Etusivu » CFD kauppa 2023 – Mitä CFD-kaupankäynti tarkoittaa?

CFD kauppa 2023 – Mitä CFD-kaupankäynti tarkoittaa?

CFD-kaupankäynti 2023

CFD kauppa on suosittua päivätreidaajien keskuudessa, ja se voi olla kätevä kaupankäyntitapa aktiivisemmalle sijoittajalle. CFD sopimuksella sijoittaja voi käydä kauppaa lyhyillä osto- ja myyntitoimeksiannoilla ja halutessa hyödyntää vipuvaikutusta. CFD-kaupankäynti on kasvattanut suosiotaan etenkin viimeisten vuosien aikana, mutta se ei sovi kaikille sisältämiensä korkeiden riskien vuoksi.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mitä on CFD-kaupankäynti?

CFD kauppa, tai oikeastaan CFD-sopimus on englanniksi käännettynä Contract For Difference. Suomeksi voi joskus kuulla puhuttavan hinnanerosopimuksesta. CFD on johdannaissopimus, ja sijoittaja käy tällä kauppaa tietyllä kohde-etuudella, esimerkiksi kryptovaluutalla tai raaka-aineella. Helpommin selitettynä, CFD kauppa toimii siten, että teet tietystä kohteesta välittäjän kanssa sopimuksen, jossa on määritelty kohteen arvon muutos tietyn ajan sisällä. Kun sopimuksen määrittelemä aika on kulunut umpeen, sopimuksen aloitusarvon ja lopetusarvon erotus jää sinulle tuotoksi tai tappioksi. Täten siis jos et päätä sulkea positiotasi markkinoilla, sulkeutuu se jossakin vaiheessa automaattisesti. 

Tietty aikaväli on määritelty CFD sopimuksessa. Jos esimerkiksi uskot kullan arvon nousevan päivän aikana, voit ostaa kultaa CFD sopimuksella. Jos kullan arvo nouseekin päivän aikana, sijoittaja saa erotuksen verran voittoja. Jos taas kullan hinta laskee esimerkiksi 10 euroa, sijoittaja ”maksaa” välittäjälle, eli häviää tämän verran.

Hyvä tietää CFD kaupasta

CFD-kaupassa tärkeintä on ottaa huomioon, ettet oikeasti omista kohdetta vaan kaupankäynti perustuu puhtaasti spekulaatioon. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että omistat hinnanerosopimuksen oikean osakkeen tai raaka-aineen omistajuuden sijasta. Tämän vuoksi CFD-kaupankäynti onkin päiväkauppaa käyvien sijoittajien suosima sijoitusmetodi, eikä esimerkiksi pitkän aikavälin sijoittajien suosiossa. Huomioithan siis, että CFD-sopimuksilla sijoittaessasi ei sinulle makseta osinkoja, tai esimerkiksi kryptoihin sijoittaessasi et voi käyttää näitä oikeana valuuttana.

Miten CFD kauppa toimii?

CFD kaupankäynnin ymmärtää parhaiten esimerkin kautta. Esimerkki on aloittelijalle helpointa ymmärtää osakekaupan kautta, vaikka toki CFD instrumentteja on myös muita. Sijoittaja haluaa ostaa Elisan osaketta, jonka hinta on ostohetkellä 50 euroa. Hän haluaa ostaa 100 osaketta, jolloin hinnaksi tulisi 5000 euroa, ilman välityspalkkioita ja muita kuluja.

Sijoittaja valitsee kuitenkin ostaa osakkeet CFD-sopimuksen kautta. Jos vakuusvaatimuksena on 5 prosenttia, tulee sijoittajalla olla 250 euroa, jotta hän voi sijoittaa sopimukseen. Tällä 250 eurolla sijoittaja pääsee siis käytännössä treidaamaan 100 Elisan osakkeella. Miten sitten hinnan vaihtelut vaikuttavat tähän?

No, jos Elisan osakkeen hinta nousee 2 prosenttia, eli yhden euron, tekee sijoittaja oikeasti voittoa 1 euro * 100 osaketta = eli 100 euroa, joten sijoittajalla on siis yhteensä 350 euroa tilillään kahden prosentin nousun jälkeen. Jos taas Elisan osakkeen hinta laskee tuon 2 prosenttia, eli yhden euron, sijoittajan tappioksi tulee 100 euroa. Täten siis sijoittajalle jää tappion jälkeen 150 euroa.

