Etusivu » AstraZeneca osake 2023 – yksi maailman suurimmista lääkevalmistajista

AstraZeneca osake 2023 – yksi maailman suurimmista lääkevalmistajista

AstraZeneca osake 2023 (AZN)

AstraZeneca osake on puhuttanut sijoittajia koronapandemian aikana, sillä AstraZenecan koronarokote on ollut useaan otteeseen median silmätikkuna. Vaikka mediassa on ollut paljon pöhinää niin rokotteesta kuin myös yhtiöstäkin, kyseessä ei kuitenkaan ole nuori lääkealalla toimiva yhtiö, vaan AstraZeneca on perustettu jo vuonna 1999, jolloin kaksi eri yhtiötä yhdistyivät; ruotsalainen Astra Ab ja brittiläinen Zeneca Group plc.

Tänä päivänä AstraZeneca on yksi maailman suurimmista lääkeyhtiöistä, joka tuottaa mm. beetasalpaajia, verenpainelääkkeitä sekä lääkettä rintasyöpään. Lisäksi yhtiöllä on meneillään suuri määrä uusia projekteja.

Lukemalla alla olevan artikkelin opit lisää AstraZenecan liiketoiminnasta sekä AstraZeneca osakkeen tarjoamista mahdollisuuksista sijoittajalle.

AstraZeneca osake tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

AstraZeneca osake 2022-2023

Viime vuonna 2022 AstraZenecan osakekurssi oli pääosin nousjohteinen. AstraZeneca osake lähti vuoteen 2022 n. 58 dollarista ja vuoden viimeisenä pörssipäivänä hinta oli 67,80 dollaria eli osakkeen hinta nousi vuoden 2022 aikana n. 17%.

Tällä hetkellä vuoden 2023 tammikuussa osakemarkkinoilla ollaan nähty nousua. Myös AstraZenecan kurssi on noussut muutaman prosentin vuoden alusta. Vaikka vuosi 2022 oli AstraZenecan kurssia ajatellen hyvä vuosi (rokotemyynti), yleisesti ottaen vuosi 2022 oli osakemarkkinoilla vaikea vuosi ja valloillaan oli yleinen karhumarkkina. Tällä hetkellä mm. korkea inflaatio, korkeat korot sekä Ukrainan sota ja pandemia vaikuttavat edelleen osakemarkkinoihin ja laajasti koko maailman tilanteeseen.  

Yhtiön tunnusluvut

  • P/E 97,16
  • P/B 6,21
  • P/S 4.81
  • EPS 15,20 SEK
  • Osinko/osake 19,29
  • Osinkotuotto 1,31 %
  • Osingonjako 6 kuukauden välein, maksupäivät maalis – ja syyskuussa.

(Lukemat tammikuulta 2023)

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Koronarokote vaikutti 2021 AstraZeneca osakekurssiin

Ensimmäiset uutiset AstraZenecan mahdollisesta veritulppariskistä tulivat julkisuuteen helmikuu 2021 lopulla, jolloin kurssi laski jonkin verran (24. helmikuuta 2021 AstraZeneca osake hinta oli 50.10 dollaria). Maaliskuun alussa (2021) kurssi oli 47.16 dollaria.

Huhtikuun lopulla uutisoitiin EU:n haastavan AstraZenecan oikeuteen toimitusongelmien takia, mutta kurssi ei vaikuttanut reagoivan uutiseen kovinkaan vahvasti, sillä kurssi oli pienessä nousussa oikeastaan koko toukokuun alun, jolloin se nousikin vuoden 2021 huippuihin. Tässä taustalla oli huhtikuun lopulla julkaistut uutiset koronarokotteen myynnistä saaduista tuloista.

Toisinaan uutisointi AstraZeneca rokotteesta on ollut hieman ristiriitaista, ja vaikka esimerkiksi Euroopassa suhtaudutaan AstraZenecan rokotteeseen hieman epäilevästi, on se silti ollut yksi rokotekisassa menestyneimmistä yhtiöistä ja moni maa on valmis vastaanottamaan heidän rokotteitaan.

