Etusivu » Polkadot kryptovaluutta (DOT) on noussut suureen suosioon

Polkadot kryptovaluutta (DOT) on noussut suureen suosioon

Polkadot kryptovaluutta 2024

Polkadot kryptovaluutta toimii lohkoketjujen lohkoketjuna – kuulostaa hyvin erikoiselta eikö vain? No, sitä Polkadot onkin, sillä se tarjoaa hyvin uniikin ratkaisun lohkoketjuja koskevaan ongelmaan. Polkadot onkin markkina-arvoltaan kahdeksanneksi suurin kryptovaluutta. Moni jopa uskoo Polkadotin olevan koko kryptomarkkinalle merkityksellinen askel, joka on tarpeellinen, jos markkina haluaa edetä uusiin innovaatioihin.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Sisällysluettelo

4 hyvää syytä sijoittaa Polkadotiin

Mikä on Polkadot?

Lohkoketjuteknologian yleistyminen on johtanut monien erilaisten lohkoketjujen syntyyn. Tämä kuitenkin aiheutti uuden ongelman: näiden lukuisien lohkoketjujen välisen kommunikoinnin. Erillisistä lohkokejtuista on todella hankalaa siirtää dataa toiseen, ja tähän Polkadot pyrkiikin tuomaan vastauksen.

Polkadot toimintaa voi verrata seuraavaan esimerkiksi tilanteeseen, jossa toisinaan voi olla vaikeaa siirtää dataa Macilta Pc:lle, tai Samsungilta Applen puhelimeen. Samalla tavalla toisinaan Ethereumin verkosta voi olla vaikeaa siirtää dataa Bitcoinin lohkoketjuun. Polkadot pyrkii olemaan nopeasti skaalautuva ja täysin hajautettu alusta, jonka päällä lohkoketjut voivat jakaa dataa keskenään – eli se yhdistää lohkoketjujen toimintaa. Polkadot on jo vuosia kehitteillä ollut projekti, ja sen pääkehittäjäksi usein nimitetään Gavin Wood.

Polkadotin DOT-token

Polkadotin oma DOT-token on oleellinen osa Polkadotin lohkoketjun toimintaa, ja sillä on kolme eri päätehtävää. Ensimmäinen tehtävistä on toimia hallintotokenina. Tällä tarkoitetaan sitä, että DOT-tokenin holdaajat saavat oikeuksia vaikuttaa Polkadotin kehitykseen, ja heillä onkin oikeastaan täysi vaikutusvalta siitä mihin suuntaan Polkadotia viedään. He voivat esimerkiksi äänestää verkoston kuluista tai uusien päivityksien käyttöönotosta.

Toinen tehtävistä liittyy steikkaukseen. Koska Polkadot käyttää Proof-of-Stake protokollaa osana toimintaansa, osa DOT:in holdaajista toimivat validaattoreina parachainien välillä. Hyvät validaattorit saavat tehdystä työstä palkkioksi DOT-tokeneita, kun taas epäluotettavat validaattorit ovat vaarassa menettää DOT-tokeninsa. Tällä varmistetaan verkon turvallisuus.

Kolmas tehtävä on nimeltä bonding. Tällä tarkoitetaan, että DOT-tokenin holdaajat voivat lisätä parachaineja ketjuun bondaamalla tokeneita. Tämän lisäksi DOT-tokenin holdaajat poistavat vanhentuneet tai käyttämättömät parachainit ketjulla poistamalla bondatut tokenit.

Miten Polkadotia voi ostaa?

Polkadot ostaminen onnistuu jo muutamasta eri kryptovaluuttapörssistä, mutta ei kovinkaan monesta Suomessa toimivasta – täten sitä onkin helpointa ostaa Binancesta tai Plus500-alustalla. Etenkin aloittelijana turvallisin vaihtoehto on ostaa Polkadotia kryptovaluuttapörssistä, jossa saat tarvittaessa myös likvidisoitua varasi nopeasti takaisin fiat-rahaan (euro, dollari…). Nämä alustat myös tarjoavat hyvän valikoiman muita kryptovaluuttoja mikäli ne kiinnostavat ylipäätänsä sijoituskohteena (82 % piensijoittajien hinnanerosopimustileistä menettää rahaa).