Huomioithan etenkin spreadin vaikutuksen CFD kaupassa hintaan. Siitä pääset lukemaan myöhemmin tässä artikkelissa, mutta toisinaan spread voi olla suurempi kuin suorassa osakekaupassa. Otathan tästä siis selvää ennen treidauksen aloittamista!

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

77 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

CFD kauppa ja vivuttaminen

Vivutus tarkoittaa välittäjältä lainatun pääoman käyttöä, kun avataan sijoituspositiota. Vivuttamisella voi moninkertaistaa sijoittamisen ilman, että tarvitsee sijoittaa koko omistamiseen vaadittavaa pääomasummaa – eli todellisuudessa sijoittaja maksaa vain osan kokonaisarvosta. Voitto ja tappio perustuu kuitenkin position alkuperäiseen kokoon, eli voitto tai tappio voi olla alkusijoitusta suurempi (huomioi korkea riski).

Vipuvaikutuksen voi valita toimeksiantoa tehdessä. Esimerkiksi 5 prosentin (tai 1:5) vipuvaikutus tarkoittaa sitä, että jos sijoituskohteen arvo muuttuu 1 prosentin, CFD sopimuksen hinta muuttuu 5 prosenttia. Toisin sanottuna, jos sijoittaja ostaa Bitcoinia CFD-sopimuksella 100 euron edestä, oikeastaan vipuvaikutuksen ansiosta sijoituksen arvo on 500 dollaria. Täten siis esimerkiksi, jos Bitcoinin kurssi nousee 10 prosenttia, saa sijoittaja voittoa 500 dollarista 50 euroa, kun taas jos sijoittaja olisi treidannut ilman vipuvaikutusta, olisi tuotto jäänyt 10 euroon. Myös Elisan osaketapauksessa voi huomata vipuvaikutuksen mahdollisessa voitossa tai tappiossa.

Oleellinen osa vivutusta on marginaali. Se on suhteellinen summa, joka vaaditaan kaupan toteuttamiseen vipuvaikutusta käyttäen. Tästäkin näki esimerkin Elisan osakkeita ostaessa, eli jos haluaa ostaa 100 osaketta ja yhden osakkeen hinta on 50 euroa, on marginaali 5 prosenttia mikäli tähän vaaditaan 250 euron pääoma. Vivuttamisessa voi myös joskus törmätä ilmaisuun 1:5. 

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Kenelle CFD kauppa sopii?

CFD kauppa sopii parhaiten kokeneelle kaupankävijälle, joka on erikoistunut päiväkauppaan. Toisinaan esimerkiksi sijoittaessa saatat haluta ostaa tiettyä osaketta tai rahastoa tukeaksesi tiettyä toimintaa (tämä pätee esimerkiksi virheissä rahastoissa ja yhtiöissä). Tätä ajattelutapaa ei kuitenkaan voi hyödyntää CFD-sijoittamisessa, sillä et oikeastaan omista itse osaketta tai rahastoa. Jos taas haluat sijoittaa puhtaasti tehdäksesi rahaa, voi CFD kauppa olla sinulle oikea sijoitusmuoto.

Nopeatempoinen kaupankäynti vaatii sijoittajalta hyvin paljon kärsivällisyyttä, ja riskinsietokykyä. Oikeastaan CFD-sijoittaminen on hyvin paljolti spekulointia, joka vaatii sinulta perinpohjaista ymmärrystä markkinoista. Koska kaupankäynti CFD-sopimuksilla mahdollistaa treidaamisen hyvin monella eri omaisuusryhmällä, sijoittajan tulee tuntea tietyn ryhmän liikkeet hyvin. Esimerkiksi valuuttaparien liikkeisiin saattavat vaikuttaa eri tekijät, kuin kryptovaluuttojen tai osakkeiden. Etenkin nykypäivänä pienetkin teot, esimerkiksi twiitit voivat heiluttaa kurssia merkittävästi, ja täten markkinan seuraaminen on tärkeää.

Ihan aloittelevalle sijoittajalle ei välttämättä suositella CFD-kauppaa. Riskit CFD kaupassa ovat suuret, ja täten voi olla hyvä idea, että CFD kaupankäynnin aloittaessa on kertynyt jo jonkinlaista sijoitusomaisuutta treidauksen ohella. CFD kauppa on kuitenkin hyvä sijoitustapa sijoittajalle, joka on aikaa seurata markkinoiden kehitystä sekä varaa tehdä pieniä tappioitakin.

