Etusivu » Cardano (ADA) kryptovaluutta 2024 – Ethereumin kilpailija

Cardano (ADA) kryptovaluutta 2024 – Ethereumin kilpailija

Cardano ADA 2024

Cardano kuuluu platform- eli ohjelmointialusta-kategoriaan samoin kuten Ethereum, ja sen ekosysteemiin voi rakentaa pian älysopimuksilla varustettuja sovelluksia.

Cardanolla on tulevaisuudessa suuria suunnitelmia, ja muutamien vuosien aikana nähdään kuinka paljon se voi saavuttaa. Alustan kehittäminen on tähän saakka ollut hidasta ja pitkäjänteistä, mutta erittäin testattua ja tutkittua.

Cardano

Cardano

$0.63

ADA -5.42%

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Sisällysluettelo

Mikä on Cardano?

Charles Hoskinson on perustanut Cardanon vuonna 2015. Projekti aloitettiin perustamalla IOHK-yritys, joka vastaa projektin kehitystyöstä. Hoskinson on opiskelutaustaltaan matemaatikko ja hänellä on vankka kokemus myös kryptovaluuttaprojekteista entuudestaan. Olihan Hoskinson yhdessä Vitalik Buterinin kanssa perustamassa Ethereumia. Hoskinson huomasi kuitenkin Ethereumin puutteet, ja halusi lähteä tekemään omaa projektiaan, mikä taklaisi Ethereumin ongelmat.

Cardano on platform-alusta, minkä päälle voi rakentaa sovelluksia. Kehitystyö on akateemisen näkökulmansa vuoksi hidasta, eikä Cardanolle ole vielä päässyt paljon rakentumaan projekteja, mutta se hetki alkaa olla lähellä. Cardanon lohkoketjuteknologia on monitasoista, ja Cardano olikin tehnyt tutkimusta asiasta monia vuosia ennen kuin koodia alettiin edes kirjoittamaan.

Tietopaketti Cardanosta

Nimi: Cardano (ADA)

Perustaja: Charles Hoskinson

Kotisivu: https://www.cardano.org/en/home

Julkaistu: 1.10.2017

Maksimimäärä: 32 / 45 miljardia

Tyyppi: Älysopimusalusta

Konsensusmekansimi: Proof of Stake (Ouroboros)

Cardanon ADA-token

Kuten muutkin lohkoketjut, myös Cardano loi itselleen oman tokeninsa. Cardano token eli kryptovaluutta on nimeltään ADA. Molemmat nimet (Cardano sekä ADA) tulevat kuuluisien matemaatikkojen nimistä, ja tämä selittääkin Cardanon akateemisen lähestymistavan kehitystyöhön.

Vuonna 2017 Cardano lähti keräämään rahoitusta ja se suoritti ICO:n eli Initial Coin Offeringin, missä uusi kryptovaluutta luodaan ja sitä myydään sijoittajille tulevaisuuden voittoja ajatellen. ICO aikaan ADA:n kurssi oli vaivaiset 0.002 dollaria, ja se kävikin parhaimmillaan 2021 vuoden alkupuoliskolla muutamassa dollarissa. Aika hyvä ROI sijoittajalle, jos on ICO:sta asti pitänyt huippuun saakka, kymmenen tuhat kertainen summa.

Cardanon lohkoketjussa on käytössään Proof of Stake -konsensusalgoritmi, joten uusia kryptovaluuttoja ei synny lisää, vaan käyttäjät maksavat validaattoreille palkkion. Tällä hetkellä Cardano valuutta maksimimäärä on fiksaantunut 45 miljardiin kappaleeseen, joista noin 32 miljardia on tällä hetkellä kierrossa markkinoilla. Tulevissa uudistuksissa ADA holdaajat pääsevät äänestämään uusista säännöksistä, mikä ei estä sitä, että jossain vaiheessa äänestettäisiin uusien tokeneiden tekemisestä. Hoskinsonin kanssa on pidetty haastatteluita ja kysytty miten tämä suuri tokenien määrä vaikuttaa kryptovaluutan arvoon, sillä Bitcoinia on vain olemassa 21 miljoonaa, joka on 2000 kertaa vähemmän. Hoskinsonin mukaan tällä ei ole mitään väliä loppupeleissä ja puhutaan vain desimaaleista.

