Etusivu » Microsoft osake 2023 (MSFT) – kurssi reaaliajassa

Microsoft osake 2023 (MSFT) – kurssi reaaliajassa

Microsoft osake 2023 (MSFT)

Microsoft on yritys jokaiselle tutun värikkään Windowsin logon ja käynnistysäänen takana. Microsoft osake on  perinteisesti ollut monelle teknologia-alaan sijoittavalle turvallisempi vaihtoehto kuin moni muu alan toimija. Se ei ole tuntunut olevan aivan yhtä suhdanneherkkä kuin moni muu samalla alalla operoiva.

Yhtiön talous on vankalla pohjalla ja sen palvelut ovat käytössä todella laajasti. Windows-käyttöjärjestelmän markkinaosuus on huomattavan suuri maailmanlaajuisesti.

Microsoft osakkeen kurssi tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Microsoft osake 2020-2023

Vuosi 2020 oli Microsoftille suotuisa koronapandemian aiheuttamasta hetkellisestä notkahduksesta huolimatta. Osakekurssi nousi vuoden 2020 aikana yhteensä yli 30%. Töiden ja vapaa-ajan siirtyminen etäyhteyksien päähän hyödytti Microsoftia, sillä sen hallinnoima Teams-sovellus saavutti aivan valtaisan suosion vuoden 2020 aikana.

Vuosi 2021 oli myös hyvä vuosi Microsoftin osakkeen kannalta. Muun muassa uutinen suuresta yrityskaupasta Nuance Communicationsin kanssa vaikutti sijoittajien odotuksiin. Vuoden 2021 aikana Microsoftin osakekurssi nousi runsas 50%.

Vuosi 2022 oli laajasti heikko vuosi osakemarkkinoiden kannalta ja tämä näkyi myös Microsoftin osakekurssissa, joka laski vuoden aikana yhteensä noin 25%.

Nyt vuoden 2023 alussa Microsoftin kurssi on lievässä nousussa. Yhtiö kertoi irtisanovansa noin 5% työntekijöistään ja lisäksi se kertoi investoivansa miljardeja dollareita tekoälykehittäjä Open AI-startupiin, joka on mm. luonut erittäin suurta kiinnostusta herättäneen ChatGPT:n.

Potentiaalinen riski Microsoftin, kuten melkeinpä kaikkien muidenkin teknologiajärkäleiden, kurssikehitykselle on tietoturva-asiat. Microsoftia on muiden alan yhtiöiden tavoin kritisoitu siitä, miten ja kuinka paljon ne keräävät tietoja käyttäjistään. Tietoturvasta osataan nykyään olla huolissaan, mutta kuitenkin käyttäjien tietoja kerätään aina vaan enemmän. Tavalliselle käyttäjälle tämä on pulmallista, koska jos tietojen keräämisen haluaa kieltää, ei välttämättä pysty käyttämään tiettyjä toimintoja kunnolla. Mediassa on ollut aiheesta keskustelua, ja moni on hiljattain havahtunut siihen, mitä kaikkea laitteet ja sivustot heistä tietävät.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Microsoft Corporation (MSFT) - tietoa yhtiöstä

Microsoft tunnetaan erityisesti Windows-käyttöjärjestelmistään ja Office-ohjelmistostaan. Nykyisin Microsoftin toiminta on jaettu kolmeen yhtä suureen segmenttiin, jotka ovat tuottavuus- ja liiketoimintaprosessit, älyohjelmistot ja henkilökohtaisemmat tietojenkäsittelyn ratkaisut. Microsoft etsii erilaisia teknologioita ja sovelluksia, joita se ostaa ja kehittää. Yhtiö on ostanut monia tunnettuja brändejä, kuten Xboxin ja LinkedIn:n.

Microsoftin on perustanut Bill Gates ja Paul Allen vuonna 1975 Albuquerquessa New Mexicossa.  Tällä hetkellä yhtiön päämaja sijaitsee Redmondissa Washingtonissa. Paul Allen jäi pois yhtiön toiminnasta jo vuonna 1983 sairastuttuaan vakavasti. Yhtiön nimi oli alun perin Micro-Soft. Tämä nimi muodostui siitä, että Allen keksi lyhentää ”micro-computer software” muotoon micro-soft. Myöhemmin nimi vakiintui nykyiseen asuunsa ilman väliviivaa. Microsoft listautui pörssiin vuonna 1986. Tällä hetkellä yhtiön toimitusjohtajana toimii Satya Nadella. Nadellaa edelsi Steve Ballmer.