Jokainen CFD kaupankäyjä on kuitenkin aloittanut jostakin, joten ennen kaupankäynnin aloittamista on tärkeää vain kartoittaa mikä on oma riskinsietokyky, ja myydä tappiolla olevat sijoitukset tarpeeksi aikaisin pois. Tappioita ei kannata pelätä liikaa, sillä jokainen CFD sopimuksilla treidaava sijoittaja on varmasti joskus jäänyt tappiolle – tärkeintä on vain tehdä hyvä suunnitelma ja pysyä tässä.

Missä voi sijoittaa CFD-sopimuksiin?

CFD kauppaan on lukuisia eri alustoja. Tunnetuimmat alustat ovat tällä hetkellä eToro sekä Plus500. Molemmat alustat ovat erikoistuneet CFD-kaupankäyntiin ja tarjoaa myös laajan valikoiman eri sijoituskohteita. Samaten molemmat tarjoavat ilmaisen demoversion, jossa voit harjoitella CFD kaupankäyntiä ”leikkirahalla”. Demoversio on erityisen hyvä aloittelevalle CFD kaupankäyjälle.

Huomioi, että hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia välineitä, joissa on suuri riski nopeasta rahan menettämisestä vivutuksen vuoksi. 74–89 prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, ymmärrätkö kunnolla miten hinnanerosopimukset toimivat ja onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

CFD kaupankäynnin kulut

CFD kaupassa on tärkeää olla tietoinen kuluista. Tärkein kulu, jonka huomaa heti kun alkaa käymään CFD-sopimuksilla kauppaa on Spread. Spreadilla tarkoitetaan osto-ja myyntihinnan välistä erotusta. Jos spread on esimerkiksi 0.05 senttia, osakkeen täytyy nousta tämän verran, jotta sijoittaja tienaa kaupasta omansa takaisin. Tämän vuoksi siis heti kaupan tehtyäsi saattaa kauppa näkyä miinuksella, sillä sinun tulee tienata spread ensin tämä summa takaisin. Toisinaan välittäjät saattavat ottaa myös muita maksuja CFD kaupassa. Esimerkiksi yön yli menevistä kaupoista saatetaan usein veloittaa – tämä onkin yksi syistä miksi CFD kauppa on hyvin nopeatempoista.

CFD kaupan hyödyt

CFD kauppa on siitä kätevää, että sinun ei tarvitse ostaa oikeasti sijoituskohdetta. Esimerkiksi jos tietyn osakkeen hinta on 20 euroa, ja haluat ostaa näitä 100 kappaletta, tulisi hinnaksi 2000 euroa. Sinulla ei välttämättä ole laittaa pörssiin näin suurta summaa, mutta CFD kauppa mahdollistaa sinulle sijoittamisen tällä summalla, sillä voit toteuttaa samanlaisen kaupan pienemmällä summalla. Tämän lisäksi CFD-välittäjät usein tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa eri valuuttapareihin, raaka-aineisiin ja kryptovaluuttoihin, joka voi muuten olla hankalaa. Esimerkiksi kultaa ja öljyä voi olla huomattavasti helpompaa ostaa CFD sopimuksella.

Lyhyeksimyynti, eli shorttaus on myös yksi CFD kaupan suurimmista eduista. Shorttauksella tarkoitetaan sijoituskohteen myymistä, vaikka ei oikeastaan omista kohdetta. Perinteisesti myyjä ”lainaa” esimerkiksi osakkeet myyjältä, mutta CFD-myynnissä ei lainakustannuksia tule maksettavaksi, sillä CFD kaupassa mahdollinen tappio tai voitto perustuu hinnanerosopimukseen, eikä tässä tapauksessa kohde ole lainassa.

CFD kaupassa kulut saattavat myös usein olla pienemmät kuin perinteisessä osakekaupassa. Tähän pääset kuitenkin perehtymään myyjän sivuilla, ja näin ei aina ole, joten tähän ei kannata turvautua. Positiivista CFD kaupassa on myös stop-loss toiminto. Kauppa siis sulkeutuu siinä vaiheessa, jos kurssi on laskenut ”liikaa”. Täten voit asettaa stop-lossin kaupallesi, ja sinun ei tarvitse seurata kursseja jatkuvasti. Tämän lisäksi suorassa osakekaupassa toimeksiannon tekeminen voi kestää jonkin aikaa, jolloin esimerkiksi nopeatempoinen treidaus ei ole yhtä lailla mahdollista kuin CFD tuotteilla kaupankäynnissä.

