Etusivu » Parhaat ETF-rahastot 2022

Parhaat ETF-rahastot 2022

Parhaat ETF-rahastot 2022

ETF-rahastoihin perehtyminen voi toisinaan tuntua raskaalta, sillä verrattuna indeksirahastoihin on markkinoilla tarjolla ETF-rahastoja huomattavasti enemmän. Parhaat ETF-rahastot voivat kuitenkin olla hyvin tuottoisia sijoituskohteita, joita kannattaa harkita lisäävänsä omaan salkkuun.

ETF-rahastoon sijoittaminen tarjoaa laajasti mahdollisuuksia, ja se on usein kustannustehokkaampaa kuin perinteiseen rahastoon sijoittaminen. Tämän vuoksi kannattaakin siis käyttää aikaa, ja perehtyä mikä ETF-rahasto sopisi sinulle parhaiten.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on ETF-rahasto?

ETF-nimike muodostuu sanoistaExchange Traded Fund eli suomennettuna pörssinoteerattu rahasto. Tällä tarkoitetaan sitä, että ETF-rahastoa voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin perinteisiä osakkeita – kauppa tapahtuu samantien pörssin ollessa auki (normaalissa rahastossa merkinnän tekemisessä voi mennä 1-3 arkipäivää). ETF-rahastolla ei ole aktiivista salkunhoitajaa, sillä suurin osa ETF-rahastoista seuraa vertailuindeksin mukaista kehitystä.

Sinua saattaa vieläkin hämmentää tämä ero: eikö perinteisiäkin rahastoja osteta pörssistä? Usein oman välittäjäsi sivuille kirjautuessa pystyt ostamaan alustalta myös indeksirahastoja. Ero on kuitenkin siinä, että indeksirahastoja ostetaan pörssissä rahastoyhtiön kautta. ETF-rahastojen tapauksessa kauppaa käydään suoraan ostajan ja myyjän välillä.

Vuonna 2022 parhaiten tuottaneet ETF rahastot – Top 5

Vaikka vuosi 2022 on ollut pörssissä kivinen, ovat parhaat ETF rahastot onnistuneet tuottamaan tulosta sijoittajilleen. Parhaiten tuottanut ETF-rahasto vuonna 2022 on Xtrackers S&P 500 Inverse Daily Swap UCITS ETF, joka on vuoden alusta lähtien tuottanut sijoittajilleen 57.66 prosentin tuotot. Tämä ETF rahasto on kasvuosuusrahasto, ja sen tavoitteena on jäljitellä S&P 500 2x Daily – Indeksin kehitystä käänteisesti, joten kyseessä on johdannaisiin keskittyvä ETF-rahasto.

 

Lista TOP 5 parhaiten tuottaneesta ETF rahastosta vuonna 2022:

 1. Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF, 57.66%
 2. Xact Bear 2, 39.63%
 3. Lyxor ETF daily Short DAX 2x, 39.43%
 4. Xtrackers ShortDAX 2x Short UCITS ETF, 39.26%
 5. L&G DAX Daily 2x Short UCITS ETF, 38.96%

Kyseisten rahastojen kehitystä on tarkasteltu vuoden 2022 alusta heinäkuuhun 2022, ja täten jos luet artikkelia myöhemmin voi tilanne rahastojen välillä olla eri, sillä etenkin rahastojen 2–5 välillä on hyvin pienet erot tuotoissa.

Listatut ETF-rahastot sisältävät hyvin suuria riskejä, sillä ne sijoittavat johdannaissopimuksiin. Tämän vuoksi ennen näihin sijoittamista, kannattaa perehtyä niiden toimintaan kunnolla. Mikäli ETF-rahastoja ja johdannaissopimuksia on hankala ymmärtää, on markkinoilla myös muita hyvin pärjänneitä ETF:iä. Etenkin vuonna 2022 ovat pärjänneet mainiosti energiaan sijoittavat ETF:t, joista yksi mainittavan arvoinen voisi olla iShares S&P U.S Energy Select Sector UCITS ETF, joka on kasvanut 38.73 prosenttia vuoden alusta.

Pitkällä aikavälillä parhaiten tuottaneet ETF-rahastot – Top 5

Vaikka on hyvä tietää parhaat ETF-rahastot juuri tällä hetkellä, moni pyrkii kuitenkin sijoittamaan pitkäjänteisesti, jolloin on tärkeää tarkastella rahastojen kokonaiskehitystä. Parhaiten tuottanut ETF-rahasto viiden vuoden aikavälillä on AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY USICTS ETF, joka on tuottanut sijoittajilleen 177.67 prosentin tuotot. Tässä ETF:ssä kulut ovat 0.35%, ja se on kasvuosuusrahasto.

