBO on lanseerannut HBO Max -nimisen palvelun, johon myös HBO Nordic ja muut HBO:n paikalliset palvelut yhdistyvät. HBO Max alkaa esittää myös muiden kuin WarnerMedian (joka omistaa HBO:n) tuottamia sarjoja ja elokuvia.

Disney+ lanseerattiin hiljattain ja odotetusti se otettiin ilolla vastaan. Aikaisemmin Disneyn tuotantoa näki muista suoratoistopalveluista, mutta nyt ne on koottu Disneyn omaan palveluun. Disney + -palvelusta on saatavilla kuukausitilaus hintaan 8,99e ja vuositilaus hintaan 89,90e.

Amazonin palvelu Prime Video haastaa myös Netflixiä. Suomessa palvelu ei ehkä ole niin suosittu, mutta muualla maailmassa suosiota on saavutettu. Amazon mainostaa palveluaan hintaan 5,99e/kk, mikä on hieman edullisempi kuin Netflixin kuukausimaksu, joka vaihtelee valitun paketin mukaan 7,99e/kk-15,99e/kk.

Netflixin tulevaisuus

On yleisesti tiedossa, että Netflix-tunnuksia on jaettu ystävien ja perheen kanssa aika laajastikin. Aikaisemmin Netflix on jopa viestinyt, että tunnusten jakaminen on hyvä asia ja että se ei yhtiötä haittaa. Nyt kuitenkin vuoden 2021 alusta on aloitettu kokeilu, jolla rajoitettaisiin tuntuvasti tunnusten jakamista. Netflix aikoo ilmoittaa käyttäjille, että mikäli he eivät asu samassa osoitteessa tunnusten omistajan kanssa, he tarvitsevat omat tunnukset. Periaatteessa tämä voi tuoda paljon uusia asiakkaita tilausten piiriin, mutta on myös riskinä, että ihmiset vähentävät Netflixin käyttämistä tämän vuoksi.

Tulevaisuuden näkymät riippuvat tietysti myös kilpailijoiden liikkeistä. Jos jokin palvelu tekee jonkin uuden innovaation, voi Netflixillä olla vaikeuksia pysyä perässä ja säilyttää paikkansa. Netflix Originals -tuotantoa on hypetetty niin paljon, että yhtiölle on tullut ehkä hieman paineita tuottaa uusia sarjoja. Ihmiset ovat kritisoineet Netflixiä siitä, että uusia sarjoja on täytynyt nopeasti tehdä vain julkaisemisen ilosta, jolloin sisältö on saattanut kärsiä.

Netflix osake keskustelu

Mikäli haluaa seurata keskustelua Netflixin osakkeen ympärillä, esimerkiksi Redditistä löytyy keskustelua. Pääosin keskustelu on englanniksi.

Redditissä on mahdollista päästä kuulemaan kanssasijoittajien kommentteja ja mietteitä ajankohtaisista aiheista Netflixiin ja muuhun sijoittamiseen liittyen. Keskusteluun voi myös itse osallistua.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 78% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Tämä on mielipidekysymys, johon ei ole yhtä oikeaa vastausta. Perinteiset tunnuslukumittarit eivät toimi täysin oikealla tavalla kasvavien kasvuyhtiöiden arvioimiseen. Analyytikkojen mielipiteet asiasta vaihtelevat.

Netflixin osakkeita voi ostaa pörssistä. Suomessa monet pankit ja pörssikauppaan erikoistuneet palveluntarjoajat mahdollistavat Netflixin osakkeen ostamisen. Ostaminen onnistuu mm. eTorosta.

Netflix pärjäsi hyvin koronapandemian aikana. Vuodet 2021-2022 olivat oikein hyviä. Vuosi 2022  alkoi hieman heikommin, mutta nousua voidaan mahdollisesti odottaa, mikäli uusia asiakkaita saadaan hankittua tehokkaammin.

Netflix on kasvuyhtiö. Se ei jaa osinkoa ainakaan vielä nykyisin.