Etusivu » Moderna osake (MRNA) 2023 – Tietoa osakkeesta, osingosta ja kurssista

Moderna osake (MRNA) 2023 – Tietoa osakkeesta, osingosta ja kurssista

Moderna osake 2023 (MRNA)

Korona herätti hämmennystä ja paniikkia osakemarkkinoilla maaliskuussa 2020, mutta Moderna osake oli yksi poikkeuksellisista osakkeista, joka lähti kasvuun jo heti ensimmäisten koronauutisten aikana.

Moderna on kehittänyt yhden puhutuimmista koronarokotteista, ja moni sijoittaja on alkanut uskoa myös Moderna osakkeen kehitykseen tulevaisuudessakin.

Moderna kurssi tänään

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Moderna osake 2023 - Mitä tapahtui viime vuosina?

Moderna osake kehitys on vaihdellut vuonna 2021, mutta jos katsotaan kokonaisuudessaan vuoden kehitystä, on se ollut nousujohteista. Kurssikaaviota seuratessa voimme huomata, että 28. joulukuuta 2020 osakkeen hinta oli laskenut 104 dollariin, kun vielä joulukuun alussa hinta oli ollut 156 dollarissa – uusissa sen aikaisissa huipuissaan.

Moderna osake lähti siis hyvin vaihtelevissa tunnelmissa vuoteen 2021. Osakekurssi lähti kuitenkin nousuun tästä vuodenvaihteen kuopasta, ja nousi koko tammikuun ajan hiljalleen ylöspäin. Helmikuussa 2021 uutisoitiin Modernan kilpailijan, Johnson&Johnsonin rokotteen tehottomuudesta, sillä rokotteen tehokkuus oli 66 prosenttia. Tämän jälkeen Moderna osake jatkoi huimaa nousuaan, ja helmikuun 8. päivä osake teki hintaennätyksensä, joka on 189.26 dollaria.

Maaliskuussa Moderna osakekurssi tippui muutaman kerran vuoden alun hintatasoille. Ensimmäisen kerran 8. maaliskuuta hinta oli vain 123.47 euroa, ja toisen kerran hinta kävi vielä matalammalla, 118.49 dollarissa 30. maaliskuuta. Tämän jälkeen Modernan hinta onkin noussut hyvin, ja kurssi teki 3. elokuuta uuden hintaennätyksensä, 484 dollaria. Tämän ennätyksen jälkeen kurssi korjautui jonkin verran, ja Moderna osakkeen hinta lasketteli loppuvuoden aikana noin 250 dollarin pintaan. Jos ostit Moderna osaketta vuoden 2021 alussa, olisi sijoituksesi arvo noussut 140 prosenttia.  

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

79 % piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Moderna koronarokote ja osakkeen kurssi

Modernan osakekurssi on viime aikoina noussut rakettimaisesti heidän kehittämänsä rokotteen ansiosta. Samaan aikaan kun korona alkoi vaikuttamaan jokapäiväiseen elämäämme Euroopassa, Moderna oli jo lähettänyt ensimmäisen erän kokeellista rokotetta tutkijoille ihmistestejä varten. Maaliskuun 11. päivä 2020, Moderna osake hinta oli 23,61 dollaria, kun jo kuukauden päästä hinta oli noussut 38,45 dollariin.

Modernan kurssin nousu hyvin poikkeuksellista, sillä samaan aikaan hyvin monet muut osakkeet laskivat.

Uutiset Modernan rokotteen menestymisestä, sekä myös kilpailijoiden rokotteiden menestyksestä ovat olleet kurssikehityksen taustalla. Maaliskuun muutamat laskut johtuvat juuri uutisista, jolloin Pfizer, Modernan kilpailija raportoi, että on rokottanut ensimmäiset kokeisiin osallistujat uudella, tehokkaammalla rokotteella, joka suojaisi myös varianteilta. Toisen laskun aikaan mediassa käytiin kiivaasti keskustelua patenttisuojasta. Mikäli Modernan patenttisuoja poistettaisiin, voisivat Modernan tuotot kärsiä tästä.

Moderna kurssihistoria

Moderna listautui Nasdaqiin 3. joulukuuta 2018. Moderna Ticker on MRNA. Modernan IPO on suurin biotekniikkayrityksen keräämä rahoitus, sillä se sai kerättyä yhteensä 604,3 miljoonaa dollaria. Moderna myi 26,3 miljoonaa osaketta, joilla hintana oli 23 dollaria per osake.

Moderna kurssikehitys oli hyvin tasaista ennen korona pandemian alkua. Ensimmäiseen uuteen huippuunsa se pääsi huhtikuussa 2019, mutta nousu loppui lyhyeen ja elokuussa 2019 se kävi kaikkien aikojen matalimmassa hinnassaan, ja putosi vain 11.54 dollariin. Tämän jälkeen hinta lähti pieneen nousuun, mutta pysyi alle 20 dollarin marraskuuhun 2019 asti. Tämän jälkeen Moderna osake lähti huimaan nousuun koronan seurauksena. Jos olisit ostanut Moderna osaketta sen listautuessa pörssiin 2018, olisi sijoituksesi kasvanut 792 prosenttia!