ADA tokeneita voi pantata Cardanon oman lompakon avulla, joten paikallaan olevasta kryptovaluutasta voit saada itsellesi lisätienestiä. Kerrotaan siitä lisää myöhemmässä kappaleessa.

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

CFD-kaupankäynti kryptovaluutoilla onnistuu suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ethereum, XRP, CRO, Miota, Aave, Uni, Doge, Neo, Litecoin, Solana… Yhteensä 83 kpl eri kryptoja). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta voit sijoittaa osakkeisiin, raaka-aineisiin sekä ETF-rahastoihin. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

etoro kryptovaluutat

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3. Käy kauppaa kryptovaluutoilla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

osta kryptovaluuttaa etoro

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Kuvassa havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

ADA on niin kutsuttu vihreä kryptovaluutta

Hoskinson tiesi jo etukäteen Ethereumin ongelmista, ja halusi siksi lähteä rakentamaan omaa kryptovaluuttaansa. Perinteinen Proof of Work -konsensusalgoritmi, mikä validoi lohkoketjujen transaktioita on todella kuluttava sekä hitaampi, sillä lohkoketjun toiminta perustuu käytännössä ongelmien ratkaisemiseen laitetehon perusteella. Proof of Stake -konsensusalgoritmi on Cardanon ADA:lla käytössään, ja siinä lohkoketjun toiminta perustuu tokenien hallintaan ja transaktioiden validointi vie murto-osan sähköä verrattuna PoF-louhintamalliin.

Lähiaikoina on ollut paljon puhetta kryptovaluuttojen hiilijalanjäljestä, ja mm. Elon Musk sanoi, ettei Tesla suostu ottamaan Bitcoinia enää vastaan maksuna, ennen kuin sen louhinta tulee viemään vähemmän sähköä ja on ympäristöystävällisempää. Suuria edistysaskelia ollaan otettu laajasti ympäri maailmaa ja tänä päivänä hyvin monet suuret louhijat hyödyntävät uusiutuvaa energiaa Bitcoinin louhinnassa.

Ethereumkin koki loppuvuonna 2022 kauan odotetun muutoksen, joka teki siitä Proof of Stake -mallin lohkoketjun. Siirtyminen kesti todella kauan ja monet epäilivät sen onnistumista, mutta lopulta 15. syyskuuta 2022 Ethereum fuusioitui PoS-konsensusmekanismiin.

Muita tunnettuja ”vihreitä” kryptovaluuttoja ovat: TRON, EOS, Algorand, Cosmos sekä Tezos. Monia muitakin löytyy, mutta nämä ovat tunnetuimpia.

Opi lisää lohkoketjuteknologiasta

Miten Cardano toimii?

Cardano on kolmannen sukupolven hajautettu lohkoketju, joka käyttää lohkoketjuverkossaan Proof of Stake-konsensusmenetelmää, mikä on suunniteltu toimimaan paremmin ja tehokkaammin kuin perinteinen Proof of Work-teknologia. Skaalautuminen, kestävyys, sekä yhteen toimivuus muiden ekosysteemien kanssa toimii paljon paremmin, jos vertaa esim. Ethereumiin, minkä esteenä ovat kasvaneet kulut, energiatehokkuus sekä hitaat transaktioajat.

Cardano toimii sen kehittämällä konsensusalgoritmilla, jonka nimi on Ouroboros. Cardano kehitti sen ensimmäisenä Proof of Stake metodina, jonka on todistettu olevat turvallinen, mutta myös akateemisesti noteerattu. Cardanon kehitys onkin alusta asti ollut akateemisesti tuettua, mutta siksi myös hitaampaa. Jokainen kehitysvaihe on akateemisesti noteerattu ja tutkittu.