CFD kaupan riskit

Vaikka CFD kauppa saattaa kuulostaa houkuttelevalta, kannattaa siihen mukaan lähtemistä harkita. Esimerkiksi edellämainitussa vivuttamisessa on hyvin suuret riskit menettää rahaa, ja tämän vuoksi sitä ei suositellakaan vasta-alkajille. Toisinaan sijoitusalustat pyytävät tekemään tietämys testejä, jotta voit hyödyntää tiettyjä sijoitusinstrumentteja. Vaikka voitto voi vivuttamisessa olla suurempi, niin tulee myös tappiokin olemaan. Pienikin hinnan laskeminen voi johtaa suureen arvon menetykseen, ja täten on tärkeää, että ymmärrät vivutuksen oikean vaikutuksen. Pahimmassa tapauksessa markkinan nopea heilahtelu voi johtaa siihen, että menetät koko sijoittamasi rahan. Nopeatempoinen CFD kaupankäynti voi myös toisinaan olla hyvin stressaavaa, ja vaikka se ei itsessään vaadi kurssien aktiivista seuraamista sillä voit asettaa stop-lossin, voi se silti olla hyvin aikaa vievää.

Jos tavoitteenasi on hyötyä muutaman sentin tai euron liikkeistä, ei CFD kauppa välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä Spread syö osan aktiivisenkin sijoittajan tuotosta. Toisaalta osakekaupassa välityspalkkio voi olla huomattavasti suurempi, joten ennen CFD kaupan aloittamista kannattaa vertailla CFD sopimuksen ja osakkeilla käytävän kaupan hinnan eroja.

CFD kaupankäynnin aloittaessa on tärkeää tutustua eri kaupankäyjiin tarkasti. Markkinat eivät ole selkeästi säännellyt, jolloin markkinoilta löytyy myös hyvin paljon epäilyttäviä välittäjiä.

Miten voi minimoida riskejä CFD kaupassa?

CFD kaupassa voit minimoida riskejä juuri käyttämällä edellä mainittua stop-loss toimintoa, eli tappionpysäytystä. Tappionpysäytys sulkee automaattisesti kaupan, mikäli sijoituksesi arvo laskee tiettyyn asettamaasi rajaan. Toinen vaihtoehto on voiton kotiutus, mikä myös mahdollistaa sen, ettei sinun tarvitse jatkuvasti seurata sijoituksesi arvoa. Voiton kotiutus toimintoa käyttämällä, positiosi suljetaan automaattisesti, kun sijoituksesi arvo on noussut tiettyyn rajaan.

CFD verotukseen on tärkeää perehtyä, sillä Suomen markkinoilta on vaikeaa löytää välittäjää, joka ilmoittaisi tiedot suoraan verottajalle. Täten siis sijoittajana sinun tulee pitää kirjaa kaupankäynneistäsi ja niistä seuranneista voitoista ja tappioista – ja ilmoittaa ne verottajalle oikeaan aikaan.

Jos saat CFD-kaupankäynnistä voittoja, verotetaan näitä pääomatuloveron mukaisesti. Veroprosentti on siis 30 prosenttia 30 000 euroon asti, ja sen ylittävältä osalta maksetaan veroa 34 prosenttia. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että CFD kaupankäynnistä seurannutta tappiota ei voi huomioida verotuksessa luovutustappiona tai vähennyskelpoisena kuluna.

Yleensä ulkomaisilla alustoilla löytyy omalta tililtä osio, josta voi ladata tiedoston omasta kaupankäyntihistoriasta, jonka voi toimittaa verottajalle. 

Lue myös nämä: 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 77 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

CFD-kaupankäynti on kaupankäyntiä tietyllä kohde-etuudella, hyödyntämällä hinnanerosopimusta.

CFD kaupassa oleellinen osa on hinnanerosopimus, jonka sijoittaja solmii välittäjän kanssa. CFD kaupassa sijoittaja ei osta oikeasti sijoituskohdetta, eli esimerkiksi osakkeita, vaan voitto perustuu hinnaneroon, joka lasketaan kaupan sulkeutuessa.

Suurin CFD kaupan riski on tehdä hinnanerosopimus vivutuksella, jolloin pahimmassa tapauksessa saatat hävitä koko sijoittamasi summan nopeastikin.