Tietopaketti Microsoftista

→ Liikevaihto 2022: Microsoftin liikevaihto oli 198 270 MUSD (MUSD = miljoonaa USD)

→ Markkina-arvo: Microsoftin markkina-arvo on 1 846 063 MUSD.

→ P/E-luku: Microsoftin p/e-luku on 27,40

→ Osinko per osake: Osakekohtainen osinko on 2,72

→ Osakkeiden lukumäärä: Microsoftin osakkeita on liikkeellä 7 443 803 533 kappaletta

(Luvut tammikuulta 2023)

Ensimmäinen Microsoftin lanseeraama tuote oli Altair 8800 -mikrotietokoneelle toteutettu BASIC-tulkki. BASIC on eräänlainen ohjelmointikieli. Microsoftin ensimmäinen todellinen menestys oli MS-DOS -käyttöjärjestelmä. Vuonna 1985 Microsoft julkaisi ensimmäisen Windows-version. Tämä oli siihen aikaan laajennus DOS-käyttöjärjestelmään. Vuonna 1989 Microsoft julkaisi ensimmäisen version Microsoft Office -toimistopaketista. Se sisälsi silloin mm. Wordin ja Excelin. Vuonna 1990 valmistui Windows 3.0. Tätä versiota myytiin todella paljon lyhyessä ajassa, jopa 100 000 kappaletta vain kahdessa viikossa. Huomattiin, että Windowsista tuli suosituin Pc-käyttöjärjestelmä. Windows-versioita on sittemmin kehitetty useita. Vuonna 1995 julkaistiin Windows 95, joka oli uudistettu myös näyttämään modernilta. Samana vuonna julkaistiin myös ensimmäinen versio Internet Explorer -selaimesta. Internet 4.0:n julkaiseminen käynnisti ns. selainsodan. Microsoft tavoitteli johtoasemaa selainmarkkinoilla kilpailijanaan Netscape. Microsoft oli yksi niistä yhtiöistä, jotka kerkesivät World Wide Web -buumiin mukaan heti alussa. World Wide Web eli WWW tarkoittaa internet-verkossa toimivaa hajautettua hypertekstijärjestelmää. Järjestelmä on kaikille tuttu verkkosivujen osoiteriviltä, mutta harva tulee ehkä ajatelleeksi, mistä se on alunperin lähtenyt.

Huima kasvu ja laajentuminen johti useisiin oikeusjuttuihin. Microsoftia syytettiin määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Vuonna 2000 Microsoft todettiinkin syylliseksi tähän. Yhtiö on ollut kohujen keskellä myös lapsityövoiman välillisen käyttämisen vuoksi. Lapsityövoimaa käytettiin malmikaivoksilla Kongon demokraattisessa tasavallassa. Asia yhdistettiin myös Microsoftiin koboltin vuoksi. Microsoft on kertonut, että se ei ole jäljittänyt koboltin tuotantoketjua niin pitkälle sen vaikeuden vuoksi.

Microsoft on ostanut Nokian matkapuhelinliiketoiminnan vuonna 2013. Yhtiö ei ole kuitenkaan saavuttanut merkittävää suosiota älylaitteiden markkinoilla.

 

Bill Gatesilla valtava rooli Microsoftin kasvussa 

Bill Gates näyttelee suurta roolia Microsoftin historiassa. Vuonna 1998 Steve Ballmer valittiin toimitusjohtajan paikalle ja Bill Gatesin rooliksi jäi pääjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan asemat. Tämän jälkeen Gates on toiminut pääohjelmistoarkkitehtina vuoteen 2006 asti. Vuonna 2008 hän lopetti Microsoftin johtajana toimimisen, mutta hallituksen puheenjohtajana hän toimi vuoteen 2014 saakka. Hän pysyi kuitenkin hallituksen jäsenenä. Vuonna 2020 Gates jätti koko hallituksen ja ilmoitti keskittyvänsä hyväntekeväisyyteen. Bill ja Meilinda Gatesin säätiö tekee laajasti hyväntekeväisyyttä, kohteita ovat esimerkiksi koulutus ja tarttuvien tautien ehkäisy kehitysmaissa. Bill Gates on luovuttanut säätiön kautta hyväntekeväisyyteen jopa 53 % omaisuudestaan. Hän on kertonut, että aikoo luovuttaa lähes koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen. Bill Gates on ollut monena vuonna maailman rikkain henkilö, mutta nyt hänen edelleen on kirmannut Amazonin Jeff Bezos ja ainakin hetkellisesti myös Teslan Elon Musk.