 

Parhaat ETF rahastot viiden vuoden aikavälillä:

 1. AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY USICTS ETF, 177.67 prosenttia
 2. iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD, 176.83 prosenttia
 3. SPDR S&P U.S Technology Select Sector UCITS ETF, 175.51 prosenttia
 4. Xtrackers MSCI World Information Technology UCITS ETF, 149.65 prosenttia
 5. Lyxor MSCI World Information Technology TR UCITS ETF, 149.02 prosenttia

 

Parhaat ETF rahastot kymmenen vuoden aikavälillä:

 1. AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY USICTS ETF, 950.08 prosenttia
 2. Xtrackers S&P 500 2x Leveraged Daily Swap UCITS ETF, 723 prosenttia
 3. Amundi Nasqad-100 UCITS ETF, 479.81 prosenttia
 4. iShares Nasqad 100 UCITS ETF, 475.29 prosenttia
 5. Lyxor MSCI World Information Technology TR UCITS ETF, 449.45 prosenttia

Kuten huomaat yllä olevista listoista, ne eroavat toisistaan, sekä siitä mitkä ovat parhaat ETF rahastot vuonna 2022. Yllä olevista listoista huomaat, että teknologiasektorille keskittyneet ETF-rahastot ovat pidemmällä aikavälillä pärjänneet suhteellisen hyvin. Loput kyseisistä ETF-rahastoista, etenkin ykkössijalla oleva AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY on hyvin riskialtis sijoituskohde, ja tämän vuoksi myös tuottokin kohteessa on suuri. Vaikka tuotot voivat kuulostaa huimilta, on hyvä muistaa, että nämä ovat parhaiten tuottaneita, eivätkä kaikki ETF-rahastot yllä samankaltaisiin tuloksiin.  

Sijoita rahastoihin eTorossa!

Rahastojen, osakkeiden sekä muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima erilaisia rahastoja sekä muun muassa hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita tai rahastoja oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi ja ETF-rahastosi!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake tai rahasto eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla tai selaile eri rahastoja klikkaamalla vasemmassa palkissa olevaa Käy kauppaa markkinoilla ja valitse joko Indeksit tai ETF:t. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki)!

Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa.

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

etoro osakesijoittaminen

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

ETF-sijoittaminen kulut

Yleisesti ottaen ETF sijoittamista suositellaan sen vuoksi, että kulut saattavat olla matalammat kuin perinteisessä indeksirahastossa. Tämä johtuu siitä, että ETF-rahastoilla ei yleensä ole salkunhoitajaa. ETF:iin sijoittamisessa on kuitenkin tiettyjä kuluja, joista on hyvä olla tietoinen. ETF:ien liikkeellelaskija veloittaa yleensä esimerkiksi hallinnointipalkkion, samaan tapaan kuin tavallisissa rahastoissa.

ETF:ien TER eli kokonaiskulusuhde

ETF-rahaston TER:illä tarkoitetaan kokonaiskulusuhdetta, joka kertoo millaiset rahaston vuosittaiset kulut ovat. Usein TER-lukua käytetäänkin eri rahastojen kulurakenteen vertailuun, ja se kertoo kulujen osuuden kokonaissummasta prosentuaalisesti. TER-luku sisältää hallinnointi- ja säilytyspalkkion, tilinhoito – sekä muut pankkikulut ja tuottosidonnallisen palkkion. TER-luku ei kuitenkaan paljasta kaikkia rahaston kuluja, esimerkiksi kaupankäyntikuluja.

Mitä Spread tarkoittaa?

ETF-rahastoihin sijoittaessa on tärkeää olla tietoinen erilaisista kaupankäyntikuluista. On hyvä valita välittäjä tarkasti, koska kaupankäyntikulut voivat vaikuttaa suuresti tuotto-odotukseen. Yksi kaupankäyntikuluista, joihin on hyvä kiinnittää erityisesti huomiota on spread. Se tarkoittaa osto – ja myyntihinnan erotusta. Ostohinta on aina alhaisempi kuin myyntihinta, josta erotus sitten määrittyy.

ETF-rahasto - Kasvuosuus vai tuotto-osuus?

Parhaat ETF rahastot voidaan luokitella moniin eri ryhmiin riippuen niiden toimintatavoista. Yksi tapa jakaa ETF-rahastot ryhmiin niiden toiminnan perusteella on kasvuosuus sekä tuotto-osuus ETF-rahastot. Tuotto-osuudellinen ETF maksaa tuotot ulos rahasto-osuuksien omistajien tilille. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi osingot jaetaan aina sijoittajalle. Se miten usein tuotto jaetaan sijoittajalle, riippuu ETF-rahaston toiminnasta, joten tämä on hyvä selvittää ennen ETF-rahastoon sijoittamista, mikäli valitsee tuotto-osuudellisen ETF-rahaston.

