Etusivu » ETF-sijoittaminen – Lue tietopaketti ETF-rahastoista!

ETF-sijoittaminen – Lue tietopaketti ETF-rahastoista!

Osakesijoittamisesta ja hajauttamisesta kiinnostuneelle toimiva ratkaisu on ETF-sijoittaminen. ETF-rahastoissa hajautus on hoidettu automaattisesti ja yleensä hyvin tehokkaasti. ETF-rahastoihin sijoittaminen on helppoa ja sen voi automatisoida esimerkiksi kuukausittain toistuvaksi. ETF-sijoittamisessa ikään kuin yhdistyy suorien osakkeiden ja rahastojen parhaat puolet. Niitä ostetaan ja myydään kuten pörssiosakkeita, joten kaupankäynti on tarvittaessa nopeampaa kuin perinteisillä rahastoilla. Kuitenkin jo yhden kaupan avulla on mahdollista saavuttaa hyvin laajasti hajautettu sijoitussalkku.

Sisällysluettelo

Mikä on ETF-rahasto?

ETF on lyhenne sanoista Exchange Traded Fund ja suomeksi puhutaan pörssinoteeratusta rahastosta. ETF-rahasto on muuten kuin mikä tahansa perinteinen rahasto, mutta ne on noteerattu pörssissä osakkeiden tapaan. Useimmiten ETF-rahastot ovat passiivisia rahastoja ja niissä on perinteisesti matalammat kulut kuin aktiivisissa rahastoissa. Usein ne myös seuraavat jotakin tiettyä indeksiä. ETF-sijoittaminen mielletään usein hyvin kustannustehokkaaksi sijoittamisen muodoksi matalien kulujen takia. ETF-sijoittaminen on viimevuosina kasvattanut suosiotaan hurjasti. Erilaisia ja eri kohteisiin sijoittavia ETF-rahastoja on markkinoilla nykyään todella paljon.

Miten sijoittaa ETF-rahastoon?

ETF-rahastoja ostetaan ja myydään samaan tapaan kuin osakkeita, eli kaupankäynti tapahtuu pörssissä arvo-osuustilin kautta. Jotta ETF-sijoittamista pääsee harrastamaan, täytyy siis avattuna oma arvo-osuustili . ETF-rahastojen osuuksien hinta määräytyy reaaliajassa, samalla tavalla kuin pörssiosakkeiden.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

ETF vs. tavallinen indeksirahasto

ETF-rahasto ja indeksirahasto voivat helposti sekoittua keskenään arkipuheessa. Suurin ero näissä on, että ETF:iä ostetaan ja myydään pörssissä kuten osakkeitakin ja indeksirahastoja merkitään rahastoyhtiön kautta. ETF-rahasto-ostoja pystyy ajoittamaan paremmin niiden reaaliaikaisen hinnanmuodostumisen vuoksi, kun taas indeksirahastojen toimeksiantojen toteutumisessa kestää yleensä pari päivää.

Indeksirahasto koostuu osakkeista, korkosijoituksista tai muista arvopapereista ja se seuraa jotakin tiettyä indeksiä. Passiivisen indeksirahaston kulut ovat yleensä matalammat kuin aktiivisessa rahastossa. Myös suurin osa ETF-rahastoista seuraa jotakin indeksiä. Markkinoilta löytyy muutamia täysin kuluttomia indeksirahastoja, mutta ETF-rahastoissa on aina kuluja, joskin nekin ovat monesti matalammat kuin perinteisissä aktiivisissa rahastoissa. ETF-rahastot ovat indeksirahastoja likvidimpi sijoituskohde, eli ne pystyy muuttamaan nopeampaa rahaksi kuin indeksirahastot. Valikoima on nykyään varsin laaja ETF-rahastoissa. Indeksirahastojen valikoima on hieman suppeampi, vaikka sekin on laajentunut vuosien saatossa paljon.

Opi lisää rahastosijoittamisesta

ETF-kuukausisäästäminen

Kuukausittainen säästäminen ETF-rahastoihin on nykyään todella suosittua. Sitä pidetään tuottavana ja kustannustehokkaana tapana kasvattaa omaa varallisuutta. Esimerkiksi Nordnet mainostaa itseään ainoana suomalaisena pankkina, joka tarjoaa kuukausisäästämisen mahdollisuutta ETF-rahastoihin. Nykyään myös muutamat ulkomaiset kilpailija (eivät ole pankkeja) tarjoavat samaa mahdollisuutta, esimerkiksi Degiro. Nordnetin kautta sijoitettaessa ETF:iin minimisijoitus on 50 euroa ja kulu on 2,50 euroa per sopimuskauppojen toteutus/sopimus.