Esimerkiksi Plus500 käyttämisestä sijoittajan näkökulmasta. Sinun tulee luoda ensin alustalle oma tili, ja sen jälkeen tallettaa tilillesi rahaa. Talletuksen minimisumma on 50 dollaria Suomesta sijoittaessa, eli pääset suhteellisen pienellä summalla kiinni kryptosijoittamiseen. Tämän summan voit hajauttaa eri kryptovaluuttoihin, eli koko summaa ei ole pakko sijoittaa Polkadotiin. Aloittelijana on helpointa säilyttää Polkadotia kryptovaluuttapörssin ”lompakossa”, jolloin sinun ei tarvitse hankkia erillistä alustaa DOT-tokeneiden säilytykseen. Jos lompakot kiinnostavat, niistä voi lukea lisää täältä

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

CFD-kaupankäynti kryptovaluutoilla onnistuu suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ethereum, XRP, CRO, Miota, Aave, Uni, Doge, Neo, Litecoin, Solana… Yhteensä 83 kpl eri kryptoja). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta voit sijoittaa osakkeisiin, raaka-aineisiin sekä ETF-rahastoihin. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

etoro kryptovaluutat

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3. Käy kauppaa kryptovaluutoilla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

osta kryptovaluuttaa etoro

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Polkadot kurssi

Polkadot kurssihistoria on hyvin mielenkiintoinen ja ulottuu jo vuoteen 2017, ja ensimmäiseen ICO:on jonka seurauksena se listattiin kryptovaluuttapörssiin. ICO:n aikana yhden DOT-tokenin hinta oli 30 dollaria. Ennen vuotta 2020 voi DOT-tokenin hintadataa olla vaikeaa löytää internetistä, sillä se ei ollut julkisesti treidattavana. Elokuussa 2020 tokeneiden määrää lisättiin markkinoille, ja sen arvo romahti hetkessä 300 dollarista 3 dollariin – tämä hyödytti erityisesti tokenin holdaajia. Tämän seurauksena token listattiin useaan eri kryptovaluuttapörssiin.

Kaikkien vaikeuksien jälkeen Polkadot kurssi on oli huimassa nousussa vuonna 2021, ja sijoittajat alkoivat kiinnittää siihen enemmän huomiota. Nousu alkoi jo tammikuusta 2021, kun Polkadot hinta nousi 8 dollarista kuun loppuun mennessä 16 dollariin, eli se siis tuplasi hintansa. Kurssinousu ei kuitenkaan loppunut tähän. Tästä vain 20 päivän jälkeen kurssi oli noussut jo 40 dollariin, ja teki uusia hintahuippujaan. Koko aikaväli helmikuusta toukokuun puoleenväliin Polkadot kurssi oli poikkeuksellisen korkealla.

Koko kryptomarkkina kuitenkin romahti toukokuussa 2021, ja niin teki myös Polkadot – sen hinta romahti 46 dollarista 17 dollariin. Koko kesän 2021 aikana Polkadot kurssi pysyi suhteellisen tasaisena eikä noussut 20 dollaria korkeammalle. Syksy 2021 oli kuitenkin jälleen mielenkiintoinen Polkadot sijoittajalle, kun kurssi hiljalleen nousi. Nyt alkuvuonna 2024 niin Polkadotin kuin muidenkin kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet mukavassa nousussa jo vuoden 2023 lopulta lähtien. Vuoden alussa ollaan nähty jonkin verran elpymistä kryptomarkkinoilla, mutta tällä hetkellä markkina- ja maailmantilanne on silti epävarma useiden eri tekijöiden takia. 

Cardano

Cardano

$0.63

ADA -9.20%

Ethereum

Ethereum

$3,385.82

ETH -6.78%

Bitcoin

Bitcoin

$65,465.58

BTC -4.65%

Polkadot sijoituskohteena

Polkadot sijoittaminen käykin varmasti tässä vaiheessa artikkelia mielessäsi. Siihen ei ole suoraa vastausta onko Polkadot hyvä vai huono sijoituskohde. Jos Polkadot sijoittaminen pyörii mielessäsi, on tärkeää, että teet oman tutkimustyösi kryptovaluutasta ja oman analyysisi perusteella ostopäätöksen. Vaikka Polkadot kurssivaihtelut ja arvo riippuvat hyvin paljon esimerkiksi sen omasta teknologisesta kehityksestä ja kysynnän ja tarjonnan määrästä, myös kryptomarkkinan yleiset liikkeet vaikuttavat sen hintaan jonkin verran. Tämä on hyvä pitää mielessä siihen sijoittaessa.