Microsoftin tytäryhtiöt

Microsoftilla on lukuisia tytäryhtiöitä. Se on ostanut erilaisia liiketoimintoja ja sulauttanut niitä itseensä. Tytäryhtiöt ovat teknologian kentillä toimivia, osin hyvin tunnettujakin firmoja. Teknologia-ala on varsin laaja, ja Microsoft on ostanut hyvin erilaisia toimijoita. Mukana on niin pelialustoja, viestintäalustoja kuin tekoälyäkin.

Esimerkkejä:

  • LinkedIn
  • Xbox
  • GitHub
  • Nokia (matkapuhelinliiketoiminta)
  • Skype

Microsoft ostaa aktiivisesti erilaisia strategiaansa sopivia liiketoimintoja. Se aikoo toteuttaa suuren yritysoston Nuance Communcationsin kanssa. Hinnaksi on ilmoitettu hurjat 19,7 miljardia. Microsoft ja Nuance Communications ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2019 edistyneiden ratkaisujen saralla. Tällä yrityskaupalla Microsoft aikoo vauhdittaa sen terveydenhuoltoalalle suunnattujen Microsoft Cloud for Healthcare -pilvipalvelujen kasvua.

Yritysostoja on todennäköisesti odotettavissa lisää, sillä nykyinen toimitusjohtaja Satya Nadella on ohjannut Microsoftia vahvasti pilvipalvelujen suuntaan ja huhut kertovat, että tähän liittyvä toimija voisi olla Microsoftille kiinnostava yritysoston kohde.

Microsoft osakkeen splittaus

Microsoftin osake on splitattu yhdeksän kertaa vuosien aikana. Ensimmäisen kerran osake splitattiin vuonna 1987 ja viimeisin splittaus on tapahtunut vuonna 2003. Splittaus tarkoittaa osakkeen jakamista useampaan osaan. Jos Microsoft osaketta ei olisi ikinä splitattu, yhden osakkeen hinta olisi nykyään noin 10 000 USD.

On spekuloitu, että uusi splitti voisi olla pian taas tulossa. Varmuutta asiaan ei kuitenkaan ole, eikä yhtiö ole julkistanut tällaista suunnitelmaa. Osake splitataan, jotta sillä olisi edelleen mahdollista käydä kauppaa aktiivisesti. Periaatteessa ei ole mitään rajaa sille, kuinka korkealle osakkeen hinta voi nousta. Kuitenkin jos hinta kohoaa vaikkapa 1000 dollariin, on selvää, että piensijoittajien on vaikeampi päästä mukaan kaupankäyntiin. USA:ssa osakkeiden hinnat nousevat usein korkeammalle kuin Suomessa. Suomalaiset yhtiöt toteuttavat splitin monesti nopeammin kuin USA:ssa toimivat yhtiöt.

Jakaako Microsoft osinkoa sijoittajille?

Microsoft jakaa osinkoa. Microsoft osake osinko jaetaan kvartaaleittain eli neljä kertaa vuodessa. Microsoftin osinkotuotto on 1,10 %.

Ensimmäiset osingot yhtiöstä jaettiin vuonna 2003. Tähän asti Microsoft oli mieltänyt itsensä puhtaasti kasvuyhtiöksi. Käteisvarat alkoivat paisua melko suuriksi, jolloin osingon jakamisen aloittaminen oli järkevää. Sijoittajat alkoivat melko kuumeisesti jo kaivatakin osinkoja, koska kassan pullistelu ei jäänyt heiltä huomaamatta. Kvartaaleittain jaettava osinko on melko yleistä USA:ssa, kun taas Suomessa on totuttu kerran vuodessa maksettavaan osinkoon.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

microsoft

Microsoft osakkeen kurssikehitys

Microsoft kurssihistoria on ollut sijoittajille mieluisaa. Teknologia-alalla saatetaan toisinaan nähdä hurjia ”kuplia” ja kovaa rummutusta jonkin aikaa, mutta sitten on saatettu tulla kovaa kyytiä alas. Microsoft on omassa kategoriassaan kuitenkin jonkinasteinen poikkeus, sillä sen kurssi ei vaikuta kuumentuneen liikaa oikeastaan missään vaiheessa. Microsoft osake on splitattu verrattain monta kertaa ja tämä on osaltaan vaikuttanut asiaan. Microsoft kurssikehitys on ollut kuitenkin pitkällä aikavälillä tasaisesti nousevaa.