Jakaako Moderna osinkoa?

Moderna ei ole toistaiseksi jakanut osinkoa osakkailleen. Vaikka Moderna ei jaa osinkoa, ei se tarkoita, etteikö Moderna voisi olla hyvä sijoituskohde. Usein etenkin kasvavat yhtiöt käyttävät investointeihin varat, jotka voitaisiin suunnata osinkoihin. Etenkin, kun Moderna osake hinta on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana, on varmasti tuottanut sijoittajilleen sitä kautta enemmän kuin sijoittajat olisivat hyötyneet osingoista.

Modernalla on myös huimasti kasvupotentiaalia sen kehitteillä olevien tuotteidensa puolesta. Voi olla sijoittajalle melkein positiivisempaa, että tuotot sijoitetaan investointeihin, sillä jos Moderna saa markkinoille esimerkiksi rokotuksen syöpää vastaan voi se mullistaa koko markkinan ja nostaa Modernan kurssia entisestään. On kuitenkin hyvä muistaa, että usein voi mennä vuosia ennen kuin Modernan muita rokotteita saadaan markkinoille säännellyn alan vuoksi. Mikäli Moderna maksaisi osinkoa se voisi taata jatkuvan tuoton, kun taas nyt sijoittajien voitot riippuvat täysin kurssikehityksestä. Modernan kilpailija, Pfizer maksoi viimeksi osinkoa 0,38 dollaria per osake vuonna 2020.

Moderna, Inc. tietoa yhtiöstä

Moderna Inc. on amerikkalainen lääketeollisuusyhtiö. Yhtiö perustettiin vuonna 2010 Cambridgessa, Massachusettsissa. Yhtiön CEO:na toimii tällä hetkellä Stephane Bancel, joka myös omistaa 9 prosenttia Modernasta. Modernalla on 1500 työntekijää. Yritys keskittyy rokotuksissa hyödynnettävään mRNA-teknologiaan, ja pyrkii hyödyntämään teknologiaa keksiessään uusia tehokkaampia keinoja ehkäistä nykypäivän vaarallisimpia sairauksia. Modernan missiota kuvaillaan seuraavasti ”Deliver on the promise of mRNA science to create a new generation of transformative medicines for patients.

Yhtiön ainoa tuote markkinoilla on tällä hetkellä Covid-19 rokote. Lisäksi yhtiöllä on valmisteilla RSV-rokote rs-virukseen.  Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Moderna tulisi kehittämään muita tuotteita markkinoille – päinvastoin. Koronarokotteen toimivuus on todistanut Modernan käyttämän mRNA teknologian toimivaksi, ja tämän seurauksena varmasti moni tulee luottamaan myös jatkossa heidän tuotteisiinsa. Tällä hetkellä lähimpänä markkinoille tuloa on rokotus sytomegalovirusta vastaan.

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Tietoa Moderna osakkeesta

Moderna osake EPS-luku, eli osakekohtainen tulos eli paljon osakkeenomistaja saa voittoa yhtä osaketta kohden, on 29,47 USD.

Moderna osakkeen P/E-luku, eli hinta jaettuna osakekohtaisella tuloksella, on tällä hetkellä 6,95. Luku tarkoittaa käytännössä sitä, kauanko osakkeella menee maksaa itsensä takaisin. Yleensä kasvavilla yrityksillä on korkeat P/E-luvut, sillä niiden osakehintaan sisältyy paljon odotuksia ja arvostus osaketta kohtaan on korkealla. Tällä hetkellä (tammikuu 2023) useiden hedgerahastojen mukaan Modernan osake on aliarvostettu ja monella hedgellä on Moderna pitkässä pidossa.

Moderna osake P/B luku, eli markkina-arvon ja pääoman tasearvon suhde, on 4,12. P/B-lukua käytetään yleensä arvo-osakkeiden määrittelyyn. Mitä matalampi luku sen hitaammin yritys kasvaa, ja sen vakaampaa tuottoa se tuottaa sijoittajilleen.

Moderna osake P/S luku on 3,94, kun taas teollisuudenalan keskimääräinen P/S-luku on 83.57. P/S-luku kuvaa osakekannan markkina-arvon ja liikevaihdon välistä suhdetta – mitä korkeampi P/S-luku on, sen arvokkaampana sijoittajat pitävät sitä suhteessa sen nykyiseen liikevaihtoon.

On hyvä tehdä omaa tutkimustyötä ja vertailla lukuja muihin alan yrityksiin. Moderna voisikin olla hyvä sellaiselle sijoittajalle, joka etsii keskimääräistä korkeampaa tuottoa ja hieman riskisempää kohdetta salkkuunsa.