Kasvuosuudellinen ETF-rahasto on taas tuotto-osuudellisen ETF-rahaston vastakohta. Kasvuosuudellisessa ETF-rahastossa tuotot sijoitetaan takaisin rahaston omistamiin osakkeisiin. Sijoittaja ei saa siis tuottoja itselleen, vaan tuotot jäävät kasvamaan korkoa korolle.

Etenkin jos sinulla on suunnitelmissa pitkäaikainen sijoitus, voi kasvuosuudellinen ETF-rahasto olla sinulle parempi vaihtoehto.  Tämä juuri siitä syystä, että tuotot pääsevät kasvamaan pörssissä ilman, että niistä tarvitsee maksaa veroja. Tuotto-osuuksista maksat pääomatuloveroa sen mukaan miten suuret voitot olet ansainnut.

Usein ETF:n tiedoissa lukee, mikäli se on kasvuosuus vai tuotto-osuus rahasto. Riippuen kaupankäynti alustastasi tieto on saatettu merkitä eri lailla. Usein kuitenkin ETF:n nimestä voi jo päätellä pitkälle onko se kasvuosuus vai tuotto-osuus rahasto. ACC (accumulation) tarkoittaa kasvuosuus ETF-rahastoa. Accumulation on kertymä suomeksi, joka on hyvä muistisääntö sille, että rahasto kerryttää tuottoa. INC (income) tai DIST (distribution) tarkoittaa tuotto-osuus rahastoa. Voit myös käyttää income – tai distrubution sanaa muistisääntönä tuotto-osuus rahastolle, sillä distribution-sanan suomennos on jakelu, josta voitkin muistaa, että rahasto jakaa tuotot sijoittajilleen eikä jätä näitä kertymään.

ETF-indeksirahastot

ETF-rahastot voidaan jakaa myös sijoituskohteiden perusteella kahteen eri luokkaan. Voit siis sijoittaa myös ETF-indeksirahastoon. ETF-indeksirahastoa voidaan kutsua myös toisinaan fyysiseksi ETF-rahastoksi. Se sijoittaa suoraan esimerkiksi osakkeisiin. Tällä tarkoitetaan sitä, että jos kyseinen ETF sijoittaa esimerkiksi Helsingin pörssin indeksiin, muodostuu ETF-rahaston kehitys indeksin ja sen sisältävien osakkeiden, tässä tapauksessa suomalaisten yhtiöiden kehityksen kautta.

Synteettinen rahasto taas pyrkii luomaan sijoittajilleen tuottoa eri tavalla. Synteettiset ETF-rahastot eivät sijoita suoraan osakkeisiin, vaan usein keskittyvät johdannaismarkkinoille. Johdannainen on rahoitusinstrumentti, jonka hinta määräytyy jonkin toisen hyödykkeen arvon perusteella. Erona on kuitenkin se, että johdannaisilla voi pelailla, jonka ansiosta sijoituksella voi saada suuremman tuotto-odotuksen kuin suoraan sijoittamalla osakkeisiin. Vaikka tuotto-odotus on suurempi, myös riski on suurempi ja täten synteettiset rahastot voivat olla hyvin riskialttiita sijoituskohteita. Esimerkiksi AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY USICTS ETF on synteettinen rahasto.

Miten valita sopiva ETF-rahasto?

ETF-rahastojen valinnassa on monia asioita, joita kannattaa vertailla ja pohtia ennen niihin sijoittamista. Parhaat ETF-rahastot löytääkin tekemällä ensin omat sijoituskriteerit selkeäksi. Päätä ensin, mihin haluat sijoittaa; ovatko ne suoraan osakkeet, vai voiko ETF sijoittaa myös esimerkiksi korkoihin tai johdannaisiin? Entäpä kiinnostaako sinua tietty maantieteellinen alue, tai tietty toimiala? 

Muita kriteereitä ETF-rahaston valinnalle ovat edellä mainitut kasvuosuus ja tuotto-osuus rahastot. Tämän lisäksi kannattaa pohtia, mikäli haluaa sijoittaa fyysiseen tai synteettiseen ETF-rahastoon. Usein synteettinen ETF-rahasto voi olla halvempi sijoituskohde, sillä johdannaissopimuksia on halvempaa ylläpitää. Ylipäätänsä ETF-rahaston kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne voivat syödä osan tuotto-odotuksesta.