Microsoftin kurssi on noussut viiden vuoden aikana noin 163 %. Teknologia-ala on perinteisesti hankala, on pysyttävä koko ajan hereillä, jotta ei jää kehityksen kyydistä. Esimerkiksi Nokia ei reagoinut tarpeeksi kovalla voimalla älypuhelin-buumiin, ja jäi selkeästi jälkeen. Sieltä on ollut vaikeuksia nousta. Microsoftkaan ei ole päässyt älylaitteiden valmistajien aatelistoon, mutta se keskittyy sen sijaan muihin äly- ja tietoverkkoratkaisuihin ja on näin toimimalla pärjännyt hyvin monta vuosikymmentä.

Microsoft osake keskustelu käy tasaisen aktiivisena eri kanavissa. Esimerkiksi Kauppalehden keskustelupalstalla ja Nordnetin Sharevillessä käydään osakkeesta keskustelua. Myös Redditistä löytyy keskustelua aiheesta englanniksi.

Miltä Microsoft osakkeen tulevaisuus näyttää?

Microsoftin tulevaisuus vaikuttaa melko hyvältä. Uusia yritysostoja on tulossa ja todennäköisesti niitä on luvassa lisää. Koronapandemiasta Mircosoft selvisi kuivin jaloin, erityisesti Teams-sovelluksen suuri suosio auttoi tässä. Jää nähtäväksi, mihin suuntaan Microsoft lopulta päätyy nykyisen toimitusjohtajan aikana. Tähän asti Satya Nadella on ohjannut yhtiötä pilvipalveluiden kehittämisen suuntaan ja tällä hetkellä yhtiö panostaa vahvasti myös tekoälyyn. Se on myös mukana 5G-verkkojen kehittämisessä. Teknologia-ala tuntuu olevan jatkuvassa murroksessa ja alan yhtiöiden täytyy usein hakea suuntaansa uudestaan ja miettiä tarkasti liikkeitään. Microsoft on kuitenkin vankka alan toimija, joten on epätodennäköistä, että sen suosio totaalisesti murenisi, vaikka se ei joka villitykseen lähtisikään mukaan.

Microsoft hintaodotukset ovat hieman epäselvät tällä hetkellä. Kurssi on noussut alkuvuoden aikana, ja osa analyytikoista on sitä mieltä, että osake alkaa olla kallis. Uutta splittiäkin on väläytelty, mutta varmaa tietoa asiasta ei ole annettu. Microsoftin tulevaisuus vaikuttaa valoisalta, mikäli tulevissa yritysostoissa kaikki menee suunnitelmien mukaan ja mikäli tilauspohjaisten palvelujen (esim. Office 365) suosio säilyy.

Microsoftin Azure-pilvipalvelu ja tekoälyn kehitys määrittävät osaltaan koko yhtiön suuntaa tulevaisuudessa. Pilvipalveluita on kehitetty viimevuosina paljon ja kilpailu tällä saralla on kova.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Microsoftin tulevaisuus näyttää tasaisen hyvältä. Uusia yritysostoja tehdään ja liiketoimintaa ohjataan uusiin ja tarkemmin määritettyihin suuntiin.

Jos teknologia-alan osake sopii omaan sijoitussuunnitelmaan, Microsoft voi olla hyvä vaihtoehto. Microsoftia on pidetty yhtenä alansa varmimmista ja tasaisimmista osakkeista.

Microsoft jakaa osinkoa. Osinko maksetaan kvartaaleittain eli neljä kertaa vuodessa.

Microsoftin osakkeita voi ostaa pörssistä. Pankit ja osakekauppaan erikoistuneet palveluntarjoajat mahdollistavat Microsoftin osakkeen ostamisen. eTorossa voit ostaa amerikkalaisia osakkeita 0€ välityspalkkiolla.