Polkadotissa on kuitenkin paljon hyviä puolia. Sen taustalla on hyvin selkeä idea ja tiimillä visio sen kehityksestä. Juuri tämä onkin positiivista Polkadotissa, sillä esimerkiksi verrattuna meemikryptoihin moni uskoo oikeasti Polkadotin toimintaan. Perustajanaan Gavin Wood, kertoo siitä, että Polkadotilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä. Vaikka Polkadot projekti on hyvin aluillaan, mutta mikäli se onnistuu yleistämään toimintaansa se voisi nousta jopa top 3. kryptovaluutan joukkoon.

Polkadotilla on kuitenkin muutama kilpailija, jotka voivat uhata Polkadot kehitystä ja sen asemaa markkinoilla. Etenkin Ethereum ja Cardano luetaan Polkadotin suurimmiksi kilpailijoiksi. Tällä hetkellä Polkadotilla on omat etunsa etenkin Ethereumiin verrattuna, mutta Ethereum 2.0 version odotetaan ratkaisevan joitakin näistä ongelmista, joka voisikin laskea Polkadotin suosiota.

Vaikka Polkadot kryptovaluutta saattaakin kuulostaa täydelliseltä sijoituskohteelta, on siinäkin omat riskinsä. Polkadot on markkinoilla hyvin uusi kryptovaluutta, joten hintavaihtelut voivat olla kovia – esimerkiksi toukokuussa 2021 Polkadot kurssi tippui viikossa sen 47 dollarin huipustaan vain 18 dollariin. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että DOT-tokeneiden taustalla ei ole mitään konkreettista, vaan niiden arvo perustuu vain kryptovaluutan toimintaan ja siihen että ihmiset uskovat sen toimintaan. Toki kryptomarkkinoille sijoittaessa on myös hyvä muistaa, että erilaisia säännöksiä voidaan asettaa rajoittamaan kryptovaluutan toimintaa, ja mikäli kryptovaluutta joutuu esimerkiksi SEC:in valvonnan alaiseksi voi sille käydä huonosti.  

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Miten Polkadot toimii?

Kryptovaluutat jaetaan usein kolmeen eri ryhmään: Valuuttoihin, alustoihin sekä tokeneihin. Polkadot toimii alusta-kategoriassa, mutta sillä on oma DOT-token. Teknologia Polkadotin taustalla voi tuntua hyvin monimutkaiselta. Jos sinun tulee muistaa yksi asia artikkelin luettuasi, tärkeintä on ymmärtää, että Polkadot on alusta, joka yhdistää kaikki lohkoketjut toisiinsa. Toisinsanottuna, siinä missä esimerkiksi Ethereum tai Solana ovat 1 kerroksen alustoita, voidaan ajatella, että Polkadotilla ei ole kerroksia vaan se voi yhdistää näitä 1 tason lohkoketjuja toisiinsa.

Polkadotin taustalla toimii monta eri tekijää, tai ennemminkin ketjua, ja sen verkon rakennetta voidaan kuvailla kaikkien sen tekijöiden kautta. Relaychain on Polkadotin keskusketju, joka on vastuussa siitä, että validaattorit yhdistetään kaikkiin parachaineihin. Oikeastaan Relaychain on tämä 0-kerroksen ketju, jonka päälle sitten kerääntyy 1-kerroksen ketjuja.  Relaychainin lisäksi Polkadot verkostossa toimii Bridges Chain, joka nimensä mukaisena toimii siltana Polkadotin sekä muiden lohkoketjujen välillä.

Polkadot verkostossa on neljä päätekijää, ja se hyödyntää GRANDPA-konsensusalgoritmia. Validaattorit ovat ehkä merkittävin näistä, ja olet saattanutkin kuulla tämän sanan aikaisemminkin, mikäli olet perehtynyt staking-menetelmään. Validaattoreiden kautta siis Relaychainiin ilmestyy jatkuvasti uusia lohkoja, ja he ovat vastuussa lohkojen varmistamisesta. Validaattorit myös steikkaavat DOT-tokenia ketjuun suojellakseen Relay Chainin verkostoa. Kollaattorit taas valvovat transaktioita, jotka tapahtuvat Parachainissa, ja lähettävät todisteita validaattoreille.