Cardanoa rakennetaan viidessä vaiheessa, varmistaen, että lopputuloksena syntyy toimiva ratkaisu, minkä alustalle voi rakentaa toimivia sovelluksia. Perustan jälkeen on rakennettu hajautettavuus, minkä jälkeen tuli älysopimukset, seuraavaksi tulee skaalautuvuus ja sen jälkeen viimeisenä tulee johtajuus. Viimeisen vaiheen jälkeen alustan sijoittajat pääsevät ohjailemaan tulevaisuuden näkymiä. Tässä kohtaa ollaan älysopimusvaiheessa, joten vielä menee hetki tuotteen valmiina olemiseen.

Tällä hetkellä Cardanolle on rakennettu identiteetin varmentamiseen liittyvä sovellus, mikä auttaa eri palveluiden saamista. Sitä voi käyttää esimerkiksi henkilöllisyyden varmentamiseen pankkitilin avaamiseksi tai valtion tuen saamiseksi. Muita sovelluksia on esimerkiksi tuotantoketjuun perustuvat sovellukset, sillä tuotteiden seuranta teollisuuden eri vaiheissa on todella vaikeata tällä hetkellä.

 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Minkä ongelman Cardano ratkaisee?

Charles Hoskinson oli osa Ethereumin ydintiimiä, ja huomasi Ethereumin ongelmat jo alusta alkaen. Siksi hän päätti lähteä viemään omaa projektiaan eteenpäin, mutta ilman Ethereumin vikoja. Cardanosta tulisi nopeampi, tehokkaampi ja halvempi kilpailija Ethereumille. Cardano historia alkoi 2015, kun ADA kryptovaluutta tehtiin, mutta lohkoketju julkaistiin kryptovaluutan kanssa vasta 2017.

Cardano lähti rakentamaan alustaansa tietäen tulevat ongelmat, joten se ratkaisi niitä ennen aikojaan. Hoskinsonin mukaan Cardano pystyy tekemään jo nyt sitä, mitä Ethereum kuvittelee saavansa tehtyä muutaman vuoden kuluttua. Hoskinson kertoi aiemmin, että vuosi 2022 tulisi olemaan Cardanon suurin vuosi, koska silloin kaikki sen toiminnallisuudet ovat julkaistuna.  Cardanon lohkoketju tulee pystymään suorittamaan miljoonia transaktioita sekunnissa ja sen hajauttaminen tulee olemaan paljon suurempaa kuin minkään muun lohkoketjun.

Cardano steikkaus

Cardano toimii Ouroboros nimisellä konsensusalgoritmilla, eli aiemmin mainitulla Proof-of-Stake menetelmällä, missä käyttäjän tulee pantata kryptovaluuttaa toimimaan verkon ylläpitämiseen. Louhintaa ei siis tapahdu, vaan järjestelmä toimii tehokkaasti käyttäen murto-osaa sähköä verrattuna perinteiseen Proof-of-Work metodiin.

Lohkoketjun toiminnan ylläpito perustuu tietysti palkkioihin, niitä verkon ylläpitoon pantanneet henkilöt saavat sijoitukselleen. Palkkiot Cardano staking projektissa ovat 5–8 prosenttia, joka on pienempi prosentti kuin monissa muissa suosituissa suuren riskin kryptoprojekteissa, mutta Hoskinson sanoi pienen prosentin olevan realiteetti sekä toimiva ratkaisu pitkän tähtäimen sijoittajille. Cardano on tehty kestämään pitkän aikaa, joten se on siksi houkutteleva sijoituskohde.

