Etusivu » Tesla osake 2023 – Viime vuoden vaihdetuin ulkomaalaisosake

Tesla osake 2023 – Viime vuoden vaihdetuin ulkomaalaisosake

Tesla osake 2023 (TSLA)

Tesla osake on noussut hurjaa vauhtia viime vuosina, mutta vuonna 2022 Tesla koki myös jyrkkää laskua. Tesla tunnetaan parhaiten sähköautojen valmistajana, mutta yhtiö on mukana useissa eri megatrendeissä: aurinkoenergia, robotit, teknologia…

Teslan nokkamiehenä touhuaa Elon Musk, joka on tunnettu ahkerana twiittaajana ja nykyään myös Twitterin omistajana, jonka twiitit saattavat heilauttaa niin Teslan kurssia kuin myös esimerkiksi kryptovaluutta Bitcoinin arvoa voimakkaasti suuntaan tai toiseen. 

Tesla yhtiön osake on runsaasti vaihdettu, jonka nousuralli on ollut kovaa. Asiantuntijoiden mielipiteet Tesla osakkeen hinnasta vaihtelevat kauhistelusta palvontaan.

Teslan osakkeen arvo tänään:

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Tesla osake 2021-2023

Tesla osakkeen vuosi 2021 oli enimmäkseen nousujohteinen. Kun on kyse Teslan kaltaisesta yhtiöstä, mielipiteitä on yleensä yhtä monta kuin niiden jakajiakin. Pääosin Tesla osakkeen ennuste on kuitenkin edelleen melko hyvä.

Pitkän aikaa Teslan osakkeen sanottiin sisältävän paljon ilmaa. Tesla osakekurssi nousi paitsi yhtiön tulevaisuuden näkymien vuoksi, mutta myös sen ympärillä vallitsevan valtavan hypetyksen takia. Vuoteen 2022 Tesla osake lähti 1 199 dollarin hinnasta, mutta vuoden viimeisenä pörssipäivänä hinta oli laskenut 123 dollariin. Tällä hetkellä Teslan osaketta painaa niin markkinatilanne kuin myös yrityksen sisäiset ongelmat.

Teslan p/e-luku on tällä hetkellä 34,60 (tammikuu 2023). P/e tulee sanoista ”Price To Earnings” ja se tarkoittaa sitä kuinka monessa vuodessa osake maksaa itsensä takaisin tuloksella laskettuna. Mitä korkeampi p/e-luku on, sitä kauemman aikaa kuluu, että osake ikään kuin maksaa itsensä takaisin. Korkea p/e-luku on tyypillinen kasvuyhtiöille, jollaiseksi myös Tesla lukeutuu.

Amerikkalaisille osakkeille ei ole epätyypillistä se, että niiden hinta nousee useisiin satoihin dollareihin tai jopa useisiin tuhansiin dollareihin. Suomessa asia on hieman toisin, sillä jos suomalaisen osakkeen hinta kipuaa jatkuvasti ylöspäin, se usein splitataan eli jaetaan osiin. Teslan osake on myös kertaalleen splitattu vuonna 2020. Suomessa on enemmän valloillaan ajatusmalli ”liian kallis”, kun taas Amerikassa vastaava ajatusmalli voisi olla ”ihanan kallis”, kun osakkeista puhutaan. Osakkeen kurssikehitykselle ei käytännössä ole mitään rajaa.

Tesla oli 2020 vaihdetuin ulkomaalaisosake

Vuosi 2020 oli Teslan osakkeelle hulluin vuosi. Viime vuoden aikana Teslan osakekurssi nousi uskomattoman paljon, peräti 725%. Tesla ei kuulunut viime vuonna niihin yhtiöihin, jotka kärsivät koronapandemiasta, päin vastoin. Erityisesti loppuvuonna tehtiin runsaasti kauppoja.

Teslan tehtaat jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan koronapandemian puhjettua viime vuonna, mutta ne saatiin melko nopeasti auki. Alkuvuosi 2020 oli Teslalle hyvä ja tuottoisa, ja loppuvuosikin meni lopulta vallan onnistuneesti.

Vuosi 2021 on ollut myös Teslalle hyvä vaikkei kurssinousu ole ollut läheskään niin jyrkkää kuin edellisvuonna. Tammikuun alussa Teslan osakkeen hinta oli noin 705 dollaria ja tällä hetkellä hinta pyörii 1130 dollarin paikkeilla. Hinta kävi jo lähes 1250 dollarissa, mutta Elon Muskin Twitter-aktiivisuus sai hinnan tippumaan, kun Musk kysyi seuraajiltaan pitäisikö hänen myydä Tesla osakkeitaan 10% edestä pois. Enemmistö oli sitä mieltä, että kyllä, jonka seurauksena Musk möi 3% omistuksistaan, joka tarkoittaa noin 4,5 miljoona osaketta. Näiden osakkeiden myyntiarvo oli noin 5 miljardia dollaria. 