Näiden kahden toimijan lisäksi ketjussa on myös nominaattoreita. Ne ovat vastuussa siitä, että julkaisevat listan luotetuista validaattoreista, ja siten antavat tietyn summan steikattavaksi validaattoreille. Nominaattorit jakavat sitten palkkion steikkauksesta valitsemiensa validaattoreiden kanssa. Fishermanit, eli kalastajat taas nimensä mukaisesti valvovat verkostoa ja reportoivat kaikesta omituisesta validaattoreille. Saatatkin pohtia, että miten toimijat näihin tehtäviin valitaan? No, kaikki toimijat ovat DOT-tokeneiden holdaajia, ja omistamalla tokeneita sinullakin on mahdollisuus halutessasi alkaa toteuttamaan jotain edellä mainituista tehtävistä.

Polkadotin Parachain voi mullistaa lohkoketjujen maailmaa

Yksi merkittävimmistä osista Polkadotin lohkoketjussa on parachain. Se on esimerkki edellämainitusta 1 kerroksen ”alustasta”, eli lohkosta, ja on pienempi osa relaychainia. Tyypillisesti parachain on sarja yhdistettyjä lohkoketjuja. Parachainin sisällä ei aina tarvitse olla lohkoketjuja, vaan ne voivat olla myös esimerkiksi dAppeja (decentralized application) tai osa tiettyä dataa. Parachainilla voi jopa olla omat tokeninsa tai ekosysteeminsä. Parachain voi siis käytännössä olla erilaisissa muodoissa, kunhan se voidaan todistaa validaattoreiden toimesta. Merkittävää tässä on se, että parachaineja voi olla yhdistettynä relaychainiin rajaton määrä. Tällä hetkellä relaychainiin on yhdistettynä noin 100 parachainia. Polkadotin verkossa toimii myös parathread, joka toimii siten, että transaktiomaksut maksetaan, kun lohkoketju yhdistetään muihin, sillä kaikkien lohkoketjujen ei tarvitse olla jatkuvasti yhdistettynä muihin.

Miksi parachain on sitten niin merkittävä keksintö? No, juuri sen takia että siihen voidaan yhdistää lukuisia erilaisia lohkoketjuja samaan verkostoon. Tämän lisäksi näiden yhdistettyjen lohkoketjujen välillä voidaan jakaa monenlaista dataa, eikä pelkästään tokeneita: esimerkiksi tietoa oraakkeleista, älysopimuksista tai tietoa vahvistusavaimista. Sen käytössä ei siis ole juurikaan rajoja, vaan lähes kaikenlaiset lohkoketjut voidaan yhdistää toisiinsa. Tämän lisäksi Polkadot on hyvin skaalautuva, eli tällä tarkoitetaan sitä, että verkostossa voidaan prosessoida samanaikaisesti paljon transaktioita.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Polkadot historia

Erikoista kyllä, Polkadotin historia alkaa Ethereumista. Polkadotin on perustanut sveitsiläinen voittoa tavoittelematon yritys Web3. Web3 nimellä viitataan uuden sukupolven internetiin, jossa hajautetut alustat antaisivat käyttäjilleen mahdollisuuden kontrolloida dataansa, eivätkä suuret yritykset voisi vaikuttaa tähän. Usein Polkadotin perustajaksi nimitetään kuitenkin Gavin Wood, joka on Web3 yhtiön johtaja. Gavin Wood on yksi Ethereumin perustajista, sekä Ethereumin entinen CTO.

Koko idea Polkadotista lähtikin liikkeelle, kun Wood halusi perustaa jaetun version Ethereumista. Ensimmäinen versio Polkadotin White paperista julkaistiin lokakuussa 2016. Tasan vuoden jälkeen whitepaperin julkaisusta, 15.–27. lokakuuta 2017, järjestettiin ensimmäinen Polkadot ICO. ICO:n avulla Polkadot onnistuikin keräämään 145 miljoonaa dollaria rahoitusta projektilleen. Valitettavasti kuitenkin lompakko, jossa varat olivat, onnistuttiin hakkeroimaan, ja 90 miljoonaa dollaria varastettiin. Vaikka kyseinen tapahtuma hidastikin projektin kehitystä, sitä jatkettiin tragediasta huolimatta.

Vuonna 2018 Polkadot saavutti useita tavoitettaan, ja julkaisi esimerkiksi BBQ Birch testnetin. Tämä julkaistiin testaamaan Polkadotin kykyä yhdistämään älysopimuksia keskenään. Tammikuussa 2019 Polkadot julkaisi Alexander testnetin. Mainnetin toiminta alkoi elokuussa 2020.