Opi lisää sijoittamisen tunnusluvuista

Moderna osake tulevaisuus

On todella vaikeaa arvioida miten Moderna osake tulee kehittymään tulevaisuudessa. Vuonna 2021 Modernan osakekurssin nousuun vaikutti vahvasti koronarokotekehitys ja myynti. Moderna rokotteen katsottiin olevan yksi markkinoiden tehokkaimmista ja kurssi kävi lähes 450 dollarissa. Jos kevään/syksyn 2021 volatiili kurssikäytös suljetaan pois, kurssi on noussut suhteellisen tasaisesti aina vuodesta 2020 lähtien.

Modernasta uutisoitiin pandemian aikana jatkuvasti. WHO nosti Modernan rokotteen hätätilakäytön listalle, joka tarkoittaa, että rokotekapasiteettiä lisättiin. Tämän lisäksi esimerkiksi 2021 huhtikuun viimeisellä viikolla uutisoitiin, että Israel tilasi Modernalta ennakkoon seuraavalle vuodelle suuren, 7,2 miljoonan rokotusannoksen tilauksen. Suuret tilaukset viittasivat yhtiön kehitykseen ja tätä kautta myös potentiaalisiin suurempiin tuottoihin.

Tämän lisäksi Moderna osake tulevaisuuteen tulee vaikuttamaan sen kyky tuoda markkinoille muita tuotteita – mitä tapahtuu koronarokotteen jälkeen? Yhtiöllä on suunnitteilla yhteensä 24 eri tuotetta, ja tämä lista sisältää esimerkiksi rokotuksen syöpään. Moderna osake ennuste on vaihteleva, mutta analyytikot ennustavat sille enimmäkseen positiivisia näkymiä. Esimerkiksi stockanalysis.com sivuston mukaan 26 eri analyytikkoa ennustaa, että Moderna osakkeen kurssin keskimääräinen suositus on tällä hetkellä ”osta” ja 12kk osakekurssiennuste 227,66 dollaria (tammikuu 2023).

On kuitenkin hyvä muistaa aina seurata omaa sijoitusstrategiaansa, ja tehdä oma tutkimustyö, eikä perustaa toimiaan muiden mielipiteille, sillä ammattilaisetkaan eivät ole aina oikeassa. (Tässä artikkelissa esitettyjä hintoja ei tule ottaa sijoitusneuvoina.)

Moderna osake keskustelu

Moderna osake liittyvää reddit keskustelua voit lukea täältä.  Kanava ei kuitenkaan ole yhtä aktiivinen kuin esimerkiksi Yahoo Financen Moderna – keskustelukanava, joten jos kiinnostaa seurata aktiivisempaa Moderna keskustelua, voi Yahoon kanavalta lukea sijoittajien ajankohtaisia mielipiteitä.

Redditissä on myös kanava erikseen Moderna rokotteen saaneille, jossa jaetaan lähinnä mielipiteitä ja kokemuksia itse rokotteesta. Twitteristäkin voit löytää osakkeeseen liittyviä uutisia, vaikka suurimmaksi osaksi siellä käytävä keskustelu keskittyy rokotteeseen.

Myös Facebookista löytää monia sijoittamiseen liittyviä keskusteluryhmiä, esimerkiksi Sijoituskerho. Siellä Modernaan liittyviä aloituksia on muutama tämän vuoden puolella, ja keskustelu on lähinnä keskittynyt Modernan myyntiaikaan – moni pohtii, että olisiko nyt aika myydä Moderna osake sen ollessa ATH-hinnoissaan.

Koska tällä hetkellä Moderna arvo perustuu hyvin vahvasti rokotteen toiminnalle, on hyvä olla perillä ajankohtaisimmista uutisista koskien koronarokotuksia. Voit löytää Moderna uutiset ja kurssiin vaikuttavia tekijöitä myös suomalaisista uutiskanavista, joista mainittavan arvoisia voisivat olla esimerkiksi Yle, tai Helsingin Sanomat.

Koronarokote jakaa kuitenkin maailmalla hyvin paljon mielipiteitä, ja selatessasi internetiä voit törmätä kaikenlaisiin mielipiteisiin Moderna osakkeesta ja yhtiöstä itsessään. Koska tällä hetkellä sijoittajien liikkeisiin vaikuttaa uutisointi hyvinkin paljon, ja kaikki uutisointi ei aina ole relevanttia. Tämän vuoksi onkin hyvä olla tarkka lähteistä, joita seuraa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 79 % piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Moderna on vuonna 2010 perustettu amerikkalainen lääketeollisuusyhtiö.

Moderna on kehittänyt oman version koronarokotteesta, hyödyntäen mRNA-teknologiaa.

Koronan seurauksena Moderna osake on lähtenyt rakettimaiseen nousuun. Jos sijoittajana uskot Modernan hyödyntämään teknologiaan, sekä sen mahdollisuuksiin tuoda myös jatkossa markkinoille toimivia tuotteita, voi se olla hyvä sijoituskohde.

Modernaa voi ostaa useista eri sijoitusalustoilta, kuten Nordnetissä.