Mitä enemmän olet pantannut ADA kryptovaluuttaa, sitä todennäköisempää on, että sinut valitaan validoimaan lohkoketjun toimintaa. Toimeksiantoon kuuluu transaktioiden validoiminen, uusien lohkojen tekeminen, sekä uusien lohkojen liittäminen lohkoketjuun. Cardano louhinta ei siis ole mahdollista. Ouroboroksen toiminta vaatii pienen määrän valuutan haltijoita olemaan samaan aikaan internetissä ja pitämään yllä hyvää verkon toimintaa. Panttaajat voivat yhdistää voimansa ja perustaa yhteisiä joukkoja, missä tietysti palkkiot ovat pienempiä, mutta lohkon saaminen on todennäköisempää, vaikka osa olisi poissa netistä validoinnin aikana.

Cardanon plussat ja miinukset

Tietämällä Cardanon hyvät ja huonot puolet, auttaa se sinua päättämään onko ADA potentiaalisesti kannattava sijoituskohde. Hyviä puolia saattaa olla enemmän kuin huonoja, mutta älä anna sen päättää lopputulosta, joskus huonot puolet voivat olla suurempia kuin hyvät.

 

Aloitetaan hyvistä puolista:

Hyvä kehitystiimi

Charles Hoskinson yhdessä Jeremy Woodin kanssa lähtivät perustamaan Cardanoa, ja he molemmat olivat osana Ethereumin kehitystiimiä. Cardano sai paljon suosiota sen virallisen julkaisunsa jälkeen vuonna 2017. Cardano käyttää vertaisarviointia kehittämisensä tukena, joka takaa sen, että monet eri asiantuntijat ovat käyneet läpi projektin toiminnan. Bugien puuttumisesta vastaa se, että Cardano kokeili kehitysvaiheessaan erilaisia protokollia ja sitä kautta kehitti itselleen kehittyneen lohkoketjun.

 

Akateeminen taustatuki

Kuten aiemmin jo mainittiin, Cardano nauttii yhtenä ainoista kryptovaluutoista akateemisesta vertaisarvioinnista, ja siitä että se on saanut akateemisissa piireissä suuren suosion. Tuon lisäksi moni tutkijoista työskentelee IOHK:lle, joka vastaa Cardanon kehittämisestä. Tutkijoilta tulee jatkuvasti uusia kehitysehdotuksia lohkoketjun kehityksen tueksi. Tällainen akateeminen tuki antaa Cardanolle paljon uskottavuutta mitä muilla kryptovaluutoilla ei ole, ja auttaa myös kiinnostuneita selvittämään sitä, miten lohkoketjutoiminta toimii.

 

Monitasoinen lohkoketju

Yksi Cardanon suurimpia hyötyjä on se, että se käyttää monitasoista lohkoketjuteknologiaa. Toisella tasolla on laskenta ja toisella on transaktiot. Tämä takaa loputtoman skaalautumisen sekä nopeat transaktiot. Se antaa mahdollisuuden myös tehdä kehitystä lohkoketjulle ilman että se vaikuttaa maksuihin ja transaktioihin.

 

Kolmannen sukupolven teknologia

Cardano sanoo olevansa kolmannen sukupolven lohkoketju ja sitä pidetään luotettavampana kuin muita kryptovaluuttoja ja ADA voittaa jatkuvasti ongelmia, joita muilla kryptovaluutoilla on jo ollut ennestään. Se on myös paljon skaalautuvampi kuin Ethereum ja hajautetumpi kuin Bitcoin, koska se skaalautuu paremmin protokollansa Ouroboros Hydran avulla.

 

Turvallisuus

Proof-of-Stake metodi on matemaattisesti tuettu tapa varmentaa transaktiot ja pitää varat turvassa. Cardano on nyt 100 % hajautettu järjestelmä ja se takaa turvallisen toiminnan.