Mielenkiintoista on, että kun koronapandemia romahdutti osakemarkkinat maaliskuussa 2020 hetkellisesti, myös AstraZeneca osake laski markkinoiden mukana, toisin kuin esimerkiksi kilpailija Modernan, joka lähti nousuun, vaikka tieto AstraZenecan mahdollisesta rokotteesta oli markkinoilla.

Moni voikin yllättyä AstraZeneca osakkeen kurssikehitystä seuratessa, että kurssi ei ole reagoinut niin voimakkaasti rokoteuutisiin. Toisaalta AstraZenecalla onkin jo pitkäaikainen asema markkinoilla, ja muuta toimintaa, joten sijoittajat varmasti uskovat sen muihinkin tuotteisiin.

AstraZeneca kurssihistoria

AstraZeneca kurssihistoria sijoittuu pörssissä niinkin pitkälle kuin vuoteen 1999. Vuodesta 1999 oikeastaan 2013 asti AstraZeneca kurssi vaihteli paljon, ja pyöri noin 15 ja 31 dollarin välillä.

Vuonna 2014 hinta kävi lähellä 40 dollaria, ja AstraZeneca osakkeen uusi hinta”normaali” olikin yli 30 dollarissa. Helmikuussa 2019 AstraZeneca kurssi oli vihdoin yli 40 dollaria. Seuratessa 2020 vuotta ja sen jälkeistä aikaa, suuri pudotus tapahtui juuri maaliskuussa 2020, kun koko osakemarkkinoilla oli suurta hämmennystä pandemiasta. Hinta putosi nopeasti 47 dollarista vain viikossa 39.42 dollariin. Kuitenkin tasan kahden kuukauden päästä tästä hinta oli noussut uusiin sen aikaisiin huippuihinsa, jopa 55 dollariin. Nousu jatkui ja 20. heinäkuuta 2020 AstraZeneca osake nousi ATH-hintaansa, eli ennätyshintaansa, ja kävi 64.94 dollarissa. Tämän jälkeen hinta vaihteli 55 dollarin molemmin puolin, kunnes joulukuussa 2020 putosi ensimmäistä kertaa hetkeen 48 dollariin.

Mikäli AstraZeneca kurssikehitystä tarkastelee sen listautumisesta lähtien, on selkeästi nähtävissä nousevaa trendiä, vaikka toki aikavälille sisältyy myös suuria pudotuksia.

Jos olisit sijoittanut AstraZeneca osakkeeseen esimerkiksi 3 vuotta sitten, olisi AstraZenecasta saamasi tuotto ollut 54 prosenttia. Jos taas olisit ollut liikkeellä jo AstraZeneca listautumisen aikaan, olisi sijoituksesi arvo noussut lähes huimat 1000 prosenttia! Moni onkin pitänyt AstraZenecaa hyvänä ja turvallisena pitkän aikavälin sijoituskohteena. (Tätä ei tule ottaa sijoitusneuvona)

Jakaako AstraZeneca osinkoa?

Astra Zeneca jakaa osinkoa osakkailleen, yleensä kahdesti vuodessa. Ensimmäinen osinko julkaistaan toisen kvartaalin sekä puolivuotiskatsauksen kanssa samaan aikaan, ja jaetaan syyskuussa.  Toinen osinko taas julkistetaan neljännen kvartaalin sekä koko vuoden tulosten kanssa samaan aikaan, ja maksetaan osakkaille maaliskuussa.

AstraZenecalla on niin sanottu progressiivinen osinkojärjestelmä: he pyrkivät aina maksamaan joko saman osingon, tai enemmän kuin edellinen osinko oli. Vuoden 2022 osingot maksettiin helmikuussa (0,99$) ja elokuussa (0,47$). Yhteensä osinkoa jaettiin 1,46$ per osake. 