Erilaisia ETF-rahastoja

Yksi ETF-sijoittamisen hyvistä puolista on monipuolisuus. Jokainen löytää laajasta valikoimasta varmasti itselleen sopivan vaihtoehdon. ETF-rahastot voivat osakkeiden ja korkojen lisäksi sijoittaa myös esimerkiksi erilaisiin raaka-aineisiin tai kiinteistöihin. Lisäksi ETF-rahastot voidaan jakaa aktiivisiin ja passiivisiin rahastoihin. Aktiivisessa ETF:ssä salkunhoitaja pyrkii ajoittamaan kauppoja kyseisen rahaston strategian mukaisesti. Passiivinen ETF taas pyrkii seuraamaan ennalta määritettyä indeksiä mahdollisimman tarkasti. Passiivisessa ETF-rahastossa on tyypillisesti matalammat kulut kuin aktiivisessa.

ETF-rahastot voidaan jakaa kahteen ryhmään myös sen perusteella, mitä ne omistavat. Puhutaan fyysisistä ja synteettisistä rahastoista. Fyysinen ETF sijoittaa suoraan esimerkiksi osakkeisiin. Se voi ostaa kohdeindeksinsä mukaisia osakkeita samassa tai melkein samassa suhteessa kuin kohdeindeksi niitä sisältää.

Synteettinen ETF ei omista suoraan kohteena olevia arvopapereita, vaan salkku on muodostettu johdannaisten avulla. Käytännössä ETF siis saa kohteena olevien arvopapereiden tuoton omistamatta niitä kuitenkaan itse.

Jotkin ETF-rahastot jakavat tuottoa ulos osuuksien omistajille. Näitä kutsutaan tuotto-osuusrahastoiksi. Kasvuosuusrahastot eivät jaa tuottoa ulos, vaan tuotto lisätään rahaston sijoitettuun pääomaan.

ETF-rahastojen hyvät puolet

ETF-rahastojen huonot puolet

ETF-rahastojen kulut

ETF-rahastojen kuluja sivutiimmekin jo hieman aiemmin. Kulut vaihtelevat rahaston mukaan. Perinteisesti ETF-rahastoja on pidetty matalakuluisina ja osittain siksi ne ovatkin saavuttaneet suurta suosiota sijoittajien keskuudessa. Esimerkiksi eTorossa ETF-rahastoissa kustannus on aina 0,09%, joka on matala verrattuna moniin muihin palveluntarjoajiin.

Kustannuksia voi syntyä myös pörssikaupankäynnin välityspalkkiosta, mikäli sellainen on käytössä sillä kaupankäyntialustalla, josta ETF:iä ostaa.

ETF-rahastojen verotus

Verotuksessa ETF-rahastoja käsitellään samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin sijoitusrahastoa. Voitosta maksetaan pääomatuloveroa. On hyvä huomioida, että kasvuosuudellisista rahastoista maksetaan pääomatuloveroa vasta siinä kohtaa, kun osuudet myydään voitolla. Tuotto-osuudellisten osuuksien tuotosta maksetaan veroa aina, kun tuottoa maksetaan. Monesti ETF-rahastot sijoittavat myös ulkomaille ja onkin hyvä ottaa selvää, onko lähdevaltiolla Suomen kanssa voimassa olevaa verosopimusta. Jos ETF-rahastoja ostaa suomalaisen välittäjän kautta, yleensä tiedot kaupoista kulkeutuu suoraan verottajalle ja esitäytettyyn veroilmoitukseen. Sijoittajan huoleksi jää tarkastaa, että kaikki on oikein lopullisessa verotuksessa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

ETF-rahastot ovat pörssinoteerattuja rahastoja. Yleensä hyvin hajautettuja ja kustannustehokkaita. Niillä käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tapaan. ETF-rahastot voivat sisältää osakkeita, korkosijoituksia, raaka-aineita tai vaikkapa kiinteistösijoituksia.

ETF-rahastoihin voi sijoittaa esimerkiksi eTorossa. ETF-rahastoja ostetaan samalla tavalla kuin pörssiosakkeita ja niiden osuuksia säilytetään arvo-osuustilillä.

ETF-rahastot ovat pörssinoteerattuja, indeksirahastot eivät. ETF-rahastot ovat myös likvidimpi sijoituskohde kuin indeksirahastot. Indeksirahastojen toimeksiantojen toteutus kestää yleensä muutaman päivän, ETF-rahastoilla kaupankäynti voi olla reaaliaikaista. 

Kyllä onnistuu. Esimerkiksi Nordnetin kautta kuukausisäästäminen ETF:iin on helppoa. Kuukausisäästäminen ETF-rahastoihin on nykyään todella suosittua sijoittajien keskuudessa.