 

Digitaalinen identiteetti

Hajautetun teknologiansa vuoksi Cardano voi tuottaa digitaalisen identiteetin turvallisesti pankittomille kansalaisille ympäri maailmaa, varsinkin kehitysmaissa. Itseasiassa Cardano on aloittanut yhteistyön ja neuvottelee jo 54 valtion kanssa. Maailmanpankin mukaan maailman väestöstä 1.7 miljardia ihmistä ei pääse pankkien palveluihin käsiksi, joten asiakkaita riittää.

 

Afrikassa kasvava tunnettuus

2021 Cardano alkoi viemään Afrikka strategiaansa eteenpäin, missä heillä on ideana nostaa lohkoketjun adaptaatiota, sillä Afrikassa on paljon potentiaalia juuri näille pankittomille asiakkaille tunnistautumisen kanssa. Tällä hetkellä suurin projekti on Etiopiassa, mutta se ei rajoitu vain yhteen maahan. Miljoonat opettajat sekä oppilaat on jatkossa ideana ottaa mukaan lohkoketjun toimintaan. Hoskinson onkin sanonut, että Cardanolla on ideana johtaa valtioita lohkoketjun avulla.

 

Yritysten kasvava kiinnostus

Internetin hakutulokset ovat nousseet Cardanolle sekä Hoskinson on sanonut, että sadat yritykset odottavat pääsyä heidän lohkoketjuunsa.

 

Coinbase listautuminen

Maaliskuussa 2021 Cardano liittyi Coinbaseen ja sieltä voi ostaa ADA tokenia. Coinbase ei ota sinne mitä tahansa kryptovaluuttaa ja se on suuri askel, mikäli valuutta listautuu. Cardanon saatavuus parantui tämän vuoksi ja siihen on nyt pääsy monilla muilla sijoittajilla.

 

Proof of Stake algoritmi

Cardano oli yksi ensimmäisiä Proof of Stakea käyttävistä lohkoketjuista, ja se vähentää todella paljon tietokoneelta vaadittua laskentatehoa, joten se on halvempaa ja ympäristöystävällisempää käyttää.

 

Cardano voi pitää hallussa varoja ilman älysopimuksia

Toisin kuten Ethereumissa, voit Cardanon lohkoketjussa pitää muita kryptovaluuttoja tai tokeneita ilman minkäänlaista älysopimusta tai koodia.

Cardanolla on paljon hyviä puolia, mutta myös huonot puolet kannattaa ottaa huomioon. Kuten kaikki muutkin kryptovaluutat, niin Cardano ei ole riskitön sijoitus. Mitä vain voi tapahtua.

 

Seuraavaksi muutamia Cardanon huonoja puolia:

Cardano on vielä kehityksessä

Ja hitaassa sellaisessa. Cardanoa pidetään akateemisesti tuettuna kryptovaluuttana ja se on käynyt paljon tutkimusta ja testausta lävitse, tosiasia on, että se on vieläkin kehitysvaiheessa. Tämä on yksi suurimmista syistä olla varovainen Cardanon kanssa. Kilpailijoiden kanssa pitää pystyä kamppailemaan muillakin tavoilla kuin vain teknologialla, Cardano voi hyvinkin jäädä jälkeen muiden kryptovaluuttojen kanssa, sillä se ei vielä hetkeen tule olemaan täysin valmis.

 

Halu tehdä äänestysjärjestelmä

Tokeneiden hallussapitäjien äänestysjärjestelmässä on paljon riskejä, sillä sijoittajat eivät välttämättä ole aina tietoteknisesti kouluttautuneita, ja saattavat äänestää mielipuolisia kehityksiä lohkoketjuun, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti sen kehitykseen.

 

Ongelmia muiden lohkoketjujen kanssa synkronoinnissa

Cardanolla on käytössään uniikki algoritmi, mutta jotkut kriitikot sanovat sillä olevan ongelmia muiden lohkoketjujen kanssa toimimisesta.

 

Monen lohkoketjun yhteistyö on jo vanha uutinen

Alussa monen lohkoketjun tekeminen samalle projektille oli uusi juttu, mutta se alkaa jo olemaan vanha idea. Enää Cardano ei ole ainoa ja muut lohkoketjut alkavat ottaa sitä kiinni. Jos Cardano ei pysy kehityksessä mukana, voivat muut projektit mennä sen edelle.