Polkadot tulevaisuus

Polkadot odotukset ovat korkealla – moni sijoittaja uskoo sen toiminnan yleistymiseen. Polkadotin ollessa kunnianhimoinen projekti moni uskoo sen olevan vallankumouksellinen tekijä, joka voisi muuttaa koko lohkoketjutoiminnan. Toisaalta tämä ei ole niin helppoa, sillä Polkadotilla alkaa olemaan myös kilpailijoita, jotka voivat mennä kilpailussa sen edelle.

Polkadot hintannuste näyttää hyvältä. Esimerkiksi Walletinvestorin analyysin mukaan Polkadot hinta voisi olla vuoden 2024 loppuun mennessä 9-11 dollaria.   Pitkällä aikavälillä Polkadot kurssin odotetaan nousevan yli 100 dollarin – vuoden 2025 loppuun mennessä sen hinta voisi olla jossakin 162 ja 260 dollarin välillä.

Polkadot kurssiennuste siis vaihtelee hyvin vahvasti, ja kryptovaluutoiden hintakehitystä onkin todella vaikeaa ennustaa, sillä taustalla on paljon tekijöitä. Tämän vuoksi onkin tärkeää tehdä oma tutkimustyö ennen sijoittamista, sillä vaikka kyseessä olisikin ammattilaisen tekemät hinta-analyysit ei niihin voi täysin luottaa. Polkadot tulevaisuuden arvoon vaikuttaa kuitenkin hyvin vahvasti sen tulevaisuuden uudet projektit ja se, miten sen käyttö yleistyy. Tämän lisäksi se varmasti tulee seuraamaan kryptomarkkinan liikkeitä.

Polkadot verotus

Polkadot kryptovaluutasta kertyneitä tuottoja verotetaan samalla tavalla kuin yleisestikin kryptovaluuttoja tai osakkeita. Vero, jota maksat tuotoistasi on pääomatuloveroa, ja se on 30 prosenttia alle 30 000 euron arvoisista tuotoista. Yli 30 000 euron ylittävistä tuotoista veroprosentti on 34.

Veroa maksat aina vaihtaessasi Polkadot kryptovaluuttaa toiseen kryptovaluuttaan tai kun realisoit sen fiat-rahaksi. Tuottoa verotetaan myös sen myötä, jos ostat kryptolla jotain hyödykettä. Jos haluat myydä vain osan omistuksistasi pois, käytetään tässä FiFo-periaatetta – eli first in, first out.

Esimerkiksi ostat Polkadotia 10 000 euron edestä vuoden alussa. Kuuden kuukauden päästä haluat myydä sijoituksesi pois, sillä niiden arvo on noussut 12 000 euroon. Otathan huomioon, että myyntivoittoa laskiessasi siitä aina vähennetään ostohinta ja muut kulut. Eli tässä tapauksessa verotettavan summan voi laskea seuraavanlaisesti:

12 000€ – 10 000€ = 2000 euroa (eli saatu tuotto), ja tästä tuotosta veron määrä on = 2000 * 0,30 eli 600 euroa.

Mietityttääkö kryptoverotus? 🤔

Kryptoverotus.fi palvelun avulla vähennät veroilmoituksen parissa tuskailua ja voit unohtaa Excelien pyörittelemisen!

Kryptoverotus tekee kryptosijoittajan elämästä huomattavasti helpompaa! 

Jo yli 1 000 suomalaista on valinnut Kryptoverotus.fi palvelun

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta. 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

82% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

CFD alusta

Arviomme:

Miksi valita eToro?

✅ Turvallinen linkki

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Polkadot on kryptovaluutta joka pyrkii yhdistämään eri lohkoketjuja. Polkadotilla on myös oma DOT-token.

Polkadot voi olla hyvä sijoituskohde, sillä idea sen taustalla on uniikki. Tämän lisäksi sen taustalla on erittäin pätevä tiimi kehittämässä Polkadotin toimintaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että ostettava DOT-token on kryptovaluutta, jonka arvo voi vaihdella paljonkin.

Polkadotia voi ostaa useista eri kryptovaluuttapörsseistä.

Polkadotin tulevaisuus näyttää positiiviselta, vaikka sen toiminta onkin vasta hyvin alkutekijöissään. Moni sijoittaja uskoo Polkadotin kasvuun, ja sen verkossa onkin jo noin 100 toimivaa parachainia.