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tesla osakkeen kurssikehitys

Teslan osakkeen kurssikehitys oli vuosina 2020-2021 hurjaa seurattavaa. Mieletön nousuralli tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan. Marraskuussa 2021 kurssi kääntyi kuitenkin laskuun ja huomiomatta kevättä 2022 kurssi on ollut laskussa. 

Teslan vuoden 2020 lopun nousurallia selittää osaltaan se, että osake liitettiin S&P 500 indeksiin, johon kuuluu 500 amerikkalaista suurta yhtiötä. S&P 500 on maailman tunnetuimpiin lukeutuvia pörssi-indeksejä. Vuonna 2022 Tesla potkittiin ulos S&P 500 ESG-indeksistä. Syynä oli mm. heikot työolosuhteet Fremontin tehtaassa, rasismi sekä vähähiilisen strategian puute. 

Kurssia nostatti myös puheet uudenlaisesta, uskomattoman kestävästä akusta. Hurjan kestävyyden lisäksi sen pitäisi olla edullisempi valmistaa kuin muut akut. Tesla tuntuu olevan analyytikoille vaikea arvioitava. Moni uskoo sen kasvuun tosissaan, mutta sijoituskohteena sitä on hankala arvioida. Oli poikkeuksellista, että osakkeen hintaan pakattiin jo aikaisessa vaiheessa niin suuri määrä tulevaisuuden odotuksia ja oletuksia kuin Teslan osakkeeseen tehtiin.

tesla osakkeet

Jakaako Tesla osinkoa?

Tesla osake osinko on monelle sijoittajalle kysymysmerkki. Tällä hetkellä Tesla ei jaa lainkaan osinkoa, vaan satsaa kaiken liikenevän ylimääräisen rahan kasvuun. Tesla-kriittiset keskustelijat ovat kyseenalaistaneet osakkeen hinnan tähänkin vedoten. Osa ei voi ymmärtää, miksi maksaisi niin korkeaa hintaa sellaisen yhtiön osakkeesta, joka tekee uhkarohkeitakin päätöksiä liiketoimintansa suhteen, ei jaa osinkoa ja jonka arvo perustuu käytännössä suuriin suunnitelmiin, joiden toteutuminen ei ole kiveen hakattua.

Nähtäväksi jää, alkaako Tesla joskus jakamaan osinkoa. Jos kasvunäkymät heikkenevät ja uusia kasvukohteita ei enää löydy, osingon jakaminen on mahdollista.

Tesla osakkeen splittaus 2020

Kuten on todettu, Teslan osakkeen hinta on kivunnut koviin lukemiin. Aikaisemmin Tesla osake oli vielä korkeampi, yli 2000 USD, jolloin se splitattiin viiteen osaan. Tämä tarkoitti sitä, että jos omisti yhden Teslan osakkeen, splitin jälkeen niitä omisti viisi. Splittien tarkoitus on saada yhden osakkeen hintaa alemmas, jotta piensijoittajatkin pääsevät mukaan kaupankäyntiin.

Splittaus on monesti merkki siitä, että yhtiö uskoo kurssinousun jatkuvan. Kaupankäynnin jatkuvuus halutaan myös turvata, jolloin on järkevää splitata. On selvää, että osakkeella ei voida tehdä yhtä paljon kauppaa, jos yksittäisen osakkeen hinta liikkuu 2000 USD:n hujakoilla.

Tesla Motors / Tesla Inc. historia

Tesla Inc., entinen Tesla Motors on perustettu vuonna 2003. Perustajina olivat insinöörit Martin Eberhard ja Marc Tarpenning. Elon Musk oli yksi aikaisista sijoittajista, mutta ei ole perustanut yhtiötä. Hän keräsi aluksi rahoitusta yhtiölle ja saikin onnistuneesti johdettua monta rahoituskierrosta, joissa sijoittajiksi saatiin mm. Compass Technology Partners ja Valor Equity Partners Nimensä yhtiö sai tiedemies Nikola Teslan mukaan. Teslan pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa Piilaaksossa.

Elon Muskista tuli yhtiön toimitusjohtaja vuonna 2008, jolloin hän tuli Ze’ev Drorin tilalle. Tässä vaiheessa hän oli sijoittanut yhtiöön jo 70 miljoonaa omia rahojaan. Sähköautojen lisäksi Teslan tuotteita ovat muiden muassa sähköverkkoihin asennettavat akkupaketit, litium-ioniakut ja aurinkosähkö. Teslan liikevaihto oli vuonna 2021 53,8 miljardia dollaria ja  Teslan markkina-arvo on tällä hetkellä 350 miljardia dollaria (tammikuu 2023). Markkina-arvo on huikea verrattuna yhtiön liikevaihtoon ja tulokseen. Myyntiluvuilla mitattuna Tesla on pieni autovalmistaja, silti se on markkina-arvoltaan monta kertaa kalliimpi kuin esimerkiksi Toyota, Volkswagen, Daimler, BMW ja Volvo.