ETF-rahaston valintaan on olemassa työkaluja. Parhaat ETF rahastot itselleen voi olla vaikeaa löytää ilman työkaluja, sillä ETF-rahastoja on tarjolla hyvin paljon. Internetistä löytyy hyvin paljon erilaisia työkaluja, joissa voit määritellä haluamasi ominaisuudet ja täten sinulle tarjotaan juuri sinun kriteereihisi sopivia ETF rahastoja.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että kaupankäyntialustasta riippuen kaikkia ETF-rahastoja ei välttämättä ole saatavilla samalla tavalla. Toisinaan esimerkiksi ETF:iä Yhdysvalloista voi olla hankalampaa ostaa, sillä näistä ei löydy eurooppalaisen säännöstön mukaisia materiaaleja. Tässä tapauksessa kannattaakin kiinnittää huomiota sopivan kaupankäyntialustan valintaan, tai tyytyä ostamaan eurooppalaisia ETF:iä.

Kun olet löytänyt vaihtoehtoja hyödyntämällä jotakin ETF-työkalua, kannattaa lukea ETF:n esite, sillä nämä sisältävät usein pääpointit siitä, miten ETF toimii. Mikäli ETF sijoittaminen tuntuu vieläkin hämmentävältä, voi ETF mallisalkku olla sinulle oikea ratkaisu. Esimerkiksi Nordnet tarjoaa sijoittajilleen ETF mallisalkun, jota hyödyntämällä voit aloittaa ETF sijoittamisen. Toki mallisalkussa kulut voivat olla suuremmat, kuin jos sijoitat suoraan eri ETF:iin.

Onnistuuko ETF-kuukausisäästäminen?

ETF rahastoa verrataan usein indeksirahastoon, ja näiden välisiä eroja punnitaan sijoituspäätöstä tehdessä. Kuten indeksirahastoon, myös ETF-rahastoon voi sijoittaa kuukausittain. Esimerkiksi Nordnetin kautta voit säästää ETF-rahastoihin, mutta kuukausisäästösopimuksen kautta tapahtuvista ostoista veloitetaan 2.5 euron palvelumaksu, ja minimisijoitus tässä on 50 euroa.

Kuinka paljon pääomaa ETF-sijoittaminen vaatii?

ETF-sijoittaminen ei juurikaan vaadi pääomaa aloittaaksesi. Kuten perinteisen rahastosijoittamisen, myös ETF-rahastoihin sijoittamisen voit aloittaa suhteellisen pienellä pääomalla. Usein vaadittava minimisijoitus ETF-rahastoon on 50 euroa, siinä missä osakesijoittamisen aloittamisessa usein suositellaan 500 euron pääomaa. ETF-rahastoon voit sijoittaa joko kuukausisäästämällä, tai silloin kuin itselle sopii.

ETF-rahastojen kohdalla kannattaa muistaa, että ETF-rahastoa ostaessa tulee hankkia aina kokonainen rahasto-osuus eikä osuudesta voi ostaa esimerkiksi 15 eurolla palaa, jos yhden osuuden hinta on 25 euroa.

Tällä sivulla olevaa sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen on vastuussa omista rahoistaan ja sijoituspäätöksistään. 

Usein kysytyt kysymykset

Tänä vuonna parhaiten tuottanut ETF-rahasto on Xtrackers S&P 500 2x Inverse Daily Swap UCITS ETF, joka käy kauppaa johdannaissopimuksilla. Yleisenä parhaat ETF rahastot trendinä ovat kuitenkin olleet energiasektorille keskittyneet ETF:t energian hintojen nousun vuoksi.

Pitkällä aikavälillä parhaiten tuottanut ETF on AMUNDI ETF LEVERAGED MSCI USA DAILY USICTS ETF, joka käy myös kauppaa johdannaissopimuksilla. Vaikka vuonna 2022 energiasektoriin keskittyneet ETF:t ovat trendanneet, ovat pitkällä aikavälillä teknologiasektorille keskittyneet ETF:t tuottaneet sijoittajille paremmin.

ETF-rahastoa valitessa on hyvin monta asiaa, jota kannattaa ottaa huomioon. Kannattaa pohtia esimerkiksi haluaako sijoittaa kasvuosuus vai tuotto-osuus ETF:ään, tai haluaako ETF:n keskittyvän johonkin tiettyyn toimialaan tai maantieteelliseen alueeseen. Myös ETF:n kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Voit myydä ETF rahaston, milloin tahansa pois. Koska kaupankäynti tapahtuu pörssissä, ETF:n myynti tapahtuu pörssin ollessa auki samantien ja hinta määrittyy sen hetkisen kysynnän ja tarjonnan mukaisesti.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.