Tietoa AstraZeneca yhtiöstä

AstraZeneca on ruotsalais-brittiläinen lääkealalla toimiva yhtiö. AstraZeneca on ollut markkinoilla hyvin kauan – sen perustamiseen johti ruotsalaisen Astra AB:n sekä Brittiläisen Zeneca Groupin yhdistyminen, 6. huhtikuuta vuonna 1999. Tätä ennen esimerkiksi Lontoon pörssissä vuodesta 1994 asti toiminut yhtiö on oikeastaan ollut Zeneca Group. Sen päätoimisto sijaitsee Cambridgen Biolääketieteellisellä kampuksella, Englannissa.

Yhdistymisen jälkeen AstraZeneca onkin ollut yksi maailman suurimmista lääkevalmistajista, sekä tehnyt useita yritysostoja; AstraZeneca tytäryhtiöt ovat muun muassa Cambridge Antibody Technology, MedImmune, Spirogen, sekä Definiens. Tämän lisäksi tutkimustyö on keskittynyt Ruotsin Göteburgiin, sekä Gaithersburgiin USA:ssa. Astra Zenecalla on myös suomessa toimisto, jossa suoritetaan tutkimusprojekteja sekä kansainvälisiä yhteistyöhankkeita. Suomessa AstraZeneca työllistää noin 60 ihmistä. Maailmanlaajuisesti AstraZeneca työllistää noin 70 000 ihmistä, joistä lähes 50 prosenttia on kasvavilla markkinoilla, kuten Kiinassa, Venäjällä, Lähi-Idässä ja Afrikassa.

Astra Zeneca valmistaa paljon erilaisia lääkkeitä, muun muassa verenpainelääkkeitä, astmalääkkeitä sekä lääkettä rintasyöpään. Tällä hetkellä Astra Zeneca on kuitenkin varmasti tunnettu suurimmaksi osaksi julkisuudessa sen kehittämästään koronarokotteesta.

Astra Zeneca osake löytyy Tukholman, Lontoon, sekä New Yorkin pörssiin tickerilla AZN. Tällä hetkellä yhtiön toimitusjohtajana toimii Pascal Soriot, joka on johtanut yhtiötä jo vuodesta 2012.

AstraZeneca osakkeen tulevaisuus

AstraZeneca osake voi olla tulevaisuudessa vakaata tuottoa sijoittajalleen tuottava kohde. Sillä on jo hyvä asema markkinoilla useiden vuosien ajalta. Tämän lisäksi AstraZeneca toimii hyvin turvallisella toimialalla – mitä tahansa maailmassa tulee tapahtumaan, tulemme varmasti aina tarvitsemaan lääkkeitä ja niihin liittyvää kehitystyötä. Heillä on myös nettisivuillaan pipeline josta voit seurata AstraZenecan toimintaa, ja AstraZenecalla onkin tällä hetkellä 166 projektia meneillään eri vaiheissa. Esimerkiksi verrattuna AstraZenecan osaketta kilpailijoihin, kuten esimerkiksi Modernaan, on AstraZenecalla paljon enemmän mahdollisia tuotteita kehitteillä.

AstraZenecan ennuste ja analyysit näyttävät hyvältä. Esimerkiksi MarketWatchin analyysin mukaan AstraZeneca osake saa vahvan ostosuosituksen. Osa analyytikoista uskookin AstraZeneca osakkeen hinnan nousevan 65 dollariin, ja todella optimistisen ennusteen mukaan hinta voisi 12 kuukauden päästä olla jopa 83 dollaria, kun taas pessimistinen odotus olisi 48 dollaria. Tästä kuitenkin myös huomaamme, että dramaattisia nousuja tai laskuja ei ole odotettavissa lähiaikoina.