Teslalla on nykyään jo useita sähköautomalleja. Ensimmäinen oli Tesla Roadster. Teslan sähköautot ovat tunnistettavia futuristisen ulkonäkönsä ansiosta. Niiden suosio perustuu mm. siihen, että yhdellä latauksella niillä pystyy ajamaan huomattavan pitkiä matkoja. Teslan visiona on itseohjautuvat sähköautot. Tekniikkaa kehitetään jo, mutta tällä hetkellä lainsäädäntö mutkistaa vielä asiaa hieman.

Tietoa Tesla  INc. yhtiöstä

  • Yhtiö on perustettu vuonna 2003
  • Perustajina toimivat insinöörit Martin Eberhard ja Marc Tarpenning
  • Elon Muskista tuli toimitusjohtaja vuonna 2008
  • Teslan liikevaihto oli 53,8 miljardia dollaria (2021)
  • Markkina-arvo 350 miljardia dollaria (tammikuu 2023) 
  • Tunnettu futurisista automalleistaan ja kestävästä akustaan
  • Teslan tavoitteena on itseohjautuvat sähköautot
Bitcoin tesla

Elon Muskista tuli maailman rikkain henkilö

Elon Musk on tuttu nimi nykyään lähes jokaiselle. Hänet tunnetaan älykkäänä, mutta uhkarohkeana visionäärinä. Musk toimii Teslan toimitusjohtajana. Osa, tai ehkä jopa suurin osa Teslan ympärillä pyörivästä hypetyksestä on Muskin ansiota. Elon Muska ja Tesla ovat niin tiivis sanapari, että toisesta puhuttaessa ei voi ola törmäämättä toiseen.

Vuonna 2021 Musk ohitti Amazonin perustajan Jeff Bezosin ja oli hetkellisesti maailman rikkain henkilö yli 185 miljardiin dollarin omaisuudellaan. Bezos on myöhemmin taas ohittanut Muskin, mutta tilanne elää jatkuvasti.

Elon Musk on syntynyt Etelä-Afrikassa ja sen jälkeen hän on asunut Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Hän oli yksi PayPalin perustajista ja hän on perustanut myös avaruusyhtiö SpaceX:n. Musk toimii aurinkoenergia-asentaja SolarCityn hallituksen puheenjohtajana ja on perustanut vuonna 2016 The Boring Companyn, joka poraa tunneleita liikennekäyttöön. Lisäksi Musk on myös yksi aivosirua kehittävän Neuralink-yrityksen perustajista. Musk puhuu sen puolesta, että ihmiskunta voisi tulevaisuudessa levittäytyä muillekin planeetoille. Tämän vuoksi hän on kuulemma kerännyt suuren omaisuutensakin.

Musk on ollut paljon otsikoissa paitsi liike-elämän tiimoilta, myös yksityiselämänsä vuoksi. Hänellä on yhteensä kuusi lasta kahden eri ihmisen kanssa. Hän on ollut naimisissa kolmesti. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Justine Wilson, joka on myös Muskin viiden lapsen äiti.

Muskin toinen vaimo oli brittiläinen näyttelijä Taluöah Riley, jonka kanssa hän on ollut kaksi kertaa naimisissa. Nykyään Musk seurustelee Grimes-nimellä tunnetun muusikon kanssa. Grimes on oikealta nimeltään Claire Boucherin. Grimes ja Musk saivat lapsen toukokuussa 2020, jolloin Musk ilmoitti nimeävänsä lapsensa X Æ A-12 Muskiksi. Myöhemmin numero 12 muutettiin roomalaiseksi, jolloin nimi muotoutui muotoon X Æ A-XII.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Tesla keskittyy nykyistä kestävämpiin ratkaisuihin mm. autojen valmistuksessa. Nykyajan trendi on uusiutuva energia ja fossiilisten polttoaineiden vähentäminen. Tesla on tällä saralla edelläkävijä, joten tulevaisuudessakin kysyntää todennäköisesti on.

Tesla ei jaa osinkoa. Tesla profiloituu vahvasti kasvuyhtiöksi, jolloin varoja satsataan kasvun rahoittamiseen, eikä niitä jaeta yhtiöstä ulos omistajille.

Tesla Motors on  perustettu kesällä 2003. Perustamassa olivat Martin Eberhard ja Marc Tarpenning. Nimensä yhtiö on saanut tiedemies Nikola Teslan mukaan. Elon Musk astui mukaan 2008.