 

Parempi teknologia ei takaa adaptaatiota

Cardano ylpeilee olevansa teknologiassa paljon edellä kuin muut, mutta se ei tarkoita hurjaa adaptaatiota. Kehitys vie aikaa ja valtiot saattavat ottaa muita valuuttoja mukaan heidän toimintaansa. Ihmiset ottavat yleensä sen mikä on heti tarjolla eikä sitä mikä sanoo tulevansa myöhemmin parempana.

 

Hoskinson voi olla itsensä vihollinen

Hoskinsonin on sanottu olevan ristiriitainen henkilö sosiaalisessa mediassa ja hänen kommunikointityyliään sanotaan egoistiseksi.

 

Suuri osa on pantattuna lohkoketjuun

Suurin osa ADAsta on pantattuna lohkon toiminnan ylläpitämiseen, mikä tarkoittaa sitä, ettei valuutta liiku paljon. Se voi vaikuttaa myös siihen, ettei hinta ole noussut.

 

Suuri riski

Cardanon sijoitusindeksi on ollut lähiaikoina erityisen riskaabeli sen volatiliteetin vuoksi. Kryptovaluutat ovat todennäköisesti kaikki samaa luokkaa, joten se ei kerro paljon. Markkinat voivat muuttua nopeasti ja kannattaa olla tarkka mihin sijoittaa.

Cardano sijoittaminen

Cardano sijoitus on ollut kuumana puheenaiheena jo pitkään, eikä sen suosiolla ole laskua. Vaikka Cardanolla on hyviä sekä huonoja puolia, vaikuttaisi se silti hyvältä sijoituskohteelta. Se on yhtiä suurimpia kryptovaluuttoja tällä hetkellä ja investointipankit ovat siitä myös kiinnostuneita. Cardanolla on paljon teknologisia etuuksia muihin verrattuna, mutta aika näyttää miten sen tulevaisuuden käy.

Cardano vs. kilpailijat

Ethereum

Ethereum on ensimmäinen älysopimusalusta ja siksi myös eniten tunnettavuutta saanut ja suurin. Sillä on edessään skaalautuvuusongelmia, joita Cardano pyrkii ratkaisemaan.

 

EOS

EOS on block.one yrityksen perustama lohkoketju, mikä sanoo poistavansa transaktiokustannukset sekä suorittamaan miljoonia transaktioita sekunnissa.

 

TRON

Justin Sunin perustama TRON pyrkii tekemään internetistä sen oikean vision mukaisen ja hajautetun. Se pyrkii olemaan kryptovaluuttojen internet.

 

Polkadot

Polkadot pyrkii hajauttamaan lohkoketjuaan pirstaleisiin, mikä tekee takaa nopeamman ja tehokkaamman lohkoketjutoiminnan.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

82% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

CFD alusta

Arviomme:

Miksi valita eToro?

✅ Turvallinen linkki

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Cardano on kolmannen sukupolven älysopimusalusta, minkä päälle voi rakentaa hajautettuja älysopimuksilla toimivia sovelluksia.

Cardano kehitettiin torjumaan Ethereumin sekä muiden lohkoketjujen ongelmia teknologian näkökulmasta.

Cardanolla on suuret suunnitelmat tulevaisuudessa ja näyttäisi siltä, että siinä on potentiaalia kasvaa ja laajentaa aluettaan. 

Cardanoa voi ostaa monista kryptopörsseistä ja kaupankäyntialustoilta.  Tunnettuun Coinbaseen listautumisen myötä Cardano on saanut paljon tunnettavuutta kryptomaailmassa.

Cardano on yksi ainoista kryptovaluuttaprojekteista, joka on akateemisesti tuettu, mikä tukee sen turvallisuutta.