AstraZeneca sijoituskohteena

AstraZeneca osake on sijoituskohteena vakaa kohde. AstraZeneca markkina-arvo on suhteellisen suuri, noin 221 miljardia, verrattuna esimerkiksi kilpailijaansa Modernaan, jonka markkina-arvo on noin 73,7 miljardia dollaria. Toki AstraZeneca ei kuitenkaan kuulu maailman suurimpiin yhtiöihin, sillä esimerkiksi Applen markkina-arvo on 2.10 biljoonaa dollaria. AstraZeneca liikevaihto vuonna 2021 oli 37 417 miljardia dollaria.

Kuten aikaisemmin jo mainittu, AstraZeneca osakekurssi ei näyttänyt reagoivan vahvasti esimerkiksi tuoreimpiin negatiivisiin uutisiin. Kautta historian kurssi onkin pysynyt suhteellisen tasaisena, ja suuren tuoton keräämiseen on mennyt vuosikausia. Usein kuitenkin lääkealalla toimivat yhtiöt ovatkin suhteellisen turvallisia, ja mikäli harkitset salkkuusi joko lääkealalta tai turvallisempaa sijoituskohdetta voi AstraZeneca olla sinulle oikea valinta. Toki on mahdotonta tietää miten AstraZeneca osake hinta tulee muuttumaan tulevaisuudessa, ja mikäli kurssi tulisikin heilumaan enemmän.

Yleisesti ottaen, ostaessa osakkeita on hyvä pohtia, mikäli uskoo yhtiön toimintaan tulevaisuudessa. Tämän lisäksi kannattaa miettiä, sopiiko AstraZeneca yhtiönä sijoitusstrategiaasi. AstraZeneca kallistuu enemmän arvo-osakkeen, kuin kasvuosakkeen puolelle, sillä se täyttää arvo-osakkeen monet kriteerit; taloudellisesti vakaa yhtiö hyvällä ja vakaalla osinkotuotolla.

AstraZeneca osake keskustelu

AstraZeneca osake keskustelua voit seurata monesta eri kanavasta. Esimerkiksi Facebookissa on monia sijoittamiseen liittyviä keskusteluryhmiä, joista voi lukea muiden sijoittajien mielipiteitä, sekä käydä keskustelua. Esimerkiksi täältä löydät AstraZeneca Reddit-keskustelupalstalla käytyjä keskusteluja. Tämän lisäksi voit myös lukea keskustelua esimerkiksi Nordnetin Shareville-palstalta.

AstraZeneca osakkeesta on myös paljon materiaalia ja keskusteluja, esimerkiksi keskustelunaloitus kumman sijoittaja valitsisi; AstraZeneca osakkeen vai Moderna osakkeen. Moni olikin sitä mieltä, että vaikka AstraZenecan rokote ei olekaan menestynyt yhtä hyvin, on sillä etu siinä, että se on ollut markkinoilla jo kauan ja yhtiö valmistaa myös muita lääkkeitä.

Moni on myös maininnut keskustelupalstoilla AstraZeneca osakkeen hyväksi puoleksi sen osingonmaksu strategian.

Voi olla hyvä idea myös seurata uutisointia koronarokotteesta, sekä AstraZenecan omia nettisivuja, joissa tiedotetaan uusista suunnitteilla olevista lääkkeistä.

Kirjoitusta ei tule ottaa sijoitusneuvona. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

AstraZeneca on ruotsalais-brittiläinen lääkealan yhtiö, joka on kehittänyt yhden suosituimmista markkinoilla olevista koronarokotteista.

AstraZeneca jakaa osinkoa osakkailleen puolen vuoden välein, seuraten progressiivista osingonjakostrategiaa.

AstraZenecan osakkeita voit ostaa erilaisilta kaupankäynti alustoilta, esimerkiksi Nordnetistä. Voit myös sijoittaa osakkeisiin esimerkiksi Nordean tai OP:n asiakkaana.

Mikäli uskot oman analysoinnin ja yhtiön tutkimisen myötä AstraZenecan menestyvän myös tulevaisuudessa ja olet kiinnostunut vakaata tuottoa tuovasta sijoituskohteesta, voi AstraZeneca osake olla sinulle oikeanlainen sijoituskohde. 

Huomioi riskit ja tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.